.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Monday, February 21, 2011

..YaNG kUiDaMKaN.. AkHiRNyA KuCaPai..

Yer.. kami tido awai kononnyer malam tu maser kat umah Zura sebab nak ke sini.. saper pernah sampai sinie angkat 'mouse'!! hehehe.. tau ker kat maner nie??  Saper ahlil² photographer amtur dan professional musti tau kan tempat nie.. port menarik untuk test kamera.. amik gambar panorama alam yang indah.. cantik woo tempat nie.. angkasawan negara pon bergambar kat sinie.. tak tau lagie??  Ayoyo.. ini macam saya kina juga kasik tau lar.. Bukit Broga.. dah lamer aku teringin nak datang sini.. sebelum mengandung lagie.. since nak datang umah Zura.. perasaan nak sampai atas bukit nie membuak².. kira kalau tak sampai jugak sebelum beranak tu terkilan abesss larr.. huhuhu.. kempunan akhak.. nak nanges pon ayaq mata takmo kluaq dah... org dalam perut nie suruh jugak aku panjat bukit nie.. huhuhu... yer.. risikonya aku sedia maklum... a'aa.. baru tiga bulan.. yer dah ramai yang nasihatkan aku.. yer ramai yang risaukan aku.. mak aku pon tak kasik aku pergi.. tapi aku sedapkan ati mak aku.. aku kata.. alar.. bukit tu landai jer.. jalan pelan² jer.. padahal... hehehe... sapa pernah sampai sini tau lar..

Makanya ibuku yang prihatin dan risaukan aku nie pon nak lar ekot sama... tak kan nak larang kan.. so.. nak follow okeh.. kalau mak tak larat nanti.. mak bagitau.. jangan paksa kaki tu.. mak pon bukan sihat sangat.. aku pulak yang risaukan mak aku..

Pagie tu kitowang bangun seawal 4.30 pagi.. bersiap.. kemas barang.. chau!!  Kononnyer kan.. kononnyer lar nak tengok matahari terbit.. hehehe.. dalam perjalanan.. kami singgah Subuh di Masjid berdekatan simpang ke Bukit Broga.. penuh giller masjid.. rupernyer bukan kami jer.. rata² yang singgah solat kat situ nak pi mendaki.. tengok hiking attire dorang.. baru aku sedar yang aku tak bawak kasut.. aku nak mendaki pakai kasut aper.. tak kan nak pakai sandal kot... yg ada cuma croc sarung utk drive keta.. itu lar pilihan yang ada.. sarung jer lar dari pakai sandal.. mak pon sama.. kami anak banak sumer pakai croc jer.. hahaha..

Sampai destinasi.. jalan jammed nak masuk parking.. kat ladang kelapa sawit tue.. penuh dengan kereta.. sebijik keta charge RM2.00... untung.. untung tokey ladang.. nak dijadikan citer.. aku bleh juga terlupa nak bawak baby carrier.. jadik En. Ady terpakser mendukung si Ainna all the way to the top.. kata bukit.. maka idak ler ia setinggi gunung.. tinggi tak tinggi 400meter (1.7km) jugak ler nak sampai atas.. dah lamer tak mendaki weh.. since last mountain Gunung Nuang ker Gunung Kinabalu eak.. tu pon dlm tahun 2002 camtu.. sekarang dah tahun 2011... 8 tahun yang lalu... tapi aku masih ingat cara² mendaki.. jangan selalu minum air nanti cepat penat.. kalau nak terkencing??.. Biler nak rehat jangan duduk.. nanti pancit.. jangan cakap banyak hilang tenaga.. hehehe.. pastu asyik nak minum... mind set kena betul.. fikirkan puncak.. jangan cepat putus asa... alang² mendaki.. biar sampai ke atas..

Kami mulakan pendakian dalam pukul 6.30 pg.. sampai puncak 8.30 pg.. matahari dah ilang entah ke mana.. lagipon suasana mendung.. dia sembunyi dah.. 2...3 kali jugak berhenti sebab kami bawak budak kecik dan warga emas.. dah emas ker mak.. ahahaha.. ohh dan mak buyung yg tak sedar diri nie.. hehehe.. budak² nie macam² peel.. tapi Alyaa naik sampai puncak ngan aku.. tak sampai ati nak tinggalkan kat ayah.. sebab dia dah nanges sungguh² nak ikut sampai atas.. En. Ady, Mak , Jimmy (laki zura) dan anak² kami yg lain sumer tak naik sampai atas.. sebab terlalu curam.. payah nak bawak budak kecik.. makanya hanya aku, Zura dan Alyaa yg sampai atas.. (sorang boleh lar aku nak jaga.. ramai² bahaya)..

Sonok tau biler dah sampai atas.. puas sangat hati nie.. aku raser baby lam perut aku nie tersenyum jer dengan lebornyer.. bergambar gitue² jer sebab kejar maser.. laki Zura called suh cepat sebab anak² dah meragam.. so.. kami set next time akan naik lagie biler dorang sumer dah besar sikit.. errmmm yer ker besar??  Ohhh lagie.. on the nak ke atas tu ada bau yg agak kurang menyenangkan.. ada orang tercirit di lereng bukit.. aduhhhh.. kesian dia kan.. musti dah tak tahan sangat.. darurat.. nak wat camner.. tak dapat bayangkan camner dia memerut maser tu.. hehehe... masing² turun naik warning pada yg lain.. jaga² ada taik.. hehehe.. on the way turun paling best.. kitorang gelongsor turun atas rumput²... seronok sangat.. sekejap jer sampai kat tempat laki & mak aku tunggu.. kitorang turun dengan kepuasan tertunai sudah hajat di hati..

Gambar² lain.. next entry kay!








1 comment:

cik kodok said...

Dah 3x aku gi broga.
Last tu aku naik gunung tok wan hehe.

Opismet aku dkt 30org gi broga smlm,
tp aku mls la nak gi sbb dah 3x gi kan haha.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails