.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Saturday, January 1, 2011

..KaSiH YaNG TeRPiSaH..

Khamis last week merupakan hari yang menyebakkan kami... hari tu merupakan last day anak² di nursery lama.. selain dari kekurangan tempat itu di sana sini yg pernah aku suarakan sebelum nie.. tempat itu tempat anak²ku dijaga selama 2 bulan setengah... dan telah ada kasih sayang terjalin di sana... antara anak² dengan cikgu.. anak² dengan pengasuh.. dan anak² dengan sahabat² baru yang dikenalinya... tidak mudah.. ya.. tidak mudah menghadapi perpisahan...

Ada seorang pengasuh... sangat rapat dengan Ainna... dia jaga Ainna macam anak dia sendiri.. maser kami nak pergi.. aku tak nampak muka dia.. dia dan kakak dia keje mengasuh budak kat situ.. anak² dia pon dah besar²... selalu pepetang biler aku datang nak amik budak² tu.. aku nampak dia ngan Ainna duduk atas buaian berdua.. dia suap karipap yg dia beli sendiri kepada Ainna sambil borak²... they have their own sweet time.. anak aku nak makan.. nak mandi.. nak basuh berak sumer tunggu dia... bukan tak der pengasuh lain tapi anak aku tak mo.. entah lar.. kadang² anak aku panggil aku mak.. agaknyer sebab anak² pengasuh tu panggil dia mak... maser nak balik tu.. kakak dia suruh anaknyer pergi cari pengasuh anak aku tu.. bagitau yang "Anak nak balik dah nie.." baru lar aku nampak kelibat dia... mula² dia hulur tangan dan Ainna cium.. kemudian dia terus dakap Ainna kuat²... dia menangis... sambil cakap... "Esok tak jumpa Ainna lagie.. " hati ibu maner yg tak tersentuh kan... aku hampir² menumpahkan air mata... dia cakap.. dia memang sengaja takmo keluar.. sebab tak sanggup nak tengok Ainna pergi... zalimkah aku?? Memisahkan kasih sayang yg mula terbina... aku sebenarnya tak sangka sampai macam tu sekali dia sayang kat anak aku.. aku memang mencari pengasuh yg macam tu... yang sayangkan anakku seperti anaknya sendiri... maser mak budak tu nangis.. anak pompuan dia pon ikut nangis sama... aku raser sangat bersalah.. seperti seorang yang pentingkan diri.. bukan niatku memisahkan mereka... cuma aku seperti ibubapa yang lain.. mencari yang terbaik untuk anak²ku... aku cakap pada pengasuh anakku... esok² kita singgah lar sinie... dia kata.. dia harap orang yg mengasuh Ainna nanti jaga Ainna dengan baik... begitulah juga harapanku... semoga Ainna dapat sesuaikan diri di tempat baru.... aku risau~~~

 


















1 comment:

mizct10 said...

sedih nye kak.. kcian plak...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails