.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Tuesday, September 27, 2011

SeleSeMa OraNG KeCik NGaN OrG BeSaR X SaMa..

Amna tengah tido.. lepas aku mandikan dan mamam.. baju dah sidai.. hurmm.. kain belum lipat.. aper nak masak tengahari nieh??? Urgghhh.. macam² pk.. termasuk lar aper aku nak update kat blog arinie.. entry sblm nie tak sedar En. Ady dah tolong updatekan.. hurmmm... ginie lar gamaknyer kalau aku jadi surirumah sepenuh masa.. buat keje rumah... pk aper nak masak.. uruskan anak... tengok tv.. hari² mengadap benda yang samer.. aper eak nak dibuat supaya hari² yang dilalui teraser keistimewaannya.. supaya tidak rasa seperti waktu yang dibazirkan sia²...

Dulu kan pernah aku mention semenjak beranak kecik nie jadual tido aku dah tunggang langgang.. mata pedih mengantuk macam mana pon payah nak tido... biasa lah.. timing kita sekarang ikut timing baby.. dia jaga.. maka idak ler kita dapat tido.. tambah² si Amna sekarang kena selesema.. berjangkit dari si Ainna.. dah puas aku hati².. tak kasi dorang kiss baby.. jangan sentuh baby takut jangkit.. tapi.. dah namanya budak².. waktu kita depan mata ok lar.. bila kita lepa sekejap jer pon cukup.. maser tu lar dia nak kiss.. ajar adik tepuk tangan lar.. macam²... sedar² si Amna asyik dok bersin².. pastu.. berair jer idung... dan yang paling menyedihkan dan menyesakkan dada... biler tgk dia susah sangat nak bernafas.. hingus memenuhi rongga pernafasan... kadang² panik jugak dibuatnya.. (ada kan kes baby meninggal sesak nafas sebab selsema) biler tgk muka dia merah padam... seksa sungguh.. bernafas pon berbunyi.. bayangkan diri kita sendiri yang dah tua nie pon... idung baru tersumbat sebelah pon dah tak selesa.. ini kan pulak baby yg baru berusia sebulan... dia tak bleh cakap bagitau mana tak selesa..  dia tak pandai nak keluarkan hingus dan kahak dari badan dia... menangis jerlar utk luahkan segalanya.. toksah jadi mak pak kalau tak prihatin keadaan anak.. makanya atas kerisauan yang sama.. En. Ady selaku ayah mithali.. menggunakan kuasa sedutan mulut ke hidung kecik si Amna... nak beli nasal pump dah tak sempat (waktu tu).. tak kan nak tunggu pulak kan... untuk mu anak.. segalanya dikorbankan...

Alhamdulillah blm pon sempat guna nasal pump yang dibeli semalam.. pernafasan si Amna dah menunjukkan perubahan.. dia dah kurang bersin.. dan nafasnya ok waktu tido... cuma waktu malam... dia asyik batuk² nafas macam tersekat².. sejuk mungkin..  berkali² jugak lar tidurku tersentak.. manakan tidak.. si Amna biler menangis terus hit pitch paling tinggi sampai ke syiling.. hehehe.. pedih giller mata tak bleh tido aku dibuatnya...


1 comment:

Zaza Zafran 귀여운 said...

zaza bila zafran selsema selain sedutan guna mulut dan mkn ubt,za suka letak kunyit hidup sbb cpt kering selsema dia tu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails