.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Friday, April 1, 2011

..Workshop On Spoken English..

Hai all.. sorry for abandoning this blog for quite some days.. bz mengkursuskan diri.. ada workshop on Spoken English kat Angkasapuri.. esok last day.. so far.. belum pernah tertido dalam kelas.. maksudnya.. trainer adalah sangat best!  Tau² jer dah waktu nak balik.. begitu asyik mengikuti kursus sampai tak ferasann.. hehehe.. so.. I got 1 more day kursus to attend.. maksud aku nyer last Secretary Course dengan this English Course accumulate to 6 days of 7 already.. (ooo.. tak paham eak.. saper keje gomen mesti paham kan.. seorang penjawat awam diharuskan mengambil sekurang²nya 7 hari kursus dalam setahun..)  Aku memang dah niat nak pulun kursus habis²an sebelum berpantang.. sebab pantang nanti aku nak cuti 3 bulan.. heheheiiii.. sonoknyer.. masuk keje jer dah ujung tahun.. nak kursus aper lagie kan kalau aku tak pulun dari sekarang.. kursus nie sebenarnya penting jugak selain untuk diisi dalam LNPT.. dapat jugak enhance kitanya career.. melalui knowledge yg kita dapat.. kalau kursus tak berkaitan bidang keje pon dapat jugak tambah ilmu bidang baru.. kawan baru.. kenalan baru.. semangat baru.. huhhh.. makan free.. ahahaha.. seronok.. wakakaka

Siyes since I entered gomen sector dah lama tak communicate dlm English.. sebab Bahasa Melayu adalah Bahasa Kebangsaan.. dan org yg keje gomen pon ramainya Melayu.. pernah dengar tak org kata org gomen tak pandai berbahasa Inggeris.. sebab dah terbiasa dengan environment Melayu².. cakap mother tongue kan lebih selesa antara kita kita .. but to my amazement.. sangkaan itu meleset sama sekali.. ramai sebenarnya org gomen yg fasih berbahasa omputih nie.. cuma tidak digunakan dan dibiasakan.. so.. next time.. cakap orang kena pandang² jugak..

Aku nie nama jer pernah keje private sector.. communicate mostly in English.. tapi biler time berucap kat depan.. I'm speechless.. sebab nervous.. ketor kepaler lutut nie pegang mike.. huhuhu.. teruknyer aku.. lack of confidence actually.. kena attend byk course speaking in public macam nie.. coz the best method to be confidence is to face your fear... korang berani berucap depan khalayak??


2 comments:

si para para said...

sama la..hehe time nak berucap kat depan je habis kelu lidah..lupa ayat la..aduhh bahaya tu...

Rahimah Ramlan said...

akak kalo kene wat public speaking, lain akak plan lain lak jadi nye...nerbes..nerbes...:P

penah ada training pasal presentation skill pe menda tah last 2 yrs, siap ada camera. akak lebeh gile nak pandang camera dr bercakap..
ish3..
mmg x senonoh~~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails