.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Tuesday, April 26, 2011

..RaGaM NaK DaReKu Di RuMaH KeNDuRi..

First of all nak ucapkan Selamat Pengantin Baru buat sahabatku Pdah.. akhirnya bertemu juga yer... Alhamdulillah semoga kalian kekal hingga ke akhirat.. mendapat zuriat yang ramai dan dikurniakan rezeki melimpah ruah... hidup aman.. rukun.. sentosa..

Sebelum hari meraikan pengantin baru tu tiba awal² kami dah war²kan pada puteri² keteng tu.. esok nak pi kenduri.. kawan Bonda kawen.. buat perangai elok².. behave.. jangan nakal².. on the day.. bangun awal.. bersiap.. macam² ragam lar anak² kecik nie kan... drama tangisan tu tak bleh skip.. harus ada.. Ainna buat hal takmo dimandikan.. sudah berperang dalam toilet dan Bonda pon kuyup.. dia dilepaskan pada Ayah utk disiapkan.. sbb Bonda pon nak mandi jugak.. baju sumer dah prepare.. tinggal sarung jer.. terpakser lepaskan pada ayah sebab dia dah declare perang ngan Bonda.. harus aper yg cuba Bonda lakukan lepas tu ditepisnya... angin tantrum dah sampai... surrender... settlekan diri sendiri ada baiknya..


Dirumah kenduri budak² nie punyer lar tak sabar nak tengok pengantin.. si Alyaa sibuk nak bagi hadiah.. nak diterpanya ke pelamin nak bagi hadiah kat tangan pengantin sendiri... ingat majlis hari jadi aper.. ikhs..ikhs..ikhss.. aku bawak hadiah letak kat bilik pengantin..

Paling seronok dapat jumpa member lama.. sambil berborak bertukar² khabar mata tak senang kena perhati anak² yang buat hal masing²... mak pak sibuk bergambar dorang sibuk nak jadik jurugambar.. layankan jerlarr..


Di meja makan.. bukan takat layan perut sendiri... Alyaa makan sendiri.. lega dia dah besar.. sumer boleh buat sendiri.. si Aisha ke hulu ke hilir dia takmo makan.. si Ainna.. "Bonda.. nak ayer.."  "Bonda Anna nak akan (makan) kek.." "Bonda.. Anna (Ainna) nak cuci angan (tangan)" macam²..


Lepas makan.. cuci tangan... tengok Alyaa ngan Aisha dah masuk ke rumah pengantin tak sempat aku nak cakap apa².. si Ainna dah turun kerusi lepas cuci tangan... terboyot² (perut x-tra tegang sebab dah penuh terisi) aku mengekor budak² tu ke rumah pengantin.. sibuk pulak dorang kat celah langsir bilik pengantin... Alyaa becok tanyer aku.. "Bonda.. pengantin tu maner?"  Aku tak jawab sebaliknya memerhatikan mereka seorang demi seorang... "Kakak... Ainna maner Ainna??"  "Kat ayah kot.." Terkochoh² aku kuar utk mendapatkan En. Ady... aku pesan kat Mak suh tengok²an Alyaa & Aisha kat dlm rumah..


Mata aku melilau.. hati tak tenang... cepat² tanyakan si kecik tu kat En. Ady... En. Ady blur.. dia pon tak nampak kelibat Ainna... hati aku kembang kuncup.. jantung macam nak luruh... satu persatu budak² kecik cam Ainna aku perhatikan... bukan... yg tu bukan... yg nie pon bukan... Ya Allah.. maner hilangnya anak aku... cuba tenangkan diri.. mencari di kalangan tetamu² yg hadir... En. Ady dah berjalan ke hujung tempat letak kereta... tergerak kaki melangkah aku ke rumah berdepan rumah pengantin... aku nampak kelibat budak pakai baju pink... Alhamdulillah... Ainna........... dia tersengeh²... slumber jer dia lepak kat umah orang tue.. tak takot orang langsung.. kasut pon dia bukak.. duduk dalam macam umah sendiri... makcik kat umah tu cakap... "Biar lar.. dia nak main.. kat sini ramai kawan.."  dalam hati aku.. ya Allah.. tak terfikir ke makcik anak siapa budak kecik nie... "Nak luruh jantung saya cari dia makcik.."  En. Ady tengok kelibat aku dan Ainna... dia pujuk Ainna bawak keluar.. dlm keadaan marah² tak puas hati diajak keluar.. si Ainna didukung juga si Ayah..


Aku sebenarnya susah nak percayer.. anak aku dah nak masuk 4 orang... tak terbayangkan biler yg kecik dalam perut nie lahir kelak.. join the kakak² .. bertambah lah kekalutan kami laki bini.. hal kenduri kendara nie.. memang susah kami nak attend.. melainkan org² yg bebetul signifikan yg menanjurkannya.. bukan tak suka.. bukan nak anti sosial.. tapi.. ini lar sebab musababnyer... tak menang tangan... kalau masing² dah besar dah paham bahasa.. senang ceriter... tapi... dorang semuanya kecik² notty.. nie ada 2..3 kenduri aku kena attend lagie.. harus lar hadir kan adik sendiri yg kawen... pening.. pening..
 

Cepat lah membesar anak²... tenangkan hati Ayah dan Bonda..


Inilah ketua.. banyak dah boleh diharap.. cuma kadang² dia lar jadik pencetus semuanya.. ketua selalu ingat dia betul kan..


2 comments:

Ena said...

hehe..

akak 3 nak masuk 4,

ena ada 2 tu rasa cam 20.. hahahha.. yerla.. budak2 lagi kan.. memg tak behave.. kdg lam umah sebelum pergi dah berjanji setia nak wat pangai elok2.. bila dah sampai dia pun mula.. ahahahah.. gelak pun ada 2, gelak geram + kelakar.. ngehehehe...


ena baru dapat anak buah lagi.. anaknya yg ke-4 adik nye si wan.. ;D

IxoR@ said...

suka dengan ragam anak ko kak pah....

ce cuba bayangkan klu dah besar panjang nti.... agak mesti ko migrain!

hehehehe....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails