.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Wednesday, December 13, 2006

RaNaH MiNaNG..PaDaNG..

Pagi nie bos aku tak der.. bahkan satu dept sumer outstation.. so... inilah maser yg aku tunggu² utk bermaharajalela mengupdate blog ini... Ini sambungan kisah aku di Padang..

Hari pertama tido di rumah Ibu & Abak... makan dan tido di situ... berkenalan dgn sanak saudara laki aku... lepas sorang.. sorang dtg bertandang umah Ibu.. bersalam²an.. berkenal²an.. (ramah dorang nieh :>) Dari satu tangan ker satu tangan Alyaa di-pas-kan... Alyaa spt biasa.. nak jer dgn sumer org.. dia nie mmg suka didukung.. dorang kata.. bagus budak nie.. baik laku..

Pertanyaan pertama dorang.. Lelaki ka Padusi anak nie Ady.... coz.. spt biasa Alyaa diingat baby boy... biler diberitahu padusi.. dorang sumer pakat tanyer... naper tak ditindikkan telinga baby aku tu so that it's easier to reckon her gender.. mereka di sana.. seawal usia bayi sebulan sudah ditindik telinganya jika bayi yg lahir tu pompuan bagi membezakan jantinanya.. tapi bukan amalan kita di sini... di Malaysia jarang baby ditindik telinga dari kecil... (my personal opinion.. aku tak baper gemar anak aku pakai barang kemas time kekecik nie... budak bukan reti aper.. sekarang maser dia tgh lasak.. digaru sini digaru sana.. hilang pulak barang tu.. keselamatan dia pon agak tergugat.. kalau disalut barang kemas.. tau ajerlah peragut tak kira mangsa sekarang nie... nak pakai barang kemas pon.. tunggu lar dia besar sikit..)

Org² kg nie juga suka bertanyakan tentang susu aper yg diberi buat si Alyaa.. biler melihat tin susu dorang kelihatan sedikit kehairanan.. coz.. kebiasaan org disana memberikan susu badan (dipanggil susu Asi di sana) hingga anak lebih kurang 2 thn usianya... aku jawab aku kasi susu campur.. susu asi dan susu botol (org sana panggil susu bantu)... susah jgk nak pahamkan dorang ngan situasi kita yg bekerja.. bukan aku tanak bagi Alyaa susu badan exclusively.. tapi keadaan membataskan.. atau mungkin juga aku tidak cukup daya... yelah.. nak bagi susu badan secara intensif perlukan semangat yg kuat oleh si ibu juga dorongan yg hebat dari persekitaran... aku tabik hormat pada sapa yg mampu menyusukan baby dgn hanya susu badannya... tanpa bantuan susu botol... aku maklom susu ibu adalah yg terbaik buat bayi......... tahniah dan teruskan usaha anda...!

Org kampung juga pelik biler tgk anak aku tidak dipakaikan singlet di dlm baju yg dipakai spt anak² dorang... dorang sumer pakaikan singlet kat anak dorang di sebelah dlm sblm disarungkan baju luar... supaya anaknya tidak masuk angin, kata mereka.. urgghhh... panas doh... anak aku dlm pakai baju biasa pon peluhnyer berjurai²... inikan pulaks nak dipakaikan singlet di dalam.. Org sana juga jarang menggunakan kipas... bukan tak der kipas.. cuma dorang tak guna... aku nggak bisa dong... di rumahku udah biasa berkipas seharian... Alyaa pon susah nak tido kalau tak der kipas... dia panas dan rimas... biler Alyaa tak tido.. parents nya juga of course.. nggak bisa tidur.... so.. nak tanak.. dorang terpakser penuhi kemahuan Alyaa utk tido berkipas.. tu pon dorang pasang speed yg paling slow... takut masuk angin.... sekali lagi penerangan diperlukan... letih woo pk nak menerangkan keadaan di Malaysia yg tak sama..

Kami juga disambut berita agak mengerikan.. Abak citer pasal kesah org penggal kepaler org kononnyer utk redakan tanah lumpur panas ye meruap² (sampai rumah kat atas pon boleh terbakar) mender tah.. kitorang dah lalu tmpt tu dlm perjalanan ke umah Abak.. beberapa kg jgk dari tmpt kitorang.. tapi seram jgk lah.. katanyer dorang nak penggal sampai 2000 kepaler utk puaskan mambang tanah tu kot.. mender tah perkara karut marut camtu pon masih lagi dipegang org² kat sini... sedangkan itu sebenarnya hanyalah bencana alam... segalanya datang dari Allah... walau apa pon yg terjadi... aku tatau lar dorang tu agama apa.. yg pasti Abak kata bukan org situ... so Abak just igtkan kitorang kalau nak p mamaner yg jejauh ke tmpt sunyi tu kena hati²... si pemancung kepaler org tu sentiasa berkeliaran... SERAM wooo~~

Rata² aku perhatikan org Minang berniaga (berdagang org sana kata) utk meneruskan kehidupan.. which is good.. mengikut sunnah Rasullullah... sekecil² rumah pon.. ada sajer yg diniagakan.. ibu & abak menjadi pengusaha tauhu mentah... step by step dorang buat.. buatan dorang tak campur bahan kimia dan segalanya dilakukan secara manual... aku raser sikap berusaha berniaga ini perlu dicontohi Melayu di Malaysia... kerana melalui perniagaanlah dtgnya 95% rezeki... bezanya di Malaysia.. perdagangan dikuasai bangsa Cina...

Kami ke warung Mak Ngah (kakak mak Ady) utk makan bakwan (lebih kurang jemput² di sini.. tapi sedap.. lain rasanya.. macam² isi dlmnya termasuklah bawang goreng) dan pecal.. Mak Nah membuka warung kecil menjual makanan utk budak² sekolah di situ.. kami tumpang mandi di situ.. (satu kemusykilanku.. kenaper eak.. org² kg suka buat bilik air yg ada ruang terbuka utk diintai.. bukan di sini sahaja.. keadaan yg sama juga di Malaysia.. bukankah keadaan ini dpt mengundang kejadian tidak diingini spt kes rogol juga sumbang mahram) ketenangan bersiramku agak terganggu dgn keadaan bilik air yg begitu.. aku raser cam tak selamat... tapi ada juga rumah yg bilik airnya cam kita di sini... biasanya rumah batu lar...

Petangnya kami melawat saudara-mara yg berdekatan juga ke kubur almarhumah ibu mertua aku yg telah kembali ke rahmatullah 3 syawal yg lepas.. sepotong bacaan Yassin dihadiahkan.. tujuan sebenar kami pulang adalah utk menghadiri kenduri ke-40 hari Arwah meninggal.. tetapi tidak sempat kerana atas sebab² tertentu kenduri telah lebih dahulu diadakan dari yg sepatutnya.. Alyaa ditinggalkan dgn Amai Eli (Amai bermaksud isteri bapa saudara dlm bahasa Minang) Sepulang dari kubur.. elok ajer si Alyaa tidur kekenyangan selepas minum sebotol susu.. beramah mesra dgn org kg bawah.. rata² mereka mengatakan wajahku seakan² India.. (tapi Ady membetulkan mengatakan aku berketurunan Arab.. hahaaa!!.. jadik India aku di situ.. tapi ancak (dlm bahasa minang ancak itu segak/cantik) kata dorang... cantik ker haku nie.. :P muler ler nak ferasannn tuuu.. wekkk :D)

Hari Selasa paginya cuba berbudi.. nak tolong cuci pinggan.. sekali pinggan.. sekali pinggan terlepas dari tangan... pecah berderai... terbelah kulit kaki aku... luka di sana sini.. terkejut seisi rumah... lepas tu aku tak diizin basuh pinggan lagi... :)) itu bukan alasan sengaja aku tau! Dah nasib dorang basuh pinggan dlm bilik air.. aku laks biasa basuh di sinki... ituler org bandar.. sekali sekala masuk kg... baru cuci pinggan sikit dah pecah... :((

Malamnya tidur pula di rumah Mak Tuo Asnah (Kakak papa paling tua).. yg nie rumahnya besar.. kayak banglo gitue.. belakangnya sawah.. rumah dia ada byk bilik.. anak dia sumer dah kawen dan tinggal sendiri... so.. kitorang tido di salah satu bilik... macam² yg kami sembangkan menganai Malaysia dan Indonesia... byk juga yg aku minta Ady translate kan coz aku tak baper paham... bahasa Minangnya pekatttt...

Rabu lepak umah Ibu balik... siangnyer aku agak angin sket.. tatau naper.. puncanyer aku tensi sbb Alyaa tanak makan nestum yg baru aku belikan.. sdgkan b4 that few days elok jer dia consume makanan tue.. abis disembur²nyer makanan tu keluar... pastu menangis² tanak... ikhss.. aku nie kesian kat tgk dia.. badan dah susut.. selera makan mcm dah berkurang since ke situ.. angin aku juga mudah naik biler org lain masuk campur hal aku & anak aku.. ntah larr.. mungkin aku kena berusaha lebih kuat utk kawal temper aku... malamnyer ada kenduri sket sempena sambutan kedatangan kami ke sana... sblm mula doa selamat kena bangun salam keliling sanak saudara... segan doh.. dah lar aku pakai sempoi jer..

Khamis... lepak umah Ibu lagi.. Ady kena cirit birit teruk.. seharian kuar masuk toilet.. apa lar anak Minang celup nie.. dia kata biler tgk nasi & jengkol (jering) jer dia terus raser nak termuntah.. tu ler semalam makan byk sgt.. macam² disumbat... abis sumer kuar balik pagi tu.. risau jgk aku tgk dia melepek jer dlm bilik.. sengal satu badan katanyer.. ikhss.. Abak belikan ubat apa tah kasik dia.. air isotonik tadak kat kg tu.. air gas lagi lar.. nasib baik pas tu dia dah ok sket.. so petangnyer naik moto berdua sajer dgn Ady (dah lamer tak buat camnie.. sonok jgk.. round kg sambil menyedut udara segar) then singgah kedai Handphone Dayat (sepupu Ady) sekejap.. baliknya berehat n kemas apa² yg patut since esoknyer pepagi we all dah nak berangkat ke Padang..

Pagi² Jumaat kitorang bangun... mandi, solat, sediakan bekal susu Alyaa (nak dijadikan citer maser basuh botol Alyaa.. sdg kuat dikocok² terus terpelanting masuk straight dlm weser.. (weser tu tandas) ikhss.. ternganga kami laki bini maser tu.. utk sementara terpakser lar Alyaa guna botol yg diberi sepupu Ady yg bukak kedai runcit di situ.. lepas sarapan bakwan bersama lontong... kitorang terus bertolak ke Padang bersama Joni (anak Mak Tuo yg bongsu), bini dia dan Mak Tuo.. on the way to Padang kitorang jenjalan ke Bukit Tinggi dulu.. Org kata tak sah pegi Padang kalau tak singgah Bukit Tinggi.. tmpt membeli belah... macam² ada.. barang kraftangan kat Padang nie mmg cantik².. sayangnyer ongkosnyer cuma dikit.. kalau tidak mau sumer aku nak borong.. Sebelum sampai Bukit Tinggi tapau makanan n singgah makan di tepi Danau Sengkarak.. (Tasik terbesar di Sumatera Barat.. Ady kata) Besau wooo tasik tu.. macam laut.. cantik sungguh permandangan dia... maser nak teruskan perjalanan tetiba org yg rumahnyer kat situ dtg mintak bayaran kebersihan.. ceh.. tumpang makan pon kena bayar.. mender ler... (Segala²nya duit tau kat Indon nie..) Puas jgk lar pusing² tanyer org jln kat Bukit Tinggi tu.. sementara nak stop.. coz Joni cam tak baper biasa jln kat situ.. Bergambar Jam Godang (Godang tu maksudnya besar dlm bahasa kita) n Ngarai Sianok (Lubang Jepun) Bekas tinggalan askar Jepun dulu... Huhhh... lepas habis duit dijolikan beli itu dan ini.. kitorang teruskan perjalanan ker Padang... sampai padang dah petang... jamu seleara di Lubuk Idai (tmpt dia nice.. meja rendah duduk bersila ala² kat Nailis sini.. spt biasa makan nasi Padang dan yg specialnyer sini ada Ikan Bakar.. dah kenyang.. solat jamak kejap then proceed to Pantai Muaro Padang.. aku nak tgk batu Malin Kundang tapi dah tak sempat.. nampak ler jambatan Siti Norbaya masa jalan nak ker pantai yg kitorang lepak tu... kitorang lepak tgk sunset sambil tunggu order jagung bakar.. punyer lar lamer tunggu.. last² tapau jer coz dah maghrib.. letih seharian berjalan.. malamnyer kitorang tumpang tido rumah kakak ipar Joni..

Pepagi bangun mandi, pack barang, sedia susu bekal Alyaa.. kali nie solat dulu.. then teksi yg di-booked smlm pon sampai.. kami ler penumpang ke Malaysia yg pertama sekali sampai... igt ker senang ler dah sampai awal... Sejam jgk lar tunggu kaunter tiket bukak... then lamer menunggu.. sampai Alyaa sempat projek.. pastu baru balai berlepas bukak... yg nie aku paling bengang.. letih seh berurusan ngan Imegresen sini.. tak effisyen dan sistematik.. kita ngan anak kecik kena ke hulu ke hilir.. bagi arahan pon macam hampehhh... aku tak bleh lupa sorang pegawai imegresen dia... aku dah bagi sumer passport kat dia.. then dia bagi balik passport tu kat aku sambil dia settlekan passport Ady.. aku igt sumer dah settle.. elok jer aku nak melangkah.. dia tanyer aku.. "Ibu.. passportnya udah distampel??".. aku pon geleng ler ntah tak tau... then dia dgn nada tinggi berkata "TUNGGU SITU!!" sambil menjuihkan mulut dan menjegilkan matanya ke dpn kaunter.. tersentap aku... kurang ajaran betol! (aku mmg pantang org ckp menengking dgn aku.. mula aku ketar satu badan.. raser nak tengking balik pon ada.. sib baik masih ada kesabaran berbaki di hati..) kalau tidak abis ler mat Indon tu... apa lar salahnyer dia ckp elok².. terang² dah salah dia tak periksa passport tu dulu sblm kembalikan pada aku.. dah tu nak tinggi² suara ngan aku pulaks... buat pegawai gelabah tu.. Sepotong ayat dari aku buat kamu... "GOBLOK kamu!! Nggak tahu kerja.. yaaa.. jgn kerja..!!"

Sampai KL kul 10.30pg Malaysia... Dekli adik aku amik di airport.... Begitu lar serba sedikit kisah aku di rantau org..... Kenangan tu tak dpt dinilai dgn wang ringgit.. ada sonok dan tak sonoknyerr.. and.. above are more selected pic for all to view.......

1 comment:

Anonymous said...

seronok sggh! apsal ko tak singgah tmp malin kundang tu kak pah.. aku nk gak tgk...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails