.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Wednesday, December 20, 2006

KaWaN - KaWaN (part-1)

Pejam celik.. pejam celik.. dah nak masuk tahun baru.. rasernyer macam baru semalam kita jejak tahun 2006.. skrg tinggal beberape hari jer lagi dah nak melangkah ker tahun 2007... meningkat setahun lagi umur... usia makin meningkat.. lilin hayat semakin pendek... dosa semakin banyak.. pahaler masih sedikit... ikhsss~ Sedar tak sedar dah duduk dlm lubang kubor... mak... takotnyerrr... amal aku belom cukup... tapi setiap yg hidup pasti akan mati... kita mesti igt itu.. cepat atau lambat jer... semua org tak boleh lari.. kerana itu hakikat kehidupan... setiap hari.. ada yg akan mati dan ada yg akan dilahirkan... buka buku... tutup buku... renung² kembali.. adakah kehidupan kita masih serupa.. tiada perubahan dari 10 thn yang lepas.... errmmm kalau sekarang tahun 2006.. sepuluh tahun lepas should be year 1996...

Thn 1996... aku masih di bangku sekolah menengah.. maser tu aku di tingkatan 4.. di Sek. Men. Teknik Setapak Kuala Lumpur di kelas 4PPN... Hmm... kawan paling rapat aku maser tu si kecil molek.. Wan Teh Asyura Wan Badio Zaman.. (masih lagi rapat hingga sekarang) then.. Haspalela Othman, Siti Aishah Said, Putri Norsyidah Megat Abd Latif, Sahilah Abu Yazib, Siti Rosila Hawa, Nasimah Naim, Rahilah Abd Rahim, Mazlia, Wirdanengsi, Lily Kartini, dan yg lain² yg tak brp rapat.. maaf aku tak brp igt namanya... Kelas kitorang jurusan Penguran Perniagaan terdiri dari ramai pelajar perempuan.. ada 10 org jer lelaki dlm kelas maser tu tak silap aku...

Percayer tak dlm tempoh 2 thn ting 4 & 5 aku sekelas ngan bebudak lelaki tu.. boleh kira baper kali jer aku bercakap ngan dorang... bukannyer aku sombong.. cuma sbb tak biasa bergaul dgn lelaki coz I'm formerly from girls' school... segan ada.. kekok pon ada.. cuma ngan sorang budak aku selesa bersembang.. coz dia bahasakan aku Kak Sharifah... (of course dlm kelas tu aku tua sbb maser aku naik sek. men. dulu aku kena masuk remove class/kelas peralihan selama setahun coz aku dari sek. keb Cina) Nama budak lelaki tu Mohd Iqbal.. :D.. Dia pon ramah ngan aku... kira macam adik larrr... haha!! Last dgr dia masuk UIA.. skrg tatau buat apa... from all of them.. dah ramai yg aku dah totally lost contact... Aku tau ramai yg dah kawen dan yg dah ada anak pon... antara kengkawan kelas aku.. ramai yg bekerja sbg pendidik...

Maser sek. dulu aku selalu berdua ngan Syura.. kat maner ada aku kat situ ada dia.. dia nie mak andam aku maser kat sek... rajin betul tolong betulkan tudung aku.. maklum ler ting 4 baru aku betul² kenakan pakaian seragam bertudung.. biler ada mak andam nie baru ler bersemangat nak bertudung.. sekarang Syura & aku dedua dah beranak sorang.. Mak..mak dah kami nieh.. tak sangker lamer dah kitorang berkawan..

Habis sek. aku terus melanjutkan pelajaran di UiTM Pahang.. Syura dpt masuk UiTM Terengganu setelah satu sem aku belajar.. di UiTM aku kenal ramai teman baru.. macam² ragam.. macam² perangai dari setiap pelusuk Malaysia nie... pergaulan sosial aku makin berkembang.. aku kini mempunyai sahabat dari serata ceruk Malaysia.. Di Kampus.. jauh dari famili.. masa tu kengkawan lar pengubat sunyi... a big thanks to those yg sudi berkawan dgn aku..

Masa sessi orientasi org pertama yg aku kenal.. anak Pak Haron.. putih melepak orgnya.. named Masitah.. dia nie manjer.. memuler kenal igt ker ngegada.. tp rerupernyer dia mmg camtu.. then maser masuk kelas laks.. aku kenal dgn Shahzaliza.. anak Pak Shaharuddin.. dorang dedua sahabat paling rapat aku di UiTM.. tapi dedua tak bleh bersua muker.. ada jer yg tak kena.. tak tau naper.. yg pasti biler aku dgn Sietah Shah kat tmpt lain.. biler Shah dgn aku.. Sietah balik bilik.. hohooo.... dasat².. susah woo nak jaga dua hati maser tu... sekarang dorang dedua dah ada anak... Sietah pas abis study terus kawen.. anak dia dah 4 thn... Shah pulak thn 2004 baru kawen.. anak dia dah setahun lebih.. kami bertiga sumer anak pompuan.. so.. susah ler nak kotakan janji nak berbesan.. haha... Selain tu aku juga rapat dengan Rahmah Wagiran aka Yana(roomate merangkap ustazah aku masa kat sana.. skrg mmg dia jadik ustazah pon.. bagus budak nie.. lemah lembut orgnyer.. anak dia pon sorang).. Faezah Redzuan kawan Yana (budak Penang nie pon rapat jugak ngan aku.. peminat citer hindi.. layan gelek lagu hindi ngan dia..) Fairul Azni (sebilik ngan aku jugak boleh jer ajak posing tangkap gambar or jogging keliling kampus), Rafidah Nazir sebilik Azura Ahmad ( Pdah nie lurus budaknyer dan yg aku suka kawan ngan dia nie coz dia nie kelakar.. Zura laks Ms kechoh ala Memakcik gitu.. yg juga pernah jadik roomate dan rakan serumah aku maser kena jd outsider selama satu sem... )Hartini Abd Hamid teman serumah maser outsider.. dia nie senang menangis.. pernah menangis maser disakat si Mohd Yusman.. satu² kumbang dlm kelas kitorang.. Nurhayati Nordin (aka Speed.. jiran sblh bilik aku merangkap former roomate.. budak nyer serba-serbi laju jer.. so tau ler sbb per dia dpt gelaran tu), Emyliza Abd Halim.. (anak lecturer yg comey dan kerap diserang histeria.. Lizzy nie.. pandai menari.. tarian tradisional ker moden ker.. serah jer kat dia.. :p dia nie rakan sebilik aku sama Speed dgn & Zura jugak), Noor Amni Sarini (dia nie sebilik ngan Sietah.. n secara tak langsung jadik kawan aku jugak coz aku selalu lepak bilik dorang.. melantak biskut dorang jugaks :p), Roslinda Ramli (dia ngan Zura org kuat Persada Sari.. skrg keje DJ, dah tukar dari THR tak tau radio maner dia skrg), Emy Fazura Zakaria (kawan sekapal.. boleh tahan riuh mulut dia..), Nurul Aida Abd Ghani.. (budak genit nie nakal.. biler dah kenal baik jugaks orgnyer.. penyampai berita tercepat anda), Nor Afida Mohd Noor (awek klate yg rock), Sir or Tuan Nor Fadlina.. (Orgnyer pendiam tak byk ghoyak), Fitriah (dia nie anak dah sorang tak silap aku.. dia ler tokey nutrimetic maser kitorang belajar dulu), Farha Mohd Noor (aka KakWa.. mulut boleh tahan riuhnyer.. yg klakarnyer aku panggil dia Kakwa dia panggil aku KakPah.. padahal kitorang sebaya jer), Rashinor.. (gamat kelas dgn dia), Mimi Azirah Saharudin.. (sblm dia msk UiTM aku pernah kenal dia masa join perjumpaan pembimbing rakan sebaya antara sek²), saper lagi eak?? Ramai lagi tapi tak terlarat nak taip sumer.. sonoknyer biler kenang² kembali zaman kampus... aku raser zaman tu ler yg paling best sekali dlm riwayat idup aku...

Itu ler kengkawan yg menceriakan zaman remajaku.. walau tak ramai tapi mereka cukup menghiburkan dgn gelagat dan cara tersendiri.. aku tidak terlalu terikat dan bergantung dgn kawan.. ada masanya kita perlu berkawan adakalanya kita perlu belajar hidup berdikari.. di kampus dulu aku pernah digelar Iron Lady.. aku pon tak tau kenaper.. mungkin sbb aku jenis tak kisah kalau tak der kawan pon aku boleh lone ranger jer ke mana²... bagi aku idup jgn terlalu bergantung dgn org.. kalau terlalu bergantung.. gerak kita terbatas.. pemikiran kita tak bebas.. Idup berkawan mmg bagus... tapi biler berkawan.. kita juga perlu pandai menapis kawan.. berkawan lah dgn sesiapa sahaja.. tapi carilah org yg betul² sincere yg boleh dibuat sahabat.. kita tentu pernah dengar pepatah "Kawan makan Kawan" so.. berhati-hatilah semasa berkawan.. kawan² kita secara tak langsung mencerminkan diri kita..


to be continued... tapi tak tau biler~

1 comment:

Emy Fazura said...

alamak kak pah! rindu laks saat2 nie! aku takde gambar2 kita nie... bestnyerrr.. pasni reunion semua bawak anak!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails