.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Wednesday, May 3, 2006

..Story Time..

Ya Allah... mengantuknyer mak datuk.. uwarrgghh.. mata nie macam dah kena letak tongkat.. jap lagi dah ada Staff Briefing utk HR Manangement System.. mau aku tersengguk² lagi.. Nak kata tak cukup tido.. malam tadi tido awal.. coz my hubby dah start keje kat tmpt baru.. his off hour is from 8.00 - 5.00 now bih kurang aku.. but.. aku masuk lewat sket.. from 8.30 - 5.00.. Pepagi dah bangun.. baju awal² dah sterika semalam.. bersiap n dia antar aku p LRT.. dlm LRT terserempak ngan K. Ros.. ooo rerupernyer dia mmg awal ke opis.. she with her hubby.. hubby dia pon keje kat Petronas.. sama ler ngan laki aku.. dlm LRT serba tak kena duduk aku.. pinggang nie sengalnyer semacam... kalau tak igt tu LRT.. dah lamer dah aku baring.. makin dkt due date.. (4 minggu jer lagi) makin byk sakit yg dtg.. sengal² tulang ngan pinggang tu biasalah.. blm kira bengkak kaki.. sesak nafas.. perut dah makin besar.. semalam pon ramai opismate yg kata aku nie dorang raser tak lamer jer lagik.. dah sarat sgt dah.. berat pon naik lagi 70.5kg last week.. dr ckp setiap seminggu akan naik 1/2kg.. coz baby is growing fat under her skin for the preparation to face the outside world.. lemak tu utk menyesuaikan suhu badan dia nanti.. arinie mmg sampai awal giller kat opis.. 7.55 pg dah sampai.. hari ini dlm sejarah tuuu.. heheh.. tapi pintu wing off aku laks kunci.. so.. sumer kena lepak kat luar or kat wing sebelah.. cheh.. igt ker nak catat rekod kat punch card.. Skrg nie laks dah kena start isi Timesheet.. bosan tul.. everyweek laks tu..

Bersalin nie.. aku tak tau lar.. igt nak berpantang kat umah aku jer.. tapi mak aku laks sibuk ngan kursus haji dia.. Insyaallah dia akan pegi haji this coming Zulhijah.. hmm.. tercapai jgk hasrat dia.. thn lepas tak dpt nak p.. coz dah lebih kuota.. hmm.. nampaknyer terpakser lar aku berdikari jaga diri sendiri.. nak buat camner dak.. setakat jaga kejap² tu dia boleh larr...

Hmm.. baru jer abis briefing tadik.. tak ngantuks laks aku.. yelah berkepentingan utk aku tau.. tu yg mata celik jer.. so.. from now on.. staff personal data, claims, leave application, OT being integrated on electronically practice.. kira sumer bleh update, apply and submit online.. tak kira di mana berada asal ada internet connection.

Baru lunch tadik.. org banjer lagie arinieh.. bestnyer dah dua hari berturut² tak yah kuar duit lunch.. rezeki.. rezeki.. cam tau² jer aku tgh tadak duit nieh.. so.. ok.. boss pon dah p Yard kat JB.. tu ler byk maser nak update blog nie.. hmm.. Sabtu lepas walaupon cuti panjang tak p mana sgt.. boring dok umah ajak laki aku gie avon.. beli adiah Hari Ibu utk mak aku.. singgah umah makcik laki aku kat ulu klang.. balik tu baru singgah umah mak nak kasik adiah dia... makan malam kat sana.. borak² jap.. mak ajak p umah Utz Mokhtaruddin (dulu pelakon) yg bukak rumah asuhan akhlak dan motivasi utk remaja dan anak² yatim.. dia pernah masuk TV dulu pasal rumah Raudah dia.. mak kata dgr dia pandai berubat.. macam² hal kat rumah mak aku tu.. barang tu ilang.. barang nie ilang.. tu lar.. kot² dia bleh tgk²...

Esoknya.. bangun pepagi.. aku cuak coz baby tak gerak².. ibu maner yg tak risau bilermaner kandungan yg dah nak sampai penghujungnyer diam tak berkutik.. macam² citer aku dgr.. walaupon dah sampai stage terakhir nie.. I cannot take any chances.. risiko ttp ada.. aku tanak end up like one of my members yg kehilangan bayi dia coz of terbelit tali pusat.. lemas dlm perut.. tapi.. kata org itu sumer dah qadak dan qadar tuhan.. anak itu akan tunggu kita di pintu syurga nanti.. benteng kita dari api neraka... but still I can't imagine if I'm the one yg kena ujian tu.. mmg cukup sedeh nasib yg menimpa ibu² yg terpakser berpantang tanpa baby di sisi.. pilu.. berat mata memandang.. berat lagi perut yg mengandung.. especially for first baby.. dgn sumer keperluan dan barang baby yg dah dibeli tentu menyesakkan lagi dada biler dipandang... Ya Allah Ya Tuhanku.. kau peliharalah bayi di dlm kandunganku ini.. sampai menangis² aku biler pkkan segala kemungkinan yg mungkin berlaku.. and then suddenly my baby gave me one kick.. tapi.. dia tak seaktif semalam.. so.. kitorang laki bini decided to see our dr for the confirmation.. aku tak puas hati selagi tak tahu keadaan baby dlm perut.. Alhamdulillah maser scanning.. degup jantung baby aku normal.. dan mmg tak der tali pusat pon terbelit kat leher dia.. dr. ckp baby kurang gerak mungkin sbb aku terlalu aktif.. dan adakalanya baby pon tido macam kita jgk.. dr. suruh aku pastikan yg baby bagi at least 10 kickers dlm tempoh 12 jam.. kalau tidak pegi hospital buat pemeriksaan lanjut pd jantung baby... lepas balik check up singgah kedai jahit antar baju maternity.. aku mintak doublekan jahitan dia coz jahitan sedia ada senang terbertas.. then p umah Papa amik gelang yg kitorang hantar baiki arituh... lunch kat sana.. then my baby start gerak cam normal semula.... Alhamdulillah... syukur.........

Pas Zohor terus p umah mak.. fetch her n Shifa together.. p rumah Raudah Mokhtaruddin.. tangga nak ker kem dia punyer lar tinggi.. naik semput aku maser nak naik balik.. kitorang singgah rumah dia.. Bagus betul utz nie.. dia buat sumer nie bukan utk kepentingan sendiri.. tapi utk kesejahteraan generasi muda.. yg memerlukan.. kalau tgk umah dia cam tak cayer jer kem tu dia yg punya.. rumah papan dua tingkat.. yg biler ujan air pon menitis masuk.. Utz bagi usrah sket.. pasal latar belakang dia.. then ttg memperkasakan solat 5 waktu.. katanya.. skrg nie umat Islam ramai yg dah lalai.. cuba bilang dlm satu rumah.. bp kerat sgt yg betul² dpt cukupkan solat yg wajib tu.. katanya kalau kita perkasakan solat 5 waktu Insyaallah.. hidup kita dan keluarga aman tenteram dan segala permintaan kita diperkenankan tuhan.. satu lagi dia kata.. harus sentiasa yakin.. setiap yg berlaku pada kita pasti ada hikmahnya.. Allah tahu yg terbaik buat kita.. jd tak perlulah kita risau dan mengeluh.. dan tawakallah terhadap Allah.. Sambil² sembang ngan wife utz tu.. terjejak kasih lar plaks.. rupa²nyer keluarga bini utz tu bukan org lain ngan kitorang.. suku sakat jgk.. sebelah Abah aku.. Syed Sharifah dari Kelubi Kangar Perlis.. dah.. jmp sedara.. heheh! Mak kata satu hari nanti kita bawak Maktuk dtg sini.. mesti dia sonok.. citer pasal susur galur keluarga..

Waa.. baru dpt e-invitation from Sub tadik.. dia pon dah nak kawen.. Alhamdulillah.. bertambah lagilah umat Muhammad S.A.W. tahniah dan mogo cepat dpt baby.. heheh.. bleh ler kawan ngan anak aku nanti.. ;)

Hmmm.. pas balik dari Raudah.. kitorang trs balik umah aku.. bersiap.. coz after maghrib dah janji with Pezal n Padil nak makan di Pelabuhan Klang.. Sampai Muara Tanjung Harapan dlm kul 10.00... tunggu makanan dah dkt kul 11.00... aduhh.. perut dah masuk angin.. kitorang makan Sup Sayur, Udang goreng bertepung, ngan ikan kerapu bakar 2 ekor.. air tembikai 2 jag.. tau how much does that cost... gilerr baban tak igt nyerrrr... RM161.40.... fuhhhhh..... cekik darah tul... terkezutt Dinosor kitorang maser tu... duit pon cecukup jer.. tu ler ikut² mmg berat ghak hati nak pegi.. tapi mandangkan takut terkilan coz aku raser baby yg nak pegi.. aku pon pegi jgk.. aku empat org.. Pezal, Dell & Faiqal.. n Padil.. Masakkan kat situ biaser² jer.. tak ler sedap sgt.. tu yg agak terkilan tu.. tapi tak per ler.. segala yg berlaku ada hikmahnyer..

So.. moral of the story.. next time.. budget musti cukup.. survey dulu harga makanan sebelum order.. tapi kalau tak pegi sendiri maner kita nak tau kan.. itu ler moralnyer.. hummmmppp.. nanti aku uploadkan gambar kat Muara Tanjung Harapan yg dah tak der harapan lagi tu.. heheh..

Esoknyer.. sblm antar mak balik.. singgah Pasar Borong Selangor.. tapi.. tutup daaa.. cam hampess jer.. rupa²nyer tmpt tu bukak kul 4.00a.m -12.00 noon and from 5.00p.m to 12.00a.m... Jadik Lebai Malang ler kitorang berturut².. then dah lapar punyer pasal.. singgah ler warong dekat situ.. aku ngan mak jer maser tu.. Shifa tunggu lam keta.. Ady laks gie amik keta.. hmmpp.. maser aku masuk restoran tu mata jejantan kat situ pandang² aku.. time aku duduk ngan mak ngah pk nak order aper.. tetiba dtg sorang lelaki kat meja aku.. nak kata pelayan bukan.. tersengeh² pandang aku.. biler aku pandang tepat muka dia ngan peliknyer.. dia raba² kerusi dpn aku.. "kerusi licin" katanyer.. aper kejadahnyer jantan gatal tu.. tak paham aku.. nak ngorat pon jgn ler main redah jer.. tak tau malu... bini org pon nak kacau :X biler tgk perut aku.. dia pon blah... eiiii.. elergiknyer aku ngan jantan gatai perangai tak semenggah camtue.. :X

ABC yg kitorang order.. masam.. dah tu susu dia bersemut.. tu yg tak lalu tu.. kitorang tak makan ABC tu.. nak jual pada org jual ler barang elok.. ini mender dah expired pon bleh jual lagi.. camner pelanggan nak kekal?? Biler org komplen baru ler sibuk nak check apa yg tak kena ngan bahan ABC tu.. bukan kitorang jer yg raser camtu.. ada sorang lagi brother yg makan ABC jgk time tu pon ckp mender yg sama.. kitorang tak bayar harga ABC tu..


Balik dari Pasar Borong terus gie umah mak.. singgah kedai Pak Lang since Pasar Borong tak dpt beli aper.. On the way nampak durian tembaga.. kuningnyer isi dia.. terliur aku tgk.. tanak kasik aku terkilan.. mak ajak singgah.. beli sebijik pon jadi larr.. dlm keta jgk kitorang balun.. tetengah ujan lebat tuu... sedap tul durian tuu... sumer yg baby nak bleh katakan aku dpt.. cuma teringin nak makan gulai kerang kacang buncis sekali lagi.. tak pon sambal tumis kerang ngan petai.. tak pon kerabu taugeh kerang.. kalau dpt kan best!

Lepak jap.. layan DVD "Charlie & The Chocolate Factory" n had dinner kat umah mak.. pas Isyak kitorang balik... letih larr..

1 comment:

Umm Luqman said...

Assalamualaikum, saya terserempak ngan blog anda bila nak cari Darul Raudah. Saya harap kalau boleh awak bagi nombor tipon U. Mokhtaruddin atau camana cara nak berhubung ngan beliau - alamat ke apa2 je lah.

Saya terbaca pasal anak awak yang kurang gerak masa tu. Saya bukanlah nak menakutkan awak tapi saya nak citer skit pengalaman saya masa st baby dulu.

Sebab anak sulung, saya tak tahu rupanya anak saya meninggal dalam kandungan bila dah overdue dulu. Memang sedih sesangat masa tu dan sekarang ni, selepas 16 tahun; masaih terasa kesedihan itu tetapi dah terubat dengan kehadiran 6 orang adik2nya. Boleh, ya tolong beritahu saya tetang Ustaz Mokhtaruddin tu. Tima Kasih.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails