.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Tuesday, March 8, 2011

..HaRi KRAF KeBaNGSaaN 2011..

Memandangkan dekat lar sangat ngan opis kan.. lagipon Kementerian kami punya program.. so harus support kay.. hmm.. program mula dari 23 Februari hingga 7 Mac 2011.. dah abis pon semalam.. hehehe.. aku pegi ke pameran kraf nie Jumaat lepas.. rugi tak datang.. macam² ada.. kalau tak sempat.. hmm tak per.. tahun depan ada lagi.. nie program tahunan Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia..

..pandangan dari luar.. ada banyak khemah² didirikan mengikut kategori kraftangan yang dipamer dan dijual..

..khemah pertama yang kami singgah..

..ada produk² berasaskan tenunan.. nak belajar menenun pon boleh.. basic dia jer lar.. kalau nak belajar bebetul kena amik kelas lar..

.. nie Kak Diba.. opismate aku oso my rewang² partner on that day..

..sejenis produk anyaman yang dah siap.. tau apa ker nama anyaman nie??

..nie haa nama anyaman kat atas.. musti owang yg menganyam pon naik gila nak anyam rumit camtu.. adakah disebabkan itu nama anyaman itu dipilih??..

..ohh wau bulan.. En. Ady ada buatkan layang² untuk nak² dara dia hujung minggu aritu.. tak tau lar biler nak bawak pi main ngan budak² tue..

..ukiran.. cantik kan.. seni itu indah.. bukan sumer orang dapat buat..
..sesi live demo buat tembikar pon ada.. maser nie kelakar.. brother tu gugup biler banyak pompuan tengok dia demo sampai terpenyet tembikar tu..
..dorang dah tuka gambar welcome board tu..

..nie aper??  Yer telekung versi batik kot.. first time tengok..
..gambar lukisan pon seni jugak..
..ini handmade plushie.. cute!..
..macam biasa.. kerongsang hiasan wanita bagai musti ada..
..bunga²an dari daun getah.. kreatif..
..ini wajib ada.. aku memang suka produk rotan.. unik..
..umah aku ada satu kuda nie.. tapi aku import jauh mari.. aku beli kat Silungkang Padang Indonesia.. RM20.00 jer.. yg nie RM120..
..tau berapakah harga bingkas bunga nie.. RM5000 okay.. exclusively handmade art.. mengikut acik yg buat bunga kering hiasan bingkai nie.. nak siapkan dia amik masa setahun.. lamanyerr....

..bahan² nak buat bunga bingkai tu.. leceh dan rumit..

..kalau tak sabar.. tak jadik.. acik nie bercerita.. padan lar ngan harga kan..

..cantik kan..


..hiasan taman pon ada..

..bakul² anyaman dan benda kekecik nie mesti ada..

..aku singgah satu booth.. hiasan dia jual unik.. dan nampak ekslusif..
..tengok.. bapak owner booth nie buat sendiri tau.. dia buat dari bahan² terbuang jer.. dan yg paling tak cayer..
..mostly dari buah labu cina nie.. yer.. buah labu yg betul.. dia keringkan dan ukir dan warnakan.. dan harganya ikut arca yg dihasilkan ada yg cecah ribuan ringgit.. ringan jer labu yg aku pegang tu.. ada jugak produk yg dihasilkan dari kulit buah manggis.. dan macam² lagi lar..
..bakul² lagie..
..nak cari barang utk survenior tetamu majlis kawen pon bleh..
..hiasan tanaman pon ada..
..buaian nie meruntun aku duduk lama kat situ.. berkenan lar.. yerlar.. kata tengah peknen.. RM300.. free delivery sekitar lembah klang.. tapi.. tok li pung!
..yg nie pon cumil jugak.. kalau baby dah besar kaki dia bleh buat meja kopi.. tambah cermin jer.. dan bakul dia bleh buat tempat isi baju.. serbaguna.. hehehe.. RM300 jugak..
..gerai makanan semestinya ada.. rugi lar kalau tak bukak kan.. org datang lapo².. penat².. kena isi perut jugak kan.. kuih² tradisi diberi keutamaan..
..ohh.. sesi membalut barang yang dibeli.. beli apa??  Hehehe.. cer teka..
..nie haa.. murah tau lampu tembikar nie kami dapat.. sesuwai diletakkan di bilik tido.. romantik² gitue.. hihihi..

Sekian.. tahun depan datang lagie..


1 comment:

Rahimah Ramlan said...

salam...
pe khabar? sihat? lama gile kot x jenguk kamu nye blog...cam byk benda tertinggal...huhuhu..
anyway, now am back..byk masa nak jenguk cam dulu2..
hehehehe
take care~~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails