.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Tuesday, March 15, 2011

BiLeR BeRLaGaK BoDoH.. OWaNG Tak PaSaN KiTa BoDoH..

Semalam aku cuti.. ada pregnancy checkup.. sebab 1st time (actually dah 2nd time cuma klinik tu first time pegi.. kes aku transfer ke klinik tu sebab alamat umah aku dorang tak cover) dorang post aku ke klinik kesihatan baru yg aku tak pernah sampai dan tak taupon tempatnya.. checkup musti datang pagi.. luckily En. Ady pon cuti (penat balik team building).. so he's the one drove me to the clinic.. so nak tanak bangun tido seperti biasa pergi keje.. budak² pon nak pegi sekolah.. sekolah??  Bukan ker sekarang cuti sekolah.. apeke prihatin mak bapak budak nie kan.. sampai anak cuti tak cuti sekolah pon boleh tak perasan.. pagi tu (semalam).. 

"Ek'eh.. lengangnyer jalan.. pelik kan kita kuar dah lewat nie.. biasanya time² camnie jalan jammed lagie.." En. Ady menyuarakan kepelikkan.. macam orang dah lamer tak turun KL mementang baru balik team building.. ahahaha..

"Ayang raser dorang sumer kuar awal lar arinie.. Isnin kan biasa jammed.. so dorang kuar awal.. jadi yg kuar lambat cam kita jalan tak lar jammed.."  Jawapan orang yang kunun pandai.. ahahaha.. 2 x dol!

Sekejap jer dalam 15 minit kitorang dah sampai umah Cik Ani pengasuh anak² aku (bahagianya idup kalau hari² jalan lancar camnie).. nak drop si Ainna seperti biasa.. dia kan tak school.. dan ketika itu terjadilah adegan bodoh membodohi.. aduhhh..

"Alyaa, Aisha mana.. dorang tak cuti sekolah ke?" Cik Ani bertanya aku dengan tandatanya..
"Cuti sekolah??  Eh.. dah cuti ker.. alamak.. camner lar boleh tak perasan.. patut pon jalan lengang jer tadi.."  Aku tersengeh² gelakkan diri sendiri.. aku patah balik pegi kereta..
"Abang.. suh Alyaa Aisha turun.. sekolah cuti lar sekarang nie.. sebab tu lar jalan lengang.."
"Ehh yer ker??" En. Ady masih takmo percayer dengan kealpaan diri..
"Yer.. ayang memang dah ingat.. sebab ada kat kalendar aritu.. tapi tak ingat laks dah start arinie.." Memang aku dah mark down kat kalendar cuti sekolah sumer..
"Tak per lah.. kita bawak jer dorang.. tengok betul ke tak sekolah cuti.." Keputusan yang tak berapa nak cerdik aku raser.. ikutkan jer lar.. dia yg drive..

Di sekolah..

"Alamak.. tak der orang lar.." kata En. Ady dok pot-pet² dalam keta.. jenguk² dari tingkap.. of course lar tak der org.. kata cuti..
"Abg nie turun lar pi tanya teacher dia.. cuti sampai biler"  Sajer aku suh En. Ady turun jugak pi tanya.. supaya hati dia puas.. tapi dia suh aku call pulak teacher dowang.. ikhs.. nie nak membangkitkan kebengangan..
"Laa.. kalau nak call dari umah Cik Ani tadi boleh call.. tak yah bawak dowang datang sini.." Aku pon dial hp.. 2..3 kali tapi tak berjawab.. nak tanak En. Ady turun jengok² kat pagar jer.. dah puas ati agaknyer dia balik keta..
"Yang yerlah cuti tue.. tak der orang pon"
"Memang lar sekolah cuti.. tapi nursery tak.. mesti ada orang.. knaper abang tak tanya"
"Yang aper kat tudung Ayang tue??.. Benang terkeluar.. nak abang tarik?"  Sajer lar tue nak tuka topik.. temperature aku dah naik kan.. dia bukan tarik matikan benang tue.. tapi lagi panjang terbertasnya.. ikhhhssss
"Abang nie tongek lar.. aper nie.. kalau camnie baik takyah tarik.. sajer jer nak buat keje bodoh.. dah raser diri bodoh.. buat lar lagie benda yg membodohkan diri!"  Dia memang suka buat aksi camnie.. buat tindakan bodoh bagi mencerminkan lagi kebodohan... aduhhhh..  (tu cara dia nak cover malu dengan diri sendiri dengan buat bodoh) aku lepaskan sumernyer.. dan dari geram terus gelak.. heeeee... saborr... saborrr... budak² kitorang antar balik umah Cik Ani yang dah tersengeh² kat pintu gate.. memang kelakar kan.. jadik Pak Pandir dan Mak Andeh sekali sekala..


Aku nie sebenarnya risau takot tak sempat sampai klinik sebelum pukul 9.00 pg.. sebab kes baru sumer sebelum waktu tu.. yerlar dah lar tak tau tempat tue.. En. Ady pon tak semak map kat internet.. walaupon aku dah pesan.. dia bleh tanya aku balik kat maner... aduhhh.. kalau aku tau tempatnyer.. idak lar aku ajak dia men-drive aku ke sanerrrr... wohoooooo... sakit ati den maso tue.. sib baik sabar..

Berkat ketereran En. Ady yg tak pandukan map kat internet aritu.. kami pon bentikan lar keta tanya 2.. 3 orang tunjuk arah tempat dituju.. akhirnya lagi 20 minit 9.00 pagi.. sampai juga kami ke destinasi dituju.. fuhhh.. lega.. orang ramai lar jugak.. seperti biasa.. sempat lar kami bersarapan dan balik semula ke klinik.. dan masih berbaki belasan no. di hadapan aku.. berat aku naik 500gm jer dari last checkup.. baby dah gerak.. yer.. ada buat HIV test.. dulu tak der pong!  Sekejap jer result dia.. test dia cam buat UPT jer.. cuma tak guna air kencing tapi darah.. dan darah aku juga diambil utk ujian makmal.. alhamdulillah.. air kencing tak dak gula.. semuanya normal dan perfect. Proses dari kul 9.00 sampai bih kurang 12.00 tgh baru settled.. lenguhnyer menunggu jer.. tapi nurse² kat situ sangat polite dan berbudi bahasa.. baguslah biler kita berkhidmat dalam sektor awam dengan attitude yg macam tue.. senyum musti selalu...

Balik dari klinik.. terus ke rumah.. sambung tido balik.. ahahaha... pastu baru masak nasik dan panaskan lauk semalam lunch dan baru pegi amik bebudak kat umah Cik Ani... okeh takat nie dulu... dah panjang sangat..


6 comments:

Mimie said...

tumpang baca..kelakar ada..kesian pun ada..

ani said...

Hai, Salam kenal, kelakar gak citer u ni,...

syariza09 said...

hahaha....gelak besar baca citer pak Pandir nagn mak Andeh, camner la boleh lupa :D

Ena said...

hehe..

camtu plak.. cuti ler maknanya semalam yeh.. ena tak pasan sbb kuar umah pun dah petang time nak jemur kain dan buang taik kucing tu.. erm..

Rahimah Ramlan said...

hahahahaha...
ish3 korang nih...boleh pulak x perasan eh cuti skolah ^^

Baby World said...

Excellent post! Every mother is facing a variety of things in life. It is important to share the love with our children.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails