.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Tuesday, April 29, 2008

..Anak iTu sAtu UjiAN.. [PART 1]

Cuba korang bayangkan... tido pukul 1.30 pg... kul 4.00 terjaga sakit perut.. selesai tido semula.. Alyaa merengek².. ngigau.. Ady bangun redakan tangisan dia... nak tido balik.. Aisha laks jaga.. merengek² nak susu... aduhhh... mmg mengantuk giller bangun pagi tadi.. kesan tak cukup tido.. macam nie lah lumrah org beranak kecik.. berjaga malam itu satu kemestian.. letih dan penat terpaksa diketepikan... ikutkan hati malas jer nak pegi keje pagi tadi.. kepaler nie masih pening² lalat.. tido tak sempat nak nyenyak kejap² terjaga.. rasernyer perkara nie akan berterusan 2.. 3.. tahun lagi sementara puteri² terpilih nie besar dan terdidik waktu tidonyer... apa nak buat.. kalau ikutkan baran mau mengamuk jgk sbb tido yg terganggu.. tapi.. anak itu kan aset masa depan... anugerah Allah yg tak boleh dipersiakan.. kalau bukan kita pada siapa lagi lar dia nak mengadu... kitalah tali utk mereka berpaut.. pohon utk mereka berteduh... tanpa kita bagaimanalah hemahnya kehidupan ini mereka teruskan...

Anak satu ujian.. sungguh.. aku iyakan.. hanya org yg tinggi tahap kesabaran dan penyayang mampu membesarkan sekecil² bayi menjadi sebaik² insan... anak umpama sehelai kain putih yg suci bersih... sebagai penjaga.. kita lar yg bertanggungjawab atas apa yg kita corakkan atas kain putih tersebut.. mahukan corak yg cantik maka mahallah modalnya... modal = (pengorbanan yg perlu kita berikan).. Sejauh mana nilai pengorbanan itu kitalah yang tentukan.. Insyaallah hasilnya tidak mengecewakan...

Bait² kata di atas adalah lebih aku tujukan buat diri aku sendiri... utk sentiasa mengingati betapa besarnya amanah dan tanggungjawab yg aku pikul ini... kupujuk diri.. bukan mudah menjadi ibubapa.. ramai org mampu lahirkan anak.. tapi tak semua org mampu mendidik... oleh itu diri ini sendiri perlu dididik utk menjadi pendidik yg baik... aku masih belajar utk menjadi seorang ibu yg baik....

Menghadapi kerenah anak² bukanlah sesuatu yg mudah.. sedikit sebanyak kita perlu tahu apa itu psikologi.. membaca segala macam bahan bacaan bersangkutan tumbesaran mereka.. gunakan helah dan akal kita sebagai seorang yg dikatakan dewasa memujuk anak utk mengikut cakap dan kehendak kita.. Budak² tak suka dipaksa... tidak suka mengikut perintah dan kekerasan.. budak² sukakan keseronokkan.. dilayan sebagai kawan dan diberi pujian bila diperlukan...

Menangani Kerenah Anak Takmo tido
## ajar baca doa tido..
## ajak nyanyi lagu tido..
## bagi susu (pastikan perut dia kenyang supaya senang tido)
## tukar diaper (kena pastikan dia selesa utk tido)
## cuci kaki supaya tak mengigau malam (tapi bebudak nie kalau kuat sgt main waktu siang biasa mmg ngigau waktu malam)
## kurangkan tido petang.. (petang dah tido byk camner malam nak ngantuk??)
## bagi tgk CD lagu upon request.. kita tido sekali kat dpn player tu temankan dia.. tapi kena pastikan pintu sumer dah lock lar.. kena pastikan persekitaran selamat kalau nak biarkan dia berjaga (last option kalau kita dah mengantuk sgt)..

Menangani Kerenah Anak Tak Terkawal
## Kasik warning - "jangan buat macam tu.. No!" (Jgn terlalu kerap guna perkataan JANGAN & NO.. nanti anak akan boring dan lali dan dia akan abaikan arahan kita)
## Reverse psycology - "haa.. buat lah.. buat lagi... tak cukup tu.." bagi galakan utk buat apa yg kita tanak dia buat.. biasanyer bebudak tak suka buat apa yg kita suruh dia buat...
## Buat jugak.. (warning sekali jer jgn ulang.. pegi terus cubit/babab.. supaya anak kita paham yg kita maksudkan apa yg kita cakap, engkar ada hukuman.. tp jgn lar sampai tinggalkan bekas)
## Tak jalan jugak.. cara lembut pegi dekat dia peluk dia kuat sampai dia senyap.. ini tips paling berkesan.. biasanya dorang akan diam dan terkedu.. warn dia "Buat lagi... bonda peluk kang.."

Bersambung...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails