.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Friday, August 5, 2011

KoRaNG PerNaH TeNgOK MeNaTaNG nie??

Korang pernah tengok serangga/binatang nie??  Aku tau binatang nie sejenis lipan... kalau lipan² biasa yg warna itam atau coklat gelap tu aku biasa tengok.. tapi yang macam nie first time aku tengok.. maser mandi sebelum pegi opis pagi tadi.. gambar nie aku google jer.. nak tengok aku jer ker yg kepelikan tengok lipan keler nie atau sebenarnya menatang nie memang dah lama wujud.. aku jer yg tak tau.. eheheh.. ruper²nyer mmg betul.. aku jakun.. bersepah gambar menatang nie kat tenet rupernyer... yg aku jumper pagi tadi tue.. memang sebijik macam gambar kat bawah nie.. tapi.. kepaler dia warna hijau..

Malaysian Cherry Red Centipede

Selepas aku search maka tahulah aku.. lipan nie nama dia Malaysian Cherry Red Centipede.. nama Melayu aku tak tau... Lipan Ceri Merah Malaysia lar kot kan... hurmm.. so.. hilang sudah tandatanya dalam diriku.. baru aku tau.. macam² kaler jugak lipan nie yer..  tapi adakah bermaksud lipan jenis nie hanya terdapat di Malaysia sahaja.. dari nama dia.. hurmmm.. aku tak sembur air lipan tu sbb nak tunjuk kat En. Ady.. tapi En. Ady sembur masuk jamban.. dia kata bahaya!

2 comments:

Ena said...

a'a kak, naper ek lipan gini selalu ada lam bilik air r sinki umah kita? dulu rasanya sebelum renovate tak de.. tp skrg bukan setakat lipan, cacing pun banyak.. bila dok lama lam bilik air dier pun pakat kuar ramai2... haihh.. geli gelemanggggg!! nasib bai kecik2 kalo besar2.. mau masuk bilik air pakai kasut but tinggi tu.. :D

cik kodok said...

Uih kaler ni... tak penah tgk.
Itam slalu le nengok.

Aku penah kena gigit lipan.. "sedap" giler.. rasa tak bleh tido je huhuh.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails