.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Monday, August 11, 2008

..'Selamat Hari Tua'..

Hmmm... 2 hari dah berlalu aku menyambut hari tuaku.. hehehe.. ada kengkawan kat sini yg sama² menyambut hari tua pada hari yg sama dengan aku??... ikhsss... sekejap jer maser berlalu kan... Terbayang ketika waktu masih terloncat² depan rumah main getah... teng² ngan anak² jiran.. bangun pagi tak gosok gigi dah p bertinggung main guli... pepetang laks sibuk dok bersila kat depan umah Cik Wok main anak patung kertas ngan Faezah.. anak dia... sibuk sungguh aku maser tu kan.. sekarang sumer tinggal kenangan.. (yg masih sentiasa indah utk dikenang)Zaman kanak² memang best.. buat macam²... main aper sajer tak sibuk pk masalah dunia... masalah krisis makanan.. masalah minyak yg asyik dok naik tak turun².. tido malam nie.. esok dah plan bangun pagi nak main apa... hahaha!! Bahagianyerr idup...

Aku kan.. dari kecik maner pernah samnbut besday² nieh... aku start menyambut bagai pon maser dah masuk UiTM.. sambut ngan kengkawan... sebelum² tu tak meraser lah.. paling² pon mak ngan abah bagi adiah.. tu pon puas mintak tu.. hahaha... maklum.. adik badik ramai.. bukan mudah mak abah nak penuhi kehendak kelapan² anak²nyer... ukhhh.. kitorang pon tak ler pandai dok berangan tinggi maukan emas intan permata.. dapat coklat biskut waffer abah bawak balik petang² pon dah syukur Alhamdulillah... Selalunyer abah kalau bawak balik apa² buah tangan (time balik dari keje) abah akan hulurkan kat adik yg paling kecik.. jeles ooo maser tu.. pastu kami yg tua² nie sumer pakat ler sibuk dok 'Ke-Chek' (mintak.. melakukan pujukan separa sedar.. kahkahkah!!) Hang nak ka.. tanak ka.. kena bagi jugak.. hehehe... so pakat lar dok kekah ramai²... apa pon benda yg abah bawak balik... sekelip mata sumer licin.. SELAMAT....

Enough menngimbau nostalgia... Sabtu hari 'itue' Seperti yg telah dijanjikan.. setelah dgn sabarnyer aku menanti laki aku balik dari kelas & exam dia (course dia abis this month.. fuhhh leganyer.. pas nie bleh balik umah awal!) Aku dah bersiap.. sampai jer.. terus blah.. (org depan rumah kitowang ada kenduri hari tu.. anak sulong dorang kawen.. so keta park jauh sket) angkut budak² p umah mak.. then we all had dineer kat warung corner.. makan menu biasa.. nasik papprik campur.. then berkejar ke Galaxy Ampang (kat sini senang nak tgk wayang.. tak cayer tanyer Fidelina.. hehehe.. tak sesak.. tiket pon murah.. nak bawak budak² tgk pon buleh.. dulu pernah bawak Alyaa masuk sekali.. tgk citer Night At The Musemum'.. maser tu umo dia baru lapan bulan..) pk.. punyer pk.. sepakat kami beli Tiket citer 'The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor'... first time layan mid-nite.. hehehe.. kalau belum kawen layan mid-nite ngan abe sure kena bambu ngan mak haku! Dah kawen.. buat lar apa² suker hati mung!

Citer tu mmg best.. teruja tgk lakonan Dato' Michelle Yeoh... dasat dia nie.. dah sampai peringkat antarabangsa.. cam tak cayer jer tu anak Malaysia..

Birth name Yeoh Choo-Kheng
Born August 6, 1962 (1962-08-06) (age 46)
Ipoh, Perak, Malaysia
Spouse(s) Dickson Poon (1988-1992)

See.. kebetulan.. hari tua dia dedekat ngan hari tua aku.. hihihi.. (aper sangkut-paut?) Maknernyer bintang Leo nie berpotensi menjadik bintang besar.. ahaks.. akak tak der lar nak manjadi pelakon gitue.. setakat jadik penonton dan pengkritik boleh laaa... Abis citer tu dlm pukul 2.30 pg.. (dah pagi buta baru nak balik.. ikhss..ikhss..ikhss..) singgah umah mak angkut budak² dulu.. tak tido lagi tau budak² nie maser tu..

Esoknyer.. seperti biasa Ahad untuk Rehat.. maka kami sekeluarga.. bagun LAMBAT.. hmmm.. tgh hari tak masak.. p makan kenduri lagi.. office colleague Ady kawen.. jauh nun kat Selayang.. ikhsss... sampai².. makan.. kebuluq tau maser tu.. tengah sesedap makan... dekat nak abis dah maser nie.. tup² aku ternampak 3..4 lai bulu ayam kat kulit ayam masak merah itue... mak aiiii... terbang melayang selera haku.. nak termuntah pon ader... aper ler nyer katerer nie.. kot yer pon masak banyak.. kebersihan ttp musti harus kena jaga... kalau masak cenggini saper nak rekomen katering ko... kita masak nak bagi manusia makan.. kalau nak bagi kucing ker.. itu tak masuk buku... ikhsss... gelinyer...

Selesai makan.. jmp pengantin jap.. pastu off we go.. singgah umah makcik Ady kat Ulu Kelang.. borak² minum air sampai perut kembong! (dahaga siot.. semalam cuacanya panas betol!) Makcik Ady menjual air.. apa lagi.. dekat lima gelas aku minum dengan slumbernyer... cam tak ilang² dahaganyer.. sedar².. akak nak bangun pon tak larat.. perut dah penuh air... hahaha... maka pulang ler kami berbekal taufufa yang makcik Ady bekalkan bersama air cendol... tak masak lagi arinie.. sblm balik singgah beli laksa kat simpang... fuhhhh.. senang keje akak!


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails