.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Thursday, July 11, 2013

Puasa hari Ke-Dua..

Tetiba mood terlebih romantik arinie..  ujan.. sejuk.. suram.. suasana melankolik di pagi Ramadhan membuatkan perasaan terbuai².. mengantuk.. ekekeke... dan aku tujukan lagu kat blog aku nie buat semua lady² yang perasaan kasih sayangnya melimpah ruah... your the lady... YEAH!! YOU yang tengah baca entry inie...Oooppsss you lelaki eak.. sowiii... hihihi

Hari kedua berpuasa dah meraban merapu pepagi buta... bukan per.. aku senaman jari yg dah kebekuan dek air cond dan cuaca yg mendung... I teraser macam berpuasa kat London you... hahaha!! Posa korang camner??  Aku camnie lar... masih dengan pegangan tahun lepas... puasa tahun ini juga nak wasatiah.. atau wasatiyyah yang juga bermaksud Moderate dalam bahasa Inggerisnya... yer.. bersederhana dalam segala hal... untuk berbuka pon... masak makan macam biasa² sahaja.. tak rambang mata.. tak pening kepaler nak makan mana dulu waktu berbuka... hehehe... rileks dan konsentrasi... lauk biar tak banyak.. tapi bangkit seleranya... dan mengenyangkan... dan... ek eh eh.. citer pasal makan lar pulok... sowiiiii.... ada lapan jam lagi sebelum maghrib... 

Ohhh yer... kalau tahun lepas Alyaa sorang berpuasa... dan dia berjaya ponteng 9 hari... itu jumlah hari kami terlepas sahur.. terlambat bangun.. abis.. sian kat dia... kami yg tua nie posa lar.. tapi dia diberi kelonggaran.. tahun nie Alyaa ada saing posa sama²... Aisha pon dah mula berlatih puasa... aku cakap kat dorang... kita tgk sapa terer.. hehehe... Alyaa dari semalam balik dari sekolah.. tak abis² suh tgk jam... "Baper minit lagi Yah.. baper minit lagi Bonda... Kakak lapar lar...."  yang si Aisha laks Tok dia kata puas berperang... biler Tok suap adik dia si Ainna ngan Amna makan dia tenung² dalam² macam org tak puas hati... dia cakap ngan Tok.. "Makan tak boleh.. Aisha nak minum sikit boleh... Aisha dahaga sangat nie".. sampai satu tahap dia jerit kuat²... "BILA NAK BUKA POSA NIIIIEEE???" Ekekeke... aduhai Aisha.. maka pening lar mak aku bagi ayat penenang... siap sediakan spray air kononnyer air jampi boleh kuatkan badan... ekekeke...

Tapi biler aku balik dari keje.. tgk dia kat umah Tok.. bukan main bertenaga lagie... baru sudah mandi... depan kakak dia bukan main dia berlagak dia kuat posa satu hari... dorang dua org nie memang tak sah kalau tak bersaing.. masing² nak tunjuk hebat.. dalam belajar... dalam bersukan... dalam pertunjukkan atas pentas... dalam agama pon... anak²... dedua berjaya menyudahkan puasa di hari pertama dengan susah payahnya... Alhamdulillah...

Selamat Berpuasa Semua..
Aku??  Telah mula diserang pedih ulu hati start yesterday.. sangat² tak tahan solat tarawikh sampai nak terbongkok pegang perut... berpeluh².. menggigil... hypo... rasa macam nak pitam tunggu imam abiskan surah yg agak panjang... aku memang dari kecik tak bleh berdiri statik satu tempat lama²... low blood... tingat time kawad rumah sukan sekolah rendah juga kawad Kesatria maser kat UiTM... memang aku akan dikeluarkan dari barisan.. tak tertahan lagi.. sebelum aku pengsan dan menyusahkan semua orang.. nak tanak aku solat duduk masa rakaat kedua... biler duduk tahan sikit pedih tue... org mesti pelik tengok org sihat dari luaran cam aku nie semayang duduk... sakitnya hanya Allah yang mengetahui...

Well... hari nie harap dijauhi serangan pedih ulu ati itu... sungguh selesa kalau dapat beribadat dengan tenang...  mudah²an ibadah kita diberkati... aaamiiinnn..


4 comments:

Husna said...

selamat berpuasa..
rasanya, puasa kali ni lebih tenang..seronok sangat kan

Ena said...

Assalam kak..

rasa mcm dah lama tak jumpa akak kan.. ;-)

Tu la.. arini hujan di pagi hari.. rasa mengantuk aje.. biasanya tahun2 sudah memg excited mencuba resepi2 baru.. tp tahun ni.. masak mana yg dan aje.. kalo dan 1 lauk.. makanya 1 lauk je lah buka.. ater dah keje jauh ni kan.. nasib baik masih sempat balik berbuka.. kalo kena berbuka dalam keta lagi lah... sob sob kan.. heheh..

Anis ok je mcm tahun2 sudah.. tp irfan yg baru pertama kali mencuba tu.. alahai!! x sampai setengah hari utk 1st day.. sbb cuti sekolah kan.. ari dah sekolah x tau la caner..

aiDieNa said...

Husna: Yer.. rasa lebih tenang.. semoga hingga ke akhirnya..

aiDieNa said...

Ena: Tu lar lama kita tak jumpa.. letih lar kan berulang ke Putrajaya.. Ena ekot laluan mana? Naik MEX ker? Baper minit rumah ke opis??

Spare kurma dlm keta.. boleh makan saat kecemasan.. hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails