.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Sunday, July 8, 2012

TaNTRuM & CaRa AtASiNyA..


Anak berusia 1.5 tahun ke 2.5 tahun akan mula memberontak, buang barang, merajuk dan protest. Jika anak anda berkelakuan demikian, bukan bermaksud dia sudah menjadi degil atau kurang ajar. Anak sekecil ini, tidak akan kurang ajar. Dia sedang belajar untuk ekspres diri dia disebabkan dia berasa letih atau kecewa akan sesuatu.

Oleh itu jalan untuk membantu dia menjadi tenang:
...
1- pegang dia seperti dalam gambar ini.
2- bisikan anda sayang dia dan understand perasaan dia.
3- baca ayat Quran dan A'uzubillah hi manasyaitan nir rajim, supaya syaitan tidak mengambil kesempatan kpd nya dan anda.
4-tenangkan dia dengan kata-kata kasih dan anda pun perlu tenang
5- JANGAN SEKALI-KALI MARAH DAN MENJERIT ATAU MEMUKULNYA KONONNYA UNTUK MENDISIPLINKAN DIA. Ini hanya akan menjadikan dia anak yang pengecut atau yang suka memberontak.

Salam kasih,

Ibu Rose
*********************
Jom like FB Prof. Dr. Rozieta Shaary nie... sangat bagus bagi parents yg struggle to find the best method dalam mendidik anak²...  macam² kita boleh belajar... :)

1 comment:

Lizan said...

terimakasih bagi tips ni... Aqeel skg ni umur setahun 9 bulan... memang tengah time2 dia la ni suka mengamuk tak pasal... nanti nak join la fb Dr Rozieta tu.... :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails