.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Monday, January 30, 2012

SiBLiNG RiVaLRY..


Ini putri²ku Alyaa & Aisha... anakanda pertama dan kedua... dedua orang nie sehari tak bergado tak sah.. tiap² hari ada jer drama airmata dan latihan vokal... hummmm memang tak sunyi rumah lar biler dowang dedua ada.. tapi.. biler salah sorang tak der... sunyi.. raser betul beza dia..  kadang² biler penat.. kitorang tinggalkan jer salah sorang tido umah tok.. atas request tok jugak lar.. tok sunyi tak der teman.. kalau tok tak request idak ler tinggal.. sian kan.. tok pon nak rehat.. tapi tok pon dah pesan siap².. nak tinggal.. seorang sahaja.. dedua.. tok surrender.. sumer org pon dah tau...

Actually dorang nie tak lar susah sangat nak jaga.. cuma biler bab sakat menyakat.. tak puas hati dan ingin lebih melebihi tue yang memenatkan.. mungkin sebab jarak umo yg agak rapat... Alyaa umo 1 tahun 4 bulan Aisha dah lahir... dan maser tue... Alyaa mmg selalu geram ngan Aisha... selalu lah si Aisha nie kena geget... selalunya tang jari lar... Alyaa tak ready nak berkongsi kasih kot.. ahahaha... mmg tak berani tinggalkan dia berdua jer ngan si Aisha maser tue... bahayer..

Alyaa anak yang independent... semua dia nak buat sendiri... setahun lebih dah sibuk nak pakai baju sendiri.. umo 3 thn dia dah pandai bancuh susu sendiri... (guna air sejuk jer lar kan)  dia pi buat susu senyap²... sangat suka mencuba.. dan boleh diharap dah.. kalau dia ada mudah... pagi²... bagi jer arahan.. "Alyaa.. bawak adik² sumer mandi.."  sempat lar aku golek² atas katil menggeliat luruskan urat... kuar bilik sumer dah settle.. adik² sumer dah siap berbedak... "Gigi dah gosok??" "Dah!!"  "Rambut dah Syampoo??" "Dah!!" "Popot adik kakak basuh tak??" "Basuh!!" Dia uruskan Ainna from head to toe.. Dia lar yg pakaikan adik diaper.. pilih baju sumer... dia jugak yg kena pastikan sumer towel disidai lepas guna... I give her my full trust and responsibility... dan dia mmg mampu laksanakannya dengan sangat baik...

Manakala Aisha mandi sendiri (dorang mandi sama².. cuma Aisha uruskan diri dia sendiri)... dorang kan tak sebulu.. cuma biler datang mood baik... ko syampoo aku.. aku syampoo ko... terkekek² dalam bilik air.. tapi biler time tak ok... terpekik² lar aku dengar suara si Aisha tu menjerit dalam bilik air... ada lar yg tak kena tue.. biler keadaan tak terkawal.. referee kena jugak turun padang... huhuhu

Aisha such a dramaqueen... suka sangat over acting... letih nak melayan... kadang² kesian kakak.. kena marah teruk² padahal sikit jer si Aisha tu kena... Alyaa jenis keras hati... ego sangat tinggi.. payah woo nak suruh dia mintak maaf biler dia buat adik dia... satu benda aku geram ngan Alyaa... tangan dia cepat jer menghukum... kita tak pukul adik dia... dia dah pukul dulu... walaupon hanya bergaduh mulut... (terkenang aku kecik²... sejibik.. ehehehe.. teori dia camnie... kakanda anak yg tua.. kakanda musti menang.. ko betul ker ko salah ker... do respect me! Huhuhu..) 

Beza dengan adik badik yg lain... Aisha gunakan kuasa airmata.. jeritan dan tangisan utk mencapai maksud... Alyaa ngan Ainna lain... dowang lebih suka merajuk dan membawa diri biler kemahuan tidak dipenuhi... Amna??  Hmm.. si kecik nie aku tak tau lagie... harap² idak ler dia dapat bakat nangis si Aisha... pening paler woooo nak melayan.......

Aisha sangat mudah nak handle sebenarnya.. you have to use reverse psychology.. kena selalu dipuji... macam tue jugak kalau kita nak tegur salah dia.. tokleh direct to the point... ko tengking??  Dia nangis lagi kuat... dan susah nak di-stop kan lagie... aduhaiii...

Sibling rivalry... biasa kan... aku kecik² dulu pon dasatttt.... kitowang ada geng gado masing²... huhuhu.. camner lar mak aku bertahan eak... hehehe




1 comment:

Ena said...

heheh..

bagus alya.. banyak dah tu blh diharapnya.. dak anis mandi diri sendiri je la.. siap pun diri sendiri je.. tu pun omaknya ni jugak kena carikan baju pakai dier.. bila dah kena jerit baru terkedek2 nak cari dan pakai.. tomel pun sama.. kena tanya tiap kali mandi.. kalo tak suka hati dier je la.. tp bila minta tlg kemas, ok juga la.. tp memg kena minta tlg.. kalo tak.. memg tak buat.. si adik pulak lebih kurang aisya.. kuat melalak.. tak suka di usik.. nak nak bila dier kusyuk tgk tibi.. pantang di sakat sikit.. jerit nye lebih..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails