.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Thursday, January 12, 2012

..Dia SaKiT..


Semalam dapat panggilan dari mak.. mak nie jarang nak tepon aku melainkan ada hal² penting sahaja.. so.. of course aku risau biler terima panggilan dari mak.. kali pertama tengahari.. mak bagitau Alyaa ngan Aisha tak sampai² lagi dari tadika.. walhal jam dah pon pukul 1.30 tgh.. aku pon terkejut lar jugak kan.. kelas dowang biasa abis kul 12.00 tgh.. tak kan lar amik masa lama sangat nak antar balik umah.. dekat jer pon tadika ngan umah tok.. so.. calm down.. aku call akak driver van yang angkut anak aku balik tiap² hari.. dowang mmg kuar lambat arinie rupernyer.. ada birthday celebration... huhhhh.. kesian mak aku dah risau.. aku call mak balik.. bagitau.. lega..

Tak lama lepas tue.. kul 2.30 ptg.. mak call lagie.. bagitau anak aku no. 3 si Ainna dah muntah dan cirit birit merata tempat.. penat mak aku nak bersihkan rumah.. sebenarnya Ainna d ah batuk muntah dari semalam.. jam 3.00 pagi.. kami laki bini tak cukup tido.. mak mintak balik cepat.. sebab risaukan Ainna.. takot dehydrated.. tak makan langsung.. minum susu pon asyik muntah.. mak pak mana tak risau kan.. settlekan urusan yg perlu.. terus mintak balik awal ngan bos.. sib baik bos paham..

Sampai umah tengok Ainna mmg lembik betul.. layu jer.. yelah.. tak makan.. sian tgk anak ayah tue.. dia mmg sangat rapat ngan ayah.. yer anak bonda biler dah besar sumer jadik anak ayah.. maser kecik jerlar anak bonda.. sebabnyer bonda idak ler rajin jadik kuda pusing keliling bawak dorang.. huhuhu..

Memula ingat nak bawak pi spital.. tapi En. Ady insist bawak pi klinik jer dulu... so and so.. ikut suka dia lar.. kat klinik.. sama jer lamanya ngan tunggu angka giliran kat spital.. siap boleh tido lar.. doc cakap tekak anak aku merah.. of course sebab dia batuk dah dekat seminggu... dan kuman batuk tu dah menjelajah ke usus dia.. budak² nak flush out kuman melalui najis.. thats y dia cirit... for the time being.. kurangkan bagi susu kat dia.. sampai tekak dia ok dan tak cirit.. doc kata kuman kalau dah masuk darah lagi bahaya.. sib baik belum melarat.. aduhaiii.. semalam pas makan ubat... nampak ok sikit arinie..

Amna si kecik tu pon sekarang nie tiap² hari batuk kong!kong!kong!.. Kesian sangat tengok dia.. sumer nie berjangkit ngan kakak².. maner taknyer tgh main² ngan adik... ahhhhchummm.. bagi bersin sekali.. dah banyak kali pesan.. nak batuk ker bersin ker.. jgn hadap muka orang.. jangan hadap makanan.. kita buang penyakit.. kalau kena orang nanti org tu pulak sakit.. kalau kena makanan.. nanti org yg makan pulak sakit.. tapi apalah daya nak control sumer tue.. depan mata boleh lar kan.. tapi kami bukan 24/7 duduk jaga bebudak nie.. terpaksa juga keluar menunaikan tanggungjawab demi bersuap² nasi.. yelah.. banyak mulut nak isi kan.. beranak kecik nie mmg payah.. sorang sakit.. yang lain ekot berjangkit..


1 comment:

aNisA aHmAd said...

cepat sihat ya ainna! ada anak ramai mmg cm tu kan.. aufa auni pun silih berganti sakitnya.. sakit tu pulak datang mcm ribut..pergi macam semut! kita yang tak senang duduk tunggu bila nak sembuh..
Jaga ainna, make sure mkn ubat on time..antibio abiskan.. cepat sihat ya!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails