.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Thursday, January 26, 2012

Aku MaNGSA KeDuA..

Kenaper tiba² badan jadik lesu.. lemah tak bermaya... segala susuk sendi raser lenguh.. satu badan kebas²... balik rumah pon tak masak beli jer kat pasar malam.. selera makan pon tak berapa nak ada... lepas makan terus tido... penat...

Kul 5.00 pagi segalanya bermula... perut aku berpusar bagaikan pusaran air yg dok tengok dalam tv selalu tue.. walaupon blom time.. biasa kul 6.00 pg baru aku bangun bersiap utk ke pejabat.. tapi hari tue.. kupakserkan juga... masuk jer toilet... busssshhhhh........ aku tak sure lar aku membuang air kecik ke besar.. sebab bunyinyer sama sahaja... perut aku sakit... tapi hanya air yg keluar.... dan.. ianya air yang banyak.. banyak.. banyak air... ntah biler aku selesai... Ya Allah... aku dah kena ker??  Aku dah terjangkit ker?? Tapi.. kenaper aku.. seingat aku maser Ainna dijangkiti virus tue.. adalah 2 kali sahaja aku basuh berak dia (yelah.. aku sibuk ngan Amna).. selebihnya En. Ady dan Mak aku yg basuh.. berkali².. tapi kenaper aku?

I am 100% sure been infected with that super rotavirus... sebab per aku kata super.. sebab virus tue ampuh... kebal dari kebanyakan ajen pencuci... dalam entri yang lepas aku paste kan artikel pasal rotavirus...dan cara ianya menjangkiti orang lain... yer... melalui najis ke mulut... ehehhhh... idak ler bermaksud ko makan taik pulak kan... setelah aku kaji dan teliti.. akhirnya kutemui jawapannya... ohhh.. Ainna tu budak baru nak masuk 3 thn.. biler dia berak of course lar kami² yg tua nie yg cuci najis dia tue.. dan aku juga merupakan salah seorang pencuci berak itu... anak aku kan... tak master seorang ibu selagi tidak mencuci bontot anaknya... sebab tue air tangan mak² kita masak sempoi macam mana pon sedapppp sokmo.. terbayang terkenang di dalam qalbu... sebab per??.. Sebab mak² kita tue dah banyak bontot dia basuh.. selain bontot kita.. bontot adik dia.. bontot anak² sedara dia.. bontot cucu² dia.. kira lar sendiri.. tak setuju??  Mak ko masak tak sedap ker?? Ko anak tunggal kot.. okeh!! Melalut sudah.. macam biasa lepas cuci berak dorang (anak² aku) aku musti cuci tangan.. bukan basuh biasa.. dengan sabun tau... tapi apakan daya.. telah kunyatakan yg virus tu ampuh.. maser tu aku tak perasan akan keampuhan dia.. hehehe.. sebab belom kena... tau macam mana aku kena... camner virus tu masuk ke dalam sistem tubuh aku?? 

Masa Ainna sakit aku ada ulcer yg besar di bahagian dalam tepi bibir.. masa mandi seperti biasa.. tak pk langsung pon pasal virus² nie.. sebelah tangan aku.. (tangan kanan) pegang berus.. dan jari sebelah kiri tutup luka ulcer tue... pedihh sangat kan biler terkena ubat gigi atau berus gigi... dan di situlah segalanya bermula..


Pagi tue.. lepas terceri-beri... aku pon mula susah hati.. kenapa lar aku yg kena kan.. aku nie susukan baby.. camner baby nak menyusu dah kalau aku ada virus nie... kesian Amna.. aku bagitau En. Ady akan keadaan aku.. dan aku mula search online hal  berkenaan ibu dijangkiti rotavirus susukan baby.. satu² aku selak.. dan aku sampai ke blog Kak Farah Farhan.. kaunselor laktasi dan tuanpunya sarakids... aku tenggelam punca tak tau nak refer kat mana lagi... Kak Farah satu famili pernah diserang virus yg sama pada tahun Dec 2010.. aku baca jugak entri² tue.. tapi dia tak nyatakan whether selamat atau tak susukan baby... tanak buang masa... pukul 6.00 pg maser tue... aku directly contact hp no. yg tertera kat blog dia... first attempt.. tak pick up.. segan jugak sebenarnya nak kacau orang pagi² buta nie.. musti org tgh sibuk kan.. dengan nak solat.. urus anak.. bersiap nak p kerja.. tapi aku desperate sangat masa tue.. aku cuba sekali lagi... and she's pick up my call... Alhamdulillah... tanpa berbasa basi... aku terus straight to the point... dan Kak Farah kata.. tak der masalah... as long as kita jaga kebersihan dan cuci tangan selalu... LEGA.... maknanya aku boleh susukan Amna seperti biasa... provided aku tak bleh dekatkan tangan kiri aku kat mulut dia.. baby nie kan suka isap² apa saja yg dekat dengan dia.. dia nak masuk mulut... kumohon Allah lindungi semua anak²ku dari bahaya virus ini.. cukup Ainna seorang dah buat hati ini tak keruan...

En. Ady tak pi keje macam biasa.. segan jugak katanya.. asyik² half day.. EL.. anak sakit.. bini sakit.. sumer sakit² belaka.. macam bagi alasan suka² kan.. aku pon sebenarnya tak sedap hati nak mintak cuti ngan bos.. bukan aper.. kalau orang paham kita tak per lar.. tapi mereka yg tak paham tue... depan nampak baik.. belakang cakap macam²...  sekali lagi ditegaskan di sini.. aku bukan manusia yg suka² hati tanak datang keje... semuanya pasti bersebab... kalau tak.. aku tetap datang.. walaupon lambat.. di klinik ramai orang... keluar klinik nie.. masuk klinik tue.. sempat melepas lagi seround.. cannot hold dah... dan yg paling tak tahan maser tue.. doc pon tak masuk lagie.. patut ler patient ramai... kitorang tunggu doc dan no. giliran kitorang sampai... aku punyer tak tahan.. lemah sesangat... bleh aku baring atas beg di kerusi tepi laki aku duduk... sebab biler aku duduk.. aku sakit kepaler... sampai turn.. doc check seperti biasa... dan tekanan darah aku sangat rendah 60.. terus dapat satu injection kat bontot... aku mintak doc refer aku kat spital tempat Ainna dirawat.. and off we go... kat sana.. doc tanya aku nak masuk wad atau tak.. kalau aku masuk wad.. Amna sapa nak jaga.. kesian dia... so I refused to be warded.. tapi mintak cuti utk hari esok... tapi tau doc tu cakap apa.. saya tak boleh bagi awak cuti banyak²... mc arinie utk arinie.. esok tak sihat datang lagie... dalam hati aku... kepala hok... apekehal org sakit ko nak suruh ulang 2.. 3 kali datang situ.. pertama org yg accompany si sakit pon ada byk lagi keje lain nak buat.. kedua.. waste of time.. mustahil lar org sakit camni satu hari bleh baik terus.. sendiri pk lar doc... belajar tinggi²... akai tak dak kaa?? Amik ubat jer dan kami balik... 

Aku cuti dua hari.. hari pi klinik ngan spital tu dapat MC.. esoknya aku cuti rehat jer.. tak larat sehhh.. berbelas kali mengulang toilet.. macammana lar anak sekecil Ainna mampu lalui semua ini.. baru aku paham kenaper dia takmo langsung makan... memang.. maser aku kena.. selera nak makan tue langsung tak der dan.. biler pakser.. aku muntah.. sama cam apa yg jadik kat Ainna dulu...

Sakit nie bukan sakit main².. yang peliknya ada org yg bleh kasik statement... ehhhh.. rotavirus tu sakit budak².. org tua mana kena rotavirus... ini ayat admin biler kita nak claim medication... huhhhh... ellllooo... sekarang zaman teknologi... kalau malu nak tanya ngan orang.. siler tanyer ngan pakcik google... jangan lar serlahkan sangat kejahilan tue... okehhh sekian... aku menamatkan entri yg dah seminggu tertangguh... hehehe... semoga penyakit nie nyah jauh².. dan tak jengok² keluarga kami dahhhhh.... amin....

1 comment:

Sari Yusa Ibrahim said...

minumlah vitagen utk melegakan kmbali perut tu..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails