.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Tuesday, May 8, 2012

ApA MaHuMu WaNiTa??

Seperti biasa indahnya angan² dalam mencari pasangan.. mood nak nyanyi tiba².. jom sekali kita nyayi.. sapa yang tau lagu Raja Ema nie..

Angan-angan
Bila mencari pasangan
Yang bakal jadi pilihan
Si hartawan..

Angan-angan
Jejaka pilihan hati
Punyai personaliti
Segak tinggi..

Cari-cari
Tunggu-tunggu
Masih belum bertemu..

Hari-hari
Yang berlalu
Meningkat usiamu..

Pilih pasangan
Memang tak mudah
Asyik berangan
Tak jadi nyata..

Angan-angan
Biarlah berbatasan
Jangan sampai penantian
Berpanjangan..

Angan-angan
Hanya indah dikhayalan
Yang harus engkau hadapi
Kenyataan


Dah abis layanzz.. nostalgia kan lagu tue.. seperti yang dinyanyikan.. "Yang harus engkau hadapi KENYATAAN".. Kenyataannya.. apa yang seorang wanita mahukan setelah bertitlekan 'ISTERI'??

1.  She is your everything... tiada dua.. tiada tiganya.. sebab itu ramai wanita boikot poligami.. bukan tamak.. tapi bimbang suami tidak mampu mencontohi akhlak Nabi..

2.  She'll be the first in your list of priority... before your work.. your friend.. and your hobby.. jangan sesekali mengenepikannya.. jangan sesekali buatkan dirinya merasa tidak penting.. tidak sehebat rakan²mu.. once married.. she'll always wanna be your very² best friend.. jangan salahkannya kalau dia cemburu.. dia cemburu sebab dia sayangkan kamu.. sebab.. hanya dia yg berdiri di sisimu.. di saat duka.. mendengar keluh nestapa.. mengurut badan dan kepala..

3.  You are her Bank.. mahu apa mintak.. perlukan berapa.. bagi.. Duitmu duitku.. duitku.. tetap duitku.. huhuhu... bukan berkira.. tapi bagi peluang suami tunaikan tanggungjawab.. bertuah lar kalau dapat isteri yg bukan setakat pandai memberi.. tetapi tidak pandai pula meminta..

 4.  Suami ejen pelancongan.. selalu luangkan masa dengan isteri dan anak² pergi bercuti di tempat² yang menarik.. walaupon hanya di balik bukit... jangan lar bila cuti asyik mengadap komputer.. tengok anime.. tonton bola.. baca suratkhabar... isteri bukan burung.. hidup lebas.. hati terkurung.. uhuhuhu... jangan beri isteri tanggapan kamu suami yang boring...

5.  Suami Pakar How To... tak kira masa.. bila diperlukan.. semua kamu tahu... yang paling penting.. kamu perlu ada skill memujuk... isteri hanya merajuk bila merasa dirinya tidak penting lagie dalam hidup orang yg dia sayang.. jangan biar isteri merajuk lama²... sangat² bahaya.. wanita berfikir menggunakan emosinya bila hatinya telah terusik.. macam² perkara tidak terjangka boleh berlaku.. jangan salahkannya... dia cuma punya 1 akal 9 nafsu... layaklah org yang punya 9 akal itu membimbing... mengalah tidak beerti kalah..

6.  Suami Pelakon Lelaki Terbaik.. walaupon tidaklah sekacak Aaron Aziz.. atau pon Tom Kurus.. tapi jadilar kacak dan romantik di matanya... sensitif dengan kehendak dan kemahuannya.. tahu apa yg disukai dan dibencinya... pandai membelai hati wanitanya..

7.  Suami Pembantu Rumah.. sama² seiring seia sekata sejalan... pergi keje sama².. bila balik banting tulang buat keje rumah sama².. jaga anak sama².. tak ada istilah.. kau².. aku².. selagi hayat hidup bersama.. tiada istilah pentingkan diri... kamu penat.. isteri pon penat.. kamu bukan berkahwin dengan robot kan.. apa yang penting??  KERJASAMA..

6.  Once the knot is tied.. she'll link forever with you... rimas?? You should think of it before you shake the hand of the Kadhi.. kamulah tempat dia bergantung sekarang.. kamulah Imam.. kamulah pembimbing.. kamulah juga pelindung... pelindung dari bahaya di dunia dan api di akhirat kelak.. kerana.. dosanya kamu juga yang tanggung..

2 comments:

Ena said...

SETUJU!!!!..

sambil tepuk2 meja gaya duduk dalam dewan persidangan di Parlimen.. heheh...

mel said...

slm,
setuju sgt2! dan suka sgt2! mohon copy blh?
btw, sbnrnye sy tgh cr recipe macaroni goreng, then jmpa blog akk, lps copy recipe, mcm seronok pulak nk baca blog ni... dan baca yg akk post ni.. suke sgt!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails