.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Friday, January 4, 2013

APPLE CiDeR ViNeGaR.. teman dietku kini..

Cuka epal (Apple Cider Vinegar) telah digunakan untuk penurunan berat badan selama berabad-abad. Ia adalah cara semulajadi untuk mengurangkan berat badan, dan ia juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Nutrien, enzim dan asid organik di dalam cuka epal bertindak sebagai penahan selera dengan meningkatkan kadar metabolik anda. Cuka epal juga diketahui baik untuk mengurangkan penakungan air, mengurangkan kolesterol dan memperbaiki sistem peredaran darah di dalam tubuh.
 
Jadi bagi saper² yang ada masalah water retention atau gemok air.. emmm.. macam aku.. mmg elok sangat lar amalkan minum apple cider nie.. kita buat tonik kesihatan macam orang² Greek dan Mesir amalkan dulu².. bukan itu sahaja.. cuka epal nie sebenarnya salah satu makanan sunnah Rasulullah SAW.. amalkan yang sunnah.. bukan sahaja terbaik.. malah dalah pahala..
Sabda Rasulullah saw: “Sebaik-baik hidangan makanan ialah KHAL (CUKA). Ya Allah berkatilah pada KHAL. Sesungguhnya KHAL adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum daku dan janganlah terputus bekalan KHAL dalam sesuatu rumah.” Hadis Riwayat Muslim dan Ibn Majah.
 
Dalam perubatan Islam.. seperti yang aku tengok di website ini.. cuka epal juga boleh digunakan untuk merawat santau dan sihir..

Cara Penggunaan:
1) Campur dengan segelas air suam / air ruqyah dan diminum sejam sebelum makan apa2.
2) Campur dengan segelas air suam / air ruqyah plus madu dan diminum sejam sebelum makan apa2…


Rawatan Sihir:
1) Untuk rawatan santau: Diminum sesudu bersama air ruqyah selepas Subuh
2) Sakit kulit akibat disihir dan sakit kulit biasa: Gosok cuka kurma dengan kapas sampai merah dan kemudian sapu dengan minyak zaitun


 
Korang tau tak.. Julius Ceaser dikatakan menggunakan cuka epal sebagai tonik untuk tenaga dan kekal sihat dan pahlawan Samurai jepun menggunakannya sebagai minuman tenaga.
"Since 400BC, Hippocrates, the father of modern medicine, and others, have used vinegar and vinegar mixed with honey, as an energizing tonic and a healing elixir" 
Rujuk: http://www.detox-for-life.com/apple-cider-vinegar.html
 
Terlalu banyak khasiat cuka epal nie kalau kita search satu²... antaranya:
 
1. Memecahkan molekul lemak dan secara tidak langsung membantu proses penurunan berat badan.

2. Menyembuh berbagai penyakit atau masalah kesihatan, seperti alergi (disebabkan oleh binatang kesayangan, makanan atau persekitaran), jangkitan sinus, selesema, jerawat, kolesterol tinggi, keletihan yang kronik, sakit ulu hati, sakit tekak, dermatitis, artritis (bengkak sendi), gout dan menurunkan tekanan darah tinggi.

1. Meningkatkan kadar metabolisma badan menyebabkan kadar pembakaran lemak lebih tinggi dari biasa. Ini akan memberikan anda lebih tenaga dan menurunkan berat badan.

2. Menurunkan kadar kolestrol dan kadar triglyceride dalam badan. Ini membantu menurunkan berat badan disebab oleh lemak.

3. Jika diambil sebelum makan, anda akan lebih cepat berasa kenyang. Epal cider juga akan melambatkan rasa lapar.
 
Untuk makluman.. cuka epal nie selalu diambil bersama madu.. bukan sekadar penyedap rasa tetapi juga kerana khasiatnya bila diadun bersama.. kita tengok saja senarai di bawah..
 
1. Merangsang pemecahan lemak

2. Melancarkan perjalanan darah

3. Menguatkan tenaga dalaman

4. Meningkatkan kecergasan, daya ingatan, emosi, kreativiti, hafalan dan kepintaran anak-anak

5. Melawaskan usus besar dan kecil

6. Juga berfungsi sebagai: Anti-alergik, Anti-septik, Anti-anemia, Anti-ulcer

7. Masalah kulit seperti jerawat

8. Menghalang penyerapan atau timbunan lemak

9. Meningkatkan metabolisme di bahagian tubuh tertentu

10. Menyingkirkan air berlebihan dan bahan buangan (Pemparitan Limfatik)

11. Melembapkan dan mengencangkan kulit

12. Mencegah dan mengawal selulit

13. Melangsingkan bonggol lemak yang tidak perlu terutama di bhgn perut, tepi dan belakang lengan, pinggul dan peha

14. Meredakan sakit dan sengal sendi

15. Menurunkan risiko masalah jantung dan barah

16. Mengandungi anti-oksidan yang menjaga kesihatan jantung dan pengelak barah

17. Meningkatkan kesihatan membran paru-paru

18. Meningkatkan kesihatan tulang dgn menambah bahan kimis (boron) padas mineral tulang

19. Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dgn mengekalkan tahap kolesterol darah

20. Membantu mengekalkan berat badan yang ideal

21. Menghilangkan stress dan membantu tidur yang nyenyak, dan sebagainya.
 
Cara Penyediaan Minuman Cuka Epal
 
**Cuka epal asli (organik) tanpa disuling, ditapis dan dipastur (cuka ini airnya seakan² berkeladak, bewarna perang, ini yang terbaik)
**Madu asli sebagai perasa sekiranya perlu
**Serbuk teh
**Serbuk kayu manis sekiranya mahu

Campurkan 1-2 sudu cuka epal ke dalam segelas air atau teh Chamomile. Tambah sedikit madu sekiranya perlu, sebagai perasa. Anda juga boleh menambah serbuk kayu manis (jenis tanpa gula) ke dalam teh anda di mana ia juga membantu anda untuk mengurangkan berat badan, mengurangkan kolesterol, dan meningkatkan kesihatan anda.

1. Minum dua kali sehari setengah jam sebelum makan.
2. Untuk mempercepatkan pengurangan berat badan, lakukan senaman 30 - 60 minit 3 atau 5 kali dalam seminggu.
3. Minum banyak air bagi melancarkan sistem perkumuhan badan.
4. Amalkan diet yang seimbang.
 
Aku minum dengan air kosong dan madu sahaja... syaratnya guna air sejuk.. dan pilih apple cider organik... seperti yg dinyatakan di atas.. tanpa disuling, ditapis dan dipastur dan bezanya.. tengok pada kejernihan air cuka itu... kalau jernih maknanya dah lalui proses penyulingan.. khasiat dah banyak hilang... apple cider yang bagus adalah yang berkeladak.. asli dan tidak diproses... aku minum keluaran BRAGG- Organic Raw - Unfiltered Apple Cider Vinegar.. aku suka minum cuka apel nie.. raser dia macam minum air oren.. ehehehe.. masam... dan juga diingatkan cuka nie tak elok diminum begitu sahaja tanpa air... takut rosak gigi dan tisu badan.. ianya berasid... pada ibu yang mengandung... elakkan mengambil cuka epal / sebarang jenis cuka di awal kandungan.. takut merbahayakan kandungan.. seelok²nya tunggu lah kandungan melepasi 5 bulan... and pls consult your doctor sebelum minum atau makan apa pon..
 


 
Dan.. aku ada satu rahsia nak bagitau.. stretch mark mengandung dulu dah makin pudar semenjak aku amalkan minum apple cider nie.. betul.. aku perasan mender nie lepas hampir separuh botol apple cider nie aku minum...
 
Okeh... untuk maklumat lanjut.. korang boleh juga tengok di sini..
 
 

57 comments:

Aishah Asis said...

salam.. kat mana beli apple cider vinegar brand brigg ni?sy cari kat jusco xde.. sy duk jb.. awk?

Aishah Asis said...

salam.. kat mana ade jual apple cider vinegar brand bragg tu?

Aishah Asis said...

salam.. kat mana ade jual apple cider vinegar tu?

NURUL AIN said...

Sape nak apple cider brand bragg ni..sy bagi free...area pj
..metod of delivery..amik sdri...saya beli pastu syg nak buang..sy x boley mkn sbb ade gastrik..hahahaaa...sile email nutella_prego@yahoo.com( nak letak no phone tpi takot kne kacau...hahahaaa)

NURUL AIN said...

Sape nak bragg apple cider ni free??
Boley pm nutella_prego@yahoo.com..
Sy dah beli..pastu syg nak buang..xboley mkn sbb sy gastrik..yay!! Pandai sgt kan...method of delivery..amik sdri..(^^)

my mom's online shop said...

Bragg ni tahan bpe lame?

my mom's online shop said...

Sy pon ade gastrik..mmg xleh amik apple cider langsung ke?ade kwn bru bli bragg ni..tahan bpe lame ek 1 btol bragg ni?

Anonymous said...

Cuka apel ni ada bau2 mcm masam sikit yeak. Tu bau alkohol ke atau mmg bau masam apel Sy beli jenama o forest 6 % asid.

Anonymous said...

salam...saya pun ada masalah gastic, but lepas minum bragg ni, masalah saya ghaib se ghaibnye kolestrol dan lemak tepu saya. betoll.. cuba la. x rugi..

Anonymous said...

nak nurul ain....sbb i dah cari acv ni susah gila nak juumpa kat perakni huhuhuhu

Nurul Dalila said...

Betul ke apple vinegar ni blh keluarkan batu dalam hati.. Dan ada kesan buruk x minum ni.. Saya perlukan jwpn sbb mak saya sakit.. Ada dua biji batu dalam hati..

Nurul Dalila said...

Ada x siapa2 tahu yg apple cinder vinegar ni boleh mengeluarkan batu dalam hati.. Mak saya sakit ada dua batu dalam hati dan saya ada dengar2 yg cuka apple ni blh keluar melalui berak.. Dan ada kesan buruk x..

Anonymous said...

Cari kat guardian je..ade jual..

Anonymous said...

kalu saya yg masih menyusukan baby blh ke minum yek..

Khairiah Hamid said...

Saya dah lama amalkan minum bragg's apple cider vinegar. Saya dah lama x kena gastric sejak mkn ni

ExcelQMinds said...

salam, saya nak tanya. kalau dalam berpantang boleh minum tak ACV?

aiDieNa said...

Boleh..

aiDieNa said...

Memang bagus.. ternyata berkesan..

aiDieNa said...

Saya minum jer.. untuk kepastian boleh rujuk doktor atau bidan..

aiDieNa said...

Boleh.. cuba resepi di bawah.. amalkan..

Sharing
Are You Suffering from Heart Diseases?
Or have you been advised to undergo Angiography or Bypass?
Please Wait……………………..
Before you undergo Angiography or Bypass treatment, you must try with confidence this remedy. Insha Allah, you will be cured.
On the 18th April last year, I had to go to Sahiwaal(Pakistan) from the UK to attend the annual Khatme-e-Nabuwat conference. The day before I suffered acute pain at the place of my heart and thereafter, experienced uncomforting which continued for quite some time. I then met in Pakistan Hazrat Moulana Bashir Ahmed Usmani Sahib and disclosed to him, that when the doctors performed Angiography on me, they advised Bypass as they discovered 3 of my arteries were blocked and given a date to operate after a month.
During this period, a Hakim prescribed the remedy below which I consumed exactly for a month. A day before my bypass operation, I arrived at the Cardiology Hospital in Lahore (Pakistan) and deposited Pak Rs. 225,000.00 towards expenses for my Bypass surgery. After taking a close look at these results and my previous results, the Doctors then asked me if I took any medication after the previous tests were carried out.
I told them of Hakim Sahebs prescribed remedy. The panel of Doctors, surprised by the results, then informed me that according to the latest reports all 3 arteries were open and functioning normally and that surgery was not required. I was refunded my deposit and told to go home.
Hazrat Moulana Bashir Ahmed Usmani Saheb himself, prepared this medicine for me and also told me of it’s ingredients and how it is prepared which is as follows:
1 Cup Fresh Lemon Juice
1 Cup Fresh Ginger Juice
1 Cup Fresh Garlic Juice
1 Cup Apple Cider Vinegar
3 Cups Honey
Mix all the juices & vinegar and boil very slowly for about half an hour until about 1 cup of contents evaporate and 3 cups remain. After it cools down, mix properly with the 3 cups of honey. Fill contents in a clean Jar and take 3 teaspoons on an empty stomach every morning. Insha Allah you will be cured.
(From Mufti Mohammed Kantharvi. London UK)
Distributed by AYP (Azaadville) for service to mankind. May Allah accept.
Please make copies and Hand out to the elderly or to people who do not have access to email. If it makes a difference only to 1 person, you will be highly rewarded by Allah. You may not know, how many persons, this can benefit.
Please forward this email to as many persons as possible.

aiDieNa said...

Cari kat bahagian farmasi.. atau grocery bhgn cuka buah..

Nak beli di Cosway Organic pon boleh.. ahli dpt murah..

aiDieNa said...

Di farmasi.. pasaraya bhgn cuka buah.. di Cosway bhgn organik pon ada.. kalau ahli dpt harga murah lagi..

aiDieNa said...

Gastrik lebih elok amalkan..

aiDieNa said...

Teruskan minum.. gastrik boleh hilang atas izin Allah..

aiDieNa said...

Ikut kekerapan pengambilan.. satu sdb sehari boleh thn sampai 2 bln..

aiDieNa said...

Bau masam buah yg diperam..

aiDieNa said...

Tak dapek nak nolong.. kat KL ada byk..

aiDieNa said...

Alhamdulillah..

Anonymous said...

Assalam.nk tya..boleh tak klu kita ambil acv lepas tu yk makan apa2..kbykn..cara pengambilan dlm internet adalah setengah jam sebelum makan...

azwan ariffin said...

segelas air tu agak@ brapa liter...

Anonymous said...

Saya terbeli jenama Heinz.. jernih.. kene abeskan dulu lerrr gamaknyeee.. uhuhuhh

sha(eka) said...

Klu prnh operate leh mnum x??

Anonymous said...

Sy nak try apple cider ni dlu tp takut masam sgt t cirit plak huhu...dlu penah kje farmasi memang bgus apple cider ni rmai customer beli....sy pun nk beli nak trunkan berat bdn dan singkirkan lemak yg lama dh brtapuk dlm bdn ni

Anonymous said...

Air tu pakai air suam ke..kalo air sejuk leh x?

Anonymous said...

cuka ni bukan bersifat asid yg memedihkan perut..ia bersifat alkali sb tu bagus jadikan minuman harian..

kalau tak suka bau atau rasa tu blh campurkan madu atau brown sugar..boleh dibancuh guna air mineral atau sejuk dgn ais lagi sedap..klau nk campur madu 1:1..maksudnya 1 sd cuka : 1 sd madu..

ni lah cara detox yg paling murah & selamat..tp syg ramai yg betapa besar khasiat dia..sb sy dulu pn sama jugak, terlepas pandang amalan2 sunnah ni..

Anonymous said...

salam..arini bca blog awak..arini jgk bli dn amal..cuka bole didpti di farmasi... sye kebtlan kje farmasi..so bla dpt thu khsiatnye trus bli dn mnum (dicampur air) tq atas cdngn dn pndngn yg baik ini..

Azlinda said...

Apv bagus jugak untuk org yg derita gastrick satu sudu di campur air suam amal kan in sha allah gastrick akan sembuh..

Gadis Bububista said...

Salam..tumpang tnyee...minum cuka nie agak2 bape lame baru berat badan susut ???

violet said...

as salam.. ibu dalam pantang dan menyusukan anak, boleh start minum ni ke tak ye? ada je apple cider kat umah ni. kalu boleh, saya nak terus amalkan le..tq

Anonymous said...

Salam..sy pernah beli cuka apple 3 thn lepas..jenama heinz..ada byk lagi..lepas tu lupa..sy nak start minum semula..tapi tarikh luput dah x de..sis rasa masa bole di minum ke? Sygnya nak buang..

Anonymous said...

Boleh x bgtau kat mana awak beli dah puas saya cari kat guardian, cosway ,

Zain Asri said...

Salam, saya menjual cuka epal unfiltered (Apple Cider) dari timur tengah. Sila SMS / WhatsApp taip "Apple Cider" ke 012-242 1115. (Ampang KL)

Zaren Jehan said...

Assalamualaikum bleh cadangkan guardian mn ye

Zaren Jehan said...

Nurul ain beli kat mana cuka apple jenama bragg nak beli tp dah bny kedai guardian cari xde plak

Anonymous said...

sy pn ade mslh yg sme .. bli thun 2013 .. exp date da hilang .. blum buka lg pn cuka nye .. kalau bole mkn lg share2 kn la info nye ye .. hehe tq

ZEQ Tech said...

saya bersalin secara czer boleh mkn x? now dah 2 bln

Anonymous said...

Try search online..saya bli kat 11th street..botol yg besar tu rm33 plus postage

Anonymous said...

Heinz ni kuat bau dia..bragg ok je bagi saya

Anonymous said...

Sy pn ade gastrik yg agak teruk...alhamdulillah sejak amalkan apple vinegar + honey ni gastrik dh lame c\x menjenguk, lutut yg sakit pn dh x berdenyut2..bdn pn dh susut sikit...klu nk tnye psl keburukan sy rase semua bnde ade keburukan & kebaikan cume jgn ambil terlebih dos & ikut aturan cara mkn, lg 1 tuk yg gastrik tu bole cuba minum lepas mkn atau alas perut skit...klu dh ok bru minum 1 jam sebelum mkn..in sya Allah usaha dan tawakkal.

HIDAYAH_MUTIARAKU said...

Sy nk tny...sy hamil 38mggu skrg...sy ad bli cuka kurma d kdai...bole ke sy mnum skrg?...ke xbole?

Unknown said...

Beli kat jaya grocer

Anonymous said...

boleh x amek apple vinegar ni lps mkn?

Anonymous said...

Boleh beli di Cold storage, Jaya grocer atau BIG Publika.

jirus air said...

Terima kasih atas infonya..
Saya sekeluarga ambil yg haq sahaja.lain lain tiada.Dulu kini Dan selamanya

Muhammad Akbar bin Abdullah said...

Info yang menarik. Cuka epal cider mempunyai asid asetik yang mempunyai pH 4.76. Asid asetik ini memberikan banyak kebaikan kepada kesihatan. Antara khasiat cuka epal cider ialah ia boleh membantu mengawal paras gula dan kolesterol di dalam badan.

Anonymous said...

Saya minum cuka dan air pedih ulu hati saya??

Anonymous said...

apple cider vinegar nie halal ke eaa?????? nk kompemkn je

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails