.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Friday, May 9, 2014

HoBi yg TeRKiNi lagie SeNSaSi..

Assalammualaikum pembaca setia blog Bonda.. terima kasih atas kunjungan tanpa jemu.. atas kunjungan tak putus kalian lah pemangkin semangat aku untuk menaip hari ini.. sorry yer atas kemalasan melampau yang menguasai diri selama berbulan2 ini.. kikiki

Alhamdulillah.. atas kunjungan kalian juga rezeki akhak dari Allah melalui nuffnang tidak pernah putus.. ada 7 BE berjalan dengan aktifnya di blog Bonda sekarang inie.. ehh kalau ada iklan² yang menarik perhatian tu jangan tertanya².. klik² lar eak.. mekasih!

Uolls nak tau apa yang alihkan perhatian I sehingga terabai rumah di alam maya ini??  Kikiki.. baru kini tau baru sekarang Bonda sangat teruja dengan hobi baru... I'm joining the breeder group.. in stead of just keeping rabbits as pet.. I am now breeding it... yes agak renyah.. saper kata bela binatang tak payah.. u have to clean their cages.. feed them.. take care of them.. supaya sihat selalu...and yes too..  perbelanjaan bulanan juga bertambah.. but am happy... really2 happy of what I'm doing right now..

I tak pernah rasa perasaan macam nie sebelum nie.. perasaan relax tgk binatang.. I pilih rabbit sebab mmg dari kecik I suka tgk rabbit org... I geram.. tapi masa tu tak berduit kan.. idak ler arwah Abah nak belikan.. mintak pon tak beranie you... hihihi... 

Arnab nie sebenarnya mengisi permintaan anak² yang teringin nak bela pet.. I bagi Arnab sebab arnab bukan binatang yg bising.. lapar senyap.. kenyang senyap.. sakit pon senyap (bab tu kena perhatikan perubahan dorang selalu.. huhuhu).. taik dia pon tak berbau sangat.. dengan syarat kena rajin bersihkan sisa kumuhan tue.. cuma kencing dia lar.. agak berbau... tambah² 2 ekor rabbit jantan yg suka spray air kencing keluar dari sangkar... kencing sambil melompat ko.. dan dah banyak kali dah kena kaki aku... haishhh.. naper dowang macam tue.. tak reti nak kencing elok² ker.. hahaha... dorang sedang menanda kawasan.. yer.. nak tentukan saper abang long kat situ... arnab yg suka spray kencing nie ada 2 ekor.. namanya Thunder dan Ginger.. dua ekor nie skrg tak boleh dilepaskan bermain luar cage sekali... dpt peluang keluar jer mesti nak bergumpal.. abis tercabut bulu dan luka2 lar... sekarang kalau nak lepaskan aku akan lepaskan asing² bagi yang kaki gadoh... haaa... amik ko.. saper suruh suka gadoh sangat.. owg kasi peluang kuar main sama² ko buat perangai nak tunjuk saper jagoh... kan dah kena take turn!

Aku bela berapa ekor??  Cer teka.. hehehe... aku ada 6 ekor buat masa nie.. dan akan bertambah lagi 2 ekor.. aku carikan pasangan buat 2 ekor arnab betina aku.. sekor Holland Lop dan sekor Netherland Dwarf.. aku carikan dari baka tulen.. sbb takmo rosakkan baka dowang.. arnab mix harga dia jatuh tau.. walaupon comel.. dan anak² dowang nanti akan aku open for sale.. kalau menjadi lar kan..

Korang suka arnab... korang doa² lar arnab aku dapat dibiakkan dengan jayanya... nanti aku buat giveaway anak arnab.. saper nak??  Kikikiki..

Sebelum aku park jari jemari aku nie.. jom aku kenalkan rabbit² belaan aku setakat ini:

This is Princess Narnia.. Holland Lop Doe aku..



 Inie Qiqie.. Doe Netherland Dwarf aku.. juga arnab aku yang pertama.. baik sangat dia nie.. senang nak jaga..


 Ini Milo.. buck mix lop aku..

 Yang nie Thunder.. dengar nama jer dah gerun kan.. ekekeke.. Thunder buck mix lionhead aku.. Thunder ngan Milo aku adopt dari tuan yang sama..



 Ini Thumper and Ginger.. mix bunny aku.. atau biasa org panggil baka Mongrel..  sepasang jantan dan betina aku adopt jugak.. Thumper sedang mengandung sekarang nie kalau tak silap aku buat palpation.. mungkin dua minggu lagi dapat baby.. hope so lar.. kuat betul dia makan sekarang... si Ginger nie yg jantan yg selalu bergadoh ngan Thunder.. letih mak nak leraikan pergadohan dowang 2 ekor nie.. huhuhu..

 Ok.. setakat tu dulu.. salam perkenalan dari semua bibit² Bonda..Sampai jumpa lagi ;)

 

Salam sayang,

2 comments:

Rizziela said...

alamak..bestnya..tp sy x blh nak bela

aiDieNa said...

Kenapa pulak tak boleh bela RIzziela??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails