.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Friday, August 3, 2012

PHoBiA DeNGaN PeJaLaN KaKi..

Tak tau nak cakap.. pejalan kaki sekarang.. macam tak sayang nyawa.. sorry to say.. dah banyak kali kena.. bukan nak cakap semua.. sebab aku pon jalan kaki jugak kalau tak bawak keta.. kesahnyer malam tadi.. lepas En. Ady solat tarawikh kat umah mak aku.. we uols pon gerak lar nak balik.. sedang asyik borak².. En. Ady yg drive.. aku memangku si Amna.. budak² yg lain sumer kat belakang.. kat traffic light.. lampu bertukar hijau.. maka keta pon memecut.. tetiba.. scrreett.. En. Ady brake.. emergency.. ada sorang India.. tiba² muncul depan kereta.. dia siap dah angkat tangan cover muka.. ingat nak kena langgar dah kan.. siyes.. kalau lar En. Ady tak cepat tekan break.. qolu innalillah lar jawabnya... kami anak² terkejut.. giler aper dia nie melintas tak tengok jalan ker haper.. yg kesiannya si Alyaa.. berdebuk terantuk kepaler.. menangis... banyak mata yg tengok maser tue.. yg jadi saksi.. dah lar malam gelap.. dia lak pakai baju itam... En. Ady bunyikan hon panjang... sakit hati dia tak tau nak cakap.. dia kata raser cam nak turun lepuk² India tadi kalau tak pk sekarang nie bulan Ramadhan... India tue rupernya melintas nak jumpa kawan dia yg bawak jengkaut yg tengah tunggu lampu merah di seberang jalan... kot yer pon... ko tak bleh tengok keta dulu ker sebelum lintas.. kot yer pon tak sayang nyawa.. jangan libatkan orang lain... jangan jadikan keta kami menjadi alat yang meragut nyawa ko... aku takmo keta aku bermandi darah... so scary.. dari tindakan bodoh melulu ko sorang sumer org akan tertempias sama..

Keadaan yg hampir sama terjadi pagi tadi.. time nak pegi keje... lampu tengah hijau... yg hampir nak kuning.. dari jauh mmg nampak ada sorang mamat Cina nak lintas jalan.. jalan yg luas kat Ampang Park tu.. seriously aku nak pesan... pls.. jangan cuba lintas jalan time lampu hijau hampir bertukar merah.. time² camtu banyak keta memecut daripada bersedia untuk berhenti.. yelah time org sibuk nak pegi keje... lampu dah dekat nak bertukar.. tak boleh ker ko tunggu beberapa minit daripada nak judikan nyawa di tengah jalan.. keta sumer tengah laju.. ko ingat senang ker nak tekan break biler tiba² ko terkedek² berlari lintas jalan.. disebabkan dia..  En. Ady terus stop di traffic light walaupon lampu belom merah.. terkejut..

Aku pelik orang sekarang suka sangat melintas jalan time lampu tengah hijau... bukan lampu traffic utk pejalan kaki.. tapi lampu bulat ijau utk keta jalan tu.. Jangan lar harapkan kereta jer nak prihatin dengan pejalan kaki... pejalan kaki sendiri pon kena alert.. kalau ada jejantas tue naik lar jejantas.. buat apa kerajaan buang puluh² ribu ringgit nak buat kemudahan tue sumer.. nak jaga keselamatan kita.. tapi kita tanak guna... semua org nak cepat.. but first thing first.. nyawa tiada galang ganti..


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails