.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Wednesday, May 21, 2008

kEMBaLi DaKU Dr CuTi Yg PaNJaNG..

Hai.. hai.. hai.. apa khabar.. apa ceriter kengkawan sumer... telah 2 minggu aku tinggalkan opis.. ke maner?? Aku baru jer balik dari Kursus Induksi Umum... giler baban terseksa rasernyer.. bukan seksa apa.. makan cukup.. tido bilik hotel.. cuma perasaan aku terdera asyik dok teringat kat umah... bayangkan anak² aku sampai demam.. cian dorang.. keadaan tu buatkan aku susah nak tido dan tak semangat nak amik bergambar.. sedangkan dulu aku lar tukang enterframe tetap.. (so.. tak byk lar gambar yg di snap.. coz jiwaku kacau!) mmg susah sebenarnya ibu beranak kecik nak tinggalkan rumah lelamer.. payah... mmg payah.. keterikatan itu membataskan segala perkara.. tapi.. demi kerja dan kerjaya terpakser aku teruskan.. dah target aku nak disahkan dlm jawatan thn nie jugak.. pasni tinggal Induksi Khusus jer.. pastu dah leh confirm... Insyaallah.......

Kursus Kenegaraan (Biro Tata Negara)
Akhirnya aku telah hadiri Kursus Kenegaraan yg digembar-gemburkan amat menyeksakan.. pada aku kursus tu biasa jer.. tak ada pon unsur² deraan yg dimomokkan... Kursus Kenegaraan nie mmg bagus.. dan patut diberi pada sumer rakyat Malaysia.. biar terbuka sikit mata.. especially buat org² Melayu dan Bumiputera.. sebak rasernyer biler mata tertancap di layar LCD yg memaparkan jerih perih sejarah org dulu² menuntut kemerdekaan... bukan mudah.. sesungguhnya bukan satu perkara yg mudah tanah air tercinta ini dimerdekakan dari jajahan selama 446 tahun... Betapa nenek moyang kita dulu terseksa hidup dalam penjajahan.. tapi kita sebagai anak Merdeka... lahir sahaja hidup dlm kepesatan ekonomi Malaysia yg semakin gah di mata dunia.. kita tak lalui dan kita tidak rasa.. kita mmg mudah lupa...

Mengikuti kursus ini seolah² diri tercampak di zaman dulu.. menanti dan berusaha memerdekakan diri.. betapa besarnya nilai kemerdekaan yg kita nikmati hari ini... bayangkan kalau org² dulu.. pejuang² kemerdekaan spt Tok Janggut, Mat Kilau, Rentap, Mat Saleh, Tok Gajah, Dato' Bahaman, Dato' Siamang Gagap, Dato' Maharajalela dan khasnya Bapa Kemerdekaan kita Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj berputus asa dan kemerdekaan tidak dicapai... akan selesakah hidup kita seperti sekarang? Insaf dan terbuka akal dan minda aku ketika mengikuti Kursus Kenegaraan ini... betapa bertuah dan bersyukur kerana menjadi anak Merdeka... Kata org "sejarah mungkin berulang".. kalau kita leka.. kita alpa... negara tercinta ini mungkin tergadai.. dan tinggallah kita terbuang di bumi sendiri.... Kenanglah sejenak.. di mana kita berdiri...

Pagi Nie..
Agak kelam kabut sikit pagi nie.. bukan apa.. org dtg ada appointment dgn bos aku yg aku sendiri tak tahu menahu.. bos plaks dlm meeting room... dia plak tak bawak diari (dia biasa catat sendiri appointment dia yg kengkadang dia arrange sendiri... aku kan tak der 2 minggu..) En. K tak ingat pulak pasal arrangement dgn org tu... adusss.. aku soh org tu dtg balik lepas lunch...

Pindah Opis..
Tak lama lagi office aku akan berpindah ke Chulan Tower.. camner eak?? Apakah transportation terbaik utk aku berangkat dari rumah ke tmpt keje.. yg pasti tiada LRT di situ... Yg ada monorel.. tu pon puas lar nak menapak dari stesyen ker Tower.. bas katanya ada.. tapi.. jadual tak menentu.. dah tu camner nak bajet maser? Banyak perkara bermain di kepala aku... jarak, public transport, tambang, tempoh perjalanan, keadaan jalan yg sesak kalau berkereta, bayar parking, duit minyak... arggghhhh... to many to think of.. Bikin kepala ini pusinggggg sekaliiiik...

Kurang Ajar atau Tak Makan Ajaran??
Semalam aku tak masuk opis.. jaga dua org puteri tu kat rumah.. mak aku demam.. jangkit ngan anak aku.. walau dok rumah tak bermakner aku rehat.. ada jer keje nak buat bertambah dengan kerenah anak yg tak terlayan... letih.. tapi aku suka anak² di sisi aku.. sedang aku bertenang² di hadapan telivisi... ughhh.. bunyi²an yg tak aku gemari kedengaran lagi.. Lagi² main bola depan rumah aku.. mmg tak paham bahase betul lar budak² nie.. main tak ingat dunia.. apa dia igt depan rumah aku tu padang bola ker haper??! Ingat ker dah beli rumah teres nak lari dari kesesakan di Apartment yg selalu terpakser berebut parking dan mentaliti penduduknya yg rendah.. tup² terpakser berdepan dengan bebudak yg lebih rendah mentalitinya...dah lar mengganggu ketenteraman awam.. gelak terpekik terlolong cam jalan tu dorang yg punya.. bola dia melantun² masuk rumah org.. dan dengan slumbernyer jugak masuk amik bola tu tanpa keizinan tuan rumah... kalau gate berkunci panjat... tak kira lar tinggi maner pagar umah ko.. berkali² pulak tu.. macam tanah jajahan mak bapak dia.. bola naik atas bumbung rumah tak tau lar dah baper kali... awning umah aku bocor.. salah satu sebab hentakan bola tu aku raser... peti surat umah aku... yg baru sebulan dua dipasang.. dah pecah dihentam.. apa lagi kalau bukan bola anak² siamang yg tak reti bahase tu... (tak blh salahkan aku berkata begitu.. kalau anak org mesti mak bapak dia ajar hormatkan harta benda dan privasi org.. ini tak.. hari nie kita larang.. (bukan kitorang jer larang.. jiran dpn rumah ngan sebelah umah aku pon ada larang.. kitorang sumer org yg baru pindah ke taman tu..) esok dia main lagi.. org macam nie kena duduk dlm hutan.. sbb perangai dah sama naik ngan Monyet!!) yang paling aku tak tahan dan terlalu lah geram... umah mana tak der org (penghuni gie keje ker sbgnya) dorang bantai gate org tu jadik gol.... patut ker?? Patut ker org camnie kita bagi muka... aku peratikan gate umah aku pon dah gelong semacam... ntah² dibuat gol budak² Semang tu... yg paling aku pantang... baling batu sembunyi tangan... buat salah tak reti minta maaf... mengaku apa lah lagi... depan² dia buat dekkk jer... apa... sebab korang dah lamer tinggal kat situ... kitorang kena pejamkan mata jerlarr tgk kebiadapan tu... aku malas nak bersuara sbb kenangkan keharmonian sejagat... aku bangsa yg tak suka cari gaduh.. sbg org baru kat situ aku tanak tunjuk lagak... tapi kengkadang bebudak tu mmg melampau! Kalau diikutkan mmg byk perkara dan benda yg tak kena di mata dan hati kita... tapi begitu lar kehidupan.. suka tak suka.. bersamanya.. hidup tetap perlu diteruskan.....

p/s: Kalau korang apa korang nak buat kat bebudak tu.. raser cam nak letupkan jer bola dorang tu... nak tangkap gambar dorang main bola then antar kat polis... huh!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails