.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Tuesday, June 11, 2013

KiSaH Si IBu TiNGGaL..

Salam.. apa khabar pembaca Diari Bonda sekalian.. missed me?? Hehehe.. soriii lar.. perasan bz.. padahal tengah dungu beku dibelenggu.. blog Bonda nie dah macam umah terbengkalai.. hari² raser macam kena update blog.. tapi last² setakat bukak dan pandang sahajalah.. macam2 jadik dalam idup aku lately... tapi tak semuanya sempat aku kongsikan kat sini...

Hari terakhir jadik ibu tinggal.. esok aku pulak yg nak meninggalkan.. 6 hari ayah outstation bertugas... esok 3 hari aku laks kena pegi kursus.. kira seminggu lar kitowang laki bini tak berjumpa... huhuhu... sian kat budak² rindu kat Ayah... yelah dowang rapat ngan Ayah dowang... daddy is their first boyfriend.. while me is their first boss... hehehe... naaa... I love my babies.. cuma a bit straight.. sorang lembut.. sorang kena tegas.. susah lar kalau dedua makpak lembik.. they'll be a spoiled kiddos..


Masalah... naaa.. tak der masalah pon jadik ibu tinggal nie... cuma agak penat dan extra letih.. sebab semua kena urus sendiri... kalau dulu aku cuma jadik maid.. sekarang kena jadik  pak supir jugaaa... waduhhhh... gimmana yaa!

Sian budak²... biler dengan aku jer.. mmg aku tak p mana.. susah duhh nak control empat orang dengan dua bijik mata.. dua tangan.. dua kaki.. dan satu mulut... mmg dorang dalam penjara umah lar ujung minggu aritue.. bangun pagi tengok tv.. mandi.. main.. makan.. gado.. tido... aku laks.. kemas umah.. memasak.. basuh pinggan.. mop lantai.. cuci peti ais.. cuci berak si Amna (kalau aku penat sgt.. Si Alyaa assistant aku.. dia akan incharge mandikan adik)  salin cadar.. buat susu.. sterika baju keje.. baju sekolah budak².. melipat baju.. susun baju.. hah.. balik nie nak basuh baju lagie.. sidai baju.. kutip baju (pening wehhh) dan packing baju untuk kursus pulak... phuuuuuhhhh... letihhhh... penat.. pingsan!

Belum kira nak uruskan emosi anak².. terutama sekali si Amna... yg tantrum-nya sukar diduga... tiap² kali ilang sabar... aku tarik nafas dlm²... bersabar kerana Allah... bukan senang cari jalan nak pujuk budak yg tak reti bahasa lagi nie... berceloteh yer.. macam² dia dah pandai... tapi kefahaman budak² idak ler macam kita yg tua nie kan... 

Cuti sekolah dah abis... yang pertama aku pk... matik lar aku nak tempuh jammed.. drive sendiri pulak... nak antar bebudak pegi umah Tok.. antar Alyaa pegi sekolah agama.. pastu baru pegi tempat keje.. balik keje.. rehat sekejap terus kena hantar bebudak ngaji... apa nak jaiiiiidiiii larrr... 

Since Friday si Aisha ngadu pening paler.. lenguh² tulang... hmmm... aku pegang dahi dia.. sah.. demam... aku bagi dia makan ubat demam dalam peti ais jer... Isnin ingat ker dah reda.. bersiap utk ke sekolah.. tapi tok dia tak kasik.. sib baik.. dia cirit.. muntah.. makan apa sumer muntah balik... pening.. bawak p klinik.. legaaa rasa bila doktor sahkan tak der denggi.. cuma kena jangkitan kuman... nak tambahkan lagi kepaler aku yg dah sedia kusut... si Aisha nie payah lar sangat nak makan ubat... dia punya drama kalah bintang ABPBH.. dari aku lembut sampai bertukar jadik HULK baru lar boleh abis makan ubat seround... pastu tido.. makan tanak... ibu mana yg tak risau kan... badan dia baru nak berisi... hmmmm... 

Balik umah aku dari umah mak.. sampai dah malam... yg menambahkan tension aku.. aku susah nak masuk parking... jalan jadik sempit.. kiri kanan depan belakang orang park keta... sampai depan umah aku yg patutnyer tak der keta pon ada org park keta... dengan anak kecik... terkedek² aku cari tuan punya keta yg park depan umah aku tue... aku nie bukan terer wei... bab parking keta nie kalau lorong tu sempit dan berbukit mmg aku surrender.. sebab dah pernah jadik kan... tu buktinya masih ada kat si Putih... cian.. kiri kanan aku sagat.. kat mana??? Kat gate umah aku lar.. jadik... aku dah fobia... tolong lar tuan punya kita... alihkan kenderaan anda dan jangan parking² dah keta depan umah aku... kamu telah menyusahkan ibu berhati rawan ini... aku bagi salam kat tuan umah... tapi hampa... dah lewat sangat kot.. dorang dah tido kot... ikhsss... Nasib baik.. Alhamdulillah Allah kirimkan hambaNya membantu aku di saat aku raser tiada tempat mengadu... anak lelaki En. Rahman.. jiran aku... tak der nak segan² silu² dah... aku mintak dia tolong park kan keta aku kat dalam gate... mekasih lar yer atas jasa baikmu itu... dan hari aku harap sgt.. keta tue dah tak park depan umah aku... tak kan aku nak mintak tolong orang lagi kan macam semalam... hishhhh... merimaskan betul lar...

Hari² drive dari rumah sampai nak ke pejabat.. menempuh kesesakan jalan tambah menyesakkan hati aku bila berdepan ngan org bongok drive kat jalan... pentingkan diri sendiri.. menyakitkan hati... tak der budi bahasa.. tua pulak tue tapi tak sedar diri.. buat malu jer tunjuk lagak tak bertempat... arrrrrhhhhhggg... 

Ok lar... jmp lagi bila aku raser rajin nak menaip...


1 comment:

Qashmere said...

Ingatkan bebetul ibu tunggal. Sebab saya seorang ibu tunggal..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails