.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Friday, September 30, 2011

..aiNNa & aMNa..

Salam.. 2 hari tak berupdate.. mesti bowink kan datang sini.. maklum tuan tanah feeling bz.. hehehe.. sowiii..

Sedar tak sedar tinggal lagi 2 hari aku dah nak abis pantang.. pantang lar sangat kan.. hehehe.. sekejap jer maser berlalu..kadang² macam mimpi.. maser berlalu tak teraser sampaikan the tiny cute thing inside me kuar.. dan dah jadik kuih pau!  Tak cayer tengok lar pipi dia sekarang.. maser lahir 3.2 kg.. last timbang maser cucuk utk sebulan kat klinik aritue berat Amna 4.6 kg.. wohooo... membesar bagai Johan!

Sekarang nie.. balik jer En. Ady.. budak² masuk pintu terpa adik baby dulu... dorang tak sabar nak pegang tangan.. nak cium.. nak dukung tue kalau boleh.. ikhsss... tengok keadaan tue.. dalam hati aku selalu berharap.. mudah²an mereka adik beradik rapat hingga ke hujung usia... bertolak-ansur.. hormat-menghormati.. sayang-menyayangi.. walau apa pon terjadi.. air dicincang tak akan putus...

Ramai orang kata muka si Amna nie lain dari yang lain.. yelah.. org lain botak.. dia berambut.. org lain keteng.. dia lurus.. rasernyer.. org lain capang.. tinga dia ekot Bonda.. hakikatnya.. anak² aku mmg muka tak samer.. kalau samer tu kembar kan.. hehehe.. cer tengok dia senyum.. dia tau tue.. Bonda nak snap gambar dia.. hehehe

Momen yang paling aku suker.. memerhatikan anak² tido lena.. especially maser dorang baby.. tulus mulus.. bersih.. suci... tenang jer hati nie...

jadi.. jangan dipersoalkan biler aku banyak koleksi gambar budak² nie tido... aku suka..

dia dah makin tembam.. hari² Bonda geram..

Biler tengok anak² tido.. segala keresahan.. dan masalah dunia.. hilang.. dalam hati berkata.. ohhh.. begini rupanya anak²ku... ohhh.. tak sangka.. dah empat orang.. ohhh.. dah besar mereka.. ohhh betapa aku terlepas pandang... aku nie sebenarnya dah tua..

Lepas Amna.. rasernyer lambat lagie kot nak dapat adik.. sebab Bonda nak ikat kontrak 3 thn ngan implanon.. kalau masih punya rezeki.. mungkin seorang lagi untuk yang terakhir.. lepas tu kilang ini berkemungkinan besar akan ditutup for good.. owhh.. yer... Alhamdulillah.. bersalin aritue aku tidak di BTL kan..

Dulu.. Ainna baby kecik Bonda.. tapi semenjak ada adik baby nie.. Ainna nampak sangat besar..

Ainna dah pandai berlagak kakak.. sekarang tak bleh tengok adik bukak mata.. mesti dia ajar adik dia panggil kakak... ka... kak... ka.. kak..

Sibuk nak bergambar ngan adik.. tapi adik layan lentok..

.."tido jer adik nie Bande.."

Tido pon tido lar.. bergambar.. tetap bergambar..

..alolololooooo..

Ainna nie keletah.. mulut dia pot-pet²... suka menyanyi.. suka menari.. dan.. kuat merajuk..

Tengah tengok tv kat bilik Bonda.. "Ainna kaper tak tido lagie?"

Alasan² diberi..

"Ana tak nantuk.."
"Ana tanak tido.. kat luar ada antuu"
"Kat luar maner?"
"Kat umah Bande nie lar".. ikhssss.. budak sorang nie.. pengaruh televisyen sunggoh!

"Ainna dah senaman hidung?"  Saper nak tau camner senaman idung.. haa tengok camner Ainna buat.. heheheh.. budak² nie ada nama samaran tau.. Alyaa=bunga.. Aisha=kuntum.. Ainna=kembang.. Amna=wangi.. walaupon selalu bau asyheemmm muntah dan jeluak.. tetap wangi di hidung Bonda..

Ok lah.. Amna dah nangis.. mamam time... daaaaa!


Tuesday, September 27, 2011

"SoFFiYa" SLoT AkaSia TV3 best!

Dah tengok??  Citer baru ganti "Kasih Alia"... huishhh.. macam nama anak aku plak.. memuler Alia.. pastu Soffiya pulak... anak aku kan nama Putri Alyaa Safiah.. hehehe..

Okehhhh.. aku nie taklar ekot sangat siri² TV nie.. yelah sumer tu perlukan komitmen.. citer dia bersambung².. nak² yang tayang time maghrib... kalau hari keje.. sipi² lar nak dapat ekot.. waktu tu lar berkejar nak balik umah.. nak semayang.. nak makan malam... huhhh.. pack okay.. tapi sekarang aku berpantang.. cuti 3 bulan... aper lagi kan... isi lar maser lapang sebaiknyer..


First time tgk citer Soffiya nie macam ada tarikan magnet... disebabkan emosi yang dimainkan dalam babak² dia.. emosi tekanan seorang gadis yang dirogol bapanya... aku raser citer nie banyak membuka mata masyarakat.. betapa tekanan yg terpaksa dilalui seseorang mangsa rogol yang tidak dapat keluar dari sangkar penyeksaan yang mencengkamnya... sangat sedih.. sangat gerammm... sangat sakit hati... menontonnya... dan.. Tiz Zakyah melakonkan watak teraju utama dengan sangat berkesan... :)

Kejap lagi dah nak start... jom kita... owhhh... semayang maghrib jangan  pulak lupa!




ORaNG TuE BaWaK BaLik HaMPeR SeMaLaM..

Tahniah buat En. Ady atas kemenangan kali kedua... tiga tahun lepas dah menang pon dgn baju yg sama.. tanpa disangka baju recycle pakai tahun nie menang lagie... utk Male Best Dress jamuan Aidilfitri opis En. Ady... cayalah bang!!  Tu lar org kata kan.. tak yah nak beriya bagai.. kalau dah rezeki kita.. rezeki kita jugak.. Ehehehehe.. tak sesia aku pi tempah baju nie dulu..

En. Ady tengah catwalk nak amik adiah.. ehehehe.. malu you sumer orang tengok.. kikikihhh..


"Saya masih tidak percayer.." itu lar yg dia cakap dalam hati dia..


Di rumah.. mem besar diberi penghormatan bukak hamper...


..dan makan cekelat² yg menggemokkan ini..


..budak² nie pon.. SERANG!!


Ainna nak sumerrr... yang tue... yang nie..


Sumer Ainna punyer... elllllehhhhhh!!

SeleSeMa OraNG KeCik NGaN OrG BeSaR X SaMa..

Amna tengah tido.. lepas aku mandikan dan mamam.. baju dah sidai.. hurmm.. kain belum lipat.. aper nak masak tengahari nieh??? Urgghhh.. macam² pk.. termasuk lar aper aku nak update kat blog arinie.. entry sblm nie tak sedar En. Ady dah tolong updatekan.. hurmmm... ginie lar gamaknyer kalau aku jadi surirumah sepenuh masa.. buat keje rumah... pk aper nak masak.. uruskan anak... tengok tv.. hari² mengadap benda yang samer.. aper eak nak dibuat supaya hari² yang dilalui teraser keistimewaannya.. supaya tidak rasa seperti waktu yang dibazirkan sia²...

Dulu kan pernah aku mention semenjak beranak kecik nie jadual tido aku dah tunggang langgang.. mata pedih mengantuk macam mana pon payah nak tido... biasa lah.. timing kita sekarang ikut timing baby.. dia jaga.. maka idak ler kita dapat tido.. tambah² si Amna sekarang kena selesema.. berjangkit dari si Ainna.. dah puas aku hati².. tak kasi dorang kiss baby.. jangan sentuh baby takut jangkit.. tapi.. dah namanya budak².. waktu kita depan mata ok lar.. bila kita lepa sekejap jer pon cukup.. maser tu lar dia nak kiss.. ajar adik tepuk tangan lar.. macam²... sedar² si Amna asyik dok bersin².. pastu.. berair jer idung... dan yang paling menyedihkan dan menyesakkan dada... biler tgk dia susah sangat nak bernafas.. hingus memenuhi rongga pernafasan... kadang² panik jugak dibuatnya.. (ada kan kes baby meninggal sesak nafas sebab selsema) biler tgk muka dia merah padam... seksa sungguh.. bernafas pon berbunyi.. bayangkan diri kita sendiri yang dah tua nie pon... idung baru tersumbat sebelah pon dah tak selesa.. ini kan pulak baby yg baru berusia sebulan... dia tak bleh cakap bagitau mana tak selesa..  dia tak pandai nak keluarkan hingus dan kahak dari badan dia... menangis jerlar utk luahkan segalanya.. toksah jadi mak pak kalau tak prihatin keadaan anak.. makanya atas kerisauan yang sama.. En. Ady selaku ayah mithali.. menggunakan kuasa sedutan mulut ke hidung kecik si Amna... nak beli nasal pump dah tak sempat (waktu tu).. tak kan nak tunggu pulak kan... untuk mu anak.. segalanya dikorbankan...

Alhamdulillah blm pon sempat guna nasal pump yang dibeli semalam.. pernafasan si Amna dah menunjukkan perubahan.. dia dah kurang bersin.. dan nafasnya ok waktu tido... cuma waktu malam... dia asyik batuk² nafas macam tersekat².. sejuk mungkin..  berkali² jugak lar tidurku tersentak.. manakan tidak.. si Amna biler menangis terus hit pitch paling tinggi sampai ke syiling.. hehehe.. pedih giller mata tak bleh tido aku dibuatnya...


Saturday, September 24, 2011

Kisah Ajoi dan cucunya...

Al-Kisah ajoi dan cucunya sedang berbual di rumahnya.

ajoi : cu ko paham bahasa org putih tak?
cucu : boleh la tok..nape?
ajoi : ce tengok borang ni..ce tengok! tolong isikan skali blh?
cucu : ok dude...ur name plzzz!
ajoi : AJOI PADU B HJ MENGENDAP.
cucu : age plzz!
ajoi : 62thn
cucu : sex tok?
ajoi : amboi2...x kan semua nk tau..
cucu : yes..ni wajip tok
ajoi : hmm, ko bubuh jela 2-3 minggu skali, kadang-2 tu penuh seminggu..tgk mood
cucu : omg!!! 

Friday, September 23, 2011

TaNaK MaSuK SyURGa??

Cikgu : Murid2.. Siapa yang nak masuk syurga..?


 Serentak murid² menjawab "Sayaaa..!" , AJOI yang duduk di belakang diam saja...

Cikgu : Siapa yg nak masuk neraka..?
Murid2 : Tak mau....!!!

AJOI tetap diam saja.. Cikgu teros ke balakang dan bercakap dengan AJOI...


Cikgu : AJOI kamu nak msk syurga atau neraka?
AJoi :Dua² tak nak cikgu...


Cikgu : Kenapa..?
Ajoi : Habis waktu ayah saye meninggal, dia berpesan..

"AJOI.... Apapun yg terjadi kamu harus masuk TENTERA.."

Cikgu : !@#$%^
 

Wednesday, September 21, 2011

Kat Umah jer..

Saper nak disalahkan biler tekak dah teringin.. iklan yang mengecurkan air liur.. urgghhh.. di suatu petang raya yg bosan di kala kemalasan utk berkecah di dapur.. maka terlafazlah hasrat di hati.. bahagianya bila kemahuan selalu dipenuhi.. petang itu kami makan ini sahaja.. Pizza Hut Chunky Loaded dgn 10 ramuan lapisan.. erkkk.. tapi apsal cam nipis jer yg En. Ady beli nie eak??  Hehehe..

Elok jer En. Ady bawak balik pizza nie kami dapat panggilan.. mak.. sista & brotha nak mai together² nak ke Tmn Tun Hussein Onn.. umah mak sedara.. berkumpul dan beraya di sana.. uhuhuhu.. awat lar tak khabaq awai².. boleh teman postpone makan pizza di hari yang lain..
Seronoknya tengok budak² nie menikmati semua yg dihadap mereka..
Heh.. senyuman ini lar yg nak dikenang² di kala kesunyian..
Kanak² dengan kepolosan dan kenaifan mereka..

Semoga kita selalu dapat menghabiskan masa bersama.. dengan penuh kebahagiaan..

Semoga akan kamu kenang detik² seperti ini tika dewasa mematangkan usia.. memori tersemat di hati kita..

Kenanglah insan yang selalu berusaha membahagiakan semua..


Monday, September 19, 2011

BerjUMPa LaGie..

Last jumper.. a day sebelum pendakian ke Bukit Broga.. maser tue aku baru mengandung 3 bln... dan kami berjumpa lagi kelmarin maser baby Amna yg dalam perut aritue 26 hari melihat dunia.. Zura buat Open House aritu sekali kenduri masuk umah baru.. inilar dia kawan aku yg sokmo berpindah randah.. pasnie tak tau lar kan.. hurmmm.. cantik umah Zura.. Banglo 2 tingkat.. tapi jalan nak sana.. sesat barat kami dibuatnyer.. kami bertolak dari PD lepas attend Open House sedara kat sana.. ingat ker boleh lar sampai cepat.. yerlar.. umah si Zura nie pon dekat Sepang jer.. sekali.. pimai² tang tu.. sampai pungkoq pon naik kematu... sikit lagie nak patah balik umah... letihh.. En. Ady si driver pon dah tension.. huhuhu..

Moga ikatan persahabatan berkekalan hendaknya..

 Dulu kami serumah.. maser jadik outsider belajar kat UiTM Jengka.. Zura, Aku, Nana..

Si Zura dah kekok nak pegang budak kecik.. tu lar.. dah lamer sangat dah kilang rehat.. dah patut bukak balik nie.. go for a girl.. Zura ada 2 hero..

Biler lar lagie kita nak jumpa kan.. :)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails