.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Thursday, March 24, 2011

..JaNGaN MaRaH BiNi MaKaN BaNYaK.. SoMi DaPaT PaHaLa..

Sesuatu untuk dikongsikan bersama.. khas buat suami² dan bapa² mithali.. (ohh.. untuk pendengaran lebih jelas.. sila pause-kan lagu kat kaki blog nie sebelum play ceramah ustaz)
 
 
 

"Setiap suapan nasi yg isteri makan, suami akan dapat pahala..pahala bagi isteri dia makan..jadi, jangan marah kalau isteri makan banyak, suka makan..insyaallah, ada pahala untuk suami.."
Length: ‎4:55
 
"Pahala yang lebih besar ialah.. seorang bapak yang bangun tengah malam.. tengok anak² dia tidur yang kecil².. bapak tadi ambil selimut.. selimutkan anak dia.. ambil kelambu.. pasang kelambu anak dia.. bapak yang bangun macam itu lebih besar pahalanya daripada berjihad pada jalan Allah.."
Length: 3:14

.."KaDaNG² KiTa X SeDaR KiTa PeNTiNGKaN DiRi"..

Payah betul nak tido sekarang nie.. si Ainna semenjak 2 menjak nie suka bangun tengah malam... macam kelmarin..

"Daaa.. (singkatan for Bonda) Daaa.. nak hsu² (susu).. nak hsu²..."  Dengan suara dia yg lunak manja merengek nak susu.. siyes Ainna nyer suara mmg boleh cairkan hati.. dia lembut.. dia manjer.. tapi biler dia mengamuk keluar jugak jeritan² dan tangisan membingitkan telinga.. aku dengar.. En. Ady pon dengar aku raser.. masing² mata melekap macam kena gam.. tokleh bukak.. hahah.. dengan harapan si Ainna tido balik dan subuh nanti baru bagi susu.. tapi.. kata²nya berterusan bertukar rengekan.. dengan culas malas terpaksa bukak jugak mata.. pejam pon tak guna.. tak bleh tido selagi Ainna tak diam.. En. Ady tido buat derk.. gerammm!


Bancuh susu cepat².. bagi dia minum.. then ke bilik air buang hajat.. aku masuk bilik balik.. kejap jer susu tu abis dia minum.. botol kosong Ayah dah letak atas meja.. sayup² aku dengar Ainna menyanyi dengan suara serak pelat² dia tue..

"Acih Ibuuu.. epada etaaaa..
tak teingga epanjang asa..
annya embeyi.. tak arap embali..
agai ang uya enyinari unia.."

Paham??  Tak?? Ehehehe.. meh aku translate..

"Kasih ibu.. kepada Beta..
tak terhingga sepanjang masa..
Hanya memberi.. tak harap kembali..
Bagai sang suria menyinari dunia.."

Menikam di kalbu.. aku terus sebak... sedeh dengar dia nyanyi lagu tue.. terharu.. betapa aku sanggup memejamkan mata daripada memenuhi kehendak anakku tadi.. betapa aku terkadang hanya mementingkan diri sendiri.. aku cium pipi Ainna... maafkan Bonda.. En. Ady bangun terhenjut² macam orang capik keluar bilik.. dia ke bilik air.. patut lah tak bangun tadi.. kesian laki aku.. keje sampai capik² kaki.. sebak lagie..

"Naper bang.. sakit kaki ker?"
"A'aa.. tumit kaki Abang nie sakit.."
"Nak Ayang picit ker?"
"Tak per lah.. sikit jer.."
"Sampai terenjut² tue.. tak larat amik lar cuti.."
"Tak boleh amik cuti.. keje kat opis banyak.. " Aku diam dalam dakapan.. memikirkan kekhilafan diri.. betapa manusia nie kadang² cenderung bersifat mementingkan diri tanpa dia sedari.. terima kasih Allah menyedarkan aku.. aku takmo jadik isteri yg tidak diredhai suami.. ibu yang kejam pada anak sendiri..

"Naper Yang tetiber jer sebak semacam nie.. "
"Tak der aper.. tu dengar tu.. dia dah buat konsert dah.."

Lepas nyanyi "Kasih Ibu" dia sambung lagu "Insyaallah".. tak abis "Insyaallah" dia sambung pulak lagu "potong² roti" pastu "I love u, u love me".. "Nina Bobok".. the list goes.. medly sumer.. biler ditegur.. diajaknyer kita main ngan dia.. aduhaiiii.. Ainna.. Ainna...

"Adik.. Ayah ngan Bonda esok work.. adik tak nak tido pi main kat luar.."  Kakak² dia tido kat ruang tamu.. dowang takut tido bilik dowang kat belakang.. dowang kata panas.. hmmm.. takut lipas lar.. macam²..

Elok jer si Ainna tu kuar lepas aku cakap macam tue.. dah aku dengar bising².. dia kaco kakak dia tido pulak.. mata nie baru nak tido.. tetiber senyap sunyi.. tak bunyi aper pon.. dah tido ker si kecik tue.. terlintas di hati nak pegi tengok.. dah jadik warden asrama di tengah malam.. di ke bilik air.. nak bukak diapers.. dia biler berak memang suker pegi toilet sendiri.. bukak paip basuh berak.. berlagak cam budak besar.. sib baik aku bangun.. dia baru kat pintu bilik air..

"Ainna.. buat aper tu.."
"Iyak.." dia jawab dengan tersengeh² nakal.. aku tau.. dia nak main air.. aku cek.. tak dernyer taik pon... aku suh dia pakai seluar dia balik.. dia ikut jer pakai balik.. nak pulak dengar cakap... dan dia baring sebelah kakak dia yang tido..

Baru jer mata nak terlelap.. si Puteri notti tu datang lagi kat katil tepi telinga aku dia cakap..

"Adeeee (singkatan Bonda juga sebutan si Ainna).. Adeee.. iyakkk.. adik iyakkk.."  Aku dah mamai.. tak soal banyak terus bawak dia pi toilet.. bukak diapers.. tu dia seketui besar.. basuh berak.. pakaikan suar baru.. bawak masuk tido ngan kitorang atas katil.. baru nak lelap lagie...

"Aderrr.. Aderrr... nak hsu²... nak hsu²..."  Ya Allah.. nak aper lagie lar lepas nie.. sib baik lar Bondamu ini dah muhasabah diri dah tadi.. sabar... sabar.. kasih ibu sepanjang masa..

Bangun aku pi buat susu.. lepas tu baru boleh tido lena... dah dekat pukul 5.00 pagi pong.. dalam hati aku.. camner lar nak bangun pagi nanti... silap² terbabas...

Yerrrrrrrrr... betul!  Memang terbabas pon... celik mata tengok jam dah pon pukul 7.30 pagi.. yang mana biasanya waktu nie kitorang dah berhimpit² ngan keta² lain kat tengah jalan.. budak² tido.. En. Ady pon tido lagie... camner nie.. nak teruskan ke pejabat.. mau pukul 10.00 baru sampai.. akhirnya kami sepakat cuti dan baiki keta yg dah semput tue.. nak bawak pon takot.. takot enjin mati di tengah jalan.. aritu dah pi chek kat pomen.. ada part kena tuka.. so.. kita manfaatkan hari itu... masing² antar msg pada bos masing².. ohhh.. arinie keta dah ok dah... harap² tak buat hal lagie.. dia macam tau nak dapat madu baru.. huhuhu


Wednesday, March 23, 2011

FeLDa ReSiDeNCe TEKAM: Part 2

Ok.. here comes the second part of the whole pack of piccas.. hehehe.. sebenarnya dari semalam nak publish.. tapi.. mood malas.. teruk kan.. sib baik lar masih ada yang sudi jengah blog si pemalas nie.. ahahaha..

Biarlah gambar menceritakan segalanyer.. tengok.. malas lagie.. eheheh.. okeh2.. kita story sambil tengok gambar yer..

Nie xtvt selepas dorang berakit ke hulu.. water survival.. dia nak train supaya biler dah jatuh kat air.. jangan panik.. saper panik nanti lintah naik kat badan dia.. so better not panik.. hahaha.. sebab nanti lintah2 kuciwa (bak kata En. Roslan.. lintah situ terperangkap.. pusing2 tang kolam tu saja.. dapat merasa darah pon seminggu sekali.. tu pasal dia frust) yg ada dalam sungai buatan aka lombong tu terkezut sebab vibration kejutan orang yang takut tenggelam..

..rata2 sumer beranie2 belaka.. cayalah.. dalam tau lombong tu.. kaki tak cecah tanah..

..see.. mereka sangat steady.. tapi.. ada jugak lar satu dua yang terkial2.. kesian tengok dorang terkapai2 panik.. aku tolong redakan perasaan panik dowang tu jer... bagi semangat.. cakap2 ngan dorang.. supaya dia rileks.. biler dah rileks sekejap jer boleh sampai tebing..

..salah satu yang panik dari kumpulan aku.. budak come lote dari ASWARA.. tapi dia berjaya mengatasinya.. belajar hadapi masalah dengan tenang.. masalah kita.. perasaan kita sendiri.. control perasaan.. baru boleh control badan.. akhirnya sumer berjaya.. berakit2 semula pulang ke pangkal jalan.. hehehe

..aku tumpang bangga jer..

..ini lintah kuciwa yg sangkut kat kaki Ros.. eheheh.. besau bulat dah dia kekenyangan baru si Ros nie perasan..

..darah tak berenti mengalir biler lintah ditarik secara paksa.. tapi gambar nie tak jelas sgt.. maser kat sungai nie tak ramai yg kena lintah.. tapi maser xtvt sesi petang.. masuk gua.. dengarnya ramai yg kena pacat.. xtvt nie aku tak dak gambar.. sebab keboringan menunggu dorang balik di bilik resort.. buat apernyer aku ekot.. buat kejang urat saraf jer tunggu dalam bas tu.. 3 jam baru dorang kuar dari gua.. sebenarnya aku frust.. tak dapat join!


..ini sessi senaman hari terakhir.. bagus tau senaman yang diajarkan En. Faiz nie.. korang pernah dengar Senaman Tua??  Senaman nie diklasifikasikan salah satu cara alternatif merawat penyakit.. banyak penyakit berjaya disembuhkan bagi pengamal senaman nie..

..banyak step senaman nie.. sebab semua peserta pompuan.. En. Faiz turunkan ilmu khas utk penjagaan kesihatan luar dalam wanita atas dan bawah.. yang ringan2 aku bleh follow.. tang part last2 tu tak dapek lar akak nak mengekotnyer.. sebab perut tengah buncit kan.. serius.. memang senaman nie memberikan kesan.. baru sekali dah teraser.. memang bagus untuk diamalkan.. senaman dia pon mudah jer.. just a few simple steps.. petua orang lama2..

..tolak.. jangan tak tolak.. dorang kata part nie paling best.. sedap.. ahahaa..

..kata2 akhir dari En Faiz.. moga dapat jumpa lagie..

..layan posing sorang2.. mak buyung.. mak buyung..

..ini Yati.. darah tengah manis.. pengantin baru 4 bulan.. bergambar di sebelah aku dengan niat mudah2an berjangkit.. heheh. mudah2an dik..

..had nie Ima.. sweet jer budaknyer.. single lagi.. sok2 jmp lagi kenai ker idak ntah lar.. :)

Takat tu jer.. so far berpuas hati ngan kursus nie.. cuma timing laks tak kena.. takper sok2 ada peluang kita pegi lagie..

Monday, March 21, 2011

FeLDa ReSiDeNCe TEKAM: Part 1

Hari tu..

kursus di sini..

lepas 4 jam bertolak dari pukul 11.00 kami tiba.. mula² ke kaunter registration utk check-in.. sib baik tak duduk asrama.. huhuhu..

..pewut lapa.. sebab tidak dimaklumkan bahawa makan tengahari tidak disediakan.. sampai bilik dengan perut yg berkeroncong rentak hip hop tokleh jalan tu sempat menyenap keadaan bilik yang disediakan..

..macam bilik biasa.. ini musti ada..

tapi yang menjadi concern-ku ketika itu adalah ini.. sebab aku tidak bawak tuala.. assuming bilik macam hotel.. hahaha.. again.. sib baik tak tido kat asrama..
..see mama penguin sibuk jadik paparazi..
..ini adalah partner tidoku.. tido sebilik dengan aku lar.. merangkap teman seofis yg menjaga Pengarah Bhgn. Khidmat Pengurusan.. boleh panggil dia Rose..

..dedua lelaki kat atas nie fasi kami di situ.. En. Faiz dan En. Ruslan Muhammad.. syukur.. tidak membosankan.. En. Ruslan cikgu kelas.. En. Faiz cikgu jasmani.. ahahaha dan sumer outdoors xtvt mencabar yg aku tidak dibenarkan join tue.. huhuhu

..sedeh dipinggirkan.. kan bagus kalau dapat join nie time tak pregnant.. sure terubat rinduku nak main rakit.. nak masuk gua..

..rakan sekursus rata² masih muda belia.. ada juga akak² yg senior.. tak semua dari jawatan PA walaupon kursus ini bernama Kursus Setiausaha Pejabat.. dan antara sumer peserta pompuan tue.. hanya aku yg preggie.. sorang sakit tulang belakang.. sorang lagi sakit lutut.. kami bertiga sangat boring.. huhuhu

En. Faiz memberi penerangan dengan jelas.. takot ada yg tak paham kot..

..semua tekun mendengar.. termasuk yg terpaksa direhatkan.. aku ler tue..

..masih mampu tersenyum walaupon meronta² nak ekot sama..

..nie ahli kumpulan aku.. kump. 1 sedang berbincang yg perlu dilakukan utk sesi berakit..

..walaupon tak dapat naik.. aku mengerahkan kudrat mengikat rakit..

..dan menjadik paparazi tak berbayar.. untuk kenang²an..

..apa yang penting?? KERJASAMA!!

..ketatkan yang longgar..

..bersedia meneruskan misi..

..turun ke air..

..perlahan² dalam keterkialan..

..akhirnya semua berjaya naik setelah berjaya tempuhi kesukaran..

..berdayung mereka dengan semagatku yang mengekor dengan anak mata dan lensa kamera ini..

Friday, March 18, 2011

OuT OF ToWN.. 3 Days..

Aku akan berkursus di Tekam Plantations Resort di Pahang selama 3 hari... sure tokleh online kan.. dah lama aku tak jejak kaki ke tempat tu.. sejak dinner KEDARI di situ zaman belajar kat UiTM Jengka dulu.. nostalgia.. hehehe.. Jengka here I come!

Abang.. tolong pastikan rumah tak bersepah "sangat" biler ayang balik nanti yer.. jangan bagi bebudak tu bermaharajalela main menan tak ingat Bonda.. cakap kat dorang.. lepas main musti kemas.. main menan satu².. jangan biar dorang keluarkan sumer.. baju dalam mesin basuh tu tolong basuh & sidai.. dan kalau rajin siapkan sekali kain baju bebudak tu untuk bawak pi umah Cik Ani Senin nanti.. dan jangan lupa Isnin nie dorang dah mula sekolah balik... kain baju kering tu.. Insyaallah balik umah nanti ayang lipat.. kalau ayang tak penat sangat... hehehe...

Last but not least... I love you... will miss you and my power puff girls... hug and kiss them for me.. huhuhu..

****nie yang malas nak pi kursus nie.. sokmo syahdu semacam.. padahal dekat jer***

Will miss this blog too.. :)

Wednesday, March 16, 2011

..ApA NaK BuAT? MaNa NaK PeGi?.. di TeMPaT GeMPa BuMi..

Seantario dunia dah tau pasal bencana yang melanda Jepun.. negara yang maju ranap sekelip mata.. biler Allah kata jadi.. maka jadilah... sedeh melihat keadaan yang terpaksa mereka hadapi.. bagaikan jatuh ditimpa tangga.. jadi.. kita yang hidup aman damai tenteram di Malaysia bumi bertuah ini muhasabah diri sendiri... bersyukur negara kita di luar lingkaran bencana dunia... semoga mangsa dan keluarga² mereka yang ditimpa bencana tabah menghadapi keaadaan di luar jangkauan realiti ini.

Andaikata.. kita di tempat mereka.. bersediakah kita??  Tahukah kita apa yang perlu dilakukan.. mana diri hendak dilarikan andai bencana melanda.. yea.. memang Malaysia selamat.. tapi.. andaikata.. kita melancong atau bekerja di tempat² berisiko bencana dunia.. bersediakah kita?

Because I care.. I would like to share.. semoga bermanfaat...

Where to Go During an Earthquake

Remember that stuff about hiding under a table or standing in a doorway? Well, forget it! This is a real eye opener. It could save your life someday.

EXTRACT FROM DOUG COPP'S ARTICLE ON 'THE TRIANGLE OF LIFE'

My name is Doug Copp. I am the Rescue Chief and Disaster Manager of the American Rescue Team International (ARTI ), the world's most experienced rescue team. The information in this article will save lives in an earthquake.

I have crawled inside 875 collapsed buildings, worked with rescue teams from 60 countries, founded rescue teams in several countries, and I am a member of many rescue teams from many countries. I was the United Nations expert in Disaster Mitigation for two years, and have worked at every major disaster in the world since 1985, except for simultaneous disasters.

The first building I ever crawled inside of was a school in Mexico City during the 1985 earthquake. Every child was under its desk. Every child was crushed to the thickness of their bones. They could have survived by lying down next to their desks in the aisles. It was obscene -- unnecessary.

Simply stated, when buildings collapse, the weight of the ceilings falling upon the objects or furniture inside crushes these objects, leaving a space or void next to them - NOT under them. This space is what I call the 'triangle of life'. The larger the object, the stronger, the less it will compact. The less the object compacts, the larger the void, the greater the probability that the person who is using this void for safety will not be injured. The next time you watch collapsed buildings, on television, count the 'triangles' you see formed. They are everywhere. It is the most common shape, you will see, in a collapsed building.

TIPS FOR EARTHQUAKE SAFETY

1) Most everyone who simply 'ducks and covers' when building collapse are crushed to death. People who get under objects, like desks or cars, are crushed.

2) Cats, dogs and babies often naturally curl up in the fetal position. You should too in an earthquake. It is a natural safety/survival instinct. You can survive in a smaller void. Get next to an object, next to a sofa, next to a bed, next to a large bulky object that will compress slightly but leave a void next to it.

3) Wooden buildings are the safest type of construction to be in during an earthquake. Wood is flexible and moves with the force of the earthquake. If the wooden building does collapse, large survival voids are created. Also, the wooden building has less concentrated, crushing weight. Brick buildings will break into individual bricks. Bricks will cause many injuries but less squashed bodies than concrete slabs.

4) If you are in bed during the night and an earthquake occurs, simply roll off the bed. A safe void will exist around the bed. Hotels can achieve a much greater survival rate in earthquakes, simply by posting a sign on the back of the door of every room telling occupants to lie down on the floor, next to the bottom of the bed during an earthquake.

5) If an earthquake happens and you cannot easily escape by getting out the door or window, then lie down and curl up in the fetal position next to a sofa, or large chair.

6) Most everyone who gets under a doorway when buildings collapse is killed. How? If you stand under a doorway and the doorjamb falls forward or backward you will be crushed by the ceiling above. If the door jam falls sideways you will be cut in half by the doorway. In either case, you will be killed!

7) Never go to the stairs. The stairs have a different 'moment of frequency' (they swing separately from the main part of the building). The stairs and remainder of the building continuously bump into each other until structural failure of the stairs takes place. The people who get on stairs before they fail are chopped up by the stair treads - horribly mutilated. Even if the building doesn't collapse, stay away from the stairs. The stairs are a likely part of the building to be damaged. Even if the stairs are not collapsed by the earthquake, they may collapse later when overloaded by fleeing people. They should always be checked for safety, even when the rest of the building is not damaged.

8) Get near the outer walls of buildings or outside of them if possible - It is much better to be near the outside of the building rather than the interior. The farther inside you are from the outside perimeter of the building the greater the probability that your escape route will be blocked.

9) People inside of their vehicles are crushed when the road above falls in an earthquake and crushes their vehicles; which is exactly what happened with the slabs between the decks of the Nimitz Freeway. The victims of the San Francisco earthquake all stayed inside of their vehicles. They were all killed. They could have easily survived by getting out and sitting or lying next to their vehicles. Everyone killed would have survived if they had been able to get out of their cars and sit or lie next to them. All the crushed cars had voids 3 feet high next to them, except for the cars that had columns fall directly across them.

10) I discovered, while crawling inside of collapsed newspaper offices and other offices with a lot of paper, that paper does not compact. Large voids are found surrounding stacks of paper.

Spread the word and save someone's life...

The entire world is experiencing natural calamities so be prepared!

'We are but angels with one wing, it takes two to fly'

In 1996 we made a film, which proved my survival methodology to be correct. The Turkish Federal Government, City of Istanbul, University of Istanbul Case Productions and ARTI cooperated to film this practical, scientific test. We collapsed a school and a home with 20 mannequins inside. Ten mannequins did 'duck and cover,' and ten mannequins I used in my 'triangle of life' survival method. After the simulated earthquake collapse we crawled through the rubble and entered the building to film and document the results. The film, in which I practiced my survival techniques under directly observable, scientific conditions , relevant to building collapse, showed there would have been zero percent survival for those doing duck and cover.

There would likely have been 100 percent survivability for people using my method of the 'triangle of life.' This film has been seen by millions of viewers on television in Turkey and the rest of Europe, and it was seen in the USA , Canada and Latin America on the TV program Real TV.

 
Save your life with "The Triangle of Life"
Without listening or reading, simply by looking at the following self-explanatory photos, you can learn more than in a thousand words about how to protect yourself during a major earthquake...





If you are inside a vehicle, come out and sit or lie down next to it. If something falls on the vehicle, it will leave an empty space along the sides. See below:








Source http://www.amerrescue.org/

American Rescue Team InternationalARTIis said to be the World's most experienced rescue team and disaster management-mitigation organization.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails