.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Thursday, February 24, 2011

..iT's PreDiCteD 2B A BOY..

Saper pernah dengar Kalender Jantina Cina (Chinese Gender Calendar).. dulu aku pernah post kalender tu kat sini.. dulu aku tak pernah kisah sangat pon dari maner asalnya kalendar nie.. maner dorang dapat.. camner dorang buat kalender tu.. tapi kalau korang masuk website nie.. korang bleh tau sumer berkenaan kalender tu.. asal usul dan teori²nya..

Okeh kat sini aku explain roughly apa yang aku paham.. nak lagi paham.. korang kena lar baca sendiri kan.. mengikut teori orang Cina.. kaum perempuan lah yang tentukan jantina anak.. samada bayi yang dikandung itu berjantinakan lelaki atau perempuan.. mengikut kajian ahli astrologi Cina kesuburan seseorang wanita itu bersangkut paut dengan 5 elemen astrologi.. mengikut mereka ovum/telur yang dikeluarkan seseorang wanita mempunyai polar pusingan.. sebab tu kat jadual nie usia si ibu ketika berlakunya persenyawaan memainkan peranan penting bagi mengetahui dengan tepat telur yang dikeluarkan itu menghasilkan bayi lelaki atau perempuan... kerana telah dibuktikan melalui beberapa kajian bahawa sperma yang dikeluarkan lelaki gen x atau y mempunyai tarikan elektrostatik.. yang mana keadaannya sama dengan ovum si perempuan yg juga mempunyai tarikan elektrostatik yg lebih kurang serupa.. negatif dan positif.. dan telur si perempuan lah yang akan menentukan sperma yang mana boleh menembusinya berdasarkan charge elektrik yang dihasilkan..




Kalau ikut jadual biasa nie cam leceh kan nak baca.. sekarang nie researcher nie tengah buat survey.. setepat manakah jadual yang asalnya ditemui berusia 700 tahun dahalu tertanam di dalam kubur kerabat diraja China berdekatan Beijing ini.. so dia buat cara yang lebih mudah.. hanya key in information yang dikehendaki dan.. tadaaaa.. keputusan akan keluar sekelip mata..

Macam yang dulu.. aku cuba ketiga² kelahiran anak aku.. Alyaa.. tepat.. Aisha.. tepat.. tapi.. Ainna.. nadaaa.. salah.. salah dan salah.. dia kata aku patut dapat baby boy maser mengandungkan si Ainna tu.. so.. ketepatan jadual nie ada lar 70%.. idak ler tepat sangat.. boleh cuba sekadar suka².. lelaki atau perempuan.. asal sihat kan.. selamat..  

Ohh.. result kat bawah nie aku cuba untuk kandungan aku sekarang.. dan diramalkan ianya bayi lelaki.. tapi tak tau lar.. above all.. Allah lah yang lebih berkuasa..


Nie aku nak share video² menarik bermulanya kejadian seorang bayi hingga saat melahirkan.. di babycenter.com juga saat² si ibu melahirkan bayi mereka melalui pelbagai kaedah kelahiran ... buat bakal² ibu di luar sana.. marilah sama² kita berkongsi ilmu.. orang kata.. maser mengandung nie.. apa diamalkan si ibu akan diwariskan si anak.. ibu rajin belajar.. anak nanti cerdik pandai.. ehehehe

Wednesday, February 23, 2011

OMG.. FaFaU DiLaMaR DaLaM RaDiO!!

 Saper dengar hotfm pagi tadi??  Mesti tau kan.. hot.. hot.. sangat hot insiden topik am kru pagi tadi.. dalam dorang dok bukak topik pernah tak lamaran ditolak.. perasaan everything.. tetiba dorang dapat satu sms dari sorang cikgu katanya.. melamar Fafau secara terbuka.. untuk confirmation.. nak tengok mamat tu berani ker tak.. si FBI & AG nie pon call lar no. dia... dan... OMG dia bebetul melamar Fafau secara live.. on air... ayat dia.. buat aku jerit sorang² dalam bilik kat opis nie.. antara percayer ngan tak.. "biar betol.. mamat nie".. beranie sungguh dia.. dari gaya cakap dengan bahasa jiwang tak hengat tue.. nampak macam dia sincere dan minat betul kat si Farah tue.. aku dapat bayangkan sure Farah terkedu merah padam tak terkata dengar proposal secara live macam tue.. kalau korang pon kan.. elelelele.. kalau lar dulu En. Ady lamar aku dalam radio.. ahaha.. tapi dia lamar guna sms jer.. malu ler kunun...


Dorang kan.. siap nak berFB.. utk mengenali lebih rapat dan nak tau betul ker mamat tu tak mainkan hati si Fafau.. sampai sekarang aku masih menanti samada mamat tu dah accept Fafau nyer private FB friend request.. apsal lambat sangat.. dah kecut perut ker??  Aku harap sangat mamat tu bebetul sincere nak jadikan si Fafau teman hidup dia sepertimana yg dia cakap secara live tadi.. tak baek kan mainkan perasaan orang.. satu Malaysia pulak tu tau... all the best to you Farah.. semoga bertemu akhirnya yang ditunggu²..

Owhh satu lagie.. mamat tu dgn konfidennyer mengaku muka dia iras Anuar Zain since Farah minat sangat kat Anuar kan.. nie yg buat aku tertunggu² nak tengok muka mamat tue... ehehehe..


Tuesday, February 22, 2011

..DaRi PuNCaK Ke KaKi BuKiT..

..aku mintak Alyaa posing dengan senyuman yg paling manis.. dia senyum malu² pulak..

..Alyaa with Aunty Zura.. mekasih tolong tarik tangan Alyaa yer..

..Bonda dan puterinya..

..alamak.. aku teraser seperti seorang giant..

..macam dah ok kan gambar nie..

..tapi.. spoil lar ada brother kat belakang tu dok layan jiwang sowang²..

..wah.. si Zura happy sungguh dah sampai atas..

..rumput nie lar yg buat orang nak naik atas nie.. kalau kena pose dan kamera.. sangat cun ok gambarnya..

..di lereng bukit.. tetap cantik..

..tempat mak dan laki aku lepak tunggu kitorang teruskan pendakian..

..sampai jer aku turun kat tempat dorang.. terus suruh snap gambar.. hehehe

..sampai di bawah dengan selamatnya.. Alhamdulillah..

..minum air kelapa menghilangkan dahaga..

..seronok lar tengok mak happy macam nie..

..Alyaa buat perangai balik dengan keras kepaler dia.. maser nie dia sibuk nak korek isi kelapa sendiri.. takmo tok tolong..

..posing tetap posing.. mission completed!..

..gambar Aisha tak banyak kan.. sokmo dia membelakangi kamera.. tengok.. kuyup kepala tu dibasah dek peluh..

..Azimi yg sporting walaupon kena masuk keje kul 10.00 pagi tue..

..tengok muka orang tak puas hati..

..whatever lar.. malas nak layan.. letih nie..

"Ayah.. nanti kita naik gunung pulak yer.."


..EksPeDiSi Ke PuNCaK bROGa..

Boleh tahan lar gambar² snap maser xpdc mendaki nie.. so kita buat part by part.. penat nak wat sumer sekaligus.. yg tengok pon penat jugak kan.. ahahaha.. kalau penat.. siler pejamkan mata anda.. ehehehe.. rehat sebentar.. aku kan suker sangat gambar² xpdc camnie.. zaman belajar dulu.. gambar² xpdc² camnie lar yang aku paling sayang.. penuh dengan memori.. momento² yang tak mungkin kulupa.. gambar² mendaki Broga nie sangat penting bagi aku.. sebab.. first time mendaki ketika sedang mengandung... first time mendaki dengan laki aku sendiri.. first time mendaki dengan berkelek anak².. first time juga mendaki dengan mak aku.. (tak sangka mak kuat nak naik bukit..) first time kami lakukan xtvt keluarga yang mencabar bersama²... ingat nak buat selalu biler budak² dah besar nanti... ohhh.. first time jugak mendaki dengan si Zura and family..  everything is first time.. dan ianya satu xpdc yang sangat berjaya... budak² kecik nie sangat adventure rupernyer.. Alyaa 5 thn.. ikut aku sampai puncak.. Aisha pon boleh naik sampai puncak sebab dia tak nampak penat langsung.. tapi aku tak mampu nak jaga semua.. Ainna walaupon didukung En. Ady sangat bersemangat menuju puncak.. biler ayah stop jer.. "jom ayah.. jom..."  tak sabar dia ajak ayah teruskan perjalanan...

..saat mulakan perjalanan.. mulakan dengan Bismillah.. semoga semuanya di bawah lindungan Allah..

..En. Ady dengan Ainna..

..first stop.. walaupon tak lar penat sangat.. tapi kena pk orang lain juga.. dorang tak pernah mendaki..

..budak² nak makan dulu..

..semangat penuh di hati..

..tengok lar betapa ramainya manusia.. bagaikan semut hurungi gula..

..di lereng bukit.. stop ketiga dan terakhir..

..mak yang kepenatan.. tak teruskan hingga puncak.. stop di sini sahaja.. nak menuju puncak agak mencabar sebab sangat curam..

..thank you abang.. penuhi hajat isterimu ini..

..anak dara nie keinginannya sekuat Bonda.. degil macam Bonda juga.. jadi aku tak sampai hati menghampakan hajatnya ingin sama² berada di puncak..

..pendaki termuda rasanya..

..Ainna dengan Ayah.. kesian ayah lenguh mengelek Ainna sepanjang pendakian.. berat wooo..

..Azimi suami Zura & anak²..

..ini pokok tugu.. tugu peringatan kasut² yg mati di medan xpdc.. kasut Zura pon menerima nasib yg sama on the turun bukit.. ekekekek

..kitorang berehat kat bawah pokok tugu kasut nie.. tetiba terperasan sign kat atas tu.. ek' ehhh.. dorang kencing kat sini ker.. mak aku terkejut terus bangun.. ahahahahaaa...

..macam pesta..

..pemandangan² macam nie lar yg buat aku rindu biler tak mendaki..

..saujana mata memandang..

..Zura dan Alyaa.. maser nie dah sampai puncak pon.. cuma kami tak teruskan ke dua lagie puncak yg lebih hijau tu.. kejar masa dan keadaan tidak mengizinkan.. laki Zura dan laki aku kena pegi keje lepas tu.. sian suami² mithali nie tau..

..aku dan anak daraku.. kemahuannya sama kuat dengan Bonda..


Monday, February 21, 2011

..YaNG kUiDaMKaN.. AkHiRNyA KuCaPai..

Yer.. kami tido awai kononnyer malam tu maser kat umah Zura sebab nak ke sini.. saper pernah sampai sinie angkat 'mouse'!! hehehe.. tau ker kat maner nie??  Saper ahlil² photographer amtur dan professional musti tau kan tempat nie.. port menarik untuk test kamera.. amik gambar panorama alam yang indah.. cantik woo tempat nie.. angkasawan negara pon bergambar kat sinie.. tak tau lagie??  Ayoyo.. ini macam saya kina juga kasik tau lar.. Bukit Broga.. dah lamer aku teringin nak datang sini.. sebelum mengandung lagie.. since nak datang umah Zura.. perasaan nak sampai atas bukit nie membuak².. kira kalau tak sampai jugak sebelum beranak tu terkilan abesss larr.. huhuhu.. kempunan akhak.. nak nanges pon ayaq mata takmo kluaq dah... org dalam perut nie suruh jugak aku panjat bukit nie.. huhuhu... yer.. risikonya aku sedia maklum... a'aa.. baru tiga bulan.. yer dah ramai yang nasihatkan aku.. yer ramai yang risaukan aku.. mak aku pon tak kasik aku pergi.. tapi aku sedapkan ati mak aku.. aku kata.. alar.. bukit tu landai jer.. jalan pelan² jer.. padahal... hehehe... sapa pernah sampai sini tau lar..

Makanya ibuku yang prihatin dan risaukan aku nie pon nak lar ekot sama... tak kan nak larang kan.. so.. nak follow okeh.. kalau mak tak larat nanti.. mak bagitau.. jangan paksa kaki tu.. mak pon bukan sihat sangat.. aku pulak yang risaukan mak aku..

Pagie tu kitowang bangun seawal 4.30 pagi.. bersiap.. kemas barang.. chau!!  Kononnyer kan.. kononnyer lar nak tengok matahari terbit.. hehehe.. dalam perjalanan.. kami singgah Subuh di Masjid berdekatan simpang ke Bukit Broga.. penuh giller masjid.. rupernyer bukan kami jer.. rata² yang singgah solat kat situ nak pi mendaki.. tengok hiking attire dorang.. baru aku sedar yang aku tak bawak kasut.. aku nak mendaki pakai kasut aper.. tak kan nak pakai sandal kot... yg ada cuma croc sarung utk drive keta.. itu lar pilihan yang ada.. sarung jer lar dari pakai sandal.. mak pon sama.. kami anak banak sumer pakai croc jer.. hahaha..

Sampai destinasi.. jalan jammed nak masuk parking.. kat ladang kelapa sawit tue.. penuh dengan kereta.. sebijik keta charge RM2.00... untung.. untung tokey ladang.. nak dijadikan citer.. aku bleh juga terlupa nak bawak baby carrier.. jadik En. Ady terpakser mendukung si Ainna all the way to the top.. kata bukit.. maka idak ler ia setinggi gunung.. tinggi tak tinggi 400meter (1.7km) jugak ler nak sampai atas.. dah lamer tak mendaki weh.. since last mountain Gunung Nuang ker Gunung Kinabalu eak.. tu pon dlm tahun 2002 camtu.. sekarang dah tahun 2011... 8 tahun yang lalu... tapi aku masih ingat cara² mendaki.. jangan selalu minum air nanti cepat penat.. kalau nak terkencing??.. Biler nak rehat jangan duduk.. nanti pancit.. jangan cakap banyak hilang tenaga.. hehehe.. pastu asyik nak minum... mind set kena betul.. fikirkan puncak.. jangan cepat putus asa... alang² mendaki.. biar sampai ke atas..

Kami mulakan pendakian dalam pukul 6.30 pg.. sampai puncak 8.30 pg.. matahari dah ilang entah ke mana.. lagipon suasana mendung.. dia sembunyi dah.. 2...3 kali jugak berhenti sebab kami bawak budak kecik dan warga emas.. dah emas ker mak.. ahahaha.. ohh dan mak buyung yg tak sedar diri nie.. hehehe.. budak² nie macam² peel.. tapi Alyaa naik sampai puncak ngan aku.. tak sampai ati nak tinggalkan kat ayah.. sebab dia dah nanges sungguh² nak ikut sampai atas.. En. Ady, Mak , Jimmy (laki zura) dan anak² kami yg lain sumer tak naik sampai atas.. sebab terlalu curam.. payah nak bawak budak kecik.. makanya hanya aku, Zura dan Alyaa yg sampai atas.. (sorang boleh lar aku nak jaga.. ramai² bahaya)..

Sonok tau biler dah sampai atas.. puas sangat hati nie.. aku raser baby lam perut aku nie tersenyum jer dengan lebornyer.. bergambar gitue² jer sebab kejar maser.. laki Zura called suh cepat sebab anak² dah meragam.. so.. kami set next time akan naik lagie biler dorang sumer dah besar sikit.. errmmm yer ker besar??  Ohhh lagie.. on the nak ke atas tu ada bau yg agak kurang menyenangkan.. ada orang tercirit di lereng bukit.. aduhhhh.. kesian dia kan.. musti dah tak tahan sangat.. darurat.. nak wat camner.. tak dapat bayangkan camner dia memerut maser tu.. hehehe... masing² turun naik warning pada yg lain.. jaga² ada taik.. hehehe.. on the way turun paling best.. kitorang gelongsor turun atas rumput²... seronok sangat.. sekejap jer sampai kat tempat laki & mak aku tunggu.. kitorang turun dengan kepuasan tertunai sudah hajat di hati..

Gambar² lain.. next entry kay!








LinkWithin

Related Posts with Thumbnails