.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Friday, July 30, 2010

..Expiry Date Tong Gas Masak..

Good to know!

No joke...... Please read, especially for those who don't cook that often..... 'Have U ever heard about LPG gas cylinder's expirydate?' Expired Cylinders are not safe for use and may cause accidents. In this regard please be cautious at the time of accepting any LPG cylinder from the Vendor.

Here is how we can check the expiry of LPG cylinders:
On one of three side stems of the cylinder, theexpiry date is coded alpha numerically as follows A or B or C or D and some twodigit number following this e.g. D06.

The alphabets stand for quarters -
1. A for March (First Qtr),
2. B for June (Second Qtr),
3. C for Sept (Third Qtr), &
4. D for December (Fourth Qtr).

The digits stand for the year till it isvalid.Hence D06 would mean December qtr of 2006..Please Return Back the Cylinder that you get with aExpiry Date, they are prone to Leak and other Hazardous accidents...


The second example with D13 allows thecylinder to be in use until Dec 2013.


Kindly pass this to every one, and create awareness among the public. It's worth running a check on your cylinder/s NOW!!!


Thursday, July 29, 2010

..AkHiRNyA TeRCaPai SuDaH..

Dari minggu lepas² teringin nak makan nie.. tapi asyik lar tertunda².. akhirnya seperti yang dijanji.. abg kanda tersayang tak sampai hati melihat adindanya yg mengidam inie kempunan.. dibawa jua pergi bersantap di tempat ini... kat mana?? Kowang tau?? Hehehe.. teka.. teka.. kalau tengok gambar of course tau kan.. adinda tidak mengidam di tempat² dapur kayangan.. cukup sekadar memenuhi keinginan... dinda kan suka makan makanan yg lemak².. hahaha.. tu pasal badan nak kurus payah... nak gemok sat jer... ada sesiapa mahu bertanding menggemokkan badan??
Hari tu.. lepas sarapan lempeng omputih.. En. Ady p keje... di hari Ahad.. tetiap minggu keje.. ikhsss... aku melepaskannya dengan pakser rela setelah dijanjikan akan pulang dan bawa kami bersantap di tempat yg aku idamkan.. aritu aku tak masak pon makan tengah hari... petang makan kopok cicah sos jer anak beranak.. sanggup simpan perut nak penuhkan malam itu.. di bawah ini gambar² di snap sementara menunggu order tiba...

Mulanya agak teruja menjejakkan kaki dan menanti untuk dilayan.. kata bayar service tax kan tapi lepas tu.. tengok lar gambar kat atas.. disebabkan boring dengan kelembaban pelayan kat situ membolehkan En. Ady tido sesaat.. hehehe... betapa bosannya.. perkhidmatan kat sini.. tidak memuaskan.. kelam kabut.. tak sistematik dan slow.. sangat tidak puas hati..

..tengok muka boring Ainna pula..

..hampir 10 min.. kami masih belum dihidangkan air.. benda paling basic boleh dihidangkan sementara menunggu menu lain yg kena masak.. sup yg dah siap tu pon berjanggut tunggu pelayan nak antar.. aduhaiii..

..budak².. lama mana nak stay calm.. tak sampai 5 minit dah mula buat perangai masing²..

..tension dengar ayah berceramah..

..duduk elok².. jangan main tuu!.. arahan biasa seorang ayah yg tensi dengan kelaku anak daranya yg tak reti duduk diam..

..sengeh notty..

..apa yg ada kat meja sumer diusik.. diketuk.. belum masuk jerit² cakap kuat²nya..

..si kechik nie pon sama naik.. tak peduli kat orang.. nak lepas tak mo dipegang... tapi nak duduk atas meja.. wohooo.. tu yg malas nak makan kat luar tuu..

..En. Ady nampak tegang malam tu.. tak abih ngan kerenah budak².. tambah pulak satu group Cina datang makan belakang kitorang.. bingitnya suasana ngan suara dorang bersembang memeningkan kepala..

..anak² pulak tak reti bahasa..

..tak cayer.. haa tengok lar muka tu.. takotttt kan.. hehehe

..wajah Alyaa yg takot tengok ayah marah.. ahahahaha

..aku maintain cool... walaupon agak kelemasan..

..Aisha makan sikit jer.. satu pinggan tu suku jer yg masuk perut dia.. aku sangat risau ok.. dia kurus sangat.. makan memilih pulak tuu.. huhuhu...

..Ainna jugak yg senang.. rileks.. cool macam Bonda..

..ini lar yg aku idam²kan untuk dimakan.. taste.. hurmm.. nice.. aku suka.. order size sederhana sudah.. benda nie cepat kenyang..

..Bonda sangat suka tengok Aisha makan.. makan lar macam anak orang lain.. makan banyak².. jangan lar dok pilih sangat.. biar gemok macam Bonda.. awak kecik lagie.. takper.. besar esok nak diet.. diet ler..

..sampai jer makanan.. kitorang makan cepat².. malas nak berlama².. rimas... balik rehat kat rumah lagi nikmat..



Tuesday, July 27, 2010

Resepi Bonda: Lempeng Omputih aka Pancake

Salam.. rasernyer dah lamer Bonda tak up dengan new entry pasal Resepi kan.. haaa... nie dia.. arinie Bonda nak bawak kengkawan masak resepi paling simple harus yang simple² ajer.. bab Bonda bukannya pandai masak.. asal bahan sumer ader.. 20 minit dah siap.. my kids sangat suka makan nie... mungkin anak uooolllss juga... :)
Mula² cairkan mentega/majerin sebanyak 6 sudu besar dalam kuali.. supaya by the time nak blend tepung mentega/majerin tu dah sejuk pada suhu bilik...

Pastu.. amik 2 cawan tepung gandum / tepung naik sendiri ini..

Masukkan dalam blender..

Satu sudu besar baking powder..

Sedikit garam seperti gambar di atas.. sudu tu sebesar saiz sudu teh..

Masukkan pula 3 sudu besar gula.. kalau tak suka manis buat 2 sudu cukup dah..

2 biji telur ayam.. make sure basuh bersih²..

Pecahkan masuk blender tadi.. semua bahan² tadi pon sama.. campur sekali dalam blender..

Setin susu sejat.. susu lain pon boleh.. asal bukan susu pekat manis..

tuangkan setelah mentega tadi setelah sejuk.. dituangkan.. jangan lupa pulak.. mana² dulu pon tak kisah.. asal musti ada masuk dalam itu blender..

Dan.. blend... kasi sebati sumer bahan.. jgn ada yg berketul²..

..Ooooppss.. jangan lupa perahan lemon nie..

..potong dua.. amik jusnya.. sebelah sahaja cukup.. lebih dia bleh buat ice lemon tea.. ;)

..ini kes terlupa lar nie.. jus lemon tadi campur dalam adunan dalam blender tadi.. blend balik kasik sebati.. kalau tanak guna lemon.. boleh jer guna perasa yg lain cam vanilla ker.. tapi tu guna esen lar kan..

..siap utk dimasak.. Bonda masak lam kuali biasa jer.. ada jer pan yg leper.. tapi malas nak dua tiga kali keje.. kang kena basuh banyak² kuali laks kan.. guna jer kuali yg panaskan mentega tadi.. ohhh yer.. kuali tidak lagi perlu dileserkan dengan mentega.. tadi kan dah dicampurkan sekali dlm adunan.. confirm tak melekat nyer..
..biarkan tepung tadi berbuih gelembung camnie.. dlm 3 minit..

..then.. alihkan..

..another 3 mins.. pastu angkat..

..nie dia yang dah siap.. tapi ada separuh jer kat sini.. sebab separuh lagi anak² Bonda yang lapar dah amik makan.. dengan adunan seperti di atas.. bonda boleh dapat 12 keping pancake size sederhana.. seperti sumer org biasa buat.. pancake nie adalah sangat layan dimakan dengan madu.. blueberry.. strawberry.. atau chocolate sos yg ada dijual di kedai.. nak buat sendiri pon boleh... ikut kreativiti masing²... ada juga yg makan ngan buah²an..


PERKENALKAN.. Ah CHaN..

"You ngan dia serious ker?" direct to the point.. akak tak reti kona²..
"Serious.." Muka dia dah merah.. ayokkk..
"Your mum dah tau?"
"Tau.."
"Pernah jumpa?"
"Belum.."
Cepat jer dia abiskan makan pastu.. dok kat dapur cuci pinggan sampai lar Shifa turun depan.. aduhhh... takut ker?? Ahahahaaa.... tu baru sikit polis pencen nie nak tanya.. tunggu soklan² akan datang.. sure pasnie tak banie nak jumpa aku..
..aku pon heran sejak biler lar anak² aku menjadi terlebih mesra ngan orang nie.. dorang dah selalu jumpa Ah Chan kot masa aku takder.. tengok tuu..

..dikerumuni puteri² keteng.. masak ko nak layan..

..Ainna pon tanak kalah.. sibuk menggendeng mengalahkan kakak²..

********************************

Inilah yang kami makan malam tu.. lauk pauk masakan Ah Chan... petang tu dia ngan adik aku p kedai.. beli sumer bahan masak.. cam tak cayer jer dia nak turun masak kat umah kitorang.. tak pernah jadik lagi lam family we all tau... bakal² turun rumah memasak... En. Ady dulu pon.. paling² kena belanjer pizza jer... hehehe

..masing² sangat kebulur malam tu.. elok jer lauk terhidang atas meje.. sumer yg dok kat depan.. SERANGGGG!!! Tak ingat aper dah... musti terkujut itu Ah Chan.. ini famili... manyak giler lar.. baru letak sudah abis.. hahaha

..tengok lar.. sampai aku nak amik gambar pon tak sempat.. betapa cepatnyer serangan berlaku.. abis tak kan aku nak tengok jer kan.. kang abis telan air liur pulak..

..Udang nie sasaran utama..

..tu dia bapak JUN yang mengetuai serangan..

Ermmm.. overall masakan lulus lar.. amboi² orang dah tolong beli.. tolong masak.. tolong basuh pinggan lagie.. beranie kata tak lulus.. hehehe tapi.. bab kemesraan tu.. masih malu²... tersipu² jer.. ngalahkan anak dara.. asyik lar dok kat dapur ngan adik aku sibuk nak cuci pinggan... apa daaa.... jadik aku jerit dari depan..

"Ah Chan aaa.. macam nie you kena datang selalu.. Shifa dia mana pernah masak.. " hehehe.. dia selalu masak yg simple² saje.. malas nak dare bongsu mak aku nie..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails