.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Monday, May 31, 2010

..Kau GeMBiRa.. Aku BaHaGiA..

Celebrate aniversary kat maner?? Hehehe... kat atas katil jer.. hahaha!! Rentetan entry ini akhirnya En. Ady bawak kami keluar.. ke mana?? I-City Shah Alam.. sampai sana dah pukul 11.00 mlm.. (sebab tunggu mak balik kenduri lamer sangat.. kalau tidak pas Isyak tu dah bertolak dah.. mak kul 10.00 malam baru sampai umah.. tu pasal lar lambat).. Sampai jer sana.. disambut cahaya lampu-lampa bergemerlapan... tot-tet².. tangkap gambar... satu persatu lampu dipadamkan... chehhhh... tak sempat kitorang nak meneroka lebih jauh lagi... sangat terkilan...harus next time kena datang lagi nieh!

Keluar dari I-City.. En. Ady bawak kami ke Uptown Damansara... makan dulu sebab perut dah lapar gillerrr... n then baru lar kami ukur tapak satu kedai ke kedai yg lain... dengan ketiga² org puteri kecik itu... shopping ngan budak kecik adalah sangat menduga mental dan emosi.. persiapan itu penting.. bukan mudah nak melayan karenah anak² yg tak reti raser bersalah nie lagi... sabar... sabar banyak²... sebab bukan kita jer boring... dorang pon nak berjalan jugak... tapi itu lar.. harus berjalan dengan pakej lengkap... kencing, berak, gado, nangis, lapar dan ngantuk.... itu perkara biasa... belum bab permintaan itu ini... itu bonuss tu.. tapi.. ok lar kan.. bukan selalu pon p jalan... kalau tak mak pak nyer yg layan... saper lagi nak layan kan... anak adalah harta kita... harta dunia.. saham akhirat... cantik didikan.. cantik lar akhlaknya nanti...

Ohhh... En. Ady beli kasut dan aku beli tudung syiria yg bersepah orang dok pakai sekarang nie.. sebab.. senang nak pakai.. tak yah nak gosok bagai.. saruk jer.. sudah pakai campak jer masuk mesin basuh... tak koser nak basuh² tangan.. anak sorang boleh lar kan... ini baju menambun nak basuh... nak melipat lagi satu hal... makanyer harus beli pakaian yg memudahkan pemakainya yg pemalas... hahaha!!

Ehhh.. aper daaa dah melalut kan... berbalik soklan di awal entry... celebrate kat maner aniversary... tak ke maner pong! Walaupon ada lar jugak planning nak ke sana.. ke sini... tapi masalah timbul biler bebudak tak bertempat untuk ditumpangkan... maka ayah & bonda terpakser lar melupakan niat berjimba² tgk midnite berdua... candle light dinner lagi ler.. sangat tidak berkesempatan merealisasikan sambutan... esoknyer hari Sabtu.. our aniversary date juga birthday my SIL.. pegi umah dia.. lunch dan piknik kat air terjun kat perkampungan orang asli... planning dah cantik... tapi.. sangkut pulak dlm jammed yg tak berkesudahan... 2 jam lebih kat atas jalan... sangat membazir waktu... lenguh lutut kematu pungkoq nak keluar dari perangkap jammed... fuhhh... sampai² jer langit sedang hebat menitiskan air matanya... aduh.. nak buat aper lagi.. terus makan.. solat n hujan reda... teruskan juga niat ke sungai... walaupon bagaikan mandi air samak.. (air tanah.. hahaha) rendam jugak... arus adalah sangat deras... tapi ramai jer manusia dok berkubang dalam air... aku main dedekat pasir jer... melayan bebudak... buat istana yg tak menjadik... sonok tgk dorang seronok... dan kami bertolak pulang ke rumah sesudah solat dan makan malam... sampai rumah aritu lam pukul 10.30 mlm... mata tak dapat ditahan²... dan aku tidur hingga siang...

Ahad... settlekan kerja² rumah yg tak sudah... dan petangnya ke rumah Bos En. Ady pulak.. ada buat makan² sempena masuk rumah baru... sebelum ke bertolak.. En. Ady cuci kereta.. yg dah macam tempat kucing beranak tu... dan baru lar kami bertolak.. di pertengahan jalan... "Alamak.. kasut budak² abg tertinggal kat rumah lar.. tadi abang dah cuci..." Alahaiii... tak kan nak berkaki ayam pulak budak² tu kan... dah satu hal.. meraound pusing² carik kedai kasut.. letih lar nak cari parking bagai... last² p beli kat pasar malam jer.. selipar bidan terjun.. hahahah... sangat kelam kabut.... lepas tu berpusing² pulak cari rumah bos yg cantik itu... akhirnya... lagi baper minit dekat nak maghrib baru kitorang sampai... sampai jer.. cari meja... dan makan... makan.. makan... lapar sekali menahan perut dari tengahari.. giloooo...

Balik umah bos.. singgah laks pasar malam tempat FIL berniaga... lepak² situ sambil makan kacang kuda... (FIL adalah sangat pandai merebus kacang kuda... lemak, lembut dan sedap dimakan.. tetambah time ujan kan... sangat layan!) dah puas lepak.. kami pamit pulang ke gagang.. ahahaha... hujung minggu yg sangat memenatkan!

Oh.. apa makner aniversary without any celebration?? Don't be too narrow minded... celebration yg sebenarnya adalah menghabiskan masa yg berkualiti bersama... kau gembira... aku bahagia! Itu sudah memadai bagi seorang isteri seperti aku.....

Love Story – Taylor Swift


We were both young when I first saw you.
I close my eyes and the flashback starts:
I’m standing there on a balcony in summer air.

See the lights, see the party, the ball gowns.
See you make your way through the crowd
and say hello;

Little did I know
That you were Romeo; you were throwing pebbles,
And my daddy said, “Stay away from Juliet.”
And I was crying on the staircase,
begging you, ‘Please, don’t go.’

And I said,
“Romeo, take me somewhere we can be alone.
I’ll be waiting; all there’s left to do is run.
You’ll be the prince and I’ll be the princess
It’s a love story – baby just say ‘Yes.’

So I sneak out to the garden to see you.
We keep quiet ’cause we’re dead if they knew.
So close your eyes; escape this town for a little while.
‘Cause you were Romeo, I was a scarlet letter,
And my daddy said “Stay away from Juliet,”
But you were everything to me; I was begging you, ‘Please, don’t go,’

And I said,
“Romeo, take me somewhere we can be alone.
I’ll be waiting; all there’s left to do is run.
You’ll be the prince and I’ll be the princess
It’s a love story – baby just say ‘Yes.’

Romeo save me; they’re tryin’ to tell me how to feel.
This love is difficult, but it’s real.
Don’t be afraid; we’ll make it out of this mess.
It’s a love story – baby just say ‘Yes.’

Oh.

I got tired of waiting,
Wondering if you were ever comin’ around.
My faith in you was fading
When I met you on the outskirts of town.

And I said,
“Romeo save me – I’ve been feeling so alone.
I keep waiting for you but you never come.
Is this in my head? I don’t know what to think-”

He knelt to the ground and pulled out a ring and said,
“Marry me, Juliet. you’ll never have to be alone.
I love you and that’s all I really know.
I talked to your dad, go pick out a white dress;
It’s a love story – baby just say ‘Yes.’

Oh, oh.

We were both young when I first saw you…


Saturday, May 29, 2010

5 TaHuN.. HaRi iNie BeRuLaNG LaGie..

Pada hari ini.. di saat dan ketika ini.. maka termaterilah satu janji... bertautkan tangan kadi.. berlafazkan niat hati.. bergelar kami suami dan isteri..

Lima tahun hidup bersama.. telah melepasi fasa kenal mengenali.. mendalami hati budi.. pelbagai dugaan dilalui.. bersama dihadapi..

Berdua.. bertiga.. berempat dan berlima kini.. berkembang keluarga bertambah rezeki.. hidup bahagia diberkati Illahi... doa dipohon.. hajat dihimpun....


"Ikatan ini hendaknya.. kekal hingga mati.... satukan kami... di dunia dan ukhrawi..." Aminnnnn... Aminnnn... Ya Rabbal.... A'lamin...

Friday, May 28, 2010

aKu TiDak SEMPURNA!!!


Cuti² nie orang sumer dah plan macam²... nak pegi bercuti... berehat.. tenang²kan fikiran di tempat yg indah dan jarang atau tak pernah pegi.. ada jugak yg balik kampung kan.. bertemu dengan mereka yang jauh di mata... and me?? I'm here.. staying home with the three notti princesess... ohhhh god... mmg plan nak kuar.. jenjalan... but my mood faded... ntah.. tetiba raser letih... sangat penat.. juga tension.. pepagi tadi dah bangun.. buat susu.. mandikan bebudak.. masak sarapan... aku buat pancake tadi... sangat mengenyangkan dan masih berbaki tak habis... senang jer rupanya nak buat pancake yg cam selalu mat saleh sarapan kat tv tu... kenaper yer raser seperti ada yg tak kena... bosan.. ya.. I am bored.. but I dunno what to do to ease up this stupid feel... kalau korang.. korang nak buat aper??? Aku raser seperti nak menjerit di atas bukit... seperti maner pernah aku lakukan maser berlajar kat Jengka dulu.... menjerit sekuat hati.. sepuas²nya tanpa raser bersalah... biar sampai sakit tekak.... puas hati!!

Budak² nie dari pagi tadi buat perangai.. macam² hal... kadang² hilang sabar nie dibuatnya... ohhhh... kenaper aku merungut.... budak² sememangnyer macam tu.... sudah lumrah... kalau budak² duduk diam²... ikut perintah macam remote control.. itu bukan budak.. tapi robot.. anak² aku bukan robot... sangat aktif dan nakal.. kadang² dengar cakap... kadang² degil.. kejap bergadoh... bergurau pastu nangis pulak... dan sebagai ibu yg tak cukup rehat ini... kadang² darah naik ke kepala juga... bengang macam nak pecah kan... sangat tidak suka biler diri ini turut berperangai seperti budak²... berada di luar kewarasan seorang dewasa... ikut sama menjerit dengan mereka... macam BODOH kan!!

Aku duduk di kerusi ini mengadap pc... utk mendapatkan kembali kewarasan aku yg tenggelam timbul.... aku sedang belajar mengawal kemarahan di dalam diri aku.... sesungguhnya... aku tidak sempurna!

NAME CARD (Business Card)

Tolong bacer sebagai ingatan.. aku dapat dari email.. tak beraper sure.. tapi elok kita berjaga².. zaman sekarang nie jenayah terjadi melalui perkara yg tak terjangka dek kita..

**********************************

Please be careful... Yesterday, I was at the Carrefour car park after shopping and about to start the car engine. Suddenly, one man appeared holding a name card and asking me to wind down the window to give me the name card. I refused (due to the below email) using the sign language but he kept on pestering. I was terrified and quickly started the engine and sped off. Fortunately, I locked the car doors immediately I got in..

Thank you for the warning email I received earlier.

************************

Must Read and Please be careful out there !!

A man came over and offered his service as a painter to a female putting gas in her car and left his card. Sh e said no, but accepted his card out of kindness and got in the car. The man then got into a car driven by another gentleman. As the lady left the service station, she saw the men following her out of the station at the same time..

Almost immediately, she started to feel dizzy and could not catch her breath. She tried to open the window and rea liz ed that the odor was on her hand; the same hand which accepted the card from the gentleman at the gas station.

She then noticed the men were immediately behind her and she felt she needed to do something at that moment. She drove into the first driveway and began to honk her horn repeatedly to ask for help.The men drove away but the lady still felt badly for several minutes after she could finally catch her breath. Apparently there was a substance on the card that could have seriously injured her.

This drug is called 'BURUNDANGA' and it is used by people who wish to incapacitate a victim in order to steal from or take advantage of them.

This drug is four times more dangerous than the date rape drug and is transferable on simple cards.

So take heed and make sure you don't accept cards (or anything suspicious) at any given time alone or from someone on the streets.
This applies to those making house calls and slipping you a card when they offer their services.

PLEASE SEND THIS E-MAIL ALERT TO EVERY FEMALE, OR EVEN MALE THAT YOU KNOW

..The Path To Freedom is Through Truth..

Positive thoughts are like good software that
helps us to perform to the best of our abilities.
~unknown~

The secret of a good life is to have the right loyalties
and hold them in the right scale of values.
~unknown~

One mistake will never kill you.
The same mistake over and over will.
~unknown~

It takes strength to stand alone;
It takes courage to lean on others.
~unknown~

Character cannot be developed in ease and quiet.
Only through experience of trial and suffering can the soul be
strengthened, ambition inspired, and success achieved.
~Helen Keller~

Sometimes you put walls up not to keep people out, but to see
who cares enough to break them down.
~unknown~

In the difficult truths you will find much power.
Though the truth may hurt for a moment,
in the long run it can also set you free.
~Ralph Marston~

The path to freedom is through truth, acceptance, effort & determination.
There is no problem that can survive such a positive onslaught.
~unknown~


Thursday, May 27, 2010

SeMuA KeNa AMiK KuRSuS Nie..

Sabtu baru nie.. pepagi aku dah bangun.. belek map utk ke Masjid Negara.. sebab aku kena drive sendiri.. En. Ady jaga anak² kat umah.. aku ada kursus di sana.... bukan... bukan Kursus Kawen.. aku dah anak tiga weiii... for the first time juga dapat p kursus sekali ngan Mak... aku pick up mak kat umah... and off we go... aku nie kalau jalan tak biasa.. aku sangat was² nak memandu... kan senang kalau ada garmin kat keta nie... bila kita was² ketika memandu... otomatik konsentrasi dalam pemanduan itu tidak 100% kan... dan di awal perjalanan.. sintom biasa nak memandu tempat yg tak biasa dipandu sendiri.. kepaler lutut aku jadik kebas... urrgghhh... sangat tension perasaan itu... perasaan tu otomatik ilang biler telah selamat kereta diparkir... aku nie.. memang boleh drive... cuma.. masalah besar aku.. buta jalan... betullll... aku redah jerrr!!

Kursus when smooth... banyak ilmu yg aku dapat... sebab aper aku kata sumer orang kena amik kursus nie..?? Sebab kita semua satu hari nanti akan mati... dan memandikan jenazah itu Fardhu Kifayah... yg hampir kepada wajib.. kalau ada org mati... tak der org nak mandikan/tak tau mandikan... maka sekampung lar tanggung dosa.. jadik.. sebagai seorang hamba Allah yg semestinya akan kembali menghadapNya satu hari nanti... harus kita ambil tahu...

Kursus dari pukul 8.30 pg sampai lar 4.30 petang.. time abis dapat sijil sumer ngam² berkumandang azan Asar.. lepas solat sumer.. terus bertolak pulang... jalan pegi dan datang ke sini sebenarnyer idak ler susah... yg buat teraser susah tu sebab tak biasa drive ke sini... next time nak ke sini aku raser Insyaallah tak ader masalah...

Mak lar peserta yg paling tekun ketika kursus nie... dapat jer kertas.. mak belek dan bacer tak pandang tempat lain dah... tgk cara mak pakai spek.. perrghhh ada style... ada orang nak tiru?? Hehehe...

Tersenyum aku mendengar lawak dibuat Ustaz yg memberi ceramah.. lawak² time berceramah itu penting... elemen yg digunakan bagi memastikan sumer peserta memberi tumpuan dan tidak tawaduk di alam separa mati..

..ini adalah kursus ketiga bagi pegawai kerajaan yg perlu mencukupkan 7 hari berkursus.. maknernyer aku tinggal lagi 4 hari...

..antara mereka² yg turut sama menyertai kursus ini bukan takat pegawai kerajaan.. persatuan² penduduk juga org awam cam mak aku tu..

..peserta lelaki dan pompuan duk asing²... dah.. kursus agama kan.. kalau bukan kursus agama pon byk yg aku tgk sendiri duduk asing²... elok lar kan..

..kena pakai spek dah sekarang nie kalau nak jelas tgk slide yg di-project-kan di depan.. drive pon pakai spek jugak.. akak rabun jauh dik.. more to silau sebenarnya..

..makanan disediakan.. sarapan pagi juga makan tengah hari..

..bersemangat ustaz memberi penerangan dlm ceramahnya..

..penerang dengan contoh secara praktikal.. brother nie sorang yg dok jadik model kat depan.. sporting betul.. org lain sumer tak volunteer kan diri..

..ini bilik mandikan mayat orang kenamaan.. abis kuliah.. teori tadi harus dipraktikan dengan amali..

...memerhati mayat di depan..

..takot?? Tak ahh.. akak rileks jer.. dah 2 kali pernah mandi mayat... pertama ketika Arwah Abah.. kedua Arwah Maktuk...

..Ustazah memberikan penerangan.. budak² opis aku cuak biler aku cakap tu mayat betulll... berdebar² tunggu kain dibuka..

..heheheh... patung jer larrr... tak kan lar nak jadikan mayat betul bahan amali kan..

..yg bestnyer patung tu dilukis misai... berat dia cam berat org.. mmg berat.. bacer niat.. nak mandikan mayat tak bleh kasar... urut air ratakan ke seluruh tubuh mayat perlahan²... korang mesti pernah dengar kan.. ketika tercabutnya nyawa dari tubuh anak Adam.. umpama 100 kali tetakan pedang... so.. bayangkan luka² yg terjadi akibat tetakan itu.. sebab tu kita kena uruskan jenazah selembut yang mungkin... kipas angin pon tak boleh hala ke badan jenazah... pedih dan sakit dia kita tak rasa lagi... we have no idea...

Mayat² yang rambutnya diwarnakan, bertatu, kuku berkuiteks, bergigi emas/palsu.. tampal berlian hiasan di gigi atau apa² sahaja yg tidak asli di tubuh perlu ditanggalkan.. usahakan dahulu.. jika tak boleh.. biarkan.. jgn menyiksa mayat.. tibak perlu lah dicukur atau dicabut kuku² yg berkuiteks itu... ustaz cakap utk menyucikan lagi jenazah yg begitu.. sesudah dimandikan ditayamumkan pula..

Mayat dimandikan menggunakan air mutlak... menggunakan sabun atau air sembilan.. air campuran kapur barus, akar sintok, daun pandan atau apa² sahaja yg boleh menghilangkan bau mayat.. sebelum mandikan sunat kita mengangkat wudhuk dahulu.. kemudian kita niatkan menyucikan jenazah dari hadas besar.. najis dari perut jenazah perlu dikeluarkan sekiranya ada dengan mengangkat sedikit badan jenazah dengan perlahan perutnya diurut ke bawah.. bagi jenazah wanita.. najis di bahagian liang faraj juga perlu disucikan.. mayat hendaklah dimandikan di bawah lapisan kain.. pelihara aurat zahirnya.. iaitu dari dada ke bahagian sulit.. setiap sisa tinggalan tubuh jenazah seperti rambut atau kulit.. yg tertanggal perlu dikumpulkan utk dikafankan sekali..

Wajib bagi orang yg memandikan mayat memelihara mulutnya dari mendedahkan keaiban jenazah.. orang² yg mempunyai talian atau mahram kepada jenazah boleh menggunakan peluang terakhir ini untuk menzahirkan kasih sayang kita kepada si mati.. biasanya yg perempuan mandikan yg perempuan dan yg lelaki mandikan yg lelaki.. tetapi sekiranya yg meninggal itu ibu atau bapa atau yg lebih tua.. dibolehkan anak, cucu cicit.. tak kira jantina memandikannya.. (yg mempunyai talian sahaja).

Sebelum dimandikan segala persiapan utk mengkafankan jenazah perlulah disiapkan terlebih dahulu.. yang di tangan ustazah itu lah contoh serbuk tanah untuk tayamumkan jenazah.. sekarang sumer dah mudah.. dijual secara paket..

..antara bahan² yg digunakan..

..ini lah dia serbuk cendana.. untuk hilangkan bau mayat juga..

.."Ini apa?" Ustazah tanyer... dengan konfidennyer aku jawab.. "Sabut Kelapa!" Abis kena ketawa... itu akar sintok yer kengkawan..

..ini air mawar untuk wangi²kan jenazah..

..kain kafan dipotong.. untuk jenazah lelaki tiga lapisan kain.. jenazah wanita pula sekurang²nya lima... sebab org pompuan nie banyak bendalir dari badan.. ukuran kain kafan untuk jenazah yg biasa cukup 27 meter kain.. kalau besar.. guna lagi banyak..

Kapas digunakan bagi melapik di antara sendi² jenazah.. macam di pelipat² tubuh...

..ustazah menunjukkan cara meletakkan kapas pada model jenazah.. sebelum diletakkan kapas itu ditaburkan serbuk cendana tadi juga percikan air mawar..

..diajar juga cara balutkan jenazah...

..kakak nie dah sesak nafas.. tak tahan terus bangun.. dia raser ngeri berlakon sebagai jenazah..

..ustazah ini sangat kelakar.. hehehe

..emak tekun mendengar penerangan yg diberi.. ini kali kedua mak ikuti kursus nie.. dulu di surau taman mak dah hadiri kursus serupa..

..berjalan dari bilik amali ke dewan kuliah untuk acara penerimaan sijil..

..Alhamdulillah.. selesai sudah majlis ilmu..

..ketika menanti ucapan terakhir pengerusi majlis.. ohh.. kawan² dah hadiri kursus nie??


'..A PeTai a DaY kEePs the DoCtoR aWay..'


Little did you know ...... after reading THIS, you'll NEVER look at petai in the same way again!

Petai contains three natural sugars -sucrose, fructose and glucose. Combined with fiber, petai gives an instant, sustained and substantial boost of energy. Research has proved that just two servings of petai provide enough energy for a strenuous 90-minute workout. No wonder petai is the number one fruit with the world's leading athletes. But energy isn't the only way petai can help us keep fit. It can also help overcome or prevent a substantial number of illnesses and conditions, making it a must to add to our daily diet.

Depression:
According to a recent survey undertaken by MIND among people suffering from depression, many felt much better after eating petai. This is because petai contain tryptophan, a type of protein that the body converts into serotonin, known to make you relax, improve your mood and generally make you feel happier.

PMS(premenstrual syndrome):
Forget the pills - eat petai. The vitamin B6 it contains regulates blood glucose levels, which can affect your mood.

Anaemia: (Kurang darah)
High in iron, petai can stimulate the production of haemoglobin in the blood and so helps in cases of anaemia.

Blood Pressure:
This unique tropical fruit is extremely high in potassium yet low in salt, making it perfect to beat blood pressure. So much so, the US Food and Drug Administration has just allowed the petai industry to make official claims for the fruit's ability to reduce the risk of blood pressure and stroke.

Brain Power :
200 students at a Twickenham (Middlesex) school were helped through their exams this year by eating petai at breakfast, break, and lunch in a bid to boost their brain power. Research has shown that the potassium-packed fruit can assist learning by making pupils more alert.

Constipation: (Sembelit)
High in fiber, including petai in the diet can help restore normal bowel action, helping to overcome the problem without resorting to laxatives.

Hangovers:
One of the quickest ways of curing a hangover is to make a petai milkshake, sweetened with honey. The petai calms the stomach and, with the help of the honey, builds up depleted blood sugar levels, while the milk soothes and re-hydrates your system.

Heartburn:
Petai has a natural antacid effect in the body, so if you suffer from heartburn, try eating petai for soothing relief.

Morning Sickness :
Snacking on petai between meals helps to keep blood sugar levels up and avoid morning sickness.

Mosquito bites :
Before reaching for the insect bite cream, try rubbing the affected area with the inside of the petai skin. Many people find it amazingly successful at reducing swelling and irritation.

Nerves:
Petai is high in B vitamins that help calm the nervous system.

Overweight: (Terlebih berat, obesity)
Studies at the Institute of Psychology in Austria found pressure at work leads to gorging on comfort food like chocolate and crisps. Looking at 5,000 hospital patients, researchers found the most obese were more likely to be in high-pressure jobs. The report concluded that, to avoid panic-induced food cravings, we need to control our blood sugar levels by snacking on high carbohydrate foods every two hours to keep levels steady.

Ulcers:
Petai is used as the dietary food against intestinal disorders because of its soft texture and smoothness. It is the only raw fruit that can be eaten without distress in over-chronicler cases. It also neutralizes over-acidity and reduces irritation by coating the lining of the stomach.

Temperature control :
Many other cultures see petai as a 'cooling' fruit that can lower both the physical and emotional temperature of expectant mothers. In ho lland, for example, pregnant women eat petai to ensure their baby is born with a cool temperature.

Seasonal Affective Disorder (SAD) :
Petai can help SAD sufferers because they contain the natural mood enhancer, tryptophan.

Smoking: (Sapa kuat merokok, kena makan petai banyak sket dari biasa!)
Petai can also help people trying to give up smoking. The B6, B12 they contain, as well as the potassium and magnesium found in them, help the body recover from the effects of nicotine withdrawal.

Stress:
Potassium is a vital mineral, which helps normalize the heartbeat, sends oxygen to the brain and regulates your body's water balance. When we are stressed, our metabolic rate rises, thereby reducing our potassium levels. These can be rebalanced with the help of a high-potassium petai snack.

Strokes:
According to research in 'The New England Journal of Medicine, ' eating petai as part of a regular diet can cut the risk of death by strokes by as much as 40%'.

Warts: (Ketuat, ketumbuhan kecil di badan, muka)
Those keen on natural alternatives swear that if you want to kill off a wart, take a piece of petai and place it on the wart. Carefully hold the petai in place with a plaster or surgical tape!

So, as you can see, petai really is a natural remedy for many ills. When you compare it to an apple, it has four times the protein, twice the carbohydrates, three times the phosphorus, five times the vitamin A and iron, and twice the other vitamins and minerals. It is also rich in potassium and is one of the best value foods around. So maybe its time to change that well-known phrase so that we say, 'A Petai a day keeps the doctor away'.

PM Dr.Aminuddin AHK Dept.of Physiology
Medical faculty of UKM Kuala Lumpur
Tel:6(03)40405157
fax:6(03)26939687

***********************************
Artikel nie dari email.. satu kajian yang sangat menarik hingga membuatkan penggemar petai tersenyum sepanjang hari... dan yg membenci baunya.. membuntangkan mata tidak mempercayai.... apa2pon pastikan lepas makan petai.. berak time tak ada orang lain berdekatan toilet! Hehehe...

Wednesday, May 26, 2010

mamaeja & JJC 1st Giveaway : Cutest Baby With Hat Contest

Yes.. musim contest kembali lagie.. yer di blog inie lar.. blog owg lain tak der musim.. sentiaser meriah dengan contest.. contest nie dianjurkan oleh Mamaeja in colaboration with her newly launched blogshop JarumJahit Collection.. this is my first time masuk kedua2 blog Mamaeja.. kebetulan yg sangat tak dijangkakan coz aku mencari contest lain tapi terjumpa pulak contest ini.. memandangkan aku ada apa yg penganjur mahu maka tak ada ruginya mencuba nasib.. hehehe...

Photobucket

Okeh.. Mamaeja nak tau pembaca suka atau tak suka blog dia.. errmmm.. seperti juga ibu2 yg lain.. salah satu sebab bukak blog adalah untuk menyimpan segala memori membesarkan anak2.. kisah suka duka bergelar isteri dan ibu.. jadi.. aku suka lar ngan blog2 macam nie.. konsep tak ubah diari.. maka adalah sangat seronok dapat berkongsi pengalaman walaupun dari kisah hidup orang lain... ermm.. rasernya template blog Mamaeja nie simple, kemas dan mudah dibaca.. so aku suker juga.. dan lagi.. aku memang sangat suka melihat keletah budak2.. dan baby Nurin Asyura adalah sangat cumil.. especially dalam costume di studio tu... ermmm.. nak tanyer sikit.. amik gambar tu kat studio maner...

Photobucket

Inilah dia kedai baru Mamaeja yang pandai menjahit inie.. kepada ibu2 atau sesiapa sahaja yg berminat dengan baju yg custom made.. boleh lar jengah2 ke sinie..

Ini dia gambar yg ingin dipertandingkan..

Putri Ainna Najihah binti Ady Putra di dalam gambar.. anakanda bongsu Bonda Sharifah Zurina binti Syed Zulkefeli.. dilahirkan pada 1 Mei 2009 dan kini berusia setahun++.. Andainya ditakdirkan.. ehehehe.. gambar Ainna berjaya memikat hati juri.. dapatlah dihubungi Bonda di email inie.. aidiena@gmail.com..

Kepada kengkawan yg berminat ingin tahu lebih lanjut mengenai Mamaeja atau nak turut serta memeriahkan contest ini.. masih sempat lagi.. klik sahaja banner di atas inie... otomatik anda akan diterbangkan ke destinasi... hehehehhhh ;)

ToLoNG JGn GeLaKkaN AkU..

Aku menangis bacer citer nieh.. hu....hu.... hu...
..JuBaH UnTuK iBu..

"Apa nak jadi dengan kau ni Along? Bergaduh! Bergaduh! Bergaduh! Kenapa kau degil sangat ni? Tak boleh ke kau buat sesuatu yang baik, yang tak menyusahkan aku??" marah ibu. Along hanya membungkam. Tidak menjawab sepatah apapun.
"Kau tu dah besar Along. Masuk kali ni dah dua kali kau ulang ambil SPM, tapi kau asyik buat hal di sekolah. Cuba la kau ikut macam Angah dengan Alang tu. Kenapa kau susah sangat nak dengar nasihat orang hah??" leter ibu lagi.

Suaranya kali ini sedikit sebak bercampur marah. Along terus membatukan diri. Tiada sepatah kata pun yang keluar dari mulutnya. Seketika dia melihat si ibu berlalu pergi dan kembali semula dengan rotan di tangannya. Kali ini darah Along mula menderau. Dia berdoa dalam hati agar ibu tidak memukulnya lagi seperti selalu.
"Sekarang kau cakap, kenapa kau bergaduh tadi? Kenapa kau pukul anak pengetua tu? Cakap Along, cakap!?"Jerkah ibu.
Along semakin berdebar-debar namun dia tidak dapat berkata-kata. Suaranya bagai tersekat di kerongkong. Malah, dia juga tidak tahu bagaimana hendak menceritakan hal sebenar. Si ibu semakin bengang.
"Jadi betul la kau yang mulakan pergaduhan ye!? Nanti kau, suka sangat cari penyakitkan, sekarang nah, rasakan!?" Si ibu merotan Along berkali-kali dan berkali-kali jugaklah Along menjerit kesakitan.

"Sakit bu.. sakit...maafkan Along bu, Along janji tak buat lagi"
"Bu, jangan pukul bu.. sakit bu.." Along meraung meminta belas si ibu agar tidak merotannya lagi.
"Tau sakit ye, kau bergaduh kat sekolah tak rasa sakit?" Balas ibu lagi. Kali ini semakin kuat pukulan si ibu menyirat tubuh Along yang kurus itu.
"Bu.. ampunkan Along bu.. bukan Along yang mulakan.. bukan Along.. bu, sakit bu..!!", rayu Along dengan suara yang tersekat-sekat menahan pedih. Along memaut kaki si ibu. Berkali-kali dia memohon maaf daripada ibunya namun siratan rotan tetap mengenai tubuhnya. Along hanya mampu berdoa. Dia tidak berdaya lagi menahan tangisnya. Tangis bukan kerana sakitnya dirotan, tapi kerana memikirkan tidak jemukah si ibu merotannya setiap hari. Setelah hatinya puas, si ibu mula berhenti merotan Along. Tangan Along yang masih memaut kakinya itu di tepis kasar. Along menatap mata ibu. Ada manik-manik kaca yang bersinar di kelopak mata si ibu. Along memandang dengan sayu. Hatinya sedih kerana telah membuatkan ibunya menangis lagi kerananya.

Malam itu, Along berjaga sepanjang malam. Entah mengapa matanya tidak dapat dilelapkan. Dia asyik teringatkan peristiwa dirotan ibu petang tadi. Begitulah yang berlaku apabila ibu marahkannya. Tapi kali ini marah ibu sangat memuncak. Mungkin kerana dia menumbuk anak pengetua sewaktu di sekolah tadi menyebabkan pengetua hilang sabar dan memanggil ibunya ke sekolah untuk membuat aduan kesekian kalinya. Sewaktu di bilik pengetua, Along sempat menjeling ibu di sebelah. Namun, dia tidak diberi kesempatan untuk bersuara. Malah, semua kesalahan itu di dilemparkan kepadanya seorang. Si Malik anak pengetua itu bebas seolah-olah sedikit pun tidak bersalah dalam hal ini. Along mengesat sisa-sisa air mata yang masih bertakung di kelopak matanya. Dia berlalu ke meja tulis mencapai minyak sapu lalu disapukan pada bekas luka yang berbirat di tubuhnya dek rotanan ibu tadi. Perlahan-lahan dia menyapu ubat namun masih tetap terasa pedihnya. Walaupun sudah biasa dirotan, namun tidak seteruk kali ini. Along merebahkan badannya. Dia cuba memejamkan mata namun masih tidak mahu lelap. Seketika wajah ibu menjelma diruang ingatannya. Wajah ibu suatu ketika dahulu sangat mendamaikan pada pandangan matanya. Tetapi, sejak dia gagal dalam SPM, kedamaian itu semakin pudar dan hanya kelihatan biasa dan kebencian di wajah tua itu. Apa yang dibuat serba tidak kena pada mata ibu. Along sedar, dia telah mengecewakan hati ibu dahulu kerana mendapat keputusan yang corot dalam SPM. Tetapi Along tidak pernah ambil hati dengan sikap ibu walau adakalanya kata-kata orang tua itu menyakiti hatinya. Along sayang pada ibu. Dialah satu-satunya ibu yang Along ada walaupun kasih ibu tidak semekar dahulu lagi. Along mahu meminta maaf. Dia tidak mahu menjadi anak derhaka. Fikirannya terlalu cacamarba, dan perasaannya pula semakin resah gelisah. Akhirnya, dalam kelelahan melayani perasaan, Along terlelap juga.

Seminggu selepas peristiwa itu, si ibu masih tidak mahu bercakap dengannya. Jika ditanya, hanya sepatah dijawab ibu. Itupun acuh tidak acuh sahaja.. Pulang dari sekolah, Along terus menuju ke dapur. Dia mencangak mencari ibu kalau-kalau orang kesayangannya itu ada di situ. Along tersenyum memandang ibu yang terbongkok-bongkok mengambil sudu di bawah para dan kemudian mencacap makanan yang sedang dimasak itu. Dia nekad mahu menolong. Mudah-mudahan usahanya kali ini berjaya mengambil hati ibu. Namun, belum sempat dia melangkah ke dapur, adik perempuannya yang baru pulang daripada mengaji terus meluru ke arah ibu. Along terperanjat dan cuba berselindung di sebalik pintu sambil memerhatikan mereka.

"Ibu..ibu masak apa ni? Banyaknya lauk, ibu nak buat kenduri ye!?" Tanya Atih kehairanan. Dia tidak pernah melihat ibunya memasak makanan yang pelbagai jenis seperti itu. Semuanya enak-enak belaka. Si ibu yang lincah menghiris sayur hanya tersenyum melihat keletah anak bongsunya itu. Sementara Along disebalik pintu terus memerhatikan mereka sambil memasang telinganya.
"Ibu, Atih nak rasa ayam ni satu boleh??
"Eh jangan, nanti dulu... Ibu tau Atih lapar, tapi tunggulah Kak Ngah dengan Alang balik dulu. Nanti kita makan sekali. Pergi naik atas mandi dan tukar baju dulu ye!", si ibu bersuara lembut. Along menarik nafas panjang dan melepaskannya perlahan. 'anak-anak kesayangan ibu nak balik rupanya' bisik hati kecil Along.
"Kak Ngah dengan Alang nak balik ke ibu?", soalnya lagi masih belum berganjak dari dapur. Si ibu mengangguk sambil tersenyum. Di wajahnya jelas menampakkan kebahagiaan.
"Oooo patutlah ibu masak lauk banyak-banyak. Mmm bu, tapi Atih pelik la. Kenapa bila Along balik, ibu tak masak macam ni pun?" Along terkejut mendengar soalan Atih. Namun dia ingin sekali tahu apa jawapan dari ibunya.
"Along kan hari-hari balik rumah.. Kak Ngah dengan Alang lain, diorang kan duduk asrama, balik pun sebulan sekali ja!", terang si ibu.
"Tapi, ibu tak penah masak lauk macam ni dekat Along pun..", soal Atih lagi. Dahinya sedikit berkerut dek kehairanan. Along mula terasa sebak. Dia mengakui kebenaran kata-kata adiknya itu namun dia tidak mahu ada perasaan dendam atau marah walau secalit pun pada ibu yang sangat disayanginya.
"Dah tu, pergi mandi cepat. Kejap lagi kita pergi ambil Kak Ngah dengan Alang dekat stesen bas.", arah ibu. Dia tidak mahu Atih mengganggu kerja-kerjanya di dapur dengan menyoal yang bukan-bukan. Malah ibu juga tidak senang jika Atih terus bercakap tentang Along. Pada ibu, Along anak yang derhaka yang selalu menyakiti hatinya. Apa yang dikata tidak pernah didengarnya. Selalu pula membuat hal di sekolah mahupun di rumah. Disebabkan itulah ibu semakin hilang perhatian pada Along dek kerana marah dan kecewanya.

Selepas ibu dan Atih keluar, Along juga turut keluar. Dia menuju ke Pusat Bandar sambil jalan-jalan buat menghilangkan tekanannya. Tiba di satu kedai, kakinya tiba-tiba berhenti melangkah. Matanya terpaku pada sepasang jubah putih berbunga ungu yang di lengkapi dengan tudung bermanik.
'Cantiknya, kalau ibu pakai mesti lawa ni..' Dia bermonolog sendiri. Along melangkah masuk ke dalam kedai itu. Sedang dia membelek-belek jubah itu, bahunya tiba-tiba disentuh seseorang. Dia segera menoleh. Rupa-rupanya itu Fariz, sahabatnya.
"La? kau ke, apa kau buat kat sini?", tanya Along ingin tahu sambil bersalaman dengan Fariz.
"Aku tolong jaga butik kakak aku. Kau pulak buat apa kat sini?", soalnya pula.
"Aku tak de buat apa-apa, cuma nak tengok-tengok baju ni. Aku ingat nak kasi mak aku..", jelas Along jujur.
"Waa! Bagus la kau ni Azam. Kalau kau nak beli aku bagi less 50%. Macammana?" Terlopong mulut Along mendengar tawaran Fariz itu.
"Betul ke ni Riz? Nanti marah kakak kau!", Along meminta kepastian.
"Untuk kawan baik aku, kakak aku mesti bagi punya!?, balas Fariz meyakinkannya.
"Tapi aku kena beli minggu depan la.. Aku tak cukup duit sekarang ni." Cerita Along agak keseganan. Fariz hanya menepuk bahunya sambil tersenyum.
"Kau ambik dulu, lepas tu kau bayar sikit-sikit." Kata Fariz . Along hanya menggelengkan kepala tanda tidak setuju. Dia tidak mahu berhutang begitu. Jika ibunya tahu, mesti dia dimarahi silap-silap dipukul lagi.
"Dekat kau ada berapa ringgit sekarang ni?", soal Fariz yang benar-benar ingin membantu sahabatnya itu. Along menyeluk saku seluarnya dan mengeluarkan dompet berwarna hitam yang semakin lusuh itu.
"Tak sampai sepuluh ringgit pun Riz, tak pe lah, aku datang beli minggu depan. Kau jangan jual dulu baju ni tau!", pesan Along bersungguh-sungguh. Fariz hanya mengangguk senyum.

Hari semakin lewat. Jarum pendek sudah melangkaui nombor tujuh. Setelah tiba, kelihatan Angah dan Alang sudah berada di dalam rumah. Mereka sedang rancak berbual dengan ibu di ruang tamu. Dia menoleh ke arah mereka seketika kemudian menuju ke dapur. Perutnya terasa lapar sekali kerana sejak pulang dari sekolah petang tadi dia belum makan lagi. Penutup makanan diselak. Syukur masih ada sisa lauk-pauk yang ibu masak tadi bersama sepinggan nasi di atas meja. Tanpa berlengah dia terus makan sambil ditemani Si Tomei, kucing kesayangan arwah ayahnya.
"Baru nak balik waktu ni? Buat hal apa lagi kat luar tu?", soalan ibu yang bernada sindir itu tiba-tiba membantutkannya daripada menghabiskan sisa makanan di dalam pinggan.
"Kenapa tak makan kat luar ja? Tau pulak, bila lapar nak balik rumah!", leter ibu lagi. Along hanya diam. Dia terus berusaha mengukir senyum dan membuat muka selamber seperti tidak ada apa-apa yang berlaku. Tiba-tiba Angah dan Alang menghampirinya di meja makan. Mereka berdiri di sisi ibu yang masih memandang ke arahnya seperti tidak berpuas hati.
"Along ni teruk tau. Suka buat ibu susah hati. Kerana Along, ibu kena marah dengan pengetua tu." Marah Angah, adik perempuannya yang sedang belajar di MRSM. Along mendiamkan diri.
Diikutkan hati, mahu saja dia menjawab kata-kata adiknya itu tetapi melihat kelibat ibu yang masih di situ, dia mengambil jalan untuk membisu sahaja.
"Along! Kalau tak suka belajar, berhenti je la. Buat je kerja lain yang berfaedah daripada menghabiskan duit ibu", sampuk Alang, adik lelakinya yang menuntut di sekolah berasrama penuh.
Kali ini kesabarannya benar-benar tercabar. Hatinya semakin terluka melihat sikap mereka semua. Dia tahu, pasti ibu mengadu pada mereka. Along mengangkat mukanya memandang wajah ibu. Wajah tua si ibu masam mencuka. Along tidak tahan lagi. Dia segera mencuci tangan dan meluru ke biliknya.

Perasaannya jadi kacau. Fikirannya bercelaru. Hatinya pula jadi tidak keruan memikirkan kata-kata mereka. Along sedar, kalau dia menjawab, pasti ibu akan semakin membencinya. Along nekad, esok pagi-pagi, dia akan tinggalkan rumah. Dia akan mencari kerja di Bandar. Kebetulan cuti sekolah selama seminggu bermula esok. Seperti yang dinekadkan, pagi itu selesai solat subuh, Along terus bersiap-siap dengan membawa beg sekolah berisi pakaian, Along keluar daripada rumah tanpa ucapan selamat. Dia sekadar menyelitkan nota buat si ibu menyatakan bahawa dia mengikuti program sekolah berkhemah di hutan selama seminggu. Niatnya sekadar mahu mencari ketenangan selama beberapa hari justeru dia terpaksa berbohong agar ibu tidak bimbang dengan tindakannya itu. Along menunggang motorsikalnya terus ke Pusat Bandar untuk mencari pekerjaan. Nasib menyebelahinya, tengah hari itu, dia diterima bekerja dengan Abang Joe sebagai pembantu di bengkel membaiki motorsikal dengan upah lima belas ringgit sehari, dia sudah rasa bersyukur dan gembira. Gembira kerana tidak lama lagi, dia dapat membeli jubah untuk ibu. Hari ini hari ke empat Along keluar daripada rumah. Si ibu sedikit gelisah memikirkan apa yang dilakukan Along di luar. Dia juga berasa agak rindu dengan Along. Entah mengapa hati keibuannya agak tersentuh setiap kali terpandang bilik Along. Tetapi kerinduan dan kerisauan itu terubat apabila melihat gurau senda anak-anaknya yang lain.

Seperti selalu, Along bekerja keras membantu Abang Joe di bengkelnya. Sikap Abang Joe yang baik dan kelakar itu sedikit sebanyak mengubat hatinya yang luka. Abang Joe baik. Dia banyak membantu Along antaranya menumpangkan Along di rumahnya dengan percuma.
"Azam, kalau aku tanya kau jangan marah k!", soal Abang Joe tiba-tiba sewaktu mereka menikmati nasi bungkus tengah hari itu.
"Macam serius jer bunyinya Abang Joe?" Along kehairanan.
"Sebenarnya, kau lari dari rumah kan?? Along tersedak mendengar soalan itu. Nasi yang disuap ke dalam mulut tersembur keluar. Matanya juga kemerah-merahan menahan sedakan. Melihat keadaan Along itu, Abang Joe segera menghulurkan air.
"Kenapa lari dari rumah? Bergaduh dengan parents?" Tanya Abang Joe lagi cuba menduga. Soalan Abang Joe itu benar-benar membuatkan hati Along sebak. Along mendiamkan diri. Dia terus menyuap nasi ke dalam mulut dan mengunyah perlahan. Dia cuba menundukkan mukanya cuba menahan perasaan sedih.
"Azam, kau ada cita-cita tak?ataupun impian ker??? Abang Joe mengubah topik setelah melihat reaksi Along yang kurang selesa dengan soalannya tadi.
"Ada!" jawab Along pendek
"Kau nak jadi apa besar nanti? Jurutera? Doktor? Cikgu? Pemain bola? Mekanik macam aku?atau?.? Along menggeleng-gelengkan kepala.
"Semua tak.. Cuma satu je, saya nak mati dalam pangkuan ibu saya." Jawab Along disusuli ketawanya. Abang Joe melemparkan tulang ayam ke arah Along yang tidak serius menjawab soalannya itu.
"Ala, gurau ja la Abang Joe. Sebenarnya..saya nak bawa ibu saya ke Mekah dan..saya.. saya nak jadi anak yang soleh!." Perlahan sahaja suaranya namun masih jelas didengari telinga Abang Joe. Abang Joe tersenyum mendengar jawapannya. Dia bersyukur di dalam hati kerana mengenali seorang anak yang begitu baik. Dia sendiri sudah bertahun-tahun membuka bengkel itu namun belum pernah ada cita-cita mahu menghantar ibu ke Mekah.

Setelah tamat waktu rehat, mereka menyambung kerja masing-masing. Tidak seperti selalu, petang itu Along kelihatan banyak berfikir. Mungkin terkesan dengan soalan Abang Joe sewaktu makan tadi.
"Abang Joe, hari ni, saya nak balik rumah ...terima kasih banyak kerana jaga saya beberapa hari ni", ucap Along sewaktu selesai menutup pintu bengkel.
Abang Joe yang sedang mencuci tangannya hanya mengangguk. Hatinya gembira kerana akhirnya anak muda itu mahu pulang ke pangkuan keluarga. Sebelum berlalu, Along memeluk lelaki bertubuh sasa itu. Ini menyebabkan Abang Joe terasa agak sebak.
"Abang Joe, jaga diri baik-baik. Barang-barang yang saya tinggal kat rumah Abang Joe tu, saya hadiahkan untuk Abang Joe." Kata Along lagi.
"Tapi, kau kan boleh datang bila-bila yang kau suka ke rumah aku!?", soal Abang Joe. Dia risau kalau-kalau Along menyalah anggap tentang soalannya tadi. Along hanya senyum memandangnya.
"Tak apa, saya bagi kat Abang Joe. Abang Joe, terima kasih banyak ye! Saya rasa tak mampu nak balas budi baik abang.. Tapi, saya doakan perniagaan abang ni semakin maju." Balasnya dengan tenang. Sekali lagi Abang Joe memeluknya bagai seorang abang memeluk adiknya yang akan pergi jauh.

Berbekalkan upahnya, Along segera menuju ke butik kakak Fariz untuk membeli jubah yang diidamkannya itu. Setibanya di sana, tanpa berlengah dia terus ke tempat di mana baju itu disangkut.
"Hey Azam, mana kau pergi? Hari tu mak kau ada tanya aku pasal kau. Kau lari dari rumah ke??, soal Fariz setelah menyedari kedatangan sahabatnya itu. Along hanya tersengeh menampakkan giginya.
"Zam, mak kau marah kau lagi ke? Kenapa kau tak bagitau hal sebenar pasal kes kau tumbuk si Malik tu?? ?Tak pe lah, perkara dah berlalu?.lagipun, aku tak nak ibu aku terasa hati kalau dia dengar tentang perkara ni", terang Along dengan tenang.
"Kau jadi mangsa. Tengok, kalau kau tak bagitau, mak kau ingat kau yang salah", kata Fariz lagi.
"Tak apa lah Riz, aku tak nak ibu aku sedih. Lagipun aku tak kisah."
"Zam..kau ni.."
"Aku ok, lagipun aku sayang dekat ibu aku. Aku tak nak dia sedih dan ingat kisah lama tu.." Jelas Along memotong kata-kata si sahabat yang masih tidak berpuas hati itu.
"Aku nak beli jubah ni Riz. Kau tolong balutkan ek, jangan lupa lekat kad ni sekali, k!", pinta Along sambil menyerahkan sekeping kad berwarna merah jambu.
"No problem?tapi, mana kau dapat duit? Kau kerja ke?" , soal Fariz ingin tahu.
"Aku kerja kat bengkel Abang Joe. Jadi pembantu dia", terang Along.
"Abang Joe mana ni??"
"Yang buka bengkel motor kat Jalan Selasih sebelah kedai makan pakcik kantin kita tu!", jelas Along dengan panjang lebar. Fariz mengangguk .
"Azam, kau nak bagi hadiah ni kat mak kau bila?? ?Hari ni la?? balas Along. ?Ooo hari lahir ibu kau hari ni ek?"
"Bukan, minggu depan.."
"Habis?. Kenapa kau tak tunggu minggu depan je?", soal Fariz lagi.
"Aku rasa hari ni je yang yang sempat untuk aku bagi hadiah ni. Lagipun, aku harap lepas ni ibu aku tak marah aku lagi." Jawabnya sambil mengukir senyum.

Along keluar daripada kedai. Kelihatan hujan mulai turun. Namun Along tidak sabar menunggu untuk segera menyerahkan hadiah itu untuk ibu. Sambil menunggang, Along membayangkan wajah ibu yang sedang tersenyum menerima hadiahnya itu. Motosikalnya sudah membelok ke Jalan Nuri II. Tiba di simpang hadapan lorong masuk ke rumahnya, sebuah kereta wira yang cuba mengelak daripada melanggar seekor kucing hilang kawalan dan terus merempuh Along dari depan yang tidak sempat mengelak. Akibat perlanggaran yang kuat itu, Along terpelanting ke tengah jalan dan mengalami hentakan yang kuat di kepala dan belakangnya. Topi keledar yang dipakai mengalami retakan dan tercabut daripada kepalanya, Along membuka matanya perlahan-lahan dan terus mencari hadiah untuk si ibu dan dengan sisa kudrat yang ada, dia cuba mencapai hadiah yang tercampak berhampirannya itu. Dia menggenggam kuat cebisan kain dan kad yang terburai dari kotak itu. Darah semakin membuak-buak keluar dari hidungnya. Kepalanya juga terasa sangat berat, pandangannya berpinar-pinar dan nafasnya semakin tersekat-sekat. Dalam keparahan itu, Along melihat kelibat orang?orang yang sangat dikenalinya sedang berlari ke arahnya.. Serta merta tubuhnya terus dirangkul seorang wanita. Dia tahu, wanita itu adalah ibunya. Terasa bahagia sekali apabila dahinya dikucup saat itu. Along gembira. Itu kucupan daripada ibunya. Dia juga dapat mendengar suara Angah, Alang dan Atih memanggil-manggil namanya. Namun tiada suara yang keluar dari kerongkongnya saat itu. Along semakin lemah. Namun, dia kuatkan semangat dan cuba menghulurkan jubah dan kad yang masih digenggamannya itu.
"Ha..hadiah..untuk..ibu" ucapnya sambil berusaha mengukir senyuman. Senyuman terakhir buat ibu yang sangat dicintainya. Si ibu begitu sebak dan sedih. Si anak dipeluknya sambil dicium berkali-kali. Air matanya merembes keluar bagai tidak dapat ditahan lagi. Pandangan Along semakin kelam. Sebelum matanya tertutup rapat, terasa ada air hangat yang menitik ke wajahnya. Akhirnya, Along terkulai dalam pangkuan ibu dan dia pergi untuk selama-lamanya.

Selesai upacara pengebumian, si ibu terus duduk di sisi kubur Along bersama Angah, Alang dan Atih. Dengan lemah, wanita itu mengeluarkan bungkusan yang hampir relai dari beg tangannya. Sekeping kad berwarna merah jambu bertompok darah yang kering dibukanya lalu dibaca.
"Buat ibu yang sangat dikasihi, ampunkanlah salah silap along selama ini. Andai along melukakan hati ibu, along pinta sejuta kemaafan. Terimalah maaf along bu..Along janji tak kan membuatkan ibu marah lagi. Ibu, Along sayang ibu selama-lamanya.. Selamat hari lahir ibu.. dan terimalah hadiah ini..UNTUKMU IBU!" Kad itu dilipat dan dicium. Air mata yang bermanik mula berjurai membasahi pipi.
Begitu juga perasaan yang dirasai Angah, Alang dan Atih. Masing-masing berasa pilu dan sedih dengan pemergian seorang abang yang selama ini disisihkan. Sedang melayani perasaan masing-masing, Fariz tiba-tiba muncul. Dia terus mendekati wanita tua itu lalu mencurahkan segala apa yang dipendamnya selama ini.
"Makcik, ampunkan segala kesalahan Azam. Azam tak bersalah langsung dalam kes pergaduhan tu makcik. Sebenarnya, waktu Azam dan saya sibuk menyiapkan lukisan, Malik datang dekat kami. Dia sengaja cari pasal dengan Azam dengan menumpahkan warna air dekat lukisan Azam. Lepas tu, dia ejek-ejek Azam. Dia cakap Azam anak pembunuh. Bapa Azam seorang pembunuh dan.. dia jugak cakap, ibunya seorang perempuan gila!" cerita Fariz dengan nada sebak. Si ibu terkejut mendengarnya. Terbayang di ruang matanya pada ketika dia merotan Along kerana kesalahan menumbuk Malik.
"Tapi, kenapa arwah tidak ceritakan pada makcik Fariz?" Soalnya dengan sedu sedan.
"Sebab.. dia tak mahu makcik sedih dan teringat kembali peristiwa dulu. Dia cakap, dia tak nak makcik jatuh sakit lagi, dia tak nak mengambil semua ketenangan yang makcik ada sekarang.. walaupun dia disalahkan, dia terima. Tapi dia tak sanggup tengok makcik dimasukkan ke hospital sakit jiwa semula...." Terang Fariz lagi. Dia berasa puas kerana dapat menyatakan kebenaran bagi pihak sahabatnya itu.

Si ibu terdiam mendengar penjelasan Fariz. Terasa seluruh anggota badannya menjadi Lemah. Berbagai perasaan mencengkam hatinya. Sungguh hatinya terasa sangat pilu dan terharu dengan pengorbanan si anak yang selama ini dianggap derhaka.

Tuesday, May 25, 2010

..ALYaa di ShOPpiNg MaLL..

Ahad lepas.. kuar shopping jalan² cuci mata jerke SOGO tempat rakyat marhaen macam kami nie.. dan angkut lar ketiga² dayang pengiring tue..

Dalam kereta..

"Aisha.. nanti Aisha pegang tangan kakak.. nanti ada orang jahat.. kalau dia amik Aisha kakak pegang bagi Ayah.." Beria² dia pesan kat adik dia..

"Nanti ada orang jahat ke kakak.." Seperti biasa Aisha akan ulang balik apa yg Alyaa cakap..

"Bonda².. kakak nak jadi anak yang baik.. tak nak nakal².." Ayat dan janji Alyaa seperti biasa sebelum tiba ke destinasi..


Biler dah sampai...

"Waaaahh.. cantiknyer baju barrrbiee.. kakak nak satu ayah.."

"Ayah².. baju nie sesuai tak dengan kakak..?" Sambil mengacu satu persatu baju yg ada kat situ..

"Tak sesuai larr kakak... tak cantik.." Padahal harga dia cantik sangat.. gilo ko nak beli kalau tak ada discount..

"Ayah.. ayah... baju nie murah tak... kalau mahal tak payah beli lah..." bersuara dengan kuat.. malu mak bapak anak oiiiii.... tapi aku gelakkkk jer... sangat kelakar...

Dan... paling tak bleh blah....

"Ayah... baju nie berapa kilo??!" Haaa.. what the....


Ohhh... ini gambar first time bawak Ainna jenjalan guna Mei Tai... sangat selesa.. Ainna sampai tertidur di dalamnyer...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails