.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Thursday, February 25, 2010

BABY CRYING CONTEST

Ohhh.. tgk jer gambar nie musti sumer dah tau aku masuk contest aper kan... yer contest baby menangis dari kakpah uishhh.. teraser macam masuk contest diri sendiri laks.. hehehe Syarat² dia mudah jer.. seperti contest² lain yg biasa aku dan korang join.. cuma kalau korang minat dan nak tau lebih lanjut.. siler lah ke blog beliau

Tarikh tutup contest nie ialah pada 28 Februari 2010...


Dan.. ini lar dia gambar nak dara kedua aku yg sedang menangis sakan selepas puas ketawa.. dia dah penat ketawa.. so nak nangis pulaks.. hehehe.. tak ahh sebenarnya maser amik gambar nie Aisha dah letih asyik dipaparazikan Bonda dia yg perasan photographer professional.. hahaha!! Sebelum tu dia gelak jer tau.. maser nie umo Aisha baru 7 bulan.. dia menangis sebab dah letih dan mengantuk nak tido... model dah mogok tak larat nak posing... tapi kena pakser.. menangis lar kan... huhuhu......

Hmmm.. ini lar dia gambar Putri Aisha Ameerah sekarang yang telah pon berusia 2 tahun 4 bulan... cepatnyer maser berlalu kan... so Kakpah.. teraser pelik pulak menyebutnyer.. selalu biasa org yg panggil aku macam maner nilai kekretifan entriku ini..? Ader peluang ker..? heheheh...


Wednesday, February 24, 2010

BadiGoL So'Ot!!

Wohooo.. musti ramai dah busannn ramai kerrr?? bacer entry contest montest aku.. ingat nanti aku nak bukak site yg khas utk aku bercontest-montest sahaja... macam bukak folder layaknyer jadi idak ler kowang berpinor mata melayan kerenah giller bercontest aku inie... tapi sebelum tu.. aku gunakan ajer platform yg ada inie k...

Hmmm.. sebenarnyer.. aku nak citer pasal kejadian yg dah pon jadik pagi tadi masa aku drive selepas drop En. Ady di opisnya untuk ke opis aku... maser tu aku nak keluar simpang.. which is two ways road.. aku berada kat T-junction lar kan... maser tu jalan di sebelah kanan clear... so.. aku menjengolkan kepaler (kereta lar).. kiranyer aku dah separuh jalan nak belok ke kiri lar kan.. but yet still kena tgk jgk jalan on the other way clear atau tidak... dan... aku amat pasti.. terang lagi jelas... maser aku nak belok tu... jarak kereta di sebelah kanan tu adalah dlm 500 meter... kira jauh lar jgk kan... dan dia sememangnyer nampak aku yg sedang mengangkat tangan utk memasuki jalan secara berhemah layaknyer... tapi... korang tau aper keta haramsate... bahlul..bangang Badigol So'ot tu buat... dia bukan nak perlahankan keta dia... tapi terus memecut.... sikit lagi koranggg... sikit jer lagiiii.... kalau tidak aku berhijrahlah ke alam lain tanpa menempah passport.. aku blom mahu menjadik permanent residence alam lain yer.. giller kan... apa lar mentaliti org yg memandu macam tu.... aku yg tak menyangka dan terkejut dengan tindakan Badigol So'ot tu memecut keretanya pulak terus menekan pedal minyak dan membelok... hampir² hilang kawalan ko... kalau lar kan... kalau lar si Badigol tu langgar keta aku maser tu... I am sure 100% yg keta aku akan berpusing² macam gasing di tetengah jalan tu... laju tu dia pecut.. impak dia kalau berlanggar harus ler kuat.. to make it worst.. mungkin juga keta aku dilanggar pulak oleh keta lain di arah bertentangan................... dasat tak Kak Pah nyer imaginasi Maha Suci Allah memelihara aku dari sebarang keburukkan... Alhamdulillah............


Kat atas nie illustrasi bodo² utk korang bayangkan..

I am so upset with the stupid Badigol So'ot nyer attitude ketika memandu... kalau aku mati.. saper nak jaga anak dare aku yg kekecik kat umah tu woiiii??!

Kalau jadik kat korang perkara macam yg jadik kat aku nie... aper korang raser dan aper korang nak buat?

CONTEST MENGENALI RATNA MURNIWATI AMIR HAMZAH

Contest nie dianjurkan cik Ratna kita.. org yang dalam gambar tu.. hehehe.. Korang kenal?? Kalau kenal.. cepat lar join contest Ratna nie.. tapi jawapan jgn laks bagi dlm entry.. harus diemelkan kpd yg menyoal.. Tak kenal?? Boleh jer berkenal²an kan Ratna.. okeh.. nak join? Cepat² lar terjah Blog dia yer.. sbb tarik tutup contest nie tak lama lagi.. iaitu esok 25/02/2010... sempat lagi nie.. ;)



Tuesday, February 23, 2010

Lycra Hairband: Giveaway

Giveaway ini dianjurkan oleh Ummi yang mempunyai minat yg mendalam dalam bidang jahitan... Ummi memberikan sentuhan jemarinya sendiri menghasilkan tudung² yang menarik hati.. Ummi juga memberikan khidmat menjahit tudung bagi yang berminat... jadi.. tiada masalah lagi mencari tudung yg berkenan di hati... tukang jahit kini di hujung jari anda.. hehehehhhh!! Jangan marah Ummi ya!

Ingin melihat dan berminat mengetahui lebih lanjut hasil keras tangan kerja keras woo tangan Ummi.. betul lah tu kan.. hehehe Ummi?? Sila² lah rajin² kan jari anda mengelik
SINI... Tak rugieee.. :D

Ohh yer.. Ummi saya minat lar ngan hairband lycra D & B - theme flower girl ngan lycra with buttons tu.. comel jer kan! Apatah lagi kalau anak sayer 3 power puff girls tu pakai.. hehehe.. puh kanan.. puh kiri... dapat lar haku adiah tueee..


My Dream Photo Shoot

Okehhh.. contest kali nie lain sikit dari yang aku dah join sebelum nieh... well... sbb hadiah dia lain kan.. pemenang akan diberi a 1 hour complimentary photo shoot session.. wow!! Menarik kan..

Hmmm.. saya nie kan... tak pernah lagie berpeluang melalui sesi photo shoot yang sebenar²nya... :(( gambar kawen tu lain ceriter lar kan jadi saya nie.. mmg lar amat² teringin mengikuti photo shoot yg diikuti orang sana sinie.. bukan per.. sbb saya mmg suker sangat bergambar... dan mengambil gambar juga berangan jadik jurugambar professional.. ahakss ... tapi kamera saya tak canggih... nak beli yg mahal blom ada rezeki.. huhuhu...


Maser memuler bukak blog Phat Diva Mama.. mata sayer otomatik terbuntang luas... cantik sungguh gambar² di situ... dalam hati terlintas.. kalau lar gambar anak dan famili saya dapat dipotretkan begitu.. alangkah seronoknya... gambar² di blog Mama cukup menarik... Mama berbakat menghidupkan sesuatu gambar.. saya mmg suka sangat tgk gambar... sbb 1001 cerita dapat diungkapkan hanya melalui sekeping gambar... melaluinya momen indah akan kekal untuk dikenang............. it's priceless!!

Atas sebab² di atas lah membuatkan saya berkobar² men-join-kan diri dalam giveaway ini.... humppp :) tak cayer?? Tanyer Upin Ipin Betul..betulll..betulll!!

GIVEAWAY BABY CUTES COLLECTION

Photobucket

Baby Cutes Collection bermurah hati mengadakan giveaway sempena pembukaan kedai mereka.. dan aku juga telah tertarik hati untuk menyertainya.. kepada korang yg berminat.. sila² lah terjah blogshop yg dipunyai Cik Hartini ini.. Cik Tini dah sediakan banyak hadiah² menarik buat mereka yang bertuah... siyesss! Memang menarik! So... tunggu aper lagi.. ;) :) Sebab tarikh tutup giveaway ini pada 25 Februari 2010 iaitu esok!

MamaTisya LovelyScents Giveaway



MamaTisya buat Giveaway... seperti biasa bagi penggila contest seperti aku.. harus ler men-JoiN-kan diri... kepada korang yg juga Gillerrr seperti aku.. sila² lar terjah Blog MamaTisya nie.. tarikh tutup giveaway nie tak lamer lagi iaitu pada 24 Februari 2010... Esok ler tuuu.. hehehe.. cepat.. sempat lagie nieh!


NaNie Giveaway


Giveaway kali nie dari
Cik NaNie yang sangat lar berseni orangnya.. Hadiah² yang menarik dan cute-mute Cik Nanie dah sediakan.. kepada follower bertuah bakal ditentukan.. so bagi yang berminat.. ingin saya ingatkan.. cepat entri-kan diri sebab.. giveaway nie akan ditutup pada hari keesokan.. hehehe..

Ok tak Cik Nanie entry serba ringkas saya nie.. ;)

Monday, February 22, 2010

Resepi Bonda: Kari Ayam Yam²

Salam.. kembali kita memasak bersama Bonda.. hehehe.. kali nie kita masak kari ayam pulak yerr.. so.. apa yang kita perlukan utk memasak kari ayam utk dimakan 4 - 7 org (dewasa).. bahan seperti gambar yg telah Bonda edit di bawah..

Ayam.. setengah kg.. aku suker dipotong kecik².. senang nak makan.. Bawang Besar 3 biji (sederhana besar).. kalau yg bebetul besar 2 biji cukup.. bawang merah yg kecik tu boleh tambah kalau suker.. dlm 3.. 4.. biji (raser dia lebih manis.. kalau nak lebihkan bawang merah kecik nie kurangkan bawang Besar) Bawang putih.. 5.. 6.. bijik..halia separuh ibu jari.. 1 batang kulit kayu manis, 2 biji bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 1 biji buah keras, 3 biji bunga cengkih.. (ada org suka taruk jintan.. tapi aku tak..) dan daun kari.. Sekeping Asam Keping.. 2 bijik tomato.. potong 4.. 2 bijik kentang.. potong jugak macam tomato.. 2 pek santan paket.. dan 2 sudu besar serbuk kari daging..

Memuler.. tumiskan segala mak nenek rempah ratus tadi dengan daun kari dlm minyak yg sederhana.. sekadar utk menumis... naik bau..

tuangkan bahan kisar segala jenis bawang yg diterangkan kat atas tadi... kacau... kasik naik bau semerbak mewangi... then

Masukkan rempah kari... kacau... perlahankan api..

sampai pecah minyak... camner ruper pecah minyakkk?? Hmmm... peratikan bebetul kat serbuk kari yang dah disebatikan dalam bahan tumis tadi.. bila dah betul masak di antara sebatian tu akan muncul minyak kecik².. dan itulah masa yang tepat utk masukkan santan.. (santan peket nie kena bancuh ngan air dulu.. supaya tak berketul.. guna santan perah lagi bagus.. ada jugak org yg guna susu rendah lemak..)

Kacau sebati santan itu... then masukkan kentang.. aku suka makan kari yg kentangnya empuk.. sbb tu aku masukkan kentang awal²...

Tenggelamkan kentang dlm kuah... then..

Masukkan ayam... satu persatu...tenggelamkan.. kacau..

..tambahkan asam keping.. kacau.. api sederhana.. biarkan mendidih..

bila kuah dah mendidih.. masukkan pulak buah tomato yg telah dipotong cecantik... hehehe..

Kacau sebati.. tambahkan perasa.. garam.. pak aji (bagi yg suka) sedikit gula utk imbangkan rasa..

..biarkan mendidih dan pekat sikit macam kat atas nie.. dan siap lar kari ayam yam yam anda...

..muahhhh!! Marvellous.. ;)..
Kalau kuah kari tak abis... simpan lam peti ais.. bleh guna utk sarapan pagi.. roti cicah kari.. (kuah kari nie lagi dipanaskan lagi sedap!) kalau isi dan kentang tak abis jangan dibuang.. tak baik tau membazir.. isi dia tu ko lenyek²kan.. potong dadu sebijik bawang besar.. gaulkan.. letakkan dalam roti sandwich tu... gulung.. dan salutkan dengan telur.. goreng... macam murtabak wa cakap lu... hahahahh!!.. Tak cayerr.? Sila cuber ;)

..Bagi iKaN MaKaN..

Pegi maner minggu lepas.. hmmm... ke taman hari itu lorr.. hehehe.. tapi bukan utk ke playgroud.. kami cuma nak p bagi ikan makan.. sbb balik dari taman tu minggu lepas si Alyaa tak abis² dok bagitau nanti pegi sana lagi dia nak kasik ikan² kat situ makan... makaaa... utk menunaikan harat si cilik yg byk mulut tu... kami pon bersiap lar seadanya utk ke taman petang Sabtu lepas... walau pon pada mulanyerrr hati dah mula risau biler tgk titisan hujan yg menitis di atas cermin kereta.. dlm hati berdoa.. jgn larrr ujan.. kesian kat budak² yg dah berkobar² berceloteh sedari keluar gate rumah... dan akhirnya biler tiba di persimpangan jalan belakang utk ke Taman... Hujan yg tadinyer hanya tersedu sedan... kini telah menangis semahunya... Si Alyaa tengah tido kat belakang keta (seperti biasa.. dari kecik sampai skrg.. pantang naik keta.. tak sampai baper minit tido lah dia..)Si Aisha laks masih membuntang mata memandang keluar kereta...

"Alamak.. hujan.." Aku bersuara..

"Camner Yang.. nak teruskan ker tak?" En. Ady menyoal aku dgn jawapan yg aku sendiri tak tau nak jawabb... maka jawabnya Lu PK lar sendiri...

"Kita pegi jerlah eak.. mana tau kot² ujan benti" En. Ady memberikan jawapan pada soalannya sendiri.. setelah aku cuma diam memerhati cuaca yg agak mengganggu fikiranku itu... errmmm adalah amat tidak seronok untuk mengecewakan hati anak² kan.. tetiba..

"Hujan pakai laa payung.." Aisha menyampuk... uhhh.. budak kecik senang jer fikiran dia kan...

"Tak bleh pegi lar Aisha.. hujan nie.." Cuba menerangkan keadaan yg dihadapi kepada seorang anak sekecil Aisha adalah satu perbuatan yang sia²... maser tu kitorang dah park keta kat luar taman...

"Hujan.. pakai payung.." Aisha mengulangi ayatnya tadi... masih tidak mahu mengalah.. dari tadi dorang tunggu nak pegi taman...

"Ikan sumer dah balik umah lar Aisha.. camner nak bagi ikan makan.." Dorang tetap berkeras nak keluar ke taman.. Alyaa pon dah jaga dari tido.. berkeras seperti adiknya.. kesian laks tengok muka masing²... kitorang tunggu sekejap dlm keta.. dan.. hujan beransur² berhenti... seolah mengerti keinginan kuat anak² ini... dan kami pon meneruskan hajat sebenar petang itu... dan ini lar gambar² yg ditangkap petang itu...

.. Ikan tak baper nak muncul.. maser memuler baling roti nie.. baru lepas hujan kan..

..tu dia.. dia dtg dengan misai janggutnya.. hahaha!! Ikan sembilang kan ader misaii..
..KENDURIIII!! Aku dengar ikan² tu cakap.. hahahaaa!!

..biler tgk ikan² nie siyess.. bukan takat nak bagi makan.. raser nak tangkap buat makan pon ader.. gumok² ooo... panggang pon sodap nieh!

..tengah khusyuk kasik ikan makan roti..

..kura² pon bersepah kat sini tau.. sbb aku ada nampak jgk sorang budak tu bawak balang kura² dia.. agaknyer dia nak lepaskan dlm kolam taman nie.. En. Ady pon ckp esok² kura² kat umah kitorang dah besar.. dia nak lepaskan kat sini jgk.. bagi dia hidup bermasyarakat.. at least kat situ dia selamat.. kolam tu dilarang memancing..

..sukernyer kitorang tgk ikan² nie..

.."Kami nak lagiii.. lagieeee..!!"

..haaa.. nie baby ikan makan roti.. hehehe..

..Roti dah abis..

..tgk ikan tu mula bersurai.. kenduri dah abis..

..Ainna nak tengok jgk..

..daddy's girls..

..peace to the world..

..Ainna pon ader hati nak buat peace.. hahaha!!
..Bonda with the girls.. ;)

..happieenyer bebudak nieh!..

..jenjalan taman pulak..

..sedap jer udara maser tu.. sekarang kan musim panas.. ujan nie sejuk sikit udara.. besttt jer!

..ececeehhh.. pandang sebelah mata nampak!..

..macam tu lar gayer dorang berjalan ngan ayah..

..pegang baju.. jgn tak pegang.. ngan aku pon dorang buat macam tu jgk..

..aper ditengok si Alyaa..

..posing time..

.."Aishaaa.. Senyummm!"

..tgh tunggu Bonda nak suh pose camner..

..Ainna Najihah..

..suker betul dorang jelajah taman tu.. org ramai dah balik.. ujan kan..

..tengok jalan yg basah tu..

..satu.. dua.. lariiiii...

..terpukau tgk kamera pulak..

..anak² dara Bonda dengan Ayah..

..I love this moment..

..Ainna nak berlari ngan kakak²..

..kami..


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails