.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Thursday, December 31, 2009

Breaking News: PA N17 -- N27


Alhamdulillah... berita yg dinanti²kan oleh semua PA² gomen N17 menjadik kenyataan akhirnya... Semoga kita akan terus bersemangat utk bekerja sebagai setiausaha berjaya!

Kepada yg tak tau lagi... sila search Pekeliling Perkhidmatan Bil. 27/2009 atau

nie link dia..: http://www.jpa.gov.my/docs/pp/2009/27/PP272009.pdf

Soooo... tahniah pada semua setiausaha yg telah sepenuh hati mendedikasikan diri terhadap kerjayanya....... you deserve it.... ;)


Wednesday, December 30, 2009

..iMpiAN & HaRaPaN..

Sedar tak sedar dah ujung tahun... bertambah lagi usia... berkurang hayat yg ada... soklan biasa.. apa azam tahun baru?? Tapi aku nyer soklan lain sikit... apa yg telah berjaya korang capai tahun ini.. aku?? Hmmm... aper eak... nak rewind balik memori sepanjang tahun ini....

1. Aku berjaya tambahkan satu lagi umat Muhamad SAW..

2. Aku berjaya menambahkan seorang lagi bakal pengundi di Malaysia

3. Aku dah penuhi keinginan renovate rumah untuk keselesaan...

Ermmm... ikhsss... itu jer ker... ermmmmm.... habis aper aku buat sepanjang tahun lepas? Aduhaiiii... takkan menambahkan lemak di badan dan dosa atas timbangan jer... ohhhh tidak.. aku perlu lebih tumpuan dan fokus utk mencapai lebih banyak matlamat dah impian tahun hadapan....

Matlamat itu...

1. Memiliki kereta baru (MPV is what we aimed for.. of course family members dah ramai.. keta sekarang dah cukup sempit..)

2. Pasang grill yg tak terpasang lagi lepas renovate aritu...

3. Nak buat kabinet dapur

4. Nak siapkan bilik tidur anak² aku cantik²supaya dorang mudah tido malam

5. Perabot baru yang lebih sesuai utk interior rumah

6. Nak buat kolam ikan kat depan rumah

7. Nak dapatkan satu kamera baru yg ok supaya dapat aku letakkan gambar yg lebih berkualiti kat sini.. heheheh.... ini asyik blur jer kan..

8. Nak ganti hp lama.. kalau ada rezeki lebih

9. Nak dapatkan body baru...hahahahhhhhhh yg nie payah sikit nie... berkilo² lemak nak kena buang... ada sesaper kekurangan... meh aku nak derma... hehe..

10.Nak jadi ibu dan isteri mithali.. anak solehah dan hamba Allah yg istiqomah malakukan yg diperintah.. meninggalkan yang dilarang...

11.Dalam bidang kerjaya.. hmmm.. nothing much I can do... dah keroje ngan gomen kan.. kalau keje private tu tak abis² larrr mencari better opportunity... better offer.. so on... kalau dah masuk gomen sector... hmmmm... tunggu jer lar tangga gaji yg ditetapkan utk naik setiap tahun sampai pencen... ooo yerrr.... sesambil tu leh ler amik exam utk peningkatan gaji dan kerjaya melalui PTK dan KPSL.. arrggghhh.. boring kan... hmmmm aku juga berazam utk menjadik pekerja yg berdedikasi dan efisyen... pasal integriti... guna tenet tgk blog pon kira dah kuar dari garis integriti... tapi tu larrr... tak kan aku nak melengung jer kan.. (tmpt bos aku nie masih lagi kosong... biler lar nak dpt bos baru... biler sibuk.. idak ler aku merayau di alam siber ini lagi... mungkin entry pon akan limited...)tengok blog pon ada jgk ilmu yg ditambah... bukan takat berlayar kosong eak......

Harap²... hendaknyer lar yer.. banyak lar impian dan harapan aku yg dapat ditunaikan tahun depan........ Korang laks camner??

Tuesday, December 29, 2009

En. Ady buat aPa?

Sedang aku sibuk berkecah kat dapur... tgk... aper En. Ady sedang buat.... haaaa... laki aku mmg suker layan games nie.. dah nama pon lelaki... daaa... aku tak minat larr... games tembak² mender tah nie... baik aku jadi petani ker penternak ikan ker.. tukang masak restoran.. hahahah... kalau dia main games nie.. jgn lar dok ckp ngan dia.. macam ngadap batang kayu.. haram dia tak dengar apa kita cakap... org sibuk nak menembak lar katakan...
En. Ady kalau tak layan game nie dia suka tgk anime Naruto.. selalu dia layan anime time anak² dah tido.. kul 1.00 2.00 pg sanggup berjaga tuu... ikhsss.. ikhss.. ikhss....

Korang tau game aper nieh? Pernah layan?


Tanak kasi dia layan tu sumerrr?? Senang jer.. suruh jer tuan² puteri kerinting tu kacau...
"Ayah... kakak nak tengok citer Boo ayah.." Boo tu citer (Monster Ink)..
"Ayahhh.. Aishah nak tengok Upin Ipin.."
"Ayahhhhh... nak tgk citer.... ayahhhh... ayahhhhhh.... " Selagi tak bagi.. selagi tu lar dorang dok keliting kat kiri kanan ko.....
Sekarang nie ada citer terbaru... ermmm citer Barbie Thumbelina (aritu dah pernah tayang kat tv) dan satu lagi citer Thinkerbell The Movie..... citer nie ngan mak² budak sekali layannnnn... heheheh....

Lirik LaGu: Jason Mraz (Life is Wonderful)

Lirik nie mendalam maksud dia... hayati bait² lagu ini...

It takes a crane to build a crane
it takes two floors to make a story
it takes an egg to make a hen
it takes a hen to make an egg
there is no end to what i'm saying

it takes a thought to make a word
and it takes some words to make an action
and it takes some work to make it work
it takes some good to make it hurt
it takes some bad for satisfaction

ah la la la la la la la life is wonderful
ah la la la la la la life goes full circle
ah la la la la la la life is wonderful
ah la la la la
ah mmmm

it takes a night to make it dawn
and it takes a day to you yawn brother
and it takes some old to make you young
it takes some cold to know the sun
it takes the one to have the other

and it takes no time to fall in love
but it takes you years to know what love is
and it takes some fears to make you trust
it takes those tears to make it rust
it takes the dust to have it polished, yea

ah la la la la la la life is wonderful
ha la la la la la la life goes full circle
ha la la la la la la life is wonderful
ha la la la

it is so
and it is so

it takes some silence to make sound
and it takes a loss before you found it
and it takes a road to go nowhere
it takes a toll to make you care
it takes a hole to make a mountain

ha la la la la la la life is wonderful
ha la la la la la la life goes full circle
ha la la la la la la life is wonderful
ha la la la la la la life is meaningful
ha la la la la la la life is wonderful
ha la la la la la

it is so wonderful
and it is so meaningful
it isso wonderful
it is meaningful
it is wonderful
it is meaningful
it goes full circle
wonderful
meaningful
full circle
wonderful



KeMBaR.. Lain Pak.. Lain Mak..

Hehe... aku memang purposely nak buat entry pasal budak berdua nie... Dya Aishah dan Putri Aisha Ameerah anak aku... dorang nie 2 pupu... Dya Aishah anak sepupu aku Megat Dzulkarnain.. ingat lagi... first time tau memasing ngandung maser pegi open house umah pakcik aku Syed Ayob... masa tu memasing sarat bawak perut.. due date Kak Zai bini Abg Megat 2 minggu awal dari aku...

Ironinya pada hari yg sama.. kami dedua admitted... lain² hospital lar kan... pada asalnyer seperti yg aku tau.. K. Zai kemungkinan besar dibedah sebab uri baby ada kat bawah.. kandungan aku laks mmg dari awal tak der masalah.. darah tinggi takder.. kencing manis pon takder.. kira bonda dan baby dedua sihat... tapi.. kuasa Allah... aku bersalin tengahari on 03/10/07 melalui c-sect sbb heart bit Aisha drop everytime lepas contraction... 3 kali doc buat ctg... check jantung baby... dan ketiga² kali result yg seruper... tak bleh nak buat apa.. hanya berserah.. Aisha nyer tali pusat bersimpul rupernyer... dah nasib nak kena belah... sebaliknyer pulak ngan K. Zai... doktor dia sungguh penyabar.. tunggu uri pelan² naik ke atas... akhirnya dia dpt bersalin secara normal....

Maser balik dari hospital.. memasing tau yg memasing dah bersalin... tapi yg kami tak tau.. nama anak kami bih kurang sama.... ikhssss... siyesss.. mmg tak sangka... dedua ada nama Aishah... hmmmm... adakah suratan atau sekadar kebetulan... hahaha....

Nie... cuba tgk muka dorang... sama kurus.. sama kecik... rambut pon samer kerinting... hmmmm... tetiap kali ada perjumpaan keluarga kat function²... aku mesti amik gambar dorang berdua... tak dpt anak kembar... dpt kembar lain mak lain bapak pon jadi larrrr.... hahahahahhhhh!!!









Puteri Bongsu sedang BerSiRaM..

HO..ho..hoo... bukan santa clause eak... sajer nak kasik sound efek sket boley... hihihi.. nie haaa... anak dare bongsu ngah mandi... gambar 18sx.. cekciii nie... kalau blom cukup umo jgn tgk... Ainna malu... hehehe... gambar nie bonda snap maser ayah mandikan Ainna.. biasa Ainna mandi kat sinki jer... tapi aritu bonda guna sinki... bonda tengah masak kan... kebetulan ngah ada hp kat tangan.. pe lagi... say cheeeessseee...!

Ehh.. ada org intai!

..hehehe.. sayerr baru nak mandii..

..inilah rahsia saya.. gunakan lar pureen yogurt baby wash.. kasik rata satu badan.. bau dia sedap.. macam nak makan..

..ermmm... cuci rambut yg banyak nie.. hihihi..

..saya suka mandi!!..

..sambil bersiram bleh raser air.. hehehe...

..ehhh.. nak letak kat blog ker!!..


Monday, December 28, 2009

Biler aNaK²ku BeRMaiN..

Gambar nie aku snap ujung minggu baru nie.. tetiba raser nak amik momen² bebudak nie bermain... menan dorang banyak tapi sumer aku letak kat bilik dorang kat belakang.. aku nak latih dorang main dlm bilik.. so tak der lar menyepah satu rumah... tapi tu larr kan... bilik belakang nyer switch rosak.. kipas lampu sumer tak bleh idup... so bebudak nie mmg pandai lar sgt.. p belakang mengangkut segaler gheta medak bawak mai depan... main kat ruang tamu... walaupun macam² menan dibeli.. tapi yg paling bebudak nie suker tau aper?? Barang aku.. tu pasal botol² kosong... bekas bedak ker make-up ker.. deodoran.. losyen.. shower gel yg dah abis pakai aku tak buang... aku simpan bekas² kosong tu dalam satu beg... bebudak nie suker sgt main... susun².. berangan bukak saloon bagai... macam² lar imaginasinyerrr... kadang² botol deodoran tu dibuatnya botol susu... pastu kasik bear² dia minummm... digendong nyer bear² dgn lampin.. (nie keje si Alyaa lar.. ntah maner dia belajar aku tak tau lar.. selalu aku tgk dia buat..) mcm yg selalu ibu² kendong anak guna baby sling tuu... kreativiti budak² nie kengkadang di luar jangkaan akal kita... hmmm... aku tak manjerkan anak² aku ngan menan mahal... asal dorang suker main jer ler... kalau p shopping tu selalu jgk kalau nampak itu ini.. dorang mintak.. ikut mood n keadaan kewangan maser tu lar.. kalau duit ada n macam dorang nak sgt.. aku belikan jugak.. yelah... bonda kekecik tak meraser nak main menan macam²... biar lah anak² meraser pulak... tanak lar dorang raser camner aku raser kekecik dulu... dulu aku adik badik ramai... nak dpt segala mender payah.... aku tanak lar dorang kempunan cam aku kekecik dulu kan...

Satu lagi.. aku ada bacer artikel... nak tgk budak yg cerdik pandai... cara dia berfikir dan main selalu lain dari yg lain... imaginasi dia tinggi dan kreatif... cuba sekali sekala korang perhatikan cara anak korang bermain... kekusyukan.. keasyikan mereka..

..Aisha sedang berlagak cakap tepon guna flashcard.. super slim hp tuuu... hahahah...

..Ainna gigit ducky jer..

..biler main tak peduli apa dah..

..tengok tu..

..si Alyaa mmg kusyuk biler buat satu² benda..

..byk koleksi tu..

..Ainna nie dah ngantuk.. tapi nak join kakak² dia main jugak..

..main sambil nyanyi..

..sekali sekala tgk tv..

..apa yg dibeleknyer..

..Alyaa tenggelam dlm dunia sendiri..

..dia tak suka Aisha kacau barang dia..

..Aisha degil.. dah kena lepuk ngan kakak.. tgk tangan dia tu.. laju jer naik kat adik.. ikhsss..

..dah banjir.. menangis ngadu nasib kena pukul ngan kakak..

Ainna jugak yg COOL.. hehehehhhhh!!







Resepi Bonda: Patin Masak Tempoyak

Kembali semula kita ke rancangan memasak resepi dari bonda.. hehehehhh... this is a simple one okay... salah satu masakan yang paling aku gemari.. ingat lagi dulu time prengnant kan si Alyaa... aku sangat teringin nak makan masakan nie.. tapi tak jumpo kat mana²... kempunan akakkk tau... bertitik tolak dari situ... nie haaa... akak dah expert tau masak nie... (tak cayer.. tanyer En. Ady.. dia sukerrr oooo makan patin pas meraser air tangan aku nieh...) tak yah dah p cari kat kedaiiii... tekak raser nak makan jer... beli bahan... masakkk.. makan ler sampai kembung.. heheheh... .. aku tau ramai yg pandai masak masakan nie.. tapi bagi anak² dare sunti yg baru nak berjinak² ke dapur tu.. boleh lar cuba... mehhh bonda ajar.... tengok betul²...

Aku masak untuk pak mertua ngan mak aku sekali.. selain dari utk aku laki bini.. harus 2 ekor patin disediakan..
Ini asas masakan.. kalau tak der mender nie.. idak ler dinamakan Patin Masak Tempoyak.. mungkin kita guna Patin Masak Kunyit.. heheh.... Tempoyak yerrr adik².. mesti ader nieh!

..Cili api segenggam... ikut lar tahap ketahanan lidah masing².. untuk dikisar

..Bawang besar.. 5.. 6 bijik.. untuk dikisar

..Kunyit hidup... mesti amik yg idup kalau nak raser kuah yg kaw... kunyit mati atau kunyit serbuk tak main.... bahan nie utk dikisar juga.. tapi jgn luper tinggalkan sebesar ibu jari utk utk perap ikan..

..limau nipis.. untuk perap ikan... harusss perap.. kalau tidak ikan hanyir.. pada yg tak besa makan ikan darat.. pasal muntah laks... kasik perah itu jusssss...

..daun kunyit.. kunyit tanam kat depan umah jer niehhh..

..daun kesum.. utk masukkan dlm kuah nanti... amik daun sajer atau bagi yg pemalas... boleh lar simpul macam daun pandan tu... campak dalam kuah maser masak nanti..

..bunga kantan.. sedap nie.. aku suker ratahhh... heheheh..

..tomato... kasik berseri sikit masakan.. tapi laki aku beli yg pucat² pulak dah..

..timun... bagi yg gemor sayur.. bleh letak bebanyak...

Okehhhh... memuler kasik siang itu ikan.... satu tips aku nak bagi.. bacer nieh... kalau korang takmo ikan korang tu hanyir... korang bersihkan bebetul.. buang segala telur melur dia yg warna putih tu... kalau masukkan sekali.. confirm hanyir!

..dah basuh bersih².. tumbuk kunyit sebesar ibu jari... dan peran limau nipis tadi atas ikan.. lumur²kan... biar semua terperap...

..tumiskan cili api.. kunyit hidup.. dan bawang besar tadi.. dengan minyak yg sedikit.. sikit jer tau.. kasik naik bau jer.. sebab ikan patin tu berlemak.. nanti minyak dari ikan tu akan kuar.. lagi senang takyah tumis pon tak per.. pastu masukkan air...agak² nak banyak maner kuah... selalunyer kuah asal sumer isi leh tenggelam.. ok lar tue..

..okeh... sekarang masukkan segala mak nenek sayur... daun kesum.. bunga kantan & daun kunyit.. (daun kunyit tu aku ramas jer.. hihi) kacau²...

..masukkan tempoyak.. biarkan sampai mendidih.. masukkan sayur.. timun & tomato..

..dah mendidih masukkan ikan... jangan kacau sangat.. sebab ikan patin nie isinyer lembut.. mudah hancur... kalau nak kacau.. guna periuk yg besar... ada ruang senang kacau...

..masukkan perisa.. garam.. gula dan pak aji pada yg suker.. okehhhhh

....tadaaaaaa!!!... dah siap... dan boleh lar disantap dengan nasik yg baru masak... makan panas² sedap wooo!



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails