.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Sunday, October 18, 2009

Dedicate to Speed..

Hari2 dilalui dengan pelbagai cerita dan berita.. gembira.. suka.. duka...

Agak terkejut semalam masa check SMS yang aku terima dari Emyfaz... (masa tu aku baru keluar shop barang2 keperluan rumah & budak2 kat Carrefour)..

Aku bacer SMS sambil mengerutkan kening... messagenya exactly seperti di bawah..

Salam kwn2, just 2 inform korang yang speed selamat bersalin lbh krg jam 7pm, tp yg sedihnya her bb, rifa xdpt diselamatkan dan pergi mengadap Illahi jam 9.20pm td. Doakn utk speed. - EmyFaz

Sungguh terkejut dan tak disangka... berat mata memandang.. berat lagi bahu yang menanggung... aku harap... Speed redha dan tabah menghadapi segala yang telah terjadi.. aku turut bersedih atas kehilangan itu... aku memahami perasaanmu itu.. kerana aku juga seorang ibu.... ingat tuhan selalu... anakmu akan bersama bidadari di syurga... Hadith di bawah kutujukan khas buat Speed dan kawan2 yang kehilangan bayi yang kalian cintai...

Menurut Hadits Qudsi: Allah SWT berfirman pada hari kiamat kepada anak-anak: “Masuklah kalian ke dalam syurga! Anak-anak itu berkata: “Ya Rabbi (kami menunggu) hingga ayah ibu kami masuk. Lalu mereka mendekati pintu syurga! tapi tidak mau masuk ke dalamnya. Allah berfirman lagi: Mengapa, Aku lihat mereka enggan masuk? Masuklah kalian ke dalam surga! Mereka menjawab: “Tetapi (bagaimana) orang tua kami?” Allah pun berfirman: “Masuklah kalian ke dalam syurga bersama orang tua kalian. (Hadits Qudsi Riwayat Ahmad dari Syurahbil bin Syua’ah yang bersumber dari sahabat Nabi SAW) Istilah “al-wildan” dalam Hadits Qudsi diatas adalah kata jama’, mufradnya (kata tunggalnya) adalah “al-walid”, artinya anak yang baru dilahirkan, iaitu bayi atau anak kecil yang belum akil baligh. Jadi maksudnya ialah anak kecil yang meninggal dunia. Hal itu diterangkan dalam Hadits lain yang diriwayatkan Ibnul-Atsir sebagai berikut: Anak kecil (yakni yang meninggal dunia selagi kanak-kanak atau keguguran), masuk syurga. Maksud hadits di atas, termasuk salah satu di antara rentetan peristiwa yang terjadi pada Hari Kiamat di Padang Masyar. Gambaran ringkas dari peristiwa-peristiwa itu adalah sebagai berikut:

1. Setiap orang dibangkitkan dari kubur masing-masing


2. Masing-masing digiringkan oleh malaikat Zabaniah ke padang Masyar. Setelah itu mereka dikelilingi oleh haiwan-haiwan dan apa saja yang ada sangkut pautnya dengan mereka. Juga dikelilingi oleh malaikat langit masing-masing tingkatan.


3. Matahari diciptakan kembali dan diletakkan di atas mereka pada jarak satu batu, sehingga mereka selain berdesak-desakan dn berjubel-jubel (kaki diinjak oleh seribu kaki-kaki di atasnya), juga dibakar oleh panasnya matahari, berkeringat, lapar, haus dahaga tidak terperikan seksanya.


4. Ketika mereka mengalami lapar dan haus itulah anak-anak yang tadinya meninggal selagi masih kecil dan dilepas oleh orang tuanya dengan sabar dan tawakal, datang kepada orang tuanya masing-masing dengan membawa segelas air untuk diminum, dan apabila sudah diminum, tidak akan lapar dan dahaga lagi selama di alam Masyar itu. Demikian menurut beberapa Hadits.


5. Mulai hisab dengan menerima buku catatan harian masing-masing yang selama hidupnya dicatat oleh malaikat Raqib dan Atid.


6. Dilakukan mizan (penilaian timbangan) terhadap segala macam amalan setiap orang, kecuali orang-orang masuk surga tanpa hisab.


7. Meniti Shirat yang harus dilalui oleh keseluruhan yang ada di padang Masyar itu. Meniti Shirat yang kedua bagi mereka yang telah selamat meniti Shirat yang pertama.


8. Mana-mana yang sudah bersih benar baru diizinkan masuk syurga. Pada saat itulah Allah memerintahkan kepada anak-anak (yang tadinya meninggal dunia selagi belum akil baligh) untuk memasuki syurga. Tetapi mereka memohon syafa’at (pertolongan) kepada Allah agar kiranya dapat masuk syurga bersama orang tua mereka. Memang mereka juga penuhi perintah Allah, untuk datang mendekati pintu syurga, tapi masih belum mahu memasukinya, sehingga Allah Yang Maha Mengetahui bertanya lagi: “
Mengapa Aku lihat anak-anak itu masih saja belum masuk syurga? Masuklah kalian ke dalam syurga itu”. Pada saat itu mereka mengulangi permohonannya bagi orang tua mereka. “Kami belum mahu masuk, sebelum orang tua kami yang menjadi asal pokok kami, dan ibu-ibu kami yang telah mengandung kami sembilan bulan dan kemudian membesarkan kami masuk juga bersama kami”.

Demikianlah mereka berhenti dekat pintu syurga, menunggu keputusan Allah SWT dengan penuh harapan.
Akhirnya putusan yang dinanti-nantikan itu datang dengan segera, dengan firman Allah Yang Maha Mengetahui: “Masuklah kalian ke dalam syurga bersama orang tua kalian”. Penegasan ini oleh Allah kira-kira dimaksudkan untuk menampakkan betapa besar keutamaan anak-anak dan betapa besar pula pengaruh ridla qada dan qadar Allah, sabar dan puji syukur kehadrat-Nya.

(Sumber: Hadits Qudsi, KH.M. Ali Usman dkk, CV. Diponegoro Bandung, 1984)

Ingatlah segala yang berlaku dan terjadi di dunia ini ada hikmahnya...


Wednesday, October 14, 2009

Royal Albert 100 years Saucer Collection 1950 - 1990

Waa.. panjang gitue tajuk entry inie... well... kalau nak tau.. itu ler dia mendernyer yg aku menang dari SOGO HARI RAYA BONANZA aritu... aku dpt grand prize dia.. aku tgk ada sorang lagi yg amik adiah yg sama ngan aku maser aku claim adiah tu kat kaunter customer service SOGO aritu... (I wonder how many winners there are for this grand prize?? Yer lar.. selalu grand prize untuk sorang jer kan..)

Gelas tu cantik lar jgk... ada 5 jenis jenis sumer... tapi kan... ermmmm.... aku tak minat nak wat koleksi... bagi sesaper pengumpul pinggan mangkuk English Style minat lar nie... aku raser nak jual larrr... ermmm.... kalau ada pembeli larrr... nak tau pasal koleksi nie??

Royal Albert
100 Years of Royal Albert

10-Piece Set (1950-1990)

Celebrate 50 years of Royal Albert with this stunning commemorative collection of 5 Teacups and 5 saucers. Featuring the 100 Years of Royal Albert patterns from 1950-1990, this 10-Piece set is one you'll cherish for years to come. Giftboxed in a beautiful hat-box, the presentation is almost as wonderful as the contents inside. An amazing gift for any tea drinker or teacup collector.

  • Components: 5 Teacups, 5 Tea Saucers.
  • Bone China
  • Gold Banding
  • Gift Boxed
  • Capacity: 6.8 oz
  • Dishwasher safe
  • Commemorative backstamp
  • Beautifully packaged

A Brand Worth Celebrating...The success of Royal Albert dates back to 1896, when Thomas Clarke Wild (with his father) bought the Albert Works in Longton, Stoke-on-Trent -- a factory given its title to commemorate the birth of Prince Albert a year earlier. A year later, in 1897, Thomas Wild & Co produced a range of commemorative pieces for Queen Victoria's Diamond Jubilee, an association with royalty that continues to this day. Nine years later, in 1906, the company name "Royal Albert Limited" was registered. Since then, Royal Albert has enjoyed a rich history -- with signature designs based on traditional English gardens (the most famous of which is "Old Country Roses" introduced in 1962). The success of the brand is attributed to the high quality and durability of its products, as well as their broad consumer appeal. Today, Royal Albert accounts for nearly 20% of the entire global market for English bone china, and is exported to 53 countries around the world.

A Worthy Collection...Launched to celebrate a century of English craftsmanship, the 100 Years of Royal Albert Collection is truly one-of-a-kind. Ten distinctive patterns pay tribute to the Royal Albert brand's vitality, longevity and rich design history by combining classic shapes and delicate floral designs with the inspiration from previous Royal Albert patterns and designs taken from the Royal Albert Archive Pattern Books. The result is an eclectic and truly unique collection that captures the true historical design statements and trends from the 10 decades of the 20th century.

Harga Online aku search ialah:

List Price kat Amazon $260.00 = RM876.07
Cut Out Price $129.99 = RM438.0013

Nie gambar² saucer set yang aku maksudkan itu.... ada ker antara.. korang... korang.. korang yang minat??? Kalau ada pls YM me ;) airisha_79


Senyum bangga... wakakak... sib baik dpt jugak claim adiah.. walau dah lewat dari waktu yg diperuntukkan dlm surat.

Cantik korang box dia.. siap ngan reben bagai..

.. amat sesuwaiii utk present kat org kalau tanak simpan sendiri.. untuk monther in law kerrr.. hehehehhh.. tapi aku nak jual eak... tak aci larr aku dah menang pastu bagi laks kat owg.. sama cam masuk angin kuar asap lar kalau cenggitu..

Haa.. nie yg tertulis di atas kotaknya yg cantik itu..

Sesi membelek cawan... cantik dan halus buatannya.. tapi.. kalau aku guna buat main si Alyaa & Aisha jer kang.. pecah.. naya!

Ini saiznyer.. abaikan jejariku yg montel² itu.. jari owg serba boleh itu owg tetua kater... ahaks... apa yg bolehnyer entah lerrr...

.. corak yg nie cantik juga... I like....

.. yang nie agak tradisional..

.. motif bunga.. cantik..

.. yang laks klasik..

.. bunga lagi..

.. nie piring dia.. aku tak kuarkan pon dari plastik..

.. the complete set..

..the logo..

.. a set that should be in the collection of the collector.. ehhh betul ker ayat tu.. heheheh....

HiDung BerDaRaH Lagie...

Tetengah mandi pagi tadi... bersihkan idung... tup² mengalir panas jer... merah.... yer idung aku berdarah lagie... luka kot... sib baik lepas mandi darah pon benti... kalau tidak camner lar nak solat subuh kan... hmmm... idung berdarah nie mmg dah sinonim ngan aku.... dari kechik.... tapi bila dah besar... kurang dah... cuma dtg balik time pregnant... kerap idung berdarah.... dan biler cuaca terlalu panas..... I puteri lilin you..... tak bleh panas² nieh....! Disebabkan selalu sgt berlaku gejala idung berdarah nie... maka secara tak langsung I jalankan kerja seorang penyelidik tapi tak bergaji lar kan... berkenaan punca² dan segala yang berkaitan dengannya.... (sekarang semua di ujung jari anda kan.... ada internet apa nak tauuu... search ajer... ilmu kini sentiasa dekat dengan anda... nak tanak jer tau... macam² ada!) Ini antara info yang aku dapat.... aku amik yang ringkas jer... untuk rujukan diri sendiri juga...
Hidung kita boleh berdarah dengan mudah apabila saluran darah kecil yang terdapat dalam hidung pecah. Ini kerana kedudukan saluran darah begitu hampir dengan permukaan.
Masalah ini biasanya berlaku sama ada sekali atau beberapa kali dalam sehari.

Punca

Selain itu, hidung berdarah juga terjadi apabila saluran darah mengalami jangkitan seperti:
  1. Selsema
  2. Suhu dalam badan terlalu tinggi
  3. Alahan
  4. Menghembus nafas terlalu kuat
  5. Kekeringan mambran mukus(selaput lendir) seperti merekah dan berkerak
  6. Berlakunya kecederaan seperti mengorek hidung jauh ke dalam atau patah hidung
  7. Tekanan darah tinggi atau sesuatu penyakit ketumbuhan

Jenis-jenis

Kebanyakan masalah hidung berdarah boleh mengganggu kehidupan seharian kita. Lebih menakutkan, kadangkala masalah sebegini boleh mengancam nyawa apabila darah keluar dengan terlalu banyak dan tidak henti-henti. Terdapat dua jenis hidung berdarah:
  1. Hidung berdarah dari depan - Darah keluar dari bahagian depan hidung dan mengalir keluar ke salah satu lubang hidung atau kedua-duanya sekali jika pesakit bangun atau berdiri.
  2. Hidung berdarah dari belakang - Hidung berdarah berlaku jauh ke dalam hidung dan mengalir keluar melalui bahagian belakang mulut dan tekak. Tidak kiralah pesakit itu sedang berdiri ataupun bangun

Cara merawat

  1. Hentikan hidung berdarah dengan cara:
  • Picit secara lembut semua bahagian hidung dan bernafas melalui mulut. Lakukannya selama 10 minit tanpa berhenti.
  • Jangan baring. Bangun dan bongkokkan badan ke hadapan (jangan mendongak ke atas. Ini akan menyebabkan darah mengalir turun ke kerongkong).
  • Bersihkan darah dengan menggunakan tisu atau kain lembap.
  • Letakkan ais (hancurkan ais dalam kain yang bersih) ke dahi dan pipi.
2. Cegah hidung daripada berdarah semula:
  • Jangan menghembus hidung.
  • Jika hidung berasa kering dan berkerak, jangan korek. Nanti luka dan berdarah. Apa yang patut dilakukan ialah gunakan pelembap atau minyak bayi.
3. Berjumpa doktor:
  • Anda perlu memaklumkan kepada keluarga untuk berjumpa doktor sekiranya mengalami keadaan seperti:
    • Darah hidung mengalir laju atau kehilangan banyak darah.
    • Berasa hendak pitam atau pengsan.
Credit to Wikipedia.org
Lain² info boleh juga dibaca di sini.....
1) http://www.azlina.net/blog/index.php/2006/09/03/hidung-berdarah/
2) http://www.geocities.com/kinimra/BHPuncapendarahandalamhidung1.htm
Sama-sama kita menimba ilmu! ;)

Saturday, October 10, 2009

AuRa itu KuPeRLuKan...

hOLLA ALL!!! Assalammualaikum.... ;)

Ramai sangat orang dok bising sbb tak der new entry.. tetambah pengunjung tegar blog inie... (wahhhh... ada kah?? Hehehehhhhh)Soriiilah eak... lambat nak amik mood utk update blog inie.. bukan perrrr.. lepas perut kenyang makan kuih raya... raserrr malas semacammm lar plaks... berat badan toksah cakap larrr... kalah rupabentuk sebelum posa mula.... bagaikan kembang semangkuk sudahhhh... hmmm... hari nie cuti kan... dan hari nie jgk... dah 4 jemputan rumah terbuka aku terima... adakah jemputan2 ini akan memperkembangluaskan perkembangan2 terkiniiii?? Nak tolak aku tak mampu... bukan per yg menjemput itue antara orang2 yang terdekat dlm hidupku... lagipun... memenuhi jemputan itu kan hukumnya... jom kita baca apa kata research... di website2 inie...

1. http://abumuslimsalafi.wordpress.com/2007/07/19/hukum-memenuhi-undangan/
2. http://www.google.com.my/#hl=en&source=hp&q=hukum+memenuhi+undangan&btnG=
Google+Search&meta=&aq=0&oq=hukum+memenuhi+&fp=63542e440761b56

Okehhh... sudah bacer?? Jelas?? Alhamdulillah.. So.. dah tau apa hukum... dapat satu ilmu hari iniee... sebelum nie aku pon main suka2 jer penuhi jemputan... bila ada mood nak pegi aku pegi.. biler raser malas aku tak pegi... tapi tak ler alasannyer malas semata... terkadang masalah fulus no money... masalah jarak perjalanan... masalah yang bersangkutan yg agak menyukarkan aku untuk hadir.. maka aku tidak hadir...maaffff sesangat pada mereka yang tidak aku penuhi jemputannya sebelum ini.. dulu tak berapa nak tau... atau tak ambil tau... tapi sekarang dah tau... sedaya mungkin akan kupeuhi jemputan2 akan datang sekiranya tidak berhalangan dan keuzuran...

Hmmm... sekarang nie aku di rumah.. ditemani puteri2ku yang sibuk bermain, bergado dan buat sepah.... aduhhhh... budak2... itu jer ler kejenyerrrr... korang dulu pon camtu jugak kan... hahahah.. aku pon... ;) So sekarang giliran kita pulak lar merasa penangan menjaga anak2 yang galak membesar inie..

Aku sebenarnya ada banyak nak dikongsikan kat blog nie... pasal Aisha Ameerah 2nd Birthday Celebration... pasal sambutan Family Day opis kat Sunway Lagoon.. pasal menang adiah kat SOGO... again setelah tahun lepas menang Sony PSP... alhamdulillah.... semoga Allah mengurniakan kita rezeki halal yang berkat.. luas dan melimpah ruah.... dan semoga kita yg menerima kurniaan inie tak pula lupa diri dan termasuk dlm golongan manusia yang tamak haloba dan ghairah dengan harta dunia...

Selalunyer kan... kalau aku lambat update blog... adalah disebabkan tidak berkesempatan... yelah bz keje... buat keje rumah yang tak pernah abis.. layan anak² yang byk ragamnyer.. layan kyle xy kat youtube.. berebut pc ngan laki aku... ngan anak aku jugerrr... yg pantang tgk aku dok kat laptop... (bondaaaa... nak tgk ikan... bonda... nak tgk katunnn... bondaa... nak tgk citer antuuu... haaa kooo... citer antu tu si Alyaa larr punya permintaan selalunya..) idea ada.. tapi mood kureng... mind block.... buntu dan yang paling malas.... nak menunggu satu² gambar untuk diupload... boring beb!... sebab masa tu aura kemalasan melebihi segalanya.... hehehehhhh...

Percaya tak... satu entry aku nak siapkan sampai berkali² sambung menaip disebabkan hal² di atas... sama lar jgk ngan entry inie....

Okehhhh... yang lain aku update di entry seterusnya! Bila aura rajin itu menjelma.. ;)!

Pergghhh.... aku tak dapat nak upload gambar... sbb byk sangat surat masuk untuk bos aku arinieh... (aku sambung draf kat opis.. hari Senin lar arinie... kerja didahulukan.... prestasi diutamakan... cheeewahhhh.... soooo.... blog kena stop dulu...)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails