.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Thursday, July 30, 2009

..Never Keep Boiling Ur DrinKing Water!!

Sila klik pada gambar nie... artikel nie dah lama aku dapat.. sejauh maner kesahihannya aku tak pasti... sekadar maklumat untuk dikongsi bersama semua.... :)

Tuesday, July 28, 2009

-Tidak SiHat-

Baru tadi laki aku called bagitau yg dia dpt cuti 1 1/2 hari.. so.. surely he's on his way back to my mom's house rite now... demam... katanya... n prevention dari terkena H1N1.. ngeri lar pulak... doc harap dia bukan salah sorang yg terjangkit penyakit menular tu... yelah keje kat KLCC tu.. dah lar ramai foreigner... staff² kat situ pon ramai yg dok ulang-alik p oversea... dah.. that's their nature of work nak wat cammaner... dan dah nature of work laki aku jgk selalu berurusan ngan dorang² tu.... harap sgt dia demam biasa jer... bahaya woooo kalau kena penyakit tu... kitorang dah lar budak² tu kecik...... sistem imunisasi dorang pon bukannyer kuat sgt....
Balik jer dari kenduri mengantar pengantin pompuan.. aku tak baper sihat badan... hari Sabtu kenduri... hari Ahad tu.. terjaga jer dari tido... kepaler aku cam melayang² dan berpinar²... pandangan kejap² gelap... aku tau setakat yg aku belajar masa kursus first aids dulu... itu sintom tekanan darah rendah... sehari suntuk aku macam tu.. satu keje pon tak bley buat... sib baik larr ada laki aku untuk diharapkan... kalau tidak pd saper lar budak² tu nak mengadu biler aku sakit... bonda sakit ayah ada utk uruskan dorang... ayah sakit bonda lak amik peranan.. tapi.. kalau dedua sakit?? Kesian dorang.... Isnin kitorang laki bini cuti nak uruskan rumahtangga.. maklum ujung minggu dah terusik ngan program lain... kepaler masih berpinar macam semalam.. cuma dah ok sikit... kejap ok.. kejap dtg balik... harapnyer perkara nie tak lar teruk... igtnya petang balik keje nie lar nak singgah klinik jap.... nak check tekanan darah... darah tinggi bahaya.... darah rendah???
Ada banyak gambar sekitar kenduri kawen adik aku di Chemor, Perak untuk dikongsikan di sini.. tapi... tak der byk maser nak upload... kenduri kat Kampung ternyata meriahnya... memang lain dari kenduri di bandar.... tgk lar esok bila ada terluang aku uploadkan di next entry.... see ya... it's time to go home.... lambat kang jalan jammed............. daaaaa

Friday, July 24, 2009

..MengUjAkan DiRi..

Hari nie hari yang agak kelam kabut.. dengan tak cukup tido nyer... dgn nak sterika baju keje lagi... sbb tak cukup tido?? Hmmmm.... anak dara sulong aku kencing dalam suar... tido atas tilam aku laks tu... (sib baik comforter tebal.. kencing tak lar sampai ke tilam tapi penat jgk lar membasuh comforter tu semalam.. kul 4.30 pg baru aku tido tau!) biasa tido kat depan ngan ayah dia.. selalunya time nak tido malam make sure pakai diaper dulu (sekarang dia dlm potty training.. baru nak train... hahaha... sepupu² dia sumer dah pandai... dia pon pandai cuma kadang² terbabas jgk biler leka dok main)... tapi semalam makpak dia dah terbongkang dulu... sebab keletihan teramat... sampai anak pinak sumer dilupakan... hahaha.... SEBAB... semalam makpak sibuk p shopping kat SOGO walau dalam keadaan ekonomi yg agak terumbang ambing sekarang nie.. sempat lagi tu nak menyeronokkan diri.. (thats life rite... sekali sekala perlukan sedikit cetusan bagi membangkitkan keterujaan dlm diri.. meniti hari² dgn penuh harapan).. aku happy sgt semalam... walau dlm meniti hari² yg agak stress semenjak dua menjak nie... ada lar jugak penceria diri... thanks abg for your treat semalam.... siyesss raser cam berdating balik lar plaks... yelah... selalu kuar ngan cikenet cikenut.... tapi semalam berdua jer... dari opis terus pegi... org berebut nak balik... kita berebut nak shopping (yelah dulu opis dekat jer ngan Mall.. sekrang dah jauh sket.. paling dekat pon Pavillion.. tmpt shopping org poket tebal...) shopping itu kan terapi.... bukan sekadar berkata.... tapi betul pon.... lagi bagus duit menyopping tu duit orang... kita tinggal tunjuk jer nak apa... hehehe..... bukan selalu pon kan...

Jenjalan berdua rasa cam muda kembali... padahal dah tua... lepas shop cecepat... solat maghrib... terus choww... tak leh lelamer berangan muda... anak² dok tunggu kat rumah... singgah kat Ampang.. food court apa tah nama tu.. makan dulu... punya lar lama menunggu makanan sampai... laki aku yg berkepala botak sampai berasap kepalerr... tapi kan.. sib baik lar masakan dia sedap... kan bang! Boleh lar dtg lagi tapi kalau boleh dia masak lar cepat sket... baru lar kepaler nie tak berangin menunggu penuh kelaparan... hahahah....

Ok... petang nie aku n rombongan akan ke Ipoh Perak.... menghantar pengantin pompuan... adik aku ler tu... ke rumah mertua dia... kenduri kat sana lar plaks... doakan keselamatan kami..... Amin....

Kat bawah nie gambar sekitar perjalanan kenduri sebelah kami Sabtu lepas..... let the pics tell u the story kehhhh...

Orang sibuk buat keje.. dorang sibuk dok cukur rambut..
macam padang bola jadinyer...
.. tgk lar laki aku nie.. ikhs.. ikhss..ikhsss...
Aisha yang manjer kemain.. dlm manjer.. garang tak hengat woo anak dare nie..
Alyaa yang seriussss.. macam bonda dia..
.. ayah mithali...
..dgn bonda pula..
..Aisha Ameerah yg kuat meragam ari tue..
..inie ler bonda sayerr..
..menjamu selera..
..si pengantin ngan pengapitnya..(adik aku jgk tu.. no. 7.. thn dpn Insyaallah)

..menyambut suami..
..tersipu malu.. camnie lar aku rasa dulu.. tapi aku brutal.. hahahah!!
control.. jgn tak control...
.. di meja santapan..
..nak order kek.. kek nie kakak pupu aku yg buat..
..malu² pulak.. dulu gelakkan aku..
..acara mesti nie..
..suap jgn tak suap..
..cucu² tok..
..nie dia tok sami masuk frame.. wakakaka!!!
..sepupu²ku..
..aku dan dia..
..nie artis hari tu.. aku pon mensumbangkan 3 buah lagu..
.. me & Ainna..
..akhirnya... terbongkang keletihan..

Monday, July 20, 2009

Sejiwakah Kita??

Alhamdulillah.. selesai sudah... 2 agenda besar dalam famili aku tahun inie... bagi mak pulak... thn nie dpt bonus baru² belaka... 2 menantu baru... dan tiga cucu baru.... jadi telah bertambah 5 org ahli baru dalam keluarga kami...

Tgk adik aku kawen.. terimbau peristiwa bersejarah dlm hidupku sendiri yang tak akan aku lupakan selama²nya... saat berakhirnya zaman anak dara... saat sah diri ini ber-title-kan ISTERI.. Saat satu lafaz dan sebutan yg membawa perubahan besar dalam hayat seorang wanita... empat thn sudah sejarah itu berlalu.... ahhhhh... betapa masa melangkah pergi dgn cepatnya pengantin baru menjadi "pengantin lama"... ader ker istilah tue... hehehe..

Bukan mudah membina rumah dan tangga.... dalam perjalanan meneguhkan mahligai yg dibina menuntut terlalu banyak pengorbanan dan pengertian... 2 insan berbeza... dibesarkan dalam suasana dan cara yang berbeza... kemudiannya disatukan utk hidup bersama.... maka belajarlah kita akan apa itu makna perkataan KOMPROMI.... saling menerima dan memberi.. lengkap melengkapi... ketawa dan menangis bersama... hanya berdua... suami dan isteri.......

Bumi mana tak ditimpa hujan... lautan mana yg tidak bergelora... ada masa²nya akan kita rasa... maka tika datangnya ujian itu... persiapkanlah dirimu... jangan sesekali lemas dlm gelora perasaan.... saat kita marah... kenangkanlah saat² manis tika berdua... segala kebaikkan yg pernah diberikannya... tataplah wajahnya tika sedang lena.. nescaya kemarahan itu akan surut dengan sendirinya... dia bukanlah insan sempurna... maka kita dihantar utk melengkapkan ketidaksempurnaan itu... begitu jugalah sebaliknya... maka perkataan paling bermakna.... BERSABARLAH.... tabahkan hatimu... kerana itulah yg dikatakan asam garam berumahtangga..

Telah menjadi sifatku hanya berdiam ketika sedang marah.... segala ketidakpuasan hanya tingkah meningkah di dalam hati... kerana... aku khuatir.. tiap kali aku marah... perkataan yg bakal keluar dari mulut ini lebih bisa dari biasa.... dikeluarkan kala fikiran tidak sempurna waras.... demi kepuasan diri kita akan melukai hati yg lain dengan sengaja atau tidak kita sedari... kalau tidak tidaklah wujud madah "kata² itu lebih tajam dari mata pedang"... menusuk terus ke hati... maka berdiam itu lebih baik kalau tidak ada perkataan baik untuk diperkatakan...

Betapa hati ini sayu dan sedeh... mendengar dan melihat rumahtangga sahabat dan kenalan yg bertahun dibina... punah sekelip mata... betapa murah dan rendahnya nilai setiap pengorbanan dan kenangan yang terbina... mungkinkah berpisah merupakan jalan keluar segala masalah... "Cerai" perkara halal yg amat dimurkai tuhan.... namun jika itu yang terbaik buat kedua insan setelah tiada lagi persefahaman... walaupun amat pahit untuk ditelan... jika itu satu²nya jalan... fikirkan sebelum tetap keputusan..... mungkin sudah ketentuan atau suratan... kepahitan tetap harus diharungi walau tanpa kerelaan..... yang terbaik hendaknya bersama doakan.... nasib kita belum ketentuan...

Wahhhh... dasat tak itu ayat... tapi serius.... bila menaip dengan hati terkadang kita terbawa² kan... dan itulah yg membuatkan posting ini berjela²............ Sorry guys dengan bahasa melankolik yg terbabas sana-sini nie.... kalau paham kita sejiwa... kalau tak kesiannya kerana terbuang masa beharga... hehehe......

Tuesday, July 14, 2009

Payahnyerr nak TiDO lena...

Hai eberibodi... arinie dtg keje macam main² lar plaks... pagi tadi pegi Royale Chulan sebelah jer ngan bangunan opis aku... atas arahan Dato' PJW untuk perasmian JUKAM.. Seminar Perlindungan Harta Kebudayaan... nak tau lebih lanjut pasal tu... sila lar google..

Balik dari perasmian.. (of course tak stay dlm Seminar tu.. tak koserrr) baru jer lepak bilik... dah diinform pasal "Fire Drill" laks... dah lamer tak buat fire drill nie... seingat aku last maser kat opis lama... kata latihan... so... sumer rileks jer turun tangga... ada yg tak turun pon... kalau bebetul lar jadik kebakaran.. mau sumer rentung kat atas...

Hmm... Jumaat nie aku cuti... Sabtu nie laks kenduri kawen adik aku si Lilis... will be quite occupied.. this and the next comin' weekend (coz nak mengantar pengantin ke rumah pengantin lelaki laks).. sooo... bagi ya all.. sesaper yg tau rumah mak aku... dengan berbesar hati aku menjemput... sila lar singgah² makan kenduri kalau kelapangan...

Adik beradik aku 8 org... yg dah dan bakal kawen minggu dpn thn inie 2 org... so sekarang tinggal lar 3 org lagi adik aku yg belom lagi sains kontrak sehidup... semati tak pasti... besar tanggungjawab nak dipikul.. and have to be (really²) well prepared sebelum ikatan tersimpul mati... kesabarannnn dlm membina rumah dan tangga mmg tonggak paling utama dalam sesebuah perhubungan.... aku sekarang nie.. masih lagi dlm proses belajar menyabarkan diri... tambah²dengan keletihan hambatan rutin yg sentiasa meletihkan... kerenah anak².. keje di pejabat dan urusan rumahtangga yg tak pernahnyer selesai.. itu belum masuk komitmen² dunia yg lain... kalau terlalu difikirkan... yaaaa... bisa short wayar dlm otak yg dah berselirat nie..

It's tiring being an adult... dulu maser kecik nak sangat cecepat besar... dapat buat apa yg kita nak... dapat pegi mana nak pegi... dapat beli apa nak beli... tapi hakikatnya... hidup kita nie sentiasa terikat dgn bermacam² perkara yang kadangkala tak terlintas pon di fikiran kita.. bila dah dewasa.... wajah sentiasa berkerut.. (itu yg cepat tua tu...) byk sgt berfikir kepaler laks cepat beruban... (takpon... botak... hahahah)... so... konklusinya... org yg wajahnya berkerut beruban atau yg dah nak botak tu.... tanggungjawabnya besar... itu byk masalah punya orang... selalu berfikir nak menyelesaikan masalah dunia... hehehe......

Camner nak awet muda...... hmmmm.... kena selalu berfikiran positif..... positif dlm menjalani kehidupan.... Dr. Fadzilah Kamsah cakap... sebelum tido... kita kena lupakan sumer masalah dan maafkan sumer org.... (muka aku pon dah tua... adakah aku terlalu byk berfikir?? Tgh belajar nak memudakan diri).. aku nie sebenarnya idak lar serius sgt sebagaimana tergambar di wajahku.... jauh di sudut hati... aku nak sgt enjoy... cam zaman budak² dulu.... cam zaman belajar² dulu.... cam zaman belum kawen dulu.... buat apa jer pk nak buat..... ketawa lepas jer kuat²... letak kepaler kat bantal tido jer senyenyak²nyerrr.... dah lamer aku tak tido nyenyak.... biler nak tido jer... otomatik kepaler dok pk macam².... apa nak buat esok... keje apa nak dibereskan.... keje apa yg masih tertunda... kadang² aku jeles tgk org yg senang jer tido... letak jer kepaler dah lena diulit mimpi.... kenaper aku nie payah benor.... dah tu baru jer nak lelap... dah baby laks merengek nak menyusu.... kadang² kesian.. aku tak sedar pon biler dia merengek lapar... maklum... nak tido kan payah.... bila dah lena tak igt dunia lar pulak..

Hmm.. ok larrr... asyik membebel jer kan... nie gambar Ainna yg tak baper nak jelas... dah bobot dia nie...







Thursday, July 9, 2009

Pengalamanku.. KeNaPa C-Zer??

Assalammualaikum... aaaa~~~ (baru nak menaip.. mata dah mengantuk larr pulak..) Well.. arinie macam agak kelapangan.. pegawai yg aku jaga outstation.. so.. I have some space for myself..

Ok... seperti yang dijanjikan posting kali nie berkenaan tajuk di atas..

Aku ingat lagi pagi tu di opis aku chat ngan emyfaz pasal sakit² belakang dan seperti org lain dia pon suh aku p check kat spital.. memandangkan due bersalin aku pon tak lamer lagi... so lepas settle hal² yg perlu diselesaikan malam tu... dlm kul 10.00 p.m. Ady bawak aku ke wad O&G utk buat checkup... lama lar jgk menunggu... dekat pukul 12.00 p.m. baru doc (yg mudanyerr Ya Allah.. aku rasa kawen pon belom lagi tu.. doc India pompuan.. lawa lar jgk orgnya.. tinggi & cerah.. doc pelatih rupanya) dia check bukaan pintu rahim (laluan) aku... agak susah nak check coz kepaler baby masih jauh kat atas.... tapi dia kata dah bukak 1 cm... baru 1 cm... aku pon mintak balik.... dia kata sekejap.. fikir dulu... dan bercakap dgn org yg supervise keje dia.. dia kena marah nak kasik aku balik... dorang suruh tahan coz aku dah ada previous scar.. term yg dorang guna utk org yg pernah jalani c-sect sebelumnya cam aku...

Hari tu Selasa malam Rabu... so.. I was admitted on that Wed mornin' kul 1.30 a.m. 29/04/09. Memula.. dlm Wad 4 katil tu.. aku sorang jer.. agak takut ler jgk kan... dlm hati terdetik jgk (ikhss... tak kan aku nak tido sorang² kat sini..) then masuk sorang lagi kakak isteri pegawai tentera.. kawan borak masa kat ruang menunggu tadi.. lega aku... ada jgk kawan.. tak ler aku keseorangan... kesunyian.. kebosanan dan keseraman... hahahaaa...

Siangnya hari Rabu tu.. masuk sorang lagi patients.. Cina yg kandungannya dah overdue.. dia pon dah jalani c-sect baby sebelumnya.. Doc check progress aku pagi tu... no progress.... masih 1 cm & tight... kepala baby pon masih tinggi di atas... hari tu aku cergas seperti biasa... berborak.. makan.. berjalan...

Malam tu... pompuan cina yg masuk siang tadi.. mengerang² kesakitan... mmg teruk lar tgk dia... bebetul menahan sakit cam bebetul dah nak banak... sama cam aku dia nak cuba beranak normal kali nie.. perut dia besar giller... suspected big baby... dlm 3.6 kg... yg bengangnya... spt mlm (1.30 pg.. masa aku admitted tu.. punya lar bising dekat wad tu.. bukan pesakit yg bising.. tapi nurses kat situ.... berborak sakan cam budak sekolah yg cikgunya tak masuk kelas... tension lar jgk kan... kita nie tak larat... nak tido.. nak rehat.. dorang laks dok lar memekak... sampai cina tu tekan button panggil nurse tu pon dorang boleh tak pasan... sebabkan kesian dan senak perut aku tgk cina dpn katil aku tu nampak terlalu menderita kesakitan dan aku yg terseksa tak bleh nak tido... aku pon kuar p kat kaunter nurse... bagitau... dorang kata itu biasa larr sebab cina tu baru first time nak banak normal... mmg nak bersalin sakit... doc yg ada aritu hanya sorang... 2 org nurse dtg check laluan cina tu... tak bukak langsung! Fuhhh... sedangkan aku tgk muka dia mmg cam bebetul nak terkeluar kepaler baby dah... merah padam... dipekupkan bantal kat muka masa dia nak terjerit sakit (try to control the volume).. meleleh² air mata dia.... aduhhhh... makin senak perut aku tgk keadaan dia.... nurse tadi dah balik tmpt dia... masa terus berlalu.. selang sejam.. keaadaan cina tu makin dasat.. aku hanya mampu pandang.. tak senang duduk.. tak ada daya aku mengurangkan kesakitan dia... yelarrr... nak tido dah mmg takleh.. ada org sakit nak terberanak dpn ko... ko bleh tido kerr??... Kakak sebelah aku tu pon tak bleh tido... tapi banding dia... aku lebih sihat dan kuat... so.. aku kuar sekali lagi kat kaunter nurse tu... tanya.. tak der doktor leh tgk ker... aku kata aku dah tak bleh tgk cina tu dok tahan sakit... kesiannnnn sgt... pastu.. pegi lar dorang kat cina tu... dok kerumun... check ctg lar... tekanan darah lar.. check bukaan rahim lar... masih takder progress sedang contraction dia terlalu tinggi..... takuttt woooo tgk.... (dlm otak aku.. keadaan dah macam tu.. tak kan dorang masih nak tunggu pintu dia bukak... sedangkan rekod dia sebelum nie pon c-zer.. lagipon baby dia tu dah overdue.... aku takut baby tu berak dlm perut jer.... doc masih tak muncul).. end up masa tu dkt nak subuh... akhirnya pintu dia baru bukak 4 cm ketuban pecah.. air dah warna hijau.. maknernyer baby dah berak... harusssss.... akhirnya c-zer jgk dia.... setelah semalaman menanggung sakit.... kalau awal² dorang c-zer.. idak ler bb tu sempat berak.... ikhsssss.... dlm hati aku berdoa... (jangan lah nanti aku macam tu..)...

Hari Khamis tu (30/05/09) - Doc check lagi bukaan aku pagi tu.. masih sama cam semalam.. no progress at all... doc yg check aku tu pon peknen juga.. around 7 months aku tgk perut dia.. masa dia buat tu punyalar sakit tak tau nak cakap.. dua kali aku banak sebelum nie takdak plak sakit camni... pastu dia kata dia bukak jalan... dia guna jari dia bukak jalan yg 1 cm tight kpd 2 cm... lagi ler terjerit aku... balik bilik.. tgk dah ada lendir² darah kuar... tapi aku masih aktif dah tak der rasa nak bersalin... kakak sebelah katil aku masa tu dah disorong masuk labour room... dia di-induce.. paksa baby kuar... so.. masuk sorang ahli baru duduk katil cina tu... pompuan Melayu.. cikgu sekolah.. mengandung anak sulung tp ada diabetis.. katil kakak sebelah laks diganti dengan ahli baru jgk.. anak sulung jgk...

Malam tu.. kul 12.30 tgh malam... sedang layan mengantuk... tido² ayam.... tiba² sayup² terdengar erangan seseorang... menangis menggogoi... kuat giller... yg seram tu.. bunyi tangisan dia lain macam... macam antuuuu... siyessss aku cakap... bebetul menakutkan dgr dia nangis.. tetengah malam laks tu.... aku takleh tido... (again..) Aku kuar lar jenguk... dari jauh nampak lar ramai nurse dok keliling katil datangnya soree tu... aku dengar kechoh².. aku pegi lar kaunter tanyer nurse yg kat situ what exactly happened at that time... nurse tu kata... dah puas dorang nasihat patients tu.. suruh diam... control suara dia... pompuan Cina lagi... aku tau cina lepas dengar dia mengerang.... "howww tongg aaaa"... "how tong aaaa"... menangis makin kuat.. ulang ayat yg sama... dia cakap dlm Melayunya.... "sakitnyaaaa...sakitnyaaaa..".... dorang pon sorong dia ke labour room memandangkan keadaan agak tak terkawal... dia duk kat wad kelas tiga.. kat luar... so semua org leh dengar... huhhhh... sib baik dorang bawak dia... macam² drama kat sini tak ubah citer ER kat TV.. aku raser pasnie bleh lar wat drama bersiri tajuk LR "Labour Room" pulak... heheheh...

Baru 2 jam lelapkan mata... budak pompuan muda katil sebelah laks... panggil nurse... dia tumpah darah.... owww.... terus kena sorong masuk labour room.. aku laks start dok senak² perut contraction 15 min sekali... tapi mild jer.. tak kuat... aku call laki aku... igt ker aku nie nak beranak dah.... aku tekan button panggil nurse... dia buat VE... check laluan... tak der progress pon.... nurse ckp doc buatkan laluan mmg akan jadi camtu coz dia stimulate rasa sakit..

Pagi tu... Jumaat (01/05/09) bersamaan Hari Pekerja... atau in english.. kita familiar dengan Labour Day... aku dah tak der sakit apa dah..... tgh nak sarapan.... baru nak suap roti... nurse panggil kata doc nak check laluan... buat VE lagi... tak sempat aku nak makan... aku ngan cikgu depan katil aku dedua kena panggil... aku yg masuk dulu.... nampak muka doc ngandung tu aku dah kecut... dia nie buat sakit giller.. masih tak der progress... tapi dia cakap pintu aku dah soft... dia tanya ada rasa contraction tak... sakit ke... aku bagitau larr apa yg aku rasa malam tu... tapi pagi tu dah tak sakit dah... so dia kata dia buatkan lagi laluan... jadikan 3 cm... but then yg buat aku terkejut... dia terus pecahkan air ketuban.... gillerrr ker... aku nie dah lar sebelumnya c-zer.. baru bukak 3 cm... dibuat & yet not naturally open... bleh plaks dia pecahkan air ketuban... aku bukan sakit nak bersalin lagi pon.... terus tak nyempat² nak sorong aku masuk labour room.... (Labour Day.. aku masuk labour room) aku igt... aku sempat makan sekeping roti... tiga biji kurma cikgu tu bagi & air teh tawaq habiaq yg tak sempat aku masukkan gula.... then.. duduk lar aku atas kerusi roda... dan dibaringkan di labour room... aku ngan cikgu dpn katil aku.. kitorang sesamer disorang ke labour room.. doktor pakar tgk rekod aku... 2 org.. dan dorang terkejut.. kenapa cepat sangat aku ditolak masuk labour.. sedang baru bukak 3 cm... coz my previous record dah c-zer.. kena at least tunggu 6 cm baru leh pecahkan ketuban.. tambahan pulak aku bukannya overdue.. due date aku lagi 2 minggu.. dowang siap tanya.. sapa doc yg pecahkan ketuban aku.. aku pon ckp lar doc yg peknen tu.. tapi dah pecah bukan leh nak tampal balik.. baring lar aku kat situ cam org bodo... sakit apa pon tak rasa... kalau contraction pon tak kuat... carta dia tak sampai pon separuh graf... dari kul 7.00 pg - 9.00 takder progress... aku lost count baper kali dowang wat VE kat aku... nurse ada buat.. doc pon buat jgk... giller teruk aku kali nie... dorang siap letakkan 1 pain drip ubat utk stimulate aku bagi sakit... tak sakit² jgk... laki aku masuk teman aku kat labour dlm kul 10.30 pg... baru lah sakit tu mula dtg... tu pon masih di paras rendah... camner lar rahim nak bukak.... kul 12.00 tgh.. doc check lagi... masih tiada progress.... then... kata dia... dia bagi aku masa 2 jam lagi... kalau tidak kena go to c-sect... coz... ketuban dah pecah... nak tanak... sakit tak sakit... kena banak jgk... lama² tunggu takut baby lemas... aku ngan laki aku saling memandang.... sedeh dan terkilan bercampur baur... kalau kena bedah.. chances nak banak ramai dah tak der... target aku nak 6 org anak... nak jugak ada hero dalam keluarga kami.. sekarang bb yg aku kandung pon kompen girl.. aku boleh banak sowang jer lagi... tu pon doc tu cakap... boleh ke tak boleh normal... mesti go for c-sect jugak... coz aku dah 2 kali c-sect... yg ketiga jadi wajib... coz byk risikonya... then dorang akan ikat terus ikut gov nyer procedure...

Dua jam berlalu... mmg totally no progress at all... so borang disuakan kat aku... dan aku diingatkan tentang risiko² yg mungkin aku hadapi.... doc tu cakap... "Pn. Sharifah kena igt masa pembedahan dijalankan... mungkin organ² dalaman kat dalam tu dah melekat² coz sebelum nie puan dah pernah c-zer.. dan mungkin juga masa proses tu pundi kencing leh luka.. baby pon ada kemungkinan leh luka.." terus berdetup detap hati aku.... kali nie mmg tak pk pasal duit... (aku staff gomen... absolutely free... byr RM6.00 jer maser discharge aritu) tapi more on the risks that I have to take.... giller menakutkan biler pk.... takut tak takut kena lalui jgk.. baby kena kuar jgk.. apa pon aku tawakal jerlah... tapi hati aku jadi sayu... kenapa lar aku tak bleh bersalin normal.... aku rindu kenikmatan yg aku rasa masa lahirkan Alyaa dulu... beranak secara normal nikmat dia lain... kita guna kederat kita nak teran bayi keluar... mmg tak sama ngan bersalin bedah... nampaknya aku tak kan dpt rasa perasaan camtu lagi... tetiba aku jadik sedeh.. sebak nak nangis.... tapi kusabarkan hati... apa yg penting KERJASAMA... ehhh bukan... yg penting masa tu... baby aku dilahirkan dengan selamat... masa tu terlintas jgk... camner kalau anything happen dan aku matiiii...... masa ditolak ke OT.... mmg giller sejuk kat situ.... sekadar berlapikkan selimut tebal kat badan... tak memadai... nurse kat OT kata... kat situ mmg xtra sejuk coz nak bunuh kuman.... urrrgghhhh.... igt ker penyiksaan akan berakhir tak lama lagi... sekali doc yg baru kuar dari OT tu kelam kabut laks ngan patients yg baru kuar dari OT tu.. (dia operate tangan.. cam nak pass out.. tak leh nak bernafas sendiri..) Semua dok kerumun kat dia... aku atas troli hanya mampu memandang dlm kesejukkan.... memikirkan nasib sendiri.... pegang perut.. baby aku ok ker... lama² cam nie... last² aku tertidur sendiri... sedar² masa dorang nak sorong masuk OT tu dah dekat pukul 5.00.. bayangkan baper lama kena tunggu dari kul 2.00 ptg tadi.. tepat jam 5.07 ptg... Ainna selamat dikeluarkan dari perut aku... masih jelas di pendengaran bunyi gunting potong² org dlm aku yg melekat² sebelum dia dikeluarkan... walau macammana pon aku ttp bersyukur... Ainna selamat dan sempurna sifat.. dlm kul 5.30 ptg aku pon disorong kuar dari OT... satu senario berlaku lagi di dpn aku... nurse kat situ bergaduh mulut ngan cleaner kontrak kat situ... dah drama apa pula kah itue?? Nurse baik ngan aku... cuma bengang ngan cleaner yg dikatanya tau melepak jer malas buat keje.... aku pon hanya memerhati (lagie) dan mendengar apa yg diluahkan nurse tu... sementara menanti nurse dari wad utk sorong aku naik ke atas.... lama lar jgk tunggu coz tak cukup staff utk turun amik aku kat bawah.... dekat kul 7.00 mlm... baru lar aku selamat disorong naik ke atas... masa tu dah penuh ruang menunggu dengan keluarga belah mertua aku... terharu.. sungguh aku rasa nak nangis masa tu... tapi dorang tak dibenarkan melawat coz waktu melawat dah tamat...

Malam tu... nurse bagi Ainna kat aku... kesakitan agak terubat biler terpandang wajahnya yg polos putih merah.... ini hasil pengorbananku... dengan penuh susah payah aku mengingsot badan walaupon aku sepatutnya bangun selepas 6 jam terbaring flat... kalau tidak aku pening dan muntah... tapi.. aku tak daya tgk Ainna nangis menahan lapar... aku susukan dia... ketika tu aku amat lapar dan dahaga.... bisa kat perut hanya tuhan yg tahu bagaimana rasa... tak ubah seperti organ dalamku dicincang² setelah 2 kali dibedah di tempat yg sama... bisanya lebih teruk dari bersalinkan Aisha dulu....

Ya... konklusinya di sini... jangan pergi hospital sebelum ko dah betul² sakit nak terberanak... ooopssss... mana tau kena tahan cam aku... ehhhh... pegi larrr.. nasib kita kan tak sama... rezeki masing².... cuma itu hospital baru... staff tak cukup.... doktor pon muda².. pengalaman pon kurang... kalau tidak dia tak lar tergesa² pecah kan ketuban aku.....

Itu larrrr kisahnya.......

Monday, July 6, 2009

.. Aku BLuRRR ..

Assalammualaikum.. kabare?? Aku sihat Alhamdulillah seperti biasa menikmati rahmat dari Pencipta... pagi tadi agak kelewatan sedikit mata terjaga.. mana tidaknya.. si kecik merengek tengah pagi buta... tido bih kurang kul 3.30 pg tadi... terjaga jam dah 6.30 pg... sib baik baju keje.. baju budak² sumer dah disiapkan malamnyer.... tinggal mandi, solat, bersiap dan buat susu dorang jer.... biler dah byk komitmen nie.... hidup perlu hendak atau tidak... berdisiplin.... disiplin untuk hidup dengan lancar..... wakaka... <---- ayat apakah itu? Lantaklah.......

Kepaler nie masih ding dong.... alarm jam dah memekak... nak tanak kena bangun lar jugak.... ada pilihan... teruskan tidur dan lepaskan tanggungjawab... atau bangun bersiap hadapi rutin tetap...

Aku sebenarnya tak tau nak kisahkan apa dlm posting kali nie... menaip sesedap rasa.. sambil makan Chipster bersulamkan nescafe body partner... ermmmm.... jemput minum! Otakku ligat berputar.. fikiranku menerawang... mengimbau kisah² istimewa dalam hidupku untuk dikongsikan di sinie... apa yerr??

Korang tau kan aku bersalinkan Ainna puteri ketigaku ini juga melalui c-section... ramai yg tanya kat msg hp aritu... kenapa kena bedah.... nanti aku citer dlm entry seterusnya.. :D tunggu.....

..My Gurls..


Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


Thursday, July 2, 2009

SeLaMat Pagie...

Selamat pagi sumer.. aper ceriter anda semua hari inie?? Sihatkah.. gumbirakah... sedehkah?? :( Harapnya semua berada di bawah lindunganNya senantiasa... meneruskan kehidupan yang penuh pancaroba inie... ecehhhhh... dengan semangat yang terus membara menyala²... untuk menjadi yang terbaik setiap hari sehingga tiba tarikh mati....... (itu satu yg pasti..) sementara menunggu tarikh itue... hidup tetap harus diteruskan... tanggungjawab dibuang jangan... hadapi realiti bukan berangan....

Rutin bermula seawal 5.45 pagi sekarang nie... yelah dah kena drive ke office.. no more public transport... now... ke pejabat with my hunny bunch... :)) drop dia kat KLCC dan teruskan perjalanan ke destinasi pusat rezekiku... park keta.. tapau breakfast... berjalan ke bangunan letaknya meja kerusi dan radio burukku di satu bilik yang mana bos yg dijaga telah ditukarkan ke tempat asalnya... aku sekarang tak berpunya... :)).... tak dipunyai mana² bos... sedeh tau! Bukan senang nak dapat bos yg baik... dpt yg baik sekejap lar pulak... harapnya pengganti bos aku nie pon sama baiknya dgn yg lama...

Pagi nie gelap... seperti kata laki aku masa kat driveway AKLEH tadi.. "Wow... macam Gotham City.. Gelapnya.." Hidup nie macam terkejar² kan... rutin yang memenatkan... berehat dan bereskan urusan rumahtangga yang perlu hanya ketika hujung minggu... atau malam weekdays.. sebelum ke pejabat paginya... sebenarnya kita tak sedar betapa pantasnya masa berlalu... korang sedar?? Aku tak sedar... dulunya aku hanya kanak² naif... yg bangun pagi.. gosok mata.. ingat nak main guli (permainan kegemaran zaman kanak²ku).. anak patung kertas.. teng².. batu seremban atau lompat getah.... takder tanggungjawab... takder bebanan fikiran memikirkan jalan keluar hidup yg penuh masalah... tak pening kepaler untuk sentiasa membuat pilihan.... yang itu atau yang ini....

Sedar²... sekarang.. aku isteri seorang lelaki... ibu kepada tiga orang puteri... pekerja yang makan gaji.. anak kepada seorang ibu tua yang telah kematian suami.. tanggungjawab tergalas di sini... segalanya tergantung padaku sekarang.. beratkah?? Ringankah?? Tiada makna lelah... kerana aku wanita gagah.....

Aku tidak suka dilabel lemah... lemah hanya pada mereka yg menagih simpati dalam menghadapi apa yang dipertanggungjawabkan ke atasnya.... semua makhlukNya diuji.... tabahlah menghadapi.........

Wednesday, July 1, 2009

Sekitar Surprise B'day Party dari Tok Utk Alyaa..








Sebenarnya party nie tak plan pon.. tup² Naim sepupu aku call.. kata dorang nak datang... ada surprise.. igt nak sambut b'day Alyaa minggu depan berikutnya coz rumah tak abis berkemas lagi... sekali mak & rombongan sampai... Lima kereta sumer... waaaa... terkezuttt laa haku...genap tiga tahun Alyaa hari tu... aritu dia mmg membuat.. asyik merengek jer sepanjang hari... bikin panas ana punya hati... anak dare nie petah betul berkata²... cepat masa berlalu... sudah tiga tahun puteri aku yg sulong...


Senyuman khas buat Aunty² di luar sana...


Salam sayang dari Ainna untuk semua.. doakan Ainaa sihat sentiasa...

Lagie.. Gambar aiNNa...





Maser nie dah nak discharge... selepas tiga hari ditahan di NICU sebab jaundis.. Kira lepas kuar aritu.. hari ke 13 masuk balik... first time aku asyik masuk wad... sebelum nie anak² aku tak pernah masuk wad sebab jaundis.... letih asyik makan nasik spital.... apakan daya.. kerana puteriku yg 38 minggu aku kendong dlm rahimku... segalanya kukorbankan... teringat tgh malam tu nurse dtg bagitau result darah baby aku kuning dah tahap bahaya... bacaan 380... kalau cecah 400 kena tukar darah... puas larrr bermandi air mata aku malam tu... tido tak lena... sejam sekali aku susukan dia... sebab penyembuh kuning bayi hanya susu ibu... dia minum banyak... dia kencing dan berak kerap.... bilirubin dibuang melalui najis.... Jaundis bahaya wooo... utk perkembangan otak baby... silap² baby bleh slow... selisih malaikat.. ibu mana yg sanggup melihat bayi yg dikandung tidak sesempurna anak² orang lain....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails