.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Thursday, October 30, 2008

Aku Sungguh LeTiH...

Tak tau kenaper.. aku teramat lar letih arinie... badan raser bebetul flat maser balik dari keje tadi.. 2 hari aku tak update blog pon sebab itu juga.. itu penangan berbadan dua.. maner nak layan 2 org puteri tu.. dari letih boleh naik angin... huhu.. jangan terkejut kalau terdengar sore singa aku.. kengkadang kesian kat budak².. buat perangai nak dapatkan perhatian.. tapi... bonda tak larat.. bonda penat... aper lar yg dorang tau kan... lately Alyaa nyer perangai menjadi².. ader jer yg nak dibuatnyer.. terlalu menguji kesabaran... sekarang tak puas hati ngan adik dia gigit jer si kecik tu.. aduhhhh.. dah lamer dia tak menggigit... sekarang dibuat pulak... ntah apa yg tak kena... Sindrom nak dpt adik lagi kah??

Kerja kat office sekarang pon tak menang tangan.. this Nov 22, our Jabatan & Kementerian akan organize satu function yg agak besar.. kat Dataran Merdeka... My bos terlibat sebagai salah seorang Setiausaha Jawatankuasa... biziii tu toksah cakap lar.. macam² nak urus... tambah pulak DYMM SPBYD Agong akan turun bagi menerima watikah pengisytiharan Melaka & George Town sebagai Warisan Dunia dari pihak UNESCO... besttt korang... upacara dijalankan penuh adat istiadat raja² Melayu dulu... siap ada gajah.. kuda... bagai... jom larrr join... bukan selalu pon nak tgk upacara gempak macam nie kan...

Sekarang aku dah ngantuk... preggie mommy mmg cepat ngantuk.. sama cam baby layaknyer.. so... maafkan aku... selamat malam.... sweet dream all..... nite!

Saturday, October 25, 2008

~LeGa.. Ok jugak akhirnyer..~

Lega.. hari nie baru lar ok pc aku nie.. korang musti tertanyer² kan "kata dah ada internet kat umah.. tapi blog tak jugak update.." Hehehe.. bukan aku tanak update.. pc aku nie problem... leceh tul... maklum ler pc zaman tok kadok.. arinie baru lar ok.. penantian itu satu penyiksaan kan.. entry kat bawah nie.. "Anugerah Open House" tu... hmmm.. sebenarnyer itu entry untuk last week.. tapi.. baru hari nie dapat publish... citer dah basi.. apa² jerlah kan...

Walau tak dapat nak story morry hal aku.. story korang tetap aku follow.. last week jugak aku bizi mengkursus kan diri... kat Memorial Tunku Abdul Rahman.. Kursus Induksi Khusus... the last course I have to attend utk melayakkan aku disahkan dalam perkhidmatan... so... pasnie tak yah lar nak pk apa dah... sumernyer dah settle... tak sampai setahun pon aku kat gomen... hehehe.. dan.. itu mmg target aku... tu pon sib baik dapat p Induksi Umum bulan 4 aritu... kalau tidak sure kena tunggu bulan 3 next year baru settle sumer... time tu laks aku sah² dah sarat.. maner nak larat sehhh.... Allah swt itu perancang yg hebat... dia tahu segala yang terbaik buat kita... ada sebab dan hikmah segalanyer terjadi... jadi... kawan²... jangan sesekali kita mempersoalkan keadilan tuhan terhadap kita... aku sentiasa yakin... segala yg terjadi kepada kita... tak kira baik atau buruk... kerana kasih sayangNya....

Kejap lagi aku nak p Open House lagi... esok pon ader lagi... kan aku dah mention in my last entry... Bulan Raya nie mmg bulan dapor tak berasap... hehehe.... sebab rezeki murah.. sana-sini owg panggil makan free... tak pergi... lugiiii lorrrr... lagipon ini lar masernyer kita nak eratkan silaturrahim.. jumper semula ngan owg² yg dah lamer kita tak jumpa...

Aku mencari satu artikel yg agak meninggalkan kesan dalam diri aku mengenai permintaan seorang budak.. dan hikmah di sebalik segala yg diberikan Allah padanya.. tapi... cannot find the article... nanti bila² I come accross that article... I'll put it here.... for everyone to share... mungkin ada yg pernah baca.. tapi tak kisah larrr... we need motivation to lead a good life.. rite?

Friday, October 24, 2008

Anugerah Open HoUSe....

Semalam kan kitowang p open house.. pagi lepak² umah buat keje.. layan loya dulu.. urghhh... melugai jer tekak nie tau.. dlm kul 2.30 cam tu baru blah.. first open house kat Shah Alam.. kat Q-Dees kawan aku... dia bukak tadika nie.. makan cam org yg mmg kebuluq sebab aku mmg tak makan dari pagi... sampai kepaler pon pening masuk angin... sekarang tak boleh nak masak sgt.. coz aku alah dgn bau benda digoreng.. ditumis.. etc.... segalanya lah.... tgh malam semalam laki aku goreng ayam nugget tu pon puas aku tutup idung... tak bley nak bau beb... ini bukan gurauannnn.. ini realiti.. pregnant kali nie lain macam sikit.. byk mender tak bleh nak bau... itu citer lain... (entry lain utk citer nie..) Masa kat Q-Dees tu... anak dare aku si Alyaa berpeluh² main gelungsor... dan berlari²an kat luar umah (tadika tu)... sampai berpeluh² dan merah muka dia... nampak dia excited sgt nak bergaul.. bermain & belajar.. looks like she's ready to school... tapi tunggu lar lagi dua tahun... buat maser nie biar lar dia bajar kat nursery Tmn Dagang tu dulu... (nursery mak aku.. kakakah.. bukan mak aku bukak nursery.. tapi umah mak aku tu dah macam nursery... bukan niat aku nak suh mak jagakan anak aku tapi mak aku yg tak kasik aku antar anak aku p nursery.. mak kata tunggu dia kata suh antar.. baru aku antar.. pernah jugak aku suarakan niat nak amikkan owg gaji n park kat umah mak aku.. so that mak aku tak ler penat.. cuma jadi tukang pantau jer... tapi... tu pun mak aku tanak... dia kata leceh.. tadak privacy biler ada owg asing kat umah kita... pergerakkan jadik tersekat²... dah tu apo nak dikato??)

Balik dari Q-Dess.. singgah umah Papa kat Puchong.. lepak² solat Asar & tunggu Maghrib... MIL idangkan goreng pisang panas & Teh panas buat minum petang... still.. kepala start pening balik... lepas mandi bebudak & bagi minum susu... we all bertolak pulaks ker open house umahKeluarga Arwah Aril.. macam gathering OTAI VF lar pulak.. yerlarr.. dulu kat umah Aril jugak (dia mmg selalu organize majlis utk bebudak VF) memasing masih bujang trang tang² badan pon masih menten... solid molid.. sekarang masing² kelek anak... Rata² kengkawan sumer beranak satu... n setakat nie.. kami lar no. 1 lead... 2 di tangan 1 in the making... hehehe... segan lar jugak kan dtg berkelek anak kiri kanan... hahaharrrr... pulak tu.. perangai cantikkkk lar sangat.. susah tul nak kawal anak dare sulong aku tu... nak marah kang terkojut sumer owg kat situ.. mendengar jeritan batinku... tak larat dah nak cubit.. kejenya main paip air minum & paip air kat laman... katanya... "Nak minum air.."... abis lar diisinya balik gelas² yg dah kosong diminum org ngan air lepas satu.. satu... elok jer dia letak... yg diminum... diminum jugak... abih belengas baju tak tau nak kata... pastu.. dia sibuk p cari paip air kat laman... "Nak basuh tangan.." dengan confident dan muka tak bersalah.. dia buat hal dia sendiri.. jgn lar ko nak larang... sikit dia tak heran... urghhhh... tiba² Mak Aril tanyer aku... "Sape nama adik nie??" Owg pon tau itu anak aku.. kata baju sedondon... aduhhhh... bikin malu muka bonda jerlaarr kamu nie Alyaa.. mmg aku dah segan tahap gaban.. tp masih boleh control buat muka keibuan yg tak paham keadaan... mmg aku tak paham pon.. coz tetiba.. aku dengar announcement "Diminta adik Faikal (anak Pezal & Dell), Farhan (anak Kingz & K. Longz) dan Alyaa.. dtg ke depan.. " Sekali dikasik adiah larrr... aikk... anugerah apakah ini... "Anugerah Kenakalan kah??" Dlm ramai² dorang yg dpt... dan lepas tu ada lar lagi "Anugerah Brother terhensem.. itu.. ini.. then... sekali lagi akakkkk terkojut... dipersilakan Ady & Ina... adiah utk family... (sogannyo den..tak tau nak cakap.. siap suh dtg ke depan.. bergambar terima hadiah... hahahar... tak sangka yer... dtg open house pon dpt adiah... hehehe...

Ermmmm... kepada makcik & family Arwah Aril sekeluarga... terima kasih lar bebanyak atas adiah yg diberi itue.. ermmm tahun depan buat lagie ker?? "Tahun depan kita nak buat baju tema aper pulak eak bang?"

Ini lah hadiahnyer...

Tak sempat mandi.. bukak hadiah dulu..

Tu dia ruper hadiahnyerrr.. tak bley jadik nie kena simpan dulu.. tak pasal jer sepah umah.. simpan tunggu saat tiba masanyer dia paham mainan nie..

Nie laks adiah utk pakaian sedondon..

Saturday, October 18, 2008

Utusan dari RuMaH.....

Sekarang aku kat maner?? Cuba teka kalo pandai.. aku kat rumah nie.. update dari rumah... hehehe... yeeehaaaaa... dah boleh access internet dari rumah... akhirnyerrrrr... tak payah lar lagi nak sakit hati blog kena blocked kan....

Sooo.. from now on.. I will do my blog update from home... (ukhhh.. laparrrnyer perut aku sekarang.. sebenarnyer jap lagi nak p open house.. tapi akak tak mandi lagie nie..) excited nak surf internet lar katakan... hmmmm... kowank sumer dah makan ker... selamat lar menjamu selera yerrr...

Aku nak p mandi n bersiap.... tak tahan akak dah kebulurrr nie....

sampai jumpa lagi di upcoming entry.... bye!

Thursday, October 9, 2008

..SaLamz LeBaRaN..

Assalammualaikum... hai.. waahhhh sonokkkknyerrr haku arinieee.. kerana dapat mengupdate blog yg dah nak bersarang nie... (update dari opis nie tau.. tetiba baik ati laks BTM lepaskan sumer yg diblocked... sementara ok nie akan aku gunakan sebaik mungkin.. lagipon bos tgh meeting... job pending pon tadak... hehehe)...

So... macam maner rayer kowank² sumer?? Hepiii.. gumbiraaa??? Sedihhh? (harap tak lar).. Raya aku tahun nie.. hmmm.. boleh larrr.. first time pakai baju anak beranak sedondon... thn nie rayer sebelah laki aku dulu.. petangnyer baru berayer umah mak & sedara mare blah aku.. (senangkan dedua parents laki bini kat KL.. tak susah nak pk maner nak pegi dulu.. laki aku kat Puchong.. aku kat Ampang..) biaser kitorang gilir² lar ekot thn.. macam owg lain jugak.. walaupon hakikatnyer dekat jer..

Baru jer balik Jamuan Hari Raya Jabatan tadi.. tapi frust.. sate tak sempat nak raser.. dah abisss.. kempunannn akak... tak per lar.. Isnin nie ada Rumah Terbuka Kementerian pulaks.. tadi makan nasik dagang buah ngan kuih sagu jer pon perut aku dah sengkak... raser cam nak terkeluar balik... semenjak ada isi nie mmg tak bley nak makan lebih sket... raser cam tersangkut jer kat dada... sesak nafas.. ohhh yer.. bagi yg masih tak baper clear.. yer betol.. aku pregnant lagiiii... berturut² macam tangga kan... nak buat cammaner.. rezeki Allah nak bagi... sekarang dah 8 minggu dlm perut... Insyaallah dijangka bersalin 12 Mei thn depan... hancur lar harapan akak nak menyelimkan diri yg belom sempat nak slim nie...

Alhamdulillah aku sihat dan dapat berpuasa penoh... cuma mual, loya, letih dan mengantuk terlebih... itu perkara biasa kan... byk mender yg aku biasa makan.. aku tak bleh nak bau pon.. raser semacam... bayang jer raser mual menggelodak... dan yg paling berbeza dari 2 kandungan yg lepas... kali nie aku tak teringin langsung nak makan asam.... dan benda yg masam²... ntah.. kata org setiap kandungan pengalamannyer berbeza.. dan perangai setiap anak pon mmg tak samer kan...

Dalam keadaan macam nie.. aku lega sgt dapat suami yg memahami... aku mmg tak amik pot langsung bab buat susu, tuka diapers ngan mandi anak kalau laki aku ada.. kalau dia tak der or tak balik keje lagi.. baru dengan susah payahnyer aku uruskan sumer.. (payahhhh kerrr??) Hehehe.. yerlarrr.. payah lar jugak dengan kerenah budak² nak membesar nie.. tapi.. keje² rumah aku tak abaikan.. tetap aku lakukan seperti biaser.. menyapu.. vaccum.. membasuh.. menyidai.. melipat baju.. ada lar jugak yg dibantu... yg aku tak larat nak buat aku mintak lar tolong.. aku bukan boleh tahan duduk rumah dengan keadaan yg bersepah... cuma nak cantikkan sikit umah dengan menambah kabinet kat dapur.. itu impian yang masih belum kesampaian.. thn depan.. Insyaallah.. dan tahun nie.. Alhamdulillah juga... kerana hampir pasti kami bebas dari hutang... cuma utang keta ngan umah.. itu tak dapat lar eden nak mengelaknyer.. tak berhutang tadak keta.. tadak rumah lar pulak kan....

Hari Jumaat lepas.. 3 Oktober genaplar usia Puteri Kedua aku satu tahun... aku buat makan² sikit.. tapi tak jemput ramai org... maklum... kang pecah laks umah akak yg teramat lar besar tu.. walau dlm keadaan menyentap.. aku tunaikan jugak permintaan mereka² yg teringin nak raser air tangan aku... ari tu aku masak nasi impit.. kuah lodeh.. kuah kacang.. dan Mee Rebus.. Aku masak sorang tau.. ber-asistant-kan laki aku tukan kupas mengupas dan lenyek melenyek ubi keledek.. dari kul 12.00 tgh tetamu dah mula sampai ke rumah... sampai ler ke pukul 11.00 malam.. baru kitorang tutup kedai... terbalas penat lelah biler kuperhatikan wajah² mereka yg datang menjamu selera dengan sepuasnyer.. nasib baik percubaan pertama masak mee rebus aku menjadik.. mak kata lagi sedap dari tuan punya resepiiii... waaaaa... adakah aku dah terrer masak atau itu semua sekadar kebetulan... apa yg aku sentuh aritu menjadik belaka...

Hari nie dah hari raya ke-sembilan... kehangatan dah mula reda.. cuma masing² yg baru balik dari kampung akan berebut² buat rumah terbuka.. yang pasti hampir setiap minggu dapur tak berasap.. buat per nak membazir beras.. org bagi makan percumer lagik... hehehe..

Aku nie sebenarnyer dah letih tambah ngantuks.. so.. layan gambar jerlah k!









LinkWithin

Related Posts with Thumbnails