.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Thursday, August 28, 2008

Fuhhh.. letih ngadap blog kowang² sumer.. rajin nor mengupdatenyer... tak jadi keje aku asyik dok layan blog org.. anyway membaca blog kengkawan... blog kamu.. kamu.. yaaa... kamu larr mmg menghiburkan hati saya dikala keBORINGan.. so.. keep up the good work ya!

Seperti yg dijanjikan.. nie haa cheq nak bercherita sikit pasal hari Sabtu minggu lepas naa.. alaaa.. pasai yang cheq join tressure hunt tu larrr...

Arakian bermula cerita.. mmg aku tak terlintas dan tak perasan pon ada contest nie.. dan this is the first time aku join the so call "tressure hunt" yg open utk semua org for real... sebelum nie nak join yg dianjurkan Aquaria tapi tak jadik.. yang tu dikenakan bayaran RM50 satu kepala dan satu kump. kena ada 4 org.. route dia jauh laks dari KL ke Melaka.. tak jadi pegi coz ada hal so tak jadi lar join... tapi yg anjuran Maju Junction nie free... syaratnyer cuma perlu belanjakan at least RM50.00 dlm satu resit then u are eligible to participate.. kira ok lar kan... Aku join nie contest nie guna resit beli baju Alyaa kat F.O.S. aritu.. Opismate aku si Anisa yg beria ajak aku join.. so.. ahli kumpulan aku ialah si Nisa, Naufal (tunang dia) dan of course lar aku kan.. hehehe....

Giler penat dan mencabar kredibiliti minda dan fizikal jugak lar mencari harta karun nie.. dia punya soklan mmg giler putar alam punya... sapa² yg biasa join xtvt macam nie mungkin tak jadik hal... tapi bagi kami yg baru² nak belajar inie soklan² tu jawapan dia mmg tak terlintas di pikiran... senang citer.. aku ringkaskan.. org yg lurus bendul tak yah ler join tressure hunt... setiap soklan yg diberi.. nampak simple.. tapi sumer ada maksud dan clue tersembunyi... itu sebab aku cakap org kalau lurus payah lar sikit...

Challenge dia ada 4... aku dpt challege utk makan... giller tul arrr... aku raser cam aku nie peserta survivor plaks... tau apa yg aku kena makan.... "sandwich Wasabe ULAT"!! Fisrt time bukak wrapper tuuu mmg terbeliak lar mata aku tgk.. coz peserta² yg sebelum nie tak lar pulak aku nampak ulatnya... tapi naper tiba tang aku ulatnya berkeriut²... aduh... maser tu otak aku berputar.. nak tarik diri ker teruskan... dlm keadaan terdesak.. aku pakser relakan diri aku abiskan sandwich tu.. (kalau tarik diri tolak 10 markah.. bykkk tuuu).. kowank nak ker tgk video aku makan sandwich tu... ok larrr... aku malas nak cover cun lagi... mmg aku dah gemok... video nie exclusive utk pengunjung setia blog aku......

video

Ada BERANIE?? Hehehe... aku tak makan pon ulat² tu.. bukak jer wrapper tu.. mencicit ulat² tu melarikan diri.. dowang pon takut nak kena makan... ikhsss.. rugi aku tak mengaku vegetarian aritu kan... yg pasti aritu tak sekor ulat pon masuk dlm mulut aku... sumer jatuh ke bawah.. hehehe... tapi.. masih tetap menggelikan utk dimakan kan.. aku pejamkan mata jer.. telan ngan air.. tak cukup 44 kali pepak pon coz mengejar masa...

Korang perasan tak ada satu tangan ngan henpon kat dlm video nie.. aper motif beria rakam gambar aku kegelian makan sandwich itu eak?? Kengkawan aku pon tak kenal akan gerangan org itue... hmmmm???

Dannnn.... masanyer telah tiba... kat bawah nie lar gambar² kitowang sepanjang pertandingan berlangsung....

Inilah antara challenge² yang telah kami lalui..

Akhirnya tidak pulang dengan tangan kosong... dpt jugak cabutan bertuah.. hehehe...

shaRifah zuRiena iS BaCk in Da HoUSe!!

Helloooo hiiii everibodi... miss me??... Hehehe.. tak windu pon tak per larrr... kusedar siapa diriku ini.. ikhsss...ikhss..ikhss.. tapi yg pasti aku amat merindui blog ini.. I finally get back the spirit to write or should I say to type.. kehkehkeh... whutevaaa..

Where to start yaaa?? Too many to story (maklumlarr dekat nak bersawang blog nie aku diamkan..) there seems not enough time to type in... (yelarrr... senin aku dah EL.. esok laks aku nak AL... Cuti larr korang... ) apa² ajerrrr larrr eak...
-------------*

Semenjak dua menjak nie kan asyik ujan jer pagi petang siang malam... Bagaikan musim sejuk telah tiba.. kalau Malaysia nie negara empat musim... iniler yg diibaratkan "winter season" Sejukkk wooo... tetambah org yg dok atas bukit cam aku nieee.. (tinggilar sgt kununnya) Sejuknyer air pepagi sampai ke tulang itam... ukhhhh... seperti tidak rela utk aku mandi pagi.. seksaaa tau... tapi kuharungi jua... sesungguhnya menahan kesejukkan itue membina ketahanan badan metal dan fizikal kita... mengajar kita utk menjadi lebih tabah.. (iyer kerrr??) Maka aku pon mandi ler.. (abg.. biler lar nak pasang paip air panas yg dah berkurun kita beli tu??)

Ooo ya... dan pagi tadi.. bleh plak aku terlajak train... sepatutnyer turun kat Stesyen Sultan Ismail.. tapi aku terlajak sampai ke PWTC.. urgghhh... SEBAL tau! Raser nak marah jer sumer org tadi.. tetambah kalau org jalan lambat terhegeh² depan aku.. mmg aku hangin betol lar pagi tadi.. tak pasal jer kan.. salah sendiri jer pon... bleh plak tetido dlm LRT.. elok² nak cepat dah jadik lambat..

Yesterday... is the birthday of my boss... En. K. Aku dah belikan dia adiah... adiah yg tak ler mahal maner.. sekadar tanda ingatan... org ingat kat kita... kita kenalar ingat kat org kan... Org tak ingat kat kita... kita pon buat² luperrr... hehehe.. begitukah?? Aku menghadapi sedikit kesukaran utk membuat pilihan sebenarnya.. korang tau jer larr kan.. bukan murah barang² utk lelaki nie... dan barang² pon agak terhad... harga pon bleh tahan bapak mahalnyer... aku plaks bukannyer biaser beli adiah utk lelaki nie... yg aku biasa belikan utk laki aku jer.. &.. my late father.. so.. kali nie nak aku belikan utk bos haku... dan aku plaks jenis tak sampai hati nak membeli utk org lain kalau kat laki sendiri aku tak beli... (tah apa² kan haku.. tapi itu lar aku..) makanya.. to be fair.. aku beli kat bos & laki aku benda yg sama.. so tak pening kepaler aku dan tak buat aku raser bersalah..... (salah ker aku??) Disebabkan perasaan tu lar membuatkan aku bagai nak patah kaki pusing² dalam SOGO tu macam org BLuR sebelum keputusan nekad tersebut aku lakukan.... dah selamat pon adiah tu aku bagi²kan... yang penting sumerrr orang heppiiiieee... biler sumer heppiiii aku pon tumpang hepppiii lar juger...

Semalam jugak... misi mencari hadiah bermula.. naik longlai badan akak mengangkut 2 set dinner set yg juga dibeli kat SOGO untuk 2 org pengantin baru kat opis kitowang nie.. (aku nie dah macam pencari adiah rasmi utk bos aku... sowiii lar ya gals kalau adiah yg aku pilih tu kowang tak berkenan... taste aku mmg tinggi tapi adiah tu mesti lar disesuwaikan dengan bajet yg dah bos aku beri... & kenkadang pilihan dia terlalu limited.. so... kalau tak berkenan tue.. harap paham lar yerrr..)

Hadiah² tu bukanler aku sowang yg mengangkutnyer.. of course diringi dayang² pakser rela utk meneman aku ke sana... si Nisa & Hemalatha.. hehehe.. thank ya gals! Tak termampu do eden nak mengangkut barang tu sendiri.. bapak berat tau! Padan muka aku kan.. saper suh beli adiah berat².. kakaka.. bukan senang nak puaskan hati org.. si pengantin² baru juga hati bos aku.. so.. aku ikhlas menjalankan tanggungjawab inie.. lagipon aku mmg perlukan terapi... bosan asyik duduk opis.. terapi apa?? Shopping larr.. seolah² satu kepuasan tau biler dapat membeli.. walau bukanlah utk diri sendiri..

Hari Selasa laks nothing special.. except hari tu survey adiah yg nak dibeli utk pengantin & beli adiah utk bos...

Hari Isnin aku & laki aku cuti... cuti sebab pertama.. letih coz hari Sabtu aritu join "Tressure Hunt".. so keje rumah melambak.. dan rehat raser tak cukup.. lagi satu atas niat nak tolong hubby aku siapkan assignment MCSE dia... tapi last² (hari selasa dia amik cuti lagi) dia buat sendiri coz aku mmg tak baper nak paham sgt aper yg tutor dia nakkan.. nak kata apa.. bukan aku yg pegi kursus... dan Alhamdulillah... Hari Selasa itu adalah merupakan last kelas dia after submit the assignment.. dan alhamdulillah juga.. exam ketujuh² paper sumer dia lulus.. (kalau tak lulus repeat paper.. with the cost of RM300 each!) Pasnie harapnyer dapat lar kami balik awal...

Ahad... utk rehat.. dan.. kami mmg berehat di rumah... laki aku dok pening paler nak siapkan assignment ngan nak study utk exam final paper utk MCSE course... kesian tgk dia aritu.. tapi aku bleh tolong tgk jer.. nak tolong amikkan exam akak tak BOLEH!

Sabtu.. pepagi aku dah bangun... dedua puteri bertuah tu kitowang antar ke rumah mak.. then hubby aku antar aku pegi ke destinasi utk tressure hunt yg aku masuk itue... (dia laks kena ke kelas) dekat opis aku pon.. Maju Junction yg organise... nanti aku upkan gambar sekitar "Maju Junction Mall 2008 Merdeka Challenge - an amazing walk-a-hunt challenge".. Sonok dan sungguh mengujakan tau pengalaman inie... I'll story MORE on this in the next entry!

Jumaat.. (yg dah lepas yer.. last week) aku bawak Alyaa ke opis.. bukan tak dak org jaga.. tapi atas memenuhi permintaan dayang² aku kat opis nie.. beria nak tolong jaga Alyaa kunun.. sekali sorang MC sorang lagi bz nguruskan keje yg MC... aduhhh... pening kepaler akak tau nak mengikut bontot si kecik tu yg tak henti²nyer meraound satu opis nie...

Itu jer lah kot summarynyerrr sepanjang blog inie aku diamkan!

Thursday, August 21, 2008

..BerKeLah di ULu YaM..

Aritu aku citer sampai hari SaBtu jer kan... aku sambung balik eak ngan hari Ahad..
Ahad.. liat betul nak bangun pagi tu.. actually tak ler plan nak ke mana².. tup² sedang kami anak-beranak bermalas²an di atas katil sementara menunggu matahari naik tegak di atas bumbung... dpt lar satu call... Makcik Ady rupernyer... yer.. mmg we all ada iyerkan pasal cadangan dia nak piknik kat Ulu Yam aritu... betul² terLUPA tau! Sib baik makcik Ady call awal.. kalau tidak.. piknik atas katil jer larrr.... heheheh...

Dah kata terluper.. so mmg lar kami tak prepare apa².. so.. dlm saat² kecederaan spt itu idea yg paling ringkas dan bernas diperlukan.. tak kan nak pegi dengan tangan kosong kan.. bawak perut yg boroiii jer kerrr... hehehe.. maka.. aku pon suh Ady p kedai belikan roti & limau nipis.. aku nak wat sandwich sardin... ketepung.. ketepang.. kelingkung.. kelingkang.. tak sampai 30 jam dah siap sumer nyer.. sambil Ady sapukan inti sardin pada roti aku menggoreng bebola udang dan hotdog.. kemas apa yg patut.. tak der mandi² dulu der.. (kata nak piknik tepi sungai) gosok gigi jer.. zrooommm kami ke Ulu Kelang.. berkumpul di sana together ngan Seri adik ipar aku.. kul 11.30 kami semua bertolak ke Ulu Yam..

Dah lamer aku tak dtg sini.. last pegi maser aku kecik² dulu rasernyer... dah ingat² lupa.. sampai jer destinasi.. lepas secure tempat lapik tikar harus lar kami isi perut yang dah berentak sewang org asli.. maknernyer.. mmg dah kebuluq nak mati... selesai makan... bawa diri ke sungai... rakyat Malaysia nie mmg suka berkelah kan.. punyer larr ramai umat kat air tu... kecik besar.. tua muda.. air masa tu sejukkkkkk lar sangat.. kami mandi gitu² jer.. selebihnya nak bawak anak² enjoy mandi-manda jer..

Aisha sikit pon tak nangis walau dah gigil² kebiruan.. hahaha.. si Alyaa laks kan main lagi kusyuk menceduk² air.. enjoy biler tgk anak² hepi...

Aku naik tukakan baju budak² takut kena flu pulak.. alhamdulillah sumer masih sihat sampai hari ini... yg tak bestnyer time nak tuka baju.. aku nie kan jenis segan dan pemalu.. tak reti aku nak salin² baju berkemban gitu ginie cecelah org ramai tu.. nak tanak cari toilet dia... yg dikenakan bayaran 50sen... (aku tak bayar pon.. kata bayar kemudian) Agak mengecewakan.. bayaran dikenakan tak setimpal dengan keadaan bilik air yg lebih hodoh dari kandang lembu.. ughhh.. dengan air tersumbatnyer... dgn pintu lekangnyerrr.. macam mana lar bleh kenakan org bayaran dgn kualiti bilik air yg macam inie..?? Aku sungguh sangat² tidak berpuas hati... kim salam lar aku nak bayar setakat tumpang salin baju... nak buang air pon tak selera tau tgk keadaan dia... ikhssss.... dorang buat apa dgn duit kutipan tu eak... aku blah jer kuar ekot jalan bawah... tak baik lar buat cenggitu.. biler kita kutip duit ngan org.. pastikan lar jugak harga n kualiti tandas itu berbaloi bagi si pengguna... ini buta² jer amik duit...

Balik dari siti menyinggah pulak dekat dams buatan tepi jalan sebelum sampai ke Ulu Yam... cantik tempat tu.. mengingatkan aku dengan keindahan Danau Sangkarak di Bukit Tinggi.. Tapi Danau Sangkarak saujana mata memandang.. lebih damai dan tenang.... luas macam laut... apa lar nak dibandingkan dengan tasik buatan..

Kitorang habiskan makanan² yang patut.. lepak² sambil amik gambar.. boleh lar kan.. bukan selalu dpt makan luar ngan famili cenggini... so.. here come the pics..........

- Alyaa & Ayah -

- Aisha Ameerah yang masih mengantuk -

..dah ready ayah.. jom kita p mandi..

..kat mana kita nie?..

.. sejuk woo..

- nyenyak sungguh dia -

- terjelan² nakal -

- budak nie berak.. tanak duduk.. berjalan jer kejenyer -


..bilerlah ayah ngan bonda nak balik nie.. tak sabar nak basuh o'okk nie..

.. kena jaga tuan puteri nie ..

.. kami di situ ..

.. nak ker??..

.. busuknyer bau o'ok saper nie ..

..KeKuatAn SeDeKaH..

Sempena Ramadhan mulia yang menjelang tiba... aku copy kan artikel nie dari email yahoogroups utk dikongsikan bersama... moga bermanfaat...
_____________________________________________________________________________________
Diceritakan dalam sebuah hadist yang diriwayatkan oleh Turmudzi dan Ahmad, seperti berikut :
Tatkala Allah Ta'ala menciptakan bumi, maka bumipun bergetar. Lalu Allah menciptakan gunung dengan kekuatan yang telah diberikan kepadanya, ternyata bumipun terdiam.

Para malaikat kehairanan akan penciptaan gunung tersebut. Kemudian mereka bertanya "Ya Rabbi, adakah sesuatu dalam penciptaan-Mu yang lebih kuat daripada gunung ?"

Allah menjawab, "Ada, iaitu besi" (kita mafhum bahawa gunung batupun boleh menjadi rata ketika dikorek/bore dan diratakan oleh buldozer atau sejenisnya yang dibuat dari besi),
Para malaikat bertanya lagi "Ya Rabbi, adakah sesuatu dalam penciptaan-Mu yang lebih kuat daripada besi ?"

Allah yang Maha Suci menjawab, "Ada, iaitu api" (besi walau sekeras manapun boleh menjadi cair dan hancur setelah dibakar api),

Para malaikat kembali bertanya "Ya Rabbi, adakah sesuatu dalam penciptaan-Mu yang lebih kuat daripada api ?"

Allah yang Maha Agung menjawab, "Ada, iaitu air" (api membara sedahsyat apapun niscaya akan padam jika disiram air),

Para malaikatpun bertanya kembali "Ya Rabbi, adakah sesuatu dalam penciptaan-Mu yang lebih kuat daripada air ?"

Allah yang Maha Tinggi dan Maha Sempurna menjawab, "Ada, iaitu angin" (air disamudera yang luas akan serta merta terangkat, bergulung-gulung dan menjelma menjadi gelombang raksasa yang dahsyat, tiada lain kerana kekuatan angin. Angin ternyata memiliki kekuatan yang teramat dahsyat),

Akhirnya para malaikatpun bertanya lagi "Ya Allah, adakah sesuatu dalam penciptaan-Mu yang lebih dahsyat dari itu semua ?"

Allah yang Maha Gagah dan Maha Dahsyat kehebatannya menjawab, "Ada, iaitu amal anak Adam yang mengeluarkan sedekah dengan tangan kanannya sementara tangan kirinya tidak mengetahuinya".

Ertinya, yang paling hebat, paling kuat dan paling dahsyat sebenarnya adalah orang yang bersedekah tetapi tetap mampu menguasai dirinya, sehingga sedekah yang dilakukannya bersih, tulus dan ikhlas tanpa ada unsur menunjuk-nunjuk ataupun supaya diketahui orang lain.
Berkaitan dengan ikhlas ini, RasulAllah SAW mengingatkan dalam pidatonya ketika beliau sampai di Madinah pada waktu hijrah dari Makkah : "Wahai segenap manusia ! Sesungguhnya amal itu tergantung kepada niat, dan seseorang akan mendapatkan (pahala) sesuai dengan apa yang diniatkannya".

Oleh kerana itu hendaknya kita selalu mengiringi sedekah kita dengan niat yang ikhlas hanya kerana Allah semata, tanpa berasa ingin dipuji, dianggap dermawan, dihormati, dll yang dapat menjadikan sedekah kita menjadi sia-sia.

Ganjaran bersedekah

RasulAllah Shollallahu Alaihi Wa Sallam menganjurkan kepada kita umatnya untuk memperbanyak sedekah, hal itu dimaksudkan agar rezeki yang Allah berikan kepada kita menjadi bertambah berkah.

Allah memberikan jaminan kemudahan bagi orang yang berdekah, ganjaran yang berlipatganda (700 kali) dan sebagai ganti, sebagaimana firman-Nya dan sabda RasuluAllah SAW, sbb :
Allah Ta'ala berfirman, "Adapun orang yang memberikan (hartanya di jalan Allah) dan bertaqwa dan membenarkan adanya pahala yang terbaik (syurga) maka Kami kelak akan menyiapkan baginya jalan yang mudah". {Qs. Al Lail (92) : 5-8}

Allah Ta'ala berfirman, "Perumpamaan (nafkah yang dikeluarkan oleh) orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh bulir, pada tiap-tiap bulir seratus biji. Allah melipatgandakan (ganjaran) bagi siapa yang Dia kehendaki. Dan Allah maha luas (kurnia-Nya) lagi maha mengetahui". {Qs. Al Baqarah (2) : 261}

RasulAllah SAW bersabda, "Setiap awal pagi, semasa terbit matahari, ada dua malaikat menyeru kepada manusia dibumi. Yang satu menyeru, "Ya Tuhan, karuniakanlah ganti kepada orang yang membelanjakan hartanya kepada Allah". Yang satu lagi menyeru "musnahkanlah orang yang menahan hartanya".

Tolak Bala dengan Sedekah

Orang-orang yang beriman sangat sedar dengan kekuatan sedekah untuk menolak bala, kesulitan dan berbagai macam penyakit, sebagaimana sabda RasulAllah SAW, sbb :

"Bersegeralah bersedekah, sebab yang namanya bala tidak pernah mendahului sedekah".

"Belilah semua kesulitanmu dengan sedekah".

"Ubatilah penyakitmu dengan sedekah".

Banyak dari kita yang sudah mengetahui dan memahami perihal anjuran bersedekah ini, namun persoalannya seringkali kita teramat susah untuk melakukannya kerana kekhuatiran bahawa kita salah memberi, sebagai contoh kadang kala kita enggan memberi sedekah kepada pengemis yang kita temui ditepi jalan dengan anggapan bahawa mereka (pengemis/peminta tsb) menjadikan meminta-minta sebagai pekerjaannya, malas, dll. Padahal sesungguhnya prasangka kita yang demikian adalah bisikan-bisikan syaitan laknatullah yang tidak rela melihat kita berbuat baik (bersedekah), sebaiknya mulai saat ini hendaknya kita hilangkan prasangka-prasangka yang demikian kerana seharusnya sedekah itu kita niatkan sebagai bukti keimanan kita atas perintah Allah dan rasul-Nya yang menganjurkan umatnya untuk selalu bersedekah,
Masalah mungkin timbul apabila ternyata kemudiannya bahawa sedekah yang kita beri kepada pengemis/peminta tadi tidak tepat sasaran, bukan lagi urusan kita, kerana sedekah hakikatnya adalah ladang amal bagi hamba-hamba Allah yang bertakwa. Pengemis/peminta/fakir miskin lainnya adalah ladang amal bagi orang yang berkemampuan, dapat kita bayangkan andaikata tidak ada lagi orang-orang tersebut, kepada siapa lagi kita dapat beramal (bersedekah) ???
Walaubagaimanapun dalam dunia yang semakin gawat dan gayat ini pemberian sedekah
Atau kalau kita termasuk orang yang tidak suka memberi sedekah (kepada pengemis/peminta/fakir miskin) dengan berbagai alasan dan pertimbangan maka biasakanlah bersedekah dengan menyiapkan sejumlah wang sebelum sholat Jum'at dan memasukkan ke kotak-kotak sumbangan yang tersedia dan biasakan dengan memberi sejumlah minima setiap Jum'at, misalnya Jum'at ini kita menyumbang RM5 kekotak amal tersebut maka sebaiknya Jum'at berikutnya harus dengan jumlah yang sama, syukur jika boleh diberi lebih dan yang terpentingnya harus diiringi dengan keikhlasan.

Sedekah anda, walaupun kecil tetapi amat berharga disisi Allah Azza Wa Jalla. Orang yang bakhil dan kikir dengan tidak menyedekahkan sebahagian hartanya akan rugi didunia dan akhirat kerana tidak mendapat keberkatan. Jadi, sebenarnya orang yang bersedekah adalah untuk kepentingan dirinya. Sebab menginfakkan (belanjakan) harta akan memperoleh berkah dan sebaliknya menahannya adalah celaka. Tidak menghairankan jika orang yang bersedekah diibaratkan orang yang melabur (invest) dan menabung disisi Allah dengan jalan meminjamkan pemberiannya kepada Allah. Balasan yang akan diperolehnya berlipatganda. Mereka tidak akan rugi meskipun pada awalnya mereka kehilangan sesuatu.

Sedekah yg pahalanya terus mengalir

Dari Abu Hurairah RA, bahwa sesungguhnya Rasulullah SAW, telah bersabda : "Bila seorang hamba telah meninggal, segala amalnya terputus, kecuali tiga hal : amal jariyah, ilmu yang bermanfaat atau anak shalih yang mendo'akannya" (HR. Bukhari, dalam Adabul Mufrad).
Berikut contoh konkrit, sadaqah (amal) jariah, yang pahalanya terus mengalir walaupun si pemberi sadaqah telah wafat :

SADAQAH JARIAH –
KEBAIKAN YANG TAK BERAKHIR AL SADAQAT AL JARIYAH –
THE ACTIONS WHICH OUTLIVES YOU !

1. Berikan Al-Quran pada seseorang, setiap saat Al-Quran tersebut dibaca, anda mendapatkan kebaikan. Give Quran to someone and each time they read from it, you will gain hasanaat.

2. Ajarkan seseorang sebuah do'a. Pada setiap bacaan do'a itu, anda mendapatkan kebaikan. Teach someone to recite a dua. With each recitation, you will gain hasanaat.

3. Sumbangkan kerusi roda ke Hospital dan setiap orang sakit menggunakannya, anda mendapatkan kebaikan. Donate a wheel chair to a hospital and each time a sick person uses it, you will gain hasanaat.

4. Tanam sebuah pohon. Setiap seseorang atau hewan berlindung dibawahnya atau makan buahnya, anda dapat kebaikan. Plant a tree. Each time any person or an animal sits under its shade or eats from the tree, you will gain hasanaat.

5. Tempatkan pendingin air di tempat awam. Place a water cooler in a public place.

6. Edarkan bacaan yang membangun dengan seseorang. Share constructive reading material with someone.

7. Libatkan diri dalam pembangunan masjid. Participate in the building of a mosque.

8. Edarkan CD Quran atau Do'a. Share a dua or Quran CD.

9. Bantulah pendidikan seorang anak. Help in educating a child.

10. Edarkan pengetahuan ini dengan orang lain. Jika seseorang menjalankan salah satu dari hal diatas, Anda dapat kebaikan sampai hari Qiamat. Share this with someone. If one person applies any of the above you will receive your hasanaat until the Day of Judgment.

Jadilah dari "sejuta artikel" dengan meneruskan artikel ini kepada saudara-saudara kita sesama muslim yang barangkali belum mengetahuinya, sehingga kita tidak dilaknat Allah dan seluruh mahluk kerana tidak menyampaikan (menyembunyikan) apa yang telah kita ketahui, sebagaimana dinyatakan dalam Al-Quran surah Al-Baqarah Ayat 159 :

"Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dari keterangan-keterangan dan petunjuk hidayat, sesudah Kami terangkannya kepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh Allah dan dilaknat oleh sekalian makhluk".
Dari Abdullah bin 'Amru ra, RasulAllah S.A.W bersabda: "Sampaikanlah pesanku walaupun hanya satu ayat".

Semoga Allah Ta'ala membalas 'amal Ibadah kita.

Wassalamu'alaikum warahmatullaahi wabarakatuh.

Jom KiTa Tuka LiNk!

Entri kali nie aku tujukan buat sumer silent reader aku... jika anda sudi.. apalarrr kiranyer kita menjalinkan ikatan silaturahim dgn saling mengenali antara satu sama lain (ayat cam poyos jer.. hehehe) dengan bertuka² link...

Kepada yg nak bertuka link ngan aku... sila tinggalkan msg di shoutbox... or email jer aku di...: aidiena@gmail.com

Salam Ukhuwah! (ewah... ewahhhh.. selalu sayer tak peramah macam nie tau!) :)

Tuesday, August 19, 2008

What a DRAMA!!

Dua.. tiga hari nie aku membizi taip fail meja (terima kasih banyak pd Ratna yg sudi memberi contoh Fail Meja dia.. terus terang cakap aku mmg tak tau camner ruper fail meja nieh.. coz this is my first time in gov sector..) yang akan diaudit hari ini.. tapi akhirnya kami tak terlibat pon.. Fail Meja tu dah pon siap.. betapa gigihnyer aku menaip 2 hari ini.. (coz Ratna tak der soft copy) bersyukur jadik student SS dulu.. at least skill menaip tu dah ada.. tak ler terkial² nak ngadap keyboard nieh!

Sebenarnya aku ada 2..3 story yg dah aku peram.. memuler tu mmg raser terujer teramat nak diceritakan.. tapi biler dah 2..3.. hari berlalu nie.. raser cam dah tak cukup umph! macam lauk dah basi pulak.. hehehe.... aku mulakan ikut hari lar eak....

Jumaat minggu lepas...

Ingat² lupa dah nie... jap aku selak lipatan memori kat kepala aku nie.. sambil tangan menongkat kepaler dan mata merenung jauh..(huh... betapa manusia itu pelupa! Aku sorang jer kot.. hehehe..)

Hmmm.. dah ingat dah.. jumaat lepas tak der buat aper.. rutin cam biasa.. Ady tak der kelas aritu.. balik rumah lepas pekena 2 ulas durian yg Dekli beli...

Sampai umah.. settlekan kain baju kotor utk dibasuh.. esok pagi senang nak sidai.. malam tu tido lewat.. esok tak keje!

Sabtu baru nie..

Pagi² tu.. (pagi tak ler pagi sgt..) sayup² aku dgr bunyi²an yg makin lama makin kuat... aku tanyer laki aku "Abg dengar bunyi bising² kat luar tu.." Kami pakat intai celah tingkap... "OMG.. perang dunia dah meletus.. berbalas² kata² keras tidak puas hati jiran² di hadapan rumah kitowang... dorang berGADOOOOOO!! Mak aiii.. mmg aku tak sangka dpt tgk drama swasta di awal pagi macam nie.. masing² tanak beralah dan saling salah-menyalahkan.. abis segala tok nenek perasaan terbuku diluahkan... puncanyerr?? Pasal sidai kain guna tepi pagar yg sama.. pagar kongsi of course.. kata duk umah teres.. bukan umah banglo... maka pagarmu.. pagarku jua..! Jadi adat berjiran kena lar bertolak ansur dan faham-memahami... dlm berbalas² peluru yg keluar dari mulut masing² tu.. maka terungkaplah punca sebenar segala pertelingkahan itu... puncanya tak lain.... seperti yg pernah aku ceriter kan kat sini aritu.... everything about budak² yg main
bOLa depan rumah...

Aku dah agak hal main bola nie mesti bakal mencetuskan kemarahan dan punca pergaduhan org yg tak tahan cam aku inie... sib baik bukan haku yg negor anak kakak tu... member backup anak wa cakap lu.... haaa kau... bukan nak ditegur anaknyer.. tapi dia teraser hati plak biler owg tegur anak dia... kalau tanak pedih telinga dan hati biler owg tegur anak awk... buat ler perkara yg sepatutnya dilakukan oleh tiap ibu bapa yg paham bahasa sblm org lain bahasakan... berdentung-berdentang dekat 1/2 jam jugak... then reda... kitowang pon sambung xtvt yg kitowang nak buat tadi... laki aku p keje.. dan tinggal lar aku dengan anak²...

Tup² kedengaran semula bunyi berkericau membingit suasana ujung mingguku yg aman... kali nie lebih hebat lagi... kalau tadi rumah B berperang ngan rumah A.. sekarang rumah C yg pada asalnyer sekadar menonton dan mendengar campur tangan.. ibarat Amerika yg cuba menjadik tentera pengaman kat Iraq... makin hangat suasana... biler anak² jiran yg muda belia turut masuk campur (depa nie lar punca sebenar itu... tukang main bola) Org muda darah bergelora.. tak tahan dugaan mahupun teguran... bagi aku personally... bukan salah rumah B (couple nie anak baru sorang sebaya ngan Alyaa anak aku.. n seperti kami yg baru pindah ke situ.. amat terganggu dengan budak² yg tetiap petang jadikan depan rumah kitorang padang bola mak bapak dia...) Cuba lar u all pk kan... kita beli rumah adalah utk kita tinggal dengan aman.. utk kita berasa selamat... harta benda kita terlindung... untuk kita beristirehat.. tapi macam mana nak berehat biler maner ada individu² yg pentingkan diri sendiri dan tak sensitif dengan hak privasi org lain... mmg kami nie org baru... tapi itu tak bermakna hak kami boleh dinafikan... apa yg aku perhatikan... org² lama kat taman tu (nie lar bahana beli rumah atas tangan.. rumah di taman yg dah lama org duduk.. yg dah ada kroni masing²) mmg tak ambil pusing pasal penghuni baru cam kami... dorang tak juga peramah cam org² kat Taman umah mak aku.. tmpt aku dibesarkan.. walaupon ada pendatang baru kat Taman itu.. kami tak der lar pilih² bulu... kalau ada apa² function or kenduri... kami jemput jer... walau masing² tak mengenali antara satu dgn lain... ini lar masa nak berkenal²an... kami idup harmoni.. tak der nak gado² camnie..

Aku raser rumah B punya kesabaran dah sampai limitnya.. apatah lagi biler sarang tebuan tu dijolok²... u all tau lampu belakang keta dorang.. (dorang ada dua keta.. satu keta gen2.. yang nie keta lama) yang dorang park kat depan umah dorang dihentam bola sampai pecah.. (buruk tak buruk.. lama tak lama.. itu kan duit.. harta kita of course kita marah! Sama cam peti surat kitowang yg terima nasib yg sama.. punah dihetam bola!) Bukan lar kami nie nak kechoh²... tapi tengok²kan lar anak² akak.. abang.. pakcik.. makcik.. yg hari² dok ganggu dan memunahkan harta benda org tu.. anak² pakcik makcik nie kurang etika ketika bermain... tak hormat harta benda org.. hak privasi org.. apatah lagi org tu sendiri... tak ker menceroboh namanyer masuk dalam gate umah org dengan slumber (kalau gate kunci.. dorang panjat jer..) tanpa permission.. tanpa raser bersalah... berkali² pon dorang tak heran... tak ubah cam samseng jalanan... di mana budi bahasanyer pakcik makcik oiii... Saper yg nak disalahkan... mak pak yg duduk dlm rumah... bukan nak tgk apa yg anak dorang kechohkan kat luar rumah... mak bapak pesen apa tu?? Aku pon tak paham... kenapa zaman sekarang masih wujud tetangga² yg macam tu..

Korang tau apa rumah A jawab biler hal anak dia main bola depan rumah org diungkit si rumah B?? "Kitorang dah lamer duduk sini... mmg sekian lama budak² tu main bola depan rumah nie... ko org baru kenapa nak kechoh²!!... (BOLEH MACAM TU??) Tak ke sakit hati nie.. aku yg dok dalam rumah pon raser bengang.. rumah B aku tak tau lar kemarahan dia dah sampai tahap apa.. masing² dah tinggikan suara.. anak tuan rumah C pula bersuara.. suruh alihkan kereta buruk yg park sebelah rumah dia tu (rumah B park depan rumah dia sendiri.. apa hak dorang nak suruh alih?) Sungguh kurang ajar budak tu dgn sura melengking berkata.. "KAU TAK ALIHKAN KETA TU HARI NIE AKU PECAHKAN KETA KO!!" Apa maknernyer tu?? Mak budak tu yg paling aku kesian.. seboleh² ditariknyer anak bujang dia masuk ke dalam.. aku tau dia malu... brother rumah B (tuan punya keta) cabar budak tu balik.. "KO PECAHKAN SEKARANG.. PECAHKAN.." Berdesup budak igusan pantang dicabar tu kuar gate dan tendang keta buruk tak berdosa tu 2 kali dengan sekuat hati!! (Terbeliak mata aku kali nie.. mak aiiii... biler perasaan marah menguasai diri.. sumer benda boleh jadi..) Kami jiran.. (bukan aku.. aku stay leklok dlm rumah jer.. aku tanak campur.. walaupon secara peribadi aku agak menyebelahi rumah B.. ) yang lain² ambil langkah berjaga².. yg lelaki pakat kuar.. takut pergaduhan mulut merebak kepada fizikal... bahaya tu.. sapa tau apa boleh jadi... segalanya mungkin... Alhamdulillah keadaan dpt diredakan... tak lamer lepas tu keta polis sampai.. aku tak tau saper yg call... aku tak tau apa polis tu cakap kat dorang... muka En. Polis tu tegang jer maser masuk balik dalam keta sebelum blah...

Huhhhh... what a drama u know... Kecut perut dan organ dalaman aku tengok tayangan percuma ini.. ia bukan fantasi.. tapi realiti yang berlaku kat depan mata sendiri... Melihat jiran tetangga bergado bukanlah satu keseronokan... sebenarnya aku sedeh tgk keadaan kejiranan kat sini... ntah.. tak tau nak cakap macam mana.. sikap tak ambil peduli dan menghormati hati dan perasaan org lain memang ibarat duri dalam daging... nak dibuang payah... bila dibiar makan dlm.. pendapat korang macam mana??

Bagi aku.. mak bapak perlu mainkan peranan penting... ibubapa tu perlu tunjukkan contoh yg baik kat anak²... biler dengar tetangga mengadu pasal anak kita jgn buat tak endah... selidik... dan jangan sesekali sebelahkan anak yg bersalah depan jiran tetangga... (budak² naik tocang biler mak bapak backup dia depan²) salah atau betul belakang kira.. kitalah yg membentuk mereka... menjadi baik dan berbudi bahasa... memupuk akhlak mulia... biler org mengadu tentang kelakuan anak kita.. jangan cepat melenting.. teguran tak bermakna org tu benci dan tak sukakan kita... itu maknernyer masih ada yg sudi amik peduli... tak mahu anak kita kurang ajar... idup dalam satu kejiranan.. eloklah saling tegur menegur... yg tak elok di mata eloklah kita perbetulkan.... Kalau kita tak sudi ditegur kitalah manusia yg paling rugi di dunia ini... hidup dalam dunia sendiri.. tak siapa ambil peduli.. jangan sesekali mendabik dada dan menjadi manusia yg sombong dan bongkak... biler kita mati nanti bukan kita korek tanah tanam sendiri... masa nie baru kita tahu betapa pentingnya nilai kejiranan....

Sekarang nie aku dah jarang nampak batang idung tuan rumah B... tatau waktu biler dorang balik... laki aku kata kelmarin petang (dia cuti jaga anak kat rumah) dia tgk budak² tu kecik besar.. dengan sesuker hati mak bapak dorang rembat bola kuat² kat keta buruk umah B... main tak ingat org lain dah.. tak ubah macam samseng.. kecik² perangai dah macam tu.. besar esok tak tau lar macam mana.. budak² nie dah naik sheikh... semakin beranie.. depa raser tindakan depa tu dah betul dah.. terang² mak pak bagi lesen dgn backup depa depan²... saper yg rugi... anda² mak pak budiman yg rugi... anak² anda membesar dgn penuh sifat mazmunah...... nak salahkan siapa.. lu pikir lar sendiri!!!!!

Suka aku ingatkan di sini... tentang barisan pertama daripada 12 barisan manusia menuju akhirat...

Di iringi dari kubur dlm keadaan tidak bertangan & berkaki. Keadaan ini dijelaskan melalui seruan Allah swt :

'Mereka orang² yg menyakiti hati jiran sewaktu hidup mereka. Mereka yg sombong & tidak berbuat kebaikan kepada jiran tetangga akan mendapat kehinaan didunia maupun di akhirat'.

Firman Allah

"Aku akan memalingkan hati orang yg sombong serta takbur di muka bumi ini dengan tiada alasan yg benar dari (memahami) ayat2 ku(yg menunjukkan kekuasaan ku) , itulah balasan & tempat kembali mereka adalah neraka"

Beringat-ingatlah kita sesama tetangga!

..HoRMat & SaYaNGiLaH KeLuARGa KiTa..

Dah pernah aku postkan artikel nie dulu.. tapi tatau naper aku tetap raser nak post lagi.. coz bacer byk maner pon artikel ini tetap menyentuh hatiku... kita kadang² mmg tak sedar.. mungkin sebab dah terbiasa.. tindak-tanduk.. tutur kata.. reaksi kita kepada mereka.. dalam diam kita telah dan sedang menyakiti hati insan yang kita sayang.... renung sekejap.. ada tak korang sakitkan hati org yg korang sayang hari nie??
____________________________________________________________________
Aku terlanggar seorang asing semasa berjalan, "Oh maafkan saya, saya tak perasan"
Katanya "Maafkan saya juga, Saya tak nampak saudara".

Kami amat bersopan dan saling menghormati, Kami saling melambai sambil berlalu pergi. Tetapi di rumah lain pula ceritanya, Bagaimana kita melayan orang tersayang, tua dan muda. Lewat petang, tika memasak makan malam. Anak lelaki kecilku berdiri di dapur secara diam-diam. Bila berpaling aku hampir melanggarnya jatuh. Jerkahku, "Jangan buat kacau di sini, pergi main jauh-jauh".

Dia berlalu pergi, hatinya hancur luluh dan beku. Aku tak sedar, bertapa kasarnya kata-kataku. Sedangku berbaring di katil mendengar musik. Terdengar suara halus datang membisik, "Bila bersama orang tak dikenali, begitu bersopan dan merendah diri, tetapi ahli keluarga tersayang, sering dimarah dan dicaci".

"Cubalah kau pergi lihat di lantai dapur. Kan kau temui bunga-bungaan berterabur"..

"Itu adalah bunga-bunga dibawanya untuk kamu.. Dia memetiknya sendiri, kuning, biru dan unggu"..

"Dia berdiri senyap agar jadi kejutan buat kamu, kamu tak pernah sedar airmatanya yang datang bertamu"..

Pada tika ini, aku merasa amat kecil sekali. Airmataku mencurah ibarat air di kali. Senyap-senyap ku kebiliknya, dan melutut di katil.
"Bangunlah, anakku, bangunlah si kecil"
"Apakah bunga-bunga ini dipetik untuk Ibu?
Dia tersenyum, "Adik terjumpanya belakang rumah di semak"..

"Adik memetiknya kerana ia cantik seperti ibu, ibu tentu suka terutama yang unggu."

"Maafkan ibu, atas sikap ibu hari ini, Ibu tak harus menjerkah kamu, sebegini.."

Katanya, "Oh, ibu, itu tak mengapa, Saya tetap sayang ibu melebihi segala.."
Bisikku, "Anakku, ibu pun sayang kamu,dan ibu suka bunga itu, terutama yang unggu."

FAMILY

Adakah kamu sedar, sekiranya kita mati hari ini, syarikat tempat kita berkerja akan senang-senang mendapat pengganti, dalam hanya beberapa hari..

Tetapi keluarga yang kita tinggalkan,akan merasa kehilangan kita sepanjang hayat. Dan sedarlah, sekiranya kita menghabiskan masa kita kepada kerja, melebihi keluarga kita, adalah merupakan suatu pelaburan yang tidak bijak. Bukankah begitu?

Jadi apakah maksud yang tersirat?

Tahukah anda makna "FAMILY"?
FAMILY = (F)ATHER (A)ND (M)OTHER (I) (L)OVE (Y)OU

"HARGAILAH KELUARGA ANDA"

Thursday, August 14, 2008

..Maafkan bOnda Sayang!..

Dah petang pon.. alarm pon dah berbunyi baru tadi.. hmmm.. entri terakhir hari nie.. sebelum balik..

Semalam payah sangat nak tido.. bayangkan empat² org nak tido atas katil.. of course lar sempit.. dan memang payah nak tido bilamana 2 org budak kecik tu dok main terkekek² gelaknyer.. padahal jam dah pon menginjak ke pukul 1.00pg... rimas dan ngantuk.. aku mintak Ady tidokan Alyaa kat bilik sebelah manakala aku tidokan si Aisha..


Aku dah nyenyak tido biler terdengar sore tangisan yg kuat.. si Aisha.. dengan mamai antara khayal dan sedar... melilau mata aku tgk katil... kat bawah... Aisha tertiarap dengan tangisan yg kuat.. dengan cepat isyarat dihantar ke otak... "Ya Allah!! Anak aku jatuh katil!" Kesian sangat aku kat Aisha maser tu.. cecepat aku dakap n pujuk dia... bingit sore Aisha memecah kesunyian malam... aku raba kepala dia.. benjol... Ya Allah macam mana aku boleh begitu lalai... (biasanya kat tepi katil tu dilapik tilam Alyaa... tapi semalam tak ada tilam tu... aku dah ubah letak tmpt lama sbb mengganggu laluan..) Aisha yg biasa tido di tepi aku biarkan reda tangisan nak ekot ayah ke bilik sebelah.. niat hati nak tunggu dia lena.. baru angkat letak tepi dinding.. silap aku.. aku sendiri terlelap sebelum Aisha aku alihkan.... Aku raser bersalah sangat... atas kelalaian aku.. anak aku terima akibatnya....

Maafkan bonda sayang!

..kena TaGGed lagie.. toinkkkkk!!

RULES***
“The rules of the game get posted at the beginning. Each player answers the questions about themselves. At the end of the post, the player then tags 5 people and posts their names, then goes to their blogs and leaves them a comment, letting them know they’ve been tagged. Let the person who tagged you know when you’ve posted your answer.”
***END***

Kali nie aku ditag oleh Mamafarhan pulak.. (tapi utang tag aku dia blom bayar.. hehehe.. saya igt tau! :P)

What were you doing 5 years ago?
Lima tahun lepas.. thn 2003 dan aku baru berumur 24 thn.. maser tu aku sedang bekerja di syarikat Ramunia Fabricators Sdn. Bhd. sebagai secretary pada bos aku yang paling garang dan cerewet.. aku raser kalau kowang jadik aku kowang pon gerenti dpt tekanan mental... hahaha... Ramunia sykt ketiga aku bekerja selepas grad... dan juga yg paling lama bertahan... sampai lima tahun.. dan aku juga baru jer berenti dari situ coz join gomen (keje skrg nie lar).. Kenapa benti.. coz co nak pindah JB n satu lagi... aku dah bosan ngan environment dan politik di situ... keadaan tak mendatangkan apa² kebaikan utk aku terus bertahan....

5 thn lepas juga.. zaman masih hot... hehehe... masih slim melim dan sibuk dok cari calon suami.. hahaha... berkenalan sana sini end up couple dengan En. Ady Putra (suami aku terchenta lar) pada tarikh Erra Fazira bernikah ngan Yusry (haaa... sapa igt tarikh tu.. cepat.. teka.. teka larr).. Aku ingat lagi petang tu.. meet up lepas balik keje.. selalu kitowang borak thru YM n phone jer.. Dia temankan aku balik keje aritu aku pakai kebaya meroon yg aku pakai maser konvo.. Ady pakai baju panas.. (yg aku raser tak sesuwaiiii langsung dgn dia) Segan nak mati beb time tu.. (aku nie kan gadis pemalu yg ayu!! Wekk.. anda dilarang muntah.. hehehe) Kitowang lepak kat No. 1 seafood (tmpt peberet utk lepak lepas balik dating.. coz restoran nie di Taman rumah mak aku.. dekat ler sgt..) yg sup ekor nyer fuhhhh terangkat! (tapi sekarang owner dah tuka.. tak sedap langsong! Terus tak p dah situ..) Dengan lagak control ayu.. aku duduk mengadap En. Ady.. (dia baru balik dari Bukit Tinggi maser tu) Tiba² dia kuarkan satu paper bag kecik.. n bagi kat aku.. dlm paper bag tu ada satu kotak kecik kaler pink yg cumil (mati² aku igt cincin.. sekali seekor replika cam kumbang ada kat dlm tuu..) chehhh bikin saspen jer En. Ady nie tau.. time tu aku raser cam nak pengsan jatuh guling² (tapi sbb org ramai kat kedai tu aku tahankan hati)gelakkan diri yg teramat lar tinggi harapan.. maluuuunyerrr haku.. hahaha.. camner ler aku bleh terpk macam tu sekalik... time tu cam blur² jer kena propose dari En. Ady Putra.. time tu jugak perasaan tak tentu arah dan berbelah bagi... betol ker ini atau mainan mimpi... nak terima ker tanak... hahaha.. last² aku balik umah diteman oleh si dia dgn senyum simpul di pipi... (waaa.. tersenyum sendiri aku sekarang nie)...

Aper lagi eak.. 5 tahun lepas... hidup penuh warna-warni.. maklum org dah ada pakwe.. selalu keluar reramai ngan VF team... gi tgk wayang... gie main boling... gie open house.. gi gathering.. tapi sumer tu dah berlalu okey... sekarang masing² bz ngan life sendiri... masih lagi berjumpa.. bezanya bawak anak bini larrr... tapi dah jarang... (windu waktu itue)..

Time nie paling enjoy dpt gaji.. boleh beli itu ini.. I'm a big spender... beli baju, kasut, beg tangan, novel... ader jer mender nak membeli dan membelah... tapi skrang tak bley lar macam tu.. family comes first...

What were the 5 things on your to do list today (14 Ogos 08, Wednesday)?
Pagi: Bangun mandi.. solat.. sterika tudung.. bersiap utk ke pejabat.. drop anak kat umah mak.. naik lrt ke office

Kat Opis: Sarapan biskut Danone cicah nescafe 3 in 1 jer.. nak jimat belanjer.. check email & sesambil update blogs.. then mulakan keje opis seperti biasa.. sort out surat kuar masuk.. rekod.. bukak file baru.. buat filing.. answering phone.. etc...

Lunch: Mmg betol bleh jimat arinie.. dpt makan free.. nasik goreng ayam.. lebihan order utk meeting tadi..

Petang: Sambung keje seperti biasa.. sambil surfing internet kalau tak der pending works.. solat Asar.. 5.30 balik

Malam: Lepak umah mak.. mandikan n buat susu Alyaa & Aisha.. melayan kerenah anak²ku..
kul 11.00: Ady sampai umah mak dari kelas.. idang makan utk dia.. then bersiap utk balik umah..

Tgh malam: Kat umah kalau budak² dah tido.. senang citer boleh tido terus.. tapi kalau dorang tak tido lagi.. jenuh lar nak paksa dorang tido.. letihhhh wooo..

What are 5 snacks that you enjoy?
1. Coklat Beryl's yg lemak (biasa aku beli yg assorted nuts and raisin)
2. Mister Potato
3. Keropok ikan bersira cili.. beli kat bawah Maju Junction Mall.. sedap woo.. (makan sambil surfing internet)
4. Snek berperisa ayam Double Decker
5. Snek Marmie (barbeque flavor)

What are 5 things that you would do if you were a billionaire?
- Seperti jawapan tag yg lepas..

1. Menunaikan rukun Islam ke-5 (sudah tentu ler mampu)
2. Shop till drop.. sumer mender yg aku idamkan.. yg tak mampu aku miliki sebelum inie..
3. Melancong ke semua tempat yg aku idam²kan nak pegi..
4. Beli hartanah dan bukak perniagaan yg boleh mendatangkan pulangan yg berkekalan.. (yelah.. duit kalau guna hari² lama² habis jugak..) so.. this is my backup plan..
5. Membuka Yayasan Kebajikan khas utk Org² kurang upaya.. susah.. anak² yatim, ibu² tunggal, org² tua.. aku nak gembirakan hati dorang...

What are 5 jobs you’ve had?
1. 1995 - Kerja di A&W Spectrum Ampang (buat part time, maser cuti sek)

2. 1996 - Part Time di 'Carl's Junior Ampang Point (time cuti sek jugak)

3. 1998 - Keje di Sykt jual komputer (aku lupa nama co. tu) pastu kuar result SPM.. dpt tawaran smbg bajar kat UiTM Jengka, Pahang.. course Sectetarial Science..

4. 1999 - Practical kat Golden Hope Plantations selama 6 minggu

5. 2001 - First job kat Lee Hishammuddin Advocates & Solicitors actually dpt 2 offer sekali dengan sebuah sykt kontraktor.. siap offer aku keta co. coz aku tak der transport nak ke sana.. Kat co. nie.. pagi tu aku interview.. petang tu dorang dah call suh dtg keje hari Isnin.. aku tak terima offer dorang coz raser semacam jer dgn kesungguhan dorang tu.. offer keta company bagai.. eiiii.... takutt.. (2 bulan jer keje kat legal firm nie.. keje byk tak hengat kalahkan lawyer! Blah sebab dpt tawaran lebih bagus..)

6. 2001 - Keje di KCM Pharmaceutical dpt 2 offer jgk.. satu lagi dari MARA.. aku tolak offer MARA coz gaji gomen ciput sgt maser tu.. (8 Bulan aku keje di KCM - dpt better offer)

7. 2002 - Keje ngan Ramuni Fabricators (co. nie fabricate platform for oil & gas industry)

8. 2007 - Ujung thn tu.. lepas pantang Aisha aku bertukar bidang akhirnya join jgk gov force.. setelah hampir 7 thn dengan sektor swasta....

Terlebih sudahhh... hehehe...

5 orang yg aku nak tag ialah org yg sama kot... balik² kowang jgk.. nasib lar kan.. kali nie tak dak paksaan... raser nak jawab.. jawab... tanak jawab pon suker ati kowang larrr..

1. Fidelina
2.
Nana Dahlan
3.
Mama Syira
4.
Ibu Arieana
5.
Mama Myrah

..AwARD..

Award diterima dari Mama Farhan & Emily ... thanks! ;)


It has been done according to the following rules:
1. The winner may put the logo on her blog.
2. Put a link to the person you got the award from
3. Nominate 5 blogs.
4. Put links to the blogs.
5. Leave a message for your nominees

Nomination saya pergi kepada 5 bloggers inie:

1.
NaNa Dahlan
2.
Ibu Arieana
3.
Mc'Da
4.
FiDeLiNa
5.
Mama SyiRa

Msg saya kepada mereka... tahniah dari saya!.. Kwang..kwang..kwang....

Wednesday, August 13, 2008

..mERaPu.. MeRaBaN..

Semalam bz sunggoh.. pepetang lepas En. K balik dari mesyuarat.. banyak pulak kejenyer.. jadi.. semua blog aku tak sempat nak di-update... hehehe.... winduuuu ker??? ;)

Ohhh ya.. selain membizi buat keje.. tak dapat tidak utk menjawab rasa ingin tahuku.. aku sudahkan jugak tgk citer "Kekasihku Seru" slot drama Seram TV3 yang aku rasakan drama seram terbaik setakat ini... mmg seram weiii.. not bad lar kan arahan Khabir Bakhtiar tu.. mmg berbakat.. baru ler rasa teruja dan berdebar² nak tgk... thumb up for this guy! Korang ikut tak citer nie? Kalau tak ikut bleh follow kat TV3 online... episod yg lepas².. aku pon tgk kat situ jer coz yg lepas² tu mmg aku dah ter-miss...

Hmmm... apa khabar kengkawanku yg jelitawan sekalian... hehehe.. hope you gals senantiasa sihat dan berada di bawah lindunganNya selalu... macam² citer terbaru aku tgk kat blog kowang.. sonok kan biler ada blog nie.. walaupon tak selalu jumpa... tapi kita tetap tau perkembangan diri masing².. yg tak kenal bleh jadik kenal... dan yg sememangnyer tak rapat pon raser cam dekat jer dan kenal lamer biler kita selalu ikuti blog dia... hmmmm... inilah kelebihan idup zaman sekarang nie.. tak macam zaman tok² nenek kita dulu.. nak dapat satu berita pon payah... makan bulan dan tahun lamernyer.. sekarang.. toksah cakap... sempadan dunia dengan kita hanya melalui satu klik... segalanya dah terbentang depan mata... haaaa.. takjub tak?? Hehehe... (macam mengajar budak sekolah pulak rasernyer...)

Semalam kan.. mak aku panggil owg datang pagarkan umah mak aku.. alarrr.. kebetulan maser mak aku ekot kawan dia pegi berubat.. dia jmp ustaz yg dlm rancangan "Expose Mistik" 8.30 mlm di Astro Prima.. dia kata ada mender kat umah mak aku... dan dia setuju utk tolong pagarkan umah mak aku... semalam dorang datang kul 3.00 pg (coz dorang tadak timeline n terlalu bz.. umah mak yg kelima aritu.. dorang dtg berenam) 'pagarkan' umah... semalam tak larat ler nak tunggu sampai pagi buter kan.. kitowang pon nak balik jugak.. nak tido.. esok kerja.. so.. petang nie lar baru nak bersoal jawab ngan mak pasal apa yg jadi semalam... tak sabar nieh!

Semalam juga aku telah belanjakan lebih RM200 utk beli baju anak dare aku si Alyaa.. kira termasuk baju rayer lar tu kan.. beli kat F.O.S. jer.. kan dekat jer ngan opis aku... sebelah jer.. byk baju² menarik n fancy for girls.. aku pon aper lagi.. sebenarnyer mmg tadak niat atau terlintas di fikiran pon nak membelah aritu.. tapi.. aku kan pantang tgk baju cumil² nie.. murah plaks tu... tak beli baju aku takper.. asal anak aku comel menggayakan baju yg aku beli.. rasa macam satu kepuasan biler tgk si kecik tu menerai baju baru.. suka tgk dia gembira dan teruja.. susah nak gambarkan perasaan nie.. kalau kowang seorang ibu.. korang mesti paham...

Aper aku nak citer lagi haa...? Sowi lar kalau entri aku kali nie tunggang langgang.. sebab aku mmg tak plan pon nak tulis apa.. ikut sedap jari aku jer dok menaip nie.. apa saja yg terlintas di fikiran... aku tgh lapa nie.. si Nisa PA Dato' tak sudah² lagi keje.. aduhhhh... sampai kapan harus kutunggu inie...

Tak lamer lagi dah nak puasa kan.. utang dah langsai blom? Aku kena ganti 10 hari utk thn lepas.. yerlaarr.. aku bersalin kan ujung² bulan posa... alhamdulillah sumer dah langsai.. kan bagus kalau tahun nie dpt posa penuh lagi.. tak payah pk nak ganti² lagi.. aku mmg tak suka berhutang.. hutang ngan org.. hutang ibadat sekalipon... beban kepala nie biler pk pasal utang.. saper pon tak suker berhutang kan.. yg paling aku tak suka.. jadik pengutip utang.. letih beb.. bagi aku satu jer.. pandai meminjam.. pandai lar pulang........ bukan susah pon kan... jgn ler asyik nak mengelak jer.. itu namanyer tak der tanggungjawab... tak baik tu...

Ok lah.. aku tak tau nak merapu meraban aper benda lagi... serabutttt... aku nak p makan dulu... daaaaaaaaaa!

Monday, August 11, 2008

..'Selamat Hari Tua'..

Hmmm... 2 hari dah berlalu aku menyambut hari tuaku.. hehehe.. ada kengkawan kat sini yg sama² menyambut hari tua pada hari yg sama dengan aku??... ikhsss... sekejap jer maser berlalu kan... Terbayang ketika waktu masih terloncat² depan rumah main getah... teng² ngan anak² jiran.. bangun pagi tak gosok gigi dah p bertinggung main guli... pepetang laks sibuk dok bersila kat depan umah Cik Wok main anak patung kertas ngan Faezah.. anak dia... sibuk sungguh aku maser tu kan.. sekarang sumer tinggal kenangan.. (yg masih sentiasa indah utk dikenang)Zaman kanak² memang best.. buat macam²... main aper sajer tak sibuk pk masalah dunia... masalah krisis makanan.. masalah minyak yg asyik dok naik tak turun².. tido malam nie.. esok dah plan bangun pagi nak main apa... hahaha!! Bahagianyerr idup...

Aku kan.. dari kecik maner pernah samnbut besday² nieh... aku start menyambut bagai pon maser dah masuk UiTM.. sambut ngan kengkawan... sebelum² tu tak meraser lah.. paling² pon mak ngan abah bagi adiah.. tu pon puas mintak tu.. hahaha... maklum.. adik badik ramai.. bukan mudah mak abah nak penuhi kehendak kelapan² anak²nyer... ukhhh.. kitorang pon tak ler pandai dok berangan tinggi maukan emas intan permata.. dapat coklat biskut waffer abah bawak balik petang² pon dah syukur Alhamdulillah... Selalunyer abah kalau bawak balik apa² buah tangan (time balik dari keje) abah akan hulurkan kat adik yg paling kecik.. jeles ooo maser tu.. pastu kami yg tua² nie sumer pakat ler sibuk dok 'Ke-Chek' (mintak.. melakukan pujukan separa sedar.. kahkahkah!!) Hang nak ka.. tanak ka.. kena bagi jugak.. hehehe... so pakat lar dok kekah ramai²... apa pon benda yg abah bawak balik... sekelip mata sumer licin.. SELAMAT....

Enough menngimbau nostalgia... Sabtu hari 'itue' Seperti yg telah dijanjikan.. setelah dgn sabarnyer aku menanti laki aku balik dari kelas & exam dia (course dia abis this month.. fuhhh leganyer.. pas nie bleh balik umah awal!) Aku dah bersiap.. sampai jer.. terus blah.. (org depan rumah kitowang ada kenduri hari tu.. anak sulong dorang kawen.. so keta park jauh sket) angkut budak² p umah mak.. then we all had dineer kat warung corner.. makan menu biasa.. nasik papprik campur.. then berkejar ke Galaxy Ampang (kat sini senang nak tgk wayang.. tak cayer tanyer Fidelina.. hehehe.. tak sesak.. tiket pon murah.. nak bawak budak² tgk pon buleh.. dulu pernah bawak Alyaa masuk sekali.. tgk citer Night At The Musemum'.. maser tu umo dia baru lapan bulan..) pk.. punyer pk.. sepakat kami beli Tiket citer 'The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor'... first time layan mid-nite.. hehehe.. kalau belum kawen layan mid-nite ngan abe sure kena bambu ngan mak haku! Dah kawen.. buat lar apa² suker hati mung!

Citer tu mmg best.. teruja tgk lakonan Dato' Michelle Yeoh... dasat dia nie.. dah sampai peringkat antarabangsa.. cam tak cayer jer tu anak Malaysia..

Birth name Yeoh Choo-Kheng
Born August 6, 1962 (1962-08-06) (age 46)
Ipoh, Perak, Malaysia
Spouse(s) Dickson Poon (1988-1992)

See.. kebetulan.. hari tua dia dedekat ngan hari tua aku.. hihihi.. (aper sangkut-paut?) Maknernyer bintang Leo nie berpotensi menjadik bintang besar.. ahaks.. akak tak der lar nak manjadi pelakon gitue.. setakat jadik penonton dan pengkritik boleh laaa... Abis citer tu dlm pukul 2.30 pg.. (dah pagi buta baru nak balik.. ikhss..ikhss..ikhss..) singgah umah mak angkut budak² dulu.. tak tido lagi tau budak² nie maser tu..

Esoknyer.. seperti biasa Ahad untuk Rehat.. maka kami sekeluarga.. bagun LAMBAT.. hmmm.. tgh hari tak masak.. p makan kenduri lagi.. office colleague Ady kawen.. jauh nun kat Selayang.. ikhsss... sampai².. makan.. kebuluq tau maser tu.. tengah sesedap makan... dekat nak abis dah maser nie.. tup² aku ternampak 3..4 lai bulu ayam kat kulit ayam masak merah itue... mak aiiii... terbang melayang selera haku.. nak termuntah pon ader... aper ler nyer katerer nie.. kot yer pon masak banyak.. kebersihan ttp musti harus kena jaga... kalau masak cenggini saper nak rekomen katering ko... kita masak nak bagi manusia makan.. kalau nak bagi kucing ker.. itu tak masuk buku... ikhsss... gelinyer...

Selesai makan.. jmp pengantin jap.. pastu off we go.. singgah umah makcik Ady kat Ulu Kelang.. borak² minum air sampai perut kembong! (dahaga siot.. semalam cuacanya panas betol!) Makcik Ady menjual air.. apa lagi.. dekat lima gelas aku minum dengan slumbernyer... cam tak ilang² dahaganyer.. sedar².. akak nak bangun pon tak larat.. perut dah penuh air... hahaha... maka pulang ler kami berbekal taufufa yang makcik Ady bekalkan bersama air cendol... tak masak lagi arinie.. sblm balik singgah beli laksa kat simpang... fuhhhh.. senang keje akak!


Wednesday, August 6, 2008

New Baby..

Been bz lately with my new column.. well.. gals an guys especially to all you women out there.. feel free to drop by to this new baby of mine... silalah yer kawan² ku semua...

Sila klik di
sini......

Btw.. belum tiba masanya utk yg ketiga.. aku mengesahkan itue pada hari ini.. Pada mereka yg mulakan spekulasi yg bukan² sila hentikan.. kerana telah jelas.. tekaanmu itue salah dong...

Terima kasih.

Monday, August 4, 2008

MenGaPa TeRiAK??! HAti TiDaK BeRjaRaK..

Sekadar utk renungan bersama... another cut & paste artikel from yahoogroups email..
_____________________________________________________________________________________

Mengapa teriak?Hati tidak berjarak

Pada suatu pagi yang hening, sang guru bertanyakan kepada murid-muridnya:

“Mengapa ketika seseorang sedang dalam keadaan marah, ia akan berbicara dengan suara kuat atau berteriak?”

Seorang murid setelah berfikir cukup lama mengangkat tangan dan menjawab: “Kerana saat seperti itu ia telah hilang sabar, kerana itu ia lalu berteriak.”

Tapi…” Sang guru balik bertanya, “ Lawan bicaranya itu tidak berada jauh dari situ, hanya disisinya sahaja. Mengapa harus berteriak? Adakah ia tidak dapat berbicara baik-baik?”

Hampir semua murid memberikan sejumlah alasan yang pada perkiraan mereka adalah logic. Namun tiada satu pun jawapan yang benar-benar dapat memuaskan hati.

Sang guru lalu berkata: “Ketika dua orang sedang berada dalam situasi kemarahan, jarak kedua-dua hati mereka menjadi amat jauh walau secara fizikalnya mereka begitu dekat. Kerana itu, untuk mencapai jarak yang demikian, mereka harus berteriak.

Namun anehnya, semakin pula mereka menjadi marah dan dengan sendirinya jarak hati yang ada diantara kedua-duanya pun menjadi lebih jauh lagi. Kerana itu mereka terpaksa berteriak lebih keras lagi.” Sang guru menjelaskan dengan lebih lanjut:

“Sebaliknya, apa yang akan terjadi ketika dua orang saling jatuh cinta? Mereka bukan hanya tidak berteriak, namun ketika mereka berbicara sekalipun, suara yang keluar dari mulut mereka begitu halus dan kecil. Sehalus apa pun, kedua-duanya masih berupaya untuk saling mendengarkannya dengan begitu jelas sekali. Mengapa pula demikian?” Sang guru bertanya sambil memperhatikan para muridnya.

Mereka nampak berfikir dengan serius sekali namun tidak seorang pun yang berani bangkit untuk memberikan jawapan. “ Kerana hati mereka begitu dekat, hati mereka tidak berjarak. Pada akhirnya sepatah kata pun tidak perlu mereka ucapkan. Satu pandangan mata sahaja amatlah cukup untuk membuatkan mereka memahami apa yang ingin disampaikan.” Sang guru masih meneruskan:

“Ketika anda sedang dilanda kemarahan, janganlah hatimu menciptakan jarak. Lebih lagi hendaknya kamu tidak mengucapkan kata-kata yang mendatangkan jarak di antara kamu. Mungkin di saat seperti itu, tidak mengucapkan kata-kata merupakan cara yang bijaksana. Kerana waktu akan membantu anda.”

Kita semua mempunyai jumlah waktu yang sama meskipun kemampuan yang tidak sama. Tetapi orang yang menggunakan waktunya dengan lebih baik, acap kali mengalahkan mereka yang mempunyai kemampuan lebih banyak.

Friday, August 1, 2008

..Hari SUBUR WaNiTa..

Another cut & paste artikel aku terima dari yahoogroups email... info yg teramat berguna buat kita² Isteri Mithali dan anda semua Suami Budiman...
_____________________________________________________________________________________
KENAPA ANDA PERLU TAHU WAKTU SUBUR WANITA?

Ada 2 sebab utama :-
1. Untuk memudahkan mendapat zuriat
2. Untuk mengelakkan daripada mendapat zuriat.

Kedua-duanya adalah sama penting. Ilmu ini mungkin boleh anda sebarkan dan digunakan secara praktikal.

FAHAMI KITARAN HAID

Saya cuba permudahkan sebab kitaran haid ni agak kompleks dan payah sikit nak paham. Tetapi cuba fahami. Kitaran haid wanita berlaku setiap bulan secara puratanya ialah 28-30 hari. Tapi wanita masing2 ada kitarannya sendiri ada 25 hari ada yang lambat sampai 35 hari. Tetapi secara puratanya ialah 28-30 hari.

Terdapat beberapa fasa di dalam kitaran haid. Anda perlu memahami fasa ini.

Hari 1-4

Ini dipanggil fasa pengeluaran haid (menstruation) - ketika ini darah haid keluar. Hari pertama period adalah penting untuk diketahui kerana ia adalah di mana fasa ini bermula. Pada hari pertama haid datang, ia perlu ditanda di kalendar dan tamat selepas berapa hari. Sebaik-baiknya ditanda setiap bulan sekiranya anda ingin merancang untuk mengandung. Anda boleh mengagak kitaran period anda beberapa hari di dalam sebulan.

Hari 5-13

Ini dipanggil fasa follicular. Pada fasa ini, hormon estrogen meningkat. Ketika fasa follicular ini, darah akan berkumpul di dinding rahim dan menebal untuk persediaan mengandung. Di kawasan ovari pula, telur yang berada di dalam bekasnya akan menjadi semakin matang.

Hari 14

Waktu inilah satu proses peneluran yang dipanggil ovulasi berlaku. Telur akan terkeluar daripada sarangnya disebabkan oleh peningkatan mendadak sejenis hormon yang dipanggil Luteinizing Hormone (LH). Telur ini sekiranya tidak disenyawakan oleh sperma akan mati dan hilang. Sekiranya ia disenyawakan, ia akan turun melalu saluran falopio ke rahim.

Hari 15-28

Ini dipanggil fasa luteal atau fasa secretory. Selepas telur dikeluarkan dari sarangnya, sejenis hormone dipanggil progestrone di rembes daripada sarangnya (corpus luteum). Ini menyebabkan dinding rahim semakin menebal. Setelah progestrone semakin berkurang kerana tiada persenyawaan berlaku, maka dinding ini akan runtuh sebagaimana runtuhnya tembok Berlin. Proses akan mengalami kitaran semula pada hari 1

BILAKAH WAKTU SUBUR?
Setelah anda faham kitaran haid di atas, waktu yang terbaik untuk bersama suami-isteri ialah pada hari ovulasi berlaku. Ini adalah kerana ketika itu telur baru sahaja keluar daripada sarangnya.


Bilakah secara tepat ia berlaku? Sebenarnya ia adalah lebih kurang 14 hari daripada hari pertama period seterusnya atau ketika fasa luteal bermula.
** (14 days from the 1st day of your NEXT period - NOT your previous period)

Tak faham? Macam ni. Katalah dia period 28 hari, maka hari subur ialah 28 hari - 14 hari = 14 hari. Jadi, hari ke 14 itu adalah hari subur. Katalah period bulan itu 30 hari, maka 30 hari - 14 hari = hari ke 16 ialah hari subur bukan lagi hari ke 14. Sekiranya periodnya 35 hari maka 35-14 = hari ke 21 adalah waktu suburnya.

Ini adalah kerana fasa luteal pada kiraanya adalah biasanya tepat 14 hari setelah berlakunya ovulasi, sedangkan fasa folicullar boleh berubah2. Jadi waktu subur adalah 14 hari sebelum hari pertama period yang seterusnya. Sekiranya period anda adalah tetap 28 hari, tak jadi masalah untuk mengira waktu subur anda. Sekiranya period anda berubah-ubah, inilah timbulnya masalah mengira waktu subur.

CARA LAIN MENGETAHUI WAKTU SUBUR
Pada waktu subur, suhu badan wanita akan naik sedikit dalam satu darjah celcius. Juga terdapat lendiran cecair yang jernih daripada kemaluan. ini adalah disebabkan hormon yang meningkat ketika itu. Di Amerika terdapat kit untuk mengetahui kesuburan wanita melalui air kencing wanita tapi saya tak pernah jumpa lagi di klinik2 di K.Lumpur.

MENGANGGAR WAKTU TERBAIK UNTUK MENDAPAT ZURIAT
Oleh kerana telur atau ovum tidak mempunyai jangka hayat yang panjang, iaitu dalam lingkungan 1-2 hari sahaja, maka tingkap untuk mendapatkan zuriat adalah sangat terhad. Oleh itu Allah mencipta sperma dengan kelebihan yang lain pula.

Selain daripada berjuta-juta sperma dilepaskan (setiap seorang lelaki adalah jutawan!), ia juga boleh bertahan selama 3-5 hari. Ini bermakna, sekiranya suami isteri bersama 3 hari sebelum waktu subur, atau 2 hari selepas waktu subur, maka ada peluang untuk telur itu berjumpa dengan sperma yang hidup lebih lama.

Oleh itu, untuk mendapatkan zuriat, pasangan boleh bersama setiap malam (atau siang hari kecuali pada bulan Ramadhan) pada hari ke 11, 12, 13, 14, 15, 16 period untuk mendapatkan waktu optimum hari kesuburan sekiranya period anda datang 28 hari. Itu adalah menganggarkan waktu subur adalah pada hari ke 14.

Anda boleh cuba setiap bulan untuk beberapa bulan sekiranya tidak berhasil. Ini adalah untuk memastikan waktu subur adalah sesuai dengan waktu bersama anda.

MENGELAKKAN MENGANDUNG MELALUI CARA KIRAAN
Selain daripada untuk mendapatkan zuriat, ada pasangan yang ingin mengelakkan mengandung dengan cara mengira kalendar.


Untuk pengetahuan anda, cara mengira melalui kalendar adalah berisiko dan tidak beberapa tepat. Ini adalah kerana anda mungkin boleh tersilap kira, atau kedatangan haid yang tidak beberapa teratur menyebabkan tarikh subur lari dari kebiasaan.

Oleh kerana anda tahu sperma boleh bertahan selama 5 hari di dalam rahim (ada kajian menunjukkan 7 hari !), jadi 5 hari sebelum dan selepas hari kesuburan adalah waktu yang dianggarkan tidak boleh bersama isteri ataupun terpaksa menggunakan cara kontraseptif yang lain.

Ada juga yang meletakkan 3 hari sebelum dan selepas waktu subur. Ini lebih rapat dan lebih berisiko. Terpulang kepada anda sendiri. Seperti yang saya khabarkan tadi, cara ini tidak beberapa tepat dan mempunyai risiko yang tersendiri.

Saya harap info ini boleh membantu pasangan suami isteri menganggar waktu yang terbaik untuk bersama dan waktu terbaik untuk mengelak daripada bersama.


..Aku Hari IniE & SeMaLaM..

Aisha tak tido sepanjang malam... semalam kat umah tok sementara tunggu Ady balik dari Study.. dia dah tido dari Maghrib sampai larr ke pukul 12.00 mlm time kitorang nak balik dari rumah mak baru kejutkan dia... dah lar dia tak tido... sibuk merangkak ke sana ke mari kat atas katil tu.. memuler payah lar jugak aku nak lelapkan mata.. si kechik tu dok rabat badan aku.. tarik pipi n rambut aku.. huhhhh.. nak diajak main ngan dia.. tapi.. Bonda mengantuk teramat.. lagipun esoknyer keje kan.. tak sedar kul baper aku tido... Sedar² kul 5.30 pg Si Aisha dok merengek lapa susu... kejut Ady buatkan susu Aisha.. kami sambung tido balik.. tau² bila jaga jam dah pon pukul 7.00 pg... mak aiiii... kelam kabut bangun capai tuala p bilik air.... sampai opis tadi lewat tak ler sgt... 3 minit camtu.. (tu pon sbb jam punch card tu dorang cepatkan... kalau tidak aku masih on time) tapi merah lar jugak punch card aku... pada permulaan bulan Ogos inie...


Bos tadak arinie.. dah 2 hari dia cuti... so I'm here alone.. ada byk maser utk mengupdate blog inie... Lately sebenarnya ada byk perkara berlegar² dlm kepala haku.. especially satu perkara nie.. aku tak pasti.. tapi mungkinkah.. tanda² ada tapi... result negatif... nanti lar.. biler dah confirm betul atau tidak akan aku baitkan di sinie... ceriter kehidupanku....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails