.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Thursday, July 31, 2008

Tagged AGAiN... by Deida

Huisshhh.. bab tag mengetag nie serah jer kat Deida.. dia nie mmg terror bab² nie.. tgk kali nie aku laks yg kena.. siap lar ko.. nanti aku tag ko plaks...


5 TABIAT BURUK ANDA TIME SEKOLAH
Aku nie pelajar baik lagi berhemah.. maner ada tabiat² buruk nie.. boleh aku jawab camtue?? Hehehe.. (serius mmg baik... otakku suci lagi murni maser tu..) tapi.. aku juga..

- Selalu dtg lambat.. selalu sampai sek time subjek pertama dah berjalan dlm kelas.. time tu aku nyorok dlm toilet jer sampai ler 2 masa subjek pertama abis.. elok jer cikgu kuar daku pon masuk kelas.. pandai tak haku.. yelah kalau masuk time² tu jgk sure cikgu tanyer macam².. n pening laks kepaler aku nak bagi alasan! (bkn sengaja aku nak lewat.. tp aku kena naik dua bas utk ke Sek. Men. Teknik Setapak KL tu.. dari Ampang turun Lebuh Ampang.. n dari situ naik satu lagi bas utk ke Setapak yg beribu tapak jauhnyer! See betapa gigihnyer aku menuntut ilmu.. hahaha...)

- Panjat pagar sekolah yg bapak boleh tahan tinggi dia.. panjat utk masuk ke sekolah.. (time tu aku akan biarkan sumer student lelaki blah dulu.. selalu aku lewat ngan berdozen bebudak lelaki.. biler line dah clear baru aku angkat kain & panjat pagar) bukan utk ponteng sekolah.. tapi utk masuk sekolah.. bagus kan aku... (ferasannnn!!) Mmg tabiat aku lambat cemmaner pong aku akan tetap ke sekolah dan tak melencong ke tempat lain.. walau yg sebenarnya peluang tu terbuka dgn luasnya.. tepuk dada tanya selera kan.. aku selalu berpegang "Better Late Than Never" itu yg menguatkan kenekatan aku utk panjat pagar walau tak semenggah bebenor perbuatan itue.. (tetiap kali tgk citer 'Winter Sonata" musti aku teringat zaman aku belajar dulu.. tak ubah cam You Jin yg panjat pagar dlm citer tu.. (satu perkara yg aku tak puas hati maser tu.. apa lar cerdik benor Pak Guard tu p taruk rantai ngan mangga² sekali kat gate sekolah tu dan menyusahkan pelajar yg lewat tapi berniat murni cam haku nie nak masuk sekolah.. tak terpikir ker dia disebabkan kecerdikan dia itue maka pelajar yg pendek akalnya akan mencari alternatif lain bagi menghabiskan masa dgn melencong dan melakukan perkara² yg tidak sepatutnya.. pendekatan tu kena ubah beb!)

- Tido dalam kelas dengan khusyuk dan tawaduk time cikgu mengajar.. especially maser subjek Math Mod & Add Math.. tak tau kenaper.. otomatik jer biler dengar sore chekgu yg ngajor subjek tu.. apa nama ntah.. cikgu tu.. dia baik sgt.. tapi subjek yg dia ajar bebetol cam ubat tido buat aku ngantuks! (that'd explain why I have such result for this subject).. hehehe...

- Tiru latihan math yg cikgu bagi.. math mod ker add math ker samer jer.. tak tau naper subjek nie selalu kasik otak Gue jammed gitue... stucks! Tak boleh nak berpikir beb!

- Conteng meja aku sendiri ngan liquid paper (meja plastik yg tak dak laci tu you, warna biru meja tu.. aku igt lagi.. pengurusan sek. tuka dari kayu ke plastik utk elakkan kemusnahan reta benda sek. coz u all tau larr kan pangai budak sek. aku nie camner.. biler gado.. abis reta menda sek dia kasik karate... gillos.. gado pasal aweks laks tu..) ala² arts gitue.. nampak sket identiti pemiliknya.. kehkehkeh..

-Biler boring time cikgu pelatih dok ngajor ngan papan itam.. we all.. aku & Syura my best friend merangkap (Pen. Ketua Kelas maser tu) main passing note.. kitorang tak berborak.. tapi tulis macam² kat kertas... pastu buat memek muka & gelaks² geli ati... hahaha....

Terlebih sudahhhh.... indahnya biler dikenang zaman itue....


3 FAVOURITE SUBJECT ANDA... KENAPA???
- Bahasa Melayu.. especially part terjemahkan maksud syair/sajak bahasa dahulu kala ke bahasa moden ikut pemahaman masing²


- Bahasa Inggeris.. mmg aku suka dari Sek. Rendah.. sbb selalu score subjek nie.. walau aku bukan lar owg putih.. aku suka bajar bahasa depa ssb selalu tgk famili abah aku dok speking spekong London.. tak kan nak nganga jer kan!

- Sains (aku mmg suker bab uji kaji nie dan istilah² sains yg pelik² tu.. cerah sikit mata haku)

- Asas pemprosesan maklumat (suka jugaks walau maser tu kitowang belajar guna wordstar, lotus 123.. etc.. jakun banget ngan komputer zaman itue)

3 SUBJEK YANG ANDA TIDAK SUKA.. KENAPA??
- Math.. sungguh tidak suka (pernah terlintas kalau lar aku ada poket Doraemon nak jer aku bukak pintu suka ati dia tu tinggal kat dunia tanpa Math.. camner keadaan dia eak??!)


- Add Math.. (sebab dia sepupu ngan subjek kat atas) huhu...

- Asas Perakaunan (sebab cikgu dia selalu bertukar ganti.. ada lar lima kali & salah seorang antara yg mengganti tu ada lar sorang cikgu lelaki nie gatai sgt.. suka dok tenung muka aku biler mengajar.. camner lar aku nak concentrate.. rimas tau!) ironinya.. aku ttp score subjek itue..


MENARIK PADA KAMU...??
-Hanya org yg kenal aku jer boleh judge aku.. aku tak bley larr nak judge diri sendiri kan.. kang org ckp masuk bakul angkat sendiri pulaks... haa.. tang nie ko jawabkan boley Fidelina??


KAMU PALING SUKA.....??
- Kalau dulu.. bercamping larr.. outdoors xtvt.. sumer aku layan.. aku suker sgt mender yg lasak² & mencabar nie.. dulu aku selalu daki gunung.. berkayak.. camping kat utan... etc...

- melancong (aku suka tgk tmpt org.. jalan² cuci mata & cari makan.. jauh perjalanan.. luas pandangan..)

- Shopping ngabihkan duit (kalau aku byk duit ler masa tu lagipun spt kata seorang blogger shopping itu satu terapi.. hehehe)


ANDA TIDAK BOLEH HIDUP TANPA....????
- suami & anak²ku.. mak & abahku (tp abah dah tak dak) org² tersayang di sekelilingku.. but.. what ever happen life must go on...

- Money & hp (payah kalau tak der dua² mender nie)
- Internet.. tiada lagi keseronokan dlm hidup.. aku dungu tanpanya...



SETIAP MALAM SEBELUM TIDUR, SIAPA YANG ANDA HUBUNGI???
- tak call saper².. lain lar time berchentan-chentun dolu.. semestinya aku bercinta.. seharusnya aku menelefon Che Abe.. just to say good night & sweet dream...


Sekarang.. kiss org² org² disayang jer sblm tido...


TAG 5 ORANG RAKAN ANDA...

-
Mama Syira
-
Ibu Arieana
-
Mama Alesha & An-nisa Abriza
-
Mama Farhan & Emily
- Umi Izzah

Tuesday, July 29, 2008

BeRLaKU DEPAN MaTA!!

Sebenarnya dah lama aku nak buat entri nie tapi dok tertangguh² coz of tak tau nak explain citer aku tu tanpa gambarajah.. dan.. terima lar gambarajah bodo yg aku buat sendiri.. asal aku paham dan korang paham dah larrr... (errmmmm... paham kerrr??!) Heheheh...


Pagi tu seperti biasa umat manusia sibuk menuju destinasi meraih rezeki masing².. macam tu lar jugak kami.. kunci pintu tutup gate... zrommm... off we go.. tiba kat persimpangan jalan utk masuk ke taman aku pls refer to the illustration below...


Memang tak sangka tau.. benda nak jadik depan mata... tergezuttt sekejap maser tgk kejadian tu.. very fast.. bedebomm dah terpelanting... summersault.. kemek kena hentam... uhhhh.. sib baik lar bukan kitowang... selisih malaikat..


Macam nie... pada hemat aku yg buta lalulintas nie.. keta wira depan aku tu agak biol.. & pentingkan diri.. sebab dia org lain tanggung padah... dia boleh p berentikan keta dia kat tempat yg tak patutnya u-turn... nak u-turn pon tgk keadaan larr (kitorang pon selalu u-turn kat situ.. tapi time line clear & takder keta nak masuk ke taman).. dah ada keta sebelah sana nak masuk (keta waja tu) ko terus jerla.. kat dpn ada traffic light.. kat situ kan lebih mudah nak u-turn dan tak menyusahkan org lain... elok kitorang dok membebel dalam keta maser berenti belakang wira tu (dah dia benti terpakser lar kitorang yg belakang dia terberhenti sama.. walhal we all nak cepat dan straight ke traffic light depan utk buat u-turn... dgn baik hati kununnya lar kan... wira tu bagi laluan kat Waja tu masuk lorong... gillos... dah lar dia tutup ruang pandang org... waja tu (lady driver.. biaser lar pompuan nie kan naive... menonong jer masuk).. nak jadik citer... at the same time dtg sebijik moto dgn yg aku agak.. laju lar jgk (sbb aku tak pasan biler dia sampai.. tau² jer dah accident) biler dilihat dari impak yg ditinggalkan pada keta waja yg dah kemek teruk... bedebOOoooMMM!! Diorang berlanggar... yg naik moto laki bini aku raser.. nak pegi keje cam kitorang jgk... yg bininyer (badan sedap² jgk) terpelanting siap buat summersault lagi kat kat atas keta tu tapi jatuh kat bawah larr.. laki dia aku tak pasan tergolek ke maner.. (aku dah takot & berdebar nak tgk maser tu..) alhamdulillah.. masing² lega biler tgk laki bini yg naik moto tu bangun dengan cepat.. super bionic tuu... harapnyer tak ler cedera teruk... tapi yg sure nyer... poket gerenti cedera parah... baper hengget laks nak gagau bayar gantirugi... ukkhhhh.... jadik saper nak disalahkan.... kalau aku.. mmg aku salahkan tuan punya keta wira tu bulat².... sah² pandangan waja & moto tu dah tertutup dek keta dia yg hanya pentingkan diri sendiri tu... pasal dia orang lain tanggung akibatnyer...

Elok jer owg yg jatuh moto tu bangun berdesup cecepat dia u-turn kona masuk lorong... larikan diri.... ada kaaa patut... we all pon tak leh ler nak berlama² kat situ... dgn dua org budak kecik nie kang lain pulak jadinyer... jalan dah stuck.. so kitorang u-turn ikut situ jgk...

Biler bawak keta nie chemistry antara pemandu² mmg teramat lar pentingyer... tadak chemistry tu yg jalan raya jadik tunggang terbalik tu... masing² pentingkan diri... dan tanak bertolak ansur... maka terjadi lar perkara yg tak diingini seperti di atas....

Monday, July 28, 2008

..DaiRi UjuNG Minggu..

Jumaat tu aku idangkan mak ngan "Daging Sambal Tumis + Rebung Ibuku".. best tak nama resipi aku.. hehehe... kenaper nama dia macam tu.. sebab aku masak ari tu khas buat ibuku terchenta yg telah sudi berujung minggu di teratak buruk kami di atas bukit nunnnnn... selain tu aku masak juga "Tempe Goreng Berbawang Abg Cayunk" sebab aku goreng khas utk penambah selera laki aku yg pasti kelaparan biler sampai umah.. dan penyukup (ada ker perkataan nie??) menu aku tambah dengan "Tumis Air Sawi berteman LobaK Puteriku" chewwahhh... maaf gambar tidak dapat di-up-kan kat sini.. kesian kat kowang terliur laks kang susah lar pulak.. (padahal mmg tak tangkap gambar pung!) Hehehe...

Tak ada apa² xtvt menarik malam tu sekadar dengan sabarnyer menunggu suamiku terchenta pulang bersama durian² yg dijanjikan...

Sabtu - Ady ke kelas seperti biaser.. lepak umah ngan mak & budak².. memasak & melipat baju yg menambun.. juga berkebun sket.. aku pindahkan sumer anak² pokok lidah buaya (aloe vera) yg dah bercambah ke pasu² kecik supaya ibunya bleh membesar dengan selesa..

Aku jamu mak makan patin masak tempoyak aritu.. dgn sawi goreng cendawan... malam lepas Isyak baru Ady sampai rumah.. jenuh tunggu Ady balik umah coz we all nak shopping barang keperluan dapur & both of our doter.. solat Isyak dulu dlm penantian yg agak meresahkan.. yelar.. hati seorang isteri mmg akan berbunga risau biler suami yg ditunggu² tak sampai²... dlm perancangan nak membelah kat UO coz ada sales.. tapi terpakser tuka plan bilamaner dpt msg dari laki aku bagitau dia lewat sket aritu coz exam mula lewat.. (tetiap minggu dia exam sekarang).. Maser solat Isyak tu.. aku terperasan si Alyaa terkedek² laju berjalan ngan kaki dia yg kecik tu ke meja mekap aku.. (susah nak kusyuk semayang wei biler ada anak kecik nie.. risau sokmo!) then terkedek² dia kuar.. ntah apa dia buat dan amik aku tak tau... then dia masuk balik maser aku dekat nak bagi salam... elok selesai aku bagi salam... terbeliak mata aku tgk Alyaa yg tercegat depan pintu bilik dgn rupa macam nie.. (korang tgk bawah...) Ya Allah... macam² perasaan dlm ati aku maser tu... terkejut ada.. geram ada.. tak percayer ada... tapi yg paling tak dpt nak tahan... aku mmg sungguh geli hati... dgn wajah yg takut² berani spt biasa.. biler dia buat satu² benda.. mesti lepas tu dia tanya aku "Bonda.. Cantik tak?!" Ikhsss... elok² nak marah terus tak jadik.. aku amik plak kamera n snap gambar budak bertuah tu.. very² notty girl... pandai plak dia wat projek time bonda dia solat.. coz dia tau aku tak boleh nak larang or marah dia time tu.. settle projek dia pandai laks letak balik barang yg dia amik kat tempatnya... see... cerdik tak itu budakk... alahaiiii... anak dare bonda!



Abis cadar aku lekat stain.. camner nak ilangkan kesan lipstik kat cadar tu eak??

Pukul 10.30 mlm baru Ady sampai.. sumer dah siap.. Alyaa aku mandikan lagi sekali.. (budak bertuah nie dlm sehari mmg berhelai² baju kena tuka) Sambil bersiap mulut aku mereport segala yg berlaku sepenungguan kami sebelum laki aku balik.. then we all chow to Tesco.. beli apa nak beli.. tapi susu dah abis larr... terpakser lar kuar ke UO jgk esoknya.... selesai menyopping.. antar mak balik...

Ahad - Seperti dirancang... kami ke UO utk beli susu.. singgah umah mak kejap cuci o'ook si Aisha.. pastu straight to Ampang Point.. ronda sekejap jer.. beli stoking budak² n snow cap Ady kat Sock World.. tak banyak maser nak meronda coz nak kejar maghrib.. masuk KFC.. isi perut ala kadar.. tapau yg tak sempat nak abis... sampai kereta.. Alyaa tumpahkan plaks air milo dkt car seat dia.. ayah mmg tgh hot.. abis lar si Alyaa kena marah.. tu pon dia bleh slumber lagi.. ikhss.. sib baik kecik.. mmg macam² karenah si Alyaa yg lasak nie... kengkadang mmg pening kepaler ngan ilang sabar melayan Si Alyaa.. tapi inilah zaman dia.. zaman kita dah berlalu.. biler lagi nak melasak kan!

..DuRian Oh DuRian..


Jumaat aku cOti jaga 2 org tuan puteri tu kat rumah.. tgh hari tu mak aku datang ngan adik aku.. mak aku tido umah coz we all nak jamu mak makan dereyan... hehehe... puas hati dapat makan durian dengan banyaknyer... (misti berat aku dah bertambah² kilonyer.. coz dulu pernah dpt info yg seulas durian sama dengan sepinggan nasik kalorinyer.. correct me if I'm wrong) camner lar nak turunkan berat badan camnie.. aku kalah dgn penangan nafsu... membujur lalu melintang patah.. tetambah biler tgk buah durian yg ranum di depan materr... aroma dan baunyer yg menusuk kalbu.. membangkitkan naluri utk menikmati kelazatan lemak manisnya yg mencengkam kalbu... ewahhhhh!! Best tak ayat aku... hehehe....

Sebut pasal Dereyan nie tingat aku zaman belajar dulu... ada lah maser satu cuti sem tu aku n amni ekot si Cheetah balik umah dia... mak dia reserve durian satu bilik you utk we all... gillos mata coklatku melihat durian.. sarapan pagi durian.. makan tengah hari ada durian.. minum petang durian... malam durian lagi... (Cheetah ada kebun durian yer).. pendek kata sampai cam dah muak larr... mmg giler masyuk dijamu makan durian... diselang-seli ngan rambutan.. sib baik tak demam tau.. dedua buah tu kan panas... paling best biler membaham (bayangkan aksi membaham inie..) buah yg baru jer gugur dari pokok... bapak susah nak bukak durian yg baru jatuh... tapi hasilnyer cukup memuaskan... saper pernah makan durian yg baru gugur dari pokok tau lar kaw tak kaw rasernyer... fuhhhhh!!

Balik tu tak cukup ngan kepaler otak yg dah lalok makan durian.. mak Cheetah kirim pulak durian suh bawak balik KL... ayoooo!! Kepaler aku dah pening maser tu.. diluah mati emak ditelan mati bapak.. aku amatlah tak sampai ati nak menolak... mak bapak Cheetah very the sporting n baik sgt... raser cam balik kampung sendiri jer stay umah dia... nak tanak aku n amni bawak jugak lar durian balik.. naik bas tuuu.. ngan beg besarnyer lagie.. dpt ker kowang bayangkan.. sejibik ngan org kampung baru mai KL... urrgghhh... siap org teksi nak tipu kitowang... ada ker dari Pudu nak ke rumah mak aku kat Ampang diletaknyer RM20++... masuk akai kaa?? Igt aku dara pingitan dari kampung kot... huhhhh... bleh blah... byk lagi teksi lain dok beratur... nak cari rezeki biar lar jujur dan amanah kan.. sampai umah dlm keletihan akhirnyer.. mengangkut beg yg berat dan durian seplastik.. (berduri² laks tu..) RM8.00 jer kena charge... Percayer atau tidakd.. timbang² berat.. naik 2 KILO!!

Biler lar lagi nak sampai Keratong 6 eak??

Thursday, July 24, 2008

-KeCuRiAn-

Aku nak balik dah.. dah kul 5.30 ptg pon... but before that nak anta satu entry dulu.. esok aku cOti okay... stay umah menjaga 2 org puteriku itue.. my mom nak p medical checkup so no one to look after..

Pagi tadi kecho² pasal laptop Doc Ya ilang dari bilik dia.. cuak jugak kan.. berani sungguh di pencuri tu masuk sampai dalam bilik doktor.. time lunch laks tu.. tgk CCTV dtg berlenggang.. balik kuar ngan beg laptop.. slumber jer.. ikhss.. my boss tunjuk gambar print CCTV kat aku.. tunjuk kot² aku ada nampak.. huh.. nampak apernyer.. time tu aku sibuk borak kat bilik Dato' with Nisa & Hema.. tengah tunggu dorang turun lunch sekali.. so.. mmg tak pasan lar akan kelibat makhluk asing yg masuk Jabatan kitorang semalam tu...

Perkara dah nak jadi.. yg peliknyer.. camner dia bleh buat keje tu dengan cepat dan tau pulak kat mana bilik Doc Ya.. ikhss.. macam biaser lar pulak dtg sini.. hmmm... yg penting kita sentiasa beringat dan jagalah harta masing² dengan baik ok...

Aku nak balik dah nie... daaaaaaaaaaa ;) Take care!!

Wednesday, July 23, 2008

BerMiNaT UtK MeNYeWa??

Sebenarnyer dah lamer aku nak up kan iklan nie.. aku ada baju & kelengkapan kawen or bertunang (nak pakai utk diner or apa² function pon boleh) utk disewa seperti di bawah... pada sesaper yg berminat & raser tanak membazir bleh lar contact aku.. priority on first come first serve... ok...

Modelnya.. hehehe.. aku lerrr....

Yang nak disewa crown yg aku pakai tu.. veil.. baju.. dan bunga yg aku pegang..


Inilah veilnyer..

Bunga tangan nie aku gubah sendiri.. kalau ada yg minat tu pon aku nak sewakan..


Ini crown & anak tudung yg aku pakai masa nikah & sanding..

Ini layar kepala masa nikah.. dah 3 pinjam layar nie utk kenduri mereka.. salah satunya yg kat bawah nie.. adik ipar aku.. masih elok dan cantik lagie..

Seri selepas akad nikah.. ketika nak sarungkan cincin pada yg dah pegang title suami..

Ni pulak baju yg aku pakai masa sanding..


Tengok model tu... memakai busana di atas dengan anggunnya... cheeewahhhhh...! Kalau korang pakai pun gerenti anggunnnn...

Aku di bilik.. ketika menunggu rombongan lelaki tiba..

Nie baju aku pakai utk nikah..

Ni gambar aku masa majlis akad.. blur jer otak menerawang ntah ke mana..

Me & Hubby..

Setakat tu jer gambar aku upload.. saper minat sila email saya utk harga sewaan.. pada kengkawan yg ada barang nak disewakan.. baju pengantin ker.. alat kelengkapan kawen ker.. bleh juga kalau nak park kat blog nie... btw.. aku juga ada payung utk berarak org kawen.. warna kuning.. besar tau payung tu.. setakat nie dulu... kalau ada apa² I'll update later....

Hudohnyerr.. Menggelupas!

Makkk.. teruknyer biler tgk cermin pagi tadi.. hudohnyer muker aku.. teruk betul kulit aku menggelupas.. especially area tang idung.. bughok sungguh.. camner nak sapu bedak nie.. gerenti bercapuk² nanti... tapi tak kan nak p keje ngan wajah yg pucat lesi kan.. hadap jerlah bedak.. aku tenyeh jer.. lantak lar org nak perati idung aku semacam ker dua macam.. buat dek jer.. (satu terapi yg paling berkesan utk naikkan kembali semangat dlm diri... hehehe..... pedulik aper aku kat org lain..huh!!

Seperti biasa tadi YB tak tercalon nie melawat² daerah jajahan.. hehehe... aku lawat blog² kowang² sumer lar... arinie aku bacer entri² yg sayu mayu gitue.. leks arr gals... pergi pasti kembali.. kita doakan kesejahteraan kawan² kita okeh!

Hmm.. nie gambar² kat PD aritu jgk...


REALMART


This entry is dedicated to "Nuffnang Gift Ideas Contest".


"I would like to give Ady Sony HDD Camcorder - DCR-SR42E because he's not a good spy but act like one.. with this gadget hoping that his spying will come together with the prove."


For all you detective to be can get this Sony HDD Camcorder - DCR-SR42E wonderful gadget at: http://www.realmart.com.my/product.php?id=ET0400064. Free to surf but must pay to get the product.. unless you're smart and together join this contest!



Tuesday, July 22, 2008

PiCNiC @ PoRT DiCKSoN!

Today is Tuesday.. to the office as usual.. kulit muka dah muler menggelupas.. sebab aper?? Sebab aku & family mandi laut kat PD last weekend.. sunburn lor.. kitorang aku & laki aku & anak² bertolak pukul 10.00 mlm lepas laki aku balik dari exam dia yg start kul enam petang yg dibuat selepas kelas dia... (apekebendenyer exam petang² remang.. ikhsss.. bikin rusak ana punya program) Kat umah aku dah prepare apa² yg patut.. aku masak kari ikan utk dicicah ngan roti & kek batik marie utk makan kudap²an..

Memuler ingat malas nak pegi dah.. coz tgk dia letih & bad mood semacam jer.. sib baik dia pegi jugak... kalau tidak mood aku yg bakal bertukar ijau... (sbb aku dah penat siapkan segala barang & letih tunggu dia balik) Dedekat pukul 12.00 malam baru kitorang sampai... lepak kat Tiara Beach Resort kepunyaan Chu Dora... Kami stay beramai²... ramai 18 org kecik besar dalam satu bilik... hehehe.. pegi nak bercuti jer pon.. pack sket tak per.. asal enjoy!

Sampai jer kat bilik tinggal barang n bawak diri ke Tanjung Tuan.. or Blue Lagoon.. they all family aku yg dah sampai situ since Jumaat Malam berbabeque kat sana.. Aku & Ady lepak situ sampai kul 3.00 pg.. berborak sambil makan.. berbumbungkan langit ditaburi bintang... chewaahhh.. tapi tu lar.. tak meriah sgt coz we all sampai dah lambat.. yg lelain mostly dah berdengkur melayan mimpi.. letih macam² xtvt...

Esoknyer.. pepagi turun pantai lagi.. together with both of my kechik... nak bagi dorang rasa mandi air garam.. hahaha... tgk ler betape sonoknyer they all main air.. excited giller muka masing²... Aisha sempat masukkan siput sedut yg idup tu ngan pasir² sekali dlm mulut dia... sib baik aku nampak... ikhss.. dua kali laks tu dia buat camtu.. anak dare nie pantang nampak apa² benda yg menarik perhatian dia.. especially yg kecik² sekecik sebutir pasir sekalipon tak terlepas dari pandangan mata dia... sumer dia nak masuk mulut.. sumer dia nak raser... biler aku kuarkan dari mulut dia.. tersenyum² macam tau dia buat salah.. notti sgt muka time tu.. tapi ok lar daripada kengkadang dibantainya nangis... (kowang paham ker ayat aku yg tunggang langgang nie...? Kalau tak paham pon buat² jerlah paham..)

Lepas mandi laut.. balik mandi Kolam laks kat resort... best sgt.. kolam dia besarrr.. siap ngan gelungsor air segala... aku mandi sekejap jer.. laki aku layan Alyaa mandi tak sedar diri.. kitorang sumer dah siap baru terjengul muka 2 beranak tu.. solat.. makan.. then we all bertolak balik KL.. bertolak awal dari yg lain coz esok keje... dorang dah apply cuti.. balik lambat pon takper..

So.. here comes the pics....









Monday, July 21, 2008

I've BeEN TaGGeDDD!!

HelllOOooOOOO... yooohoooo.. pekabar sumer.. ghinduuunyer aku kat blog nieh.. dah empat hari aku tak bleh bukak blog tau... server kat opis down.. LiFe iS So bORinG withOuT INTERNET.. mati kutu.. hama.. bakteria segala tok nenek yg ada kat aku... tak tau nak buat aper wehh.. korang igt aku sajer² ker tak update blog.. di hati dan minda nie meronta² utk membaitkan kata² merapu utk dikongsi dengan kau.. kau dan KAu... KaMu... AWAKLAH!! Saper lagik.. hikkks..

Oooo yaaa... pasan tak entry sebelum nie yg hari Rabu tu.. sebenarnya mmg aku nak load aritu.. tup².. tetengah dok publish draft aku tu... internet terus weng.. asyik dok kuar error "503.. Service Unavailable".. aper nak buat kan... musti Seme dah selamat sampai kat umah dia nun maser entry yg tu dipublishkan... dan satu lagi.. aritu aku kan kena tag ngan si Emyfaz pasal mender tu.. dan aku tersangat lar teruja nak menjawabnya... tapi tu lar.. sowwiii lar lambat sket.. tapi still ok rite....

KALI PERTAMA NAIK KAPAL TERBANG
Okehh... kalau kowang² sumer nak tau.. akak memuler.. first time naik kapal tobang... ermmm... dlm mimpi.. maser tu mimpi naik kapal terbang ke kerajaan atas langit... hehehe.... gurau jer.. sebenarnyerr.. aku memuler naik kapal terbang atas tajaan company.. maser tu Dato' Azizul Rahman chairman co. lamer aku di Ramunia amat berbesar hati menaja kami² nie utk membawa bendera menakluki Gunung Kinabalu... maser tu.. errmmm dlm tahun 2004.. kalau tak silap...

KALI PERTAMA KE OVERSEA
Over the sea.. well.. kali pertama berjalan kuar dari Malaysia terchenta nie maser ikut hubby aku p kampung halaman dia di Padang, Sumatera Barat, Indonesia.. melawat kubur allahyarhamah ibu dia yg telah kembali ke rahmatullah... pada tahun 2006.. maser tu Alyaa baru 5 bulan...

KALI PERTAMA DUDUK BERJAUHAN DARI KELUARGA
Hari aku mula menjejakkan kaki di bumi Jengka.. ke alam kampus.. UiTM Pahang .. sungguhpon aku nie bukan lar anak mak sgt... sekeras² aku.. menitik jugak lar air mata nie biler ditinggalkan org² tersayang yg menghantar aku ke situ utk meneruskan pelajaran... walaupon aku tak ler minat dengan kos yg aku nak daftar hari tu maser tu... sunyi sgt weh first day kat situ.. tak der kawan.. saper pon aku tak kenal....

TERINGIN SGT NAK MELANCONG KE...
KOREA.. ntah... terpengaruh ngan korean love story kots.. hehehe... then ke Paris.. Kota Cinta.. dan aku juga nak melawat ke tujuh tempat keajaiban dunia... dan yg paling penting aku nak ke Mekah.. tunaikan haji.. itu yg wajib kan biler dah mampu.. dan aku akan bawak mak aku sekali walaupon mak dah pernah pegi..

FAV ACCESSORIES
Seperti Fidelina.. aku juga suka gelang.. tak semestinya gelang emas.. (for your infos.. aku tak baper minat barang kemas coz raser cam bahayer jer biler ada barang kemas.. cam diri nie sentiasa diintai pencuri... bahaya.. sbb tu aku tak baper minat.. tapi bukan ler maksud aku tak suker.. kalau korang nak bagi adiah rantai ker.. gelang ker.. cincin emas ker.. aku tetap akan terima.. dengan tangan yg terbuka.. harga emas kan mahal sekarang..) Berbalik pada aksessori kesukaan aku tadi.. aku suka gelang (gelang aku pon.. aku sukakan variasi.. kalau dulu aku suker kumpul gelang kayu & manik cam org asli nyer tuh) & brooch (sebab aku pakai tudung.. lagi banyak lagi bagus.. pelbagai bentuk dan warna.. sebab senang nak mix & match ngan tudung & baju aku)

EMPAT PERKATAAN YG SELALU DI SEBUT
1. "tayang² monde nie" (sayang² bonda nie --> dipelatkan sbb aku ckp ngan aku aku sambil gomol² pipi dia)
2. "cuk acam" (juga dlm intonasi pelat)
3. "ellehhhh.." beserta pakej jelingan... nyampah gitue..
4. "balik cepat lambat?" (biler bercakap ngan laki aku)

KALAU ADA DUIT
Nie soklan yg paling aku suker nak jawab... hehehe... hurmmm... kalau lar ditakdirkan satu hari... biler² nanti aku berduit...

Pertama... aku akan... selesaikan sumer utang-piutang aku...

Kedua... aku akan bedak sket duit kat mak & sumer adik-badik aku... (kat adik-badik aku.. aku bagi sama byk.. suh dorang wat modal utk buat bines sendiri)..

Ketiga.. aku akan sedekahkan a portion of it pada golongan yg memerlukan.. kat org² susah.. umah² anak yatim.. bayar zakat... buat kenduri...

Keempat.. beli sebuah kereta utk aku dan suami aku.. utk kegunaan harian & p jalan² (tak perlu keta yg terlalu mahal asal selesa mantap sesuwai dengan keperluan sahaja)


Kelima.. beli sebuah rumah yg besar dan selesa utk kediaman kami anak beranak.. pastu beli jugak sebuah rumah rehat berdekatan tmpt peranginan.. (biler tensen² bleh kurungkan diri kat situ) pastu aku jugak akan belikan sebuah rumah "banglo kayu" utk mak aku kat kampung.. beli juga sebuah utk mertua aku supaya senang biler cucu cicit anak banak nak balik.. ada tempat nak tido dan bleh stay bawah satu bumbung..

Keenam.. aku nak p shopping baju² cantik.. barang² keperluan rumah.. perhiasan dan pegi ke tempat aku tak pernah pergi (melancong lar..) juga makan makanan lazat yg tak pernah aku makan..

Ketujuh.. pegi slimming centre.. buang lemak berlebihan nie... hire a personal trainer utk bentuk badan aku lebih slim dari maser aku anak dara dulu.... (kecantikkan itu kan hakmilik setiap insan.. hehehe)

Kelapan.. aku akan beli hartanah... beli rumah dan tanah utk aku atau aku upahkan org utk usahakan... aku nak menternak dan bertani.. (walau aku dah kaya!)... aku akan gunakan duit tu utk bukak bisnes yg senang dan mudah utk maintain...

Kesembilan.. aku nak bina sebuah masjid utk kegunaan org ramai.. (ini utk saham akhirat.. aku nie belajar tak tinggi.. agama pon kurang.. apa lar yg aku ada utk bantu aku nanti kan.. aku mahu lakukan satu perkara yg boleh dimanfaatkan sumua org.. dan secara berpanjangan) aku juga akan bukak sebuah Yayasan utk kanak² terbiar dan miskin juga utk wanita dan ibu tunggal yg memerlukan..

Kesepuluh.. aku akan laburkan duit yg aku dah tak tau nak buat apa..

Macam bagooos jer kan aku.. huhhh.. Bestnyer kalau betul² aku kaya!!

SIAPA YANG ANDA NAK TAG..

1. Masitah Hj. Haron (sila update blog ko!)

Saper lagie eak.. rata² kengkawan aku sumer dah kena tag.. takkan nak tag org yg sama kan.. ikhss.. aku tag pada sumer silent reader aku lar.. sapa yang raser nak jawab.. bleh email jawapan kat aku.. hehe...


-SekiAn-

Wednesday, July 16, 2008

aKu X DpT JoiN..SoRRy..

Raser tak baper sedap badan arinih.. seram sejuk jer.. kepaler plaks berat semacam.. nak demam ker.. ikhss.. kalau boleh tanak aaa demam kekerap nieh.. aku raser thn nie mmg tahun yang paling banyak aku sakit.. selalu aku tak macam nie pon.. jarang² nak sakit.. antibodi aku dah makin lemah ker eak?? Kalau ok.. esok aku dtg keje macam biaser.. kalau K.O... aku MC lar jawabnyer.. sakit² dtg keje menyusahkan org jer kan..

Hmm... arinie line internet slow macam siput sedut.. letih aku menunggu nak load satu² page.. maka agak membantutkan idea² bernas utk dipaparkan di blog ku inie..

Kowang².. sowii larrr.. aku mmg nak sgt jmp kowang.. dah lamer kan tak jumpa.. dari anak sorang sampai dah jadik dua.. tapi tu larrr.. bukan nak kasik alasan.. sememangnya hubby aku ada kelas & exam aritue.. kalau tidak mau juga aku persuade dia suh tuang jer.. tempat tu laks kat Putrajaya nun bapak jauhnyer... tak "kon-di-fen" akak nak drive dengan dua owg budak kecik nie.. aku kan pemandu kampungan.. kang sesat.. pasal jer jalan² buang minyak..

Seme tak turun KL ker?? Korang pon tak kan tak turun KL.. kan bagus kalau kowang turun KL.. (ayat penuh hasrat tersembunyi nieh.. hehehe) boleh kita jmp kan.. McDa pon nak berangkat tak lamer lagie.. hmmm.. on my b'day (kasik bold sket..wekk) laks tu.. Aku sure igt tarikh ko berangkat McDa.. semua dah ready ker??.. Nanti rajin² update blog eak.. semoga segalanya dipermudahkan.. berjalan baik dan lancar..

Korang kalau kate lar kan nak tuka plan... buat perjumpaan kat KL.. buat kat Bukit Belacan ker (Seme musti lamer tak jmp air sungai kan.. piknik kat situ best jugak! Boleh kita mandi-manda.. dekat jer pon ngan umah aku.. kat situ banie ler aku drive) bagitau aku.. k.. tapi andai kata kita ditakdirkan tidak berjumpa.. titipkan salamku pada dirinya.. ewahhhh.... ;)

Tuesday, July 15, 2008

Kekenduran Rahim (Prolapse)

Tak igt cedok artikel nie dari maner.. tapi bagus utk dikongsi bersama...
_____________________________________________________________________________________

Kekenduran Rahim (Prolapse) Prolapse rahim adalah satu keadaan di mana rahim jatuh ke bawah dan kadang-kala terkeluar dari saluran faraj. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh ligamen dan otot yang biasanya memegang rahim pada kedudukkan asal menjadi lemah akibat dari kehamilan dan kelahiran. Justeru itu rahim seakan-akan melorot ke bawah melalui saluran faraj.

Keadaan ini merangkumi beberapa peringkat, di peringkat awal ia hanya jatuh sedikit daripada kedudukan biasa, peringkat kedua di mana pintu rahim jatuh sampai ke permukaan faraj dan peringkat ketiga yang sangat teruk ialah apabila keseluruhan rahim terkeluar daripada saluran dan permukaan faraj (satu keadaan yang biasa digelar ‘tombong’')

Diantara kesan-kesan kekenduran faraj dan otot rahim adalah seperti berikut.

Gangguan perkencingan.
Ramai wanita yang mengalami masalah kekenduran rahim atau prolapse akan menghadapi masalah perkencingan seperti kerap kencing, sukar hendak mula kencing tetapi apa yang ketara sekali sukar untuk mengawal kencing khususnya apabila ia batuk, bersin ataupun apa apa perbuatan yang menyebabkan tekanan dalam perut meningkat seperti ketawa berdekah-dekah, semput dan ketika hendak berdiri daripada sujud ketika sembahyang, maka air kencing akan keluar dengan sendiri tanpa boleh dikawal. Keadaan ini digelar dengan nama Stress Incontincence dan sangat menyusahkan dan mengganggu tugas harian seseorang wanita khususnya dalam menjalankan amal ibadah seperti sembahyang kerana ia mudah batal daripada wudu’nya.

Gangguan hubungan kelamin
Oleh sebab berlakunya kelonggaran pada faraj khususnya pada otot yang memegang faraj yang biasa digelar dengan nama Pelvic Floor Muscle, maka kekuatannya untuk mencekang atau mengemut dalam proses hubungan seksual mungkin terganggu sedikit. Ini boleh mengurangkan kepuasan dan kenikmatan seks khususnya pada pihak suami. Ramai wanita serta suami mengadu tentang kekurangan nikmat atau kepuasan seks selepas kelahiran bayi dan perkara ini memang berpunca daripada berbagai faktor tetapi diantaranya ialah kekenduran atau kelemahan otot disekeliling faraj.

Ketidakselesaan dan sakit pinggang
Gangguan lain yang boleh timbul akibat daripada prolapse rahim ialah rasa tidak selesa kerana sesuatu benda iaitu rahim terkeluar daripada farajnya. Ini berlaku ketika ia berdiri atau banyak berjalan. Oleh sebab rahim jatuh ia menarik otot dan sering-kali urat di bahagian pinggang juga agak tertarik menyebabkan ramai di antara mereka yang mengadu sakit pinggang.

Gangguan Kesihatan
Dalam kes prolapse yang teruk atau peringkat ketiga di mana keseluruhan rahim terkeluar, seringkali pintu rahim tergesel pada seluar dalam menyebabkan luka atau erosion. Luka ini seringkali dijangkiti kuman menyebabkan keputihan atau pengeluaran lendir yang banyak. Dalam jangka panjang ada juga kes di mana berlaku ketumbuhan akibat daripada pergeresan yang berpanjangan. Malah ada setengah kanser pangkal rahim timbul daripadanya.

Apakah punca punca kejadian prolapse?

Terdapat beberapa faktor yang mungkin menyebabkan terjadinya ‘prolapse’.
Di antaranya adalah seperti berikut:

i) Faktor Baka
Setengah wanita akan mengalami masalah ini jika ada di kalangan saudara-mara mereka khususnya ibu, ibu-saudara atau nenek mengalami masalah yang sama. Bagaimana penyakit ini diturunkan tidaklah diketahui, mungkin baka menentukan kelemahan atau kekuatan tisu, otot dan ligamen pada peranakan. Kekenduran atau kelemahan otot dan tisyu ini boleh juga dipengaruhi oleh tahap pemakanan dan tahap kesihatan kita yang agak rendah berbanding dengan mereka yang sihat dan makanannya seimbang dan mencukupi dari segi semua zat seperti protin dan vitamin.

ii) Exercise
Proses kehamilan dan kelahiran memang melemahkan dan melonggarkan tisu-tisu dalam badan khususnya tisu ligamen dan otot yang memegang faraj dan rahim. Ini satu perkara yang tidak dapat dielakkan tetapi pemulihan boleh dicapai walaupun tidak seratus-peratus jika seseorang wanita itu mengamalkan gerak tubuh atau exercise untuk menguatkan otot-otot di sekeliling faraj dan lantai punggung. Amalan exercise waktu hamil dan selepas kelahiran adalah sangat penting untuk mencegah prolapse. Oleh itu kelalaian atau tidak melakukan exercise ini adalah satu daripada faktor yang boleh menyebabkan kekenduran atau prolapse rahim.

iii) Kehamilan dan Kelahiran
Kehamilan dan kelahiran memanglah satu proses yang menyebabkan berlakunya kekenduran atau kelemahan pada semua tisu di sekeliling peranakan khususnya otot lantai punggung yang biasanya memegang faraj dan mendokong rahim. Kelahiran normal atau secara forceps atau vacuum memang dianggap satu kecerderaan yang merosakkan ligamen-ligamen dan otot disekeliling faraj. Sering-kali mereka yang melahirkan di rumah mengalami kekoyakan tetapi tidak dijahit dan ini salah satu faktor yang menimbulkan kelemahan atau kekenduran otot peranakan. Kelahiran yang memakan masa yang lama atau prolonged labour, kelahiran yang sukar yang memerlukan ibu meneran dengan kuat dan begitu lama, kelahiran yang memerlukan kegunaan alat seperti vacuum atau forceps adalah faktor-faktor yang mungkin menyumbangkan kepada berlakunya prolapse di kemudian hari.

iv) Menopaus
Keadaan menopaus atau kekurangan hormon samaada yang berlaku secara natural iaitu ketika umur 50 tahun keatas, ataupun ekoran daripada pembedahan oleh sebab-sebab penyakit yang mana ovari dibuang boleh menyebabkan keadaan kekurangan hormon dan seterusnya menimbulkan kelemahan pada otot dan ligamen peranakan. Proses atrophy atau kekecutan pada tisu, ligamen dan otot dalam jangka panjang akan menyebabkan prolapse. Nyata sekali prolapse yang teruk sering berlaku pada wanita-wanita yang berumur 60 ke atas akibat daripada ketandusan hormon ekoran daripada menopaus. Kegunaan hormon sebagai rawatan menopaus nyata dapat mengurangkan berlakunya prolapse.

v) Tumbuhan Dalam Rahim
Pada wanita yang mengalami tumbuhan seperti fibroid yang tidak menimbulkan masalah lain seperti pendarahan atau kesakitan dan jika berlaku dalam umur empat puluhan ke atas ataupun selepas putus haid apabila otot dan ligamen rahim telah lemah, mempunyai risiko berlakunya prolapse kerana tumbuhan fibroid yang kecil juga merupakan satu tekanan kepada rahim untuk jatuh ke bawah. Tetapi fibroid ini biasanya yang berukuran besarnya adalah sederhana dan tidak melebihi saiz bola golf.


Rawatan dan Pencegahan

Langkah yang terbaik bagi wanita ialah mencegah setelah mengetahui punca atau faktor-faktor yang mungkin menyebabkannya.

Di antara langkah-langkah tersebut ialah pertama:

i) Jaga kesihatan dan kawal berat badan
Kegemukan adalah salah satu faktor yang bukan sahaja yang menjadi satu gangguan terhadap kecantikan seseorang wanita, malah ia mempunyai banyak kesan-kesan yang buruk terhadap wanita seperti menyebabkan masalah prolapse di kemudian hari. Oleh itu eloklah jaga berat badan dengan mengawal makanan dan membuat exercise.

ii) Amalan exercise
Amalan untuk menguatkan otot perut dan lantai punggung ketika hamil dan selepas bersalin belum menjadi satu amalan harian di kalangan wanita-wanita Malaysia. Tetapi tabiat ini sering dilakukan oleh wanita wanita Barat khususnya mereka yang terpelajar. Banyak video- video yang memberi panduan tentang kaedah exercise ini dapat di pasaran. Panduan untuk melakukan exercise atau gerak tubuh khas untuk otot lantai punggung juga boleh dipelajari pakar physiotherapist atau juru-pulih anggota di hospital atau di klinik swasta. Ini sangat penting kerana jika ia dilakukan pada waktu hamil dan selepas bersalin, pemulihan pada bentuk badan status tubuh badan yang asal seperti sebelum hamil akan dapat dicapai dan ia boleh mencegah masalah kegemukan, kekenduran otot perut dan lain lain gangguan yang dikaitkan dengan prolapse rahim. Gerak tubuh ini boleh dilakukan sejurus selepas bersalin, tidak perlu menunggu selepas pantang. Malah dalam pantang adalah waktu yang tepat untuk mencapai pemulihan yang terbaik dengan menentukan makanan yang seimbang, yang berkhasiat, melakukan penyusuan bayi serta melakukan exercise yang tertentu. iii) Exercise kemut atau 'grip' Exercise untuk mengemut atau grip adalah bertujuan untuk menguatkan otot lantai punggung, otot sekeliling faraj, otot-otot yang mengawal perkencingan. Cara melakukannya ialah kita bayangkan seperti melakukan persetubuhan dan ketika itu kita menggemut atau mencengkam alat zakar suami. Jika ini dilakukan berulang-ulangkali untuk beberapa saat, misalnya dua tiga minit sekali dalam waktu pantang dan seterusnya menjadi satu tabiat dalam kehidupan seharian. Insya-Allah otot di sekeliling faraj akan menjadi lebih kuat seperti sedia-kala.

Jika amalan ini dilakukan selalu, Insya-Allah kekuatan otot faraj dan lantai punggung akan pulih seperti sedia-kala dan seterusnya dapat mengelakkan dari pembedahan.

Baju Seruper lar PuLaks..!

Pagi tadi bangun agak lewat dari semalam.. tido tak baper nak nyenyak.. asyik² terjaga.. terpakser bangun... aku redakan tangisan si Aisha.. yg asyik dok nangis tak benti.. (cam aritu) Pujuk bagai sumer tak jalan.. last² bagi sebotol susu... pastu tido lena.... then kul 3.00 pg si Alyaa laks bangun... merengek².. seluar dia basah pulak dah.. banyak sgt minum susu.. padahal diaper dah tuka sebelum tido.. lepas cuci n tuka baju mintak susu.. then lepas merengek² itu ini tak kena baru dia tido... huh... letih sungguh... (chehhh.. padahal bancuh susu cuci kencing salin baju budak segala laki aku yg penyabar tu yg buat... hehehe.. bapa mithali lar katekan.. aku?? Aku dodoikan Aisha jer.. aku once dah naik atas katil malas nak turun buat itu ini segala.. coz biler dah turun panjang ceriter.. tu yg buat aku malas tu.. hehehe alasan baekk punya.. lega dpt laki rajin peghosah anak macam nie tau!)

Terjaga dari tido.. bersiap secepat mungkin utk ke opis.. laki aku dah siap tunggu dlm keta.. aku tak sudah lagi.. biasa lar lepas tu dia mempopet².. kata aku lambat lar.. itu lar.. ini lar.. abis tak kan lar aku nak pegi keje ngan muka pucat.. rambut kusut masai & tak bertudung?? Saper yg malu nanti?? Aku.. yer mmg ler aku yg malu... tapi kan.. jgn anda luper yg penampilan seorang isteri nie juga sebenarnya membawa bersama imej suaminyer.. cantik segak anggun bergaya nanti org tanyer.. "Eh bini siapa tu yer.. segaknyer" dan biler huduh selebet serabai pon org akan tertanyer "Mak aiii.. bini sapa tuuu?? Laki dia mati ker aper.. macam org berkabung jer ropernyer.. kesian.." (so.. makna kata ayg nie bersiap secara tak langsung menjaga imej abg.. so jgn nak dok mempopet² lagi lepas nie.. okey..) Org pompuan biler bersiap nie mmg ler leceh sikit.. tak cayer.. cuba lar jadik pompuan satu hari.. anda akan tahu betapa lecehnya nak bersiap kalau anda seorang perempuan.. lain lar lelaki kan.. pakai baju.. seluar.. sikat rambut alakadar dah boleh chow...

Kat stesyen LRT.. tgh aku laju² berjalan.. (bukan nak kejar apa.. aku nie mmg jenis org yg jalan laju.. dan aku paling tensen kalau org yg jalan slow terkemut² dpn aku tak bagi laluan.. berjalan kaki pon ada etika tau... kepada pejalan yg slow sila ekot kiri.. pejalan pantas nak lalu.. jalan ini bukan ente yg punya.. hahaharrrr jgn marah aaa pejalan slow).. Ok berbalik pada citer tadi.. dlm keadaan laju berjalan tu tup² mata aku tertangkap ada sowang akak.. ermm makcik kot.. pakai baju.. mak aiii dah ler sama kaler.. corak bagai sumernyer seruper ngan baju aku nie... ermmm... tersenyum² aku tgk dia.. dlm hati aku.."Alamak... baju seruper larr.." dan aku tergelak² sendiri... macam maner nie.. itu lar akibatnya kalau beli baju siap kat kedai... (nak tempah² kan leceh!)..

Ucapan aku utk akak tu... "hai kak... kita serupa... kita serupa... kenapa akak tak pakai baju akak hari lain?? Lenkali call lar dulu bagitau nak pakai baju tu....." (terluper laks nak bagi no. fon tadi..)

Monday, July 14, 2008

IT WoRtH iT!

Masih lagi kisah di Hari Sabtu.. malam Ahad.. biasa ujung minggu hari nie lar yg akan digunakan sepenuhnyer.. apa² xtvt pon misti tak boleh tidak nak dibuat arinie.. coz.. hari Ahad.. sesuwai dengan bunyinyer.. hari REHAT.. hari malas dan takmo buat apa².. coz esoknyer laks rutin mingguan akan bermula kembali.. pagi² nak kena bangun hadap keje.. tapi tak ler kata hari Ahad tak buat apa langsung dan mandatori no activites at all... ada lar kira bicaranyer.. cuma kalau boleh akan dielakkan.. supaya esoknyer akan tampil cergas dan ceria ke pejabat.. ehehe.. (ehhh.. apa yg aku bebel panjang² nie.. macam lar org lain kesah kan.. hahaha!!)

Ok.. berbalik pada malam ari Sabtu tu.. lepas abis citer Sin Chan dan Doraemon.. (aku layan tau citer nieh..) lepas solat Isyak.. kami bersiap utk kluar.. laki aku ujung minggu tak sah kalau tak kuar.. rimas dok terperuk dlm rumah jer.. kuar at least shopping or makan² walau.. aku kata WALAU tak berduit.. yg ringan² jadi ler... bukan apa.. kesian kat budak² kan.. tak kan asyik nak terperuk jer dlm rumah.. nak jugak tgk dunia luar kan.. aku pon mmg suker jenjalan nie.. tetambah kalau time duit byk.. tapi memikirkan poket yg kerap sakit sekarang nie.. membuatkan pegerakkan jadik slow.. segala²nyer terbatas.. tapi idak ler sampai menyeksakan diri dan org lain kan...



Malam tu laki aku ajak makan kat luar.. dia nak banjer makan sate.. alar 15 cucuk jer pon.. cukup ler kami lantak laki bini kan.. Alyaa amik sebatang tu pon tak abis dimakan.. memuler mmg niat nak makan sate jer pon coz nasik dah makan kat umah.. tup² pakcik pelayan kedai tu dok tanyer lebih² pulak.. maka TERoder larr semangkuk mee bandung.. pastu laki aku nak menambah meriahkan meja kami p order pulak sotong goreng tepung... lepak kedai sambil borak².. spend a really quality time with family.. kuar duit sikit.. but.. actually it worth it.. rite??

Kesian anak² Bonda..

Malam lepas abis berkebun.. (hobi aku nieh..) Ayah bawak Alyaa & Aisha mandi.. then bagi susu.. pastu.. tgk lar sendiri.....

Tenang dan damai jer tgk anak² tido.. sungguh bersih.. suci dan naif.. betapa anak² dianugerahkan buat penyeri hidup ibu bapa yg selalu tensen² macam kita² yg tetiap ari pegi keje.. tenang dan damai jer hati.. ilang sumer resah dan ketegangan biler tgk dorang ketawa.. terenjut² menari.. dan keletah dorang yg mencuit hati.. betapa diri ini terasa ingin sentiasa melindungi.. buah hati kurniaan Illahi..... cececehhhhh...

..BerKeBuN Atas SiMen..

Baru sudah call bos tadi.. arinie dia tak masuk opis.. besok mungkin tak masuk jugak.. lusa belum tentu.. maid dia lari dari rumah.. abis kain baju sumer dia angkut.. terkojut den.. biasa dgr org ceriter² jer.. sekali.. dengar sendiri dari org yg kena.. abis camno.. anak dia saper nak jaga.. kelam kabut dok p report polis segala.. kesian bos akuuuu.... sabar jer lah kan En. K...


Hmm.. berjaya sudah menyudahkan projek tani aku.. (projek kunun.. hehehe) akhirnya selesai jua.. dgn didampingi 2 org yg cukup sibuk nak ekot kemaner jer Bonda dia pergi.. Si Alyaa penyibuk no. 1... Si Aisha laks penunggu yg cukup setia.. ayah laks dengan lenanya membuai mimpi.. (lepas tu aku kejut.. paksa tangkap gambar kami anak beranak yg gigih main tanah di petang hari) aku mulakan kerja setelah selesai sumer keje rumah.. basuh baju.. masak.. cuci pinggan.. kemas dapur.. menyapu.. mop lantai.. vacuum bilik... pastu baru ler kuar ke laman.. sapu laman laks.. (laman simen.. hehe).. buang sampah.. then baru mula projek.. aku kuarkan sumer plastik² pampers n beras yg aku simpan.. tau aku buat aper?? Aku semai benih sayur aku dlm tu lar.. maklom umah dah tak der tanah.. simen sumernyer masa aku beli aritu... Mula² aku lubangkan bontot plastik tu cucuk dengan gunting.. then masukkan tanah.. then baru ler aku semai bijik benih.. harap² menjadik lar semaian tu... aku sibuk masukkan tanah dlm pasu.. si Alyaa pulak sibuk kuarkan.. jenuh dah mulut nie dok melarang itu inie.. dah mmg tak makan saman.. lantak larr.. aku biar jer dia main tanah tu puas².. macam main pasir kat pantai pulak dibuatnyer... nanti lar Bonda ngan Ayah bawak Yaya ngan Shasha gi pantai yer.. main ler puas²... Si Aisha laks penuh tekun dan gigihnyer menunggu dan menjadik pemerhati yg setia.. cian dia.. duduk jer dlm walker tu.. janji dekat ngan Bonda dia tak kisah.. baik sungguh anak dare 2 org nieh..


Antara benih yg aku semai.. cili.. bendi.. kacang panjang.. terung.. kacang buncis (yg nie aku raser dah tak jadik coz Alyaa dah kuarkan sumer tanah semaian tu kat lantai.. maner benih.. maner tanah pon dah tak ketahuan rupa... next time aku nak cari benih² bunga pulaks...

Friday, July 11, 2008

Apa PLaN??

Hari yang singkat.. hari Jumaat.. tak ada aper sangat arinieh.. bowinkkk... ukhhh.. Lunch time kuar ngan Nisa ker Station Kopitiam.. makan chicken chop.. sajer nak makan lain sikit dari hari² biaser.. tekak dah mual asyik duk masuk benda yang samer jer hari².. harga chicken chop tu on promation yaaa... (tak ler mahal sgt bang.. :P RM5.90 jer.. kena bagitau nie.. kang pasal jer dia perli² aku kat umah.. maklom kami sedang dlm mission berjimat nieh... jimat kerrr??.. hehehe) Maser tgh tunggu makanan tu si Seri adik ipar aku call.. dia pon bowink.. so aku ajak ler dia join sekali.. makan sambil borak².. lepas bayar singgah kat KK Home Deco.. kat sini pon ader tau Pn. VP.. kalau blm tau lagi larrr... kat bahagian atas tempat makan kitowang jer.. alarrr bangunan Pawagam Odeon tuuu... hehehe... bestt wooo tmpt nie.. ada banyak hiasan rumah cantik²... especially pasu² dia ngan bunga² kering dia... terbekenan lar pulak.. harga dia murah²... haa dah tau lubuk nie.. sok² bowink² leh ler lepas tension kat sinih.. (gambaq tadak.. sbb aku tak selalu bersedia dgn kamera.. tgk lar lenkali)..

Abis cuci mata kat situ.. kitowang jenjalan kat Maju Junction.. tengok² baju.. survey².. kot² ada terbekenan.. terrrrr tau... hehehe... (oh yer adik ipar aku gie Nagoya.. cari kain nak buat baju rayer.. xtually aku pon nak jgk carik kain.. tapi tgk ler.. tunggu gaji dulu.. sekarang nie sedang elok lar kalau nak menempah baju kan.. dedekat rayer sok.. owg pon malas nak amik tempahan.. bz.. n kalau amik pon tak semenggah jer outcome hasilnyer nanti.. maklum buat dlm keadaan berebut.. aku dah pernah kena dah.. talks from experience okay..) Pusing sana.. pusing sini dah dekat pukul 2.00... memuler plan nak tgk CD kat pc.. tapi masa dah suntuk... maner ler sempat kan.. so.. aku update blog jer larrr...


Korang.. aper plan ujung minggu?? Aku kan.. igt nak sudahkan projek tani terbengkalai aku tu.. tanah aku dah beli dah aritu kat Tesco.. RM0.99 jer satu plastik.. ok lar tu kan walaupon pada asalnyer igt nak beli barang² gardening nie kat nursery pokok.. tapi dah alang² kan.. sok² ler pegi.. boleh ler pilih anak² pokok yg berkenan di hati.. selain dari xtvt nie.. yg lain tak tau lagie..

Thursday, July 10, 2008

Ooopsss.. I Did it Again...

Boss aku dah chow.. dia masuk WP 2.. aku WP 3... (kitorang keje gomen ada 3 pilihan waktu keje dtg kul 7.30 balik kul 4.30... dtg kul 8.00 balik kul 5.00.. aku.. dtg kul 8.30.. balik kul 5.30 lar jawabnyer..) So.. now I'm on my own sementara menunggu jam melangkah ke pukul 5.30.. Aper aku nak citer eak.. errrrmmmm....

Esok Pesuruhjaya akan tiba dari Canada.. setelah 2 minggu kat sana atas urusan jadikan George Town & Melaka sebagai warisan dunia.. biler dah diangkat jadik warisan dunia.. dorang berombongan menyambut ketibaan Dato' dengan bas.. aku tokleh ler nak gie coz awal sgt bertolaknyer.. dari opis kul 7.00 pg... waktu tu aku baru nak bertolak dari rumah..

Tadi ekot Nisa & Hema gie cari Kasut kat SOGO.. (asyik citer SOGO jer kan.. dah dekat ngan tmpt keje nak wat gimmana??) Hema nak pakai kasut baru utk mengajar.. dia dpt bertugas sbg GSTK (Guru sandaran Tidak Terlatih).. utg nasib.. pastu bleh lar apply KPLI... makin berlipat ganda lar rezeki.. tahniah.. jangan lupakan kami kat sini sudah...

Ohh yaa.. berbalik citer kat SOGO.. aku terus naik ke bahagian Elektrik.. cari charger baru utk bateri kamera aku.. mak aiii.. rega charger dia sumer bapak nyer mahai.. so.. memandangkan budget aku yg tak seberapa.. aku capai lar charger yg paling murah di pasaran.. hehehe.. murah tak murah pong RM46.90 jugak wehhh.. then.. on the way nak meet up with my office mate kat bawah.. terlintas lar plaks dedekat kasut budak² yg teramat lar kiut dan miutnya.. maka hati aku seperti biasa.. tak der duit cemmaner pun.. mesti cair nyer biler tgk barang budak²... disebabkan kecumilan dan kecairan hati aku yg tak tertahan inie.. maka aku juga telah merembat 2 pasang kasut.. buat 2 org buah hati aku kat rumah... (harga dpt potongan 50%.. separuh dari harga sebenar.. kira ok lar kan.. ) aaa.. anggap jerlah tu kasut raya in advance utk tahun nie.. (ayat nak elak rasa terbazir.. hehehe )..

End up.. Hema tak beli apa²... aku laks yg terover spender.. tu yang aku malas nak ekot² org p shopping mall nieh.. selalu mesti berakhir dgn cerita kurang masuk akal.. org lain yg nak membeli.. aku laks yg membelah... ok ker cam tu korang.... aku pikir larr sendiri kan camner nak manage perbelanjaan bulan depan pulak...... urgggghhhh sengaL!

Antara Sebab Gagal Turunkan Berat Badan..

Artikel nie aku tujukan buat diri aku sendiri juga buat kengkawan yang sedang bekerja keras nak turunkan berat badan... marilah kita berusaha.. sikit².. lama² kurus larr kan..;)
_____________________________________________________________________________________

Anda sudah mengurangkan makan nasi, tidak lagi makan malam. Tidak juga menjamah coklat dan makanan kering kegemaran anda, tapi berat badan tak juga turun. Jika ini berlaku pasti ada yang tidak kena dengan cara anda berdiet. Kegagalan ini tentunya disebabkan oleh pelbagai perkara.

Inilah beberapa punca mengapa usaha anda untuk menurunkan berat badan gagal dan jawapan untuk mengatasinya :-

1)
Pengambilan lemak berlebihan
Tidak dapat dinafikan, makanan yang mengandungi lemak lebih lazat dan sedap. Tidak hairan anda sukar menghadkan pengambilan hingga 30 peratus sahaja makanan jenis ini. Kajian menunjukkan seamkain banyak anda mengambil lemak, semakin kurang anda menyerap zat makanan yang lain dan mendorong penambahan berat badan.
Saranan :

Secara umumnya, semakin sedikit anda memproses makanan, semakin rendahlah kandungan lemak didalamnya. Seabik-baiknya anda memilih makanan yang dipanggang daripada yang digoreng. Hadkan makanan manis yang kaya lemak. Jika anda membeli makanan yang sudah dipaketkan, perhatikan kandungan lemak pada labelnya. Pilih makaan yang kandungan lemaknya tidak lebih dari 3gm per 100 kalori.

2) Jarang bersarapan
Sekiranya anda tidak bersarapan kerana mahu mengelakkan gemuk, bermakna strategi anda itu salah. Tahukah tanpa sarapan, tubuh akan terasa amat lapar hingga mengakibatkan nafsu makan semakin besar apabila tiba masa makan tengahari. Kajian di barat menunjukkan, orang yang bersarapan dengan bijirin setiap pagi akan lebih cergas dan mempunyai tingkahlaku lebih positif.
Saranan :-

Biasakan sarapan.
Bekerja dengan perut kosong menyukarkan anda memberi tumpuan pada pekerjaan. Hindari makanan yang manis-manis kerana makanan ini membuat anda berasa terlalu kenyang dan mengantuk. Pilih sarapan yang mempunyai karbohidrat seimbang. Makanan yang kaya dengan serat seperti sayuran, buah-buahan dan bijirin boleh menstabilkan gula dalam darah dan membuat anda terasa kenyang hingga waktu makan tengahari.

3)
Tidak pernah mencatat
Sebahagian besar daripada kita merasakan tidak penting untuk mencatat setiap makanan yang kita makan. Samada makanan yang berkhasiat atau sebaliknya.
Saranan :-

Buatlah sebuah diari diet, iaitu dengan mencatatkan pengambilan makanan harian anda. Dengan catatan ini, anda akan lebih berhati-hati setiap kali ingin memilih makanan. Diari tersebut juga akan membantu anda menunjukkan dengan tepat situasi yang menyebabkan anda ingin makan. Ia juga boleh membantu anda untuk membezakan anda makan kerana keperluan atau kerana nafsu.

4)
Ketagihan gula
Boleh dikatakan semua orang suka gula. Tidak lengkap makanan tanpa gula terutama teh dan kopi. Dan ternyata rasa manis merupakan pengukur penting yang mempengaruhi tahap kegemaran pengguna terhadap sesuatu produk. Dan kebanyakan makanan sihat seperti yoghurt dan oatmeal juga mengandungi banyak gula.
Saranan :-

Jangan amalkan makanan manis-manis sebagai pencuci mulut setiap kali selesai makan. Makan makanan jenis ini hanya sekali seminggu. Baca label nutrient untuk menghadkan penggunaan gula seabgai bahan utamanya. Selain itu cuba elakkan makanan yang dianggap sihat tetapi sebenarnya mengandungi banyak gula. Kurangkan minum minuman bersoda atau gantikan dengan minuman bersoda bebas gula.

5)
Makan kekacang
Kacang soya, kacang merah, kacang buncis, kacang tanah dan seumpamanya adalah jenis makanan yang rendah lemak, mengenyangkan, kaya serat, protein dan karbohidrat. Makanan jenis ini juga mengandungi nutrient yang baik untuk wanita.
Saranan :-

Tambahkan jumlah pengambilan kekacang dan biji-bijian ini. Amalkan selalu dan beri kesempatan pada tubuh anda menambah serat. Jika tidak mahu memasak sendiri , anda boleh membelinya di kedai tetapi perhatikan kadar sodium, garam dan cara pengolahannya.

6) Pengambilan kalsium
Anda pasti sudah mengetahui betapa pentingnya kalsium untuk kesihatan tulang dalam mencegah osteoporosis. Kajian yang dibuat di Creighton University Osteoporosis Research Center, mendapati makanan kaya kalsium mapu mengawal kejadian overweight hingga 70 peratus. Namun sayangnya, ramai di antara kita yang tidak suka makanan mahupun minuman yang berkalsium. Malahan ada yang menggantikan susu dengan makan keju tinggi lemak.
Saranan :-

Minumlah dua gelas susu rendah lemak setiap hari. Dengan cara ini anda menyelamatkan tulang daripada rapuh, sementara zatnya memadai untuk mengalas perut dengan bahan rendah kalori. Anda boleh minum soya jika tidak begitu gemarkan susu biasa.

7)
Kurang serat
Dibandingkan makan buah-buahan, sayur-sayuran atau produk gandum yang kaya serat, karbohidrat, vitamin dan mineral, anda mungkin lebih sukakan kek, atau kuih, yang biasanya dibuat daripada lemak, gula, garam dan bahan additive. Sedangkan bahan bersumber daripada tepung gandum ini merupakan salah satu sumber lemak tepu terbanyak dalam diet kita.
Saranan :-

Anda boleh menggantikan roti putih, mi atau kek dengan roti whole grain, bijirin atau pasta. Supaya rasanya lebih lazat, anda boleh mencampurkan bijirin dengan buah-buahan segar. SELAMAT BERDIET..

Wednesday, July 9, 2008

BaLiK DOLu YeR.. Daaaaaaaaa

Dah petang²nie mood dah kat umah.. keje tak ler sebanyak semalam.. bos pon asyik kuar p meeting.. tadi p Parlimen sekarang kat Finas pulak.. tinggal lar aku sendirian di bilikku ini... hehehe.. so aku tak kan stay back lelamer.. bilik aku nie ujung sekali.. pepehal jadik kat depan nun pon aku tak sedar.. kan bahayer tu.. balik awal.. langkah keselamatan tu.. kita owg pompuan nie kena lar pandai jaga diri.. lebih baik mencegah dari mengubati... (aper kena mengena??!..) Hehehe..

Semalam bleh tido awal dan nyenyaknyer coz Alyaa tido ngan Tok dia.. tido bawah ketiak Tok lagi.. dia dah tido.. so tak bawak lar balik.. tapi kan... raser tak lengkap jer idup nie kalau salah sorang anggota keluarga tak ada kan... raser kosong & pelik jer perasaan nieh... itular maknernyer famili... chehhhh... iyer ker? Hidup tak kan lengkap tanpa satu sama lain...


Malam nie musti dia nak ekot balik.. maner bleh lelamer tak jmp Ayah.. :p

.:Always Be My Baby:.

Originally sang by Mariah Carey ;) but I like David Cook version.. suara dia machooo bangettt.. lalalaaa

Do do doop
Do do doop do doop da dum
Do do doop dum
Do do doop do doop da dum

Do do doop
Do do doop do doop da dum
Do do doop dum
Do do doop do doop da dum

We were as one babe
For a moment in time
And it seemed everlasting
That you would always be mine

Now you want to be free
So I'm letting you fly
'Cause I know in my heart babe
Our love will never die, no

You'll always be a part of me
I'm a part of you indefinitely
Boy don't you know you can't escape me
Ooh darling, 'cause you'll always be my baby

And we'll linger on and on
Time can't erase a feeling this strong
No way you're never gonna shake me
Ooh darling, 'cause you'll always be my baby

Do do doop
Do do doop do doop da dum
Do do doop dum
Do do doop do doop da dum

I ain't gonna cry no
And I won't beg you to stay
If you're determined to leave boy
I will not stand in your way

But inevitably you'll be back again
'Cause you know in your heart babe
Our love will never end, no

You'll always be a part of me
I'm part of you indefinitely
Boy don't you know you can't escape me
Ooh darling, 'cause you'll always be my baby

And we'll linger on and on
Time can't erase a feeling this strong
No way you're never gonna shake me
Ooh darling,'cause you'll always be my baby

(I know that you'll be back boy)
When your days and your nights get a little bit colder, oh
(I know that)
You'll be right back, baby
Well, baby believe me it's only a matter of time, time

You'll always be apart of me
And I'm part of you indefinitely
Boy don't you know you can't escape me
Ooh darling, 'cause you'll always be my baby

And we'll linger on and on
(And we will linger on and on)
Time can't erase a feeling this strong
No way you're never gonna shake me
(Ooh baby)
Ooh darling, 'cause you'll always be my baby

You'll always be apart of me
And I'm part of you indefinitely
Boy don't you know you can't escape me
Ooh darling, 'cause you'll always be my baby
(No, no)

(You and I will always be)
And we'll linger on and on
Time can't erase a feeling this strong
(You and I)
No way you're never gonna shake me
(You and I)
Ooh darling, 'cause you'll always be my baby

(You and I will always be)
Do do doop
Do do doop do doop da dum
(No way your never gonna shake me)
Do do doop dum
(No way your never gonna shake me)
Do do doop do doop da dum

(You and I will always be)
Do do doop
Do do doop do doop da dum
Do do doop dum
(No matter what you do baby)
Do do doop do doop da dum

Tuesday, July 8, 2008

CaCaMerBa!

Permulaan hari yg penuh dengan dugaan.. dah ler aku bad mood pagi tadi.. ada org tu bergurau tahap cipan tak sedar diri.. tak semena² perasaan dan hati nuraniku yg tulus-mulus.. suci lagi murni nie gagal dikawal.. lalu berjayalah dia melihat kecemberutan wajahku yg amat diulang AMAT sAkiT hAti!!! Ermm.. lenkali buat lar lagi.. semoga kejayaan terulang kembali...

Urrghhh... kuar umah tak lar lewat sgt pagi tadi yet arrived very late to office.. why?? Pagi tadi kan hujan giler²nyer lebat kan.. jalan laks giler²nyer padat kan.. makanya tersangkut lar kami tak bleh bergerak.. lebih satu jam lar jgk.. biasa kul 8.10 bleh sampai office.. tadi kul 9.00 baru aku n Nisa (officemate aku.. jmp kat LRT Sultan Ismail.. dia tak bawak payung kan.. maka berpanyungan lar kami saing jalan) sama² sampai office... Tapi seperti biasa.. harus inform boss dulu kan.. bagitau akan sampai lewat.. kita tanak lar owg tertunggu² kita kan... dok pk yg bukan² plaks... alasan biar telus dan terus....

Sampai kat opis laks.. waaaa... kerja dah menunggu atas meja.. maklumbalas kabinet perlu ditaip dan diemel sebelum kul 9.30... fuhhh.. sib baik ler tak panjang bebenor jawapan tu.. kalau tidak terkehel tangan aku nak menaip.. beres.. 9.20 dah siap... tiba² teraser banyak bebenor lar plaks keje kan... (padahal selalu lepaks jer ahaks!)

Akhirnya Pesuruhjaya pulang dgn berita gumbira.. tercalon akhirnya Melaka dan George Town sebagai one of world heritage... tak sia² lah usaha tungkus lumus yg dilakukan... semoga dengan tercalonnya Melaka & George Town tu.. makin ramai lar pelancong yg dtg melawat negara terchenta inie... Bukan apa biler dah tersenarai dlm World Heritage maka peta Malaysia secara tak langsung akan dimasukkan dlm list warisan dunia yg mesti dilawati.. kan menarik tu..

Apa²lah.. aku pon tak tau nak merapukan aper bender lagie... aku raser bosan sgt! Jumpa besok jer larrr... bye.

Monday, July 7, 2008

CaKaP SiNDiR²..

Charger bateri aku dah kong.. aper tak kena tah tak boleh nak charge.. so dlm perhatian nak beli charger bateri yg baru... bukan charger hp tapi charger bateri kamera.. kalau tak der charger tu payah lar nak bergamlar lagie kan.. dan selama itu juga payah ler nak tgk gambar baru kat blog aku nie.. tak kan lar asyik nak beli beteri kat kedai.. bateri laks bukannyer murah.. harga² barang sekarang nie bapak nyer mahal.. so haruslah kan melabur sikit utk kesenangan berpanjangan..

Sebenarnya aku nak citer aku frust sgt.. kelmarin.. bukan aperrr.. bunga orkid ungu yg aku siram kubaja.. baru berputik dipatah org.. hehehe.. bukan org lain.. anak aku sendiri... uwaaaa... :(( :(( Bonda tak sempat nak tgk bunga orkid tu kembang sepenuhnya setelah begitu sabar menunggu.. penantian yg lama sia² nampaknyer.. apa nak buat.. dah tak der rezeki..




Al-kisah petang semalam laks... spt biasa bebudak tak makan saman tu main lagi bola kat depan umah aku nie... punya lar sakan dorang main.. bising ya amat.. (nak rileks² ujung minggu pon tak senang!) Tup² kul tak sampai pukul 7.00 tiba² suasana sunyi sepi... mana pegi budak² tu? Aku tgk .. pelik... tak kan kena marah ngan org kot?? Saper yg marah dorang...

Akhirnya sumer teka-teki aku semalam dah terjawab pagi tadi... maner tak nyer.. setangkai orkid kuning aku yg berbunga lebat terkulai layu kat atas lantai... wahhhh.. keje saper nieh?? Blm ilang terkilan orkid ungu dipatah dek Alyaa.. Orkid kuning laks dah terkulai.. (sib baik setangkai jer yg jatuh kalau tidak sure akak berdondang sayang kat depan tu) Nie mesti kes bola dorang terkena bunga aku.. patah laks tu.. pastu memasing cabut lari.. patut ler semalam tiba² bagai dilanda garuda.. ada bola di sebalik bunga rupanya.. dah buat salah tau pulak balik.. tau takot.. kalau tidak samsengnyer kemain tak dgr ckp.. dah berkali² dilarang jgn main depan rumah org... tapi dasar telinga tuli... main jugak kat situ... nasib lar dorang aku tak tgk waktu tu.. kalau aku tgk siap lar si empunya angkara!!

Agak² korang lar kan.. apa aku boleh buat bagi budak² nie paham bahasa.. aku nie kalau boleh mmg ler tanak bermasam² muka sesamer jiran.. tapi anak² dorang tu merosakkan harta benda tetangga... aritu peti surat aku pecah berkecai (sampai arinie aku tak beli lagi yg baru).. b4 dat aku tgk jeriji pagar org patah dihentam bola dorang dan sekarang bunga aku laks jadik mangsa...

Aku ingat kan.. nak gantung manila kad dekat pagar aku tu... Nak aku tulis "Hormatilah Jiran Anda.. Jangan Bermain Bola Di Sini" Korang raser ok tak idea aku tu.. Dah tanya laki aku.. dia kata cam nak perli lah pulak.. mmg tujuan itu pon tujuan aku... ckp leklok tak paham.. ckp kasar² melawan.. ckp sindir² agak² jalan tak??!

Friday, July 4, 2008

Ujung Minggu Tiba LaGie..

Hari Jumaat hari yg pendek.. maser teraser cepat jer berlalu.. yelah.. lunch hour kan lamer.. lamer tak lamer pon kul 1.00 ghak aku kuar tadi.. siapkan suratnyer pasal.. jap lagi pas semayang Jumaat bleh kasik bos sign terus..



Kuar lunch ngan Nisa.. survey n beli kasut.. bukan apa.. beringat sebelum kena.. kasut aku atau lebih tepat sandal atau selipar.. yg aku pakai hari² ke office nie macam dah nazak sgt.. kang kalau putus tak pasal jer.. coz aku dah pernah kena sekali dulu.. tak ler lamer maner.. 2 bln lepas kot.. tengah laju berjalan nak ke office.. elok jer tang tu selipar/sandal aku putus.. cam hampeh jer. terengsot² aku melangkah tak ubah cam org capik.. ikhsss.. mmg memalukan betolll.. tapi aku dah pakai topeng maser tu.. so tak der ler malu sgt... (topeng.. hehehe.. aku topengkan muka aku ngan perasaan slumber.. aku buat dekkk jer lah bukan pakai topeng bebetul tu.. alaa iklan mestos tuuu.. hehehe)

Kejap lagi dah nak balik alarm punch card tu akan berbunyik.. seperti burung pulang ke sarang.. manusia berpusu pulang ke rumah masing²... ujung minggu pon bermula.. (cepat sungguh maser berlalu kan.. raser cam baru jer semalam hari Sabtu... nie dah nak hari Sabtu balik) Sooo... kengkawan.. apa programmmm?? Aku buat program org tak der duit jerlah.. lepak umah.. tapi esok.. adik ipar aku nak banjer ikan bakar (sempena Birthday anak dorang aka cucu sulong mak aku Sharifah Nurul Auni yang ke-5 thn)... ikan bakar lagi tauuu.. kat Langat nun.. tmpt peberet kami sekeluarga melepak menikmati ikan sambil dgr org berkaraoke.. layannnn... igt esok nak tumpang abg aku jer.. tak dak duit lar nak top minyak bebanyak.. langat tu 45min jgk pemanduan nak ke sana... dah lar aritu ulang-alik p umah papa yg jgk jauh kat Puchong nun.. so.. bajet minyak we all mmg dah jauh tersasar dari kebiasaan... harus ler memikirkan back up plan.. seperti yg telah aku ceritakan kat atas ---> tumpang abg aku... hehehe.. ok tak idea nie.. huhu..!

oklah.. tak larat nak berceloteh panjang lagi.. akak nak packing.. bersiap sedia... nak balik.. kepada korang... Selamat lar berhujung minggu eak!

Oh ya.. nie selingan supaya entry tak membosankan mata yg memandang.. aku attachkan gambar aku kekecik dulu... nostalgia tuuuuu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails