.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Friday, February 29, 2008

..HaNYa..

Hanya dengan sedikit malu
akhirnya aku harus akui
keberadaan cintamu
dalam hatiku yang kau renangi
rasa resah singgah
bila terjadi perang
emosi kau dan aku
jangan pernah menyanjung cinta
bila tak mengerti maknanya cinta
satu terindah dalam dirimu
kini ada dijiwaku
kuinginkan cerita cinta
terindah bagaikan dalam dongeng
percintaan berhujankan rindu
asmara kita akankah lama....
dalam hatiku ku terhibur
bila semua harung meregang
rasa resah singgah
bila terjadi perang
emosi kau dan aku...

-Melly Goeslow-

..IKaTaN itU TeRBiNa..

Tak tau kenaper arinie aku raser romantik sekali... :D.. mungkin sebab lagu yg kedengaran berulang² di blog aku kali ini... teringat detik² indah zaman bercintan-cintun dulu... :)) Ady pernah burn kan all this romantic & Love songs into one CD... adiah kat aku.. aku suker sgt.. hari² aku dengar CD tu dulu.. especially sblm tido malam... syahdu sunggoh..hahaha!! Teraser spt di awang-awangan... Masih ada sumernya dlm simpanan... dibuat main si Alyaa... :D

Mengimbau saat perkenalan ngan hubby tercayang... selalu date kat Pasar Malam Sabtu kat Masjid India.. jenjalan beli barang & mesti singgah makan cendol pulut kat situ.. (skrg tak pegi dah... when is the last time.. can't recall) Time dating Ady suka pakai baju/shirt putih.. he looks charming in that colour... time dating dulu mesti ada salah sorang yg lambat.. biasanya dia lah...

Jenjalan kat SOGO.. makan Mc'D kat Masjid Jamek.. kitorang tgk movie kat KLCC... picnic kat Tmn KLCC tu... aku masak sendiri... saing berdua jenjalan umah kengkawan... pegi gathering sesamer... had a romantic dinner kat Kak Long Place.. Celebrate B'Day aku kat D' Cengkih Restaurant... (skrg dah tutup tmpt tu.. dkt jer ngan umah aku)..

Gado??... Selaluuuu sgt... selalunya aku lar yg carik pasal.. hehehe.. hal yg remeh-temeh pon boleh jadi besar.. sajer jer dera perasaan dia cukup².. :)) Sekarang dah tak der mender nak digaduhkan... ada tak der sikit² tu.. biasalah...

First time jenjalan umah bakal mertua... excited nak jmp adik kembar... (my sis in-laws is a twin) berkenalan ngan sumer... perasaan?? Berdebar²... gemuruh.. takot pon ada jugak... Family Ady baik² sumernyer... very loving... hubungan adik-badik mmg rapat... beza ngan aku adik-badik yg selalu buat hal sendiri²... family dia soft talking... (adik-badik dia maksud aku) Aku nie dah lar kasar... kengkadang cakap main lepas jer... takot tak dpt sesuaikan diri...

Kawan tak ler lama sgt... declare thn 2003... bertunang thn 2004... nikah thn 2005... skrg 2008.. anak dah dua... tak sangka kan!! :)

Thursday, February 28, 2008

..SePaRuH HaRi iNie..

Bangun pagi.. dah 6.15.. mandi.. solat.. bersiap.. makeup alakadar.. prepare baby (tuka diapers & buat susu) flung to rumah mak.. antar both of my daughter.. (spt biasa mak tunggu kat ruang tamu tengah mengaji..) Kiss both of them.. tata & bye².. Bonda & Ayah got to go to work... rush to office.. (aku naik LRT.. Ady naik bas.. nak jimat keta park umah mak jer..) Tido dlm LRT.. (first station selalu dpt tmpt duduk)... ZZZZzzzzzzzzz..........

Sampai office spt biasa 8.07 pagi.. (aku masuk kul 8.30 pg) Bos tadak... Duduk simpan beg.. On radio & PC... Godek Internet.. Buka email & this blog.. baca email.. browse blog kengkawan.. Upgrade blog aku.. (aku suka adding new things to this blog.. kasik makeup larr.. supaya menarik dipandang mata aku.. mata org aku tak tau lar..) sesambil tu jawab call utk bos aku & receive his incoming docs.. Jmp satu site menarik ada byk infos kesihatan.. aku dah copy paste for my own panduan... (bebiler senang aku kongsikan ngan kengkawan kat sini).. Aku bukak pulak site AKPK.. sesajer nak tambah knowledge ttg pengurusan kewangan..

Tot..tet..tot..tet... lunch hour... sebelum tu aku call Magic English co. tanyer camner aku nak wat lump sum payment utk settlekan installment bulan².. off me goes to lunch.. alone... dlm perjalanan diberi piece of paper dari seorang Cina Mualaf yg bukak booth kat situ.. aku amik.. baca kat dlm pizza restaurant sementara tunggu makanan yg aku pesan utk dibungkus siap.. tersentuh naluri kemanusiaan.. ttg kemelaratan hidup insan seagama... dan aku betul ingin membantu.. aku beli brg yg dijual kat booth tu utk bantuan rakan mualaf yg lain.. aku nak kikis sifat kedekut dan pentingkan diri sendiri... itu tekad aku utk tahun nie.. boleh dikatakan azam baru larr.. aku tanak idup dlm lingkungan diri sendiri.. sebahagian dari rezeki kita milik org lain... sedekah jariah membuatkan duit yg kita belanjakan lebih berkat.. tak kira sedikit mana rezeki kita.. andai kita kongsikan dengan org lain rezeki itu akan bertambah.. aku sedar hakikat itu kini... dan aku dpt rasakannya... pemberian ikhlas akan menyucikan diri... aku harap sesangat Allah bersihkan hati aku dari sifat yg dibenciNya... Bersama kita membantu kerana Allah................

Balik pejabat.. tutup pintu.. makan pizza.. tak larat abis.. aku tapau.. boleh bagi Alyaa balik nanti.. lagi baper jam nak balik.. jap lagi nak solat & buat filing sikit..

Setakat ini separuh dari hari aku habiskan....... adakah hari ini lebih baik dari semalam??

Tuesday, February 26, 2008

BOSAN

Ada org vote blog aku bosan.. (takper aku tau saper yg vote tu.. hehehe..) nak buat cammaner.. itu lar hakikat kehidupan.. mmg aku ditimpa kebosanan yg teramat sgt skrg nie.. tak tau nak buat apa.. dah aku mintak tips camner nak ilangkan kebosanan.. ko tanak plaks berkongsi ngan aku.. maka terbelenggu lar aku di sini keseorangan dlm kebosanan yg nyataaa... hahahha!

Hmmm... arinie aku ngantok... bos ada.. ada jer tetamu kuar masuk bilik dia dari tadi.. aku tak der mood nak buat keje arinie.. sekadar godek² internet.. mencari bahan utk menceriakan idup aku yg dah ilang serinya ini... tapi aku tak jumpa..................

Zaman belajar merupakan momen² yg paling mengujakan buat aku.. kulalui setiap hari dgn pelbagai perasaan... maklum ler.. ada jer xtvt... aku nie maser kat kampus tak reti duduk diam.. tanya lar sapa yg kenal aku.. tetiap cuti sem or ujung minggu jarang nyer aku balik rumah.. kad outing tu boleh bilang ngan jari.. tapi bukan lar sebab aku melencong tempat lain... aku pergi bercamping sebenarnya.. it part of my life masa tu.. pantang ada apa² xtvt berkaitan.. tak pernah tidak musti aku join punyerrrr... seronoknya masa tu... teruja aku meneruskan hidup meneroka tempat² baru...

Aku nie suka berjalan.. dgn kata lain melancong tgk tmpt org... tapi masa, komitmen dan yg paling penting wang tidak membenarkan semua tu di ketika ini.. Ahhh.. bosan citer pasal kekangan idup.. "BoSan" lagi yg kuar.. hahaharrr.. mesti yg baca pon bosan kan...! Dah jangan baca utk elakkan kebosanan korang...

Arggghhh... aku pon dah BOSANNNNNN nak taip............

Monday, February 25, 2008

Sayang anak.. tangan²kan??

Lagi setengah jam nak balik.. finally gaji masuk arinie.. tapi byk lar pulak potongannya.. dah lar macam² aku nak guna duit tu.. buat maser sekarang mmg lah tipis harapan nak berjimba².. duit yg dpt sumer dah ada perancangannya sendiri.. dapat pegang sekejap jer larrr... argghhh.. biar larr aku tak enjoy.. janji kepala aku tak pening pk pasal hutang.. aku spesis manusia tak senang duduk kalau berhutang.. siang-malam aku asyik dok pk pasal mender tu jer selagi hutang aku tak langsai.. biler utang sumer dah tak der.. nak guna duit gaji pon hati senang... belanja pon lapang...

Hmmm... bos arinie tadak lagi.. dia p Pasoh, Negeri Sembilan pulak.. haiiii kalaulah aku jadik dia.. mau pengsan dibuatnya... tetiap hari ada jer agendanya.. bukan dedekat... sumer jauh-jauh... letih sehhhh~!

Semalam susah aku nak tido... aku terbayangkan aku marah Alyaa.. sedeh aku.. tapi aku manusia biasa.. hangin satu badan tu mmg susah nak control.. yg jadik mangsa anak aku yang tak abis² buat bonda dia pening kepala.. ada jer mender dia buat kasik my blood rise up high.. fuhh... bukan senang cik nak jaga budak... baru ler aku tau naper maser kekecik dulu mak aku pon garang macam singa... nie... dah turun kat aku pulak... aku sebenarnya tak terniah dan seboleh mungkin taknak marah anak aku.. aku kesian dan sedeh bila kenang balik cara aku marah dia.. dia baru setahun 8 bulan... mana lar tahu apa.. nak menangis pon ada biler tengok muka anak² aku tido... tak patut aku marah dia macam tu.. tapi kalau tak marah dia tak tau pulak apa yg dia buat tu tak boleh dan tak patut dia buat... kesimpulannya aku marah kerana terpaksa.. kerana aku nak anak aku jadik org yg berakal dan berguna satu hari nanti.. biar dia tahu aku marah kalau dia buat macam tu...

Kelemahan seorang ibu yg sentiasa terpaksa disembunyikan.. betapa sakit dan terseksanya hati tiap kali buah hati kita dimarahi... tiap kali dirinya menangis.. membuatkan diri ini sentiasa terbias perasaan bersalah.. tapi aku terpakser kuatkan diri.. aku marah bukan utk mendera.. aku marah utk mendidik... spt pepatah dulu yg selalu kita dengar... sayangkan anak tangan-tangankan... tapi.. aku bukan jenis naik tangan sesedap rasa.. ada tempat²nya...

Mendidik seorang insan bukan satu tugas yg mudah... tak kira sebesar/setinggi maner ijazah dlm tangan kalau mengajar tak kena gaya... tak ke mana perginya nanti budak tu... terfikir jugak aku apa resipi diguna oleh tokoh ibu bapa mithali yg selalu kuar kat media massa dpt anugerah itu ini sebab berjaya didik anak mereka.. berjaya belaka....

Thursday, February 21, 2008

..Save??..

Pagi tadi ada Perhimpuan Jabatan.. aku kena perkenalkan diri selaku staff baru... nasib baik aku tak lewat.. nama aku yg pertama dipanggil antara 3 org lagi staff baru.. saper yg tak hadir perhimpunan nie kena bagi surat tunjuk sebab... bukan main² woo.. akhir perhimpunan ada majlis potong kek utk staff yg lahir bulan Jan & Feb..

Bos aku dah masuk arinie.. tapi esok petang dia kena outstation lagi ke Pahang pulak.. siannyer.. teruk jadi Pengarah nie rupernyer.. letih ke sana ke mari...

Balik TH Perdana tapau makanan yg diberi.. save budget makan tengahari.. tapi aku kuar jugak duit maser ke farmasi tadi.. buy few things already cost me of RM89.91... Huhhh!! Camner nak save nie.... ayooooo!

Wednesday, February 13, 2008

..D KaLa KeBoSaNaN..

Tak tau nak buat apa pagi².. bos tadak outstation to Sabah… Ooo yaa.. dah 2 minggu aku ditransfer ker Bhgn Pendaftaran dan Penguatkuasaan.. aku jaga Pengarah dia.. Kalau dulu bos pompuan.. skrg lelaki.. ok lah sikit.. senang nak buat keje.. tak cerewet… so memandangkan tiga hari free nie aku amik kesempatan merancakkan kembali entry² blog yg dah lama aku tinggalkan sepi… tatau naper aku tertangguh² nak update… kengkadang sekadar memandang kosong… tak der idea… sebenarnya dah dua tiga kali aku draft something to upload… tapi separuh jalan jer.. masih lagi tersimpan as draft… well… mmg semenjak dua menjak nie fikiran aku kosong… macam wujud satu lohong yg tak terisi… aku seolah kekurangan sesuatu… apa yeak?? Sampai sekarang tak aku temui jawapannya….

Bosan dengan hidup??.. Hmmm… takkan nak mati kan… nak tak nak hidup mesti diteruskan.. org gila tak beriman jer yg akan cakap macam tu… hidup mmg ada pasang surutnya.. dan itulah yg dinamakan kehidupan… kalau statik jer pon tak best jugak.. masalahnyer dgn cara apa utk membuatkan hidup yg kita lalui sehari² lebih menarik dan tak membosankan… satu perkara yg mengujakan.. yang membuatkan kita ghairah utk meneruskan hidup ini.. yg buatkan kita tak sabar menunggu hari esok… anybody got the formula?? Sudi berkongsi dengan aku?? Kesian aku ngan diri aku sendiri… umpama sehelai daun kering yg menanti masa gugur ke tanah…

Enough nagging… well… bebaru nie aku selesai tonton one Korean love story… title “Hello My Lady”.. Best citer dia tetambah my fav actress yg berlakon… Lee Da Hae.. ala yg berlakon siri “My Girl” dulu.. She’s cute and funny… lakonan bersahaja tapi mencuit hati.. Masa tu aku mmg teruja.. dgn laki aku sekali sibuk nak balik awal… balik rumah nak cecepat habiskan citer tu… ada 16 DVD sumernyer… satu DVD amik masa dlm 45min… this is another Korean Romantik Comedy shouldn’t be missed… citer nie juga menghangatkan kembali impian aku utk satu hari nanti berkunjung ke Negara pembuat Ladu Kimchi nie…

Sejuk pulak aircond arinie.. adakah sebab tubuhku tidak menjanakan haba dek kerana puasa aku hari nie?? Hmm… kesepian bertemankan radio yg memutarkan irama retro dari Sinar FM…Selalu jugak aku tune to Lite FM.. Aku nie mmg sentimental orgnya… aku suka imbau kisah² dulu dan kaitkan dgn hidup aku sekarang… Apa beza dulu dan sekarang..?? Dulu muda sekarang dah tua.. dulu anak dara.. sekarang anak dah dua.. Dulu apa² hal pk diri sendiri.. sekarang everything family comes first.. Aku sekarang sibuk merancang masa depan ke arah yg lebih gemilang… paling utama cecara nak handle kewangan… Money is the main focus rite now.. Apa pon tak bleh buat kalau tak dak duit… dunia sekarang semuanya ada harga… tak der lagi yg percuma...

Waa.. baru tadi selesai lawat blog kengkawan.. macam² citer.. ada citer best.. & ada juga citer tak baper best.. well.. pada yg citernyer best² aku ucapkan tahniah… semoga berbahagia hendaknyer.. dan pd yg citernyer tak baper nak best.. aku harap korang byk²kanlah bersabar yer.. Allah lebih mengetahui… lalui segalanya dengan redha..

As for me… aku sedang belajar menyesuaikan diri di tempat baru.. so far so good.. officemate pon baik².. senang mintak tunjuk ajar.. Di rumah aku seorang isteri dan ibu yg sibuk dengan 2 org anak kecil yg senantiasa meminta perhatian…

Alyaa sekarang makin ligat… mulut dia tak reti diam… ada jer nak dinyanyikan nak ditanyakan.. biasa.. budak²… macam² lagu dia dah hafal skrg nie… Aisha pulak baru nak belajar meniarap… 2 org buah hati yg selalu buat bondanya pening kepala………..

Kat bawah nie a few pics of my angels….


.. Putri Alyaa Safiah..

.. Putri Aisha Ameerah..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails