.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Friday, December 7, 2007

..SePeTaNG Di Zoo NeGaRa..




















..CoReTaN DaLam BeRPaNTaNG..

Assalammualaikum buat semua.. lama sudah tidak bersua.. rindu rasa hati.. hahaha.... baru hari nie ada masa nak membait sepatah dua kata di blog yg telah lama kutinggalkan sepi.. sebenarnya aku masih dlm pantang spt sumer yg dah sedia maklum.. baby kedua aku telah selamat dilahirkan pada 3hb Oktober 2007 (bersamaan hari ke-21 umat Islam berpuasa) tepat jam 1.22pm melalui pembedahan.. bukan tak berkemampuan bersalin normal.. cuma kondisi bayiku tidak mengizinkan.. baby aku nie aktif sgt.. pusing sana pusing sini.. dia buat riben ngan tali pusat dia.. masa buat ctg to monitor baby's heart beat... denyutan dia drop after every contaction melalui bacaan ctg yg dilakukan lebih kurang setengah jam.. ianya agak membimbangkan.. n definitely something was wrong.. walaupon checkup sebelum ini amat memberansangkan dan aku tidak mengalami sebarang komplikasi biasa yg dialami wanita mengandung spt kencing manis & darah tinggi.. segalanya telah tersurat.. bayiku lahir melalui tingkap...

Bayi kedua ini ringan sedikit dari kakaknya Alyaa.. Beratnya 2.84kg... bayi perempuanku kali ini diberi nama Putri Aisha Ameerah.. baby yg sibuk digelar baby comel oleh doktor dan nurse kat KBMC nie bertanda lahir di pipi... tak tau ikut muka sapa.. muka baby kan berubah² sampai lar usia dia mencecah 2 thn nanti.. tapi mak aku kata muka Aisha seiras aku masa kecik..

Tak dpt digambarkan betapa berdebar dan risaunya hatiku saat diberitahu pembedahan kecemasan tetap akan dilakukan ke atasku walaupon pintu rahimku telahpun terbuka 6 cm ketika itu.. namun apa nak dikata doktor tidak mahu mengambil sebarang risiko.. tak pernah seumur hidupku ditolak masuk ke dewan pembedahan inikan pula membayangkan tubuhku ditoreh pisau tajam spt yg selalu aku tonton di slot rancangan TV3 "Mediktv"... kacau bilau otakku seketika... mana memikirkan kondisi bayi... kondisi kocek yg bakal kosong... (yelah bersalin kuar tingkap bukan sikit kosnya ooiii!) kondisi diriku yg bakal ditoreh.. ketika doktor menyuakan borang persetujuan utk dibedah.. antara nak tak nak aku tandatangani juga borang itu bila doktor mengingatkan risiko yg bakal dihadapi bayiku.. ketika itu aku masih berdoa agar segala²nya akan bertukar ok dan aku boleh menjalani proses kelahiran yg normal.. tetapi ketika aku disorong ke bilik bedah aku pasrah memandang wajah suamiku dan mengucup tangannya.. inilah pengorbanan yg harus dilalui seorang ibu... aku kuatkan semangat dan tempuhi segalanya dengan tabah.. dan berharap segala²nya selesai dengan cepat...

Pembedahan selesai tidak lebih 25 minit.. cepatkan! Hmm... byk bezanya kelahiran kali nie dgn kelahiran bayi sulongku yg kini telah mencecah setahun 5 bln.. Bayi sulong Alhamdulillah aku tidak menghadapi sebarang masalah... proses kelahiran pon tidak memakan masa yg lama.. dia dilahirkan normal.. Alya kulahirkan di hospital semi-gov.. manakala Aisha di hospital swasta.. jauh beza layanan dan kos bayarannya.. skrg semua aku dah rasa.. bersalin normal dan c-sect.. dan bagi aku melahirkan bayi secara normal lebih baik dari dibedah.. sakitnya tak lama.. kosnya juga jauh lebih murah.. penjagaan dlm pantang pon tidak terlalu rumit.. dan nikmat melahirkan bayi itu lebih terasa kita berhempas pulas meneran utk mengeluarkannya...

Siapa kata melahirkan anak melalui pembedahan tidak sakit.. bagiku ianya lebih sakit dari bersalin normal.. kesakitan yg tak dilupa ketika tulang belakang dicucuk epidural bius dari pinggang ke bawah... kemudian saat doktor menekan perutku utk menolak bayi keluar.. sakit jugak oiii.. selepas itu lega sebentar.. sehari aku tidak dibenarkan makan dan minum... tubuhku dimasukkan water drip ntah brp pain aku pon tak igt... sehilangnya kesan bius pada tubuhku.. saat menyeksakan pon bermula.. perut terasa nyeri.. nak batuk dan berdehem pon takut.. sakit.. ada sekali aku terbersin macam nak terburai isi perut kurasa saat itu... aduhhhh memang seksa.... terlantar di wad selama 4 hari 3 malam... bosannya cukup terasa nasib baiklah rakan sebelah katilku yg juga dibedah kerana komplikasi darah tinggi ramah mengatur bicara...

Ketika aku kebosanan di hospital.. suamiku pula sibuk menguruskan perpindahan kami ke rumah baru.. dialah manusia paling sibuk ketika itu.. aku pulak isteri yg paling risau.. kesian laki aku.. aku tak dpt nak tolong dia masa tu.. agak terkilan.. dia terpaksa uruskan semua tu sorang².. but with a few friends & relative help.. he manage it well..

Ketika ini luka jahitan di perutku yg hampir 15cm panjangnya bersamaan sebatang pembaris pendek sudahpon bercantum sepenuhnya.. aku menjaganya mengikut nasihat diberikan nurse.. bahagian luka harus sentiasa dipastikan berada dlm keadaan kering... boleh mandi spt biasa cuma bhgn itu mesti dilap secepat mungkin dari air juga peluh.. bahagian luka juga tidak boleh disapu sebarang ubat.. gel.. dan yg paling penting dijauhkan dari minyak sebab minyak akan mengembangkan benang juga luka jahitan..

Seminggu pertama aku berpantang di rumah mak lepas tu balik semula ke rumah baru kami sbb mak aku balik kampung menjenguk tok dan tokwan yg sudah semakin tua dimamah usia.. Ady yg jaga aku selama mak tak ada.. dan sekarang aku teruskan berpantang sendiri..

Aku berpantang gitu² saja.. sebab aku pon tak brp tahu apa yg boleh dan tak boleh aku makan.. org dulu² berpantang berdasarkan pengalaman dan ajaran yg diturunkan dari mak² dorang dulu.. yg mana logik aku ikut... yg kurang rasional yg bila aku tanya tak ada dan tak pasti kenapa tak boleh makan bagi aku itu terpulang nak atau tanak ikut.. makanlah apa saja makanan asal tidak memudaratkan tubuh badan.. dan bagi aku benda² yg tak boleh dimakan oleh seorang individu yg lain tak semestinya tak boleh juga dimakan oleh kita.. effect sesuatu makanan yg masuk ke tubuh kita sebenarnya tak sama dari seorang individu dgn individu yg lain.. sesetengah org daya tahan tubuhnya lebih kuat.. hakikatnya struktur dalaman fizikal kita berbeza.. tindakbalas makanan yg kita ambil bereaksi dgn kondisi keadaan dalaman tubuh kita juga.. mmg ada org akan kata.. dan mmg selalu aku dgr.. sekarang ko tak raser.. tua nanti baru tahu... terpk pulak aku.. ermmm... macam mana org² tua dulu mengaitkan apa yg dimakan masa muda dgn keadaan yg dorang alami ketika tua.. satu jangkamasa yg agak lama.. melalui medium atau kaedah apa yg digunakan utk mengukur sejauh mana kesahihan tindakbalas yg dialami... kalau cuma melalui pengalaman.. nyata pengalaman seorang individu dgn individu yg lain adalah berbeza...

Yang aku tahu.. selama dalam pantang aku hanya makan nasi panas (nasi yg dimasak hari ini dan bukan nasi semalam) kalau tidak aku pening kepala.. dan aku mandi air akar kayu dan daun² yg mak aku rebus.. first sbb badan lebih segar dan best apa mandi air panas... :D Biler sejuk sapu minyak urut² kaki.. yg lain lebih kurang jer.. pakai stoking.. makan jamu.. terpulang.. pepandai lar nak jaga badan kan..

Thursday, December 6, 2007

BiLa Sharifah Zurina BeRBiCaRa....

Jarang² aku sarapan pagi kat bawah.. mean luar opis larr... biasa aku makan kat tmpt aku jer.. kat opis nie... tadi join Kak Nimah breakfast ngan hubby dia (vokalis kumpulan Meditasi dulu.. korang igt tak?) aku bantai roti canai 2 keping (yg tak dpt aku habiskan.. cam kenyang lar pulaks) & nescafe panas segelas (Big appetite!! Hoho... :D tak lamer gemukkk lar aku kalau amalkan cara idup sihat camnie.. :P)

Apa aku nak buat menjelang hari² terakhirku ini?? Ntah.. lepak jer.. kepaler aku agak berserabut.. persoalan bersimpul di sana sini... sakit kepala... susah nak tidur lalu telah aku guntingkan simpulan itu semalam.. sebab aku dah malas nak pk... biar segalanya terurai dari menyakitkan kepalaku... Apa nak jadi... jadilah!! Kita bila pk sgt apa org nak kata pon tak boleh jugak... kita jer sibuk nak jaga hati org... tapi hati kita tak dak sapa nak peduli...

Sejuk betul sekarang nie.. walaupon dah dekat pukul 12.00... kat luar ujan tadi.. pagi nie sampai lewat sikit ke opis.. semalam Ady balik lambat OT kat Kuala Lumpur Convention Centre... tak lama lagi ada PC Fair dia kata so dorang tgh buil up networking utk function tu nanti.. kul 11.30malam baru dia sampai umah semalam... huh... lotih akak nunggu... sib baik tunggu kat umah mak.. kalau umah bbsitter cam dulu.. mau kematu mati kutu aku dibuatnyer...


On the way balik ke rumah kitorang... laki aku tanyer aku nak beli apa² tak.. so aku suh dia beli Kuew Tiow Kung Fu.. (kat umah kitorang berderet kedai makan kat lereng bukit tu.. bleh tgk seantario Kuala Lumpur dari atas.. cantik... nak tgk.. meh aa dtg umah kitorang kat atas bukit nieh.. :D) dia dah makan sedap kat convention centre tadi... makan Kuew Tiow sambil layan anime "History's Strongest Disciple Kenichi"... Anime bergenre action comedy romance wise nie mula aku ikuti bila bosan tgk laki aku sorang asyik masyuk layan anime nieh (dia tu hantu anime.. sanggup berjaga tetengah malam buta layan anime).. so.. aku sajer join tgk.. sonok & klakar jugak rupernyer.. :)) Tapi.. Kuew Tiow tu abis separuh laki aku yg makan.. igt ker dia dah kenyang.. end up aku pon tak kenyang jgk... naaa... tak kisah lar.. tak elok pon makan tetengah malam nie...

Kelmarin dah survey nursery kat tmn perumahan kitorang.. dekat jer ngan umah.. harga bleh tahan.. RM380 dia letak utk antar 2 org anak aku tu.. kasik tau mak.. (kesian tgk dia jaga.. mak pon bukan sihat sgt.. aritu ngadu sakit pinggang.. p hospital doc kasik panadol jer.. mak ada kata biler jaga cucu² dia nie.. anak aku 2 org, anak adik aku 2 org, anak abg aku sorang tak sempat dia nak demam... terkejar sana sini) Mak aku tak prefer aku antar anak kat nursery.. takot cucu dia kena buli... heheh.. dia kata.. tunggu sampai dia sendiri suruh aku cari org jaga anak aku.. baru aku antar anak aku kasik org jaga.. hishhh.. yg kita kesian kat dia.. tapi.. aku paham.. sunyi lah rumah mak tu kalau tak dak cucu² dia.. mak dah ada 6 org cucu sekarang... yg kesemuanya pompuan.. ntah biler lar nak dpt cucu lelaki... cucu lelaki pertama dari anak siapa?? Tunggu.... ntah macammana lar bila dah ada cucu lelaki.... hurmmm...

Semalam Alyaa pecahkan gelas mak masa aku tgh tunggu Ady balik... pas pecahkan gelas tu kelam kabut dia dek terkejut & takut kena marah cecepat dia nak cekau kaca yg dia pecahkan tu nak bagi kat mak aku... (biasa lar bebudak.. sapa ada anak musti tau camner reaksi bebudak setahun dua bila buat salah) sib baik mak aku ada betul dekat tepi meja makan tu... sempat mak tangkap Alyaa sebelum dia tempuh kaca tu... kalau tidak tak tau lar nak kata.. luka lar sikit² tepi kaki dia... tapi anak aku nie tahan lasak... tahan sakit.. dia tak heran dgn luka sikit tu... Alhamdulillah dia tak apa².... Allah pelihara bebudak kecik nie... hati dorang suci belum dinodai.. setahun 6 bulan adalah umur yg agak thrill buat ibu bapa.. time nie sumer mender si kecik nak tau.. penuh dengan perasaan ingin tahu... dan dengan cara itu mereka cepat belajar perkara² baru... sebagai ibu bapa dan penjaga... kita kena selalu berhati² dan bersedia.......

Makan time... nanti² aku bicara lagi...

Wednesday, December 5, 2007

TerLuPa LaGie..

Maaf.. akak terlupa lagie ari nie.. ntah semenjak jadik mak budak beranak dua nie sindrom kelupaan aku menjadi².. tak tau naper.. adakah ianya masih boleh diklasifikasikan sebagai postnatal syndrome... perubahan hormon maybe.. hehehe... :D

Aku terlupa nak bawak getah baby yg dah dua kali mak pesan... dan aku juga of course kan tidak aku tepekkan posting yg aku janjikan itu... ya.. aku lupa lagi nak save bebelan yg aku hasilkan dlm cuti pantangku... maka terhasilnya bebelan ini pula.. begitu perubahan usia.. we as a human being really have to accept.. changes that happen everyday in our life.. hari demi hari kita dimakan usia.. bergelar isteri juga ibu bukanlah satu gelaran yg ringan... gelaran isteri juga ibu datangnya dengan pakej tanggungjawab yg tak kurang beratnya.. terlalu banyak perkara yg perlu aku fikirkan sehingga byk pula yg aku lupakan... ehhh?? Paham ker ayat aku.. hahaha.. lantok lah!

Sudah 3 hari naik opis.. masih tiada sebarang kerja... I just take this sweet time enjoying sisa² hariku di Ramunia... ooopppss! Sekarang sumer dah tau kat maner aku keje.. :D Nak kata aku heppi dgn penghijrahan ini... ermmm... to be frank... hati aku separuh²... makin hari rasa makin sedeh pulak nak tinggalkan tempat yg sekian lama aku datangi utk meraih rezeki.. Lima tahun.. bg aku satu jangkamasa yg lama.. sebab tetempat keje sebelumnya tak pernah aku kekal sampai setahun... aku dah angkat kaki... tempat jatuh dikenang inikan pulak tempat diberi gaji... well... well... sob..sob.... aku Sayang dgn Ramunia nie sebenarnya... dah byk yg aku lalui selama aku bertugas di sini... pahit manis... suka duka.. jatuh bangun.... sayangnya... hatiku telah terlalu lama terguris... ia menjadi kecil... kecil dan semakin kecil... lalu aku terpaksa melenyapkan diri... bila tiba waktunya... siapalah aku... cuma seekor ikan bilis di lautan yg terbentang... Aku ikan bilis... ada atau tiadanya aku... laut tetap akan terbentang... tak luak isinya... tak kurang airnya...

Tuesday, December 4, 2007

Hi ALL...

Hi.. hi.. hi... time to say hi to all... missed all a lot.. maklum lar dah lamer bercuti.. actually aku dah naik keje semalam.. tapi bz sgt.. macam² mender nak settle especially perkara² berkaitan payments yg tertunggak.. (biler dapat jer gaji.. settlekan sumer hutang-piutang dulu.. itu cara aku.. balance dia baru aku guna utk perkara lain yg perlu).. Hmmm... aku ngantuk dan tak dak mood nak berceloteh sgt arinieh.. tapi kugagahi jua jari ini menyusun tari atas keyboard itam kat opis yg mungkin tidak akan kuguna lagi minggu depan... if I really proceed to move to another place.. joining the gov force.. whuteva... still considering... next week.. means Ahad nie aku dah kena attend kursus pengenalan kat Johor.. end of the course baru dorang bagitau penempatan masing² di badan kerajaan.. harap² aku dpt lar kat tmpt² yg senang aku nak pegi.. kalau tempatnya jauh & no public transport.. susah lar aku...

Uarrgghhh... ngantuknyerrr.. berat rasa pelupuk mata nie nak aku buka... sib baik ler ada lagu rancak dok berkumandang kat radio sekarang nieh... cargas sket... patut ker aku pegi bancuh neslo sekarang.. dah lamer tak mengabiskan gula susu kat pantry tu... aku gie buat air dulu lah~!

Baru sudah minum air... segar sikit.. teguk air panas dalam sejuk pendingin hawa pepagi camnie.. apa lar Aisha ngan Alyaa ngah buat sekarang nieh... risau aku si kecik aku susah nak minum susu botol.. (silap aku tak latih awal².. :( ..) Ohh aku belum intro lagi bb kedua aku kan.. Aisha.. atau nama penuh yg didaftar di surat beranak... Putri Aisha Ameerah... anakanda kedua yg dinanti selama ini... Keluar ikut tingkap kata org kita.. Emergency C-sect terpaksa aku lalui demi buah kasih kedua ini... Aisha nie ligat sgt.. tali pusat dibuat riben... sampai terpaksa bonda dibedah... heartbeat Aisha jatuh mendadak after every contraction.. whut to do... segalanya telah ditentukan.. asal semua selamat.. syukur Alhamdulillah... Aku ada tulis post ceritakan hal aku masa dlm pantang.. tapi tak dpt nak upload masa tu.. tgk lar esok aku pastekan kat sini kalau ada masa...

Di sini ada beberapa keping gambar Aisha & kami sekeluarga di sambutan lebaran yg baru berlalu...


.. Putri Aisha Ameerah masa nie baru berusia 5 Hari..


..sedapnyer dia isap jari..

..dah sebulan..


..Aisha yg bulat..



..Kakak Alyaa yg dah besar..

..tgk sukernye dia berposing..

..tukang buat sepah nombor satu..


..nakal macammanapon Bonda sayang jugak..

..Alyaa & Ayah di rumah BB Maria.. kakak abah aku yg kedua..


..Masa nie aku baru 11 hari sesudah melahirkan.. dlm pantang berjalan sakan..

..tersenyum.. cam tau org amik gambar dia..

..anak cousin Megat Iskandar Zulkarnain aku yg kebetulan wife dia beranak hari yg sama ngan aku.. kira birthday bebudak nie boleh ler sambut sekali.. aku banak tgh hari.. Kak Zai banak Maghrib.. Ironinya dia yg dijangkakan ceaser dpt banak normal.. aku yg tak der apa² masalah end up banak ceaser... nama dedua baby nie pon seakan² anak cousin aku nie dinamakan Dhia Aisyah... kebetulan yg sungguh tidak dijangkakan..

Ady & Alyaa.. Mak.. Cik Piah & Me

..Duduk bersantai kat Umah Pakcik aku Syed Ayob..

..Ceria memasing di Hari Raya Pertaman..

..Hubby aku yg hensem bersampin..

..Alyaa yg galak membuat karenah di hari itu..

..Panglima mana pulak nie??..
..Beramai² kita bergambar..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails