.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Wednesday, January 31, 2007

xx..Panggilan TIDAK Diundang..xx

Aku tak sempat nak tulis apa hari nie.. bz lar plaks pepetang nie.. sepetang aku uruskan sumer bil² yg perlu disettlekan every month... :D.. dpt duit.. kuar duit.. bayo utang... adusss... biler lar nak idup tak berhutang... @@@

Semalam ada mamat sesat maner tah call hp aku tetengah malam... laki aku yg jawab pastu past kat aku.. time kitorang nak tido laks tu.. gillos.. aku bebetul tak igt siapakah gerangan mamat bernama tutttt itu... dia tau laks tu nama haku.. sib baik ler laki aku nie jenis sporting.. kalau dpt yg cemburu buta.. sure bersoal jawab punyer.. tapi percayalah.. bukan sifat aku berlaku curang.. biler dah kawen nie.. sikap saling percayer mempercayai merupakan satu faktor yg amatttt penting agar keharmonian rumahtangga senantiasa terjaga... dan sebagai suami isteri.. kita janganlah terburu² judge something yg kita bebetul sure... bertanya dahulu dan suami isteri perlulah sentiasa berterus terang... jangan ada dusta antara kita...

Pada mamat tu... pls.. stop this nonsense.. jgn ganggu rumahtangga org!

Tuesday, January 30, 2007

..PaStiKan..


Lihatlah langit di atas sana
Tersenyum melihat tingkah kita
Selalu ada peristiwa
Yang membawa pertengkaran

Maksudku hanya ingin yang baik
Untuk kita berdua dalam bercinta
Baiknya aku buruknya aku
Terimalah aku apa adanya

Pastikan kau dengan aku
Jangan ada cinta lain
Tak pernah aku terlintas
Niat ku untuk berpaling

Maafkanlah aku sayang
Bila belum kau bahagia
Sejauh langit di atas
Kan ku kejar bahagiamu

Biar langit dan bumi meruntuh
Biar jasad kita tertimbun di sana
Tetap bersama, tak ingin lepas
Mencintaimu ku jadi begini

-Siti Nurhaliza-

..Satu HaRi D PeTaNG SeLaSa..

Hari inie hari Selasa.. ya.. dah pukul 4.25 ptg pon saat aku menaip entry ini.. bos dah challow to our yard in JB.. so.. tinggal aku tidak bertuan.. haha!! Tapi tak per.. walau tak bertuan.. diriku masih dlm kawalan akal warasku... menaip dgn penuh tandatanyer--> nak story aper eak arinieh?? Well... biar kumulakan kisah dari pagi tadi yg kalut... laki aku sakit perut.. masuk angin katanyer.. so.. terpakser ler tunggu dia qadial hajat dia selesai.. sampai office dah pukul semilan.. sib baik bos pon masuk lambat... legaaa...

Tak igt aper nak taip coz aku dah save draft nie lamer sgt.. aper jer aku buat hari selasa nie eakkk... ohhh.. manusia mmg puluper... ahhh lupakanlah!

Monday, January 29, 2007

LAPORAN: PaGi SeNiN...

At last.. dpt jugak aku produk nie.. aku mmg teruja sgt² nak mencuba.. tgklah kalau outcome dia bagus.. aku tak rasa rugi nak promote produk tu kat sini.. but.. give me time to try it first.. then baru bleh citer keberkesannya.. aku pon just nak cuba² coz banyak sgt testimoni dasat² yg aku baca dari pelanggan produk nie.. termasuk ler officemate aku sendiri.. tak cuba tak tau kan... nak tau cuba sendiri.. :D

Hmmm.. lunch tadi bawak bekal dari rumah.. (selamat duit makan arinieh) lauk yg aku masak tgh hari semalam banyak lagi balancenyerrr.. saper lar sgt yg nak makan.. setakat kami berdua jer.. Alyaa pun gigi tadak nak suap nasi.. aku masak daging goreng & pajeri terung hari tu.. malamnyer kitorang makan shakeys pizza.. (lingkup diet aku sminggu.. chehh!!.. ) nasi aku ada sikit jer.. nasik semalam.. nak tanak nasik pepagi tu malas lar plaks.. so masa makan tadi aku suh member aku amik nasik lebih kat pinggan dia.. then aku pau ler separuh suku pinggan nasik dia.. so.. nasik aku equal to biasa larr.. :D..

Ahad arituh igt nak p umah si Zura.. dia yg menjemput.. tup² biler msg kata nak dtg.. dia call lar pulaks bagitau yg dia demam.. penangan Flora Fest kat Putrajaya arituh... apada... puteri lilin botollll.. tgk fest tu pon bleh demam! Cancel plan ke umah Zura.. kitorang tuka plan B.. (sebenarnyer tak der plan pon) Pegi Carrefour Sri Petaling kat umah tu... singgah Avon jap (dpt jgk aku dinner set.. hadiah atas capaian jualan yg lepas) n then makan pizza.. laki aku banjer.. (actually nak makan Domino's tapi restoran tu dah diamik alih oleh Shakey's Pizza..) Tp, ok what.. the taste is just as delicious as Domino's.. Alyaa kitorang letak dlm Baby Seat.. sonok kan main dia petang tu.. ditepuk²nyer meja tu.. menjerit² test vokal.. chot-chet² mulut dia tak berhenti semenjak pandai mengeksperimen percakapan yg tak ketahuan bunyinyer.. :)) Geram betul lar kat anjer aku sowang nie... boleh dikatakan dlm restoran tu dgr sore dia sorang jer... last² tak bleh tahan waitress kat situ dtg tmpt kitorang.. tanyer aku Alyaa baper bulan.. sambil tangan disuakan kat Si kecik yg buat kechoh tu.. dukung dia sambil dicium² pipi anak aku yg tembam tu.. Aku perhatikan sajer.. jgn bawak anak aku jauh² dah ler.. kenkadang aku risau jgk.. Si Alyaa nie nak ngan sesaper jer.. terlebih peramah cam Ayah dia jgk.. boleh dikatakan kat maner jer kitorang bawak Alyaa.. ada jer org dtg nak dukung dia.. cuit² pipi dia.. (tau ler pipi anak aku tembam.. tapi aku agak kurang senang biler org cubit pipi dia kekuat.. kitorang makbapak dia pon tak pernah buat camtu.. kesian anak aku.. org kata nanti hilang selera makan kalau dicubit² sangat pipi dia.. ) dlm lift pon ada org nak dukung dia... hahaha... (anak dare aku nie suka tenung org dlm lift.. tu pasal ramai yg geram..)

Hari Sabtu tak p mana.. duduk rumah layan si kechik n mengemas apa yg patut.. sekarang.. pantang aku bergerak tinggalkan dia sikit cepat jer dia mengekor sambil menangis² dari belakang.. merangkak macam askar.. tangkas & cepat.. cian laks tgk dia nangis mendayu² camtu.. so.. nak ke mana² sekarang .. tak kira lah masak ker.. ke toilet ker.. terpakser lar heret Si Alyaa dlm walker dia.. letak dekat ngan aku.. biler aku masak.. menyiang lauk.. si kenit tu perati jer pergerakkan bonda dia sambil mambling.. (macam bersembang ngan aku..) bila aku leka buat keje.. terjerit² dia panggil.. walaupon aku tak paham butir bicaranya.. tapi tiap patah perkataan yg keluar dari mulut dia agak mengujakan.. sonok layan dia sembang walau sepatah haram pon tidak aku pahami...

Jumaat nie mak aku balik... yeeehaaa.. tak sabar nak jmp mak.. dah sebulan tak jmp.. camner lar keadaan mak kat sana eak... harap² mak sihat selalu.. risau jgk aku biler tgkkan dokumentari Majalah Tiga di Tanah Suci Makkah Al Mukarramah tu last week.. camtu ler keadaan yg terpakser diharungi mak aku sowang².. ciannyer kat mak.. dah ler mak aku tu jenis tak tahan sejuk.. harapnya semua selamat...

Apa lagi.. gaji aku dinaikkan xxx%.. :D Alhamdulillah.......... Walaupon tak banyak.. naik ler juga dari tak der... :)

Friday, January 26, 2007

sHooPing CaN tOO.. --> Release uR TeNSe..

Aku bosan betul lar arinieh... huhhh.. tu yang aku kuar p SOGO sengsorang aku tadi tu.. call Tinie ajak jmp.. tapi dia ada hal lain lar pulaks.. nak jmp kena wat appointment dulu.. kalah menteri. ahaks..:).. So.. there I am.. out all alone.. actually igt nak p The Mall jer.. tapi mengingatkan tak byk choice last time aku pegi.. tu yg aku proceed ke SOGO.. SOGO tgh sales sekarang nieh... waaa... kat Ground floor tu jer dah dipenuhi lautan manusia.. yg rata²nya of course ler pompuan.. rambang mata aku tgk barang² kat situ.. potongan sampai 70% tu.. melayang lagi duit aku arinieh.. tiap kali gie shopping mesti aku menyimpang dari tujuan asal.. tujuan asal aku nak beli sandal jer.. nak cari yg lebih lembut utk keselesaan kaki aku melangkah.. tup² hilang akal biler tgk potongan sana sini.. tetambah biler tgk baju baby.. ukhhh... nggak bisak tahan sih... terus juga aku join akak² and memakcik tu sekaki.. memunggah dan menyepah²kan baju yg promoter kat situ lipat.. diorang susun.. kitorang bukak.. diorang lipat.. kitorang punggah.. hehe... jgn marah eakkk.. :P Kalau kitorang tak buat camtue.. nanti bos korang marah pulak korang tercongok tak der keje kan... :D :p

Comel² betul baju dia.. boleh dikatakan duit aku banyak dilabur beli baju anak aku jer.. baju aku pon tak ler banyak sgt.. teramat limited since dah gain on weight nie... balik² asyik pakai baju yg sama jer.. nak pakai yg lama takut terpamer spare tyre... :)) :D So.. pakai jerlah apa yg sesuwaiii buat masa skrg nie.. aku sajer malas nak beli baju baru... coz aku tak suka dgn size aku skrg.. tunggu ler aku kurus... tunggu ler tu pon kalau ko larat nak tunggu... kakakakakkkkk!! Biler aku dah kurus aku nak tempah kain² yg ada dlm almari tu.. ada 6 pasang kot.. :D (termasuk kain yg Ady bagi kat aku masa anak dara lagi.. tu pun lum sempat tempah tau!) Selain baju Alyaa.. sandal pon aku beli dua pasang... kali nie aku alah membeli menang memakai.. beza ngan selalu.. aku mesti menang membeli.. menang juga memakai.. tak paham?? Ahhh.. tak perlu korang pahamkan.. hanya org kuat shopping jer yg paham term² tuh...

Lepas shopping aku tak naik atas dah.. masa dah suntuk.. masa berlalu tanpa disedari biler bershopping nieh... perut aku dah berdondang sayang... terus jer aku ker bhgn makanan kat bawah.. memuler igt nak tapau Mc'D.. sekali aku tgk org berderett beratur.. (sedap sgt ker Mc'D itueee??).. tu yg aku gi beli hotdog besau 1901 tu.. tup² time nak bayar.. duit pulak tak cukup.. dlm purse ada empat hengget jer.. terkulat² aku tgk casher tu... tersengeh² aku kata.. "alamak duit takder.. saya pegi cucuk duit dulu eak.." Sampai ATM bawah escalator tu.. org batur panjang cam nak p mengundi.. aduhhh... jenuh jugak ler tunggu turn.. kuar duit bayar hotdog tu aku terus menapak ke LRT.. balik office.. Sampai office.. patutnyer rehat dah abis... dari 12.30 -2.30.. 2 jam setengah tu... aku baru terhegeh² nak lunch... hehe.... sib baik bos ok.. org lain tak ok lantokkk larrrr.. peduli haper aku........

Hmm.. igt nak beli kemeja laki aku jgk tadi.. tapi.. tularrr.. masa tidak mengizinkan.. kang aku main cekau jer.. laki aku laks tak berkenan.. laki aku nie jenis cerewet sket bab pilih pakaian.. tak macam aku yg sempoi.. segala jenis material dibeleknya.. "nie yg senang gosok.. nie yg susah gosok.. tu kain dia panas.. yg nie kain dia sejuk.." Huh.. byk jugak ler yg aku bajar since pegang title isteri Ady Putra Asnam nieh... :D.. Sok² ler ayang belikan abg baju eak... ;)

Thursday, January 25, 2007

BiLeR JaRi mULa mENaiP!

Esok.. committee yg organize Annual Gath kat JB aritu sumer pegi A-Farmosa kat Melaka.. tido Banglo kat sana for 3 days 2 nite.. huuuuu... aku tokleh gie.. kalau aku gie.. anak aku saper nak jaga.. cedehhnyerrr.. biler dah bekeluarga nie lain.. whatever we do.. family come first.. dah tak boleh nak berjinba² cam org blom kawen... tetambah biler dah ada ahli kecik.. ahli kecik will always be on prioritize... tak per larrr.. pegi lar koghang.. pegi semua..... biar aku di sini bersamer si kecik ku ini....

Alang² dah tak join co. nyer program esok igt nak p ler umah Zura Sabtu nie kat Semenyih nun.. tup² laki aku kata dia kena attend kursus lar plak aritu.. ikhsss... ada² jer aral nak ker umah ko nie lar Zura... hmmm... tgk ler lepas laki aku balik kursus ker.. hari Ahad ker.. kalau ok aku sampai ler umah ko.. sonok kan dah ada umah sendiri..........

Masuk semalam dah tiga hari aku tak amik nasi for dinner.. harapnya dpt dikekalkan sampai capai target berat aku... terlalu banyak godaan... urggghhhh.... Kan bagus kalau lemak kat badan nie boleh ditransfer².. sapa yg gemok.. bleh transfer lemak dia pada yg kekurangan lemak.. pada owg kurus yg nak gemok.. tp tak gemuk² larrr.. kalau ler senang cenggitu... aku rasa manusia atas dunia nie sumer solid jer badannyer... kehkehkeh... tak der yg kurus.. tak der yg gemokkk... besssstttnyerrr!

Sebelum balik nanti aku nak makan Asbab.. :D.. pada kengkawan UiTM dulu mesti tau nie apa.. especially Tinie.. aku mula bajar makan mender dari dia larr.. klakar tul zaman bajar dulu.. biler pagi² buta tu berebut nak masuk toilet.. penangan Asbab... maklomlerrr.. kami owg pompuan nie senantiasa ingin kelihatan cantik.. ramai yg sanggup bersusah payah... menderita.. bergolok bergadai.. semata² nak cantik... coz..tak semua org yg lahir atas dunia nie dgn kecantikkan semulajadi yg dikurnia Illahi.. tapi.. apa²pon.. kita harus bersyukur... atas setiap kurniaanNya.. walaupon kita tak cantik... atau cacat sekalipon... kalau kita merubah ciptaan Allah.. seolah² kita menghina ciptaan Tuhan.. siapalah kita yg kerdil ini utk melawan ciptaan tuhan... Manusia diciptakan berbagai² bangsa, rupa, kulit dan warna... tujuannya satu.. agar kita saling berkenal²an.. dan hidup aman tenteram... ini tidak.. ada yg parasnya Allah ciptakan elok.. nak elok lagi.. "dia cucuk sana.. dia cucuk kat sini.. sini.. sini dan sini.. sinun.. minggu depan dia cucuk lagi.." mulut yg tak sedar diri senang betul menghina org yg pada pandangan matanya kelihatan hodoh... apa yg kita nak banggakan sgt... segala yg Allah berikan hanya pinjaman... yg cantik akan kerepotttt jua satu hari nanti... yg elok hati... baik isi hati.. baik lar orgnya... buruk isi hati.. maka buruk jugalah orgnya.. tak kiralah ko ratu dunia ker aper ker.. jgn sesekali kita perasan hebat kat dunia nie.. kat akhirat belom tentu..... BELUM TENTU....

Sebagai manusia yg bersyukur... kita kena tahu menghargai apa yg diberi... kita jaga elok².. supaya tak rosak.. sebab tu aku nak turunkan berat.. biler gemok nanti byk penyakit leh dekat.. aku tanak sakit.. kesihatan tu harta tak ternilai... bukan boleh dibeli kat kedai runcit.. owg yg isap asap rokok tu.. lagi tak sayang badan lar tuuu... tak sayang duit....

Balik umah nie.. aku nak masak sup sayur.. cian kat anak buah aku tu... badan dah kurus since mak aku p Mekah.. tak makan nasi... so.. aku nak balik awal....

Wednesday, January 24, 2007

..HaKiKat di SeBaLiK KeLeMBuTaN SeORaNG WaNiTa..

Ujar lelaki, wanita itu lemah
Ujar wanita, mereka adalah lembut
Antara lemah Dan lembut.....besar perbezaannya
Namun Ada yang tidak re la mengakuinya
Telah ditakdirkan ...kerana lembut wanita
Tidak gemar perbalahan.. Kecuali jika terpaksa
Lalu wanita pun diam
Diam seolah-olah menerima...
Dalam diam, wanita gigih melaksanakan kewajipan
Dalam diam ,wanita terus terusan bekerja
Di pejabat sebagai kerani...di rumah sebagai suri
Dari sebelum tercalit garis putih di subuh Hari

Hingga jarum jam tegak bertindih jari
Lelaki yang mengaku kuat .celik Mata sarapan sudah terhidang
Apabila pulang dari pejabat...di kerusi malas longlai terlentang
Isteri dikatakan lemah...bergelut di dapur memasak
Suami yang mengaku gagah...bersantai di hadapan TV tidak bergerak
Selesai memasak wanita menguruskan anak-anak
Menyapu sampah,mengemas rumah yang berselerak
Lelaki keletihan kerana memandu di jalan sesak
Berehat,menonton TV sambil tergelak
Dalam diam wanita dianggap lemah...terus berlumba dengan masa
Memandikan anak, melipat pakaian Dan membasuh baju

Kakitangan semua digerakkan dengan laju
Menyiram pohon-pohon bunga yang mulai layu
Sebelum solat Magrib untuk sujud... Menyembah yang Satu
Makanan dihidang selepas solat
Selesai kerja rumah,anak-anak diajar mengaji
Sedang suami tersadar semula seperti tadi
Sebagai isteri kesetiaan wanita sentiasa diuji
Dalam diam semua tugas rumah segera dibereskan
Lelaki terpelajar celik hati... Ingin menghapuskan diskriminasi
Lantang membela nasib wanita....
Memberi kesedaran supaya segera bangkit
Meminta lelaki jangan lagi memperlakukan wanita mengikut adap tradisi
Hukum agama telah terpapar

Tugas suami mengemas rumah,menjaga anak
Membasuh pakaian,menyediakan makanan
Jika suami tidak terdaya melakukannya
Seorang pembantu wajar disediakan
Lelaki yang hanyut dalam keasyikan
Tidak mampu menerima perubahan
Rela bertahan bagaimana jua
Asalkan cara hidup tradisi terus dinikmati
Dalam diam
Wanita yang sering dianggap lemah
Meneruskan hidup dalam segala kekuatan

'KeKaYaaN YaNg PaLiNg KaYa iaLaH AKAL,
KeMiSkiNaN YaNg PaLiNg BeSaR iaLaH JAHIL,
KeBuRuKaN YaNg PaLiNg HoDoH iaLaH SESAT'

Tak perlu mncari teman secantik BALQIS,
Jika diri tak seindah SULAIMAN,
Mengapa mengharap teman setampan YUSUF,
Jika kasih tak setulus ZULAIKHA,
Tak perlu diri menjadi seteguh IBRAHIM,
Jika tak sekuat SARAH,
Mengapa didamba teman hidup seistimewa KHADIJAH,
Jika diri tak sesempurna RASULULLAH S.A.W,

Tak guna Ada MATA kalau tak dapat MELIHAT,
Tak guna Ada HATI kalau tak tau MENILAI......


NOte: Tapi aku yakin laki aku bukan spesis macam nie.. he's the most gentleman I've ever met selain dari Abah aku.. tapi kengkadang biler datang malas dia.. 2 x 5 jerrr dgn yg kat atas!! :P.. (sekali sekala boleh lar.. jgn selalu....) Hahha...

p/s: Kengkadang aku pon teruk.. aku tak ler sebaik isteri yg digambarkan di atas.. so.. idup bersama.. satu kapal.. 2 nakhoda.. perlulah ada "Koloborasi Persefahaman" baru hidup tenteram.. jiwa bahagia.. berkat.. selamat...

AKU iNGiN KURUS!!!

Aku GEMOK.. Gemok.. gemokkk.. gemok.. gemok..... Waaaaaa... waaaaaaaaa Aku kah pompuan gemok itue..?? Akukah itueee...?? Oh.. tidak... tidakkk... tidakkkkkkkkkkkkkkkk... I dun wanna be fat.. but how.. how am I to hold this unconstrained desire of hunger.. It seems that I can't control myseft from eating... aaaaaaaaaaa... somebody help me!!

Camner eak aku nak kurus..??

Pertama.. aku tanak makan roti canai @ nasi lemak... but on some occasion.. kalau termakan jgk.. aku akan senaman sampai berjurai² peluh... (ehhh.. boleh percayer ker??)

Kedua.. aku nak elakkan makan nasi di waktu malam.. aku akan cuba alternatif lain.. utk dinner..

Ketiga.. aku makan jamu buang lemak.. terpakser dah nie... :( Biar kuar sumer lemak tepu..

Keempat.. aku nak senaman setiap hari... aku akan buat sit up.. mula dgn 60 kali setiap hari.. (have to find time to do this..)

Kelima.. aku akan cuba elakkan jajan yg merapu² yg boleh menyumbangkan penambahan timbanganku..

Keenam.. aku akan banyakkan makan sayur²an juga buah²an ketika lapar...

Ketujuh.. aku akan minum air kosong banyak².. supaya toksid dlm badan nie mudah keluar...

Kelapan.. aku tak kan skip bf.. lunch or dinner coz aku tanak gastrik lagie..........

Aku harap bulan 5 akan dtg.. aku akan dpt lihat perubahan fizikal aku.. biler gemok.. kita akan hilang keyakinan diri.. nak bergaya pon dah tak best.. fashion is limited.. banyak baju lama tak leh pakai... baju baru laks kena beli... membazirrr... membazirrr...

Oleh itu.. aku telah bulatkan kata... tekadkan semangat........... aku nak KURUS!!!


Aku masih meneruskan perjuangan.................................

-Unbelivable DisCoveRy-

Tanak makan roti canai & nasik lemak lagieee... waaaaa... :(( Patut ler aku makin GuMOKkkk... :((

BAHAYA ROTI CANAI

Seorang sahabat saya yang mengambil kursus Sport Science dari UPM memberitahu sekiranya kita mula bekerja pada umur 20 tahun dan makan sebiji roti canai setiap hari, kita mungkin tidak akan hidup sehingga umur 55 tahun. Kenapa?

Sebiji roti canai mengandungi kalori sama dengan 5 KM berjogging. Maknanya sekiranya kita jogging sejauh 5 km, lepas tu kita sapu sebiji roti canai serupalah kita tak jogging langsung.Dah tu kadang-kadang sapu sampai 2 biji dan langsung tak jogging. Selain dari itu, terdapat so much oil in roti canai. Nak uli tepung, taruh minyak, nak canai, taruh minyak,nak goreng taruh minyak. Dah tu, minyak tukang roti pun masuk sekali (peluh dia).


Bila kita exercise, kita peluh. Penyakit keluar bersama peluh, itu pasal kita sihat bila berpeluh. Sekarang, kita makan tukang roti canai punya penyakit pulak. Lagi satu, jangan makan roti canai yang tukang buatnya pakai cincin sebelah kiri. Faham-faham ajelah. Sebagai alternatif, makanlah capati. Makan 8-10 keping capati sehari pun no problem, anda akan menjadi sihat dan kuat.

NASI LEMAK

Nasi lemak pulak kandungan santannya tinggi. So cholesterolnya tinggi.Prof. Ungku Aziz ditanya apakah rahsia beliau sihat physical & minda pada umur 85. Dia cakap, dia tak makan atau jarang sekali makan nasi lemak seperti kebanyakkan orang Melayu.

KESIMPULAN

As many of us are approaching 30 yrs old with some are already in 30s, we should be kind and gentle to our body. The least that we could do is to be moderate in everything we do and watch out on our food intake. Eat healthy food.

Breakfast - Heart Attack
For those who always skip breakfast, drink at least a glass of orange juice.stay healthy! :) You've heard many times that "Breakfast is the most important meal of the day." Now, recent research confirms that one of the worst practices you can develop may be avoiding breakfast. Why?

Because the frequency of heart attack, sudden death, and stroke peaks between 6:00 a.m.and noon,with the highest incidence being between 8:00 a.m.and 10:00 a.m.

What mechanism within the body could account for this significant jump in sudden death in the early morning hours? We may have an answer. Platelets, tiny elements in the blood that keep us from bleeding to death if we get a cut, can clump together inside our arteries due to cholesterol or plaque buildup in the artery lining. It is in the morning hours that platelets become the most activated and tend to form these internal blood clots at the greatest frequency.

However, eating even a very light breakfast prevents the morning platelet activation that is associated with heart attacks and strokes.

Studies performed at MemorialUniversityin St.Johns,Newfoundlandfound that eating a light, very low-fat breakfast was critical in modifying the morning platelet activation. Subjects in the study consumed either low-fat or fat-free yogurt, orange juice, fruit, and a source of protein coming from yogurt or fat-free milk).

So if you skip breakfast, it's important that you change this practice immediately in light of this research. Develop a simple plan to eat cereal, such as oatmeal or Bran Flakes, along with six ounces of grape juice or six ounces of orange juice, and perhaps a piece of fruit.

This simple plan will keep your platelets from ticking together, keep blood clots from forming, and perhaps head off a potential heart attack or stroke ..

Tuesday, January 23, 2007

++-PerPiSaHaN-++

Perpisahan – OST CINTA
Anuar Zain

ku mengerti perpisahan ini
bukan kerana kau membenci
tapi kasih yang pernah kuberi
tiada lagi bersama

sering kala aku
terlihatkanmu
impian yang indah
bersulam bahagia

kuharungi hari demi hari
bersama wajah
tak mungkin akan kembali
tapi hati
masih tak terima ditinggalkan sengsara

keraguan ini
bukanlah padamu
perasaan hati
masih rindu

kekalutan ini
hanyalah untukku
tercari-cari bayanganmu
tak sanggup aku
kehilangan

kehilangan...

oooooooo.....

masih tercari-cari....

keraguan ini
bukanlah padamu
masih tercari-cari
bayanganmu
tak sanggup aku
kehilanganmu.....

.:TueSDay BLueS:.

Hari ini hari Selasa.. Si Isteri terjaga dari tidur mendengarkan alarm telefon bimbit yg berentakkan "Hello Motto" yg berlagu sakan.. Spotan mata digosok setelah berteleku di tepi bantal bersebelahan Si Suami yg masih nyenyak dibuai mimpi.. "Abg bangun.. dah 6.30.." katanya.. sambil terhoyong hayang melangkah ke dlm bilik.. mencari pakaian yg sesuai utk disarung ke pejabat..

Si Kecil nyenyak sekali lenanya setelah 2... 3.. kali menggelisah di malam hari menagih susu.. lampu sengaja tidak dihidupkan bimbang tidur Si Kecil bakal terganggu.. Mereka masih lagi tidur di ruang tamu hari ini.. malah mungkin juga buat sementara ini.. sehingga suatu waktu yg masih blm dpt ditentukan.. keselamatan Si Kecil yg lasak menjadi objektif utama buat masa ini daripada keselesaan beradu yg enak...

Si Suami melangkah mencari baju pejabatnya pula.. seperti rutin harian biasanya.. Si suami menyerika baju termasuklah baju isterinya sementara Si Isteri melangkah ke kamar mandi bersama pakaian kotor ditangannya.. sblm masuk ke kamar mandi.. tangan si isteri yg belum dibasahi air ini masih sempat mencuri sedikit waktu rancak mengosongkan sinki yg dihuni dua pinggan bekas isian mihun yg dimakan semalam... si isteri juga mencuci "tupperware" utk bekalan lebihan mihun semalam buat sarapan pagi di pejabat.. selesai bersiram mihun dipanaskan di dlm ketuhar.. si isteri mengerjakan solat manakala si suami pula mengambil giliran di kamar mandi.. selesai bersiap seadanya.. susu Si Kecil dibancuh.. bekalan makanan diisi ke dlm beg kertas.. peti sejuk dibuka dan buah limau yg tinggal dibahagikan seorang satu... tidak lupa kerepek yg dibeli di Nilai.. dimasukkan ke dlm beg kertas bertemankan mihun juga buah limau yg telah dimasukkan tadi..

Lampin pakai buang Si Kecil segera ditukar Si Suami setelah selesai mengemaskan diri.. Si Kecil menggeliat kecil... Selesai dipakaikan lampin pakai buang yg baru Si Kecil diberi kepada Si Isteri.. Si suami meyarungkan stoking sementara Si Isteri membuka Mangga di Jeriji besi pintu rumah... Si suami membawa ke semua beg² kertas yg telah disediakan Si Isteri beserta tas tangan Si Isteri yg tidak mungkin ditinggalkan... bersama² mereka melangkah meninggalkan rumah.. sambil menekan butang lif utk turun ke bawah.. suami isteri bergurau senda dan mencium Si Kecil bertalu² di ruang menunggu lif... Keluar lif.. laju kaki mereka melangkah ke kereta.. enjin dihidupkan.. dan bermula sudah rutin biasa............

Monday, January 22, 2007

..CeLoTeH PaGi SeNiN..

MENGANTUK.. Mengantuk.. mengantuknyerrrr… mata nie macam susah sgt nak diangkat.. maka terpakser lar aku menaip entry ini dlm keadaan separa sedar.. haha.. aku ngah lalok nie.. mamai tido tak cukup semalam.. Alyaa asyik bangun malam jer… merengek lapar.. kena sumbatkan susu… baru dia eh tido lena..

Letih pon satu hal jugak.. yerlarr.. semalam kitorang teman Seri pegi beli kelengkapan perkahwinan dia kat Nilai 3.. cuaca yg panas membahang.. hangat menyengat kulitku yg dah sedia ranum nieh.. ohhh.. Cian lagi kat Alyaa.. layu jer muka diusung ke sana ke mari… but shes okay.. tak byk kerenah.. Alhamdulillah.. Masih teraser² manisnya cendol jagung yg mengalir di tekak semalam.. sedap woo layan cendol di tengah panas.. tak menang tangan aku tgk mamak cendol tu layan customer.. (ayat bombastik jer nieh!) Barang kat Nilai nie boleh lah.. ada byk juga kedai² jual kain ela.. langsir.. permaidani.. alatan kawen.. barang² kraftangan kayu… tudung.. kerepek, asam dan bermacam² lagi.. Cuma kaki aku nie tak baper semangat nak melangkah dlm cuaca terik melekit camtu.. dalam tak semangat² tu pon sempat aku sambar tudung 5 helai..(dah lama tak beli tudung.. yg aku dok pakai selalu pon dah buruk² lubang sana sini bekas tusukan brooch juga hasil tempekan sterika panas yg dibuat laki aku).. Bayangkan kalau aku betul² semangat… heheh..

Selain tudung terjumpa juga aku plastik sarung baju berzip yg aku cari² selama nie.. rupa²nya ada dijual kat sini… aku beli lima helai.. aku nak simpan baju kawen aku dlm nie.. sayang.. baju tu mahal.. kalau tak dijaga.. rosak abis semua…

Beli juga sikit kerepek juga asam.. buat kudap-kudapan.. ukhhh.. org lain yg nak shopping aku laks yg lebih².. :D pasal shopping serah sajer padaku.. dgn syarat ko serah sekali duitnya.. gerenti beresssss…!! Hahahah… Aku nie mmg orgnyer borosss.. nafsu membeli aku cukup kuat.. Oleh itu.. kalau korang atau sapa² nak shopping tolong lar jgn ajak aku.. aku takut kehabisan duit… ngeeee…:-S

Balik dari Nilai terus ke Nagoya di Alam Central Shah Alam laks… utk tempah langsir buat hari bersejarah tu.. org sibuk pilih² kain.. aku laks sibuk meronda kedai ke kedai.. sajer jenjalan & nak cari sandal yg lembut sket utk aku melangkah dengan lebih rileks & tak ler rosak sangat tumit aku..

Kelmarin laks.. iaitu hari Sabtu.. aktiviti mengemas & susunatur rumah mengikut keselesaan… lapang sket ruang santai dgn susun atur baru nieh… Lepas mengemas kitorang kuar jap ke Tesco Puchong utk mencari Money Changer.. malangnyer.. dah tutup… ker Sunway Pyramid we proceed then.. still luck is not on our side.. Money Changer dia mmg masih bukak tapi perkhidmatan yg diperlukan tidak disediakan lah pulak.. so.. three of us berjalan tanpa tujuan dlm mall tu for quite some time.. watching ice skater yg cuba menonjolkan skill skating masing²… bosan.. lagipon tmpt tu dah nak tutup.. beratur kat autopay parking ticket.. (kena guna syiling laks.. sib baik ada kedai leh tukau duit..) terbang 3.00 hengget.. dari Pyramid.. ingat nak dating ngan my old classmate.. Syura di Gazebo syeksyen 15 Shah Alam.. salah masuk jalan lar plaks.. pusing² takes sometime.. tak ada jodoh nak bertemu.. kami sampai Gazebo dia dah pon blah.. anak dia si Umairah dah mengantuk.. anak aku laks si Alyaa.. tak abis² mengasah skill jeritan dia di tengah² meja hingga menarik perhatian penjamu selera di situ.. aku makan roti nan tandoori Ady laks makan roti telur.. bleh tahan rotinya.. tandoori ngan nan tu plaks satu menu baru buat aku.. first time cuba.. hmmm.. quite ok.. taste not bad..


Lepas makan.. bayar & balik… lepak dpn tv.. tido di ruang tamu kami anak beranak malam tu.. coz malam sebelumnya Si Alyaa jatuh lagi sekali tanpa dijangka… aku tidurkan dia dlm Playpen dia.. utk keselamatan kununnya.. sekali pagi buta ntah pukul baper aku dikejutkan dgn bunyi bum.. & tangisan kuat.. Alyaa jatuh lagi.. its really puzzle me up for quite some time.. how could it be.. aku tido kan dia dlm playpen tu.. tak kan lar dia bleh panjat kuar.. sedangkan aku dah turunkan tilam dia ke bawah… misteri.. sungguh misteri… sian Putri Alyaa Safiah.. risau aku bila kerap sgt dia jatuh.. masuk yg nie dah 2 kali dia jatuh.. Alhamdulillah kali nie pon dia tak der apa².. kupohon ke hadrat Allah selalu agar senantiasa melindungi bayiku ini ketika kami selaku ibubapa tak daya melindunginya di kala tak terjangka…

Discover the 90/10 Principle

A useful thought to share with all of ya...

By: Stephen Covey

It will change your life (at least the way you react to situations).
What is this principle? 10% of life is made up of what happens to you. 90% of life is decided by how you react.

What does this mean? We really have no control over 10% of what happens to us.
We cannot stop the car from breaking down. The plane will be late arriving, which throws our whole schedule off. A driver may cut us off in traffic.

We have no control over this 10%. The other 90% is different. You determine the other 90%.

How? ……….By your reaction.

You cannot control a red light.. but you can control your reaction. Don't let people fool you; YOU can control how you react.

Let's use an example.
You are eating breakfast with your family. Your daughter knocks over a cup of coffee onto your business shirt. You have no control over what just happened.
What happens next will be determined by how you react.

You curse.

You harshly scold your daughter for knocking the cup over. She breaks down in tears. After scolding her, you turn to your spouse and criticize her for placing the cup too close to the edge of the table. A short verbal battle follows. You storm upstairs and change your shirt. Back downstairs, you find your daughter has been too busy crying to finish breakfast and get ready for school. She misses the bus.

Your spouse must leave immediately for work. You rush to the car and drive your daughter to school. Because you are late, you drive 40 miles an hour in a 30 mph speed limit.

After a 15-minute delay and throwing $60 traffic fine away, you arrive at school. Your daughter runs into the building without saying goodbye. After arriving at the office 20 minutes late, you find you forgot your briefcase. Your day has started terrible. As it continues, it seems to get worse and worse. You look forward to coming home.

When you arrive home, you find small wedge in your relationship with your spouse and daughter.

Why? …. Because of how you reacted in the morning.

Why did you have a bad day?

A) Did the coffee cause it?
B) Did your daughter cause it?
C) Did the policeman cause it?
D) Did you cause it?

The answer is “D".

You had no control over what happened with the coffee. How you reacted in those 5 seconds is what caused your bad day.

Here is what could have and should have happened.

Coffee splashes over you. Your daughter is about to cry. You gently say, "Its ok honey, you just need to be more careful next time". Grabbing a towel you rush upstairs. After grabbing a new shirt and your briefcase, you come back down in time to look through the window and see your child getting on the bus. She turns and waves. You arrive 5 minutes early and cheerfully greet the staff. Your boss comments on how good the day you are having.

Notice the difference?

Two different scenarios. Both started the same. Both ended different.

Why?

Because of how you REACTED.

You really do not have any control over 10% of what happens. The other 90% was determined by your reaction.

Here are some ways to apply the 90/10 principle. If someone says something negative about you, don't be a sponge. Let the attack roll off like water on glass. You don't have to let the negative comment affect you!

React properly and it will not ruin your day. A wrong reaction could result in losing a friend, being fired, getting stressed out etc.

How do you react if someone cuts you off in traffic? Do you lose your temper? Pound on the steering wheel? A friend of mine had the steering wheel fall off) Do you curse? Does your blood pressure skyrocket? Do you try and bump them?

WHO CARES if you arrive ten seconds later at work? Why let the cars ruin your drive?
Remember the 90/10 principle, and do not worry about it.

You are told you lost your job.

Why lose sleep and get irritated? It will work out. Use your worrying energy and time into finding another job.

The plane is late; it is going to mangle your schedule for the day. Why take outpour frustration on the flight attendant? She has no control over what is going on.
Use your time to study, get to know the other passenger. Why get stressed out? It will just make things worse.
Now you know the 90-10 principle. Apply it and you will be amazed at the results. You will lose nothing if you try it. The 90-10 principle is incredible. Very few know and apply this principle.

The result?

Millions of people are suffering from undeserved stress, trials, problems and heartache. We all must understand and apply the 90/10 principle.

It CAN change your life!!!

Enjoy….

Thursday, January 18, 2007

.: Bait TinTa Dari Hati:.

Teraser malas lah plaks nak turun lunch kat bawah.. aku igt nak tapau jer.. aku nak ngadap blog n surfing internet.. itu jer ler keje aku most of the time kat opis nie.. bos asyik tak der jer.. itu yg aku merayau² tanpa arah dlm alam cyber nie.. :)) W'pon rileks.. tapi kengkadang bosan jugak biler hari² berdepan dgn keadaan yg samer.. menumpulkan minda dan memupuskan skill bekerja yg ada.. aku bukan nak makan gaji bute.. tapi.. dorang yg bute² tak kasik aku keje.. what to do..

Semalam laki aku bawak aku dinner kat NZ Wangsa Maju.. aper lagi dijamu ayam madu lah.. nak pujuk aku ler tu kunun.. iyer abg.. sib baik ayam tu cedap n mmg fav aku.. sbnrnyer igt nak mogok lagi semalam.. tapi tak jadik.. sbb laki aku asyik dok wat lawak antarabangsa.. tak gelak nanti cian laks kat dia.. :)) itu ler untun nyer kawen ngan Pak Lawak.. nak marah pon bleh jadik nak tergelak.. aku cuba jugak tayang muker heartless.. tapi dah petang² tu tak mampu nak tahan dah.. perut lapar sehh.. he's succeed on breaking the stone in my head.. tapi esok lusa kita tak siapa tahu.. so abg.. pls don't ever try on doin it twice.. who knows u may not get over it the second time... .. coz.. aku nie kengkadang unpredictable.. yg paling penting aku pantang sgt org bercakap dgn nada yg tinggi & tarik muka 14 ngan aku.. maklom ler hatiku terlalu halus mulus.. tu yg cepat teraser tu... [uwekkk] tak kira larrr org buat lawak ker aper ker.. kalau aku dah terdiam seribu bahasa tu.. paham² sendiri lar.. makan dalamm wooo.. abg.. u know me better than others rite!

Isteri mana tak sayangkan suaminya kan.. pompuan nie once dah diikat dgn title isteri.. sampai bila² pon hidupnya dihabiskan utk suami dan anak².. asalkan mereka bahagia.. maka bahagia jua lah dirinya.. bagi aku ya.. bagi org lain aku tak tau larrr.. I always remember.. nobody is perfect in this world.. sedangkan lidah lagi tergigit.. inikan pula suami isteri.. mana ada laut yg tak dilanda badai.. mana ada bumi yg tak disirami hujan.. tapi jangan terlalu kerap.. kang tercetus tsunami.. jadik laks banjir.. sapa nak jawab.. bahaya woo.. yg penting kita tau camner nak redakan badai tu.. dan nak surutkan banjir tu.. biler dah berkahwin nie.. diri kita bukan utk kita sahaja.. kita berkongsi segalanya bersama suami dan anak².. istilah pentingkan diri harus dilupuskan dari kamus hidup.. kerana.. diri kita adalah keluarga kita.. tak siapa mahu hidup dlm keluarga yg porak-peranda.. semua org impikan yg indah² belaka.. jadi bertolak-ansur lah atas satu² perkara.. yg mana boleh beralah.. beralah sajalah utk kebaikkan bersama.. tak luak pon harga diri tu demi utk insan yg kita sayangi.. bagi pasangan.. jgn sesekali takes your partner for granted.. kerana "Isteri bukannya hak milik.. tapi anugerah" ha..ha.. igt kata Dato' Rahim tu... kalau isteri merajuk.. pujuklah cepat².. kadang² isteri nie merajuk bukan sebab dia marahkan kita or kecik hati.. cuma kadang² dia mahukan perhatian dan belai kasih dari si suami.. cuma kengkadang lelaki nie tak paham.. si isteri pula dikata mengada²... igt kata Dato' Rahim...

Semua org ada perasaan.. marah.. sedih.. suka.. duka.. tapi bagaimanakah cara kita mengekspresikan perasaan yg lahir dari hati itulah persoalannya.. hidup ini ada pasang surutnya.. begitu juga dgn hubungan sesama insan.. kadang² kita rasa kita dah cukup kenal dgn seseorang tu.. padahal di hatinya tak siapa yg tahu.. sbb tu lar ada antara kita yg mudah tertipu.. terperasan.. dan bermain dgn perasaan sendiri.. malah ada juga yg memendam rasa hati.. sebab tu bagi aku perlunya blog ini.. aku tak mau berpura jadik org lain.. aku mahu menjadi diri aku sendiri.. jadi.. tidak seorang pon boleh persoalkan apa yg aku tulis di sini.. ia sekadar satu cetusan dari mindaku utk meredakan tekanan kehidupan yg aku hadapi.. biar sePOYO mana pon tulisanku ini.. ianya tiada kena mengena dgn anda di luar sana.. dan kalau ada pon yg terkena.. mungkin itu hanya satu kebetulan yg tak disengajakan...

Wednesday, January 17, 2007

]]SeBaL[[

Sebal sekali perasaanku pagi nieh.. iya.. blom apa² hatiku nan halus..mulus.. tulus.. kudus.. inie telah dgn teganya diguris org yg menganggap dirinya tidak bersalah.. dgn menjawab keras niat baikku yg dianggap bebelan membingitkan telinga di pagi hari yg sebal ini..

Masalahnyer.. aku masih tertanya² sendiri.. apa betulkah aku membebel tadi.. bolehkah kata²ku yang tak sampai pon brp patah perkataan itu diklasifikasikan sebagai satu bebelan.. apakah suara yg lahir dari hatiku ini tak layak utk didengari.. adakah merupakan kesalahan maha besar bilamana mulutku memuntahkan sesuatu sekadar mengingatkan.. adakah perlakuanku itu melampaui sempadan kebijaksanaan.. sesungguhnya aku tidak suka memperkatakan sesuatu yg sia² apatah lagi tidak memberi makna apa² kepada yg mendengarnya.. ya.. kalau begitu.. terserah.. mungkin adalah lebih baik bagiku diam membisu.. .. tidak akan engkau dengar suara bingitku ini lagie.. tidak akan terganggu tidurmu itu.. beradulah.. beradulah di singgahsana mimpimu... biar aku menjadi pemerhati nan bisu... dari mendengar cemuh nistamu itu..

Sesungguhnya aku benci mendengar kata² kerasmu.. jangan pamer egomu padaku.. kerna perbuatanmu itu telah membakar jiwaku.. perlukah kugali kembali keegoan yg telah lama bersemadi.. ... perlukah benihnya kugilap dan kembali menyala... menyala dan membara di hati ini..............

Tuesday, January 16, 2007

::Mission Fail to Accomplish::

Akhirnya.. kuar umah spt biasa jugak arinieh... maner tak nyer.. laki aku balik lambat.. 10.30 p.m. baru sampai umah mak.. setelah aku selesai masak & mengtakedarah.. n kemas dapur.. baru nampak batang idung dia.. hmmm.. byk keje dia kata.. what to do.. Sampai umah dah kul 12.00 mlm.. nak wat pekebender lagi.. badan pon dah penat.. bateri pon dah weak... jawabnyer...misi tinggal visi yg blom pasti jadi.. tunggu basi.. wakaka... Ok lah.. whuteva pon.. aku nak citer sket citer cedehhh...

Maser nak tido smalam.. baby aku jatuh katil.. dgn kelalaian aku... agak kesal dgn yg dah terjadi.. tapi harapnya perkara yg sama tak berulang lagi... Alyaa mmg xtra lasak.. tak bleh nak buat apa dah.. nak marah bukan dia paham mender pon.. tayang muka comel yg innocent tu ada larr..


Nak dijadikan citer.. semalam tu.. aku dah terlalu letih sgt.. tak sedar maser susukan dia atas katil.. aku terlelap.. sedar² aku dikejutkan jeritan laki aku.. & bunyik Alyaa menangis.. this is the first time she fall off the bed.. the thing that we really afraid of.. dgn pening² lalat aku tgk Alyaa yg nangis.. terkejut aku.. dia jatuh katil rupanya.. macammana lar aku bleh tertido.. aku pon tak tau.. sayu jer dgr dia nangis.. sedeh betol aku... aku tahan air mata.. dah mmg salah aku.... maafkan Bonda sayang.. tak sangker bleh jadik ginie.. tapi anak Bonda mmg kuat.. Bonda tau tu.. puas dipujuk.. aku check kepala & badan dia.. & tadi aku call Cik Ton tanyer how shes doing.. Alhamdulillah.. Alyaa cergas macam biasa.. takut jgk aku kalau ada kecederaan dalaman.. Sebagai ibu bapa.. tak siapa mahu anaknya cedera.. sakit.. sakit anak kita begitu terasa bagai kita yg terkena... tersayat di hati.. nyawa pon sanggup dijadi galang ganti!


Bonda sayang Alyaa sepenuh hati Bonda.. Bonda tak sanggup tgk anak Bonda sakit... Bonda akan teruskan usaha memberikan yg terbaik buat Alyaa.. buah hati Bonda......

Monday, January 15, 2007

.:KoLoBoRaSi PeRSeFaHaMaN:.

Sarapan pagi dgn nestum sesudah menghidupkan komputer dan radio di cubicle aku di office dlm pukul 8.50 a.m. tadi... Lewat lagi arinie.. Laki aku berwajah cemberut sepanjang pemanduan ke rumah pengasuh anak kitorang.. seolah² kelewatan ini letaknya atas bahu aku... waaaaa... jadi salah gue?? I really hate been pin point... ohhh... tidak semua yg berlaku terjadi dgn kehendak kita.. bila diamat-amati.. mmg boleh sesangat kalau nak bersiap dan kuar umah cepat.. biler kuar cepat.. perjalanan ke office pon amik masa yg singkat.. coz jalan blom start jammed.. sebenarnya kita mmg perlu merencanakan perjalanan idup kita... planning ahead.. mmg satu keperluan bagi penghuni kota metropolitan yg senantiasa biziiii seperti kita-kita ini...

Oleh itu abg... mmg ayang akui separuh penyebab keterlambatan ini puncanya dari ayang sendiri dan separuh lagi of course from ur contribution too.. jgn tak ngaku laks... kalau abg tak bersengkang mata tgk tv semalam mesti abg bleh sterika baju dulu utk keje tadi.. jadi utk mengelakkan keterlewatan dan keterlambatan yg akan datang... langkah² proaktif dan sedrastik mungkin perlu kita ambil.. koloborasi kita berdua amat penting utk menjayakannya.. hmmm... balik umah malam nie harapnya kita dpt selesaikan apa yg perlu utk mempercepatkan keberangkatan kita ke office esoknya...

Ayg akan masak nasi & masukkan ikan patin baru (yg akan kita beli selepas singgah di Tesco Ampang petang nanti as per our last discussion) ke dlm kuah tempoyak semalam walaupon abg kata abg dah rasa muak biler dah terbanyak makan ikan patin.. what to do.. kalau tak masukkan ikan patin.. sayang kuah tu banyak.. tak kan nak biar basi sia².. membazir tu kan suku sakat setan... ok lah kalau abg tak minat ikan patin.. biar ayang makan sorang.. lebihnya nanti boleh bawak ke umah mak.. bior bebudak tu laks abiskan.. for u.. I cook Telor goyang ok?? :p or u want diff recipe?.. After that.. sesudah solat & makan.. ayg akan sterikakan pakaian utk seminggu bekerja.. abg jagakan Alyaa, fed her, change her diaper and watch over her while I'm finishing this task... then ayg plaks nak rileks.. sambil² ayg tgk kan Alyaa abg ubah kabinet TV (also as per yesterday discussion) vaccum habuk² yg mana perlu & ayg akan kemas lebihan lauk pauk & dapur.. then baru bleh rileks sambil tgk TV.... Tido..... kali nie tak der lengah² or letih or malas.. kata nak cepat...

Esoknya kul 5.40 ayg akan bangun dulu... mandi sementara abg jaga Alyaa.. ayg solat.. abg laks mandi & buatkan susu Alyaa spt biasa.. kita bersiap secepat mungkin.. ayg tukakan diaper Alyaa.. & way we gotta blah sblm pkl 7.00 pg.. lagi best kalau pukul 6.45 a.m. dah kuar umah.. abg jgn lupa bawak turun sampah yg dah dibungkus tu.. while I go straight to the car.. so.. end the plan... ok ker?? Rasa² bleh awal ker esok pagi... boleh kot... dgn semangat waja.. kita akan berjaya!! Hahahaha.............. :p Poyonyer... nampak kelakar.. but I am serious bout dis.. coz I dun wanna take de blame anymore....!

Well.. what I wanna stress up here is.. whether we're early or late everything is depending on us... melainkan terjadinya perkara² yg di luar jangkaan yg tidak kita rancangkan.. maka itu mmg lah tidak disengajakan.. dan sememangnya Allah berkehendakkan kita lewat utk hari itu atas hikmah² yg kita sendiri tak tahu di mana letaknya... bukankah Allah itu lebih mengetahui atas tiap² sesuatu yg direncanakannya... jadi.. aku mmg akan senantiasa mendoakan agar aku dan org² di sekelilingku.. yg aku sayangi dan aku ambil peduli supaya dikurniakan Allah segala kebaikan di dunia juga akhirat...

Untuk apa kita berdoa utk kaya.. sekiranya nanti kita bakal jadi tamak haloba.. kiranya nanti kita bakal menjadi sasaran penyangak dan penipu.. utk apa kita doakan panjang umur kiranya umur itu bakal dihabiskan menambah banyak lagi dosa yang sedia terkumpul.. untuk apa kita doakan kejayaan sekiranya itu nanti akan membuatkan kita lebih takabur... bagi aku cukup lah kiranya hidupku dilimpahi rahmat dan berkah dariNya yg Maha mengetahui setiap yg terbaik utkku... sesungguhnya aku hanya mengharapkan yg terbaik dariNya untukku jua keluarga...

Ringkasan Ujung Minggu baru nie:-

Ahad..
Kemas rumah seharian.. cuci baju.. kemaskini album baru Alyaa.. malamnyer kuar makan di R &R.. makan sate kajang Hj. Samuri.. plus Yee Mee for me & Sup Ekor+Telur Mata for my hubby.. tgh sedap laki aku menjamu selera.. bedebusss.. ujan turun menyiram kami² yg duduk menjamu selera berbumbungkan langit dgn selebat²nya.. sib baik aku dah abis makan.. tinggal Ady jer dgn sup ekornya yg sampai lambat... then sblm balik singgah beli lapik yg mmg aku teringin sgt nak beli masa kat Padang dulu di booth Kabulena di situ... pas nie bleh lar Alyaa terguling tergolek atas tu.. tak ler aku risau sgt kepala dia terhentak ke lantai.. coz lapik nie bih kurang toto.. cuma keras sket cam karpet... ntah.. aku pon tatau nak explain cammaner.. tapi rerata kat sana (Padang) tetiap rumah mesti ada mender nie.. paling tidak ada satu... sedap ler nak bergolek² bersantai dpn TV.. Lapik utk tetamu tido pon ok...

Sabtu..
Masak lauk dlm peti sementara laki aku antar keta gi service & polish.. well.. malamnya after maghrib gi umah Makcik Ady di Ulu Klang as per plan.. amik walker Danish.. tapi rasernyer we all beli baru jgk kot nanti coz walker tu dah tak brp elok.. balik dari umah Makcik terus ke Galaxy Ampang... tgk wayang MBO.. citer Night at The Muzium... waaa... catat rekod lagi.. this is for the first time Alyaa masuk panggung... boleh bawak masuk baby tu.. :D Ramai jugak yg bawak anak.. tapi Alyaa lah yg paling kecik.. Alyaa²... dlm wayang tu dia membuat plaks.. menjerit and babbling.. puas ditepuk dia tanak duk diam.. terpakser kitorang pk kan alternatif lain.. n thank god ada kotak pop corn.. kitorang abiskan pop corn cecepat & bagi dia leka pegang kotak tu... tak lama pastu kasik dia mamam sebotol susu & Alyaa tertido dgn sendirinya sampai lar wayang abis... lega... sib baik bleh control dia... Ohh yaa.. citer N.A.T.M. tu mmg best.. lawaks gillos... :D bleh ler korang bawak anak² p tgk...

Jumaat..
Balik dari keje singgah The Mall.. amik gambar yg dicuci maser lunch... then balik... masak & makan nasik umah mak... lepak jap tengok TV citer X-Man .. then balik...

Friday, January 12, 2007

Yeahhh!! Jumaat tiber Jua!...

Yeahhh.. Jumaat sudah!! 2morrow is da time for most of us to rest.. haaa.. rest ker utk aku?? Whuteva.. at least aku masih boleh bangun tido lambat... coz tak keje & me cuti bulanan.. kehkehkeh.. Hmm.. aku masuk lewat keje arinieh.. penangan bangun lambat larrr.. tu pon sib baik aku yg terjaga.. harapkan Ady.. alarm bunyik dia off balik... hmmm... so 1 hr late ler tadi.. sib baik boss ok.. ok ler sbb aku tak der keje sgt nak buat.. Ady lagi ler.. dia masuk keje kul 8.00.. aku 8.30.. hmmm.. memasing lambat.. tapi dah ada baby.. pepehal pon tak bleh nak siap cepat cam koboi.. diapers baby kena tuka juga.. susu baby kena buat juga.. guarding baby have to juga sorang mandi.. sorang lagi kena tengok baby.. coz si Alyaa nie dah macam askar terlepas sekarang nie.. laju jer nak menyusup keluar.. gerakkannyer pantas dan cepat nak ke destinasi.. tapi sayangnyer dia masih tak dpt menjangka bahaya yg ada di sekeliling dia... askar tak cukup akal lagi.. yer larr.. baby what... buat maser skrg nie.. akal kita lar diperlukan utk melindungi dia...

Tengok dah majalah Mami & Baby.. gambar Alyaa kat page 78 dlm ruangan "Foto Pertama Si Manja".. kecik jer gambarnya.. tapi ok lar kan.. :D...

Tgh hari nie rehat lama.. 2 jam setengah.. igt nak p cuci gambar baru Alyaa.. esok igt nak organize gambar² dia dlm Album.. dah lamer cuci.. tapi masih dok dlm sampul.. album masih kosong tak terisi... Aku mmg dah niat nak capture every precious moment of my lil one tak kira Alyaa atau adik² dia nanti.. (adik?? Haha!!) sampai dorang besar... Album tu nanti bakal menjadik kenangan tak ternilai buat dorang... yelah macam yg pernah aku angan²kan.. tapi gambar aku maser kecik tak banyak... sumer dah sepah².. sayang... tak banyak gambar utk dikenang... so.. aku tanak dorang mewarisi rasa terkilan aku nanti...

Alam keibubapaan nie mmg menakjubkan.. percayer lar kawan²... So.. pada sesaper yg lambat kawen.. kawen ler cepat²... kepada yg takot nak mengandung.. mengandung lar cecepat.. alam mengandung pon one magical moment yg tak sumer org dpt raser.. to feel a living creature inside our womb mmg satu pengalaman yg tak dpt dinilai dgn kata².. pada yg ragu² utk menjadi ibu.. nak rancang apanyer anak pertama... kedua.. ketiga sok rancang lar... hmm.. dan bagi sesaper yg mmg nak sgt anak... aku doakan Allah perkenankan kehendak korang dlm waktu terdekat nie.. dgn memberi korang anak yg comel lagi sihat..... Dan tak luper juga.. pada mereka yg dah bergelar ibu.. tahniah & teruskan usaha korang berjuang memberikan yg terbaik buat anak korang.. Amin~~

Apa aku nak buat cuti ujung minggu nie eak.. ermmm... pegi Puchong service keta yg masih tak terservis dari arituh.. amik ubat yg aku tempah dari adik ipar aku kat umah Papa.. ermm.. kemas umah.. jenjalan umah Mak Cik Ady, nak amik walker Danish yg dia nak bagi aritu.. Kemas umah.. cuci baju.. Masak lauk pauk yg masih tak termasak dlm peti sejuk... apa lagi... jenjalan kat taman... haha!! Macam² dirancang.. jadinyer blom tentu..

Thursday, January 11, 2007

..CoReTan Hari KhaMis..

Aku baru sudah melepak di blog Bro Hamka.. bagus entri dia kali nie.. aku mmg suker lepak situ tatau naper dlm melepak aku raser aku dpt mendalami ilmu asbab membaca blog dia.. cheewahhh! Kalau korang² bosan or tak der mender nak buat.. aku rekemen korang jenguk² blog dia.. -->http://keretamayat.blogspot.com aku bukan promoter berbayar k... juz nak kongsikan sesuatu yg aku raser bermanfaat utk kita layan bersama sambil menambah ilmu... layan baca blog dgn iman.. heheh!

Okehhh!! Bos aku ada arinieh.. pepagi dah kena fotostat itu ini.. tapi ok ler dari kena jaga reception lagi... mau haru kepalerku.. jaga reception.. thats the last thing I wanna do..

Semalam aku memasak kat umah mak.. sian kat Nurul tak makan nasik lagi.. lepas makan baru balik... Alyaa dah pandai merangkak.. mastering a new skill... sonoknyer tetiap kali tgk dia pandai benda baru.. sekarang nie dia dah mula tungging² bontot plaks.. dah ada hati nak berdiri.. sebab tu gerak geri dia kena pantau selalu.. risau juga aku.. biler tgk dia memanjat sana sini nak berdiri.. takut nanti terlentang ke belakang.. Alyaa.. Alyaa.. tak sabar Bonda nak tgk Alyaa berjalan.. tapi sabarlah sayang.. pelan.. pelan.. lamer² nanti pandai juga.. maser tu nanti forsure tak menang kaki tangan aku nak control dia.. apapon.. Alhamdulillah.. Allah beri aku anak yg cerdas & pintar.. moga berkekalan hendaknyer limpah kurniaanNya...

Apa lar khabar mak aku kat saner eak.. dah lamer mak tak tepon.. aku harap mak sihat² sajer.. lagi 3 minggu mak balik larr.. moga mak kembali dgn selamat bersama haji mabrur.. Rindu lar kat mak!


Hehe.. baru dpt tau tadi.. gambar Alyaa kuar majalah Mami & Baby Edisi bulan nie Januari 2007... bestnyer tak sabar nak tgk... laki aku baru beli tadi.. puas sudah aku cari keluaran baru majalah nie.. akhirnya dpt juga!

Wednesday, January 10, 2007

TENSION!!

Aku half day arinie.. masuk opis lam kul 11.00 tgh tadi.. Cik Ton kena p klinik check darah.. so aku sempat mandikan Alyaa & bagi dia sebotol susu sebelum Cik Ton amik dia... kat opis after lunch aku terpakser gantikan receptionist kitorang yg demam.. dah tak der org lain.. bidan terjun sekejap.. tu pon dah cukup serabut kepaler aku.. asyik jawab tepon jer... pas tu ada plaks yg call berkali².. ada jugak yg dipass call nyer tapi tak pick up phone.. aku benci tul jadik org tengah nie.. tersepit... pening... pening... harap² esok tak der ler aku kena ganti lagi..... Tensionnnnn!

Tuesday, January 9, 2007

XX--SaKiT--XX

Semalam sakit perut giler².. sampai aku raser nak bergulung macam tenggiling.. start rasa sakit around 3.00 a.m. yesterday.. lepas tu kekejap sakit tu dtg... ngadu ngan laki aku.. dia igt aku memain malas nak p keje coz letih balik dari JB.. letih mmg ler letih.. keje umah pon byk yg terbengkalai.. tapi bab sakit perut nie aku tak main².. igt ker sakit perut biasa... tapi its getting worst biler menjelang Subuh.. tali perut aku bagai dipulas²... kuar masuk toilet aku aritu... pagi tu jgk laki aku antar aku gie klinik.. takut terkena food poisoning jer.. yelah.. way to and back from JB kitorang singgah di R & R utk makan... apa yg aku makan laki aku pon makan.. tapi yg peliknyer aku sorang jer yg sakit perut..

Sampai klinik dari penganalisaan doktor, dia suspect aku gastrik.. walhal aku dah lamer tak kena gastrik... last time aku kena gastrik maser aku kat UiTM dulu... coz selalu skip lunch sbb jadual kuliah yg terlalu padat... sekali tu jerlarr dulu aku kena... tapi tak disangka² penyakit tu menyerang balik.. nak kata aku tak makan.. makan jer aku.. walaupon niat aku nak turunkan berat badan.. tapi tak der ler sampai aku tak makan... cuma lately jadual pemakanan aku agak kelam kabut since mak p haji... biler balik umah baru nak masak.. dlm kul 9.00 baru nak start makan... tak macam time mak ada.. balik keje terus bleh makan... coz mak dah masak... kalau mak tak masak pon aku yg turun dapur masak sendiri sementara tunggu laki aku balik...

Doc kasik satu suntikan di bontot.. argghh.. first time kena inject kat bontot.. dia kata kalau inject kesan ubat tu cepat sket.. betul macam dia kata.. menjelang tengah hari aku dah bleh lepaskan laki aku p keje.. thanks a lot abg for being there when I really need you.. laki aku bagi aku makan ubat.. buatkan susu baby.. sidai baju.. masakkan nasi n lauk utk aku sblm dia p office.. syahdunyer dpt laki baik macam nie.... :p Cayunk Abang!!

Seharian aku berdua sajer ngan Alyaa semalam.. teraser penatnyer nak jaga Alyaa sekarang.. lasaknyer mengalahkan baby boy.. sumer dia nak panjat.. nak ghabat.. asal aku nak gerak ke dapur.. ke depan.. ke belakang sket dia dah muler merengek.. takut aku tinggalkan dia.. ikhss.. tuan puteri sorang tu.. sampai aku nak semayang pon kena tunggu dia bebetul tido.. tapi kan.. aku suka sgt spent time dgn my precious lil one nie.. aku tak pernah bosan dgn dia.. kerenah & keletah dia mmg menghiburkan walau agak meletihkan... ada sajer benda baru yg dibuat Alyaa setiap hari.. idup dia penuh dgn keghairahan ingin tahu dan belajar menyesuaikan diri dgn sekeliling dia...

Arinie aku dah kat opis.. rasa ok sket nak ke pejabat arinih.. yerlarr.. nanti org kata apa plaks uti lelamer..

Some pics to share sepemergian kami ke Annual Gathering co. aku di Persada JB.. kitorang tido di Puteri Pasific Hotel..


..hai cumua...

..senario di dewan Persada..

..Alyaa tgk jugak org nyanyi..

..nie hadiah lucky draw yg aku dpt.. so far never miss one..

..we are family..

..bonda.. Alyaa dah ready nak mandi nie..

..nie dia Mee Rebus Stulang Laut & Otak² Original.. sedap woo..

..tgk.. baper byk otak² yg kitorang makan..

..pulang dari dinner di luar..

..Alyaa ngan Bonda lagi..

..dlm bilik..time for Alyaa guling²..

..dah pagi..

..che..chehhh... anak Bonda posing..

..amik gambar lagi..

..awww..chak..aww chak.. sayang Ayah.. sayang Bonda..

..hehe...

..apa tu..

..Alyaa with Ayah..

..Alyaa ngan Bonda lagi..

..Nie maser breakfast..



..rehat sekejap di bilik sebelum check-out..

..apa dipandang tu..


..manisnya senyumanmu..

..my darling princess..

..tarik² stokin plaks.. hehe..

Friday, January 5, 2007

**Sekitar Malam Raya Haji**

@@Sebelum menyambut org bertakbir di rumah@@



..Aku bersama Alyaa & Nurul Auni yg nakal..


..Excited sungguh ntah apa yg dipkkan dorang..


..Abahhh.. tgk kakak nurul nie... uwaaa..


..alamak.. naper cayer paling pendek nie..


.."ini tidak adil!!"..


..bukan main suker dia berposing..


..hehe..cayang kakak..


..baju rumah adat nie dibeli di Bukit Tinggi Padang..

..KeSeDaRaN SiviK..

Pagi tadi seperti biaser aku pegi keje naik LRT lepas antar Alyaa umah Cik Ton.. Aku duduk.. sampai satu stesyen beberaper penumpang lain naik lagi.. sorang laki duduk sebelah aku.. tapi.. berbau.. ntah ler.. mungkin baju tak basuh kots.. itu aku tak tau.. aromanyer agak mengganggu pernafasan aku.. sampai satu stesyen lagi beberapa penumpang lagi naik.. hingga memenuhkan sumer seat.. berdiri di tiang tepi tmpt aku duduk sorang pompuan.. aku perhatikan perut dia yg kecik.. macam buncit.. aku yg berbaik hati pada hari tu.. dgn senang hati mempelawa dia duduk sambil mengemut idung tahan bau yg tak menyenangkan... pompuan tu pandang aku dgn muker agak shock pada amatan mata aku yg mungkin tersalah menganggap pompuan tu pregnant.. hahahah... (padan muker haku..) dia.. pompuan tu dgn cepatnyer menolak tawaran terhad aku tu.. so.. aku dgn confusenyer duduk balik... I wonder is that lady really pregnant or not... hurrmmmm....

LRT mula penuh dgn penumpang dari stesyen ke stesyen lainnyer.. ketika lelaki beraroma busuk di sebelah aku turun.. aku secara santainya terpandangkan seat di depan aku yg diduduki 5 org manusia.. (sedang seat itu patutnya boleh muatkan 6 org.. dan kalau orgnya plaks sumer kecik² boleh masuk 7 org) Nak kata org yg duduk kat seat panjang tu besar² badannyer tak ler pulaks.. rupa²nyer ada satu mamat dgn selambernyer memenuhkan seat yg ada dgn meletak beg besarnya.. bengang jugak aku tgk.. apa.. dia igt dia sorang jer ker yg bayar tiket.. please lar.. org lain pon nak duduk jugak.. tempat duduk yg ada bukan utk muatan barang peribadi anda.. tapi utk kita semua duduk.. aku heran.. apsal lar sengal sgt lelaki tu.. tak kan tak bley pk kots... biler org dah ramai.. pepaham sendiri lar.. turunkan beg tu.. kasi ler org lain duduk.. jgn ler jadik si penjual ikan plaks.. selfish.. kita idup kat dunia nie bukan sorang².. kita berkongsi segalanya dgn makhluk² Allah yg lain.. so.. don't ever be self-centered.. masyarakat tak bleh idup dgn org yg macam nie... tak subur jadiknyer.. kurang prihatin.. kurang sopan.. kurang kasih sayang.. kurang asam dan kurang ajaran.. dah sumer kurang... camner kesuburan tali silaturahim tu nak wujud??


Pada org² yg idupnya tak pk kan org lain.. tak amik peduli kebajikan masyarakat sekeliling.. ingat²lah.. biler kita dah jadik mayat nanti... kita tetap perlukan org lain utk gali kubur kita.. kita tak gali kubur sendiri baru nak mati!

Thursday, January 4, 2007

TaHuN BaRu Yg BZzzzz...

Haii.. Selamat Tahun Baru to All!! Walaupon dah lepas 4 hari.. rasanyer belom terlewat kan... perasan bizi lar plaks melangkah ke tahun baru nie.. sampai tak sempat nak update blog.. ada² jer kejenyer... tak cukup keje office tambah pulaks ngan tugasan sampingan.. tup² aku dilantik sbg transportation committee laks utk office staff gathering kat Persada JB this commin' Sat... huhhh... kena compile-kan details sumer staff yg naik bas tuk pegi sana.. which termasuk lar haku, laki aku & our baby.. malas nak drive n nak jimat duit minyak n tol jugaks... dlm senarai penumpang yg nak join naik coach ada byk lar plaks foreigners... there are Omputih, Korean and Indian from originaly from India... tu sumer expatriate co. aku.. adusss jenoh ler berbelit lidah nak conduct dorang nanti... naper ler aku yg kena handle nie... ikhsss....

Tinggal satu hari lagi... committee yg lain akan bertolak awal esok pagi... tinggal aku jer sorang yg akan bertolak bersama yg lelain pagi Sabtu nanti.. yerlarr kata transportation committee.. kena lar bertolak sekali...

Hmmm... spt org lain jugaks.. hadirnya tahun baru akan disertai dgn azam yg baru.. azam baru juga azam lapuks yg tak kesampaian.. heheh!..

1) Azam pertama aku thn nie ialah nak kurangkan lemak² yg dah berkilo² kat badan aku.. aku igt nak kurangkan sampai tinggal 50 kilo... Cheewahhh... tinggi harapan tuh! :D

2) Secondly.. aku nak duduk rumah sendiri.. dlm erti kata lain aku nak beli rumah instead of menyewa.. bayar tetiap bulan.. rumah org punya jgk...

3) Yang ketiga.. rasernyer macam nak tuka keje baru.. :D.. (tau kat bos aku mampuih!) Aku nak tingkatkan kualiti kerja dan my experience value.. aku nak tingkatkan kemahiran aku dlm segala segi yg bersangkutan dgn bidang keje aku... pastu bleh lar aku demand gaji tetinggi sket... mana tahan beb bertahun² takat tu jer.. bilernyer aku dpt bergelar hartawan yg dermawan.. hehe...

4) Aku berazam juga utk memperbaiki personaliti diri.. aku ingin menjadi seorang anak yg lebih baik.. isteri yg solehah, ibu mithali... :)) haha.. macam ler aku nieh baik sgt... :P Tak luper aku juga nak mempertingkatkan amal ibadat aku yg seciput... aku nak cuba beristiqamah dlm melakukan satu² amalan yg baik... tak nak ler hangat² chicken shit!

Itu jer kots aim aku buat thn nie.. bebanyak sgt takut tak tergalas plaks.. :D Tapi.. kat mana dan biler nak muler.. ermmm... sekarang!



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails