.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Friday, December 29, 2006

.:BeRDua LeBiH BaiK:.


Lihat awan di sana
Berarak mengikuti
Pasti dia pun tahu

Ingin aku lewati
Lembah hidup yg tak indah
Namun harus ku jalani

reff:
Berdua denganmu
Pasti lebih baik
Aku yakin itu

Bila sendiri
Hati bagai langit
Berselimut kabut

Berdua denganmu

Lihat awan di sana
Berarak mengikuti
Pasti dia pun tahu

Ingin aku lewati
Lembah hidup yg tak indah
Namun harus ku jalani

Repeat reff

Lihatlah awan di sana
Berarak mengikuti
Pasti dia pun tahu

Ingin aku lewati
Lembah hidup yg tak indah
Namun harus ku jalani

repeat reff

Artist: ACHA SEPTRIASA
Song: BERDUA LEBIH BAIK
Album: OST HEART

Thursday, December 28, 2006

..WaRNa-WaRNi 2006..

Aku sebenarnyer tak tau aper nak tulis.. semalam ada gangguan internet ikutan earthquake di Taiwan... sib baik arinie dah ok... semalam aku dpt panggilan tepon from someone... about tomorrow yg penuh debaran.. can't tell anybody about it yet... be cool... biler ada berita baik.. Insyaallah akan kuceritakan...

Aku tak prepare apa² pon lagi utk esok... ntah... dah lamer.. tak tau dah camner nak attend memender camtu.. well.. I'll try my best.. tapi kalau end resultnyer tak memihak pada aku.. aku terima dgn redha... hanya Allah yg tahu apa terbaik utk kita...

Hmm.. sonok kan biler dpt weekend panjang.. tapi boring kalau tak digunakan cuti tu dgn sebaiknya... dlm otak masih berlegar.. apa nak buat.. maner nak pergi... utk tenangkan fikiran & have some fun... fun without wasting much money...

Sabtu nie.. malam raya Aidil Adha Inyaallah telah dirancang nak buat sedikit tahlil sambil bertadbir raya juga doa selamat buat mak aku di Mekah... tu satu.. kitorang adik badik kena lar pepakat apa nak jamu jemaah surau nanti.. hmmm.. aku igt buat simple² jer.. goreng nugget, potong buah n air teh... ok tak?? :D

Minggu yg panjang rasernyer nak bawak keta pegi service.. coz dah lebih due dari yg sepatutnya.. then nak shop barang rumah & utk baby sket.. apa lagi.. hmmm.. malam thn baru.. tak buat apa sgt kot... paling² pon tgk mercun bunga api dari kejauhan.. biler sebut bunga api.. tingat kat mak.. dia yg suka tersangat tgk menda tu... tak tau apsal... dia cukup teruja... sampai malam Merdeka aritu sanggup naik keta cari port baik utk tgk bunga api nie...

Semalam bukan main lagi Alyaa menangis.. ala² ngadu gitue biler dia nampak muka aku terjengol di muka pintu umah Cik Ton.. pandai sungguh si cilik nie.. elok jer aku tgk dia sblm dia nampak aku... tup² nangis mintak didukung biler aku masuk.. rinduuu bonda yerr.. ;)

Aku sekarang sedang merangka² azam apa nak buat thn baru nie... azam thn lepas boleh dikatakan 80% dah tercapai... so guys... how bout u all??

Di bawah some selected pics yg telah mengisi sejarah thn 2006...


## ______________________________________________##
Sekitar Ramunia Staff Gathering di KDE on December 1, 2006

..Bonda & Alyaa yg baik tingkahlaku masa tu..

..Alyaa tak meragam dgn bunyi yg riuh..

..Alyaa bersama ayah.. tak banyak kerenah..

..Bonda dendangkan lagu "Sha Na Na" macam lagu sedeh.. tadak ekspresi.. haha!!..

..Seantario Ramnunian tgk Bonda nyer persembahan yg ntah apa² tah.. :p..

..Ramunian..

##______________________________________________ ##
Sekitar Majlis Pertunangan Seri Widiastuti (adik Ady)

..Mak Andam terkejut..

..yang diandam..

..laki mak andam yg sibuk dok asuh anak meragam..

..bersama Hendrik Kurniawan.. adik bongsu..

..ketibaan rombongan pihak lelaki..

..bersama bakal mertua..

..bersama adik beradik..

..mak & papa..


..bakal raja sehari..

.bersimpuh dgn debaran..

Turut meraikan birthday Zani anak buah Ady yg pertama yg ke-4 thn

##_____________________________________________##


Sekitar Kenduri Doa Selamat Utk Mak Naik Haji


..Umie, Alyaa & (cousin) Natriah..

..mak yg sibuk layan tetamu..

..Nurul Auni yg keletihan..

..Alyaa penuh gaya dgn sut baru..

..tetamu yg dtg..

..aku yg baru nak makan..

..Natun bersama che abgnya..

..duduk² memerhatikan...

Tuesday, December 26, 2006

..iTu & iNi..

Hmm... hari minggu yg panjang.. dihabiskan dgn mengemas & lepaks kat umah jer.. tak pegi memaner.. have no intention to.. maybe sebab fulus dah makin mengecut.. :)).. tapi mungkin next week nyer weekend kitorang nak berkelah ke Batu 12, Gombak.. nak buat barbeque.. makan² sambil mandi... tapi tular.. baru perancangan kan...

Sabtu aritu.. sesuatu yg agak tragik terjadi to our baby... nasib baik Alyaa dilindungi Allah.. I cannot imagine if it happens... jantung aku berdebar dan menangis jugak lar maser tu... buah hati pengarang jantung aku itu lar satu.... Alyaa dan semakin lasak... crawling & rolling here n there... fav dia kutip kertas & plastik bucu² mender & things yg menangkap mata buat dia... ligat betul sejak akhir² nie.. dia dah mula angkat² bontot nak merangkak pulak... I miss her..
.
Pencarian rumah baru masih blm selesai... masih sibuk menelefon mereka² yg berkenaan to survey their properties... kalau boleh nak pindah secepat mungkin... interested dgn ready built property... yg biler beli boleh terus masuk tinggal di situ... kalau nak beli yg sedang dlm progress lamer lar plaks nak tunggu... letih ooo... apa² pon tgk larr... kalau bersesuaian masih boleh dipertimbangkan... macam² yang perlu diambil kira biler nak beli umah nie... bukan boleh main hentam keromo jer...

~@@Gelagat Si Alyaa@@~

Alyaa first rusk

..kerasnyer biskut nie..

..berusaha..

..kalau ada gigi kan lagi senang..

..argghhh.. never give up..

..ermmm.. ermmm...

..Alyaa dlm ladybird suit..

..tgk.. aper dia pk nak buat pulak..

..hehe.. comel anak bonda nie..

..dah macam kucing dah.. pantang jmp kertas..

..hmm.. penat dah..

..pose sekejap..

..macam nie ok bonda?..

..ek..ehh.. jap.. iklan..

..Bonda.. Alyaa boleh tebang... I'm flyin without wing..

..biler nak tido nie.. ngantuknyerrr......

Friday, December 22, 2006

Ini BuKan CiTeR HanTU.. tapi meNgeRikan...

This is a copy/paste article from yahoogroups mail that I've received... The story is quite creepy.. so.. to those whose uses maid services.. pls beware and alert at all time.....
________________________________________________________________________________

This happens to me just a few weeks ago (nov 2006). I had taken a maid from one tekong in sg buloh few months back. She was screened. Her name was uyun. She is from madura. Age late 30. I was very satisfied with her services. Everytime I come home, the house is spick and span. Floors mopped, windows wiped, dishes cleaned, laundry folded. No complaints. But I noticed that she never had any sprinkle of water over her, she was never wet or look tired after a day of hard work. And we live in a huge penthouse.

One night we were having a family dinner. The phone rang and she picked up. But the moment she said hello the line went dead. This happens a few times. So i suggested that next time it rings, i will pick it up. So the phone rang. It was a guy on the other line. He said that if the maid is next to me just answered everyting as "yes". So I did. The guy pictured the maid to us and identified our house correctly. He told me that my family and I is in great DANGER and asked me to take the family out
immediately and meet him somehwere.

I put down the phone and told the maid that my mother-in-law has fallen ill and that we have to go back to Kelantan right that minute. She insisted to come along but I instructed her to stay.

We dumped our children and my parents at the mall. My husband and I went to see the guy that night. The guy said that the maid used to work for her. I asked him how he got our number. He said that the maid has been calling their teenage son everyday as she had fallen in love with him. But that is just part of the problem.

Later they discovered that the finger tips of their 5 year old son were damaged. They got smaller and thinner. The doctor said that something or someone has been sucking blood out of the fingers. So they immediately sacked the maid.

I didn't believe the guy, but later told my father who is paralysed and lived with us on the ground floor. He said that he noticed something was wrong with the maid. Everytime he wakes up to go to the toilet at 2 or 3 in the morning, the maid was not in her room and the door was wide open. She could not have been outside the house as she doesn't have thekey to the front door.

I sensed something wrong. I told my husband to send her back. When we got home, we told her that we have to be in Kelantan for a few months and that she has to go back to the tekong. She refused to go and refused to pack.

But I insisted to send her that very same night and said that I will send her things later. By then my husband managed to get help from a pak haji neighbour to follow us to the tekong. She was very angry of course but did not say a word.

We went back to pack her things. I found a menu in her bag that says she has to eat 10 eggs on monday night, some blood on tuesday night, chicken blood on wednesday and so forth.

My husband and I together with the pak haji went back to send her stuff the next night. As soon as the tekong opens the door, pak haji felt that someone has lifted him up and threw him over to the wall. I saw with my own eyes. He literally flew from one end to the other end of the room. He got up and we quickly ran to our car.

By then the tekong had came out and shouted something to us. Since we had already left he called us on the phone. He was shouting at us "Apa benda kamu hantar ini?? Benda berhantu?? Dia sudah marah sekarang sedang terbang keliling rumah!!!". My husband just shut the phone off and we went home.

Guys, please be careful. I live in Ampang and the tekong house is in Sg Buloh. This incident happened just a few weeks ago. This "maid" or whatever creature she may be is still flying around somewhere. This is not a ghost story. I don't get a single cent out of this. Please be careful.

Misha,

Ampang, Selangor.

30/11/06

SyAHDuNyeR PeTaNG itU...

Semalam aku cuti.. that's y no new entry yesterday.. seharian aku di rumah mak.. Ady drove us to umah mak, then dia gi keje naik bas coz I needed the car..

Pepagi lagi mak dah ajak aku gie Tesco Ampang.. dia nak beli barang keperluan umah.. so that dia senang ati sepemergian dia ke Tanah Suci.. stock makanan ada kat umah tu... begitu kasih seorang ibu.. walaupon anak dah besar² masih difikirkan keperluan anaknya sebelum meninggalkan sumer... (Mak aku dah mula bersolat ker skrg nie... kalau ikut jadual penerbangan mak patutnya dah tiba di Makkah Al-Mukkaromah jam 8.00pg tadi..) pastu aku drove to Klinik Kesihatan Ampang utk monthly checkup Alyaa ditemani Natun.. punyalah peramah nurse tu.. macam² nasihat utk baby dia bagi kat aku.. lama jgk menunggu sampai aku tersengguk² tido macam siput sedut kata adik aku... pastu tu isi minyak di Shell.. then terpakser ghak ke Mc'D di Ampang Point biler Natun tak abis² merengek kata tingin nak makan Mc'D.. Dekat kul 2.00 baru sampai umah...

Sedu-sedan mengiringi langkah mak petang tu.. bermula dari kuar gate rumah di Taman Dagang.. kawan baik mak Cik Ton dah teresak² menitiskan air mata (tgk air mata Cik Ton.. tetiba aku pon terus jadik sebak..) .. sepatutnya kami bangga kerana mak berjihad menunaikan ibadah yg dituntut biler telah berkemampuan bagi setiap umat Islam... pergi menunaikan "...seruan haji... telah tiba lagi... menunaikan ibadah... panggilan Baitullah.. tanah suci Mekah..."

Sampai di tmpt berkumpul jemaah haji di Kelana Jaya.. sesaknyer tak terkata.. ramai sungguh manusia.. masing² menghantar org yg dicinta dgn harapan mereka mendapat Haji yg mabrur.. biler sumer adik-badik nangis maser tu... melepaskan mak ke tanah suci teraser seolah kami yatim piatu di sini.. kesian dan sedeh jgk tgk mak pergi menunaikan haji seorang diri... apakan daya Abah telah lama pergi... mmg aku akui sebagai seorang ibu tunggal.. mak seorang wanita yg tabah... mengharungi onak dan badai kehidupan semenjak 8 thn yg lalu.. setiap kepayahan.. titisan air mata.. hanya kami anak beranak yg tahu... Pemergian Abah tika itu mmg satu tamparan hebat buat kami... tapi mak hadapinya dgn redha... aku masih ingat mak jaga abah sampai bengkak² kaki dan demam²... 3 thn lamernyer HBKL jadi rumah kedua kami... masa tu Shifa adik bongsu aku masih isap jari.. baru berusia 8 thn ketika Abah menghembuskan nafasnya yg terakhir.. aku pula baru 19 thn... baru pre-sem di UiTM Jengka, Pahang.. bayangkan.. betapa patahnya hati aku tika menerima takdir Illahi ini... berminggu² aku akan menangis setiap kali org membicarakan soal Abah... mmg aku rindukan Abah.. lelaki budiman yang amat bertanggungjawab.. menyara 8 org anaknya tanpa mengenal erti lelah.. anak yg soleh juga taat kpd ibubapa... suami yg cukup baik walaupon tidak seromantik lelaki lain..

Cukup sudah segala kesedihan.. bangkitlah dari kekecewaan.. lalu berdiri aku dengan tabah.. emak menjadi idola.. aku bina personaliti keras.. aku benci melihat wanita lemah... berdiri dan melangkahlah dgn gagah duhai wanita... hidup perlu diteruskan.. tidak kira apa yg melanda... jgn sesekali kita menyerah.. pasrah kpd takdir.. tiada maknanya hidup mengirai mimpi nan malang.. buka mata dan hadapilah kenyataan dgn tenang... semangat kita masih diperlukan utk mereka yg berdiri di belakang kita utk meneruskan kehidupan...


Setelah mengeringkan titisan air mata juga sebak di dada.. kami membalas lambaian terakhir emak sebelum melangkah ke dewan berlepas dgn hati yang tenang... sesudah itu kami adik beradik berkumpul dan makan bersama² di hentian rehat Awan kecil a.k.a. bandar kinrara menikmati makan malam bersama².. sate Hj. Samuri makanan dinanti.. lupakan perkara yg bukan² dan berdoa moga Allah permudahkan segala kesukaran dan emak dpt menunaikan ibadahnya dgn baik kembali semula bersama haji mabrur.... Aminnnn~



..Kami beramai².. Emean, Natun, Lilis, Dora, Shifa, Putra, Mak, Abg, Aku & Alyaa..

Alyaa.. Mak & Sharifah Husna Shifa (adik bongsu aku skrg dah form 4)

.. Bergambar lagi..

Tgk aper Alyaa buat kat Damia (anak Putra)

..Mak dan cucu²nya.. Sharifah Nurul Auni, Sharifah Yasmin, Putri Alyaa Safiah & Sharifah Damia Farzana bersama Putra & Fida isteri dia.. sorang jer cucu mak Sharifah Mohanna Aisyah tak ada di sini sbb tinggal dgn opah dia..

..Close up..

..Mak bersama adik aku no. 4 Sharifah Annissa a.k.a. Lilis

..Mak bersama adik aku no.7.. Sharifah Fatihatul Adnin.. a.k.a. Natun..

..Mak bersama aku sekeluarga..

..Mak bersama Syed Aminurashid a.k.a. Emean adik aku no. 6 dan Syed Ali Imran a.k.a. Dekli adik aku no. 5..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails