.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Thursday, November 30, 2006

Hari Ini Dlm Blog..

Oleh kerana aritu aku dah kemengantukkan dan ketiduran dan tidak sempat menyudahkan aper yg aku nak taip... maka skrg aku menyambungnya kembali...

Ader ker dorang letak nama aku ngan bos aku utk karaoke berduet malam Staff Gath kat KDE Jumaat nie.. which is tomorrow.. so utk mengelakkan kemaluan yg melampau aku pon submit borang dgn pilihan lagu aku sendiri... nyanyi jer ler lagu aper yg aku mampu.. sumbang mambang lantok ler.. nak realease tension jer..

Arinie bos aku tadak.. dia p yard kat JB.. so.. sepagian aku mengabiskan maser dpn pc meng-eksplorasi web² berkaitan blogging... aku mau menjadik blogger yg power (sbb blog aku blom cukup power.. masih di tahap blogger picisan.. yg baru kenal dunia blog.. hehe..) Byk benda jugak yg aku explore... and its interesting... the more you read.. the more u wanna know... begitu lar mencari ilmu... kemudiannyer Hisyam from Corporate Dept. minta bantuan aku yg sememangnyer tak pandai membalut hadiah nie utk membalut hadiah lucky draw... buruk sungguh hasil kerjatangan aku... :D Tetiba kepaler aku naik fenin biler aku seorang yg membalut terpandangkan hadiah yg berkotak² banyaknyerr... sib baik ler tak lamer lepas tu Hisyam panggil Mega & Rinda utk turut bersama² aku membalut adiah tu... (harap² dpt ler salah satu dari adiah tu kat aku.............. ~Amin~!) By Noon b4 lunch time... kerja bungkus membungkus adiah pon selesai... fuhhh.. LEGAA.. kalau aku yg buat sorang blm tentu siap dan mesti masih terkial² nak sudahkan task tu sorang²....

Tadi dok sibuk bayar bil² yg perlu dilangsaikan bln dpn.. itu ler perkara pertama yg akan aku buat biler dpt gaji... so I'll not be an over spender.. :)) Biler ada balance dari utang² yg telah dilunaskan baru ler aku dgn senang hati berbelanjer.. skrg nie tgh penin paler jgks.. perbelanjaan agak terhad since we need quite a sum of money to use in Padang, Indonesia.. we'll off to Padang this Sunday.. abg aku akan antar kitorang... pepagi buter tu.. ikhsss... flight kul 7.50a.m... awai tuu... baju lom packing... balik nie kena jgk larrr try pack maner² yg boleh dulu.. this week seems to be quite pack ngan bermacam² aktiviti... ntah bilernyer nak jmp waktu lapang...

Utk dinner esok.. aku tatau nak pakai baju aper lagi.. badan dah gedempol.. nak berpesyen² pon dah tadak semangat... pakai p lar baju apa pon... :((

Wednesday, November 29, 2006

BacKStaBBeR At WoRK…

Are you having problems dealing with a co-worker who pretends to be supportive to gain information and your trust then jabs a knife on your back? Here are ways to deal with such colleagues .

Today's work environments encourage employees to be open, work collaboratively and share ideas and insights. But while these conditions can be positive for productivity and the company, they can also make you vulnerable to the colleague who is known for backstabbing. What can you do to avoid turning your back into a knife rack?

Think twice before you speak
Be careful with your secrets. Do not say anything to anyone in the office that you wouldn't want others to know. Instead, find a friend outside the company to consult and confide in. The likelihood that your secrets will be used against you will be less.

Use your sixth sense
Is there something not right or a mismatch between a colleague's words and actions? Do you continue to mistrust a co-worker's intentions? Does a colleague's smile or praise seem artificial? Do people in the office keep away from this colleague? Do some subtle enquiry and find out for yourself. People who have suffered will tell you things right away.

Get to know others
Keep a cordial relationship with the backstabber while still maintaining your professionalism. But do form alliances with trustworthy colleagues for support, protection and to stay tuned into the grapevine.

Get clarification
If the backstabber is your boss, then ensure you have everything in writing. Supervisors can get away with backstabbing when there is ambiguity. Clarity usually puts an end to the confusion – and the backstabbing.

Handle confrontations publicly
Don't hesitate in exposing the backstabber politely in public. For example: "You supported me earlier and gave me your full support when we discussed the idea in my office last week, then why are you being critical about it now?" Backstabbers are obsessed with their image and want to appear cool and collected in front of people. As long as you remain emotionally in control when you confront them in public, you will embarrass them enough that they will leave you alone.

Take the high road
Avoid a mudslinging match by confronting the backstabber openly with open accusations. It will only make you look worse. Acting with integrity and dignity usually pays off in the short-run and always pays off better in the long-run.

Aku KeTiDuRaNnnn

Aduhh.. mengantukzzzznyerrr aku pepagi nie... sempat tersengguk lagi tadi.. aku menaip nie nak ilangkan ngantuk lerrr.. hmm.. semalam aku bz merangkap hari malas aku.. maka aku tak update blog.. arinie pon aku malas sebenarnyer.. tapi aku update jugak blog nie coz aku tanak tersengguk² dpn pc..

Hmmm.. aper aku nak tulis eak..?? 2..3.. hari lepas.. dah terjumpa rumah yg berkenan di hati utk dibeli.. tup² baru nak survey.. call ejen hartanah tu.. dia kata dah sold out... alahaiii.. frust jgk.. igt tak yah ler menyewa lagi dah lepas nie.. mungkin dah tak der rezeki.. so arinie.. aku akan teruskan pencarian..

Sambil berfikir.. (aku mengantuk lagiii...)

Monday, November 27, 2006

..12 TiPs 2 SaVe FUeL..

1) Pump up your tyres

Keeping your tyres inflated is one of the easiest and most important things. Saving petrol means saving money one can do to improve fuel economy. If a range is recommended by the anufacturer, the higher pressure should be used to maximize fuel efficiency. Deflated tyres run hot and jeopardize safety. It will also cause the tyres to wear out prematurely, affect the vehicles adversely, and hurt the fuel economy by increasing the rolling resistance. Tyres lose about 1 psi pressure per month due to air loss caused by the tyre hitting holes, bumps and kerbs. Therefore, the tyres should be checked at least once a month. Just 1 tyre deflated by 2 psi will result in a 1% increase in fuel consumption.

2) Drive at moderate speed

Avoiding high speeds on open roads results in safer driving and better fuel economy. In highway driving, over 50% of the power produced by the engine is used to overcome aerodynamic drag. Drag and thus fuel consumption increases rapidly at speeds above
90km/h. On the average, a car uses about 15% more fuel at 100km/h, and 25% more fuel at 110km/h compared to when it is doing only 90km/h. However, this should not lead one to conclude that the lower the speed, the better the fuel economy - because it is not. The fuel consumption of an average car increases sharply at speeds below 50km/h.

3) Clean the air-filter regularly

Clogged air filters increase fuel consumption by restricting airflow to the engine, and thus should be cleaned/replaced when necessary. Clogged air filters can increase fuel consumption by up to 10%.

4) Use thinner tyres

Tyres with thick width will improve the handling of your car. However, it will also increase your car's fuel consumption. Thicker tyres mean more rolling resistance, and thus will consume more fuel.

5) Start up the car properly

With today's cars, it is not necessary to prime the engine first by pumping the accelerator pedal repeatedly.Do not crank the engine excessively This only wastes fuel.When starting the engine, idle it no more than 30 seconds to warm it up. An engine will warm up faster on the road. However, avoid sudden acceleration before the engine has warmed up sufficiently.

6) Drive in high gear (overdrive)

The engine runs most efficiently between around 1,500 and 2,500rpm. To maintain these low revs you should change up through the gears as soon as practical and before the revs reach 2500 rpm. For automatic transmission cars, you should always switch on your overdrive to help save fuel. Overdrive will allow your engine to change gears at lower revs. It also puts your transmission into an "economy" mode and lets it engage the final "overdrive" gear when cruising to keep the rpms extra low, thereby increasing fuel economy.

7) Travel light

Avoid carrying any unnecessary weight in your car. On the average, every 50kg added load in your car will increase fuel consumption by 2%.

8) Anticipate traffic ahead

A driver can reduce fuel consumption by up to 10% by anticipating traffic conditions ahead and adjusting the speed accordingly, and avoiding tailgating and thus unnecessary braking and acceleration. Accelerations and decelerations waste fuel. Braking and abrupt stops can be minimized by not following too closely and slowing down gradually when approaching a red light. It takes up to six times as much fuel to move a car from a dead stop than it does for one moving at just a few km/h.

9) Avoid strong acceleration

The fuel consumption remains at a minimum during steady driving at a moderate speed of about 90km/h. Keep in mind that every time the accelerator is hard pressed, the engine goes into a "fuel-enrichment" mode of operation that wastes fuel.The vehicle should always be gradually and smoothly accelerated. Using cruise control on highways can help maintain a constant speed and reduce fuel consumption.

10) Minimise aerodynamic drag

Additional parts on the exterior of a vehicle such as roof racks and spoilers, or having the window open, Roof racks are bad for fuel economy increases air resistance and fuel consumption, in some cases by over 20%.

11) Don't let your engine idle

Minimize fuel wasted in idling by stopping the engine whenever your car is stopped or held up for an extended period of time. Idling more than a minute consumes much more fuel than restarting the engine. By having the engine switched off, you will save more fuel than is lost from the burst of fuel involved in restarting the engine. The net increased wear and tear from this practice is negligible.

12) Use the air-con sparingly

Air conditioners can use about 10 per cent extra fuel when operating. However, at speeds of over 80 km/h, use of air conditioning is better for fuel economy than an open window

YeSTeRDay HiSToRy..

Sakit tekak pepagi nie.. tak tau lar sampai biler.. Jumaat nieh ada office gath kat KDE lagi.. agenda ttp sama seperti selalu.. (tak der pembaharuan langsong..~! HuH!) Hmm.. camner aku nak nyanyi wakil dept eak.. (Kakaka.. macam ler sore sedap sgt..Wek!!) Alar aku setakat menyumbangkan sore utk dept aku jer.. hmmm.. aku igt nak nyanyi lagu Amy Mastura.. "Sha Na Na".. :D poyo jer!

The final week to go... Ahad nie 3/12 dah nak bertolak ke Padang Indonesia... baju tak packing lagi nieh.. Duit pon belom tuka.. kat sana maner nak cari ATM.. susah woo.. Jumaat nie ada Office function, Sabtu Seri (adik ipar aku) bertunang, balik dari Padang kenduri Doa Selamat mak aku nak p Mekah laks... huhhhh... diapit kenduri² belakerrr..

Last Friday, oleh sebab tak jadik rewang Jusco ngan Faros.. baliknyer aku singgah SOGO ngan Nurul.. dia dah offerkan diri nak teman aku.. apa lagi.. bayar niat ler nak makan Mc'D.. ngalahkan org mengidam.. jenjalan kat Children Dept jap pastu.. grab one baju sejuk utk anak aku.. maner tau kot² sejuk atas plane nanti.. Sampai umah tgk adik aku ngah sibuk check keta baru dia.. Gen-2 itam.. Jadik jugak dia beli.. RM660/month.. mak aiii... kalau haku tak koser nak beli keta memahai awal².. bagi aku cukup ada kenderaan utk ke sana ke mari.. yg penting beli rumah dulu.. coz.. harga rumah/hartanah.. makin hari makin naik... keta laks.. makin hari makin susut nilainyerr.. samer lar cam handset... komputer... etc... sumer tu barang² berkaitan teknologi... keluar jer teknologi lagi baru.. yg lama turun ler harganyerr...

Sabtu pegi umah my cousin... kat Bandar Seri Putra Nilai... Abg sepupu aku kawen.. (kawen juga akhirnyer..) "Selamat Pengantin Baru"... Punyer lar byk tol nak sampai ker saner.. siap sesat lagi tu.. :D After the kenduri.. balik umah... malamnyer gie umah Papa.. tolong si Seri sudahkan cat bilik dia.. (laki aku ler yg tulun.. aku tgk jer..) Kul 2.00 pg baru kitorang balik.. esoknyer sessi mengemas cam biasa.. sumer laundry kena settlekan... cadar.. comforter... kena basuh coz kena air kencing Alyaa.. mmg letih.. tapi alah bisa tegal biasa.. begitu lar biler dah ada budak kecik... tapi soal kebersihan tak boleh diremehkan.. walaupon kita nampak kecik.. air kencing ttp najis... I'm quite particular about this.. aku lemas tgk org yg ada anak kecik salin diapers letak laks bontot baby atas toto or bantal or kusyen umah sendirinyer atau umah tetamu.. selamber jer tanpa berlapik... bontot baby kan bekas air kencing.. tak kan main letak jer atas toto tu tanpa lapik.. sebenarnyer tak susah.. sebelum bukak diapers tu.. sediakan diapers baru yg nak disalin tu siap².. letak terus bontot baby atas diapers.. abis citer...

Bangun pagi tadi.. kepala penin² lalat.. tak cukup tido agaknyer.. sepanjang malam ntah apa² mender yg aku mimpi.. agak mengerikan... argghhh.. tu yg tak nyenyak tido tu.. dah lar bulan tgh mengambang.. sejak 5 bulan tidak munculkan diri.. quite tired.. perut aku sakit semacam laks.. kaki kebas.. badan pon sengal² dibuatnyer.. no wonder aku mengidam nak makan macam²...

Bos aku pepagi dah pegi meeting.. sumer dah pegi meeting.. tinggal aku sorang jer skrg kat dept aku.. meneleku dpn komputer... bacer ler apa yg patut...

Friday, November 24, 2006

"BeRiKu CiUMaN SeTiAP PaGi"

Aritikel yg aku cedok dari Ibu yahoogroup email yg dihantar pada aku.. mudah²an ada manfaatnyer utk dikongsi...

Dalam Majalah Seri Dewi dan Keluarga keluaran Mei atau Jun 2004(gambar muka depan Siti Sharizah), ada dimuatkan tulisan yang mengenai ciuman 10 saat untuk suami. Di dalam artikel itu, dinyatakan mengikut kajian yang dilakukan oleh pakar, para2 suami yang dicium oleh isteri mereka sebelum pergi bekerja mempunyai peratusan yang tinggi untuk mendapatkan kenaikan pangkat. Bukan setakat itu sahaja, suami yang dicium isteri mengikut kajian dapat memanjangkan jangka hayat umurnya sebanyak 5 tahun. Dan ada satu lagi fakta yang lebih menarik, proses berulangan di waktu pagi ini dapat mengurangkan risiko suami mengubah haluan ke arah wanita lain. Kalau nak tahu details, kena baca sendiri le.

Ini adalah satu fakta yang menarik dan dikeluarkan atas dasar kajian yang telah dilakukan. Sudah pastinya, kesahihannya tidak dapat disahkan secara 100% peratus tetapi ianya adalah satu fakta yang harus diambilkira. Terutama kepada para2 isteri yang tidak menganggap perkara ini adalah suatu perkara yang membantu dalam hubungan rumahtangga.

Saya tidak nafikan, ramai pasangan suami-isteri yang menunjukkan pasangan bahagia dan romantik sebelum mereka berpisah untuk ke tempat kerja masing-masing. Kebanyakannya mencium tangan suami mereka, ada juga yang mencium pipi suami dan ada dengan berbagai gelagat lagi. Tapi saya yakin tidak semua pasangan yang melakukannya. Lebih2 lagi bab mencium pipi suami ini. Dan yang disarankan adalah selama 10 saat.

Dalam kes ini, saya ingin menceritakan kisah saya. Setelah membaca artikel tersebut(yang ditulis oleh seorang lelaki), hati saya begitu berkobar-kobar untuk menpraktikkannya, lebih-lebih lagi apabila mengenangkan kelebihan2 ciuman ini. Namun, saya agak malu dan tidak pasti samada suami boleh menerimanya atau tidak. Kerana pada anggapan saya, orang lelaki ni ada yang tak begitu suka menzahirkan hubungan kasih sayang dengan isterinya especially di hadapan orang. Suami saya ini bukanlah seorang yang romantik, sebab itulah saya sedikit musykil. Walaubagaimanapun, memang setiap pagi saya akan mencium tangan suami sblm ketempat kerja dan ciuman itu akan dibalas semula oleh suami saya. Tapi pada tangan jugalah, bukan pipi.

Itu pun telah cukup untuk membuatkan hati saya kembang kerana kesudiannya membalas ciuman saya. Namun, misi saya yang terbaru ini masih belum dapat saya lakukan kerana saya tidak mengetahui tindakbalas dia terhadap keinginan saya. Walaubagaimanapun, saya tetap meneruskan niat itu denganmenanyakan pendapat beliau tentang perkara ini. Dan yang pastinya saya menyenaraikan segala kelebihan yang bakal diperolehinya dengan tindakan tersebut( tapi yang cari lain tu saya tak sebut, hehehe...malulah). Yang membuatkan saya gembira sesangat ialah kerana dia beretuju dengan cadangan itu. Macam tak percaya! Seronok rasanya. Maka saya rasa berjaya membawa perubahan dalam kehidupan kami. Walaupun nampak tidak besar mana,tapi ianya penting.

Maka pada hari-hari yang seterusnya(sekarang dah masuk satu minggu kot) saya akan mencium tangan dan pipi suami sebelum ke tempat kerja. Harap hatinya berbunga-bunga dan kerjanya pun berjalan lancar kerana pagi-pagi lagi dia sudah dibelai manja oleh isteri tercinta.

Di dalam buku psikologi yang saya baca, anak-anak akan mengikut apa dilakukan oleh ibubapanya. Kalau baik yang dilakukan, baiklah tingkahnya. Kalau tidak baik yang dilakukan, maka tidak baiklah juga hasilnya. Apa yang ingin saya katakan ialah, pada Sabtu yang lepas saya terpaksa bekerja.Jadi suami dan anak perempuan saya yang berumur 3 tahun menghantar saya ke stesen LRT.

Sebelum kereta berhenti, saya telah mengambil inisiatif untuk mencium anak saya dan berpesan padanya agar jangan nakal2 sepanjang saya tiada di rumah. Sebaik saja kereta suami berhenti di hadapan stesen, saya terus mencium tangan dan pipinya dan membuka pintu kereta untuk keluar. Keajaiban berlaku ( pada pandangan sayalah ), anak saya yang berumur 3tahun itu melihat perlakuan ayah dan ibunya lalu dari seat belakang, dia beralih seat depan sambil menghulurkan tangannya pada saya yang sudah berdiri diluar pintu kereta. Lalu setelah saya hulurkan tangan saya,dia ambil dan diciumnya serta meminta saya mencium pipinya.

Hati saya sungguh tersentuh dengan perkara ini. Maksudnya anak-anak yang dididik dan ditunjukkan kasih sayang di hadapan mereka akan cuba menirunya juga. Ini akan menerapkan nilai-nilai kasihsayang dalam diri mereka semenjak mereka kecil lagi.

Oleh itu,para pembaca ...yang tidak pernah melakukan perkara ini, apakata anda mengambil inisiatif untuk melakukannya sekarang. Untuk menyuburkan lagi kasih sayang antara suami isteri, untuk memberikan variasi baru dalam perkahwinan, untuk menambahkan lagi rencah kebahagiaan dan memanjangkan lagi umur suami tersayang. Tak rugi sekiranya mencuba sesuatu yang baru. Selagi anda tak cuba selagi itu anda tak tahu kesannnya. Bagi saya ini satu pencapaian kerana saya telah melakukannya. Tidak bertangguh, namun pada pasangan yang telah agak lama mendirikan rumahtangga..jangan rasa anda telah terlewat untuk mencuba. Dalam rumahtangga, harus ada kelainan sepanjang masa, barulah lebih bermakna. Takkanlah hari-hari nak makan lauk sardin aje....betul tak? Saya yakin para suami akan sukakannya, maklumlah sapa yang tidak suka di belai dan diberikan kasih sayang, benarkah begitu wahai para suami?

Bersetujukah anda dengan pandapat ini? Dan dalam artikel itu juga, dinyatakan bahawa penulis itu mengakui yang beliau tidak melakukan perkara tersebut walaupun bercium tangan sebelum ke tempat kerja dengan isterinya dan merasa rugi kerana tidak mengetahui fakta ini terlebih dahulu. Sekiranya beliau tahu, pastinya beliau juga akan mempraktikkan perkara itu.

Oklah, saya ucapkan selamat mencuba dan semoga perkahwinan anda akan terus bahagia dan berpanjangan hingga ke akhir hayat. Amin...

..KuCHeR² hOTa Hai..

Uwaaa..uuuwwwaaaaa... :(( :(( :(( Sampainya hatiii kandaaa tinggalkan dindaaa... Teganya kanda pergi begitu sajaaa.... Tidak kusangka begini jadinya.. kau yg kudamba naik LRT dulu tinggalkan haku... huwaaaa.. uwaaaa...waaa... kejam.. kau mmg kejammmm... uuuuuuuu...uuuuwaaaaa... :(( Sedehnyer aku... sambil bayangkan Kajol menangis tinggalkan Shah Rukh Khan di stesyen ketapi dlm citer "Kuch Kuch Hota Hai" sambil diringi lagu maser dia keciwa biler dia tau SRK cintakan Rani... aaa... (lagu yg nyanyi tengah hujan tuu.. ehhh.. hujan ker..peminat KKHH musti tau.. Cheetah misti tau nie.. hehe..)...

Tadi p keje ngan laki aku.. sampai stesyen.. LRT dah sampai.. apalagi dia bantai pecut bagaikan org sakit perut cari jamban... adusss... aku nie termengah² kejor dari belakang... elok aku sampai jer.. pintu LRT dah tertutup.. maka... terpisah lar kami di sebalik pintu LRT... sob..sob... tu yg terbayang babak sedeh Angeli naik ketapi tinggalkan SRK tuuu... So.. abg.. cepat ker sampai opisnyerrr???

Hmm... sekali lagi maser balik dari umah mak.. time naik lift ke tingkat 4 umah kami.. ada 2 org nyonya naik sekali.. sambil cuit² pipi tembam Alyaa.. dia kata "How Tak Yiee aa" Dia tanyer baper bulan.. aku kata lima bulan.. maser nak kuar lift dia kata lagi.. "Hensem Boy"... kakaka.. sorang lagi tertipu... "no lah.. girl".. nyonya tu ckp balik "pretty girl".. hehe... Si Alyaa tercangak² tgk nyonya tu.. Aku perhatikan.. Alyaa mmg banyak menarik minat bangsa Cina.. every time.. pegi shopping complex atau jenjalan kat memaner.. ada sajer yg berenti.. dtg dkt.. cubit pipi or main² ngan dia... ada satu nyonya lagi dtg main dedekat ngan baby aku maser aku sibuk pilih kacang nak beli buat bubur.. "dia kata.. mata manyak cantik aa" Haha.. aku biarkan ajer dia agah si Alyaa.. anak aku nie jenis tak takut kat org sgt.. takat nie dia mau jer dgn sapa pon... tapi akan dtg tak tau lah aku....

Umah mak ada tetamu semalam.. Aunty Normela dtg bertandang.. dia jiran setaman jugak dulu.. tapi dah pindah... so sajer dtg jenjalan tanyer khabar.. siap bawak beg baju lagi.. solat kat situ jgk... semalam kan malam Jumaat... hmm... mak tak masak aper pon.. memuler mmg raser penat.. tapi biler pk mungkin laki aku balik nanti dia lapar.. pas mandikan dan bagi Alyaa mamam susu.. aku pon p bersilat kat dapur.. masakkan sambal tumis terung pipit.. (yg bulat² cam kacang pea tu.. yg zaman kekecik dulu abang aku suka buat peluru lastik atau senapang kayu dia menggantikan buah cherry.. kena sakit woo) Aku goreng ikan bilis garing² pasangan sambal terung tadi... then aku tumis air kacang bendi ngan lobak cina... hmmm.... sedap jer aku makan sorang... raser tak berbaloi lar plak masak biler yg lelain tak makan... (coz dorang makan mihun yg mak aku bawak balik dari surau)... nie yg malas nak masak lagi nie....

Anak aku sekarang galak nak hisap ibu jari kaki dia.. dedua belah kaki laks tu... hishhh budak kecik nie... nak sgt adik kerrr??.. Begitu ler... ada sajer telatahnyer hari²....

Thursday, November 23, 2006

taiPAn D KaLa KeBoSaNan...

Tekak ngan bibir kering tersangat arinih.. memakser aku minum lebih dari biaser.. well..well.. boss aku masih tak dak.. di kala ini aku sedang mengunyah kerepek pisang.. tak tau kenaper seleraku menjadi² semenjak dua menjak ini... beratku semakin bertambah.. adakah aku bakal memecahkan rekod berat badanku yg dulu... ohhh... tidak.. aku tak mahu menjadi seorang perempuan gemok.. tapi mulutku ini tak reti diam... ia perlukan sesuatu utk dikunyah selalu... sindrom apakah yg melanda diriku sekarang.......... sindrom mengunyah...?? sindrom besarkan perut..??? No.. no.. no........... Mulai esok aku akan kurangkan junk food... (eh.. esok aku nak makan Mc'D kat Jusco Maluri ngan Faros... tokleh.. tokleh.. start next week larr.. hehehe..)

Hmm... Kerepek pisang nie mmg sedap... dah dkt nak abis pon aku belasah.. tak perlar.. aku stop mengunyah utk hari nie.. bleh simpan stok untuk esok.. jimat sket duit utk beli bahan kunyahan...

Semalam lawat anak buah aku Yasmin di Ampang Puteri Hospital.. kesian dia.. kekecik dah kena diarrhea.. lemah tak bermaya tgk dia... bebudak kecik mmg bahaya kalau kena cirit nie.. takut terkena "rotavirus" penyakit cirit yg sirius.. boleh membawa kematian.. ikhss.. simpang malaikat.. ada injection utk virus tu.. anak aku pon tak cucuk lagi.. risau lar jgk..

Sampai umah semalam.. sunyi sepi.. rupa²nyer mak lepak umah Cik Ton.. ada makan² sket.. langkah kanan.. aku pon disuruh makan sekali maser cari mak aku... terpakser makan cecepat.. coz Alyaa berak.. abis toto cucu Cik Ton.. (Cik Ton lar yg akan gantikan mak aku jaga Alyaa sepemergian mak aku ke Mekah nanti) Cermat orgnyer dan pembersih.. jaga budak pon mmg tersangat teliti... sebulan jer kasik Cik Ton jaga.. dia jaga anak aku supaya mak aku senang hati tunaikan haji.. tak perlu risaukan mcm mana cucu dia dijaga...

Tak larat aku sekarang nak mandikan Alyaa sambil berdiri di sink.. sakit pinggang mak datuk.. tak tau nak cakap.. dgn badan dia yg semakin bulat.. Alyaa mmg tak reti diam bila dipegang.. sekali dia menggagau abis sumer benda jatuh.. sikit bulan.. aku rasa tangan dia misti macam sotong.... masak larr hakuuu nak memantau~!

Asyik buat belanjawan 2007 forcasting sehari nie.. kira-kira tambah tolak utang & gaji.. ukhhh... kan best kalau jutawannnnnnnnn.... pening kepaler pk sumer nie.. tapi tak per.. pelan² kayuh.. akhirnyer sampai ker tebing juger...!

Wednesday, November 22, 2006

TiaDa BeZa HaRi Ini & SeMaLaM...

Semalam samer cam kelmarin... pls refer to privious post for reference.. :D Well.. arinih.. bos takder.. ada takder samer jer.. aku ttp tak der kerojerr.. tu yg byk sgt maser nak mengupdate blog nie... bukan sebab aku rajin.. tapi sebab aku BoRingggg...

Hmm.. tadik aku dpt dua org protoge baru... si Faz & Speed... aku ajar dorang add link kat blog.. aku tak ler pandai sgt.. ok sket jer dari tongong... aku pon bajar dari laki aku jugak.. dia ler sifu aku... apa² aku tak tau aku rujuk kat OTAI tu jer.. ahaksss.. otai ker bang!? Setakat tolong sesikit tu bleh ler aku.. tapi kalau korang nak tau memender yg lebih advance.. ada baiknyer aku sarankan korang pegi IT Course.. then bleh ler korang laks jadik mentor haku... heheh..

Aku nak balik cepat arinie.. skrg tetiap petang ujan.. perkara pertama aku nak buat biler sampai umah ialah cium anak aku... aku ghinduu kat dia hari²... tetambah biler dia dah makin cerdik dan pandai macam²... the way she explore her very own world is really cute.. dpt kulihat keghairahan di setiap pandangan matanya.... Alyaa... Bonda sayang kamu!! Sebut pasal Alyaa.. aku dah pon start bagi solid meal kat dia.. start hari Ahad arituh.. aku buatkan dia bubur nasi yg diblend kasik bebetul halus.. first time introduce dia ngan solid buat aku bebetul geli hati... makanan tak sempat habis dia dah tertido kekenyangan... byk juga lar dia consume for first timer.. tinggal suku jer lagi bubur tu maser dia tido.. tak patut tul aku pakser dia abiskan bubur tu.. kesian pulak aku tgk dia masa tu.. pastu kitorang laki bini bantai gelak.. she is so adorable.. in every way she is...

.:How to Make Your Cell Phone Battery Last Longer:.

Get the most out of your battery.
While many of us now use cell phones in place of land-line phones in our homes, the primary benefit of cell phones remains their portability. A cell phone is only as portable as its power source, however, so to get the most out of your phone you need to get the most out of your battery. When it comes to battery life, there are two separate, but connected, considerations: how to make the battery last longer between charges, and how to prolong the overall life of the battery.


Increase Time between Charges
Switch off the vibrate function on your phone, and use just the ringtone instead. The vibrate function uses up a lot of battery power. Keep the ringtone volume as low as possible if you get a lot of calls.

Turn off your phone's backlight. The backlight is what makes the phone easier to read in bright light or outside. However, the light also uses battery power. If you can get by without it, your battery will last longer. If you have to have the backlight, many phones will let you set the amount of time to leave the backlight on. Shorten that amount of time. Usually, one or two seconds will be sufficient. Some phones have an ambient light sensor, which can turn off the backlight in bright conditions and enable it in darker ones.

Turn off your phone's backlight when not in use. Turn the phone off. This is probably the most effective and simplest way of conserving your battery's power. If you don't plan on answering the phone while you're sleeping or after business hours, just turn it off. Do the same if you are in an area with no reception—such as a subway or remote area—or in a roaming area, since constantly searching for service depletes the battery fairly quickly. Some phones have an automatic power save feature, but it takes about 30 minutes with no service to kick in. By then, much battery power has been used.

Use the power save function if your phone has it. Avoid using the camera or connecting to the internet. If you know it will be a while before your phone's next charge, don't use your phone's handy supplementary functions. Flash photography especially can drain your battery quickly. If your phone has bluetooth capability, disable it when not in use.

Keep calls short. This is obvious, but how many times have you heard someone on their cell phone say, "I think my battery's dying," and then continue their conversation for several minutes. Sometimes, the dying battery is just an excuse to get off the phone (and a good one, at that), but if you really need to conserve the battery, limit your talk time.

Prolong the Life of Your Battery

Keep the battery cool. Your battery will last longest if used near room temperature, and nothing wears on a battery like extended exposure to high temperatures. While you can't control the weather you can avoid leaving your phone in a hot car or in direct sunlight, and you don't have to carry your phone in your pocket, where your body heat will raise its temperature. In addition, check the battery while it's charging. If it seems excessively hot, your charger may be malfunctioning. You can also put it in a fridge for thirty minutes every now and again to make it last longer. You can do a similar thing using laptop batteries. Rember not to leave the battery in to long as it may cause the battery to function improperly.

Charge your battery correctly. Most newer cell phones have lithium-ion batteries, while older ones generally have nickel-based batteries. Read the label on the battery or the manual to determine which your is. If your cell phone has a nickel-based battery (either NiCd or NiMH), always charge your battery completely, and at least once every 3 weeks let it discharge completely (go dead) before recharging. Promptly remove the battery from its charger once the battery is fully charged. Lithium-ion batteries do not need to be completely discharged, and they work best with frequent partial charging. They are also unaffected by prolonged connection to the charger. Regardless of the battery type, use only a charger rated for your battery, and discontinue use of a charger that causes the battery to heat up excessively.

Store batteries properly. If your battery will be out of use for a while, disconnect it from the phone and store it in a cool place (the refrigerator is good, but the freezer is too cold). Do not store the battery with a full charge (40% charge is recommended), and recharge fully before using.

Clean the battery contacts on the battery and on the phone. Over time, the contacts may accumulate dirt. Clean them with a cotton swab and rubbing alcohol to maximize the efficiency of energy transfer.

Regardless of how well you care for your battery, it will die eventually. When it does, you may be able to have it refurbished by sending it to the manufacturer or bringing it back to the retailer. If it cannot be refurbished, or if you just want to get a new battery, be sure to recycle it, either by returning it to the manufacturer or retailer, or by bringing it to a recycling center.

If you have a Lithium Ion battery, do not let it discharge fully! Many newer Lithium Ion batteries have a backup reserve so this never happens, but if a Li-Ion cell is completely discharged, it may never charge fully again.

Sometimes you have to use the phone's vibrate mode. Don't forget to switch back to a regular ring tone when you can.

Avoid cheap, knockoff chargers as they may cause excessive battery heating
When buying batteries, be aware that older batteries will have a reduced life. If you buy a battery at a clearance sale price, expect that you will get less life out of it. Do not dispose of old batteries in the trash. Batteries contain toxic metals, and electronic waste
from batteries and other electronic components is becoming a major problem.

Stay away from car chargers that advertise to charge the battery faster that normal. This will case an early battery life failure. Also, when using a car charger period, do not charge the battery when the inside temperature of your car is hot. Wait until the car has cooled before you plug in the phone.

In country area's place the cell phone where the signal is strongest as the phone is trying to seek the signal from your provider. The lower number of signal strength bars shown the faster the battery will discharge.

Tuesday, November 21, 2006

..jOuRnaL UjuNG MinGGu..

Huhhh.. tensi gue ngan meebo gue yg dari tadik tokleh nak access... asyik hang jer.. apsal eak.. tak kan dah kena block kots.. ikhssssss.... jgn ler sekat kebebasan aku.. benci tau!!

Hmm.. sekarang aku nak update story of last weekend... minggu lepas Jumaat.. after balik keje.. aku straight ke The Mall.. with the intention to buy the promoted luggage that I saw pass few weeks.. hari keberangkatan hampir tiba.. bagasinya perlu ada... hmmm.. quite bz.. sekali baru teringat ada persidangan UMNO kat PWTC tu.. forsure jalan jammed time Ady fetch aku pas shopping... alang² dah sampai.. kalau asyik bertangguh sampai sudah ler tak beli... lagipon beli satu bag.. dapat satu free... bag tu the last thing yg aku beli.. yelarr.. kalau beli awal² tak larat laks aku nak usung... memuler aku gie kedai gambar.. cuci gambar my baby.. from digital camera also from my hp.. tapi gambar dari hp dia charge RM1 sekeping.. mahal ooo.. ntah apsal mahal aku pon tatau.. aku tgk bih kurang jer care uploadnyerr.. cuma lambat sket ler.. coz kena wat satu²... guna bluetooth...

Sementara tunggu gambar siap aku rewang kat Parkson... Children Dept... aper lagi.. ushar baju si kenit larrr... semenjak dah ada anak sendiri nie.. pantang nampak baju budak... gatal jer tangan nie nak beli... aku suka tgk anak aku pakai baju cantik... bebanyak baju aku prefer Alyaa pakai jumpsuit... nampak sesuai & yg paling penting dia selesa... itu yg org selalu confuse igt baby boy tu... beli berpasang² baju.. bleh buat pakai balik Indon nanti.. hmmm.. belian atas dari RM80 dapat baucer belian RM10... apa lagi capai tambah lagi ler koleksi yg aku beli utk clearkan baucer tu coz that day is the last day... then called my hubby.. while he was on his way.. aku gie bayar gambar yg dah siap cuci.. then p beli bag... pas tu naik atas.. claim baucer RM10 lagi sekali.. amik selai baju Alyaa lagi utk clear baucer.. then tunggu laki aku kat luar.. mak aii.. sah spt disangker.. ramainyer manusia kat luar tuu.. UMNO dah bersurai.. tau jer lar sesaknyer... lamer jgk ler tunggu Ady.. dia tersesat jalan rupernyer.. coz jalan biasa dah tertutup.. naik kematu bontot tunggu laki aku... dlm keta dengar dia dok pot-pet² merungut pasal itu ini... aku diamkan ajer... aku tau dia tensen dgn jalan yg gitue.. so aku biar lar dia pot-pet² sepuas hati... sampai umah lega sket.. tapi dah terkocoh ganyah nak ke rumah BB Maria plaks... BB aku buat open house sempena anak balik bercuti dari London... Ramai² sedara mara berkumpul kat umah BB di Bandar Kinrara.. masa² camtu ler nak beramah mesra pon.. kami borak bertukar² cerita sambil makan²... dkt pukul 12.00 mlm.. baru ler mula bersurai... Sampai umah dah letih giller... Semayang.. tidozzzzZzzZZz...

Esoknya.. Sabtu... kemas rumah... spt biasa... malamnyer pas Isyak.. kitorang gie FunFair kat Stadium Bkt Jalil... fuhhh... nak masuk pon kena bayar... RM3 sorang dewasa... RM6 melayang~.. pusing²... tgk mender yg menarik.. tapi sumer kena duit daaa... naper ler tak der menan yg free.. aku kuarkan RM10 tuka token... then main permainan baling syiling.. first try aku dah dpt adiah paling besar... aku pilih patung ikan jaws yg comel... sonok pon ada jugak.. tapi.. adiah yg dipamer tu indah rupa dari kualiti.. patut ler dorang bleh bagi adiah bebesar.. rupa²nyer isi dlm patung² tu sumernyer gabus.. (alarr menderyg kita bleh buat salji putih biler disagat kat pokok)... hmmm... mender tu isinyer... dari luaran nampak menarik tapi fragile lar nak peluk kekuat.. nak bagi baby pon tak baper sesuai coz isi dia kuarkan abuk... tak pasal sesak nafas anak aku laks.. so.. mender tu sekadar perhiasan jerlarr.. boleh main.. tapi tunggu Alyaa besar sikit lar... habis RM16 sumernyer... kuar dari situ kitorang jamu perut ngan Char Kuew Tiow & Neslo Ais.. pas kenyang terus balik... lepak tgk TV.. sambil tunggu Seri adik Ady.. dia tumpang tido umah kitorang aritu.. aku tido.. n bangun balik biler Alyaa dah nyenyak.. kitorang layan story kat TV3... sambil tangan aku sibuk organize balik surat² bank etc yg aku terima.. dlm kul 2.30pg.. baru kitorang tido...

Pagi Ahad esoknya... lepak sambil tgk TV.. cuci the remaining laundry... siapkan Alyaa... then baru bleh aku bersiap.. kitorang ke umah Papa.. adik Ady si Seri nak bertunang 2/12 nie.. tu yg nak berkemas bilik coz dia nak masuk set tido baru.. alang² bilik tu dicat sekali atas saranan aku.. yerlarr.. tak der ler buat keje dua kali... so that biler dah masuk set takder ler nak dikuarkan lagi utk dicat maser nak kawen nanti... aku mekapkan adik ipar aku tu.. try & error larr.. aku bukan pandai sgt mekap² org nie.. silap aribulan jadik rupa baboon saper yg malu... akak... jugak!!.. Setakat bertunang tak perlu lar guna khidmat professional.. membazir jer.. so.. tak kisah lar mekap sket² tu.. akak pon nak jugak cuba² bakat tenggelam nieh... kalau menjadi ok lar.. kalau tak jadi.. sorry... :-S

Semalam... bersiap --> antar Alyaa umah mak --> gie keje --> tot..tet..tot.. tet.. (masa berlalu) --> opis hr tamat --> balik umah mak --> semayang + makan + tot..tet..tot..tet.. dah kul 10.30 --> balik umah..... --> kat umah --> tgk TV sambil makan kuih raya + cuci muka + gosok gigi + bagi Alyaa susu --> tidozzzZzzZZzz

Begitu larr arakian kisahnya........

Monday, November 20, 2006

I'm pretty occupied today..

Hmm.. occupied with filing the entry form for my daughter utk aku antar gambarnyer kat majalah... kahkahkah.... dlm erti kata lain.. aku malas nak update blog sebenarnyer arinieh... tgk lar esok kalau aku ghajin..... daaaaaaaaaaa....... wa chow dulu!

Thursday, November 16, 2006

.:kreativiti, imaginasi anak terhad akibat ditakutkan:.

Oleh Hafizah Iszahanid

“Adik jangan masuk bilik tu gelap, takut... eii... ada hantu,”

Ungkapan remeh itu asalnya bertujuan menghalang anak degil atau memudahkan tugas keibubapaan, sebaliknya memiliki kesan psikologi yang tidak remeh pada anak.

Ia bukan saja membuat mereka sentiasa takut pada gelap dan hantu tetapi membuat mereka lambat ‘pulih’ dari imaginasi hantu atau momok. Malah mengehadkan kreativiti dan imaginasi.

Pakar Kanak-Kanak, Pusat Perubatan Kampung Baru, Dr Noor Aziah Mohd Saari, berkata sikap ibu bapa sangat penting dalam membentuk personaliti anak. Pendidikan yang berbentuk ancaman dan menakut-nakutkan anak dengan hantu atau momok akan membuatkan mereka gentar mencuba sesuatu.

“Perasaan takut itu boleh terbawa-bawa hingga dewasa dan membuat mereka menjadi kurang yakin untuk mencuba pengalaman baru,” katanya.

Tidak dinafikan, perasaan takut adalah fitrah semula jadi manusia. Ia bersifat mempertahankan diri (self defence) dalam situasi yang dianggap bahaya atau mengancam keselamatan.

Sifat ini berkembang pada usia enam hingga sembilan bulan. Awalnya, bayi akan tersenyum dan suka semua orang yang mendekati dan membelainya.

Hinggalah ketika usia mencecah enam bulan, bayi sudah mula menyedari perbezaan antara mama dan ayah dengan orang lain di sekelilingnya.

Apabila usia meningkat, perasaan takut itu berkembang mengikut imaginasi dan juga persekitaran. Jika dia kerap ditakutkan dengan hantu, dia akan terasa hantu itu sebahagian dari hidupnya.

“Perasaan takut bagaimanapun, akan hilang dengan sendirinya ketika kanak-kanak berusia dua tahun. Jika dia ber usia setahun tetapi tidak takut pada orang asing misalnya, itu mungkin petanda perkembangannya terlewat ke rana pada usia ini dia sepatutnya ada rasa ‘stranger anxiety’,” kata Dr Noor Aziah.

Apabila kanak-kanak berusia dua tahun, sepatutnya, dia sudah mula ada keyakinan diri. Dia kurang takut pada persekitaran dan orang asing.

Bagaimanapun, bagi sesetengah kanak-kanak ketakutan itu akan beransur-ansur hilang pada usia antara tiga hingga lima tahun.

Kanak-kanak memiliki personaliti sendiri sejak hari pertama mereka dilahirkan.

Justeru, kematangan sosial yang bergantung kepada personaliti anak bukanlah bahan ukuran kepandaian atau IQ keseluruhan tetapi hanya sebahagian daripada sudut IQ saja. Sebabnya mungkin personaliti anak itu sendiri yang pendiam, pemalu dan peramah membentuk sikapnya.

Secara umum, kebanyakan kanak-kanak akan menunjukkan tindak balas sedikit sebanyak yang menunjukkan dia tidak selesa dengan orang asing.

“Kanak-kanak yang dididik di pusat jagaan misalnya, punyai persekitaran yang mendedahkannya untuk belajar bergaul lebih awal. Dengan kematangan sosialnya mungkin lebih cepat berbanding kanak-kanak yang dididik di rumah oleh ibu.

Begitupun, jika si ibu kerap membawanya bersiar-siar, bersantai dan bertemu ramai orang, anak itu juga akan memiliki persekitaran sosial yang baik,” katanya.

Ketakutan yang tidak terkawal boleh bertukar kepada fobia jika ia terlalu ekstrem. Fobia mungkin disebabkan anak itu mengalami trauma atau pengalaman pahit terhadap sesuatu perkara hingga dia tidak boleh bertoleransi terhadapnya.

Misalnya, mungkin dia pernah berhadapan kebakaran rumah atau digigit serangga hingga terasa sangat sakit.

Fobia tidak normal. Ia mesti diatasi tetapi bukan hanya membabitkan kanak-kanak itu saja tetapi ibu bapa dan pakar psikologi.

Apa yang ditakuti kanak-kanak?

a) Hantu dan persekitaran gelap

Takut pada gelap dan hantu bergantung pada imaginasi dan realiti. Jika sebagai ibu, kita mendidiknya ‘jangan takut gelap ia disebabkan tiada lampu, bukan ada hantu’ kanak-kanak tidak akan takut. Pada usia enam hingga sembilan bulan, perasaan takut sudah wujud dalam diri.

Tetapi ketika mencecah usia dua hingga tiga tahun, kanak-kanak lebih berkeyakinan.

b) Orang asing

Disebabkan jarang bertemu mereka atau tidak pernah bertemu. Ada kanak-kanak mengambil masa untuk mesra dengan orang baru. Pada usia dua tahun, kanak-kanak lelaki akan lebih selesa dengan rakan sejantinanya begitu juga kanak-kanak perempuan. Kadangkala rasa tidak selesa dengan jantina lain akan ‘pulih’ apabila usia masuk akil baligh.

c) Doktor

Ada doktor kurang peka ketika merawat anak. Layan anak dengan baik seperti orang dewasa. Mungkin bunyinya agak aneh dan remeh, misalnya perlu minta izin untuk membuka baju dan lampin mereka. Tetapi hak mereka perlu juga dihormati. Contohnya, kata-kata lembut, ‘doktor buka baju ya, doktor nak periksa, abang sakit ni,’ mungkin boleh membantu.

Ibu bapa juga jangan takutkan anak-anak dengan doktor misalnya berkata, ‘ha... jangan menangis nanti mama suruh doktor cucuk dengan jarum besar,’kerana ia akan menyukarkan komunikasi dengan kanak-kanak itu.

Jenis ketakutan yang mungkin dialami anak

a) Kekacauan kebimbangan keterlaluan

Keadaan ini sangat jarang berlaku tetapi kerap berkait rapat dengan pengalaman buruk yang pernah dialami nya. Kanak-kanak secara umumnya takut dengan

pelbagai perkara setiap hari, tetapi tidak termasuk di dalam kategori ini jika tidak keterlaluan.

b) Panik

Kanak-kanak yang cepat panik akan menyebabkan dada mereka sesak, nafas pendek, sakit perut dan kepala terasa pusing. Misalnya panik menghadapi peperiksaan.

c) Bimbang pada orang asing

Bayi selalunya akan berhadapan dengan ketakutan begini. Apabila mereka bertemu orang yang tidak dikenali dia tidak akan jauh dari ibu bapanya.

d) Bimbang berpisah

Pada usia 10 hingga 18 bulan, kanak-kanak mula berasa takut berpisah dengan ibu bapa. Ia mengecewakan dan menakutkan jika mereka terpaksa berpisah dengan ibu bapa atau orang yang mereka sayang. Merasa menangis, panik atau marah apabila ibu bapa cuba meninggalkannya malah mungkin kerap mengigau atau susah tidur.

e) Kekacauan tekanan post-trauma

Mereka akan merasainya selepas berhadapan dengan bencana misalnya rumah terbakar. Memori itu sangat jelas.

f) Fobia

Ia terjadi apabila mereka rasa takut yang keterlaluan pada sesuatu perkara seperti serangga, kilat atau berjumpa orang baru.

Pada sesetengah kanak-kanak ia sangat ekstrem dan sukar dikawal.

Kadang-kadang mereka membesar dengan fobia itu.

Sumber: Virtualpediatrichospital. org


Alyaa tak baper sihat semalam... sian dier... mak aku kata seharian dia meragam.. yelah petang tu aku pegang.. badan dia panas sket.. mak aku kata anak aku cam nak demam... pas maghrib tu kitorang bagi dia ubat demam... elok jer badan dia... suhu spt biasa balik... Alhamdulillah... kalau Alyaa tak sihat.. tak senang ler kami laki bini nak bekerja... asyik dok teringat kat dia jer... pagi tadi maser nak gie keje pon... sayu jer pandangan mata dia... dia tenung jer ayah bonda dia kat pintu.... mata tak berkelip... alarrr.. ciannyer nak tinggal...

Alyaa sekarang dah pandai meniarap... dah pandai menjerit.. eksperimen suara dia.. menjerit kuat²... dia suka sgt biler org main ngan dia... berkepak sakan lar tangan ngan kaki dia biler org agah dia.... Alyaa juga dah pandai mengekspresikan perasaan dia pada org.... dia marah.. ngantuk.. rimas... sumer dah pandai tunjuk..
Aku paling suka tgk Alyaa time dia tido... tenang dan innocent jer muka dia... biler pandang muka naif dia.. raser macam nak peluk dia kuat².. nak lindungi dia dari segalanya.. dia mmg anugerah Allah yg tak ternilai buat kami... suci tanpa dosa.. kita sbg ibubapa lah yg mengisi keperibadian anak² naif ini dengan segala kelengkapan untuk menghadapi rencah kehidupan dunia juga persiapan menghadapi akhirat.. Anak² pinjaman dari Allah SWT untuk kita asuh dan didik dgn penuh tanggungjawab...

Semasa kecil ditatang bagai minyak yg penuh... sudah besar hendaknya semua pengorbanan hari ini berbaloi... mmg tidak diharapkan balasan... cukuplah sekadar kasih sayang yg tak berbelah bagi... aku paling sedeh melihat keluarga yg porak peranda... anak tidak hormatkan ibu bapa... tiada kasih sayang jauh sekali belas ehsan terhadap tangan yg mengasuh dan membesarkan...krisis kekeluargaan dlm masyarakat kita skrg nie kian meruncing... sampai ada anak yg sanggup membunuh org yg melahirkannya ke muka bumi ini... dah byk kes yg kita dgr.. tetiap kali mendengar berita sebegitu... tersayat hati ini... ayuhai apalah gerangan budi anak yg dibelai dan dimanja....... semoga anak² kita semua menjadi anak² soleh dan solehah yg boleh dibanggai kelak..... Amin...~!

Wednesday, November 15, 2006


Chess.. baru dpt call dari hubby aku yg terchenta.. byk keje lar plaks.. elok² dah plan nak dating.. terus cancel.. hmmm.. so jap gie aku balik sorang ler.. coz am sure si Nurul dah balik dulu.. coz aku yg suruh dia balik dulu tadi... sekali plan tak jadik larrr...

Sejak dah beranak nie jarang kami dpt habiskan maser bersamer berdua sahaja... coz Alyaa always on attention.. sekali-sekala ayah & bonda nak dating tak salah kan... rutin harian kengkadang melemaskan & sometime we really need some air... Ibu dan anak satu hubungan istimewa... isteri bersama suami juga perlu keistimewaannya... kalau tidak.. hidup ini akan hambar... keserian akan pudar..

Pernah tak kengkadang korang tercari² arah idup korang... apa tujuan korang hidup atas muka bumi nie... apa yg korang nak dlm idup nie... tak kan lar kita idup semata sebab blm terpisahnya nyawa dari badan... Pepagi gie keje... antar anak umah org... balik keje amik anak.. balik... tido... bangun balik esok hari... streka baju... mandi.. solat.. bersiap... salin diapers baby... gie antar baby kat umah org.. keje.. balik keje amik baby.. makan... solat.. tgk tv.. tido.... bangun balik esok pagi...... bla.. bla...bla............ berkitar semula rutin harian... Tujuan sebenar hidup kita sebagai seorang hamba Allah di atas muka bumi nie adalah tidak lain dan tidak bukan adalah untuk lulus dlm setiap ujian yg diberikanNya.. tidak kira susah atau senang... yg disuruh kena buat.. yg dilarang jgn buat... Biler Mati maka tamatlar ujian kita di atas muka bumi nie.. tinggal suami, anak.. mak bapak... sedara-mare.. sumerrr lah.. dalam satu bilik khas... ruang menunggu (kubor lar tu) kita kemudiannya akan menghadapi 2 pengawas peperiksaan yg amat strict... kira kita dpt agak lar apa markah yg kita dpt biler berhadapan dgn dia... dia akan bagi kita beberapa soklan cepumas... so.. kalau kita dpt jawab dgn lancar maka berbahagia lar kita... tapi kalau tak... berwaspadalah... eishhhh... takotnyaaaa waaaaaa.... bleh jawab ker idak aku nanti eak??

Pagi.. petang.. malam... pagi.. petang.. malam... pagi.. petang.. malam.... agaknyer aper yg dah kita capai sehari²... maser kian berlalu... umur kian meningkat... waktu kian singkat.. pahaler blm bertingkat... dosa tak terangkat... agaknyer macam maner nak dpt kehidupan yg berkat???

Tuesday, November 14, 2006

Half Dayz..

Aku half day arinie.. akhirnyer selesai sudah perkara² yg perlu diselesaikan utk bulan nie.. pas nie aku bleh menarik nafas lega dan bekerje dgn tenang... tak ader lagi perkara² pending lain yg membelenggu pemikiranku... Pepagi tadi rushing to Kajang.. aku bangun awal.. sempat lar membasuh comforter & clearkan makanan dlm fridge... yg maner bleh tapau aku tapau ke rumah mak.. tinggal lelamer dlm peti ajaib tu pon bukan ader saper nak perabih!! Membazir jer...

Sampai di Pejabat Emigresen Kajang.. spt aritu... (agaknyer mmg hari² kot).. org dah berderet beratur cam ketapi utk amik angka giliran... well.. aku spt biasa juga.. terus ke kaunter.. bertanyer.. "ermm.. cik.. nak amik passport yg dah siap kena beratur juga ker".. cheh baru kini teraser betapa budusnyer soklan tuu.. of course lar kena batur... macam ler aku sorang yg apply passport.. org lain pon nak amik passport jugaks... sib baik kaunter 2 tu tak ramai sgt org cam kaunter satu.. pas amik nombor.. kitorang pegi toilet... aper lagi.. Alyaa buat projek.. tetiap kali dtg emigresen nie dia musti berak.. ikhsss... (org tua² kata kalau baby pegi rumah sesaper dia berak.. means dia serasi ngan org tuu..) tak kan serasi sgt Alyaa ngan Pejabat Emigresen nie... dia nak ajak ke luar negeri selalu kots... :))... tgk ler kalau ada rezeki lebih.. ke serata pelusuk dunia Ayah & Bonda bawa Alyaa... Alyaa kan dah ader passport sendiri..... ;)

Dari Emigresen Kajang.. aku suh laki aku drop aku di Klinik Kesihatan Ampang after fetching mak sbg peneman aku... apa lagi.. untuk suntikan imunisasi Alyaa buat yg ke-5 bulan larrr... Kat saner aku ader terserempak ngan former coursemate UiTM Jengka... aper eak namer dia... aku igt² luper... tak silap aku namer dia Anum... ntah lar.. tapi tak igt namer penuh.. tak sempat laks nak bertegur.. coz dia dah blah.. dia mmg tak pasan aku.. aku ngah duduk maser tunggu no. giliran dipanggil maser tu.. dia budak kelas lain.. mmg tak rapat sgt.. tapi kenal lar kan.. sarat nor perut dia aku tgk.. mesti dia dtg buat pemeriksaan bulanan ibu mengandung... hmmm.. anak yg ke-beraper eak?? (Dulu pernah terserempak ngan dia jgk kat pintu masuk LRT Masjid Jamek.. tapi slim lagi maser tu..)

Cuti aku mmg dah takder.. so.. kalau aku cuti means unpaid lar.. bukan takleh cucuk kat klinik swasta.. tapi aritu pegi doc tu kater.. once aku dah follow gomen nyer immunisation schedule better aku follow dorang nyer terus.. coz takut nanti clash or ter-confuse... so.. nak tanak.. for the sake of my darling baby.. I've to be unpaid... Biler dah ader anak nie.. cuti mmg satu perkara yg agak penting utk dimonitor... apa² pon she'll be on prioritize.. sakit demam dia kita tak boleh nak jangka.. sbg parents.. mmg kita doakan kesihatan dia sentiasa.. tapi.. kita juga perlu ada langkah kedua utk menghadapi saat² terdesak yg tidak kita jangka...

Lamer jugak lar menunggu nak sampai giliran.. maser kena cucuk Alyaa nangis sekejap.. nurse tu kata "Good boy".. haha!! Anak aku pompuan larrr.. tapi tak dpt nak disalahkan.. Alyaa mmg lasak cam anak lelaki... ramai jugak ler yg dah tersalah sangker.. pas cucuk nak tunggu amik ubat laks.. angkat no. lagi... menunggu lagi... huhhh... sampai naik mengantuk akak dibuatnyerr... dekat sejam jugak tunggu nak amik ubat.. pas amik ubat.. singgah gerai dpn klinik.. isi perut kosong.. then naik teksi balik umah.. cecepat kasik Alyaa makan ubat demam.. takut nanti demam laks cam most baby yg disuntik 3 serangkai nie.. cuma kali nie 3 serangkai tu dia dah combine.. so baby kena cucuk sekali jer.. tak ler sampai dedua belah peha kena tadah... sian tau tgk dorang nangis... tau lah.. bebudak nie kalau nangis sepenuh hati.. sampai kita pon tak tahan menengoknyerr.. Alyaa cam biasa jer.. cucuk kali nie dia tak meragam.. lepas bagi ubat n buat mamam dia.. aku terus cabut gie opis... walau tak der keje sgt pon.. half day unpaid.. terjejas jgk ler monthly income aku....

Monday, November 13, 2006

Ke Rumah SpEEDy..

Hmm.. Sabtu aritu aku sefamili ke rumah Speedy.. meraikan birthday Syira buah hati dia yg pertama.. dah setahun anak speed.. anak aku pon dah masuk lima bulan.. June next year she'll celebrate her very first birthday too..Aunty Yati jangan luper dtg tau.. bawak Kak Syira sekali.. kita makan kek samer².. Wah... bagai nak rak keta aku mendaki ke Puncak Alam... umah ko mmg betul di puncak lar Speed.. tak sangka jauh jugak nak ke atas.. pasnie terpakser lar aku nyanyi lagu "Menuju Puncak.." AF biler nak ker saner.. haha! Nak ke rumah Speed nie bukan senang.. kena lalu bukit- bukau.. gunung-ganang... jauh perjalanan.. luas pandangan... Lizzy pon saing² jer sampai... Kebetulan kami nie se-roomate maser kat UiTM Jengka dulu.. dah ler roomate.. classmate lagi tu... & extend mate jugaks.. Zura jer tak der ari tu.. Kalau tidak lengkap ler 4 dara pingitan bilik no.??... (alamak! Aku luper lar no. bilik kita.. hehe..) First time Aunty Pah jmp anak² buah aunty nie.. anak Lizz bukan main cergas lagi merangkak.. baby aku ler paling kecik.. (walaupon dlm bilik tu aku yg paling tua) Alyaa baru belajar² meniarap.. telah lengkap lar kami memasing dgn seorang cahaya mater... 3 heroin sorang hero.. anak Zura ler hero nyer dan yg paling tua antara semua... so geng.. biler nak dpt yg ke-2?? Kali nie saper laks nak lead...?? Ko ker Speed.. ko kan sumer speed.. :)) hahahhh... jgn mare eak....

Balik dari umah Speedy aku singgah laks umah Besan mak aku... Adik ipar aku si Fida berpantang kat sana... dgn tujuan menjenguk anak buah aku juga.. dah lamer tak jumper dia... Nurul Auni semakin dompot... sampai jer aku terus tanyer.. "Eiii.. Kakak.. naper Bonda tgk kakak makin gumok.." Spt biasa dgn keletahnyer dia menjawab.. "Mmg lar.. kakak kuat makan.." haha!! Ikhss... senang hati agaknyer dok umah Opah.. takder saper nak menyakat... makin becok dia berceloteh.. Tiba time nak bergambar... uhhhh.. kamera laks takder.. kelam-kabut aku call Speed.. sah² tertinggal umah Speedy maser nak balik tu..

Semalam Speed pulaks dtg umah aku.. :D.. utk kembalikan kamera aku merangkap berayer.. berkungfu sekejap aku di dapur sediakan mihun goreng untuk dorang.. agaknyer.. kalau tak tinggal kamera tu.. tatau lar ntah bilernyer korang nak sampai umah aku.. thats y.. setiap kejadian tu bersebab..

Tahun² pertama si manjer nie lar detik² tak ternilai untuk dilepaskan.. detik² indah menyaksikan buah hati kiter membesar di hadapan mata.. saat ini tak akan berulang... dan akan kekal dlm lipatan kenangan... so.. VALUE it!

Okay... here's some pic taken at Speedy's place.. gambar akak jugak yg takder.. sibuk jadik Camerawoman jer.. :((

Gelagat Si Manjer..

Kawan Baru..

Baby Syira.. The Birthday Girl..

"Awk.. caper namer?"

" Nie kawan baru cayer.. Alanna Lang.. "

Daddy DayCare.. hohohohhh..

Alyaa dengan Ayah..

"Eee eee.. Menan caper tu eak??"

"Nanti Ayah belikan Yaya menan camnie catu eak.."

Friday, November 10, 2006

TuJuH NaFas LaGie..SesaK NaFasKu.. Tulunnnn!!

Huhh.. letih semalam seharian bertungkus lumus nak siapkan passport.. mine.. no problem.. settled.. tapi my MaLiNDo Baby sangkut.. begitu punyer sengeh kat dpn kamera pon tak lepas.. bukan gambarnyer tak lepas.. passport my baby sangkut coz my hubby nyer original permit masuk tak bawak... so.. dari Jabatan Emigresen Kajang kami terpakser pula ker Emigresen Putrajaya utk dptkan pengesahan permit tu.. sampai saner.. spt biasa we were pass from one dept to another.. macam bola daaa.. letih siulllllllll......... dah lar letih.. tgk muker pegawai perkhidmatan kaunter tu yg masam tak hengat tu menambahkan lagi sakit di hati ini.. bengang tul.. ngan bahasa dia yg sketnyer cantik... budi bahasa dan layanan pegawai yg bertugas di kaunter 2 pada hari Khamis (9/11/2006) jam 2 petang, Emigresen Putrajaya bahagian Permit & Passport tu mmg totally bercanggah ngan piagam kerajaan.. "Layanan Mesra Sepanjang Masa" Ada ker dia kata.. "..yg dah mati.. mmg dah mati.. apa² pon kami perlukan bukti.. kita mana tau awk ckp betul ke tipu ker.." (I wonder kalau family member dia yg mati camner perasaan dia.. coz dia tak reti jaga hati org.. ckp main lepas camtu jer..) Sib baik aku tak pasan nama pegawai tu.. kalau tidak.. sure aku antar surat tak puas hati kat Ketua Jabatan dia... biar padan muka!! Ada ker dia suh kitorang gie Balai Polis buat report.. then gie Pesuruhjaya Sumpah... angkat sumpah dulu.. then.. dia kata lagi yg dorang hanyer terima permohonan utk diproses waktu pagi jer.. then they will not entertain any urgent matter tanpa dikemukakan bukti.. then aku tanyer laks.. kalau dah bagi sumer yg dia nak tu.. biler laks pengesahan tu bleh dpt.. tau aper dia jawab?? "Tengok lar sebulan ker 2 bulan..." Minah nie bior betul.. lama camtu sekali ker kena tunggu... abis kalau tiket dah beli alamat burn camtu jerlarr eak?? Kita nie keje kat bahagian perkhidmatan kita kena lar igt.. walau penat.. letih camner sekalipon.. tension ker whatsoever ker.. kena lar professional.. dah itu keje kita.. paling tidak senyum lar sikit.. sejuk hati kalaupon org yg menunggu tu tgh panas.. tunggu bagai nak rak.. bukankah senyuman itu satu amalan mulia lagi berpahala?? Tak tau lar Cik Kak kat kaunter tu bulan mengambang atau nak menopouse.. garangnyer semacam... ckp tu nak tanak jer pandang muker kita... apa.. igt dah bagus sgt ker... setakat keje duduk dpn kaunter ckp kasar² dgn org.. tu.. nasib baik kesabaran aku masih berbaki.. kalau tidak sure aku bahasakan dia camnie.. "Errmm.. terima kasihlah cik kak yg tersangatlar baik budi perkerti.. semoga keadaan yg seruper tidak menimpa diri dan keluarga cik kak.. tuhan itu Maha Kaya.." But I do not worry.. coz I always believe.. what u give.. sooner or later.. it'll comes back to you... Org² cenggini lar yg selalu menambahkan lagi tanggapan negatif masyarakat terhadap gomen servant.. Itulah kerana nila setitik rosak susu sebelanga............

Apapon.. Finally.. Alhamdulillah.. berkat doa sepanjang perjalanan nak ke Emigresen Kajang tadi.. dgn mudahnyer permohonan passport Alyaa diluluskan.. (setelah kami kepilkan bersama² permit masuk Original yg dah nak ancur bersama² salinan yg telah disahkan Ketua Pengarah Emigresen yg rerupernyer papa pernah buat dulu.. yg kitorang amik kat umah Papa..) So.. Selsa nie passport antarabangsa kitorang anak beranak siap dan boleh diambil! (Kalau tak lepas.. mau Alyaa kena tinggai.. :(( Thank you Allah for Your mercies!

So.. kengkawan.. apa² keje pon yg kita nak buat.. eloklarr dimulakan dgn doa.. tak kira sesukar maner sekali pon urusan kita.. Insyaallah dipermudahkan!

Wednesday, November 8, 2006


Assalamulaikum wbt. Tuan-tuan & puan-puan, para peminat Mutiara FM yang dimuliakan. Sememangnya islam merupakan satu agama yang indah. Namun seperti permata dan berlian keindahannya seringkali tertimbus di bawah sampah sarap dan tanah selut. Demikian juga dengan islam. Amalan ,akhlak dan tindak tanduk umat islam seringkali tidak cantik seperti agamanya justeru menjadikan kecantikan islam tertimbus di bawah akhlak hodoh, perangai keji dan tindak tanduk negatif yang dilakukan oleh orang yang berkata La ila Haillallah. Muhammad Rasulullah. Tindak tanduk orang yang bernama Ahmad, Mustapha, Abdullah, Danial, Zainal dan sebagainya menimbuskan kecantikan islam.

Justeru orang menjauhkan dirinya daripada agama sedangkan agama islam merupakan agama pilihan Allah berdasarkan firman Allah yang terdapat dalam surah Al-Imran yang berbunyi “ In naddi naindallah hil islam – agama yang di terima Allah cumalah agama islam”. Agama islam adalah agama yang bukan direka oleh manusia. Tidak juga direka oleh Nabi Muhammad saw. Ia bukan agama ciptaan manusia. Ia agama anugerah Allah. Ia datang dari langit dan diturunkan oleh Allah untuk hamba-hamba Allah.

Justeru dalamnya terdapat ajaran yang komprehensif yang indah. Tiba-tiba yang sedang nampak kecantikan islam ini ialah golongan di barat. Ini fenomina akhir zaman yang cukup pelik. Orang sendiri seperti kita tidak nampak kecatikan islam. Sebab itu perbincangan kita tentang agama hanya berkisar kepada benda-benda cabang. Kadangkala melahirkan debat panjang tentang perkara ranting. Kita berdebat panjang tentang usalli ataupun tidaknya, tentang saidina ataupun tidaknya ketika berselawat sehingga menghodohkan agama dan melahirkan persengketaan. Di barat mereka tidak berbincang tentang islam seperti itu. Mereka cuba melihat permata dalam bentuknya yang asli.

Lantas mengikut Dalam National Catholic Reporter bertarikh 30 Jun 2006 pula, Margot Patterson melaporkan, “Walaupun pandangan negatif terhadap Islam sedang meningkat, namun jumlah mereka yang memeluk Islam sedang bertambah di kalangan rakyat Amerika pada hari ini... Apa yang menyebabkan rakyat Amerika memeluk Islam? Mengikut R. Kevin Jaques, penolong profesor dalam bidang kajian agama di Universiti Indiana, Amerika sedang melalui suatu proses perubahan, gereja pula tidak memainkan peranan yang sepatutnya dimainkan olehnya, dan mereka yang (memeluk Islam) ini mencari sesuatu yang gereja tidak mampu berikan kepada mereka...." Seterusny a Margot Patterson melaporkan Dr. Ihsan Bagby seorang professor madya dalam bidang pengajian islam di Universiti Kentucky, beliau juga merupakan salah seorang yang mempunyai data-data terperinci tentang keadaan umat islam di Amerika.
Beliau mengatakan, mengikut satu kajian yang dilakukan di Detroit menunjukkan bahawa orang-orang Amerika memang sedang memilih islam. Pada tahun 1994 kata beliau ¾ ataupun 75% daripada mereka yang memeluk agama islam datang dari kalangan Amerika Latin tetapi pada tahun 2000, 1/3 daripadanya merupakan pengganut islam dari kalangan kulit putih. Dalam bahasa utara kita berkata, Mat Saleh sudah memilih islam.

Mengapa ini berlaku ?. Maka professor Ihsan Bagby mengatakan, Bagi mereka yang di barat khususnya di Amerika yang memilih islam ini, mereka melihat islam sebagai satu agama moral dan spiritual yang serius. Ini yang barat perlukan. Mereka perlukan satu agama yang berpegang teguh pada sistem moral dan spiritual. Pada ketika hari ini bangsa kita suka pada cara hidup yang tidak serius moral dan spiritualnya. Dunia sedang terbalik. Kita kena cipta lagu yang bertajuk dunia sedang terbalik. Akhirnya Dr. Ihsan Bagby berkata, “ Bila orang barat mengkaji islam dan selepas mereka menapis pandangan-pandangan peribadi golongan yang anti islam, akhirnya selepas mereka menapis semua itu, apa yang mereka nampak ?. Menggunakan bahasa Dr. Ihsan Bagby, beliau berkata, “They see a very organise, very beautiful religion ”. Akhirnya mereka melihat satu agama yang paling tersusun dan paling cantik.

Tuan-tuan & puan-puan yang di muliakan. Adakah kita juga nampak kecantikan islam itu seperti yang mereka nampak di barat khususnya di Amerika pada hari ini. Kita tak akan nampak kecantikan islam andaikata kita sekadar membaca akhbar. Kita tak akan nampak kecantikan islam jika kita sekadar mendengar ceramah-ceramah. Kita tak akan nampak kecantikan islam jika kita sekadar melihat media masa. Kita akan nampak kecantikannya jika kita mengkaji al-quran. Jangan lupa al-quran kalam Allah. Itu yang kita imani. Jangan lupa setiap huruf yang terdapat dalam al-quran yang merupakan huruf-huruf daripada Allah azza wajjal. Allah memperkenalkan dirinya dan agama yang diredhoinya melalui wahyu.

Mari sama-sama kita mengkaji quran tuan-tuan & puan-puan. Kita telah mulakannya di musim ramadhan baru-baru ini dengan baik dan cantik sekali. Jangan berhenti di situ. Teruskan membaca dan mengkaji. Dari situ insyaAllah kita nampak kecantikan agama Allah yang sedang di lihat kecantikannya itu oleh semakin ramai golongan di barat sana. Agama islam cantik tetapi umatnya yang tidak begitu cantik. Sudah sampai masanya agama islam di lihat cantik dan kita umatnya juga di lihat cantik. Semoga itulah yang berlaku kepada kita.

Dari Dr Danial bin Zainal Abidin dalam ruangan Motivasi Mutiara pada 7 November 2006, hari Selasa jam 7.30 pagi di Mutiara FM pulau Pinang 95.7 mhz.

..My DeaR BaBy MaLiNDo..

This is her first pic taken in the studio... pic for passport.. :))
My dear baby MaLinDo is 4 months 3 weeks and 2 days on the day the pic was taken..
Malaysia + Indonesia = MALINDO
100% Made in KL!! ;)
Can't hardly stand looking at this pic... it always pulls my heart out!! :)) :))
p/s: Tak pernah² kitorang tgk dia senyum cenggini.. dpn kamera kakak kat studio tu leh plaks dia senyum sampai ke telinga... sampai kakak tu pon serba salah nak amik gambar dia.. hopefully this pic won't be rejected by the Emigration.. erksss.... Mak aku pon mintak gambar nie.. dia suh cuci besar².. mak aku kata "Nanti bila Tok susah hati.. Tok tengok gambar Alyaa.. mesti gelak kuat²"... hahahah......

Tuesday, November 7, 2006

..SeKeTiKa WaKTu iNi..

Rentetan kehidupan kita tak sama.. kita semua punyai kisah berbeza.. maka atas sebab musabab yg sebegitu kita suka membaca suka duka kehidupan org.. seperti juga korang bacer kisah hidup aku sekarang.. so.. aper persepsi korang pada aku?? Hmm.. hidup aku pon lebih kurang korang jugaks kan... kita seruper tapi tak samer.. ntah larrr... kita pon tak tau baper lamer lagi kita boleh menghirup udara di atas muka bumi nie.. biler tiba maser dan ketikanya kita juga akan MATI... Dan biler aku mati.... KELAK... aku mahu kisah hidup aku nie menjadi panduan anak cucu cicit.. kengkawan atau sesaper juga di luar sana... yg baik jadikan teladan.. yg buruk sempadankanlah jauh²...

Itu lar.. aku nie punya cita² menjadik seorang journalist.. tapi tak kesampaian.. mungkin buat ketika ini.. suatu hari nanti siapa tahu.. impian menjadik kenyataan... hobi aku suka membacer.. atau membuta.. (dua perkara berbeza tuuu..) hmm.. aku pernah juga bercita² utk menjadi seorang penulis novel... tapi tu lar.. bukan senang mahu jadik senang.. tapi tak susah juga nak jadik susah... menjadik seorang novelis juga masih belum kesampaian... dah lamer aku pendam hasrat tu sebenarnya... aku juga sudah ada rangka cerita.. yg biler kurangka² kembali teraser seperti diriku di tahap kePOYOan kelas tinggi... maka hasrat itu masih terpendam hingga kini... maka jadik lar aku sekarang seorang secretary cabuk yg duduk melengung dpn pc melayan blog...... arrrggghhhh buhsannyerrrr idup seorang perempuan bernama Sharifah Zurina ini....

Agaknya lar.. kalau aku punya pilihan.. aku mahu kehidupan yg begini.. hmmm... aku mahu hidup mempunyai kerjaya sendiri.. aku tanak keje makan gaji.. sebaliknya aku yg gajikan org.. sebab aku tak suka jadik kuli.. dan aku suka bekerja dlm batas waktuku sendiri.. aku juga punya sebuah perniagaan... perniagaan yg sukses hingga ke peringkat global.. cheewahhh.. suami aku ketika itu dgn perniagaannya sendiri juga.. kami punya anak yg ramai.. anak² yg genius... yang berjaya dari segala cabang ilmu di dunia dan di akhirat.. pendek kata... kesemua anakku itu mampu diharapkan utk meneruskan empayar perniagaan keluarga... kakakahhhhhh... imginasi tahap gaban tuuu.... :P wekkkk... ketika itu.. walaupon aku seorang wanita bekerjaya yg sibuk.. aku masih tetap mampu menguruskan keluarga dengan baik... walaupon aku sudah punya maid... tapi aku tetap akan masakkan makanan utk keluargaku.. (w/pun sekarang aku malas teramat nak goreng sebijik telur pon... wakaka...!!) Mungkin juga aku akan organize kelas memasak utk ibu².. haaa... what da heck am I imagining about... hurmm.. tak kira lar aper pon... aku mahu menjadi wanita contoh.. bekerjaya... mempunyai ekonomi yg kukuh.. anak² yg berjaya.. suami yg berkarisma... keluarga yg bahagia.... di dunia juga di akhirat... biler aku dah senang.... hurrmmm... aku juga mahu menjadik seorang yg dermawan... doakan byk² lar kpd Allah moga aku tak lupa daratan... biler aku dah berjaya.. aku mahu semua org merasai bersama.. adik-beradik aku... mak aku... famili aku.... semua yg rapat ngan aku tak lupa juga insan² yg memerlukan.....

Bagi aku kebahagian yg sebenar adalah biler org yg menyayangi kita dpt sama² merasai dan mengecapi kenikmatan itu bersama².... aku bukan org suci.. tapi aku belajar utk menyucikan diri.... jauhkan lar aku dari sifat² mazmunah... mudah²an terhindar lah keturunan ku dari sifat² terketuk dan keji!! Amin ya rabbal alaminnnnnnnnn........

Demikian angan² Sharifah Zurina Syed Zulkefeli... Terima kasih kerana sudi membaca..... wekkkkkkk ;)

Monday, November 6, 2006

..TiRiNG WeeKEnD..

Hujung minggu (iaitu semalam dan kelmarin) aku raserkan pendek jer.. cam tak puas rehat.. badan nie sesengal lagi.. mata nie masih tak puas melabuhkan tirai.. Hari Sabtu my former officemate yg sesamer praktikal kat Golden Hope dulu dtg umah.. Aku ngan Apis berdua & Alyaa jer kat umah maser tuu.. lamer jgk Apis kat umah aku.. dari Asar ker Maghrib.. sampai jugak ko ke umah aku Apis.. Opppss.. sebelum org tersalah anggap.. Apis tu pompuan tau.. Arfizah Ramlan nama dia.. pakai tudung labuh lagi.. dia nie engineer kat GH.. dia sorang jerler kenalan yg masih kekal maser aku praktikal tu.. sori ler Pis.. takder mender nak idangkan kat ko.. Mekasih ler sudi dtg berayer kat umah aku.. Nenanti aku gie Banting.. kita gie makan seafood eak!

Semalam.. macam nak pengsan pon ader.. kepaler aku berdenyut².. pas balik rombongan berayer ngan Pezal, Dell, Padil & Midah.. Maser Pezal sampai tuu Ady tgh bersihkan toilet.. kelakar tul.. laki bini tak bersedia nak terima tetamu.. maner taknyer.. bangun tido dah tengahari.. heheh.. (rutin hari minggu..) bangun tido lewat.. termasuk lar si kenit tu sekali.. :)) Camtu lar idup di kota.. Walaupon org kata teruk.. tapi itu lar hakikatnyer..!! Apapon org nak kata.. (lantak korang lar) bagi aku itu ler kelebihan tinggal rumah sendiri.. walaupon menyewa.. yg penting aku tak kacau org.. so.. harapnyer org tak ler sibuk nak kacau hal rumahtangga aku.. Aku alergik tul biler org usik hal rumahtangga aku! Please mind your own business.........

Rombongan bermula dari umah aku.. aku idangkan kopoks n air teh jer kat dorang.. sorry guys.. igt nak goreng mihun.. tapi dah tak sempat.. (igt ker tak jadi dtg.. ) then kitorang tiga bijik keta ke rumah kawan ady kat (ntah aper ker nama taman tu) dedekat ngan Puncak Alam lar.. then we all dgn gaya mendesak.. pegi juga ke rumah Padil & Midah Si Pengantin Baru.. sempoi.. they all hidangkan lemang yg dibeli on the way to their house kat Paya Jaras.. Lastly ke rumah Pezal kat Damansara 2.. Makan kopoks n kuih raya juga.. Anak dorang si Faikal dah makin ligat.. tak duduk diam.. abis sumer brg Dell terpakser simpan.. hehe.. tak tau ler Alyaa nanti camner.. dlm tak leh jalan nie pon tangan & kaki dia takleh diam.. asyik menggawang² & menendang².. Alyaa sekarang nie galak nak menggigit.. apa² jer org bagi sumer nak disumbat masuk mulut dia.. nak tumbuh gigi dah agaknyer si Alyaa nie coz Dell kata si Faikal umo 5 bln gigi dah muler tumbuh.. Alyaa pon minggu dpn dah msk lima bulan.. nanti ler cayang eak.. Bonda belikan teether...

Dari rumah Pezal terus balik umah.. tapau nasi goreng kg & Kuew Tiow Kung Fu kat kedai bawah tu jer coz badan dah tak terlarat nak singgah makan kat mana².. lagipon sian tgk Alyaa yg dah lentok dlm car seat.. baru lepas ujan & dah tgh malam.. tak elok ler biar baby berembun.. Masuk umah letak Alyaa kat enjut² dia terhidu bau semacam.. sekali dia berak daaa.. cuci berak Alyaa.. siapkan dia utk tido.. (yg mmg tak akan tido selagi kitorang tak tido).. Aku layan "The Apprentice" sambil makan NGK.. then kemas & cuci gelas hidangan tetamu tadi.. lap meja yg Ady tumpahkan air.. cuci baju yg terbengkalai dari pagi tadi.. cuci baju keje, cuci baju baby.. maner yg kena berus aku berus.. yg lain masuk mesin.. aku mintak ady tolong sangkutkan baju tu.. aku laks sidaikan baju baby.. Ady buatkan susu Alyaa.. tidokan dia yg mmg liat nak tido selagi tak bau aroma asheemm badan bonda dia.. haha!!.. Biasalah.. anak dan ibu mmg tak dpt dipisahkan... badan kita lar yg sering dihidu sekeluar dari kantung rahim.. so kita nie diibaratkan batal bucuk dia ler..

Hmm.. abis sumer keje.. masuk bilik tgk Alyaa ngan ayah dia dah terlentang tido sebelah menyebelah... aduhhh.. tido jgk dia.. dah letih main agaknyer.. (tapi memalam Alyaa bangun juga nak menyusu..) Aku solat Isyak.. then dgn tak dpt ditahan² lagi aku membaringkan badan di peraduan... lega rasa tulang temulang biler dpt diregang²kan.. terasa nikmatnyer tido setelah semalaman tenaga dikerah mengemas rumah... bukan tak leh buat esok.. cuma aku takut nanti tak terbuat biler asyik ditangguh².. keje akan menimbun².. Aku tak suka tgk umah sepah dan tak tersusun......... serabut kepaler otaks!! Bagi aku.. biar kita bangun pukul berapa puluh pon tak per... nak tertonggeng tergolek dlm umah kita pon tak per.. asal rumah kita rapi dan kerja rumah kita beres.......... barulah boleh dikatakan.. "Rumahku Syurgaku"..........

Friday, November 3, 2006

ReWaNG BerSeOranGan..

Semenjak dua menjak nie aku malas betul nak menaip kat sini.. ntah lar.. raser boring jer.. malas jer.. cam nak tido jer.. :D.. Tadi aku baru jer balik dari The Mall.. aku merayau² berseorangan.. kadang² sonok jgk kuar sengsorang.. tak cayer??.. Cuba buat.. :> Aku ker Mall utk beli UPT test.. :)) Sajerr.. dah raser lain kena lar check kan.. bukan apa bahaya kalau betul ada isi coz aku dok melantak mender bukan².. kalau tau... boleh ler aku control sket pola pemakanan merapu aku tuu.. tapi aku raser tak der kot.. biasak arr pompuan pas bersalin.. hormon baru nak stabil..

Pas beli mender tu kat farmasi aku kuar.. isi perut kat KFC.. fast food lagi.. see.. aper yg aku katakan pemakanan merapu.. pepsi lagi.. (kerap sgt minum air berkabonat sejak rayer nie.. mmg ler sedap.. tapi tak baik utk kesihatan.. tau takper!! :)) Pas melayan perasaan sambil makan tu.. aku rewang jap barang² yg ada kat situ.. aku terbekenan ngan bag promotion yg ada kat situ.. kat The Mall mmg selalu ada promotion cenggini.. quite nice.. the design n the price is half cut.. well.. pompuan nafsu bercabang.. takder² duit pon.. aku sambar jgk satu handbag Benedetti.. nafsuku tergoda dgn design n poket² yg ada kat beg tu.. yer lar bak kata Natun adik aku.. selera aku sekarang dah berubah ke ala keDatinAn.. hehe.. Akak dah tua.. biasak arr.. selera berubah mengikut peredaran usia.. Sebenarnyer aku berminat juga dgn bagasi roda yg juga di promote kat situ.. sib baik mender tu besar.. kalau tidak forsure aku dah borong juga.. buy one free one.. tak rugi aku raser kalau beli pon.. yelah boleh jgk guna isi kain baju nak balik Indon nanti..tarik pakai roda jer.. lagipon buatannya kemas....

Starting this month we both husband & wife belajar naik LRT semula.. nak tgk bleh jimat ker idak monthly expenditure.. maner taknyer.. kalau p keje naik keta ngan duit tol.. minyak.. parking.. sumer sekali would take about RM15/day.. kalau jalan jammed lagi lar.. laju jer minyak tu turun cam air paip.. keta kitorang akan park kat umah mak.. n then together we walk to LRT station.. raser cam zaman dating² dulu pulak.. :)) kelakar..

Ady asyik bz lately.. co. dia dah kekurangan staff.. so tak menang tangan keje dia.. balik pon asyik malam jer... tak perlah.. at least bleh jgk dia claim OT.. tapi aku kesian kat dia.. keje sampai terabai waktu rehat.. dia pon bkn sehat sgt skrg.. selsema.. baby aku si Alyaa pon dah ekot ayah dia.. batuk² & sakit mata.. aku laks.. sakit telinga since the night b4 raya.. dah bp minggu nie.. tak baik² lagi.. telinga cam org pekak dah aku raser.. ikhss.. barulah aku tau.. betapa nikmatnya dpt mendengar.. biasalah.. manusia akan mula tersadar dan menghargai sesuatu biler dia dah tak punya mender tu... Alhamdulillah.. Alhamdulillah Syukur aku diperingati sebegini... aku harap telinga aku dpt sembuh secepatnyer.. tak tahan asyik dok dgr bunyik cengkerik jer kat telinga nie... berdengung²... pastu.. tekak aku pon kering.. mungkin mmg musim kot sekarang nie org pakat sakit..

Ohhh yaa.. semalam birthday anak abg aku Sharifah Yasmin yang pertama.. comel jer ngan gown little angel dia tu.. dia dah pandai berjalan sekarang.. nampak lebih beranie dari aritu.. sampai nangis² nak panjat tangga rumah mak.. hmm.. kitorang celebrate Bday lil angel tu kat umah mak.. potong kek & makan sate.. her parents lar the boss.. aku tukang makan jer.. cian Yasmin.. bonda tak beli aper pon adiah B'day dia... Bonda tak der duit sayang.. poket bonda dah kontang.. :)) May be next time.. I'll get u something.. Lamer jgk lepak umah mak semalam.. Uncle, Umie & Zana pon ada.. sempat ler tido kejap pas makan² tue.. letih tersangat!

Nie lar Lil Yasmin dgn Mummy dia Putri Intan Adora

Tgk anak owg lain sambut Bday.. tak sabar laks rasernyer nak organize my lil princess b'day next year.. sabar yer sayang!

Thursday, November 2, 2006

MaRi MeNGeJaR KeJaYaAN...

Jalan Menuju Masa Depan .....mungkin boleh untuk kita renungkan...

Masa depan yang cerah selalu tergantung kepada masa lalu yang dilupakan, kamu tidak dapat hidup terus dengan baik jika kamu tidak melupakan kegagalan-kegagalan masa lalu. Dan berusaha terus hingga mendapat apa yang diimpikan.

Sebahagian orang tidak dapat memanfaatkan sebaik mungkin waktu mudanya untuk berusaha mendapatkan yang terbaik dan tidak dapat meninggalkan kenikmatan sesaatnya, kemudian mereka sangat terseksa dan serba kekurangan di masa tuanya dengan melontarkan anak dan isterinya dengan hidup seadanya dan serba kekurangan. Kemudian mereka menyesali atas semua kehidupan di masa mudanya.

Sebahagian orang dapat memanfaatkan sebaik mungkin waktu mudanya untuk terus berusaha mendapatkan yang terbaik dan dapat meninggalkan kenikmatan sesaatnya, kemudian mereka sangat bahagia menikmati hasil dari segala perjuangan di masa mudanya. Dengan hidup harmoni dengan keluarga tercintanya.

Lebih baik kehilangan masa Muda daripada kehilangan masa Depan.

Orang yang hidupnya hanya berusaha untuk makan dan tidur tidak lebih dari seekor binatang yang tidak dikurnia Tuhan akal fikiran untuk berfikir. Wahai manusia kamu cari makan untuk hidup itu benar, tapi ingat kamu hidup bukan untuk makan.

Orang yang semasa hidupnya berusaha untuk memberikan yang terbaik untuk dirinya, orang-orang di sekelilingnya dan alam sekitarnya adalah orang yang berguna dan merupakan orang yang beruntung kerana semasa hidupnya dapat mensyukuri nikmat yang diberikan Tuhan berupa akal fikiran untuk berfikir.

Ramai orang takut gagal, padahal berbuat yang terbaik atau tidak pun manusia pasti akan merasakan gagal. Kerana gagal adalah sebahagian dari hidup. Seperti malam & siang, hujan & kemarau pasti kita rasakan. Berani gagal adalah Kunci Kejayaan Hidup. Oleh itu jangan takut gagal untuk hidup.

Orang gagal sering memberikan beban kepada ramai orang termasuk orang-orang yang disayangi dan dicintainya. Sedangkan orang yang berjaya hanya memberikan beban kepada dirinya sendiri untuk berjuang mencapai Kejayaan.


Related Posts with Thumbnails