.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Friday, October 20, 2006

....Salam Lebaran Buat Semua.....

Kalau aritu berbuka ngan member VF yg dah bekeluarga.. ptg nie berbuka ngan sumer ahli lain laks.. tgh dok pk.. nak bawak Alyaa ker tak.. nak bawak ker tak.. ermm... kalau bawak dia nanti takut kelam kabut.. nak tinggal sayang laks.. balik nie aku terus lar naik tren balik umah mak.. siapkan dia.. then Ady dari opis straight fetching us.. Lepas berbuka kena berebut maghrib kat Masjid Al-Syakirin KLCC laks.. Harap² lar sgt Alyaa tak buat perangai.. Ohh yer.. aku pk jgk.. igt balik nanti lepas siapkan dia nak singgah Klinik Fauziah kat Giant.. nak cucuk Alyaa.. coz aritu kan tak p appointment kat klinik kerajaan tu.. takut laks terlupa.. imunisasi skrg nie penting.. peredaran zaman membawa berbagai² penyakit tak terjangkau dek fikiran..

Ohh yaa.. adik ipar aku Fida sudah selamat melahirkan seorang lagi puteri anak dorang yg ke-tiga.. kiranya cucu mak aku yg ke-5 lar.. bertambah lagieee cucu mak.. murah rezeki.. tapi sumer pompuan.. tak tau ler saper yg nak bawak masuk cucu lelaki.. adakah sehingga munculnya Husnul Khatimah..?? :> Hmm... Baby Fida kali nie besar jgk.. 3.2kg.. Dia gie hospital naik ambulans semalam.. aku ler tukang callnyer.. lagipon mmg tak der kenderaan semalam.. laki aku pon balik lambat.. Naik ambulans nie senang.. tak yah kita sesusah nak isi borang itu.. borang ini.. dia tolak kita straight jer ker labour room... Tahniah Fida & Putra!

Nie haa gambar baby Fida & Putra named Sharifah Farzana Damia..



Ok lah.. time to pack everything up........ lepas solat Asar aku blah...........

Sebelum tue.. aku nak ucapkan "Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri buat sumer kengkawan dan Umat Islam seantario dunia... Semoga berbahagia hendaknya Syawal dirai bersama keluarga... dan ingat... hati² di jalanraya... Ampun.. Maaf Zahir Batin.. dan maafkan lah segala kesalahan yg mungkin secara sedar atau tidak aku sedari telah mengusik hati sesaper di sini..

Jumpa lagi bulan depan.... Doakan keselamatan kami... Amin..........

Thursday, October 19, 2006

..Alyaa & Baby Bag Carrier..

Hmm.. kelakar betul semalam.. Aku pegi Ampang Point with My hubby & Alyaa.. Ady nak beli baju keje & baju rayer dia... Sebenarnyer Alyaa dah nyenyak tido dari rumah mak lagi.. sian jgk nak bawak dia jenjalan dlm Ampang Point.. tapi alang² dah sampai.. elok enjin dimatikan dan aku angkat dia.. otomatik mata dia terbukak luas.. pandang keliling.. "kita dah campai cayang.. ucuk acam bonda nie.. cian dierrr.. jom".. Kitorang jalan² pilih² baju kat Royel.. kebetulan mmg ada sales.. laki aku dah pilih dua pasang kemeja.. t-shirt.. & aku pon dah pilih shirt n satu vest.. sekalik maser kat counter tak bleh bayar lar plaks.. aku mmg tak carry cash lam wallet.. (means duit yg banyak larr) Aku bayar guna credit card.. lebih convenient.. punyer lar lamer tunggu.. slip tak kuar².. sekali machine bz lar.. dia tanyer nak pakai cash ker.. hmmm.. aku dptkan Ady.. nak cucuk duit pon tkt tak sempat coz they all dah nak tutup dah time tu.. almost 10.00 p.m. Kitorang tinggal jer ler barang yg kitorang amik tadi.. blah ker kedai 'anakku'.. mmg dah lamer niat nak beli baby bag carrier.. senang sket nak carry Alyaa kalau jenjalan kat tmpt sesak.. maser on the way nak kuar A.A... kitorang try ler masukkan dia dlm carrier tu.. sekali dia bantai nangis tak hengat.. takut rupanyer baby bonda! Sungguh² dia nangis.. seriau agaknyer.. sama jer bih kurang time memuler aku letakkan dia dlm car seat dulu.. lama² baru dia ok.. Silap kitorang jgk.. main serbu jer kasik dia duk dlm beg tu.. suppose we all practise kan dulu.. hmm.. esok bawak beg tu umah mak.. suh mak practise kan Alyaa pakai mender tuu..

Balik tu singgah Pelita Nasi Kandar.. pekena roti canai sorang sebijik.. kebetulan aku mmg teringin nak minum coke.. tak pernah dibuat org makan roti canai ngan air coke.. arrgghh.. teringin nyer pasal.. Ady dukung Alyaa jenjalan sementara aku melantak.. abis makan aku suapkan Ady laks.. cian dia pegang baby.. lepas makan cecepat bayar n balik.. Alyaa dah lapar susu...

Wednesday, October 18, 2006

Melugai..

Alhamdulillah.. puasa masih penoh setakat hari nie.. tapi.. kenaper yer.. tekak aku asyik melugai jer dari tadi.. semacam jer raser.. tgh tunggu Ady amik aku nie.. rata² sumer opismate dah balik.. yg tinggal 2.. 3 kerat jer.. harap² jalan jgn lar jammed.. kalau tidak lagi lamer lar aku kena tunggu... bosan tau tunggu lelamer.. sib baiklah ader internet access... kalau tidak mau mati kutu!!.. Sehari suntuk arinie aku survey houses to buy.. yelah.. aku sedang dlm pencarian rumah utk dibeli.. sampai biler nak menyewa kan.. bayar duit tetiap bulan.. rumah org yg punyer.. so.. we are now start planning ahead... rumah perlu dibeli by hook or by crook.. coz.. harga rumah makin hari makin naik... tak der susut nilai nyer.. payah dah nak cari rumah below 150K sekarang nieh... hopefully pencarian kami berakhir dgn hasil yg berbaloi hendaknyer...

Aku nak turun larr... tunggu Ady kat bawah............

..PenCheNta WaNiTa..


Laki aku suka sgt lagu nieh.. :p


Pencinta Wanita
(OST HEART - Irwansyah)

Ku temukan dalam pencarian
Cinta sejati untuk hidupku
Kurang lebih yg seperti dia
Ku harap dalam cintaku

Ku tak mau menjanjikannya
Pasti bahagia bila denganku
Biar dia rasakan sendiri
Betapa gilanya cintaku

Aku memang pencinta wanita
Namun ku bukan
buaya
Yang setia pada seribu gadis
Ku hanya mencintai dia

Aku memang pencinta wanita
Yang lembut spt
dia
Ini saat ku akhiri semua
Pencarian dalam hidup
Cintaku ternyata
aku mau hanya dia

Ku tak mau menjanjikannya
Pasti bahagia bila denganku
Biar dia rasakan sendiri
Betapa gilanya cintaku

Kamu memang
pencinta wanita
Namun kau bukan buaya
Yang setia pada seribu gadis
Kau hanya mencintai aku


Tuesday, October 17, 2006

HiDuPKu..

Dah dua hari Alyaa buat perangai.. berjaga malam.. terkodek² dia atas katil.. buatkan aku & laki aku tak dpt tido.. biler dia berjaga bukan reti diam... semalam pantang terjaga aku tadak kat tepi dia.. menjerit² dia nangis.. nak tido bawah ketiak bonda jgk.. hi aper nak buat.. letih tak letih pon demi Alyaa bonda gagahkan..

Khamis nie Alyaa ada temujanji di Klinik Ampang.. cucuk untuk 4 bln.. memandangkan cuti aku pon tinggal 3 hari jer lagi.. tu pon nak amik utk raya.. maka Alyaa terpaksalah dibawa ke private clinic.. afterward claim lar..

Minggu terakhir utk bekerja.. minggu dpn sumer dah start bercuti.. masing² dgn mood raya.. kat radio pon dah kerap berkumandang lagu rayer.. duit pon dah byk abis beli baju raya & kuih raya.. angpau raya pon dah byk dpt.. cuma duit kena isi sendiri.. itu yg tadak tuu..

Weekend baru nie dah berkemas rumah.. masih ada saki baki yg perlu disettlekan b4 we go on a long holiday... Hari Sabtu arituh gie Downtown KL.. yg dekat Cheras.. dedekat Tasik Permaisuri tuh.. penoh sesak ghak tempat tu ngan org.. nak parking keta pon kena tawaf 2.. 3 kali.. wah.. rupanya ramai dah tau tempat tu.. walau masih ada yg tak tau.. aku beli 2 helai baju kurung, satu tudung & sepasang telekung baru utk raya nieh.. Sblm tu siangnya we all shopping kat SOGO.. dgn tujuan bawak adik aku shopping utk baju raya dia.. tapi.. sehelai skirt sajer yg dia amik.. selebihnya akakkkk jgk yg borong... boros tul lar aku nieh!! Sogo sesak tul arituh.. igt nak jenjalan Jalan TAR.. tapi terpakser dibatalkan coz tak convenient dgn bb.. nak diceritakan.. maser nak park keta.. parking as usual lar penoh.. memasing tawaf.. we all dah nampak satu keta nak kuar.. tetiba ada satu kancil lain yg kereknyer tak hengat.. walaupon dah nampak kitorang tunggu parking kat luar.. elok jer keta tu blah dia sesuker tok nenek nak potong line.. ape ke halnyerrr.. last² kena marah ngan brother yg jaga parking kat situ.. padan muker.. sblm tu dia nak rebut parking org lain jgk.. kena hambat.. tak sabar dan tak der etika.. itu ler akibatnyer.. Laki aku bantai gelak terbahak² time tu jgk kat mamat gelabah tu..


Aritu kitorang berbuka ngan air tin & kopok lekor jer.. duduk kat bus stand situ.. itu ok lagi.. inie aku peratikan ada yg siap berpiknik atas lapik kaki dpn entrance SOGO tu.. tak kotor ker suar tu.. ikhss.. pas berbuka.. time to solat.. penuhnyer tak hengat.. cam nak pengsan aku.. dekat 20 min jgk ler que utk amik air semayang jer.. maklum ler surau besar sgt! Biler pk balik.. bagus lar kan.. ramai di kalangan kita yg berebut² tunaikan ibadat.. lepas tu baru p shopping..

Ahad petangnyer berbuka poser ngan member VF yg dah bekeluarga.. memasing bawak askar.. sonok tgk baby² nieh.. memasing dgn gelagat tersendiri.. Alyaa lah baby yg paling kecik.. Cam tak sangker sumer dah ada anak... VF Juniors.. :D


Isnin.. pegi keje cam biasa.. tapi kepaler tak berapa center.. pening & loya berangin.. gara² minum teh umah Kingz kots.. yelah.. aku nie bkn bleh minum teh sgt.. biler dah minum.. sendiri mau igt larr.. petangnyer dah ok sket.. Balik cepat semalam.. Ady fetch aku & kitorang gie salun rambut.. I had my hair cut.. :(( sedeh jgk nak potong rambut yg dah lebih kurang 10 thn aku bela... raser cam nak nangis jer... kalau tak pasal rambut gugur (gara² pembetulan horman lepas bersalin).. tak sanggup aku nak korbankan rambut aku.. raser ringan jer lepas gunting.. banyak gillos rambut aku.. berkumpul di rumah mak.. memasing teruja tgk rambut baru aku.. maklumlah dah lamer aku tak gunting rambut.. I'm a new me now... pas berbuka proceed to umah Amiyob.. amik kuih raya yg aku tempah ngan Cik Ujie arituh.. tapi Almond London blom siap lar.. tart jer yg ada.. so.. malam nie ke sana lagi lar kitorang...

Sekarang nieh aku kat opis.. sedang kebusanan dan kemengantukkan.........

..If i aiN't gOT yOU..

Some people live for the fortune
Some people live just for the fame
Some people live for the power yeah
Some people live just to play the game
Some people think that the physical things
Define what's within
I've been there before
But that life's a bore
So full of the superficial

Some people want it all
But I don't want nothing at all
If it ain't you baby
If I ain't got you baby
Some people want diamond rings
Some just want everything
But everything means nothing
If I ain't got you

Some people search for a fountain
Promises forever young
Some people need three dozen roses
And that's the only way to prove you love them

Hand me a world on a silver platter
And what good would it be?
No one to share, no one who truly cares for me

Some people want it all
But I don't want nothing at all
If it ain't you baby
If I ain't got you baby
Some people want diamond rings
Some just want everything
But everything means nothing
If I ain't got you

Some people want it all
But I don't want nothing at all
If it ain't you baby
If I ain't got you baby
Some people want diamond rings
Some just want everything
But everything means nothing
If I ain't got you

If I ain't got you with me baby
Nothing in this whole wide world don't mean a thing
If I ain't got you with me baby

Friday, October 13, 2006

Akhirnya...

Sakitnyer kepaler.. tetiba dedekat lunch time byk laks keje yg dtg.. dedua bos kasik keje.. biler dpt task segedebuk camnie raser tak menang tangan laks.. tapi tak kisah larr.. Aku pon dah byk sgt rehat.. sesekali sibuk apa salahnyer.. bukan selalu pon dpt keje camnie.. buat keje nyer pasal sampai aku terlupa yg arinieh ari Jumaat.. rehat 2 jam 1/2... sib baik aku sedar cepat.. tapi lewat sikit lar pon aku kuar..

Aku turun Masjid Jamek.. igt nak p Standard Chartered Bank Berhad nak cashkan cek aku.. sekali cek tu kena bank in.. n yg lagik bengkek.. leh bank in kat mana² akaun bank aku.. cehhh!! Pepenat jer aku naik tren.. buang maser.. buang duit.. padahal depan opis aku jer ada Maybank.. Dah lar aku bz arinieh.. balik opis masih byk keje menanti.. pas kuar bank aku nak proceed ke Balai polis Travers laks.. nak tarik balik Laporan aku.. coz sumer kes dah settled.. Alhamdulillah...

Penat nak mampus ke hulu hilir jalan tahan teksi.. sumer takmo p & ada yg tak tau pon Balai tu kat maner.. kalau aku tak tau.. kira reasonable jgk ler.. ini pemandu teksi taktau.. baik takyah bawak teksi!... Last² teksi ketiga aku tahan baru aku leh naik.. terpencil sket balai niehh.. sunyi & agak tersorok.. aku jmp Inspektor yg uruskan kes aku tu.. aku puji betul keje dia.. sekejap jer dia settlekan masalah aku.. Lega.. and a very big thanks to him.. dia nie Inspektor Cina.. jarang jmp Insp. Cina kan.. he's nice... Lepas aku tarik balik report... aku pon kuar tahan teksi lagi... wah.. kenderaan sumer lelaju jer.. take sometime jgk nak dpt satu teksi... then antar straight to my office... but I have to cross the road lar.. malas nak suh dia U-Turn².. kang bertambah² laks tambang teksi aku... dah byk aku berhabis nak settlekan case nieh...


Laporan Polis = RM2.00
Failkan Kes di Tribunal = RM5.00
Tarik Laporan Tambang Teksi = RM6.60 + RM4.90

Sumer sekali dah RM18.50... betul punyer buang masa & tenaga...... I shoudn't have involve in this stupid case in the first place.. This is the price for my stupidity.. sib baik berjaya jgk pakser dia reverse transaction kredit kad aku... At least I need not to worry pasal bayar utg tetiap bulan bagi barang yg tak setara dgn nilainya.........

Thursday, October 12, 2006

DUNGU!!

Arinie tak bangun sahur.. bukan tak jaga.. alarm hp berbunyik kejut Ady.. tapi dia buat derk jer.. hmm aku pon tertido balik sampai lar azan subuh berkumandang.. Bersiap dan bertolak ke rumah mak antar Alyaa then terus ke office.. Ady kata dia letih sgt.. tak sedar aku ada kejutkan dia.. hmm.. aku pon letih jgk.. walau tak banyak keje kat opis.. letih tunggu nak balik umah.. asyik tersengguk² depan pc jer.. Kenaper larr opis nie nyer aircond sejuk tersangaatttt...!

Suasana opis tenang.. tak kalut cam biasa.. ini menyumbang kantukku menjadi².. pantang tenung pc lelamer.. mulalah penyakit tido tu dtg lagiee!..

Kenaper lah agaknyer semenjak 2 menjak nie aku tadak hati nak buat apa².. aku cam seorang pompuan DUNGU yg kehabisan idea... ada sesaper di sini bleh bagi idea supaya aku tidak menjadik pompuan DUNGU?? Otak aku dah tepu!! Argghhh!!

Wednesday, October 11, 2006

CeLoTeH KeBoSaNaN..

I have no specific topic today.. aku nak bercerita tentang apa² sajer.. untuk hilangkan raser mengantuk dan bosan.. hmmm.. sedar x sedar dah 18 hari kita berpuasa.. perut dah makin kempeskah?? Hehe.. tak banyak sikit tu turun lar jugaks berat kan.. hmmm.. bab puasa nie dah biasa bagi kita.. mak aku dah latih aku puasa sedari umo aku 7 thn.. maser tu aku dah puasa penuh.. dan thn² seterusnya sampai larr aku dpt sijil anak dara sunti.. tinggal ler poser dlm seminggu.. well.. kadang² aku pelik kenaper org susah sgt nak poser.. especially to those guys yg have no excuse of not being able to fasting... tak baik tau kita memperlekehkan ibadat berpuasa nie.. puasa kan salah satu dari rukun Islam yg lima... Kalau kita betul mengaku yg kita nie org Islam.. puasa lah.... biler puasa.. bukan setakat tahan lapar dahaga... semayang kena jaga juga.. kalau tidak ibadah kita sia²...

Minggu depan dah last keje.. lepas tu musim cuti.. sunyi lengang lar kota kolumpo nieh ditinggalkan.. biler nak balik bercuti.. macam² perkara jugak kena pk.. bab preparation dari segi kewangan.. kelancaran rancangan dan juga keselamatan.. hiii.. macam poyos lar plaks aku raser.. takper larr.. izinkan ler yek akak berPOYO sebentar.. :D Sebagai bendahara rumahtangga.. tugas aku lar nanti nak perhatikan sumer tuh.. kalau bukan aku.. siaperrr??

Raya thn nie quite special.. aku bakal rayakannya ngan org baru famili aku.. Alyaa Safiah buah hati aku.. (ngah buat aper ler dia skrg agaknyer..) Aku nak bawak dia balik jenguk sedara mara kat Kedah nun.. maktuk pon tak jmp lagi cicit dia nie.. Next yr Insyaallah bawak balik Padang, Indonesia laks... lawat keluarga sebelah Hubby aku yg masih kat saner.. Sonoknyer berjalan eak.. Aku mmg suka berjalan... kalau boleh seluruh pelusuk dunia nie nak aku jelajahi.. sekarang nie money is the only matter... Kalau aku kaya.. tak yah aku sesusah pk pasal duit lagi.. aku akan habiskan masa aku melancong dan merantau ke negeri org... aku nak tgk bumi Allah nie puas²....

Aper lagi aku nak cecehkan kat sini eak.. sementara tunggu laki aku dtg nie.. ooo yaa.. semalam tok beli baju raya 2 pasang utk Alyaa.. & sumer cucu² dia.. bertambah lagik baju Alyaa.. gaun belakerr.. kena pakai tu.. Raya pertama buat si Manjer.. moga gembira hendaknya...

Alamak.. hp aku abis bateri.. kena turun bawah ler tunggu laki aku... dia takleh nak kontek..... daaaaaaaaa.......

Bagi Balik Tangan Ita... :(( :((

Tak kira baper kali aku bacer kisah nie.. aku akan tetap nangis.. kisahnyer terlalu menyentuh naluri keibuanku... yg terjadi telah terjadi... apalah budak sekecil itu tahu...

Sepasang suami isteri - seperti pasangan lain di kota-kota besar meninggalkan anak-anak diasuh pembantu rumah semasa keluar bekerja.

Anak tunggal pasangan ini, perempuan berusia tiga setengah tahun. Bersendirian di rumah dia kerap dibiarkan pembantunya yang sibuk bekerja bermain di luar, tetapi pintu pagar tetap dikunci.

Bermainlah dia sama ada berbuai-buai di atas buaian yang dibeli bapanya, ataupun memetik bunga raya, bunga kertas dan lain-lain di laman rumahnya.

Suatu hari dia terjumpa sebatang paku karat. Dia pun melakar simen tempat letak kereta ayahnya tetapi kerana diperbuat daripada marmar,lakaran tidak kelihatan. Dicubanya pada kereta baru ayahnya.

Ya...kerana kereta itu bewarna gelap, lakarannya jelas. Apa lagi kanak-kanak ini pun melakarlah melahirkan kreativitinya.Hari itu bapa dan ibunya bermotosikal ke tempat kerja kerana laluannya sesak sempena perayaan Thaipusam.

Penuh sebelah kanan dia beredar ke sebelah kiri kereta. Dilakarnya gambar ibu dan ayahnya, gambarnya sendiri, lukisan ayam, kucing dan sebagainya mengikut imaginasinya. Kejadian itu langsung tak disedari si pembantu rumah.

Pulang petang itu, terkejut besar pasangan itu melihat kereta yang baru setahun dibeli dengan bayaran ansuran yang belum habis berbayar, berbatik-batik. Si bapa yang belum pun masuk ke rumah terus menjerit, "Siapa punya kerja ni?"

Pembantu rumah yang tersentak dengan jeritan itu berlari keluar. Dia juga beristighfar... Mukanya merah padam ketakutan tambah-tambah melihat wajah bengis tuannya. Sekali lagi diajukan pertanyaan keras kepadanya, dia terus
mengatakan "Tak tahu... !" "Saya tak tahu Tuan..! "

"Duduk di rumah sepanjang hari tak tahu, apa kau buat?" herdik siisteri lagi. bila anak yang mendengar suara ayahnya, tiba-tiba berlari keluar dari bilik. Dengan penuh manja dia berkata "Ita buat ayahhh.. cantik kan!" katanya menerkam ayahnya ingin bermanja seperti selalu. Dengan kasih murni seorang anak yang belum memahami apa-apa, menarik lembut poket seluar abahnya, manja.

Si ayah yang hilang sabar merentap ranting kecil pokok bunga raya didepannya, terus dipukul bertalu-talu tapak tangan anaknya. Si anak yang tak mengerti apa-apa terlolong-lolong kesakitan sekaligus ketakutan.

Puas memukul tapak tangan, si ayah memukul pula belakang tangan anaknya. Si ibu cuma mendiamkan diri, mungkin setuju dan berasa puas dengan hukuman yang dikenakan.

Pembantu rumah melopong, tak tahu nak buat apa-apa, sungguh kesian dan teramat sedih, namun dia sangat takut . Si bapa cukup rakus memukul-mukul tangan kanan dan kemudian tangan kiri anaknya. Selepas merasa puas, si bapa masuk ke rumah dituruti si ibu. Pembantu rumah segera memeluk dengan penuh sayang dan duka, cepat-cepat menggendong anak kecil itu, membawanya ke bilik. Dilihatnya tapak tangan dan belakang tangan si anak kecil calar balar. Menangis terusak-isak keduanya, dalam bilik.

Pembantu rumah memandikan anak kecil itu. Sambil menyiram air sambil dia menangis. Anak kecil itu pula terjerit-jerit menahan kepedihan sebaik calar-balar itu terkena air. Si pembantu rumah kemudian menidurkan anak kecil itu. Si bapa sengaja membiarkan anak itu tidur bersama pembantu rumah. Keesokkan harinya, kedua-dua belah tangan si anakbengkak. Pembantu rumah mengadu. "Sapukan minyak gamat tu!" balas tuannya, bapa si anak.

Pulang dari kerja, dia tidak melayan anak kecil itu yang menghabiskan masa di bilik pembantu. Si bapa konon mahu mengajar anaknya. Tiga hari berlalu, si ayah langsung tidak menjenguk anaknya sementara si ibu juga begitu tetapi setiap hari bertanya kepada pembantu rumah. "Ita demam... " jawap pembantunya ringkas. "Bagi minum panadol tu," balas si ibu.

Sebelum si ibu masuk bilik tidur dia menjenguk bilik pembantunya. Apabila dilihat anaknya ita dalam pelukan pembantu rumah, dia menutup semula pintu.

Masuk hari keempat, pembantu rumah memberitahu tuannya bahawa suhu badan Ita terlalu panas. "Petang nanti kita bawa ke klinik. Pukul 5.00 siap" kata majikannya itu. Sampai waktunya si anak yang longlai dibawa ke klinik. Doktor mengarahnya ia dirujuk ke hospital kerana keadaannya serius.

Setelah seminggu di wad pediatrik doktor memanggil bapa dan ibu kanak-kanak itu. "Tiada pilihan.." katanya yang mencadangkan agar kedua-dua tangan kanak-kanak itu dipotong kerana jangkitan yang sudah menjadi gangren sudah terlalu teruk. "Ia sudah bernanah, demi nyawanya tangan perlu dipotong dari siku ke bawah" kata doktor. Si bapa dan ibu bagaikan terkena halilintar mendengar kata-kata itu.

Terasa dirinya tunggang terbalik, tapi apalah dapat dikatakan. Si ibu meraung merangkul si anak. Dengan berat hati dan lelehan air mata isterinya, si bapa terketar-ketar madandatangani surat kebenaran pembedahan.

Keluar dari bilik pembedahan, selepas ubat bius yang dikenakan habis, si anak menangis kesakitan. Dia juga terpinga-pinga, melihatkedua-dua tangannya berbalut putih. Direnung muka ayah dan ibunya. Kemudian ke wajah pembantu rumah.

Dia mengerutkan dahi melihat mereka semua menangis. Dalam seksaan menahan sakit, si anak yang keletah bersuara dalam linangan air mata.

"Abah.. Mama... Ita tak buat lagi. Ita tak mau ayah pukul. Ita tak mau jahat. Ita sayang abah.. sayang mama." katanya berulang kali membuatkan si ibu gagal menahan rasa.

"Ita juga sayang Kak Narti.." katanya memandang wajah pembantu rumah, sekaligus membuatkan gadis dari Surabaya itu meraung seperti histeria.

Tidak seorangpun yang melihat suasana itu tidak menangis....

"Abah.. bagilah balik tangan Ita. Buat apa ambil.. Ita janji tak buat lagi! Ita nak makan, macam mana? Nak main macam mana? Ita janji tak conteng kereta lagi," katanya bertalu-talu.

Bagaikan gugur jantung si ibu mendengar kata-kata anaknya. Meraunglah dia sekuat hati namun takdir yang sudah terjadi, tiada manusia dapat menahannya..

Didiklah dan pukullah anak anda dengan penuh kasih sayang, bukan untuk lepaskan geram.....lepaskan marah anda.

Tuesday, October 10, 2006

Hampesssssss!!

Hii.. memuler sukerr.. pastu geram laks jadiknyerr.. yerlarr.. tadi dpt memo dari co. aku mengatakan "the Management has decided to allow employees more time off to celebrate both festive seasons by closing the office on 23rd October 2006." sukernyerr.. macam tak percayer yg co. aku nak kasik cuti Senin tuh.. tapi.. kegembiraan bagai disiram air sejuk... bedegussssssss.. ilang semangat nak bercuti aku biler bacer ayat seterusnyer.. "However the leave will be deducted from employees annual leaves." Chehhhh... Forced Leave rupernyer.. baik tak yah cuti.. dah ler cuti aku tinggal 3 hari jer lagi nieh... igt nak cuti sampai senin next weeknyer... abis sekarang camno?? Takkan nak amik unpaid kots??

Kelebihan Nuzul Al-Quran pada setiap 17 Ramadan

PERISTIWA Nuzul al-Quran dicatatkan berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 keputeraan Nabi Muhammad s.a.w.. Bagaimanapun, wujud kekhilafan bila tarikh sebenar Nuzul al-Quran atau penurunan al-Quran yang telah dibincangkan secara ilmiah.
Pensyarah Bahasa Arab dan Pengajian Islam di Darul Quran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Mohd. Zamri Mohd. Zainuldin berkata, percanggahan pendapat di kalangan ulama adalah berdasarkan kepada nas dan dalil yang terkandung dalam al-Quran yang menjelaskan peristiwa penurunan kitab suci Allah itu.

Kebanyakan ulama berpendapat, al-Quran diturunkan pada malam al-qadar. Ini berpandukan kepada surah al-Qadr, ayat 1 hingga 5 yang bermaksud: Sesungguhnya, Kami telah menurunkannya (al-Quran) pada malam kemuliaan. Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu? Malam kemuliaan itu lebih baik daripada seribu bulan. Pada malam itu, turun malaikat-malaikat dan al-Roh (Jibril) dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan. Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar.

Dalam surah ini, malam penuh kesejahteraan merujuk kepada malam al-qadar iaitu 10 malam terakhir Ramadan. Sebahagian ulama pula mengatakan al-Quran turun pada bulan Ramadan dengan berpandukan kepada surah al-Baqarah, ayat 185. Allah s.w.t. berfirman: (Beberapa hari yang ditentukan itu ialah) bulan Ramadan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza (antara yang hak dan batil).
Berbanding dengan kedua-dua surah tersebut, ada juga kalangan ulama berpendapat lailatul qadar adalah pada 17 Ramadan. Ini terkandung dalam surah al-Dukhan, ayat 3, Allah s.w.t. berfirman: Demi kitab (al-Quran) yang menjelaskan, sesungguhnya Kami menurunkannya pada suatu malam yang diberkati, dan sesungguhnya Kamilah yang memberi peringatan. Berdasarkan kepada surah tersebut, malam yang diberkati ialah malam al-Quran pertama kali diturunkan. Kebanyakannya menganggap ia jatuh pada tanggal 17 Ramadan.

Mohd. Zamri berkata, kalangan ulama juga berpendapat bahawa Nuzul al-Quran berlaku pada 17 Ramadan dengan berpandukan kepada surah al-Anfal, ayat 41 yang bermaksud: Ketahuilah, sesungguhnya apa saja yang dapat kamu peroleh sebagai rampasan perang, maka sesungguhnya seperlima untuk (jalan) Allah, rasul, kerabat rasul, anak-anak yatim, orang-orang miskin dan ibn al-sabil, jika kamu beriman kepada Allah dan kepada apa yang Kami turunkan kepada hamba Kami (Muhammad) pada hari Furqan, iaitu pada hari bertemunya dua pasukan. Dan Allah Maha Kuasa atas segala urusan.
Apabila dibahaskan, para ulama bersepakat menyatakan bahawa ayat ini menerangkan berlakunya Perang Badar iaitu peperangan pertama bagi umat Islam pada 17 Ramadan. Hari al-furqan, jelas Mohd. Zamri, ialah hari kemenangan orang Islam dan kekalahan orang kafir iaitu hari bertemunya dua pasukan dalam Perang Badar yang berlaku pada Jumaat 17 Ramadan tahun kedua Hijrah. Lebih tepat lagi 17 Ramadan ini ialah peperangan pertama bagi umat Islam dengan 313 tentera Islam menentang 1,000 tentera musuh.

“Walaupun wujudnya kekhilafan dalam mencari tarikh sebenar penurunan al-Quran, para ulama yang berijtihad berpendapat peristiwa ini berlaku pada 17 Ramadan. Malam alqadar seperti yang diketahui ialah 10 hari terakhir Ramadan. “Justeru, al-Quran adalah anugerah paling istimewa kepada umat manusia kerana ia diturunkan dalam bulan paling istimewa iaitu Ramadan yang mengandungi rahmat dan barakah,” jelas beliau berhubung tarikh sebenar penurunan al-Quran.

Peringkat Nuzul al-Quran tidak diturunkan sekali gus tetapi melalui peringkat-peringkat tertentu seperti mana yang terkandung dalam surah al-Furqan, ayat 32, Allah s.w.t. berfirman: Berkatalah orang-orang yang kafir: “Mengapa al-Quran itu tidak diturunkan kepadanya sekali turun saja?”, demikianlah supaya Kami perkuat hatimu dengannya dan Kami membacakannya dengan teratur satu persatu.

Dijelaskan bahawa al-Quran tidak diturunkan sekali gus tetapi beransur-ansur agar hati Nabi Muhammad s.a.w. menjadi kuat dan tegap. “Nabi Muhammad s.a.w. hidup di Mekah selama 13 tahun dan Madinah selama 10 tahun. Jadi bagaimana pula al-Quran boleh diturunkan sekali gus 30 juzuk? Baginda menerima wahyu daripada Allah s.w.t. semasa hidup dan selepas kewafatannya barulah al-Quran lengkap. Allah s.w.t. turunkan al-Quran (lengkap 30 juzuk) pertama kali dari Luh Mahfuz dan kemudian ke Baitul Izzah (langit dunia) pada malam bulan Ramadan. Setelah melalui kedua-dua peringkat ini, al-Quran diturunkan kepada Nabi Muhammad s.a.w. selama 23 tahun.

*Berselimut

Wahyu pertama diterima melalui malaikat Jibril di gua Hira’. Surah al-Alaq ialah wahyu pertama yang diterima Nabi pada bulan Ramadan, kata Mohd. Zamri.
Martabat penurunan al-Quran kepada Nabi Muhammad s.a.w. terkandung dalam empat surah iaitu al-Alaq (bacalah), al-Qalam (pena), al-Muzamil (orang yang berselimut) dan al-Muddathir (berselimut) yang mengandungi pengajaran di sebaliknya.

Melalui surah al-Alaq ayat 1 hingga 5, Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud: Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu yang menciptakan, Dia telah menciptakan manusia daripada segumpal darah. Bacalah, dan Tuhanmulah Yang Paling Pemurah, Yang mengajar (manusia) dengan perantaraan kalam, Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahuinya.

Intisari ayat ini ialah Allah s.w.t. memerintahkan Nabi Muhammad s.a.w. supaya melengkapkan diri dengan ilmu dan memperbanyakkan ilmu dengan membaca dengan syarat, bacalah atas nama Allah. Ramai orang yang berilmu tetapi tidak beriman kepada Allah s.w.t. dan menggunakan ilmu ke arah keburukan yang boleh menghancurkan manusia.


Surah al-Qalam pula mengingatkan menerusi ayat satu yang bermaksud: Nun, demi kalam dan apa yang mereka tulis. Allah s.w.t. menunjukkan betapa pentingnya pena dalam menyebarkan ilmu. Untuk mengukuhkan ilmu, manusia digalakkan belajar menulis. Pada zaman Rasulullah s.a.w., para sahabat disuruh menulis di atas pelepah kurma, kulit kambing yang kering dan batu supaya ilmu yang diperoleh tidak hilang.

Ketika Nabi Muhammad s.a.w. berjumpa dengan malaikat Jibril yang menyampaikan wahyu pertama kepadanya, Baginda amat takut hingga menggigil seluruh tubuh badannya. Baginda meminta isterinya Khadijah menyelimutkannya dengan kain yang tebal. Pada masa ini, Allah s.w.t. berfirman: Hai orang yang berselimut (Muhammad), bangunlah (untuk solat) pada malam hari, kecuali sedikit (daripadanya), (iaitu) separuh daripada waktu malam atau kurangilah daripada separuh itu sedikit, atau lebihkan sedikit daripadanya. Dan bacalah al-Quran itu dengan tartil. (al-Muzamil: 1-4)


“Penurunan ketiga-tiga surah di atas jelas menunjukkan bahawa setelah mempunyai ilmu, perkara yang paling penting adalah mempunyai hubungan yang intim dengan Allah s.w.t. sebelum terjun berdakwah ke dalam masyarakat. Allah s.w.t. perintahkan bermunajat dan bangun solat pada waktu malam untuk menguatkan mental dan rohani iaitu ciri-ciri penting yang perlu ada pada pendakwah. Sejak turunnya ayat ini, Nabi Muhammad s.a.w. tidak pernah meninggalkan qiamullail.

“Kemudiannya, Allah s.w.t. turunkan perintahnya melalui surah al-Muddathir, ayat 1 hingga 2, yang bermaksud: Hai orang yang berkemul (berselimut), bangunlah, lalu berilah peringatan! Ertinya, dengan pengukuhan ilmu dan kemantapan hubungan yang erat dengan Allah s.w.t., berikanlah peringatan kepada orang yang masih belum mengetahui. Kita dapat melihat bagaimana Baginda menghadapi banyak dugaan dan cabaran dalam menegakkan syiar Islam di Mekah,” jelas Mohd. Zamri menceritakan rentetan peristiwa penurunan al-Quran kepada Rasulullah s.a.w..

Berdasarkan surah al-Baqarah, ayat 185 dijelaskan bahawa al-Quran adalah petunjuk bagi manusia yang mengandungi keterangan dan bukti. Rentetan yang membuktikan al-Quran diangkat sebagai mukjizat yang kekal hingga hari kiamat adalah berpandukan sorotan beberapa peristiwa mukjizat yang diturunkan kepada para Nabi terdahulu.


Sebagai contoh, pada zaman Nabi Saleh, masyarakat ketika itu terlalu memberi tumpuan pada penternakan hingga Nabi Saleh datang dalam bentuk mukjizat dengan menyerupai unta yang keluar dari celah batu.

Begitu juga yang berlaku pada zaman Nabi Musa yang penduduknya gemar mempelajari ilmu sihir. Maka, Nabi Musa diutuskan dalam bentuk mukjizat berupa sihir untuk melemahkan kaumnya. Nabi Musa boleh menukar tongkat menjadi ular yang besar hingga kebolehan luar biasanya itu berjaya menarik kaum tersebut beriman kepada Allah s.w.t..

Masyarakat pada zaman Nabi Isa lebih tertumpu pada ilmu perubatan. Mukjizat yang diturunkan kepadanya ialah Nabi Isa boleh menyembuhkan penyakit sopak dan buta hinggalah pada satu peringkat boleh menghidupkan orang yang telah mati dengan izin daripada Allah s.w.t..

Pada zaman Nabi Muhammad pula, syair-syair dan kesusasteraan Arab muncul sehingga pasar-pasar menjadi tempat mendeklamasikan karya mereka dan tulisan tersebut turut digantung di kelambu-kelambu Kaabah. Lalu turunlah al-Quran dalam bentuk mukjizat yang boleh melemahkan ahli-ahli sastera pada waktu tersebut dengan ayat-ayat al-Quran yang begitu indah di samping makna yang begitu jelas dan tepat.

“Itu adalah mukjizat yang diturunkan kepada para Nabi dan Rasul. Persoalannya, pada zaman kita hari ini, di manakah terletaknya mukjizat al-Quran? Jika diperhatikan, manusia akhir zaman ini lebih mengagungkan fakta saintifik dan penemuan terbaru sains dan teknologi. Sedangkan al-Quran telah menerangkan bukti-bukti tentang sains sejak ia diturunkan 1,400 tahun lalu,” kata Mohd. Zamri.

Antaranya, dalam surah al-Rum, ayat 2 hingga 4 yang bermaksud: Telah dikalahkan bangsa Rom di negeri yang terdekat dan mereka sesudah dikalahkan itu akan menang dalam beberapa tahun (lagi). Bagi Allahlah urusan sebelum dan sesudah (mereka menang). Dan pada hari (kemenangan bangsa Rom) itu bergembiralah orang-orang yang beriman.

Diceritakan kerajaan Rom yang beragama Nasrani mempunyai kitab suci manakala orang Parsi beragama Majusi iaitu menyembah api dan berhala. Kedua-dua bangsa ini saling berperang. Ketika tersiar berita kekalahan bangsa Rom oleh bangsa Parsi, kaum musyrik Mekah menyambutnya dengan penuh kegembiraan kerana ia berpihak kepada orang musyrikin Parsi. Ini menyebabkan kaum muslimin berdukacita.

“Ayat ini mengajar manusia agar sentiasa peka dan mengambil tahu tentang isu-isu antarabangsa. Melalui ayat itu juga terbukti Rom memenangi peperangan tersebut setelah kalah kepada Parsi. Ini juga menunjukkan al-Quran bersifat futuristik. Malah disebut juga, bahawa peperangan tersebut berlaku di bumi paling bawah (ajna). Masyarakat mufasir terdahulu tidak boleh terfikir kerana tiada kemudahan teknologi dan sebagainya. Apabila dikaji, pertembungan Rom dan Parsi berlaku di Laut Mati yang terletak di bawah paras aras laut. Siapakah yang membuktikan wujudnya tempat bumi paling bawah jika bukan daripada al-Quran?” terang Mohd. Zamri mengenai surah al-Rum.


Al-Quran ialah mukjizat yang kekal hingga kiamat kerana terdapat lebih daripada 200 fakta sains yang tidak disingkap sejak ia diturunkan tetapi berjaya dibongkar pada kurun terakhir ini. Islam dan al-Quran adalah satu cara hidup. Al-Quran bukan untuk dibaca tetapi dihayati dan difahami sebagai buku panduan yang kekal hingga hari kiamat. Ramadan ialah bulan yang paling sesuai untuk memperbanyakkan bacaan ayat-ayat suci al-Quran kerana Allah s.w.t. menjanjikan pahala yang berlipat kali ganda.


Untuk mengimarahkan sambutan Nuzul al-Quran dan mengembalikan kehebatan al-Quran, gerakan bersepadu semua pihak perlu digembleng termasuklah dalam media, kerajaan dan masyarakat. Melalui al-Quran, banyak perspektif boleh dikupas dengan baik dengan menampilkan banyak kelainan, misalnya menunjukkan bukti-bukti sains dan al-Quran.


“Ditegaskan bahawa al-Quran adalah panduan kepada umat manusia menjalani kehidupan di dunia dan akhirat. Untuk menghayatinya, kita bukan sahaja perlu tahu membaca tetapi memahami maksud setiap ayat yang diturunkan oleh Allah s.w.t. dan beramal kepadanya,” tegas Mohd. Zamri.

..SeNYuM itu BaHaSa DuNia..


SENYUM adalah bahasa dunia. Ia menunjukkan keceriaan.

SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna.

Setiap kali berhubung dengan orang lain, sewajarnyalah kita SENYUM.

SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang.

"SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah.

SENYUM adalah jambatan persahabatan.

SENYUM adalah satu perlabuhan yang pastinya tidak akan merugikan.

Di Moscow, Rusia, ada sekolah yang mengajar untuk SENYUM.

SENYUM harus ada ketululusan.

SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan, sama saja dengan kening yang berkerut.

Adalah diperakui, setiap kali terSENYUM kita hanya menggerakkan 15 otot manakala ketika marah kita akan mengedutkan 63 otot di bahagian muka.

Perbuatan mengerutkan dahi saja memerlukan gerak kerja 40 otot. Bayangkanlah !!!

"SENYUM" juga adalah malaikat rahmat yang turun ke dunia.

Kebanyakkan SENYUM adalah jangkitan.

Apabila kita SENYUM orang akan SENYUM balik kepada kita.

Orang akan merasa dihargai bila kita SENYUM padanya, sekligus ia akan memberi tanggapan yang baik kepada diri kita. Lantas ... . kenapa kita tidak muliakan ?

Muliakan dengan diri kita. SENYUMlah kepada orang yang tidak anda kenali hari ini.
Insya-Allah dia akan membalas SENYUMan anda itu.

Org yg tidak suka memberi senyuman atau membalas senyuman adalah manusia paling kedekut lahiriahnya.. Kerutan di wajahnya membayangkan kekusutan hidupnya.. yang sungguh menyedihkan...

Alangkah mudahnya membina rangkaian persahabatan... ... .. Willian Shakespere mengatakan : "Apa yang anda kehendaki akan lebih cepat diperolehi dengan SENYUM daripada memotong dengan pedang"

Semasa bekerja, semasa belajar, SENYUMlah. Ia akan menumbuhkan rasa keriangan dan kegembiraan.

Bila berhadapan dengan keadaan sukar SENYUMlah.

Walau baru dimarahi Bos.. SENYUMlah...

Org yang masih mampu tersenyum membawa maksud dia masih belum tewas.. tetapi Redha...

Bukankah ketawa yang sopan itu sehat.

Pujangga menyebut : "SENYUMan itu kelopak. Tertawa itu bunga yang sempurna kembangnya

Monday, October 9, 2006

Hari MeNGaNtuK..

Mengantuknyer mak datuk... dari dlm keta tadi lagi aku dah tertido.. tak sedar dah sampai opis.. Yelah.. mau taknyer.. semalam dah tido ntah pukul baper pagi.. blm sempat diulik mimpi dah kena bangun sahur.. then bersiap ke tmpt keje..

Last weekend ada Majlis Berbuka Puasa company kat Dewan Perdana Felda.. makanan bih kurang Hotel jer.. cuma yg bestnyer.. kitorang tapau makanan yg lelebih tu balik umah.. Haha!! Aku nyer idea tak malu ler tu... Ahhh.. peduli aper.. sebenarnya sumer org nak tapau.. tapi malu².. sekali aku start tapau.. sumer ekot.. setiap perkara yg kita nak lakukan nieh.. mmg perlu ada ketuanyerrr.. hahaha.. aku ler tu... Aku.. bab makan² nie selamber.. tak baik membazir tau.. biar lar org nak kata kebulur ker.. kampung ker.. whatever lar.. yg penting aku tau aper yg aku buat.. aku tapau lauk tu at least aku tak yah pepenat masak sahur.. biasak arrr.. tinggal panaskan lauk jer.. bubur sagu jagung dia sedap sgt.. aku tapau juga.. hmmm.. skrg tinggal jeruk jer dlm peti ais tu.. tatau biler nak makan... aiskrim pon tak abis lagi... yg penuh lauk² kelmarin.. dan minggu² yg lepas.. masak terbanyak.. nak buang sayang.. tu yg dok jadik penghuni setia peti ais aku tuu... balik nanti aku clear lah isinya.. dah letih tgk lauk lamer..

Sabtu tu kitorang shopping kat Alamanda Putrajaya lepas servis keta.. beli kasut keje baru aku merangkap kasut rayer.. n a sandal.. sedar² dh masuk waktu nak berbuka.. punyer lar penat tawaf cari tmpt nak makan.. sekali sumer full lah.. tension jgk.. last² aku beli air botol & bbrapa keping kek.. sekadar melapik perut dan mempercepatkan waktu berbuka.. pastu.. igt nak semayang kat situ coz tak puas pusing² lagi.. tapi surau dia pulak penuh.. terpakser lar proceed to Masjid Putrajaya kat situ.. wow.. 1st time aku masuk masjid nieh.. walaupon dah byk kali dtg Putrajaya.. seolah² melangkah ke Masjidil Haram pulaks aku raser.. besar dan luasnya.. of course tak bleh tandingi yg kat Mekah tu.. tp tmpt tu mmg cantik...

Pas solat.. jalan² cari makan lar plaks.. at first igt nak turun downtown Cheras.. sekali Ady tersalah masuk jalan.. terus sampai Kajang.. alang².. perut pon dah tak tahan.. kitorang singgah jer makan kat Sate Kajang Hj. Samuri.. Dah kenyang balik terus.. tak larat dah nak jalan² letih & ngantuks juga..

Hari Ahad kitorang tak p maner.. cuma petang tu aku practise bawak keta balik.. balik nie nak practise lagi.. aritu terbantut coz aku pregnant.. sekarang baby dah kuar pon.. Ady jadik mentor aku.. ahaksss!! Sket hari panjang lar langkah aku.. :p

Hujan lebat sungguh tadi.. sejuk tak terkata dlm bilik conference kat Dynasty Hotel.. Bosan giller.. tersengguk² aku.. Kitorang redah jgk ujan maser abis briefing tu.. tak koser nak tunggu ujan reda.. The briefing is about "Balanced Scor Card System" ntah mender tah.. letih nak tunggu presenter tu abis cakap.. Rata² masih ramai yg keliru dgn sistem baru tu..

Ady kata dia kuar opis kul 5.00.. nampak gaya arinie cam nak sangkut dlm jammed jer...


.:kuPu-kuPu SyuRGa:.

Keistimewaan yang bakal diperoleh apabila anak-anak anda boleh digelar kanak-kanak atau kupu-kupu syurga. Barangsiapa yang mengembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya.

Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak.

Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak.

Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama. Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya.

Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata; "Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium." Sabda Nabi SAW; "Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi."

Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

Seorang lelaki bertanya; "Ya Rasulullah, kepada siapakah harus aku berbakti?"
Jawab baginda; "Berbaktilah kepada ibu bapamu."
Kata lelaki itu lagi; "Ibu bapaku sudah tiada lagi."
Sabda Nabi SAW; "Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu."

Wallahua lam bissawab.

Thursday, October 5, 2006

Happened YeSterDay..

Am very happy 2day.. mmg best to get the good news... legaaa.... sonok.. Alhamdulillah... syukur ke hadrat Illahi yg memberi rezeki.. semoga semua rancangan dapat dilaksanakan tanpa sebarang masalah...

Semalam seperti biasa berbuka di rumah mak.. of course! Alyaa kan mak yg jaga.. mak kata Alyaa buat perangai betul aritu.. asyik merap jer nak berdukung.. pantang letak nangis.. hishh.. anak dara aku tu larrr... Mak dah jmp org bleh jaga baby aku.. RM250 sebulan.. fuhhh.. sib baik tak mahai sgt.. lega.. kalau tidak larii budget akak... tapi rezeki tu sentiasa ada.. Allah telah susun segalanya dgn baik sekali.... Thank you Allah... Thank you Allah for all the blessings and giving................... for making everything so perfect... I LOVE YOU with all my heart.......

Alyaa will be 4 months next week.. dah mengenal org.. minum pon dah makin byk.. kalau dulu 2-3 oz jer susu sekali minum.. sekarang dah 4-5 oz.. Anak dara aku tu dah makin dompot.. heheh.. geram betul ngan badan dia yg mungil tu buat aku nak peluk selalu... :)


Hmm.. kebetulan aritu adik badik aku sumer ada.. kecuali Natun adik aku No. 7.. dia kat kolej.. tak balik.. bukan main lagi dorang beli juadah.. penuh satu meja.. Dekli & Putra banjer.. wow.. kalau camnie selalu mau gedempol aku... sib baik aku tak beli juga.. kalau tidak dah masuk tahap pembaziran tuu.. memasing beli tanpa dirancang.. tup² jer bawak balik.. whatever pon thanks.......... tgk larr... mungkin aku pulaks membeli ariniehhh...


Cuba teka aku yg maner.. heheh!;)

Wednesday, October 4, 2006

..Cuti-Cuti Malaysia..

Aku baru jer abis survey pasal Langkawi.. aku dah book pon resort nak p sana on 26/10 nie.. bukan aper.. kena lar budget² kan.. dulu p ngan Abah nothing to worried about.. sekarang nak p sendiri kena lar pk apa² yg patut.. yg paling best pegi bercuti ngan poket penuh.. kalau tadak duit camnie ler... sumer kena kira²... Kalau tak kira takut cekik perut laks lepas raya nanti.. Hopefully everything will go smooth as plan..


Tuesday, October 3, 2006

This is what in my Head...

Hmm.. puas aku search google for Huggies Diapers nyer website.. tapi tak jmp jgk.. aku nak tgk details pasal contest Dakapan parents & baby tu.. kalau rasa layak nak jgk joint.. :D.. tapi tu larr.. ntah pe mender tah site dia.. bikin ponin palo den ajo...

Memember mintak gambar baby.. bukan tanak bagi.. cuma blm dicuci.. sumer dalam digital forms.. so.. kena lar print dulu.. tadi aku dah select few.. nak cuci sumer masak ler akakkk.. mahai woo.. digital printing RM0.60 sekeping.. tapi aku tau ada tmpt lebih murah dari tu.. tapi kena cari lar kan..

Bos aku tak der nie.. tgh hari tadi dia dah outstation ker JB.. termasuk larr colleage dept aku sumer.. so.. in QA/QC Dept left me alone.. dlm aku menaip nie aku tgh tersengguk² tau.. ngantuks sehhh... ZZZzzzz... Dah lar Alyaa meragam semalam.. kejap² dia bangun.. tido.. bangun balik.. biler dia bangun bererti aku pon tak bleh tido.. aduhhh.. mmg letih biler dah ada anak.. ketenangan tido malam dah lama ilang.. lupakan sajer ler.. I dunno how long will this sleepless night continue on.. mungkin kena tunggu sampai Alyaa besar sikit.. alang² dah terjaga malam maser Alyaa merengek.. aku terus gie masak nasik.. dlm kul 3.00pg.. niat hati biler bangun sahur dlm kul 5.00 nanti dah sedang elok nasik tu sejuk dia nak dibuat nasik goreng.... sekali... bangun² jer azan sedang berkumandang.. dedekat subuh lar pon tido nak nyenyak sket.. apa lagi.. masuk angin keluar asap lar.. terkebil² kitorang laki bini.. bangun mandi, semayang.. terus bersiap utk p keje larr.. takmo lambat lagie... cian kat Ady.. semalam dah kena bambu coz asyik lewat ke office..

Alyaa si bucuk aku tu dah pandai mengengsotkan badan dia.. especially feeding time.. bersungguh² dia mengengsotkan badan dekat ngan aku.. kadang² gelihati aku tgk telatah dia.. kecian pon ada juga.. :)) Begini kita melihat mereka membesar.. macam² harapan yg kita gantungkan.. mungkin mak abah aku dulu pon macam nie juga ketika melihat aku membesar.. hinggalah sekarang.. dah nak sama size ngan tong drum.. hahah.. hopefully.. lepas Ramadhan nie makin turun ler berat aku... I wanna have my own weight back.. kembali ker berat aku sebelum kawen at least.. tapi mampukah aku.. biler raya nanti dijamu dgn berbagai juadah sedap yg kebanyakkannyer berlemak & berminyak belaka.. dan of course biler dah balik dr kampung laks.. berderat jemputan rumah terbuka menanti.. argghhhhh@@@ akak sakit kepalerrrrrrrrrr....toing.. toingggg!!!*^&@@

..Good Infos.. Pd KakI tiDo cam AkU..

Badan letih dan lesu walaupun kita merasakan telah berehat dan tidur secukupnya. Mengapakah hal ini berlaku?. Lazimnya kita bangun awal pada hari bekerja dan bangun lewat pada hari tidak bekerja atau cuti umum. Kita seolah-olah "balas dendam" kerana merasakan tidak cukup tidur pada hari bekerja. Namun yang berlaku adalah sebaliknya, badan kita semakin letih dan lesu.

Sebenarnya, pola tidur sedemikian telah mengganggu putaran biologi dalam badan anda atau "biological clock". Gangguan inilah yang menyumbang kepada keletihan tubuh badan anda. Menurut Timothy Rogers, Pengarah Pusat Kajian Masalah Tidur dari Hospital Henry Ford di Detroit, AS, badan kita mengeluarkan sejenis hormon kecergasan yang dipanggil cortisol. Sekiranya anda bangun tidur jam 7 pagi, cortisol akan dirembeskan 3 jam awal iaitu jam 4 pagi sebagai persediaan untuk anda bangun dan aktif.

Oleh itu, sekiranya anda mengamalkan corak tidur seperti di atas, jadual cortisol terganggu. Cortisol telah dikeluarkan pada jam 4 pagi tetapi pada hari itu anda bangun jam 11 pagi. Akibatnya, ketika anda bangun hormon kecergasan telah tiada. Anda akan merasa letih dan lesu walaupun tidur melebihi 8 jam sehari.

Jadi, jika anda mahukan kecergasan berpanjangan, jagalah amalan tidur anda agar tidak mengganggu putaran biologi di dalam tubuh anda. Tiada gangguan ini bermakna anda akan cergas, bertenaga dan aktif.

Monday, October 2, 2006

Arinie..

Arinie maser terisi dgn menaip kad raya utk bos jer.. aku cover 2 bos.. tapi keje mmg tak byk.. well.. abis kad raya utk bos.. kad raya utk kengkawan laks aku tulis.. bermulalah sessi mengupdate alamat baru.. biler lagi nak contact kenkawan kan.. kawan pon bukan ramai.. maklumlah.. aku nie bukanlah insan sefemes CT Nurhaliza tu.. tapi kad tak der ler byk.. so.. bagi kenkawan yg tak dpt kad tu.. jgn ler kecik ati.. tak bagi kat korang tak bererti aku tak igt.. igt.. ttp igt... nanti raya aku dtg umah korang eak.. tupon kalau korang jemput.. boleh ler aku bawak si kenit aku tu berkenal²an ngan member ayah & bonda dia...

Oh yaa.. berjalan time ujung² minggu jerlarr.. coz raya nie dah planning nak balik Kg.. Alor Setar Kedah Darul Aman.. melawat sanak saudara kejap.. nak perkenalkan laki & baby aku.. then aku igt nak jenjalan Langkawi.. dah lamer aku tak p saner.. seingat aku dari aku tingkatan 1 atau dua.. K. Mimie menantu Toksu aku kata dah byk perubahan kat Langkawi.. yelah.. mau taknyer.. dah berbelas tahun.. dari anak dara sunti sampai dah jadik mak org dah pon aku nie..

Hmm.. semalam Ady gie cuci keta.. singgah carrefour jap amik order Avon aku then proceed to JJ IOI Mall.. beli baju raya sorang sepasang.. tapi utk Alyaa sampai 4 pasang gaun aku borong.. :D.. utk diri aku nie.. aku dah tak kisah sgt.. tapi aku mesti nak tgk anak dara aku jadik Puteri yg paling comel aritu nanti.. :) Berbuka di KFC.. makan set Fuwahhhh!!.. y tak ler sefuwahhh iklan kat TV tu.. same goes to Pizza Sate Supream.. tgk kat TV.. sket punyer menyelerakan.. sekali makan raser cam kuah nasik impit nenek jer... Jumaat aritu Ady's Colleague banjer makan Pizza.. kalau tidak tak koser aku nak berhabis duit makan luar.. bukan murah woo satu set pizza.. plus tax.. service charge.. tup tap.. tup tap dah RM40++ bukan ler nak berkira.. tapi raya nie mmg bebetul nak pakai duit..

Hmm.. aku nak balik dah nie.. tapi nak p semayang dulu.............. pas semayang baru senang ati nak berjalan......... daaaaaaaaaa~!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails