.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Friday, September 29, 2006

Hikmah & Manfaat ZAKAT..

Zakat adalah ibadah dalam bidang harta yang mengandung hikmah dan manfaat yang demikian besar dan mulia, baik yang berkaitan dengan orang yang berzakat (muzakki), penerimanya (mustahik), harta yang dikeluarkan zakatnya, maupun bagi masyarakat keseluruhan. (Abdurahman Qadir, Zakat Dalam Dimensi Mahdhah dan Sosial, Jakarta: PT Raja Grafindo Persada, 1998, hlm. 82)

Hikmah dan manfaat tersebut antara lain tersimpul sebagai berikut.

Pertama, sebagai perwujudan keimanan kepada Allah SWT, mensyukuri nikmat-Nya, menumbuhkan akhlak mulia dengan rasa kemanusiaan yang tinggi, menghilangkan sifat kikir, rakus dan materialistis, menumbuhkan ketenangan hidup, sekaligus membersihkan dan mengembangkan harta yang dimiliki. Hal ini sejalan dengan firman Allah SWT dalam surah at-Taubah: 103 dan surah ar-Ruum: 39. Dengan bersyukur, harta dan nikmat yang dimiliki akan semakin bertambah dan berkembang. Firman Allah dalam surah Ibrahim: 7,



Artinya: "Dan (ingatlah juga) tatkala Tuhanmu memaklumkan: Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari nikmat-Ku, maka sesungguhnya adzab-Ku sangat pedih."

Kedua, karena zakat merupakan hak mustahik, maka zakat berfungsi untuk menolong, membantu dan membina mereka terutama fakir miskin, ke arah kehidupan yang lebih baik dan lebih sejahtera, sehingga mereka dapat memenuhi kebutuhan hidupnya dengan layak, dapat beribadah kepada Allah SWT, terhindar dari bahaya kekufuran, sekaligus menghilangkan sifat iri, dengki dan hasad yang mungkin timbul dari kalangan mereka, ketika mereka melihat orang kaya yang memiliki harta cukup banyak.

Zakat sesungguhnya bukanlah sekedar memenuhi kebutuhan para mustahik, terutama fakir miskin, yang bersifat konsumtif dalam waktu sesaat, akan tetapi memberikan kecukupan dan kesejahteraan kepada mereka, dengan cara menghilangkan ataupun memperkecil penyebab kehidupan mereka menjadi miskin dan menderita. (Lihat berbagai pendapat ulama dalam Yusuf al-Qaradhawi, Fikih Zakat, op. cit, hlm. 564)

Kebakhilan dan ketidakmauan berzakat, disamping akan menimbulkan sifat hasad dan dengki dari orang-orang yang miskin dan menderita, juga akan mengundang azab Allah SWT. Firman Allah dalam surah An-Nisaa':37,


Artinya: "(Yaitu) orang-orang yang kikir, dan menyuruh orang lain berbuat kikir, dan menyempurnakan karunia-Nya kepada mereka. Dan Kami telah menyediakan untuk orang-orang kafir [1] siksa yang menghinakan."

[1]Maksudnya kafir terhadap nikmat Allah, ialah karena kikir, menyuruh orang lain berbuat kikir. Menyembunyikan karunia Allah berarti tidak mensyukuri nikmat Allah.

Ketiga, sebagai pilar amal bersama (jama'i) antara orang-orang kaya yang berkecukupan hidupnya dan para mujahid yang seluruh waktunya digunakan untuk berjihad di jalan Allah, yang karena kesibukannya tersebut, ia tidak memiliki waktu dan kesempatan untuk berusaha dan berikhtiar bagi kepentingan nafkah diri dan keluarganya. Allah berfirman dalam al_Baqarah: 273,


Artinya: "(Berinfaqlah) kepada orang-orang fakir yang terikat (oleh jihad) di jalan Allah, mereka tidak dapat (berusaha) di muka bumi; orang yang tidak tahu menyangka mereka orang kaya karena memelihara diri dari meminta-minta. Kamu kenal mereka dengan sifat-sifatnya, mereka tidak meminta kepada orang secara mendesak. Dan apa saja harta yang baik yang kamu nafkahkan (di jalan Allah), maka sesungguhnya Allah Maha Mengetahui."

Di samping sebagai pilar amal bersama, zakat juga merupakan salah satu bentuk konkret dari jaminan sosial yang disyariatkan oleh ajaran Islam. Melalui syariat zakat, kehidupan orang-orang fakir, miskin dan orang-orang menderita lainnya, akan terperhatikan dengan baik. Zakat merupakan salah satu bentuk pengejawantahan perintah Allah SWT untuk senantiasa melakukan tolong-menolong dalam kebaikan dan takwa, sebagaimana firman Allah SWT dalam surah al-Maa'idah: 2,


Artinya: "...Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebaikan dan takwa..."

Juga hadits Rasulullah saw riwayat Imam Bukhari(Shaih Bukhari, Riyadh: Daar el-Salaam, 2000, hlm. 3) dari Anas, bahwa Rasulullah bersabda, "Tidak dikatakan (tidak sempurna) iman seseorang, sehingga ia mencintai saudaranya, seperti ia mencintai saudaranya, seperti ia mencintai dirinya sendiri."

Abg.. Jangan luper bayar zakat tau!

Thursday, September 28, 2006

..Mana nak cari Pengasuh..


Hmm.. baru sudah ckp ngan laki aku.. hmmm... arinie dia balik lewat lagi.. terpakser ler nampaknyer lagi sekali aku menapak ke LRT.. kuar duit sendiri... :(( balik umah mak.. tapi tak kisah larr.. dia balik lewat dpt claim OT.. dpt jgk duit lebih utk raya nanti.. maklum ler.. raya nie byk planning... biar dia kuar duit sumer.. ahakksssssssss...

Sekarang nie asyik ngantuk jer biler kat opis.. sedar tak sedar tertido.. lalok semacam.. yerlah.. tido dah lewat.. prepare sahur lagi.. baby 3..4.. kali jaga tgh malam nak mamam.. letihnyerrrr ~! Nak tanak.. kena lar bekorban.. dah tanggungjawab... dulu mak bapak kita dah bersusah payah bela kita.. sekarang dah sampai turn kita pula... ckp pasal jaga menjaga nie.. tingat.. si Alyaa nanti aku nak letak kat sapa biler mak aku naik haji.. alamak!! Org tak der lagi nak jaga Alyaa nie.. tinggal sebulan lebih jer lagi..

Aku sebenarnya mmg tanak antar anak kat mak.. coz aku kesian kat dia.. tak abis dulu korbankan masa jaga anak.. takkan skrg nak kena jaga cucu laks.. tapi tu ler.. memandangkan Alyaa masih terlalu kecil.. aku susah nak percayer org lain jaga baby aku melainkan mak aku sendiri.. yelah.. dgn bermacam² kes² pelik berkaitan penjagaan anak.. membuatkan aku risau nak tinggalkan anak aku pada org yg aku blm kenal hati budinya.. but.. this is life.. sooner or later.. I still have to look for someone to take care of her... tawakal sajerlah.. aku harap Allah pertemukan kami dgn org yg baik yg dpt menjaga Alyaa dgn hati yg ikhlas.. Org kalau buat keje kerana duit susah sikit nak bertolak ansur.. aku harapkan bakal penjaga Alyaa nanti seorang yg penyayang, pembersih dan baik budi pekerti.. cheewahhh... banyak songeh laks aku nie.. kat mana lar aku nak cari org yg macam tu sekarang nie.. tambah² kat KL nieh... kalau jmp bertuah larr Alyaa.. jgn dia sayangkan pengasuh dia lebih dari parents dia dah lar...

Hmm.. ntah aper dibuat Alyaa kat umah mak.. sekarang nie dia galak practise ketawa.. pandai buat suara dah sekarang.. suara meneran.. hahaha... OK lah.. time to park... aku nak solat Asar.. then chowwwwwwwwwwwsssssss!

Wednesday, September 27, 2006

.:Gambar Maser di Cameron:.

Kita mulakan perjalanan.. huuuu.. letihnyerrr...
Kena akai baju cejuk tau...
Masa utk tido..
Di Ladang Teh.. BOH.. ada UMMPPPHH!!
Buai laju.. laju...
Di Strawberry park.. pas bergambar aku petik sendiri buah strawberry about 1/2kg RM20.. mahaiii woo...
Becanyerr bungerr nie.. camer becar ngan paler ita...
Ada buaian juga..
Di Rose Valley nie..
ita penat lar angkap ambar..
Ayah nie cembunnyi bakang ita pulak.. igt owg tak nampak dia laa tuu..
kalau larr bunga² nie boleh dipetik.. abis sumer dogol aku kejekan.. :D
Nie laa Tok Kecayangan cayerr...
Cejuknya kat cinie.. cib baik ayah kita pelok..
Apsal pokok² nie cumer tader daun pon..??
Alyaa nantuk laa.. kita kat aner lak niee...
Cekian.. Cemoge berjumpe agiii.. Amiinnnn...!

Tuesday, September 26, 2006

Satu Petang D Bln Ramadhan...

Fuhh.. semalam balik awal kununnn.. suppose kul 4.30ptg aku dah bleh chow.. but as usual I waited for Ady to fetch me.. dia kuar lambat.. lambat lar aku.. dia pon balik kul 4.30 jgk.. but keje cam dia susah nak jangka.. keje support nie mmg sometime quite terikat ngan keje.. provide services for others.. leceh jgk.. ahhh.. malas nak eloborate pepanjang.. just hoping for him to come and fetch me as early as he can today... Letih wooo kalau sangkut dlm jammed time² poser nieh.. dah lar lapar.. paler laks leh naik feninnnn.... Sampai umah lam pkl 6.45p.m... almost 1 1/2 hr on the road.. gillossss ~!

Berbuka semalam.. sempat beli pasembor lagik.. together ngan cendul.. tapi pasembor tu makan kat umah pas balik dari umah mak.. coz perut dah tak larat sumbat.. pas berbuka igt nak tarawikh.. tapi.. waduhhh.. penat sekaliii sih.. ngan Alyaa yg asyik merengek & nak org main ngan dia.. Ady laks pengsan.. poyo jer lebih nak p kendian after mak kunun.. sekali tido tak ingat dunia dah.. :)) Yelah.. letih memandu... :)

Masih di awal poser.. tapi dah ada kedai pasang lagu raya tau.. hahah.. kemaruk tul.. aku gie kedai perabot kat sebelah Tesco Puchong tue.. ari Ahad aritue.. beli almari Alyaa.. baju dia dah sepah² tadak tempat nak simpan.. takkan nak susun dlm raga jer kan.. cian baby aku.. murah² perabot kat situ.. sesaper raser nak beli set baru.. silalah ker sana.. byk potongan! Lemari tu masih di dlm kotak lagi.. hopefully today dpt ler ayah si Alyaa assemble mender tu.. tak sabar aku nak susun baju Alyaa dlm tuu..

Ohhh ya.. sajer nak recall.. hari Ahad lepas maser kitorang balik dari Kedai perabot tu.. aku, Ady, Seri + my baby.. naik umah cam biasa.. sekali dgr org kecoh² kat luar.. igt ker org gurau² ker mender.. rerupernyer ada org gado larr.. punyer lar suspen.. bunyinyer kuat sgt.. sekali kitorang tgk ada sorang laki india.. berlari terhoyong hayang dari atas turun ke corridor kitorang ngan darah berlinangan dari kepaler dia.. turun basah abis baju.. kusss.. semangat..~! ngeri jgk.. 4 bijik keta polis dtg pastu.. rupanyer Indon & India gado.. mender ler.. risau jgk aku ngan environment camnie tak elok utk perkembangan baby.. we're on our search for a new house now.. kalau dpt beli lagi bagus.. kalau boleh aku nak duduk rumah tanah.. tak koser lar aku nak dok flat.. bkn aper.. boleh dikatakan rata² org yg duduk flat nieh mentalitinya rendah walaupon tak semua.. tapi dari pemerhatian aku lar.. budak² kat situ terbiar dan tak terurus.. satu lagi ..parking space yg teramatlah limited.. the environment dia tak begitu sesuai utk tinggal lamer..

Pengalaman 1st time bersahur & berbuka dgn kehadiran org ketiga.. hmm.. tak byk berubah.. cuma keje tu lebih sket.. biler nak sahur.. baby masih tido.. biler ngah bersiap nak p keje lar biasanya time dia bangun.. gilir² ler jaga dia sementara sorang lagi bersiap.. maser berbuka pon.. time kita nak makan.. time tu lar dia bangun nak mamam.. tak diangkat.. bingit suasana ngan suara si kecik kenit aku tu.. tak sanggup dgr dia menangis.. cian...

Org kata time posa nie lar time yg paling bagus utk kita berjimat.. yelah takyah kuar duit utk makan tghari.. tapi sedar tak sedar.. ramai jgk diantara kita yg membazir tanpa disedari.. biler lapar selera melampau².. kalau boleh sumer nak telan.. tu ler.. pada aku n kengkawan kat luar sana.. biler berkunjung² ke bazarr ramadhan tu.. bawak² ler istigfar byk².. beli makanan ukur perut sendiri... lain ler kalau nak buat amal.. sedekah jariah.. beli juadah.. jamu ramai² makan..

Setakat nie dulu.. Selamat Berpuasa buat semua........ semoga ibadah kita semakin bertambah.. berkualiti dan diterima olehNya...

Friday, September 22, 2006

Life Have Lots Of Ups & Downs....

Quite stressed up lately.. Sometime I felt like my life is so miserable n hard for me to walk thru it.. Sometime I hate myself.. sometime.. I felt really tired and fed up of everything surround me!I'm on leave on last Mon and Tues.. we went to Cameron.. Me.. my hubby.. my darling Alyaa.. My mom and my youngest sis... 4 altogether in our packed kancil... Alhamdulillah.. manage to climb up to the top.. we had our night at Equatorial Hotel.. 1st day is not so fun.. Cameron dah tak macam dulu.. seolah² bandar mati.. dah tak byk utk dilawati... buhsannnn... mungkin sebab this is the third time I'm here! Anyway.. am truly lega now as if I dah make up my niat.. nak bawak mak ke Cameron.. walaupon tak seindah khabar.. aku harap mak puas hati...

Hari Selasa.. igt nak rehat sblm keje semula hari Rabu.. cuma kuar shop kat Carrefour Sri Petaling.. my mom nak beli bekas tray stainless steel yg tgh offer skrg.. utk kenduri dia nanti.. Masuk jer Carrefour.. aku ditahan seorang lelaki.. dorang bukak booth kat LG entrance Carrefour.. terbantut niat aku nak p slot card to win gold nugget yg dianjurkan Carrefour.. memula aku igt nak isi borang survey dorang jer.. coz dorang kata dpt adiah cenderahati.. so.. y not just write down few details.. then I'll get the free things.. hadiah dia liquid warmer yg ada keluli pengeras cecari cam tuam tu... quite interesting.. then budak tu bagi aku sekeping voucher RM50 yg mana dia kata boleh guna utk beli barangan dorang biler kedai dorang kat atas bangunan tu dibuka.. aku pon terima dan nak blah dgn senang hati.. tiba² aku dikejutkan oleh budak promoter tu bertanyakan betul ker itu voucher yg aku sign tadi.. dan menunjukkan yg di dlm voucher tersebut tertera 3 jenis hadiah yg bernilai melebihi RM5000... aku agak terkejut dan keliru juga.. ketika tu salah sorang dari dorang berkata mungkin Co. dorang tersalah print.. kemudian menunjukkan voucher² lain yg kononnya yg ada memenangi RM300 sahaja yg paling tinggi pon.. kemudian budak yg approach aku tu call HQ dia.. bertanyakan hal tersebut.. seolah² majikan dia tak percayerkan dia.. kononnya takut aku nie sedare-mare or kenalan promoter tu.. Bos dia ckp ngan aku.. dia tanyer samada aku kenal promoter tu or org² yg keje ngan co. dia... aku jawab lar dgn naifnya tak kenal sorang pon kat situ.. then dia bagitau aku.. yg voucher yg aku bukak tu.. dlm 3000 keping cuma ada satu jer voucher yg menang hadiah besar cam yg aku dpt tu... then aku bagi balik phone tu kat staff dia.. so.. kononnya aku nie lucky lah... saper tanak adiah kan.. aku dah start tersenyum meleret sampai ke telinga.. masih bertanda tanya.. betul ker aku dpt adiah tu.. ker dorang nie cuba nak tipu aku.. sementara dia clarified ngan bos dia di telefon.. aku disoal macam² oleh supervisor budak tu.. seolah² dia tanak aku melengung dan sempat berfikir tentang perkara yg boleh buat aku berubah hati... kat sini aku dah pon masuk perangkap dorang... tanpa Ady di sisi masa tu.. aku betul² dipengaruhi.. dorang kata utk mendapatkan hadiah tu.. aku kenalar guna voucher RM50 yg dorang bagi tu dgn membeli barangan terpilih dorang yg aku ingatkan beharga seratus dua.. sekali terkezutt jgk aku bilamaner ditunjukkan yg barangan tu sumernyer bernilai RM2 ribu ke atas.. dorang kata senang jer.. aku cuma bayar bulan² kat credit card aku.. 0% interest lagi.. chehhh!! Hati aku yg berbunga² semakin sonok biler tgk sumer org (promoter² tu lar) excited yg tanpa segan silu.. mintak aku belanjer dorang makan.. dorang sumer ada 4 org.. 3 lelaki dan sorang pompuan.. sib baiklah maser tu aku tadak byk cash dlm tangan.. kalau tidak sure terbang lagi duit aku jamu dorang makan... dorang nie mmg pelakon handalan sehingga berjaya memujuk aku menandatangi borang potongan kredit kad... dan yg dasyat tuh dgn cepatnya pula dorang nak antar barang² ke kereta... (seboleh²nya dorang macam tanak laki aku tau.. mungkin sebab tanak laki aku cancel belian tu.. dorang kata buat surprise..) sebaliknya aku katakan yg kunci kereta tadak pada aku.. walaupon sebenarnya kitorang memasing mmg ada sorang satu kunci keta.. aku buat camtu sbb terdetik juga sedikit keraguan di hati kecil aku.. tapi aku lupakan.. aku pinjam phone one of the promoter situ buat call kat laki aku coz hp aku coverage tadak.. (hp dah kong)aku ckp sekejap jer.. suh laki aku dtg.. Ady mmg terkejut dan terpinga² dgn citer excited aku.. dgn muka blur dan curiga.. Ady sikit pon tak senyum.. tgk brg berkotak² dlm troli.. ngan tray yg mak aku beli lagi.. so.. disebabkan tadak space dorang setuju jer nak antarkan barang tu ke rumah kitorang.. yg tak pon jauh.. see.. betapa effisyen dorang buat keje.. (kebetulan laks masa tu ada technician dorang yg dlm perjalanan ke sana).. Dlm keta.. puas aku kena bebel ngan Mak & Laki aku.. coz buat keputusan terlalu cepat dan tak berbincang dulu... mak aku citer perkara yg pernah dilalui oleh dia.. laki aku pon citer pengalaman kengkawan dia.. ikhss.. aku mula tak sedap hati.. namun di dlm hati aku masih mengharap yg aku tidak ditipu...

Esoknya.. maser sampai ofis.. the first thing I do is.. searching for the brand name.. "Kawamichi".. aku nak tau sejauh mana terkenalnya produk tu dan harga sebenarnya.. aku jmp byk link.. n one of it is from http://www.consumer.com.my yg terlalu byk terdapat kisah² aduan pengguna² tertipu yg ceritanya lebih kurang aku.. dari situ.. barulah aku tau.. dan yakin... AKAKKK DAHHH TERRRRRRRRTIPUUUUUUUU!!!

Really frustrated and bengang.. dan terasa bodohnya diri sbb buat keputusan terburu² aku call credit card centre.. sekali dorang ckp yg bill tu dah dichargekan dlm akaun aku.. wahhh.. cepat sungguh dorang buat keje.. aku tanyer customer service kat situ.. kalau aku nak cancel transaction tu camner.. dia kata aku ada maser 7 hari utk cancelkan proses urusniaga tu coz charge tu masih dlm proses.. dia suh aku p tmpt aku beli barang tu dan mintak dorang buat transaction reversal.. aku pegi semula tempat tu.. malam tu jgk.. dorang nampak heran dgn kedatangan aku.. dan muka berkerut² bila aku mintak cancel purchasing n mintak reverse kembali charge atas credit card aku.. mulalah kata² putar belit dorang.. dorang igt aku nie bodoh tak tau undang² yg setiap barang or merchandise yg kita beli.. kita ada tempoh 10 hari cooling period.. kalau tak puas hati boleh pulang balik.. dorang kata tak boleh.. bengang jgk aku.. so.. I insist mintak no. tepon bos dorang..

Esoknya or hari Khamis.. Ady drop aku n Mak kat Klinik Kerajaan Ampang.. Alyaa kena cucuk utk 3 bln.. kebetulan terserempak ngan Fida ipar aku.. dia buat check up pregnancy.. so.. aku kirim Alyaa balik ngan dia.. aku proceed to search for the kedai.. dari Klinik aku jln kaki ke Spectrum.. Bandar Baru Ampang.. kebetulan dah lalu.. mak masuk kedai spec.. n buat spec baru khas utk dia pegi Mekah.. then.. merayau² lah kitorang di tengah terik matahari.. berpeluh².. ke sana-sini berenti tanya org.. akhirnya jmp jgk.. aku masuk ke dalam dgn niat nak berbincang suh dorang reverse balik transaction tu.. spt jwpn awalnya dari promoter dorang.. "Mana boleh.. lu sudah sign itu surat.. selalu kitorang mmg tak buat macam nie punya".. aku kata takper lah kalau tak boleh saya terpaksa lar bawa perkara nie ke Tribunal Pengguna.. Then dia call boss dia.. aku cakap dgn bos dia.. pastu bos dia mintak ckp ngan dia.. in chinese.. Haha.. aku paham sumer dia ckp.. I'm from a Chinese school what.. dia bagitau bos dia yg kalau dorang tanak reverse balik transaction aku pegi tribunal.. then dia bagitau aku yg bos dia kata kalau aku nak reverse jgk boleh.. tapi aku kena bayar Admin charges and whatsoever.. bla.. bla.. bla.. sumer sekali RM375.80.. gilo.!!.. Makin berapi lah aku.. ko igt aku cop duit.. dah lar ko sengsenang ko tipu aku.. ko igt aku bodo.. maser tu aku raser macam nak cekik² jer cina dpn aku tu.. marahnyer aku sampai terketar² tangan.. maser tu aku tak pk aper dah.. apa nak jadi.. jadilah.. aku tak peduliii.. Mati sekalipon aku dah tak kisah.. aku dah nekad... yg mak aku plaks.. sekejap² dia kuis kaki aku biler aku tinggikan suara dkt Cina tu.. Aku ckp.. "Apa pasal pulak saya kena bayar??.. Saya tak mau bayar!!".. Ok! U taknak reverse takper.. I pegi Tribunal but before that I pegi balai dulu buat report!.. Then aku nak kuar.. tarik dedua blah pintu kaca tu tak terbukak.. (raser macam nak sepak jer pintu tu waktu tue..) Cina tu kunci pintu rupanya.. patutlar mak aku asyik kuis aku maser aku gado ngan cina tu.. rupa²nya mak aku nampak dia kunci pintu.. mak aku takot dia buat apa² kat kitorang.. biler tgk aku tarik² n macam nak tendang pintu tu.. cina tadi dtg bukak.. aku pon blah dgn perasaan membara.. kitorang naik teksi straight to the police station.. aku buat laporan.. Maser tgh buat laporan tu.. promoter yg tipu aku tu.. (supervisor dia.. dorang sumer Melayu.. Melayu tak guna.. tipu Melayu!! call ckp ngan aku.. suara dia menggelabah biler tau aku ada kat balai.. tnen he hang up) polis pon dah tak heran dgn kes nie.. dah terlalu banyak dorang kata... aku bayar RM2 utk laporan tu.. then Inspektor Polis Travers call bercakap ngan aku.. mintak no. & alamat penipu tu... aku pon bagi.. jalan kaki kitorang balik umah.. sampai umah lepak jap bagi Alyaa susu.. then aku kuar balik... ke Putra Place The Mall.. ting 16, Tribunal Pengguna.. aku report kes aku.. then bayar RM5 for the process fee.. 29/11 aku dipanggil naik court.. tapi aku tak sempat nak pos "Penyataan Tuntutan" aku tu coz maser aku sampai PWTC.. post office dia baru jer tutup... letih akak..... then seberang jln semula.. aku lepak makan Mc'D sengsorang sambil layan perasaan.. dan pk kan betapa terderanya perasaan dan pemikiran aku dgn perkara yg sedang aku lalui sekarang....... uhhhhhhhhhh,, alangkah bagusnya kalau aku tak pegi Carrefour aritu.. tak jmp malaun² tu.. tentu aku takyah bersusah camnie.. tapi setiap kejadian tu pasti ada hikmahnya.. contohnya.. aku tau hak aku sbg pengguna.. kalau dulu aku tak amik kisah sekarang aku dah tau aper nak buat.. selalunya aku pelik camner org bleh tertipu.. bodoh sgt ker.. tapi biler dah kena tang batang idung sendiri.. baru aku tau langit tinggi atau rendah.. sepandai² manusia pon akan lalui perkara yg aku lalui nieh.. coz.. di dunia nie terdapat berbagai² jenis manusia.. yg suka mengambil kesempatan atas org... selagi wujudnya manusia² spt nie.. selagi tu lar kita harus senantiasa berwaspada.. coz who knows whose the next victim is.........

Jumaat.. Inspektor yg call aku tu call aku lg.. dia ada di office si penipu tu.. di account dept dorang.. dia dah bercakap dgn dorang.. dorang setuju reverse back transaction aku dgn syarat aku tarik balik laporan aku... malamnya dorang dtg semula ke rumah utk amik barang.. kalau dulu maser sampai tersengeh².. sekarang muka masam tak igt.. pandang muka pon idak.. aku pon dah meluat tgk muka dorang tu.. dlm hati kesian pon ada jgk kat balaci² penipu nie.. I wonder.. do they ever know that they all bekerja dgn menipu org.. muda² sumer.. Melayu pulaks tu.. sedeh betol aku... dia kasik aku several letters for me to sign.. pas sign n they angkut barang.. laki aku pon tutup pintu.. legaaaaaa... sekejap..

So.. tadi aku baru jer check akaun kredit kad aku.. kes masih pending.. tiga hari lagi baru tau.. aku harap sgt nak settle perkara nie cepat² aku dah letih dahhhhhh...
Aku akan pastikan yg dorang bebetul dah reverse semula transaction tu dari akaun aku.. baru aku tarik balik report aku biler aku jmp inspektor tu nanti.....

So... Moral of the story....

1. Jangan bersikap tamak... Jgn mudah Terpengaruh.. Jgn jadik bodo.. haha!!
2. Never.. jgn sesekali buat keputusan on the spot.. seeloknya² amik maser 2..3 hari utk berfikir.. buat research.. istikharah..
3. Value the person around us.. bagi yg dah kawen berbincanglah dgn pasangan utk apa² keputusan yg nak dibuat.. supaya tak kena bebel di kemudian hari...
4. Beringat selalu.. tak ada perkara yg boleh kita dpt dgn mudah.. silap haribulan nanti kentot pon kena bayar.. :P
5. Biler kita memenangi sesuatu kita tidak akan diminta bayaran utk mendapat hadiah kita.


So.. itu story selama aku menyepi diri... wish me luck to settle this kes ya!!

Friday, September 15, 2006

.:Langkah Bestari Suami Mithali:.

Langkah Bestari Suami Mithali
(Dato' Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah)

1 Pasang niat dan berdoa untuk menjadi suami terbaik. Tanpa berniat dan berdoa anda tidak mungkin jadi suami yang cemerlang. Ramai suami terlupa.

2 Bersyukur kerana mempunyai pasangan hidup. Yakinlah bahawa isteri anda adalah pasangan terbaik yang Tuhan tentukan untuk anda. Ketentuan Tuhan adalah yang terbaik.

3 Suami mithali menjadi kebanggaan isteri. Pastikan anda membentuk sifat positif dan istimewa. Cuba tanya diri apakah sifat atau amalan yang boleh dibanggakan oleh isteri anda.

4 Setiap hari pulang dengan senyum dan bersemangat. Apabila suami tersenyum, isteri dan anak-anak akan bahagia dan rahmat Tuhan akan turun. Senyumlah apabila sampai ke rumah.

5 Pastikan anda ada masa untuk berbual dengan isteri setiap hari. Semua isteri bahagia apabila dapat berbual dengan suami. Berapa minit yang anda luangkan unutk berbual dengan isteri setiap hari ?

6 Telefon isteri ataupun hantar SMS sekadar untuk menyatakan yang anda sayang ataupun rindu pada isteri. Isteri anda akan berasa seronok dan bahagia apabila mendapat panggilan ataupun mesej tersebut.

7 Hiburkan hati isteri anda dengan bercerita, buat lawak atau gurauan yang mesra. Setiap gurauan mengubat hati isteri dan mengeratkan hubungan suami isteri.

8 Pastikan anda bergurau senda dengan isteri di dalam kenderaan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja ataupun ke mana sahaja. Ramai suami membazir masa dengan membisu semasa di dalam kenderaan.

Engkaukah Suami Mithali itu??

9 Amalkan makan bersama setiap hari. Berbual mesra dan nasihat menasihati semasa makan. Amalan ini akan menarik hidayat Tuhan dan mengeratkan hubungan. Elakan berbual perkara yang melalaikan semasa makan.

10 Ajak isteri mandi bersama sekali sekala. Bergurau senda semasa mandi bersama adalah sunah yang dapat mengeratkan hubungan suami isteri.

11 Bantu isteri melakukan kerja rumah. Ini adalah sunah yang dapat meringankan beban isteri, mengeratkan kasih sayang dan menbahagiakan pasangan anda.

12 Amalkan mesyuarat keluarga sekerap yang mungkin. Amalan bermesyuarat menarik hidayat Tuhan,mengeratkan hubungan dan menyelesaikan banyak masalah.

13 Pastikan penampilan anda anggun, kemas, bersih, wangi, sihat dan ceria. Ramai suami inginkan isteri yang mengancam, tetapi mengabaikan penampilan diri sendiri. Mana adil ?

14 Didik isteri dengan memberi nasihat dan perigatan secara hikmah. Jadikan tindakan dan amalan anda sebagai contoh teladan yang cemerlang. Elakan cakap tak serupa bikin.

15 Berikan nafkah kepada isteri mengikut keperluan keluarga dan kemampuan suami. Ramai suami mengabaikan nafkah kerana isteri bekerja. Ramai suami yang kedekut dan berkira. Ini menyebabkan isteri derita dan rumah tangga terancam.

16 Jadikan penawar hati kepada isteri. Ambil berat keperluan dan kemahuan dan peka kepada emosi dan situasi isteri. Isteri yang bahagia membentuk keluarga sejahtera

17 Sentiasa taat kepada semua perintah Tuhan dan memastikan keluarga juga patuh kepada Tuhan.

18 Suami mithali sentiasa menyimpan rahsia isteri. Ramai suami secara sengaja
ataupun tidak sengaja menceritakan keburukan isteri kepada orang lain. Ini wajib dihentikan.

Akankah kau bahagiakanku selamanya??

19 Muliakan keluarga isteri seperti keluarga sendiri. Ada suami yang menbeza-bezakan antara keluarganya dan keluarga isteri. Ada suami yang memusuhi keluarga isteri. Anda bagaimana ?

20 Bentuk sifat cemburu yang positif. Cemburu tanda beriman, sayang dan endah. Suami yang tidak cemburu adalah dayus. Isteri amat suka apabila suaminya ada sifat cemburu. Dia rasa dihargai.

21 Jadilah suami yang pemaaf. Syurga isteri di bawah tapak kaki suami. Maafkanlah isteri setiap malam sebelum tidur supaya rumah tangga bahagia dan isteri mudah masuk syurga.

22 Tegur kesilapan isteri dengan hikmah dan kasih sayang. Isteri merajuk bukan sebab ditegur, tetapi cara ditegur yang kasar. Apabila suami kasar, isteri jadi takut, bingung, hiba dan memberontak.

23 Gunakan Nabi Muhammad sebagai model. Hidupkan amalan sunah dalam rumah tangga. Sebut nama rasul apabila mendidik dan menasihati keluarga bagi mendapat hikmah.

24 Mendahulukan keperluan isteri daripada orang lain. Ini adalah tertib memberi khidmat. Ramai suami yang melebihkan orang lain daripada isterinya. Elakan kesilapan ini.

25 Suruh isteri dirikan sembahyang dan ibadah lain. Apabila berjauhan, telefon ataupun SMS bagi mengingatkan sembahyang. Wasiatkan isteri untuk sembahyang fardu dan sunat. Buat pesanan ini sehingga suami meninggal dunia.

26 Cintai isteri sepenuh hati. Cintai tanpa syarat, bertambah mengikut usia, penuh kemaafan, memberi tenaga,tidak pernah sensara serta berteraskan iman dan takwa.

27 Sentiasa berubah secara positif. Sebelum cuba ubah isteri dan keluarga, ubah diri dulu. Apabila suami berubah, keluarga akan turut berubah. Apabila suami cemerlang, isteri akan gemilang.

28 Pamer keprihatian yang tinggi terhadap keluarga. Ramai suami tidak ambil kisah dengan keluarga mereka.Cuba tanya apa lagi khidmat tambahan yang patut berikan kepada keluarga.

29 Pamer kematangan yang tinggi. Orang yang matang tenang, sabar, waras, bijaksana, dapat membuat keputusan dan cekap menyelesaikan masalah.

30 Memuliakan semua perempuan bukan sekadar isterinya. Ramai lelaki cuba hormat wanita tertentu sahaja.Ramai isteri yang kecewa terhadap suami yang menghina atau tidak hormat sebarang wanita termasuk pembantu rumah.

Ya Allah.. Hanya kepadaMu aku berserah..

31 Bentuk beberapa sifat wanita yang terpilih dalam diri suami. Nabi Muhammad amat pemalu, pemaaf, peka,endah dan mudah menangis. Sifat wanita yang ada pada lelaki menaikkan martabat lelaki dan lebih disayangi wanita.

32 Mahir dalam menguruskan keluarga. Peka dengan masalah dan karenah ahli keluarga, cekap mencari punca masalah, mencari alternatif penyelesaian dan memilih penyelesaian yang optimum.

33 Membaiki diri secara berterusan. Tingkatkan iman dan takwa, cuci hati dengan sembahyang taubat, istighfar,memaafkan dan minta maaf, berkawan dengan orang yang baik, pendapatan yang berkat dan baiki amalan dan tindakan.

34 Jadi contoh atau model terbaik untuk keluarga. Doa dan usaha supaya setiap perbuatan anda dapat dicontohi dan dibanggakan ahli keluarga. Apakah sifat dan amal anda yang dapat dicontohi oleh ahli keluarga ?

35 Jadikan diri anda pendorong dan motivator berkesan unutk keluarga. Sentiasa beri galakan dan belaian. Elak marah, kritik ataupun hina keluarga. Fikir positif dan bersangka baik terhadap keluarga.

36 Tingkatkan ilmu berkenaan agama. Lazimnya, suami yang mendidik keluarga berkenaan agama. Belajarlahilmu agama dengan niat mendidik diri dan keluarga.

37 Sentiasa menegakkan kebenaran. Tegas menyatakan apa yang buruk dan apa yang baik. Elak mengenepikan kebenaran semata-mata bagi menjaga hati ahli keluarga. Tegakkan kebenaran dengan hikmah.

38 Bertindak tegas dan lemah lembut mengikut situasi. Tegas dalam menyeru ke arah kebaikan. Lemah lembut dalam menegur dan memberi nasihat. Tegas sangat orang memberontak, lembut sangat orang pijak.

39 Latih diri memuji dan menghargai isteri. Ramai suami yang pandai kritik tetapi tidak tahu memuji. Belaian merawat emosi dan fizikal isteri dan membuat dia terasa disayangi. Cari peluang untuk sentiasa memuji.

40 Cari peluang untuk bertindak romantis terhadap isteri. Ini termasuk senyum, lemah lembut, sebut sayang tiga kali sehari, buat sebelum disuruh, sentuhan sayang, pujian dan memberi hadiah.

41 Fahami yang isteri ingin selalu di sisi suami. Suami pula berjauhan dengan isteri sekali sekala. Apabila berjauhan, telefon, SMS ataupun e-mel unutk bertanya khabar, berikan maklumat dan mengubat rindu.

42 Bentuk kerjasama yang mantap dengan isteri. Pamer kesatuan hati dan pendapat kepada anak-anak dan orang lain. Wujudkan kerjasama melaui mesyuarat, berbual, tolak ansur, bermaaf-maafan dan banyak berdoa.

43 Nilai diri daripada kaca mata isteri. Buang sifat dan amalan yan isteri benci. Berusaha keras melakukan perkara yang isteri suka. Apabila isteri bahagia, suami akan bertambah bahagia.

44 Apabila suami melayan isteri seperti mana dia melayan kawan, pasti isteri bahagia. Bayangkan cara anda melayan isteri sebelum kahwin. Ulangi layanan itu sekarang. Pasti hebat kesannya.

45 Suami wajar belajar jadi mengikut setia. Patuhi cadangan, pandangan dan pandapat isteri yang betul. Jangan bangkang perkara yang baik. Kawal macho dengan saksama.

46 Buat undang-undang dalam rumah tangga. Apabila suami marah, isteri mesti senyap. Apabila isteri marah,suami mesti senyap. Ini mengelakkan daripada bergaduh. Orang tidak boleh bergaduh sendirian.

47 Latih gerak batin anda supaya serasi dengan gerak batin isteri. Serasikan gerak batin dengan berdoa, patuh perintah Tuhan, maafkan isteri, bersangka baik dan lakukan perkara baik untuk isteri mengikut sebarang lintasan dalam hati.

48 Pimpin isteri dengan nasihat dan kasih sayang. Pesan selalu dan nasihat sekali-sekala. Waktu terbaik nasihat adalah semasa rehat, minum petang, waktu bersiar-siar dan semasa hendak tidur.

49 Seimbangkan hidup dengan sempurna. Rajin di tempat kerja, rajin juga di rumah. Peramah dengan kawan, peramah juga dengan isteri. Disiplin di pejabat, disiplin juga di rumah. Sabar dengan orang, sabar juga dengan isteri. Di luar dan di dalam rumah serupa.

50 Urus stres dengan sempurna supaya keluarga tidak terjejas. lakuakan riadah, berdiet, hentikan merokok,bercampur dengan orang positif, bermain dengan bayi, tengok ikan di akuarium, menyanyi, sembahyang taubat dan maafkan semua orang.


Semoga ikatan ini berkekalan ke akhir hayat!

Thursday, September 14, 2006

Satu Hari D Hari KhaMis..

Pagi tadi ujan lebat just by the time I woke up.. huhh.. sejukkk.. nie kalau hari tak keje.. mau tido balik nie... aku paling suka tido biler time ujan... irama ujan yg lebat bagaikan dodoian lena buatku..

Lambat mmg lambat.. spt biasa.. ujan akan sinonim dgn jammed... dah tu kita nak mula perjalanan dlm ujan pon tak best kan... hmm.. sib baik maser nak kuar dari rmh tadi ujan dah pon reda... Alyaa aku kendong dlm selimut.. takot pulak dia sejuk nanti.. dia pon kemain lagi liat nak bangun tido.. like parents like daughter.. menggeliat & menguap tak abis.. so cute! Lepas antar Alyaa.. Ady drop aku kat LRT.. n I manage to arrive just on time to the office..

Semenjak dua menjak nie keje aku makin boring.. keje aperrr.. macam tak der keje jer.. asyik dok jadik makguard depan bilik bos jer.. mmg nampak rileks.. tapi takder cabaran.. dan sekarang aku raser aku dah jadik makin dungu.. agaknyer kalau tak der internet access mau sakit jiwa aku jadinyerrr... buhsannn beb!!

Agaknyer aper yg bleh aku buat supaya tak boring.. hmmm.. update blog nie jerlah gamaknya.. ooohhh ya! Semalam aku baru jer amik adiah Daily Winner kat Lelong.com.. rushing giller kitorang dari balik dari office.. amik Alyaa terus jer ker sana.. sib baik kitorang mmg familiar ngan their map location.. kalau tidak susah jgk lar nak tercari² lagi.. gambar aku ada kat dlm website dorang.. hahaha!! Gemok seh aku dlm gambar tuu.. bulat betol! Actually aku pon tak sangker dgn mendaftar aku bleh menang... mungkin dah nasib.. sebenarnyer aku sajer daftar nak tgk barang lelong aper yg ada kat website tuh.. sekali dia send email bagitau yg aku menang.. bagi new sign up member.. apa lagie.. org nak bagi adiah.. pucuk dicita.. ulam mendatang larr.. Dlm pilih MP4 sebagai adiah aku.. So.. Kengkawan.. pada sesaper yg nak adiah tu bleh ler mendaftar cepat.. coz cabutan grand prize dia dah dekat.. that is on 22 Sept nie.. so cepat.. RM8,888 wang tunai menanti bagi yg bertuah..! Kalau aku dpt lagi kan best.. bleh pegi bercuti.. :D


Bagi saper yg nak join.. sila lawat url di bawah.. kena lar daftar utk menang.... :


Please visit http://www.lelong.com.my/MGM/aidiena


Ok lah.. malas lar aku nak tulis lagi.. aku nak balik.. laki aku meeting lar pulaks.. tapi tak inform awal²... chows~!

Wednesday, September 13, 2006

..Gentleman..

Hmm... semalam sampai umah lam kul 7.00p.m. Alyaa ngah tido dlm buaian.. baru tido since siang tadi.. dia asyik merap nak dukong.. tak sedap badan mungkin kembong kata mak.. kebetulan aku pon tak sedap badan jgk semalam.. after lunch semalam jari aku terketar².. rasa pening & loya.. pijak lantai cam tak rata jer.. rasa macam nak pitam.. nasib baik tak berlarutan sampai ke petang...

Rumah mak nampak rapi dari biasa aritu.. nak terima tetamu rupanyer.. haha!! Mak kata kawan Lilis nak dtg.. so.. kitorang pon quite curious.. tunggu lar.. tunggu.. punyer tunggu.. punyer tunggu.. sampai naik mengantuks.. batang idung pon tak nampak.. ikhsss... kul baper baru nak sampai nie?? Sekali Lilis masuk umah sorang jer.. kawan dia just drop her by the gate.. tak singgah pon... ikhsss... pelik.. naper eak.. malu ker..?? Terpamer wajah terkilan mak tatkala Lilis masuk sorang.. aku pon heran jugak.. apsal sorang jer.. rupa²nyer kawan dia tu dah balik... belum bersedia katanya.. Apa lar.. tak gentleman lar gitue.. kita biler berkawan ngan anak org.. kena lar berani berjumpa dgn mak bapaknyerr.. familinyerr.. barulah terpamer keikhlasan dalam perhubungan yg dijalin..


Aku dulu pon berkawan jugak.. infact.. dah ramai lelaki yg dtg rumah.. berjumpa mak aku.. famili aku.. tak malu pon.. rileks jer.. aku suh dorang dtg rumah kalau dorang bebetul serius nak kawan ngan aku.. dari situ lar aku judge dorang.. gentleman ker tak gentleman.. berani ker kecut.. from my own perspective view.. aku lihat seorang lelaki dari beberapa sudut..

Biler seseorang lelaki berani dtg jmp parents kita beerti:

- Dia seorang yg gentleman dan berkarisma
- Dia seorang yg bertanggungjawab (dgn berani memperkenalkan diri pada mak bapak kita.. should anything jadik kat kita.. parents kita tau nak cari dia kat mana!)
Ramai lelaki yg takot bab nie.. buat aper nak takot kalau kita tak der niat tak baik... kalau kita ikhlas dan jujur..
- Dia seorang yg beradab sopan dan hormatkan org tua..

dan tak lupa juga...

- Dia dlm posisi cubaan menjalinkan hubungan yg lebih serius dgn kita....

Aku paling admire lelaki gentleman yg pandai amik ati perents dan famili aku.. walaupon aku blm tentu sukakan dia.. tapi aku salute dgn sifat keberanian dan kesopanan yg ditonjolkan.. dan cara dia membawa diri dlm keluarga aku.. merupakan satu faktor utama penilaian aku..

Boleh dikatakan sumer pompuan kat dlm dunia nie.. paling tidak maukan pasangan yg at least boleh dikatakan baik dari segi... agama.. rupa paras.. ekonomi.. dan tingkahlaku..


Tapi aku akan pilih lelaki yg dpt membawa dirinya dgn baik di kalangan ahli keluarga aku.. biarlah lelaki itu tidak secantik yg org lain impikan... once dia boleh menangi hati famili aku.. dia secara totalnyer telah menangi hati aku... yelah kita kalau nak buat kawan biarlah yang direstui sumer pihak.. baru berkat... selamat...

Selain tu.. lelaki tu mestilah juga seorang yg beragama Islam (maksud aku yang mengamalkan cara hidup Islam, at least semayang wajib 5 waktu.. tak tinggal..kalau tak.. tak tau lar cammaner pulak dia nak pimpin anak bini dia nanti.. kalau dah diri sendiri tak terpimpin.. bukankah lelaki itu dilahirkan sebagai pemimpin??) dan calon aku mesti lah di kalangan mereka yg tidak merokok.......... (aku alergik asap rokok!)
aku cukup heran kenaper larr ader org yg sanggup bakar duit ... semata² nak sedut asap.. baik sedut asap bas.. free pon free... ~!

Satu lagi.. aku nie alergik ngan lelaki miang... yg tangannyer macam ulat bulu.. yg matanyer macam kena sampuk hantu.. meliar atas bawah.. tergedik².. gelilah aku.. tak der maknernyer pegang² tangan.. raba sini.. raba sana sblm kawen nieh.. dpt dosa lagi ada... kalau betul tak tahan sgt.. kawen jer.. abis citer.. pegang tangan pon dpt pahala.. gugur segala dosa² di celahan jari²... kalau nak menggatal ngan aku.. lupakan sajer lar niat tu.. silap² kena penampar jurus 18.. biler kita berkawan.. (bagi sahabat yg berlainan jantina lar).. berkawan lar dgn ikhlas.. jaga lar batas² pergaulan tu.. berkawan lar dgn siapa sajer.. tapi kita kena pandai bawa diri.. jgn hanyut dgn peredaran zaman.. apa org nak buat.. kita pon buat.. kalau org tu bodoh.. kita pon bodoh sama lar kalau ekot dia.. kita perlu ada pegangan yg kuat dlm diri.. biar sekuat maner badai yg melanda.. Insyaallah.. kita tidak akan lemas selagi pegangan tali agama kita kemas..

Itulah yg aku cari masa aku anak dara dulu.. dan aku berbangga dgn apa yg aku dpt sekarang.. harapan aku semoga apa yg aku ada sekarang nie.. berkekalan sehingga ke akhir hayat!

Satu lagi nasihat aku buat lelaki² budiman di luar sana... biler kita berkawan dgn seseorang gadis.. hormatilah org tuanya.. berjumpalah mereka.. bukan sbb nakkan anak mereka.. but.. just to show your respect and courteousness...


aLYaa Dah 3 Bulan..

Hmm.. Putri Alyaa Safiah buah hati aku sudah 3 bulan usianya semalam.. sudah semakin cerdik dan tembam.. sudah mula mengenal org..

Semalam Alyaa betul² membuat.. mungkin sebab dah bertambah bulan.. byk kali dia o'ok semalam.. then maser aku tgh nak pakaikan diaper baru.. dia shishi pulaks.. ikhs anak bertuah sungguh.. pastu biasa lar.. Alyaa senyum² manjer... aku bukan aper.. takut punggung dia melecet jer coz byk sgt membuang.. mak kata dia tak baper sihat.. kembong perut semalam.. risau jugak aku.. tapi.. Alhamdulillah.. pagi nie nampak dah ok..

Oh.. that lil sweetheart really tickle my heart away.. with her very excited face talking to me with her sweet baby language.. she is so adorable... and I miss her everyday!

ALyaa Sayang..

Dah semakin Nakal..

Bonda Rindu..


Setiap Hari!!

Tuesday, September 12, 2006

Puting Sesuai..

Alhamdulillah.. Alyaa dah mula semangat cam dulu.. dah kerap minum susu.. dia suka puting baru yg aku beli arituh.. Aku beli puting NUK.. 2 utk RM10.50.. pegang dia pon dah makin berat.. bagi kengkawan yg hadapi masalah sama ngan aku boleh lar cuba puting jenama NUK or Avent teat..



NUK Silicone Teats for milk
Typical orthodontic NUK shape
ensures a correct fit to your baby's oral cavity
Vented teat reduces amount of air swallowed
Developed by Dr. A. Müller (Dentistry) and Prof. W. Balters

Boleh juga cuba puting nie..


Avent teat

Budak² sekarang dah pandai memilih...

Monday, September 11, 2006

NorMaL BoRiNG RoUtiNe..


Alahaiii.. mengantuknya lar mak datuk.. dah lar sejuknya luar biasa rasanyer kat dlm opis nie arinieh... badan tak dpt haba.. makanan tak masuk.. coz am fasting today.. just for one day.. bulan posa nanti tatau larrr.. aku dpt bayangkan sejuknya samer seperti thn² yg lepas.. lunch time sumer mengerekot jer kat dlm surau.. nie jap gie aku nak masuk surau lar nie.. nak qado' tido... arrgghhh... cepat lar 12.30...

Spt biasa igt ker ujung² minggu nak rehat.. tapi ada juga unplan program.. Jumaat aritu.. balik dari umah mak after fetching Alyaa.. singgah Tesco jap.. coz nak tuka Pendrive 1GB yg aku beli aritu.. sib baik resit dia aku jmp.. kalau tidak sia² jer.. ntah apa² tah.. Org beli 1GB.. sekali dia read 100MB sajer.. aper kejadahnyer tuuu...! Tu yg buat aku bengang.. silap aku maser beli tu tak suh dia pasang kat laptop dia kat situ.. try dulu.. ok ker idak.. Pastu singgah Watson & Butik baju kat situ.. beli sepasang blouse & pant.. Beli blouse ijau semata² nak dipadankan ngan tudung yg aku beli dr Faros arituh.. ikhss.. leceh tul.. susah nak cari yg sepadan.. coz warna ijau tudung tu lain sket.. Balik umah Ady kuar semula antar videocam Jep.. aku dah ngantuks gillos... tertido sambil susukan Alyaa..

Sabtu.. XTVT mengemas umah.. yg dah tak brp terurus semenjak 2 menjak nieh.. goreng nugget & hotdog jer utk makan tengahari.. coz malam tu gie umah Papa.. Seri adik Ady dilamar org.. so.. ada lar makan² sket sempena menyambut rombongan.. setelah mencapai kata sepakat.. dorang Insyaallah bakal diijabkabulkan bulan 7 thn dpn... Tahniah Tuti!!

Ahad.. Dari umah Papa.. p kenduri reception Padil.. wah² hang Padil.. kenduri belah laki pon kemain lagik grandnyerr... Berpeluh² aku ngan Alyaa tunggu cik Pengantin tak sampai².. cian Alyaa.. sib baik dia tak meragam.. elok jer tidonyer.. Balik umah... then kuar semula ker Carrefour.. coz nak singgah Avon amik brg yg diorder arituh.. pastu tanpa berlengah² lagie pegi cari tmpt makan.. cik abg aku dah terketar² tahan lapar.. tu lar.. maser kat umah kenduri tadi tanak makan.. kenyang kunon.. singgah Ayamas kat situ.. Kendian adalar cari 4..5.. pasang stoking Alyaa.. coz yg ada sumer dah buruk².. Alyaa pon dah makin besar.. Stoking yg ada dah makin kecik.. Pastu.. carik comforter beli satu set yg baru.. yg ada dah burok².. asyik kena tumpah jeluak Alyaa jer..

Kat umah.. lepak japs.. malam makan nasi & telur dadar & lauk² perangat dr peti ajaib.. :)) sambil layan The Apprentice... laki aku sterika baju.. aku lipat baju... kemudian.. masa utk tidoooo.... Pagi nie bangun lambat.. coz tgh malam tadi.. sakit perut memulas.. baby laks nangis.. bangun laki bini.. whoahhhh... that's the normal boring routine that we had...

Friday, September 8, 2006

"PriSoN BReaK"

This one goes exclusively for "Prison Break" fans.... Enjoy.. dan pada yg tak pernah tgk citer tu.. leh ler bacer story line nieh!! Enjoy.........;>



Birthdate:
September 8, 1978
Crime: Attempted armed robbery
Sentence:
5 years (parole in two and a half years)
Education: Graduated Magna Cum Laude from Loyola University in Chicago with a B.S. and M.S. in civil engineering


After Michael Scofield's father abandoned the family before his birth, he took his mother's maiden name as his own name. His mother died of liver cancer when he was 11 and Lincoln was 15. His older brother, Lincoln Burrows tried his best to raise him. Having lost their parents, Lincoln descended into a life of crime. However, Lincoln worked hard to prevent Michael from suffering the same fate. Michael was a gifted pupil and finished Morton East High School with an impeccable record. He graduated Magna Cum Laude with Bachelors and Masters Degrees in Civil Engineering from Loyola University in Chicago. He went on to become a successful structural engineer at the firm of Middleton, Maxwell and Schaum in downtown Chicago.

Clinically diagnosed with low latent inhibition, Michael is unable to block out periphery information and instead processes every aspect and detail of any given stimulus. This, combined with a high IQ, theoretically makes him a creative genius. Due to a feeling of abandonment during childhood, Michael developed very low self-worth making him extremely empathetic towards other peoples emotions, as he is unable to block out their suffering. This explains Michael's desire to make huge sacrifices to help others in the show.[1]

Three years before Lincoln was imprisoned at Fox River, Michael and Lincoln's relationships had grown strained because of their differing lives. Michael viewed Lincoln as irresponsible and became tired of "being the older brother to his older brother".[2] After Lincoln was arrested for Steadman's murder, Michael initially thought that Lincoln was guilty. However, upon discovering that his brother had taken a $90,000 debt to pay for his education, Michael realized that his brother was not the man he thought he was. Remembering how Lincoln had always looked after him when he was a child, Michael swore to do the same. He reviewed Lincoln's case countless times but could not find a way to help him via any legal means. After Lincoln's last appeals were denied, Michael decided to take matters into his own hands. Coincidentally, Michael's firm had been responsible for retrofitting the prison where Lincoln was incarcerated (Fox River State Penitentiary), so Michael had access to the blueprints of the facility. From this information, Michael spent a year creating an elaborate plan to break out his brother.

The plan

Michael Scofield's tattooMain article: Escape plan (Prison Break)
Over the course of four months, Michael had specific sections of the prison tattooed onto his upper body, hidden within gothic imagery of battling angels and demons. His chest features an image of a demon slaying an angel and contains blueprints of the prison's underground tunnels and passageways. His back has the angel attacking the demon and hides an overhead view of the layout of the prison. His right arm has an image of the demon, and the left, the image of the angel, as well as numerous clues and reminders (e.g. chemical formulae, phone numbers and names of necessary parts he must procure within the prison).[3] His arm also contains the image of a Native American "Moaning Man".[4] At present, there are no explanations provided for the Moaning Man tattoo.

In order to get into Fox River, Michael staged a bank robbery, pled no contest at his trial, and requested that he be sent to the prison nearest to his home. Once there, he needed to recruit a number of people to aid in the escape: his cellmate (Fernando Sucre) to help him dig, mob henchman John Abruzzi to get him on PI (Prison Industries, the maintenance crew) and provide air transport once they escaped, and D. B. Cooper (a.k.a Charles Westmoreland), whose $5 million in cash Michael needed to finance their lives as fugitives. Michael also had to feign diabetes, which would give him daily access to the infirmary (the escapees' exit point from the prison) and allow him to build a relationship with Dr. Sara Tancredi, who happens to be the daughter of Governor of Illinois, Frank Tancredi.

Character development

Season 1

Before he entered into prison, Michael analyzed every detail of the prison and the people inside. He formed relationships with other inmates he needed to recruit for his plan and prison staff members he needed to manipulate. However, not everything went according to plan.


Michael Scofield in season 1Two of Michael's toes were cut off by John Abruzzi, a mafia boss who wanted to extract the location of mob informant Otto Fibonacci from Michael. When Michael refused to crack, he struck a deal: Abruzzi would supply an escape plane in exchange for Fibonacci's address. In addition to this, a section of Michael's tattoo, on his back, was burned off as he hid from a guard, compromising the plan, and eventually landing him in Solitary Confinement for a while (when he refused to disclose information as to how he received the burn), dealing a severe blow to his motivation and morale. These, however, are only a few setbacks he faced in his attempt to break his brother out of prison.

More people joined the escape team than Michael had speculated. This, coupled with other obstacles Michael faced, forced him to reformulate the plan time and time again. Michael's cool facade also began to wear off.

Michael's relationships with the warden and the prison doctor deepened over time. However, he regretfully manipulated both Warden Pope and Dr. Sara in the end to save his brother's life. Sara was part of Michael's secondary plan. When his original plan failed, Michael pleaded Sara to talk to her father. Also, he later relied on their relationship when he revealed his escape plan and asked her to leave the infirmary door unlocked, on the night of the prison escape. With the aid of an unlocked infirmary door, Michael finally escaped over the walls of Fox River with his brother and other inmates. However, Michael and the others were left stranded at the airfield after the plane took off before their arrival.

Season 2
After daybreak, Michael finds himself in the wilderness with his brother Lincoln and three of his partners in escape. They narrowly escape the authorities on foot by passing a freight train. When being held at gunpoint by a concerned citizen turns into a precarious hostage situation, Michael and his group find themselves an SUV and a means to get to his hidden cache in Oswego. The group of five gets a fresh change of clothes, while Michael and his brother have a backpack which among other things has money, a mobile phone with pre-paid phone cards, and fake passports. Michael's monniker is Phineas McClintock, while his brother has the pseudonym Archie Ryan.

Unfortunately for Michael, however, an FBI Agent named Alexander Mahone has realized that Scofield was the mastermind of the operation, and is intrigued by Michael's meticulous intellect. In short order, Mahone discovers the meanings of three of his tattoos, and almost catches him at the graveyard when he discovers the meaning of "Ripe Chance Woods". From his vantage point at the graveyard however, Michael gets a good look at Agent Mahone, and even notes the Agent's penchant for consuming pills hidden in his pen. In the meantime, a frustrated Captain Bellick falls for Michael's ruse and takes a contingent of officers with him to a storage facility where they find nothing inside Michael's container.

Shortly after vacating the cemetery, Michael steals a backpack of food from a picnicking couple in order to feed Sucre, C-Note, Abruzzi, Lincoln and himself in the cover of an abandoned industrial plant. After giving each of the three remaining escapees a wad of starter-cash, Michael and Lincoln part ways with the convicts; after Lincoln vicariously plays witness to Veronica's murder, however, Lincoln demand that the two of them stage another minor prison-break to liberate L.J. from the Cook County Courthouse before the teenagers hearing for the double murder of Lisa and Adrian Rix. Michael protests, but Lincoln is adamant, and Michael relents.

Michael leads Lincoln to a car that has been kept in a parking garage for the last several weeks and jump starts the battery. The brothers then stop at a store to pick up supplies, but Lincoln gets noticed by a woman walking a dog who notifies a passing squad car; forcing Michael and Lincoln to flee the store through a back entrance. With police swarming the front of the store, Michael loses the car with all of their escape supplies, but the two stage an incursion of the courthouse and nearly manage to break L.J. out of the elevator. Despite procuring Agent Mahone's loaded sidearm, Lincoln drops his spray-painted water-gun, and Mahone manages to keep L.J. in the elevator car. Michael and Lincoln manage to flee the building, but Lincoln takes a bullet in the leg, and Michael hears the quickly approaching police.

Michael immediately rushes Lincoln to the home of Nika Volek, where he performs a bit of impromptu first-aid (using iodine, cayenne pepper, and booze) to mend Lincoln's bullet-wound. While Lincoln recuperates at Nika's house, Michael returns to the supply store to find the getaway car missing and tracks it down to Brewsters Towing. He pays the $84 fee to recover the car and narrowly avoids Mahone, who tracks the towed vehicle to the same towing yard and gets the clerk on the phone while Michael finalizes his recovery. Michael then picks up Lincoln, bids Nika farewell, and heads out to mile-marker 12 on Route 38 where he and Lincoln set off an explosive in the radio just minutes before Mahone tracks them to the bridge. Nika delivers another getaway car to Michael and Lincoln, who are unaware that Bellick and Geary are on their tail.




.:Wentworth Miller:.


This the biography of Wentworth Miller yg Lizzy gilo²kan tuh.. exclusively for you Lizz... :p


WENTWORTH MILLER Michael Scofield on Prison Break

Born in the United Kingdom, raised in Brooklyn, New York, and a graduate of Princeton University, Wentworth Miller is a compelling and critically acclaimed young actor whose credits span both television and feature film.


Miller began his career in the industry on the other side of the camera. After graduating from college with a degree in English literature, Miller headed to Los Angeles in the spring of 1995 to work in the development department of a small production company specializing in movies made for television. However, it wasn't long before Miller's desire to realize the acting ambitions of his childhood became undeniable.

Within the next few years, Miller landed guest spots on a variety of shows, including “Buffy the Vampire Slayer,” “ER” and “Popular.” Miller also starred in the Hallmark "mega-series" “Dinotopia.”

Miller then segued to “The Human Stain,” a feature film directed by Robert Benton and starring Sir Anthony Hopkins and Nicole Kidman. A movie examining questions of race, class and identity, it featured Hopkins as an embattled college professor struggling to conceal an incredible secret, with Miller playing the professor as a young man.

Miller subsequently appeared in the movie “Underworld” and guest-starred on “Joan of Arcadia” and “Ghost Whisperer” before joining the cast of PRISON BREAK, for which he was nominated for a Golden Globe for Best Performance by an Actor in a Television Series - Drama in 2006.

HaRi Ini & AkAn DataNG..

Hiii.. mengantukssssnyerrrrr pepagi nie.. asyik nak tersengguk jer dpn pc.. dah larr tadi dah bantai nasik lemak kerang sebungkus.. arinie aku naik LRT lagi ker opis.. Terpakser coz if not my hubby will be late to his workplace.. dia dh byk kali kena sound.. lepas antar Alyaa umah mak dia terus drop aku kat LRT Ampang..

Aku sengkang mata aku menaip nieh.. kena lawan jgk rasa mengantuk.. segan lar kalau org tgk.. well... finally Friday have come with its glory shines of weekend.. leganya.. so.. esok pagi leh ler bangun lelewat sket.. raser nak qado' tido dolu².. apa² xtvt pon kalau boleh aku cuba elakkan hari Ahad.. sesuai dgn namanya.. Ahad means Rehat....


Minggu nie ada lagi Kenduri.. Kenduri Reception sblh Padil laks.. then ada kenduri umah adik Ipar aku sempena sambutan Ramadhan Al-Mubarak.. Makan free lagie.. tu ler kengkadang malas nak beli lauk isi dlm peti ais tu.. bukan aper.. sedar² jer dah busuk.. yelah.. asyik merayap jer.. bukan lekat kat umah.. biler nyer nak masak...

Aku tak raser nak p mana² lunch time nie.. kalau kuar.. duit lagi.. malaslah aku.. aku pon nak jgk berjimat-cermat.. since next week on 17/9 cadang nak p Cameron.. so.. planning nyer nak amek cuti on 18 & 19.. coz tu jer maser yg ada.. next coming week nyer dah Puasa.. tak sesuwaii lah plaks kalau nak jalan²... week after that laks ex-UiTM mate cadang nak wat reunion on 30/9.. tapi cam awal sgt kan.. hmmm.. tak kisahlarr.. aku ikut jer suara majoriti...

Perasan tak.. skrg nie maser cepat nor berlalu.. cam air jer.. rasernyer baru jer citer pasal Jumaat lepas.. Arinie dah Jumaat balik.. betapa cepatnyer bumi berputar.. betapa cepat juga usia meningkat.. saper sangka just another 3 yrs to come I'll be 30yrs old.. dah masuk era suku abad.. akak dah tua... :( Suka duka kehidupan yg dilalui adalah amat beharga utk dikenang di masa tua.. semoga pengalaman yg dilalui selama nie dpt dijadikan azimat berguna utk menempuhi masa hadapan yg tidak kita ketahui gerangan dugaan............ ~!

Thursday, September 7, 2006

..Reunion LaGiee..

Hehehehhh.. bebudak ex-UiTM Jengka Batch May 1998 nak ajak wat reunion gath lagik.. tgh gah berdiskusi nie.. nak wat kat maner.. biler.. jemputan²nyer.. gath nie tak best kalau tak ramai.. so.. mari ler kita meramai²kan.. walaupon ramai jgk org yg aku tak baper kenal.. ya coz of aku nie agak penyendiri.. penyendiri yg sepi... **@

Biler time² ginie.. terimbau kembali kisah dolu².. 8 years back.. wahh.. quite years behind.. tak sangker dah lamer kita tinggalkan alam univertas.. :p Rindu plaks zaman dolu².. zaman happy joyride.. everything is just so fun utk dikenang...

Teringat kat Jengka dulu selalu keputusan air.. terpakser berangkut dari bawah ke puncak alam.. :)) dah duduknyer tingkat 4.. aper nak buat.. letih wooo... keluar sumer urat dawai besi.. last² biler sampai atas.. air dah tinggal separuh.. yg lain buat simbah tangga jer.. ikhs.. kisah time bajar laks.. ada yg dok sibuk ngorat lecturer... bab tuang kelas tu jgn ckp larr.. pantang lewat lecturer masuk lewat sket.. siap bagi timing.. balik bilik beramai².. sekali terserempak lecturer naik tangga.. sumer lari lintang pukang.. sembunyik dlm toilet.. giller tul larr time tuu.. berdegup² jantung aku... tapi it is just so fun.... sesekali buat jahat... ahahahhhhh..:))

Nie gambar maser memasing masih bujang.. sekarang sumer dah kawen.. :>

.:Buat IbuKu:.


Ibuku..
Di Wajahmu kulihat Bulan
Redup dan Mendung
Kau keseorangan..
Sejak Kehilangan.. Kau Kesepian
Anak² mu ramai.. harapan kau semai
Namun segalanya bagai tak sampai
Ibuku..
Walau Lemah.. Kau tak pernah mengaku kalah
Onak dan duri tetap kau redah
Ujian dah Dugaan membuat kau Tabah
Berkali rebah.. Kau tetap melangkah
Bahkan Tekadmu tak pernah sekali berubah
Hari Ini.. Ibuku..
Kulihat matamu menatap Sayu..
Senyuman bibirmu seakan layu..
Langkah longlaimu.. Buatku pilu..
Letihkah dirimu.. wahai ibu..
Rehatlah sebentar duhai Ibuku..
Jangan kau paksa dirimu itu..
Menagih Pengertian mereka yg tak mengerti..
Umpama mencurah air ke daun keladi..
Aku disini sedia menanti..
Penderitaanmu itu sudah lama kuselami..
Malah telah lama aku mengerti..
Kerana diriku kini jua Sepertimu..
Perngorbanan tak kenal Jemu..
Kerana aku kini jua..
Bergelar Ibu..

Wednesday, September 6, 2006

KiSaH SeMaLaM..

Semalam terperangkap dlm jammed.. uhhh.. nak elak tol punyer pasal.. tension gillos.. cammaner ler leh silap masuk jln.. tu yg buat minyak abis cepat tu.. sib baik ler ada radio.. nyanyi melalak kekuat dlm keta tu ngan laki aku.. :)).. lantak lar org nak tgk.. bkn dorang bleh dgr pon.. :D

Discuss ngan Ady whether nak p ker tak bercuti di Cameron since aku dah dpt voucher.. tapi voucher valid from 1st August til 31st Oct only.. Hmm.. tak byk maser dah tu.. skrg dah bln semilan.. tak lamer lagi dah nak puasa.. tak kan nak p sana bulan Syawal nanti.. coz dah cadang nak balik kampung.. then singgah Langkawi sekali.. dah lamer tak p sana.. kat sana bleh tido kat chalet Tok Su.. entah larr.. cuti dah tak byk.. budget pon perlu diambil kira jgk.. planning mmg byk.. tapi Tuhan jua yg menentukan... Masih buntu utk buat keputusan.... @@@~

"Hi.. tangkap gambar lagie.. nak tido pon tokleh.."
Dok pk apa nak jadi pulak..


Sampai umah mak dlm kul 8.00 p.m. Semayang.. mandikan Alyaa sket.. then balik.. sampai umah laparrrrr tersangat.. coz kat umah mak pon tak jamah aper.. gotong-royong ler kami memasak.. masak nasi.. goreng ayam dan perangat lauk² yg bleh dimakan dlm peti ais tu.. Buat keje sumer berebut.. sib baik baby aku nie baik.. dia layan diri tengok tv sengsorang kat ruang tamu.. dia tau ayah bonda dia dah kebulur tak makan nasi..

Sambil makan sambil layan citer "LOST" season 2 plaks.. kemas dapor.. cuci kain baju yg dah menambun.. basuh o'ok Alyaa download pic from my pc to pendrive.. utk upload di sini arinie.. hmm.. apalagi.. tido.. Alyaa dah merengek..

Nie ada gambar Alyaa di Kenduri Mimie..

Terpakser Cik Pengantin pegang baby.. coz mak bapak baby nak makanzzz...

Alyaa takleh duk diam dah.. tak tahan tgk ayah bonda dok makan coz dia pon nak mamam jgk..

Do they look alike??


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails